London környéke

Utazás nyaralás info » London » London környéke

London környéke - Látnivalók, nevezetességek

Greenwich | Windsor Castle | Hampton Court | Brighton | Királyi Botanikus Kert | Chessington vidámpark | Oxford | RHS Garden | Hozzászólások

Brighton

London számos látnivalót tartogat mindenkinek, melyek napokra, sőt, hetekre is lekötik az embert, és nagy élményeket, csodás szépségeket, vagy izgalmas kulturális kikapcsolódást tartogatnak. A városra nem is elég néhány nap. Azonban aki hosszabb időre érkezik Londonba, netalán szeretne egy kicsit kiszakadni a nagyvárosi környezetből, esetleg érdeklődik szép kastélyok, csodálatos kertek, egy ősi egyetem, vagy Anglia legfelkapottabb nyaralóhelye iránt, az itt megtalálja a London környékén lévő legizgalmasabb, legnagyobb élményt tartogató nevezetességeket. Van köztük olyan, amely egy másik városban található, előfordul olyan is, amelyet London részének lehet tekinteni, de a felsorolt látványosságok közös jellemzője, hogy London központjából viszonylag gyorsan, és kényelmesen megközelíthetők, és alkalmasak 1 napos kirándulásra.

Greenwich

A London délkeleti részén található, az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Greenwich városrész többek között arról híres, hogy a GMT (Greenwich Mean Time) rendszerben a Greenwich, és a nap helyzetéhez viszonyították az európai középidőt, itt van a keleti, és nyugati félgömb határa. Nagyon kellemes, jó hangulatú, és kedves környékről van szó, ahol akár órákig lehet sétálni, és esetleg böngészni a piacok régiségei, vagy a kézművesboltok portékái között. Megtekintésre érdemes a Királyi Obszervatórium, amelynek tetején lévő időlabda minden nap pontosan 13:00-kor esik le. valamint érdemes megnézni az ingyenes múzeumokat: a The National Maritime Museumot, vagy a The Royal Naval College-t, valamint Greenwichben van a világ egyetlen legyező-múzeuma is. A királynő háza is nagyon szép.

A National Maritime Museum közelében található a világhírű vitorláshajó, az 1869-ben épített, Kínából teát, majd Ausztráliából gyapjút szállító Cutty Sark, melynek megtekintése kicsiknek-nagyoknak nagy élményt nyújt. A hajó 2007-ben egy sajnálatos tűzvészben súlyosan megsérült, de 2012. áprilisára helyreállították, és ismét látogatható. Belépőjegy 2016-ban 13,50 Font, diákoknak és 60 éven felülieknek 11,50 Font, 5-15 éveseknek 7 Font, de akár csak kívülről is érdemes megnézni. Közelében a Gipsy Moth IV földkerülő vitorlás látható.

Eljutás: A központhoz legközelebbi tömegközlekedési megálló: Cutty Sark (DLR - Docklands Light Railway). Greenwich elérhető vonattal is, a Canon Street vasútállomástól Greenwich vasútállomásig mindössze 12 perc alatt is. Greenwich a 2-es zónában van.

Greenwich

Greenwich kép: rashdash

Windsor Castle

A Windsor Castle a világ legnagyobb, és Anglia legrégebbi lakott kastélya, és egyben Anglia egyik leghíresebb, legromantikusabb udvarháza. A londoni Charing Cross állomástól 31 km-re nyugatra, Windsor városában található, és az egyik legjobb egy napos kirándulás Londonból. Területe 45 ezer km2. Története a 11. századig nyúlik vissza, de számtalan bővítés, átépítést, és felújítást megélt azóta. A Buckingham Palace-el, és a Holyrood Palace-el együtt, a Windsor Castle is az angol királyi család hivatalos rezidenciájának számít, ma is több mint 500-an élnek és dolgoznak itt. II. Erzsébet királynő számos hétvégét itt tölt egy évben. Könnyű belátni, miért szereti ennyire: a kastély parkjai gyönyörűek, ahol több száz csendes, és romantikus hely fedezhető fel. Maga a kastély is igen méltóságteljes: szolid, impozáns, és ugyanakkor elegáns. A látogatók 5 helyiséget tekinthetnek meg, ezek: a State Apartments, a 15-16. századi, perpendikuláris gótikus Szt. György-kápolna, a Mária királynő babaháza (ez egy lakóház kicsiben, villannyal, és vízzel, nagyon érdekes), a királyi kiállítás, és a rajzgaléria kiállítása.

Eljutás: A londoni Paddington vagy Waterloo állomástól vonattal Windsor & Eton Central vagy Windsor & Eton Riverside állomásig, közvetlenül, vagy átszállással.
Ezeken kívül Green Line busszal is el lehet jutni ide a Victoria buszállomástól (701-s és 702-s vonal).

Belépőjegy (2016): 20 Font. Diákoknak, és 60 év felettieknek: 18,20 Font. 17 éven aluliaknak 11,70 Font. 5 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás: Nyitás: 09:45-kor. Márciustól októberig 17:15-kor zár a kastély (utolsó belépés: 16:00-kor). Novembertől februárig a zárás 16:15-kor van (utolsó belépés: 15:00-kor). A kastély egész nap zárva a következő napokon 2016-ban: március 24-25., június 13.. Későbbi nyitás: március 27. (13:00-kor nyit). A State Apartments zárva (ilyenkor a belépő is alacsonyabb) 2016-ban: január 7-27., április 13., június 12., 14.

Windsor Castle

Windsor Castle

Windsor Castle kép: Jayna, marmo

Hampton Court

A korábbi királyi palota ma már nyitott a látogatók előtt, és népszerű turistalátványosságnak számít. Ez Anglia talán legszebb palotája. 1515-1521 között Wolsey Tamás újjáépített egy korábbi udvarházat. Ez lett a későbbi palota magja. Célja az volt, hogy Anglia legjobb palotáját építse meg. A Hampton Court későbbi bővítésekkel, átalakításokkal, és felújításokkal nyerte el mai formáját. A legutóbbi felújítás 1986-1990 között történt. A palotában számos festmény van a falakon, a 17-18. századi bútorzat is megmaradt, valamint fegyvergyűjtemény is található itt. A Hampton Court további érdekessége a kb. 1689-1695 között ültetett világhírű, 60 hektáros sövénylabirintusa, és persze a csodálatos kertjei. Egy korai, Kopernikusz előtti csillagászati óra is felfedezhető a főépület homlokzatán. A Hampton Courthoz különböző szellemhistóriák társulnak: a 16. században a lakók rendszeresen beszámoltak arról, hogy szellemek kísértenek. A legújabb megmagyarázhatatlan esemény 2003. októberében történt, amikor egy biztonsági kamera egy "szellemnek látszó alak homályos alakját" rögzítette. Ezidőtájt a palota egy női látogatója is beírta a vendégkönyvbe, hogy lehet, hogy szellemet látott.

Eljutás: London Waterloo állomástól a South West Trains indít vonatokat a Hampton Courthoz (6-os zóna). A vonat fél óránként jár, az út 35 percig tart. Még érdekesebb, és gyönyörű tájakat lehet csodálni, ha hajóval megyünk: nyáron Westminsterből, Richmond upon Thamesből, és Kingston upon Thamesből indulnak. Az út 4 óráig tarthat.

Belépőjegy a palotába, a labirintusba, és a kertekbe: 2016. március 1.-2016. október 31.: 21 Font. Diákoknak, és 60 év felettieknek: 17,10 Font. 16 éven aluliaknak: 10,50 Font. 5 éven aluliak számára ingyenes. 2016. november 1.-2017. február 28..: 18,20 Font. Diákoknak, és 60 év felettieknek: 15,40 Font. 16 éven aluliaknak: 9,10 Font. 5 éven aluliak számára ingyenes. Érvényes ide a 2for1 kedvezmény. Csak a kertekbe, és csak a labirintusba is lehet jegyet venni, jelentősen alacsonyabb áron (kert és labirintus: 7,70 Font felnőtteknek, 5,50 Font diákoknak és 60 éven felülieknek, 2,80 Font 16 éven aluliaknak ; labirintus: 4,40 Font felnőtteknek, 2,80 Font 16 éven aluliaknak).

Nyitva tartás: November-március: 10:00-16:30 (utolsó belépés: 15:30). Április-október: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:00). Zárva: december 24., 25., 26.

Hampton Court

Hampton Court

Hampton Court képek: David Wilmot, a shadow of my future self

Brighthon

Brighton az Egyesült Királyság egyik legnagyobb, és leghíresebb, igen elegáns tengerparti nyaralóhelye, patinás sétányokkal, és igazi tengerparti hangulattal (már amennyire ez lehetséges Angliában). Számos szépsége mellett, Brighton egyik fő attrakciója a Royal Pavilion, egy pompás, IV. György által, a 19. század elején épített nyári ház.

Eljutás: Vonatok a Victoria vagy a St. Pancras vasútállomástól (a Victoriától gyakrabban, de onnan sokkal drágább a vonatjegy), kb. 15 percenként közlekednek Brightonba. Az út kb. 1 órát vesz igénybe.

Belépőjegy a Royal Pavilionbe (2016. március 31.-ig): 11,50 Font. 5-15 éveseknek: 6,20 Font. Diákoknak és 60 év felettieknek: 9,50 Font. Érvényes ide a 2for1 kedvezmény.

A Royal Pavilion nyitva tartása: Októbertől márciusig: 10:00-17:15 (utolsó belépés: 16:30). Áprilistól szeptemberig 9:30-17:45 (utolsó belépés: 17:00). December 24.-én zárás 14:30-kor. Egész nap zárva: december 25., 26.

Royal Pavilion, Brighton

Brighton

Royal Pavilion, Brighton kép: Strawbl.eu. Brighton kép: Marcus Mailov/Flickr/Creative Commons

Királyi botanikus kert, Kew

A kew-i botanikus kert, melyet sokszor csak Kew Gardens-nek neveznek, London délnyugati részén található hatalmas terület, ahol számos kert, és üvegház található. Több mint 30 ezer növényfaj él itt. A gyerekek szórakoztatásáról pedig játszótér gondoskodik. Szépségét, és értékét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 óta az UNESCO Világörökség része. Ez Anglia legszebb, és legjelentősebb kertje. Már a 18. század óta létezik, ma a vezető helyszíne a hivatásos kertészek képzésének. 2005-ben 1,48 millió látogatója volt ezzel ez az Egyesült Királyság leglátogatottabb fizetős kertje.

Eljutás: Metró: District line: Kew Gardens állomás (3-as zóna). Vonat, a Waterloo állomástól, Kew Bridge állomásig. Busz: 65, 237, 267, 391.

Belépőjegy (2016): 15 Font (november elejétől január végéig 9 Font). Diákoknak és nyugdíjasoknak 14 Font. 17 év alattiaknak (felnőtt kíséretében) 3,50 Font. 4 év alatt ingyenes. Érvényes ide a 2for1 kedvezmény.

Nyitva tartás: Nyitás 10:00-kor. Zárás évszaktól függően, 16:15-19:30 között. Egész nap zárva: december 25., 26.

Royal Botanic Garden, Kew

Kew Gardens

Kew Gardens

Royal Botanic Garden, Kew képek: .koltregaskes, Unpossible, David Barrie/Flickr/Creative Commons

Chessington World of Adventures

A chessingtoni vidámpark, és állatkert kb. 20 kilométerre délnyugatra található London központjától. A vidámpark világa 10 témára oszlik, melyek különböző meséket, és mesehősöket szimbolizálnak, és az adott rész attrakciói rájuk épülnek. A park állatai a játékokról is láthatók. A vidámparkban az olyan nagy sebességű, félelmetes, és modern attrakcióktól, mint pl. a Dragon's Fury, vagy Vampire hullámvasút, a vízzel érintkező gondola, a Rameses Revenge, az óriáskeréken, és a vizes attrakciókon át a kifejezetten kisgyermekeknek készült játékokig, és a család minden tagjának élményt nyújtó szórakozásokig minden megtalálható. A néhány nagyon izgalmas játék ellenére inkább a kisebb gyerekek tetszését fogja elnyerni. Fasttrack jegyek nélkül meglehetősen sokat kell sorban állni a különböző játékokhoz.

Eljutás: Vonattal a Waterloo, Clapham Junction, vagy Wimbledon állomásoktól. A Chessington South állomáson kell leszállni, az út kb. 33 percet vesz igénybe, az állomástól kb. 10 percet kell gyalogolni.

Belépőjegy (2016, vidámparkra vonatkozó belépők, melyek érvényesek az állatkertre és a Sea Life akváriumra is): 12 éven felülieknek 47 Font. 12 éven aluliak számára 43 Font. 12 éven aluli gyermekek számára ingyenes. Érvényes ide a 2for1 kedvezmény!

Nyitva tartás: A vidámpark 2016-ben március 18.-tól október 31.-ig tart nyitva, 10:00-17:00-ig, ezen időponton kívül csak az állatkert van nyitva, hétvégénként, 10:00-15:00-ig, alacsonyabb jegyárakkal.

Chessington vidámpark

Chessington World of Adventures fotó: deadheaduk

Oxford

Oxfordban található az angolszász-országok legrégebbi egyeteme, melynek története a 11. század végéig vezethető vissza. Oxford utcáit járva Nobel-díjasok, elnökök, királyok, miniszterelnökök lépteit követhetjük. Az egyetem szenteket, tudósokat, felfedezőket, művészeket, írókat, és színészeket engedett ki falai közül, igen jól felkészítve.

De Oxford sokkal többet kínál, mint pusztán az egyetem megtekintését. Néhányat kiemelve: megnézhető a 16. századi Christ Church Cathedral, vagy az Ashmolean Museum, a világ első egyetemi múzeuma, többek között Michaelangelo, Raphael, és Leonardo da Vinci rajzaival, Turner, Paolo Uccello, Piero di Cosimo, John Constable, Claude Lorraine, vagy Pablo Picasso festményeivel, Oliver Cromwell halotti maszkjával, a Posie Ring gyűjteménnyel, amelyről úgy tartják, hogy Tolkient inspirálta, a Gyűrük Ura, "egy gyűrű mindenek felett" motívumának megalkotásakor. A múzeumba, amely a Beaumont Streeten található, ráadásul ingyenes a belépés, de hétfőn nem tart nyitva. Szintén ingyenes a belépés a The Museum of the History of Science-be, a világ legrégebbi, ma is álló múzeumépületébe, ahol az antikvitástól a 20. századig a tudomány történetébe kaphatunk betekintést. Egy harmadik remek múzeum az antropológiai Pitt Rivers Museum. Az oxfordi Bodleian Library a világ egyik legrégebbi könyvtára, Anglia szerte méretében csak a londoni British Library múlja felül. Ezen kívül is még számos múzeum, és park teszi tartalmassá az Oxfordba történő ellátogatást. Londonból kényelmes, kb. 1 óra 40 perces (express vonat esetén kevesebb, mint 1 órás) vonatúttal lehet ide eljutni.

Eljutás: A londoni Paddington Stationtől igen gyakran indulnak vonatok Oxford felé.

Oxford

Oxford

Oxford kép: wit, UGardener/Flickr/Creative Commons

RHS Garden, Wisley

A kew-i botanikus kert után az Egyesült Királyság 2. leglátogatottabb fizetős parkja a Royal Horticultural Society's Garden. A botanikus kert Wisley településén fekszik. 1878-ban alapították, 240 hektáron fekszik. Világhírű, csodálatos növénygyűjteménye több, mint 100 év munkáját dicséri. Wisley, ahol a kert található, egy kedves, csendes, békés falucskának számít.

Eljutás: Londonból a Waterloo-Portsmouth vonalon lehet Wisleybe jutni. Le lehet szállni a West Byfleet BR állomáson, vagy a Woking BR állomáson, innen taxival lehet Wisleybe jutni, de fontos információ, hogy a West Byfleet állomáson nem állnak taxik. Harmadik lehetőség a Guildford BR állomás, majd 515-ös busszal Kingston felé, és leszállás a Wisley Garden megállóban.

Belépőjegy (2016): 13,20 Font. 5-16 éves gyermekeknek: 6,60 Font. Vonatjegy felmutatásával olcsóbb a belépőjegy (de ide nem érvényes a 2for1 kedvezmény).

Nyitva tartás: Márciustól októberig: 10:00-18:00-ig, hétvégén: 09:00-18:00-ig. Novembertől februárig: 10:00-16:30-ig, hétvégén: 9:00-16:30-ig. Zárva: december 25.

RHS Garden, Wisley

RHS Wisley Garden fotó: canonsnapper

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

nagyon szép lehet ez a hely
#1 - Szabó Alexandra - 2008.04.23. - 13:01
még életemben nem jártam más országokban
nem csoda, hogy Anglia lesz az első
#2 - Lea - 2008.12.29. - 12:53
Sziasztok! én csak a Romániába egyes helyeken a hegyeket néztem meg még sehol nem voltam semelyik országba még most lesz január 16.án hogy megyek Angliába Londonba nézegetem képeket nagyon csodálatosan szép ott minden talán ott leszek akkor meg tudom nézni mindegyiket.
#3 - Anita - 2009.01.03. - 11:43
Szia!

Meg szeretném kérdezni,hogy pontosan melyik vonattal tudok el menni a wateroo pályaudvarol és,hogy hol kell leszállni a Chessingtoni vidámparkhoz amit emlitesz az oldalon.
Válaszodat elöre is köszönöm.
#4 - Toth Zsolt - 2009.03.28. - 13:30
Szia!

South West Train-nel kell menni Chessington South állomásig (kb. fél óránként indul vonat), de sajnos nem tudom, hogy pontosan mi annak a vonatnak a végállomása.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.04.06. - 00:04
van e valakinek jó ötlete ,hogy hogyan tudok eljutni a Wisley gardenbe? kocsi nélkül. kösz
#6 - gere agnes - 2009.04.27. - 16:37
Szia!

Le van í­rva, feljebb.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.05.08. - 15:30
Aki még nem volt Wisley gardenben merem ajánlani, fantasztikus!
#8 - rosea - 2009.05.26. - 20:33
Hello

Vallaki nem tud nekem segiteni ? El szeretnek menni londonba egy vidamparkba ,(vallami jo hullamvasutra:) )
Nevet vagy a pontos posta fiok cimet ha vallaki meg tudna adni .


Elore is koszonom
#9 - Atti - 2009.06.10. - 20:32
Londonban nincsenek vidamparkok (plane nem hullamvasuttal), de van egy par, ami nincs messze a varostol. Postafiok cimuk lehet, hogy van, de az iranyitoszamukkal biztos tobbre mesz (zarojelben):
Thorpe Park (KT16 8PN)
Chessigton World of Adventures (KT9 2NE)
Adventure Island (SS1 1EE)

Valamint
Alton Towers (ST10 4DB)
de ez eleg messze van, viszont a legnagyobb.
#10 - Edit - 2009.06.11. - 12:09
A Waterloo-tol SURBITON-ig kell menni a vonattal.Surbiton-bol a 71 -es autobusszal el lehet jutni a Chessington World of Adventures-hoz ami pontosan a vegallomasa a 71-es busznak.
#11 - Eva - 2009.07.11. - 23:03
hi! Alton Towersbe hogy lehet eljutni Londonból v Manchesterből? vki pls irja meg,kösz
#12 - Vanek - 2009.07.21. - 23:12
sziasztok!
Alton Towers-be, hogy tudnék eljutni Londonból?
valaki kérlek segí­tsen! :)
köszi!!
#13 - nuspl - 2009.08.15. - 13:49
vagy melyiket ajánlanátok??
Thorpe park jobb lenne? köszi!!
#14 - nuspl - 2009.08.15. - 13:50
Szerintem semmi extra nincs Londonban! Egy oriasi olvasztotegely ez tele mindenfele emberekkel, akik semmivel sem jobbak mint az otthoniak. A tisztasagrol annyit, hogy valoban tisztabb, de nem azert mert itt olyan emberek elnek akik soha nem szemetelnek, hanem mert tobb a takarito az utcan.
Ami a varos kepet illeti nappal nem egy nagy valami este viszont nem nez ki rosszul de a budai latkeptol igen messze van...Raadasul az oriasi biciklikerek eleg furcsan nez ki a regi epuletek kozott..Ami viszont a muzeumokat illeti tenyleg nagyon jok es hihetetlen hogy ingyenesek.
En azt mondom, hogy normalis ember itt keptelen nehany honapnal tovabb megmaradni de vannak akik bele tudnak korcsosulni ebbe az eletmodba is...

Udv Johnny
#15 - Johnny - 2009.10.13. - 00:49
Sziasztok!
Londonból Stone-Hange-hez hogyan lehet eljutni?
#16 - Gergíµ - 2009.10.29. - 13:28
Gergő: Londonból Stonehenge-be: London Waterloo állomástól vonattal Salisbury-ig, onnan pedig busszal.
#17 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2009.11.03. - 17:47
Tibcsi:Köszi
#18 - Gergíµ - 2009.11.04. - 20:15
szupi szupi szuper jó london
#19 - viki - 2010.02.12. - 22:33
Sziasztok!
Azt hallottam hogy Cambridge és Oxford közül C. sokkal szebb. Igaz ez?
Tudtok segí­teni hogy hogyan lehet legolcsóbban oda eljutni tömegközlekedéssel?
Nagyon köszi!
#20 - liloo - 2010.02.23. - 11:27
A liverpool streeti vasútállomástól (metrómegálló: Liverpool Street: Circle, Hammersmith & City, Metropolitan, és Central metróvonalak) kb. óránként indulnak Cambridge vonatok, ez a legjobb megoldás A menetidő 50 perc, a jegyár 19 Font.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.02.23. - 15:38
Nagyon köszi!!
#22 - liloo - 2010.03.03. - 10:10
Sziasztok!
Windsor Casle-ba szeretnék elmenni. Valahol olvastam, (Régen volt és már nem tudom hol)hogy a travel card oda is érvényes az utazásra. Csak ha London Passal veszem, (Az viszont free belépést biztosí­t) vagy önmagában is jó odáig?
#23 - Boyka - 2010.03.12. - 16:22
éN még csak Szlovákiában jártam,de ilyen messzebbi országok közül,tuti hogy ez lesz az első.*____*
(L)London(L)
#24 - Renc - 2010.04.06. - 20:22
Hi,
itt elek tobb mint 3 eve,de hasznos az oldalad nekem is.aki meg londont budepesttel hasonlitgatja kicset el van tevedve,de van ilyen.
#25 - boomy - 2010.05.20. - 13:12
Sziasztok,
olvastam,hogy hogyan is tudok Stonehenge-hez eljutni. A vonattal kapcsolatban azt hallottam, hogy ha neten foglalom le az olcsóbb? Tudtok ebben segí­teni, hol nézzek utána?
köszi előre is
#26 - ildi - 2010.05.31. - 18:32
Sziasztok,
még 2 kérdésem lenne. Egyik sem London környéke, de szeretnék eljutni Edinborough-ba és Rosslyn-hoz. úgy hallottam, hogy ki lehet fogni olcsó repülőjegyet. Hogy keressek rá, melyik légitársaságnál? Tudtok ebben segí­teni? Ha nincs olcsó repjegy, Edinborough hogy a legolcsóbb?
köszi
#27 - ildi - 2010.06.02. - 15:48
Szerintetek mennyi kilométerre lehet a Stonehenge londontol ???
#28 - Bea Nagy - 2010.08.11. - 11:59
Sziasztok. Nagyon hasznos szamomra ez az oldal, nagyjabol minden fontos info megtalalhato, meg a buszjaratok is. :))
#29 - Timi - 2010.08.11. - 23:17
Bea: autóval Stonehenge Londontól 145 km. Tömegközlekedéssel való eljutáshoz pedig lásd a 17-es hozzászólást.
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.08.12. - 19:48
Szijasztok!én voltam Londonban és nagyon gyonyoru!Tényleg sok a látnivalo és a divatorulteknek is nagyon jo hely!
#31 - Réka - 2010.12.31. - 18:08
Sziasztok,

Kis segítségre lenne szükségem, hogyan tudnék eljutni Luton reptérről a Cranfield-i egyetem környékére a leggyorsabban tömegközlekedve. A google ad tippet, de vonatra pl. nem.

Előre is köszi a segítséget.
#32 - Emese - 2011.05.04. - 11:18
Szia!

A Luton Parkwaytől, ahova a reptérről busz visz, közvetlen vonat megy Bedfordba, ahonnan busz megy az egyetemhez. Itt a vonatra kereshetsz menetrendet, még a vágányt is kiírja, úgy lehet könnyebb: http://www.nationalrail.co.uk/
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.05.04. - 15:38
Sziasztok!

Aki járt már Luton és a Cranfield-i egyetem között, az leírná kicsit pontosabban hogy mit merre találok és mit is keressek? Köszönöm előre is a választ.
#34 - monya - 2011.09.15. - 13:29
Nagyon szep hely London, en is voltam Brightonban, a London eye-on stb. Az egyik legszebb orszag. Minden lepes eszembe van, hogy hol jartunk es azt hiszem ezeket a nagy elmenyeket el sem tudom felejteni. sziasztok!!!
#35 - Izuska - 2012.01.14. - 14:19
"De Oxford sokkal többet kínál, mint pusztán az egyetem megtekintését. Néhányat kiemelve: megnézhető a 16. századi Christ Church Cathedral, vagy az Ashmolean Museum"

Dehat ezek is az Oxfordi Egyetem reszei. Oxford (es Cambridge) semmi kulonosebb latnivaloval nem szolgal, mint az egyetemek. De, tekintve, hogy mindket egyetemen talalhato 30+ college, tucatnyi muzeum, botanikus kert, stb, ket het is keves ahhoz, hogy bejarja az ember az egyetemi epuleteket, kerteket, muzeumokat, bekukkantson a konyvtarakba (amikbol mindket egyetemen tobb mint 100 talalhato), stb.
#36 - David - 2012.02.14. - 00:42
Sziasztok!
Tibcsit szeretném kérdezni, hogy Londonból hogy lehet eljutni Thame-be/Oxfordshire/.
#37 - Judit - 2012.06.13. - 18:26
Sziasztok!

Tudna valaki nekem segíteni?
Márciusban érkezek London Lutonra és onnét Derbybe szeretnék eljutni vonattal. Milyen állomásokról tudok indulni?
#38 - Tündi - 2012.11.20. - 12:46
Szia!

A Luton repülőtér vasútállomásától, ahova busz visz, megy közvetlenül vonat, leicesteri átszállással: http://www.nationalrail.co.uk/
#39 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.11.21. - 22:32
Nagyon szepek ezek a kepek.
#40 - Legnar Tibor - 2014.06.21. - 07:10
Szia!
Kérdésem, ha 7 napos travelcardot veszek( papír alapút) azzal a Hampton courtbe és Windsorba is kivonatozhatok? Köszönöm!
#41 - Sziva Katalin - 2014.08.04. - 16:31
Szia!

Nem igazán, mert Hampton Court a 6-os zóna, Windsor pedig már a londoni zónarendszeren kívül van. Csak a Hampton Court miatt pedig nem éri meg 1-6-os zónás heti Travelcardot venni, nem éri meg a különbség az 1-2-s árához képest.
#42 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.04. - 22:21
Szia,

A szállásunk az Ealing Broadway [EAL] vasútállomástól kb. 10 percre lesz. így a Windsorba tervezett utazásunknál itt szeretnénk felszállni a vonatra. Segítséget szeretnék kérni, mert a vasúti útvonaltervezőbe beírva ezt kapom:
http://ojp.nationalrail.co.uk/service/details/EAL/WNC/250914/1145/arr/250914/1945/dep?id=4&fareId=7&return=false&callingPage=tf&realtime=false&alternatives=false&offpeak=false&offpeakReturn=false&fastestTrains=INCLUDE_CHEAPER&url=/service/timesandfares/EAL/WNC/250914/1145/arr/250914/1945/dep&saved=false&responseId=4&fareDisplayId=4

Jól látom, hogy akkor Slough [SLO]-ig kell utazni, majd itt át kell szállni és innen kell kb. 6 percet utazni Windsor & Eton Central [WNC] megállóig?

Hol tudom megnézni egyébként, hogy az Ealing Broadway [EAL] állomáson lehet-e jegyet vásárolni?

Illetve a vasúton az off-peak mikor kezdődik? Vagyis mikortól nem számít már csúcsidőnek és olcsóbbak a jegyek?

Köszönöm: Reni
#43 - Reni - 2014.09.14. - 10:52
Szia Tibcsi! Azt szeretném megtudni, hogy Greenwich-be való kiutazáshoz az oyster használható- e? Köszönöm, Samu
#44 - Kántor Samu - 2015.07.03. - 23:59
Szia!

Igen, a Greenwich vasút- és DLR-állomás a 2-es zónában van.
#45 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.04. - 01:23
Sziasztok! Szeptemberben készülünk barátnőkkel Londonba. Szeretnénk egynapos kirándulás keretében eljutni a Leeds-Canterbury-Dover túrára. Van valakinek tapasztalata róla? Hol érdemes befizetni rá, érdemes-e a belépőket is megvenni, vélemény az útról? Előre is köszi!
#46 - H. ági - 2015.08.08. - 09:46
Windsorba készülünk. A Londoni helyeken használni fogjuk a 2for1 kedvezményt de Windsorba neten szeretnénk megvenni a jegyet. Az egyik utas elmúlt 60 éves. Neki vehessük a senior belépőjegyet? EU állampolgárokra is érvényes a 60 év feletti jegy?
#47 - Tomi - 2015.11.12. - 13:19
Igen, lehet!
#48 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.14. - 17:56
Légy szíves megírni, mi a 2for1 kedvezmény lényege? üdv, János
#49 - Fekete János - 2016.01.18. - 10:33
Erről itt, másik menüpontunkban minden információt megtalálhatsz részletesen:
https://utazas-nyaralas.info/london/tanacsok-kozlekedes.html#1-et-fizet-2-t-kap
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.18. - 10:44
Sziasztok!

Szeretném kérdezni, hogy Stonehenge-be kell fizetni belépőt? Mi a legolcsóbb az oda/vissza utra Londonból. Jobb ha most vásárolom meg a jegyet vagy később is ráér? (5 napos Londoni tartozkodás két tinédzserrel 16, 17 évesek junius vége fele). A válaszokat előre is köszönöm. Tibinek meg kívánok kitartást és jó egészséget...
#51 - Maria M - 2016.04.29. - 09:26
Szia!

Dátumtól, napon belül időponttól függően, jóval olcsóbb lehet a voantjegy, ha megveszed a natonailrail.co.uk oldalon (pl. 38 font helyett 9 font).
Stonehenge belépő 15,50 Font, a weboldalon ajánlanak előre belépőt venni:
http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/stonehenge/prices-and-opening-times
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.01. - 00:31
Szervusz Tibi!

Sajnos nem találtam 9 fontos jegyeket azon az oldalon. Vagy talán szpeciális jegyeket kell rendelni? Ha tudnál segíteni?!
Előre is köszönöm.

UDV.
/Maria
#53 - Maria M - 2016.05.22. - 00:28
Nem mindig van 9 Fontos jegy, időponttól függ, az adott dátum jegyárai az aktuálisak London és Salisbury között, lehet a te dátumodra már csak 38,50 Fontért tudsz venni
#54 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.23. - 23:31
Szia Tibcsi!
Segítségedet szeretném kérni. Július elején megyünk Londonba, és szeretnénk elmenni a Hampton Courthoz is. Csak vonattal tudunk kijutni oda, vagy busz is jár? Ha busz is, akkor érvényes a 1-2 zónára szóló travelcard ebben az esetben? Előre is köszi!
#55 - Letty - 2016.06.08. - 18:31
Szia!

Hampton Court a 6-os zóna (ki is egészítettem a leírást ezzel), tehát az 1-2-es zónára érvényes Travelcard semmiképp sem lesz jó. Lehet busszal is menni, igen: District Line-on Richmond állomásig (ami 4-es zóna), és onnan R68-as busszal, ebben az esetben csak 1-4-es zónáig kell valamilyen bérlet (vagy jó az Oyster is).
#56 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.08. - 18:59
Kedves Tibor, írod hogy "Greenwich elérhető vonattal a London Bridge vasútállomástól Greenwich vasútállomásig" . A biztonság kedvéért szeretném megkérdezni, hogy ide érvényes-e az Oysten. Koszonom válaszodat.
#57 - Nella - 2017.04.19. - 14:25
Kedves Nella!

Jelenleg Canon Streettől indul a vonat, mivel a London Bridge állomást átépítik, és 2018. januárjáig pont a greenwichi vonalat érinti, nem állnak meg ott (ill. London Bridge-től átszállással lehet menni), módosítottam is most a leírásban.
Igen, érvényes az Oyster vonatra, és a DLR-re is, Greenwich a 2-es zóna.
#58 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.19. - 20:32
Kedves Tibor, koszonom szépen a választ. Még szeretném megkérdezni, hogy az Oysten a vonaton ugyanugy kezelendo mint a metron ? Be és kiszállásnál is kell érinteni ? Koszonom szépen.
#59 - Nella - 2017.04.20. - 10:02
Kedves Nella!

Igen!
#60 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.21. - 01:54
Szia Tibcsi!
Broadstairs-be megyek, szeretném előre megvenni a vonatjegyemet, jóval olcsóbb lenne előre megvenni.
Tudnál segíteni abban, hogy innen Magyarországról hogyan tehetem meg?
PayPal-lel esetleg?
A NationalRail oldalára beregisztráltam...
Előre is köszi a választ!
#61 - Juci - 2017.05.28. - 13:56
Kedves Tibor! Egy nap kimennénk Brightonba , (1-4 zónára lesz Travelcardunk) ez érvényes, vagy venni kell jegyet hozza , ha igen honnan , milyent és mennyiért?
Köszönöm nagyon szépen.
#62 - BETTI - 2017.09.02. - 16:30
Kedves Betti!

Nem érvényes. Vonatjegyet kell venni, pl. a Victoria vasútállomáson, ahonnan indulnak a vonatok, vagy a nationalrail.co.uk oldalon. Jegyár 8-30 Font között, legolcsóbban online vehetsz jegyet, vagy ha nem online, az oldalon megnézheted, hogy aznap mely vonatokra a legolcsóbb a jegy.
#63 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.02. - 16:40
Londonon belüli utazáskor az 1,2, 3, .... stb zóna beosztás s annak átlépése milyen árkülönbséget takar? Egy napos városnézésre napijegy v Oyster olcsóbb?
Hol találok magyar nyelvű tájékoztatást utazási díjak, zónák, kedvezményekről Londonban és környékéről ha nem neten vásárolok jegyet ?
#64 - Margó - 2017.09.30. - 04:23
Minden megtalálható a közlekedés menüpontban:
https://utazas-nyaralas.info/london/tanacsok-kozlekedes.html
#65 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.30. - 16:19
Szia Tibcsi.

Egyik nap lemennénk Brightonba, es online foglaltunk vonat jegyet,ami a St Pancras megallóból indul.
Az lenne a kérdésem,hogy a szállásunktól(60 Cranbrook Road,
Ilford,IG1 4NH,Egyesült Királyság) mennyi idővel ide jutni, illetve a leggyorsabb ?
#66 - betti - 2017.10.16. - 08:00
Szia!

Nem kellene bemenni Ilfordból St. Pancrasig, mivel már át lehetne előtte szállni, gyorsabb lenne máshogy az út. De ha mindenképp St. Pancrasig mennétek, illetve ugye onnan van már jegy, akkor csak onnan mehettek, akkor Tfl Rail Liverpool streetig és onnan metróval (Hammersmith & City vagy Metropolitan vagy Circle vonalon) King's Cross St Pancras állomásig.
#67 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.17. - 19:48
Szia Tibcsi.
SOS!
Holnap indulunk Londonba, és most ajánlotta egy ismerősöm Birmighamet és a csokigyár látogatást.
Az oda jutásról tudsz valami infót adni.
Köszönöm előre is.
#68 - BETTI - 2017.10.25. - 21:56
Szia!

Mehettek busszal:
3-3,5 óra, akár 6,50 Fonttól:
https://uk.megabus.com/
http://www.nationalexpress.com/routes/london-to-birmingham.aspx
vagy vonattal:
1,5-2 óra, 19-88 Font, online véve kaphatók a legolcsóbb árak, és időponttól is függ, menetrend, árak: http://www.nationalrail.co.uk/
De ha a Cadbury Worldre gondolsz, akkor az nem Birminghamben, hanem hozzá közel, a Bournville vasútállomástól negyed óra gyaloglásra van, ahova a Birmingham New Street vasútállomáson kell átszállni London felől.
#69 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.26. - 00:04
KöSZöNöM NAGYON NAGYON SZéPEN A SOK SEGíTSéGET!!!
#70 - BETTI - 2017.10.26. - 10:00

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás