Bari és környéke látnivalók, érdekességek

Bari nevezetességei, bemutatása

Bari

Bari (ejtsd: Bári) Olaszország déli részének 2. legnagyobb és legfontosabb városa, Nápoly után. Lakosainak száma 327 ezer. Nagy kikötőváros, jelentős kikötőjének köszönhetően sokan szállnak itt hajóra, és indulnak Görögország, Horvátország vagy Albánia irányába.

A sok itt tanuló diáknak köszönhetően Barinak fiatalos, pezsgő hangulata, és jelentős éjszakai élete van. Hangulatos pezsgés van esténként a kikötő, és az óváros környékén. Óvárosán kívül túl sok, és túl érdekes nevezetessége viszont nincs. Bari nagy, felszerelt strandja (Pane e Pomodoro) is megfelelő napozásra, fürdésre, bár zsúfolt, és nem mindig a legtisztább. És a város környékén is szép partszakaszok fedezhetők fel. Sétálni, az óvároshoz hasonlóan, a tengerpart, és a parti sétány is egy hangulatos, pezsgő helyszín.

Maga Bari ugyan nem egy első számú turistacélpont, bár olaszos, autentikus óvárosa (Città Vecchia) érdekes, hangulatos, szép épületekkel, kanyargós, szűk utcákkal (de éjszaka nem mindenhol biztonságos az óváros belső része, inkább nappal nézelődjünk a belsőbb utcákban). A városra 1-2 nap elég is.

Ugyanakkor itt délen, a csizma sarkában, az egyébként szegény Puglia régióban remek kirándulásokat lehet innen tenni, és elsősorban emiatt érdemes Bariba elutazni. Lásd a leírás végén a Bariból elérhető szép helyeket. Melyekből rengeteg van, Puglia mesés látnivalókat tartogat, melyek a turizmus szempontjából még viszonylag érintetlenek - errefele nem fogunk akkora tömeggel, turisták hadával találkozni, mint a legismertebb, legfelkapottabb olasz városokban. És a szállások, (remek) ételek, italok is olcsóbbak, ahogy a közlekedés se drága a környékbeli szép helyekre. Fehér városok, festői, homokos tengerpartok várják az utazókat Bari környékén. Puglia régió egy szép, autentikus, olaszos, "zabolázatlan" rész, nem mindenhol annyira kiépült, de nem is steril, természetesen szép.

Szállások | Bari látnivalói | Közlekedés, reptéri bejutás | Bari környéke, kirándulási lehetőségek | Ajánlott szállások | Hozzászólások

Bari szállás

Bari szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Bariban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Basilica San Nicola / Szent Miklós bazilika

Bari legjelentősebb látnivalója 1087-1197 között, román stílusban épült. Itt nyugszik Szent Miklós, azaz a Mikulás, akinek ereklyéit 1087-ben hozták a városba, miután Törökországban olasz halászok ellopták azokat egy szentélyből. Emiatt építették fel a bazilikát, hogy a szent ereklyéknek méltó helyül szolgáljon. A bazilika így jelentős keresztény zarándokcélpont, a római és a görög katolikusok körében is. Építészetileg szép, csendes nyugodt templom. A belépés ingyenes.

Bari, Szent Miklós bazilika

Basilica San Nicola, Bari

Szent Miklós Bazilika. Képek: Together4europe2012, gengish skan/Flickr/Creative Commons

Cattedrale di San Sabino

A város másik jelentős temploma a székesegyház, a bazilikától 250 méterre, délre, a Vár közelében helyezkedik el. 1292-ben szentelték fel, egy 1156-ban lerombolt bizánci katedrális helyére építették. Kevésbé híres, és kisebb mint a bazilika, de a katedrálist is érdemes megnézni, a belépés ide is ingyenes.

San Sabino székesegyház, Bari

San Sabino székesegyház. Kép: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1151922

Castello Normanno-Svevo

A katedrálishoz közel található a Castello Normanno-Svevo vár, 1132-ben épült, 1156-ban lerombolták, de 1233-ban újjáépítették. Azóta többször restaurálták, ma szinte új állapotában látható. Három oldalról várárok veszi körül, északi oldaláról pedig a tenger határolja. Bemenni 5 EUR, de nem éri meg, bent nem sok látnivaló van, és a várfalakra sem lehet felmenni, elég csak kívülről megnézni a várkastélyt.

Castello Normanno-Svevo

Castello Normanno-Svevo. Kép: gengish skan/Flickr/Creative Commons

Lungomare

Az óváros felfedezése után mindenképp sétáljunk végig Bari hangulatos tengerparti sétányán. Naplementekor és este különösen szép. A promenád mentén, több padon is meg lehet pihenni, nézni a tengert és az érdekes épületeket. A Lungomare nyugati, a városközponthoz közeli végén a kikötőt láthatjuk, míg a keleti végén Bari strandjára, a homokos-füves-kavicsos Pane e Pomodoróra jutunk. Ha Bariban csak a szállásunk van, és elsősorban Puglia más szépségeit nézzük meg, itt egy sétát akkor sem érdemes kihagyni.

Lungomare di Bari

Lungomare di Bari

Lungomare di Bari. Kép: Italo Greco/Flickr/Creative Commons, utazas-nyaralas.info

Pane e Pomodoro strand

Bari városi strandján homokos, füves és kavicsos részeket is találunk. Kifejezetten lassan mélyül, gyerekesek körében népszerű. Át lehet gyalogolni a partot övező sziklákhoz, és ott is napozni, érdemes a cuccokat is odavinni. Széles és hosszú strand, ingyenes öltözővel, wc-vel, értékmegőrzővel, zuhanyzókkal, tengerparti bárral, ahol lehet enni és inni. Árnyékot ugyanakkor keveset találunk. Nem a környék legszebb, vagy legtisztább strandja, ugyanakkor a környék szinte egyetlen jól felszerelt partszakasza.

A Pane e Pomodoro a kikötőtől kb. 30-40 perc gyaloglással érhető el a tengerparti sétányon keresztül. Vagy vonattal: a Centrale állomástól lehet menni Trenitalia vonattal, Bari Marconi vagy Bari Parco Sud állomásokig, melyektől kb. 10 perc gyaloglás a strand. Bari kikötői részétől a 2-es, a 42-es, az "AB" és a "B" buszokkal is a strandra utazhatunk.

Bari, strand

Bari, strand

Pane e Pomodoro strand, Bari. Képek: utazas-nyaralas.info

Bari közlekedés, reptéri bejutás, éghajlat

Bariba közvetlenül Budapestről eljuthatunk Wizz Airrel. Akinek az van közelebb: 2018. június 15.-től Bécsből is repül a Wizz Air. Olcsó repülőjegy keresési tippek, a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet?

Bari repülőtéréről a 16-os, városi busszal lehet a legolcsóbban bejutni Bariba, a vasútállomáshoz (jegy a buszon vásárolva 1,5 EUR). A busz közvetlenül a terminál elől indul. Gyorsabb, de drágább transzferbusz Bariba a Tempesta Autoservizi busz (4,15 EUR, 30 perc, menetrend ITT). Puglaribus-szal pedig a következő helyek érhetők el közvetlenül Bari repteréről: Altamura, Brindisi, Foggia, Matera, Mattinata, Monte Sant'Angelo, Rodi-Peschici, Taranto és Vieste. Ezeknek a buszoknak ITT kereshető le a menetrendje.

A repülőtérről vonattal is be lehet utazni, mely kényelmesebb, gyorsabb megoldás: 17 perc alatt érünk a központi vasútállomásig a kényelmes légkondicionált vonattal. A vonat útvonala látható, és a menetrendje lekereshető (a reptér állomása: Aeroporto) ITT. A jegyár 5 EUR 2018-ban. A reptér vasútállomása a táblákat követve elérhető, kicsit hosszú gyaloglással, mely gyaloglást ugyanakkor mozgójárda segíti. Jegy vehető online, vagy a vasútállomáson, a kapu a jegy QR-kódjával nyílik. Ahogy a linkelt útvonaltérképen is látható, ezzel, az FR2-es vonattal a reptérről nem csak Bari érhető el, hanem az ellenkező irányba, közvetlenül Bitonto, Sovereto, Terlizzi, Ruvo, Corato, Andria és Barletta is.

A városon belüli buszok útvonala, megállói, menetrendje ITT megnézhető, a közlekedési vállalat oldalán. Jegyárak (2018): Vonaljegy 1 EUR, 90 percig érvényes vonaljegy 1,20 EUR, vonaljegy a vezetőnél vásárolva 1,50 EUR, napijegy (naptári napra, üzemzárásig, nem pedig 24 órás időszakokra) 2,50 EUR, 7 napos jegy: 12 EUR, 30 napos bérlet: 35 EUR.

Bariból négyféle vonat is közlekedik Puglia régió különböző településeire. A nemzeti vasúttársaság Trenitalia vonatai, ezen kívül Ferrovie Sud Est kisvonat, a Ferrovie Appulo-Lucane és a Ferrotramviaria (vagy Ferrovia Nord Barese) cég járatai.

Mindegyik megáll Bari Centrale (ejtsd: Csentrále) állomáson, de annak más-más részein, tehát időben érdemes kiérkezni egy vonatinduláshoz, illetve figyelni a kiírásokat, és kérdezni. A fő részről indulnak a Trenitalia és a Ferrovie Sud Est vonatok. AZ FSE vágányok a Trenitalia vágányokon túl vannak, az aluljárón végig kell menni, és külön jegypénztáruk van. A Ferrovie Appulo-Lucane és a Ferrotramviaria (Ferrovia Nord Barese) vonatoknak viszont külön-külön bejárata, és szintén külön-külön jegypénztáraik vannak, a fő állomás mellett, Piazza Aldo Moro nyugati oldalán. Az alábbiakban, a Bari környéki látnivalók bemutatásánál kitérünk arra is, hova milyen vonat megy.

Fontos információ, hogy a Trenitalia Regionale típusú vonatainál a jegyet érvényesíteni kell már felszállás előtt az állomáson lévő automatáknál (kivéve ha online vettük, azok a jegyek bemutathatók kinyomtatva, vagy mobilon is, érvényesítés nélkül, és megadott időponthoz képest még 4 óráig érvényesek)! Általában más vasúttársaságoknál is érvényesíteni kell a jegyet!

Aki inkább autóval járná be a régiót, kedvező áron bérelhet EZEN az oldalon, ahol az autóbérlési cégek ajánlatait lehet összehasonlítani, és egyszerűen a legkedvezőbb áron autót bérelni.

Autósként és gyalogosként is figyeljünk a délolasz autósok leírhatatlan vezetési stílusára: a zebrán nem engednek át, a piroson simán átmennek, mindig dudálnak, nem indexelnek, össze-vissza mozognak, a sávokat nem veszik figyelembe, bárhova leparkolnak, stb. Jellemző, hogy a kocsik elég nagy részén koccanások nyomait láthatjuk.

Csomagmegőrző is van a Bari Centrale vasútállomáson, nyitva minden nap 8:00-20:00, ár 6 EUR az első 5 órára, további 0,90 EUR/óra a 6. órától a 12. óráig, további 0,40 EUR/óra a 13. órától

Bari éghajlat, időjárás: Bari éghajlata mediterrán, meleg, száraz nyarakkal, és enyhe telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: november majd február, a legszárazabbak: június majd július. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Bariban melegebb): január: 12,6 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 12,9 °C (4,5 °C), március: 15,0 °C (10,2 °C), április: 18,0 °C (16,3 °C), május: 22,8 °C (21,4 °C), június: 26,8 °C (24,4 °C), július: 29,2 °C (26,5 °C), augusztus: 29,2 °C (26,0 °C), szeptember: 25,9 °C (22,1 °C), október: 21,5 °C (16,1 °C), november: 16,8 °C (8,1 °C), december: 13,9 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre, időjárás szempontjából: április, május, szeptember, október. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. De persze sokan nyaralni, fürdeni is érkeznek a környékre, azoknak a nyári hónapok lesznek a legmegfelelőbbek. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Bari időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Barira. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Bariban, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.

Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Bari környéke, kirándulási lehetőségek

Polignano a Mare egy festői, képeslapokra kívánkozó, a tenger melletti sziklákra épült falu. Puglia egyik legromantikusabb, legszebb települése, mind nyaralás, mind városnézés céljából érdemes felkeresni. Az óvárosban több helyről is nagyon szép a panoráma a tengerre. A kis, sziklás tengerparton pihenésen kívül, szép kis óvárosának szűk utcáiban is jókat lehet sétálni. Polignano a Mare sziklás, durva kavicsos, gyorsan mélyülő strandja egyáltalán nem kiépült, még öltöző, wc sincs, de hangulatos, egyedi, szép, mindenképp érdemes eljönni. Fel lehet fedezni a strand kis barlangjait is, a bátrabbak ugrálhatnak sziklákról is.

Bariból eljutás vonattal (Trenitalia) 25-30 perc, vonatjegy 2018-ban 2,50 EUR. Menetrend ITT kereshető le, illetve kinn érdemes használni a Trenit nevű appot, amivel gyorsan, egyszerűen lekereshetjük a trenitalia menetrendjeit. Autóval 37 km, 35-40 perces út.

Polignano a Mare

Polignano a Mare

Polignano a Mare

Polignano a Mare

Polignano a Mare. Képek: Pug Girl, Alvaro Moreno Gómez, Giorgio Galeotti/Flickr/Creative Commons, utazas-nyaralas.info

Monopolí is egy mesés hely Barihoz közel. Festői kikötője és óvárosa megér egy sétát. A pezsgő óváros még Polignano a Mare óvárosánál is jobb, hangulatosabb, illetve annál nagyobb is. Hangulatos kikötője ma is aktív. Láthatjuk, ahogy a halászok visszatérnek zsákmányaikkal. Autentikus, nem csak elsősorban a turizmusra épülő város, ahol megismerhetjük az igazi olasz kultúrát. A séta után, vagy azelőtt több kis strandon is felfrissülhetünk: vannak homokosak, kavicsosak és sziklásak is (ugyanakkor egyik se felszerelt, még öltözőt vagy wc-t se találunk, de tengerparti éttermek, bárok vannak). A strandok már az óvároson kívül elkezdődnek, majd haladhatunk a különböző strandok felé a partszakaszon déli irányban.

Monopoli Baritól 45, míg Polignano a Marétól 8 km-re helyezkedik el. Polignano a Mare megcsodálása előtt vagy után tehát könnyedén felkereshetjük Monopolit is, bár nem valószínű hogy mindkét hely belefér egy napba.

Eljutás: Trenitalia vonatok közlekednek ide, a menetidő Bariból 30-37 perc (az olcsóbb, Regionale típusú vonatokat válasszuk, Intercityvel ugyanannyi az út, de sokkal drágább). Jegyár 2018-ban 3,20 EUR, menetrend ITT kereshető le. Polignano a Mare és Monopoli között pedig mindössze 5 perc az út vonattal, a jegyár pedig 1,10 EUR.

Monopoli

Monopoli, Olaszország, Bari környékén

Monopoli, strand

Monopoli. Képek: Patrick Nouhailler, Ride to dine/Flickr/Creative Commons. Az egyik kis strand az óvároshoz közel. Kép: utazas-nyaralas.info

Trani egy kifejezetten autentikus és gyönyörű kis, középkori kikötőváros, halászokkal, csodás katedrálissal. 11. századi, tengerparton álló székesegyháza talán a tartomány legszebbje. Másik fő látnivaló a vár, a Castello Di Trani (inkább kívülről érdekes). Traniban sétálni kicsit olyan, mintha egy régi olasz filmben lennénk.

Eljutás: Baritól közúton 55 km-re helyezkedik el, vonattal (Trenitalia) 35-48 perces út (Regionale vonatra szálljunk, ne a sokkal drágább, de csak pár perccel gyorsabb Intercityre), a vonatjegy ára 3,20 EUR.

Trani

Trani

Trani

Trani. Képek: nicola abbiuso, Andrea Rinaldi, Giorgio Rodano/Flickr/Creative Commons

Ostuni óvárosát ősi városfalak fogják közre. Puglia régió egyik legfestőibb városa ez. A dombon lévő fehér város labirintusában sétálva, annak legmagasabb pontján megtekintetjük Ostuni 15. századi, látványos székesegyházát is. És több pontról a tengerre irányuló kilátásban is gyönyörködhetünk. Itt strand nincs, de a 11 km-re lévő (tömegközlekedéssel nem elérhető) Lido Bosco Verde strandot a környék legjobbjai között listázzák.

Eljutás: Ostuni Baritól 82 km, autóval 70 perc, vonattal 49-60. A jegyár Regionale vonatokra 5,60 EUR (Intercity vonatok is közlekednek ide, 11 EUR-ért, de nem gyorsabbak). Menetrend a Trenitalia oldalon kereshető le. A vasútállomástól a Centro Storicóba háromnegyed óra gyaloglás szükséges, vagy busszal elérhető.

Ostuni

Ostuni

Ostuni. Képek: elisa2046, Andrea Cavalera/Flickr/Creative Commons

A Grotte di Castellana az egyik legvonzóbb természeti látnivaló a környéken. Kifejezetten gyönyörű cseppkőbarlang, aki már látott 1-2 cseppkőbarlangot, annak is érdemes ide ellátogatnia, mert valóban a legszebbek között van. Legpompásabb része a Grotta Bianca, azaz a fehér barlang, melynek megtekintését azonban a rövid túra nem, csak a hosszú tartalmazza.

Belépőjegy 2018-ban 16 EUR a hosszú, és 12 EUR a rövid túrára. A hosszabb, és érdekesebb túra 3 km hosszú, és 120 perces, míg a rövid túra 50 perces, és 1 km gyaloglással jár a barlangon belül. A nyitvatartás minden hónapban más, ITT megnézhető. Eljutás Bariból vonattal: 1 órás út, Grotte di Castellana állomásig, a jegyár 2018-ban 3,20 EUR. Ferrovie Sud Est kisvonatok indulnak ide, melyek vágányai a fő vágányokon túl vannak, és jegyet a peronon lehet venni rájuk. A vonat vasárnap nem közlekedik! Menetrend ITT lekereshető. Autóval 43 km, kb. háromnegyed órás út.

Grotte di Castellana

Grotte di Castellana. Kép: Simona Moscadelli/Flickr/Creative Commons

Az 1240-es években, II. Frigyes német-római császár építtette a különös, rejtélyes Castel del Monte várat, mely 1996 óta a Világörökség része. Különlegessége építészeti-matematikai szabályossága, a nyolcas szám bűvköre: a vár nyolcszögletű, sarkainál nyolcszögletű tornyok vannak, belső udvara is nyolcszögletű, mindkét szintjén nyolc-nyolc helyiség van. A Castel del Monte a középkori építészet egyik csúcsteljesítménye. A vár egy 540 méter magas dombon áll, az is érdekes benne, hogy védelmi célokat a kutatások szerint soha nem szolgált, és hogy konyhát, kápolnát, istálló, tárolót nem építettek bele, amik akkoriban jellemzőek voltak egy várra. Így nem tudják, mi is volt a rendeltetése. A vártól szép a kilátás - de sehová, mert a semmi közepén áll, a 13. században sem állt semmilyen kereskedelmi út központjában, vagy valamennyire is stratégiailag fontos helyen. A napnyugtát mindenesetre nagyon jó innen nézni. Több szempontból érdekes, rejtélyes vár tehát ez. De bemenni jelenleg (2018-ban) nem érdemes, mert a belső részén semmi sincs.

Eljutás: Leginkább autóval érhető el, Baritól 55 km, és kb. 1 órás út. Tömegközlekedéssel: Ferrovie del Nord Barese vonattal Bariból Andria állomásig, majd Andria vasútállomástól a 6-os busszal érhető el. A 6-os busz csak április eleje-október vége között közlekedik!

Castel del Monte

Castel del Monte

Castel del Monte. Képek: Franco Antolini, Tobias Birmili/Flickr/Creative Commons

Matera barlanglakásairól ismert, melyekben már Kr. e. 7000-ben is éltek emberek. Óvárosa, vagy inkább úgy mondhatjuk, hogy ősi városa, annak barlanglakásaival (Sassi di Matera) a Világörökség része. A barlangokban még ma is laknak. Az 1980-as évekig főleg szegények lakóhelyei voltak, de ma már, a turizmusnak köszönhetően üzletek, bárok, szállodák nyíltak ezen a különleges helyen, és kifejezett luxus utazási célponttá vált a város. Sok régi, elhagyatott barlang is van a Sasso Caveoso részen, melyekbe bemehetünk. Mágikus, hihetetlen, egyedi, gyönyörű hely Matera, kevés helyen látni ilyet Európában. Mindezeken kívül, Matera egy viszonylag nagy, 60 ezer lakosú város.

Eljutás: Baritól Matera 73 km autózás északnyugati irányba. Vonattal 1,5 órás út, Matera Centrale állomásig (figyeljünk hogy ne maradjunk fenn a vonaton, Matera Centrale egy nagyon kis vasútállomás, és nincs kinn tábla, Matera Villa Longo után következik), de ennek a menetrendjét nem a Trenitalia oldalán kell keresni, mivel egy magántársaság, a Ferrovie Appulo-Lucane üzemelteti, hanem ITT. Jegyár: 4,90 EUR. A Bari-Matera vonat vasárnaponként nem közlekedik, ezeken a napokon busszal érhető el Matera. A vasútállomásról gyalog 20 perc alatt, vagy busszal juthatunk az óvárosba. Az óváros, a barlanglakások csak gyalog fedezhetők fel.

Matera

Matera, Olaszország

Matera, Bari közelében

Matera

Matera. Képek: Andrea Rinaldi, Piergiorgio Mariniello, Stijn Nieuwendijk, Luca Bruno/Flickr/Creative Commons

Alberobello is különleges házairól, a kúpos tetejű kis trulló-házakról ismert. Kőből, kötőanyag nélkül építették őket, tetejükre furcsa szimbólumokat rajzoltak. Az első ilyen házak a 16. század közepén kezdtek megjelenni itt. Érdekesség, hogy ezek csak errefelé jellemzőek, sehol máshol a világon nem terjedtek el a trulló-házak. Kifejezetten hangulatos, emellett nyugalmas, csendes hely Alberobello. Szintén a Világörökség része, lakosainak száma 11 ezer.

Eljutás: Bariból Alberobello vonattal 1,5 óra, a jegyár 4,90 EUR. A vonat szintén nem Trenitalia, Ferrovie Sud Est kisvonatok indulnak ide, melyek vágányai a fő vágányokon túl vannak, és jegyet rájuk a peronon lehet venni. Vasárnaponként a vonat nem közlekedik, busszal érhető el Alberobello. Menetrend ITT. Autóval 64 km, kb. 1 órás út.

Alberobello

Alberobello, trulló házak

Alberobello

Alberobello. Képek: Stefano Losardo, Pug Girl, Luca Moglia/Flickr/Creative Commons

Következő, még viszonylag közeli kirándulási célpontunk Locorotondo, Baritól 63, Alberobellóból 9 km-re. Alberobellóhoz való közelsége miatt érdemes összekötni a két látványos hely megnézését. Locorotondo egy kifejezetten bájos, rendben tartott és szép kisváros, fehér, virágokkal díszített házakkal. Olaszország legszebb városai között listázzák. Locorotondo magyarul "kerek helyet" jelent - ezt a nevet a városközpont körbe-körbe futó utcáiról kapta. Melyek egyben eléggé labirintusszerűek is. Locorotondo dombra épült történelmi óvárosában kellemes órákat lehet eltölteni sétálva, üldögélve. Még nem is lepték el a kisvárost túlságosan a turisták.

Eljutás: Bariból Locorotondo vonattal 100-110 perc (Alberobellóból 10 perc). Ferrovie Sud Est kisvonatok közlekednek ide. A jegyár 2018-ban 5,60 EUR Bariból, 1,10 EUR Alberobellóból, menetrend ITT. A vonat vasárnaponként nem közlekedik, vasárnap busszal érhető el Alberobello. A vasútállomástól kb. 10 perc gyaloglásra van szükség az óvárosig.

Locorotondo

Locorotondo. Kép: Annabelle Orozco/Flickr/Creative Commons

A következő helyek már valamivel messzebb vannak, a csizma sarkának szinte legdélebbi pontjainál, Baritól 2-3 órás utazásra. Azoknak érdemes őket felkeresni, akik több időt töltenek Bariban vagy környékén. Ugyanakkor a legjobb strandokat erre találjuk, tehát akik mindenképp szeretnének egy jót strandolni, szép strandokon, azoknak is érdemes idáig eljönni. Rengeteg nagyon jó partszakasz van, itt csak néhányat sorolunk fel, jellemzően azokat, melyek elérhetőek tömegközlekedéssel.

Gallipoli környékén fantasztikus aranyhomokos strandok találhatók. Ha nem kívánunk innen már tovább utazni, megmártózhatunk közvetlenül az óvároson kívül, pontosan ITT, a Spiaggia della Purità strandon. Kicsi, és mivel városi, nem a legtisztább strand. Gallipolin kívül, a legközelebb, tőle északra, Rivabella strandja helyezkedik el. Gyönyörű, karibi hangulatú a tőle északra lévő Lido Conchiglie strand is. Ennél már sokkal északabbra van Porto Cesareo strandja. A Gallipolitól délre található Baia Verde strand az egyik legnépszerűbb a környékén, nagyon szép a látvány, de zsúfolt és drágák a strand szolgáltatásai, az étkezés, iszogatás ott. A tőle délre húzódó Samsara strand pedig kifejezetten fiataloknak ajánlható, party strand. Messzebb a régióban, a 100 km-es partvonalon még rengeteg strand fedezhető fel, elsősorban autós kirándulás alkalmával. Köztük több karibi hangulatú is, sokat egész Olaszországban a legjobb strandoknak tartanak, most csak a közlekedéssel viszonylag gyorsan elérhetőeket soroltuk fel. A környékbeli strandokon kívül szép templomok csodálhatók Gallipoli kis szigeten lévő óvárosban, melyet a szárazfölddel egy 17. századi híd köt össze.

Bari-Gallipoli eljutás, közlekedés strandokhoz: trenitalia vonat Leccéig (menetrend ITT lekereshető), menetideje 1-5-2 óra, jegyár 10,50 EUR. Leccéből Gallipoli a 108-as busszal 40 perc (a 104-es megy Galliopoliba, de hosszabb az út). Rivabella strandjára a 104-es busszal juthatunk Galliopoliból 10 perc alatt, ahogyan a Lido Conchiglie strandra is, negyed óra alatt. Porto Cesareóba és strandjára szintén a 104-es busszal érünk: Leccéből 50 perc, Galliopoliból 1 órás út. A Baila Verde és a Samsara strand 7 perc alatt elérhető Gallipoliból vonattal, majd a Baila Verde strand rövidebb, a Samsara hosszabb gyaloglás. A felsorolt buszok a nyári időszakban, június elejétől szeptember végéig közlekednek. A buszok útvonalai, menetrendjei itt láthatók. Másik lehetőség, illetve a nyári időszakon kívül az egyetlen járható út Leccéből Gallipoliba: vonattal vagy busszal menni, ezek menetrendje ITT kereshető le, a treni fülön a vonatok, az autolinee fülön buszok.

Gallipoli

Gallipoli

Gallipoli. Képek: Antonio Castagna/Flickr/Creative Commons

Otranto Olaszország legkeletibb települése. Alig 70 km-re fekszik Albánia partjaitól. Szép fehérhomokos, de nyaranta zsúfolt tengerpartjain, a kristálytiszta türkizkék vízben fürödhetünk. Emellett szép építészeti kincseket is találhatunk a hangulatos városban, mely Otranto gazdag történelmének köszönhető. Várkastélya, és román katedrálisa is figyelemre méltó.

Eljutás Bariból Otrantóba: trenitalia vonat Leccéig (menetrend ITT lekereshető), menetideje 1-5-2 óra, jegyár 10,50 EUR. Leccéből június eleje-szeptember vége között a 101-es vagy 106-os busszal juthatunk el, a 106-os gyorsabb, 1 óra 10 perc a menetideje, a 101-es busszal ugyanakkor 1 óra 40 percet kell menni. A jegyár 3,50 EUR, A buszok menetrendjei INNEN elérhetőek. A másik lehetőség, illetve a nyári időszakon kívül az egyetlen az FSE buszaival menni Lecce és Otranto között, annak menetrendje ITT van (az autolinee fülre kell ott kattintani, vagy vannak vonatok is, a treni fülön, de több átszállással), a jegyár 2,80 EUR, a menetidő 1-1,5 óra, bizonyos időszakokban átszállás szükséges lehet.

Otranto

Otranto kép. Fabio Pierboni/Flickr/Creative Commons

Torre dell'Orso finomhomokos strandja Puglia egyik legszebbje. Homokdűnéket is láthatunk, valamint a parthoz közel a híres Due Sorelle (két nővér) sziklákat. Híres partszakasz, ezért nyáron zsúfolt. Leccéből a 101-es és 106-os busszal juthatunk ide.

Torre dell'Orso

Torre dell'Orso, Due Sorelle. Kép: greenmartin/Flickr/Creative Commons

Gallipoliba, Otrantóba és Torre dell'Orsóba Lecce városán keresztül juthatunk el, amit szintén érdemes lehet megnézni. Dél-Olaszország Nápolyon kívül, másik sok érdekességet kínáló, számos történelmi emlékkel, szép templomokkal, terekkel rendelkező nagyvárosa. Nevezik "a barokk Firenzéjének" és "dél Rómájának" is. Szép óvárosát egy egész nap felfedezni.

Lecce

Lecce, Piazza del Duomo. Kép: Giuseppe Milo/Flickr/Creative Commons

Ajánlott, válogatott, kiváló ár-érték arányú szállások

(a megadott árak tájékoztató jellegűek, mivel időpontonként változnak, és akcióknak, stb. köszönhetően jóval kedvezőbbek, vagy éppen bizonyos időszakokban akár magasabbak is lehetnek, a szálloda foglalási oldalára kattintva lekérdezhető aktuális dátumunknak megfelelően)

 • Olcsó: B&B Villa Pallante - Barátságos villában lévő, szép, kellemes, tiszta szállás, légkondival, az egyik legjobb ár/érték arány Bariban. A központtól messze van, de csendes villanegyedben található, busszal gyorsan elérhető a központ, kb. 7-8 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Mary's Room - múltkor mi itt szálltunk meg. Ez az olcsó szállás mindennel felszerelt, légkondicionált, barátságos, tiszta. Hátránya, hogy szükséges gyaloglás: a Bari Parco Sud vasútállomástól (ahonnan közvetlenül elérhető Bari Centrale, Polignano a Mare és Monopoli is) kb. 15-20 perces gyaloglásra, de kiváló és csendes környéken, egy lakóház 5. emeletén található, hangulatos erkély is van a szobához. Ott lakik a kedves, segítőkész tulajdonos is, de nem fogod látni, hallani, ha nem szeretnéd, olyan, mintha saját apartman lenne, csak itt kapsz kiváló reggelit. A fürdőszoba privát, kb. 7-8 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&B Piccinni 191 - Olcsó, jó panzió, légkondicionálással, ugyanakkor a legolcsóbb szobákhoz közös fürdőszoba van, és zajos környéken található, kb. 7-9 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Al Cortile - Tökéletesre értékelt, vasútállomáshoz közeli, jó helyen elhelyezkedő, légkondicionált apartman, kb. 8 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Bed And Breakfast Diana - Kiváló ár/érték arányú szállás, légkondicionált szobákkal, ugyanakkor messze a vasútállomástól, kb. 9 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Artist's suite - Fantasztikus, 60 m2-es, modern, légkondicionált, jól felszerelt, tiszta, nagyon kedvelt apartman, a városközponttól negyed óra gyaloglásra, kb. 11 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Metropolitan B&B - a Bari Centrale vasútállomás közvetlen közelében elhelyezkedő, ritkán látható jó értékelésekkel rendelkező, modern, jól felszerelt, légkondicionált, erkélyes szobákkal rendelkező, tiszta, csendes panzió, kb. 11-13 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Palumbo Masseria Sant'Anna - A tengerparttól 50 m-re, csendes helyen fekvő, kiváló, de kategóriájában a legolcsóbb 4*-os szálloda, kb. 11-13 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Piazzetta Santa Barbara - Szintén egy kiváló értékelésekkel rendelkező, mindennel felszerelt, központi, hangulatos, légkondicionált apartman, kb. 11-13 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: B&B Melo - Központi, a vasútállomáshoz, a városközponthoz és a tengerparthoz is közel lévő szállás, jó értékelésekkel, tiszta és nagy szobákkal, légkondicionálással, kb. 12-14 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: La Muraglia - nagy, két hálószobás apartman akár 4 főnek. A tengerparton, az óvároshoz közel, remek helyen fekvő fantasztikus, tiszta, jól felszerelt apartman, a teraszról kilátással a tengerre, kb. 17 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Felső kategória: Oriente Hotel - 4*-os, minden igényt kielégítő, tökéletes értékelésekkel büszkélkedő, elegáns, stílusos szálloda a városközpontban, a tengerparthoz és a vasútállomáshoz is közel, kb. 30-40 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>

Bari

Kép: xiquinhosilva/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Tudna nekem valaki segíteni, hogyan jutok el a repülőtérről a Best Western la Baia Palace hotelbe tömegközlekedéssel?
#1 - ágnes - 2016.05.18. - 19:55
Szia!

A reptérről FM2 vagy FR2 vonattal menj el Bitonto állomásig (nem a város, nem Bari Centrale irányába, hanem a másik irányba). Onnan pedig FR1 vonattal 1 megálló Macchie állomásig (Bari Centrale irányába), mely állomástól kb. 15 perc gyaloglás a szállás:
https://goo.gl/maps/5FJGdgYg6ck
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.19. - 00:03
Köszi. A napi jegyet és a sima jegyet lehet használni bármelyik közlekedési eszközön?
#3 - ágnes - 2016.05.19. - 20:26
A buszokon lehet, ezeken a vonatokon nem.
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.30. - 20:07
Szia Tibcsi, hogy jutunk el a repülôtèrrôl a Dolci Notti szálláshelyre? Köszönöm szèpen üdv Julcsi
#5 - Julcsi - 2016.06.11. - 14:55
Szia!

16-os busszal (esetleg vonattal, vagy más transzferbusszal) a Centrale álomásig. Onnan gyalog 10 perc: https://goo.gl/maps/vvsSjbzr4UQ2
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.11. - 17:03
Egy kis segítséget kérnék ( örülők, hogy rátaláltam erre az oldalra :) ) Most megyek először Barira.. A reptérről az állomásig ( Bari Station) elvisz egy transzfer járat, de onnan hogy jutok el a Best Western Hotel Dei Cavalieriig ( Barleta) ...igazából nézegettem járatokat ( FB, REG...) semmit nem mondanak. Ott az állomáson lehet rájuk jegyet venni? Jegypénztárba? Nagyon várom a választ ! :)
#7 - Mónika - 2016.06.21. - 17:45
Szia!

A szálloda információi szerint "A szálloda menetrend szerinti járatokat indít a városközponthoz, a strandhoz és a vasúti pályaudvarhoz". Azt nem tudom, hogy a Bari vasútállomásra, vagy a Barletta vasútállomásra gondolnak itt, de gondolom utóbbira, mindenképp érdeklődj erről, és a buszra felsz&aacaacute;llás feltételeiről a szállodától (vagy máskülönben a vasútállomástól fél óra gyalog).
Nem kellene bemenni Bari Centrale-hoz, mivel pont a másik irányba van, mint Barletta. De ha már megvan a transzfer, akkor tehát bemész. Ha nincs, akkor a reptérről közvetlenül megy Barlettába vonat, az Ferrotramviaria (Ferrovia Nord Barese) FR2-es vonalán.
Ha mégis bemész a vasútállomásra, akkor Bari Centrale-től el kell menni ugyanúgy Barletta állomásig, Ez megtehető mind Trenitalia, mind Ferrovia Nord Barese vonattal, hasonló árban:
http://www.trenitalia.com/
http://www.ferrovienordbarese.it/home
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.22. - 00:34
Köszönöm szépen! :) Néztem a Reptérről a menetjáratot... az sem egyértelmű minek a rövíditése a BRIG. Bari , C. Le illetve Q. Sella.... Ha van időd Tibcsi válaszolnál? :) Illetve ugyanez Barlettába C. LE, SCALo.
Köszönöm!
#9 - Mónika - 2016.06.22. - 09:06
C.le: a Centrale vasútállomás. Q.Sella: ez is egy vasútállomás Bariban, a Quintino Sella, a Centrale előtt eggyel, közelebb a reptérhez, BRIG: ez meg a Brigata Bari vasútállomás, eggyel a Quinito Sella előtt, még közelebb a reptérhez, és távolabb Bari városközpontjától.
Barlettában a C.Le szintén a Centrale vasútállomás, ott kell leszállnod, a Scalo az eggyel azelőtt van, közelebb Barihoz és a reptérhez.
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.22. - 15:07
Szia!
Nagyon megorultem, hogy megtaláltam ezt az oldalt! Valamilyen felindulásból a barátnőmmel elhatároztuk, hogy Barin toltenenk el az idei szilvesztert de meg sosem jártunk itt! Kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint mennyire van értelme télen, szilveszter idején ide utazni? Van e "élet " télen is vagy inkabb ez egy nyaralos város ?
Válaszodat es segítőkészsegedet előre is nagyon szepen koszonom!
#11 - Dani - 2016.07.13. - 00:36
Szia!

Télen Puglia régió elég kihalt, ha életet kerestek elsősorban, nem Bariba mennék szilveszterezni.
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.15. - 03:38
Szia Tibcsi!Tudnál segíteni abban,hogy ha repülővel érkezünk a városba hogy jutunk el a legegyszerűbben a szállásra,ami a best western la baia palace.Köszönöm szépen a segítséget!
#13 - Petra - 2016.07.25. - 21:04
Szia!

Válasz a 2. hozzászólásban.
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.26. - 00:01
Szia,

Alberobelloból szeretnék Monopoliba jutni, de sajnos csak Bari keresztül lehet vonattal.
Jól gondolom?Esetleg van busz is?
#15 - JOSBOMO - 2016.08.10. - 11:41
Szia!

Igen, elméletben Barin keresztül. Említések szintjén találtam egy buszt a két hely között, de nem tudom megerősíteni, hogy jelenleg létezik.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.10. - 14:54
Szia a kérdésem az lenne ha Bari környékét szeretnénk meglátogatni kb 50 km körzettel 5 személy, érdemes e autót bérelni vagy a vonat meg a busszal is boldogulni lehet ?
#17 - Nemes Melinda - 2016.08.16. - 22:57
Szia!

A leírtak alapján mindenhova el tudtok jutni vonattal/busszal, de autót bérelve kényelmesebb lehet, 5 személlyel akár az ár is kedvezőbb.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.18. - 16:56
Tibcsi,

Bari város honlapján nem találom a busz közlekedésre vonatkozó leírást.
A Bet Westenr Executive ba szeretnék a stazionétól busszal eljutni.
#19 - JOSBOMO - 2016.08.27. - 10:23
Szia!

Jó a 19-es busz P.zza Garibaldi, ang. c.so V. Emanuele megállóig, de gyalog sincs messze:
https://goo.gl/maps/3q3w3zVcFs12
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.29. - 23:50
szia!
Bariban tényleg koszos a tengerpart, és a tenger? utazni kell,hogy fürödhessünk benne? köszönöm !
#21 - viki - 2016.09.09. - 10:45
Szia!

Igen, Bari nem fürdőváros. Van egy kis városi strand ugyanakkor, a Pane e Pomodoro, de az nem az igazi.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.09. - 15:19
szia, köszönöm a választ. szept 22 körül mennénk, szerinted van még esély fürdeni? és milyen közel van az első jó strand? nagyon köszi
#23 - viki - 2016.09.09. - 16:13
Szia!

Például a leírásban is említett Polignano a Mare egyik, vagy több strandjára érdemes elmenni.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.10. - 23:27
Szuper ez az oldal. Azt szeretném kérdezni, hogy a reptérről el lehet-e jutni közvetlenül Polignanoba, és tudsz-e jó éttermet javasolni,nem turistás helyet. Köszi
#25 - Agica - 2016.09.18. - 06:39
Közvetlenül nem lehet, de nagyon egyszerű, csak be kell menni Bari Centrale állomásig a reptérről vonattal vagy busszal, majd ugyanonnan indulnak Trenitalia vonatok Polignano a Maréba.
Bari/Polignano a Mare esetében nem tudok éttermeket javasolni, de itt érdemes böngészni:
Bari: https://goo.gl/fptXq5
Polignano a Mare: https://goo.gl/mUEscV
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.19. - 02:00
sziasztok, szia Tibcsi!

köszönöm a sok hasznos infót, annyi változás van a leírtakban, hogy a Castellana Grottába a belépő 16 euro , illetve a napi jegy 2,5 eurora módosult Bari városában :)
gyönyörű helyeken jártunk, biztosan visszamegyünk még!!!
#27 - Heni - 2016.10.04. - 14:47
Szia!

Köszönöm, az árak minden év elején frissítésre kerülnek, de most is frissítettem hogy szóltál, örülök, hogy jó utatok volt!
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.05. - 00:19
Szia Tibcsi,egy akció folytán tegnap foglaltunk jegyet és pénteken,21-én indulunk Bariba Wizzairrel,ma/holnap szeretnek szállást foglalni,de mar elég szűkös a kínálat Bariban. Arra gondoltam,hogy foglalnék így másik városban, pl Polignano a Mareban. Azt szeretném kerdezni, hogy ha csillagtúrázni szeretnenk, pl Matera Alberobello, Lecce, akkor tömegközlekedés szempontjából melyik várost ajánlod kiinduló pontként, szallaskent? Nagyon koszonom előre is a választ! üdv, Cs
#29 - Csinszka - 2016.10.19. - 09:10
Szia!

Az a baj hogy pont Bari lenne a jó kiindulópont, mivel onnan indul minden, mindenfele. Bár Polignano a Maréból Lecce közelebb van, mint Bariból. Ugyanakkor az északnyugati irányban a tervezett kirándulásokhoz, illetve Alberobellóhoz képest pedig távolabb van mint Bari, fél órával. általánosságban azt mondanám, hogy minél közelebb Barihoz. Polignano a Mare ugyan fél órára van, de egy kellemes hely (igaz azért ilyenkor eléggé kihalt).
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.20. - 00:17
Koszonom szepen a gyors választ! Bari mellett döntöttünk! :)
#31 - Csinszka - 2016.10.20. - 09:24
Szia Tibcsi!

Nem tudod véletlenül, Ostuni vasútállomásról, hogy lehet eljutni a városközpontjába? Gyalogossan kicsit hosszúnak tűnik.
Köszi
#32 - Boki - 2016.10.28. - 09:55
Szia!

Hát igen, az Ostuni nevű vasútállomás nem éppen Ostuniban van. De buszok közlekednek a vasútállomásról a városközpontba, amik az érkező vonatokhoz vannak hangolva, ezt a menetrendet találtam:
http://www.stpbrindisi.it/index.php/ostuni/66-ostuni-villanova-feriale.html
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.28. - 10:21
Szia!

Köszönöm, akkor ma belevágunk???? Nagyon jó ez az oldal, sokat segített felkészülni Barira és környékére.

Köszönöm
#34 - Boki - 2016.10.28. - 11:47
A három kérdőjel egy kavsintód fej akart lenni.
#35 - Boki - 2016.10.28. - 12:25
Szia Tibcsi, a segítségedet szeretném kérni abban, hogy a reptérről hogy jutok el a Casa Violába, Polignano a Mareba? Valamint jól gondolom, hogy innen Bari központjába busszal tudok átmenni? Előre is köszönöm, Kriszta
#36 - Kriszta - 2016.11.09. - 23:49
Szia!

A reptérről valahogy be kell menni Bari Centrale vasútállomáshoz (busszal vagy vonattal). Onnan vonattal lehet eljutni Polignano a Maréba, majd onnan vissza Bariba is: trenitalia.com.
Polignano a Mare vasútállomásától a Casa Viola 10 perc gyalog: https://goo.gl/maps/fnzWiTRdDtQ2
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.10. - 14:57
Szia, dec.28-jan.1 között leszünk Bariban. Szeretnénk szétnézni a környéken. Mit ajánlasz télen? Milyen most az időjárás, hogy csomagoljak? Milyen lehetőség van szilveszterezni? Előre is köszönöm.
#38 - Klára - 2016.11.27. - 23:21
Szia!

Szilveszter környékén kb. a magyarországi időjárással összehasonlítva, kora tavaszi idő szokott lenni, persze az átlagtól való eltérések mindig előfordulhatnak. Pont most egészítettem ki a leírást az éghajlattal, lásd a cikkben.
Programlehetőségeknek ugyanazokat tudom mondani mint nyáron, amik szerepelnek a leírásban, csak így télen kevesebb az ember, viszonylag kihalt a környék, sokan nyaralni mennek a régióba. Konkrét szilveszteri programot sajnos nem tudok.
#39 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.29. - 18:40
Szia! szeretném kérdezni,hogy milyenek az utak arrafele, Bari környékén, ugyanis azongondolkodunk,hogy 2 kis autót , vagy egy nagyobb 7 személyest béreljünk, merthogy 7-en leszünk Bariban 3 napot . Előre is köszi a választ
Anna
#40 - Máthé Annamária - 2017.01.12. - 21:29
Szia Tibcsi!
Márc 15-tel megyünk egy hétre a férjemmel Pugliába kirándulni. Autót fogunk bérelni a reptéren, szeretnénk bejárni a régiót kicsit. Szállást szerinted hol foglaljunk? Nem ragaszkodunk Barihoz. Nagyon szeretem az olasz agroturismo szállásokat. A hely hangulatát szeretnénk kiélvezni. De jó lenne vmi olyan hely, ahol van közelben több vacsorázási lehetőség.
Köszi a segítséget!
Kata
#41 - Kati - 2017.01.26. - 21:21
Szia!

Attól függ, pontosan merre mennétek, de Bari pont olyan hely, ahonnan mindenfele elérhettek, és ott persze sok étkezési lehetőség van. Nem ismerem az agroturismo szállásokat mindenfele, ha találtok valahol jót, akkor érdemes megnézni milyenek a közlekedési lehetőségek onnan.
#42 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.29. - 19:05
Szia,
Pünkösdi hétvégén megyünk majd Bariba 5 napra, a cél hogy megnézzük a várost és minden kiránduljunk valamerre a környéken vonattal. Kérdésem lenne, hogy ehhez az apartmanhoz hogy jutunk el legegyszerűbben a reptérről, illetve a központi pályaudvarról: Artist's suite 143 Via Trevisani, 70122 Bari.
Illetve a fenti általatok javasolt kirándulási lehetőségek közül melyik 4-et emelnéd ki és javasolnád mindenképpen? Köszönöm!
Móni
#43 - Móni - 2017.01.30. - 12:04
Szia!

A reptérről vonattal ha mentek a Bari Centrale állomás előtt 1-el szálljatok le, a Quintino Sella állomáson. Onnan 10 perc gyalog: https://goo.gl/maps/KogFoJFEfgK2
A 4 mondjuk: Polignano, Ostuni, Matera, Alberobello.
#44 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.30. - 15:48
Köszönöm szépen! :)
#45 - Móni - 2017.01.31. - 14:13
Szia!

Február 10-12ig utaznánk Balira idén, kicsit melegebb éghajlatra vágyunk, de azért nem is nyári hőségre, szerinted érdemes, vagy nincs sokkal melegebb ott , mint itt? Köszi a választ előre is! :)
#46 - Móni - 2017.01.31. - 16:46
Szia!

Azért melegebb van, átlag 8,5 fokkal februárban mint Magyarországon. De azért nem Dél-Spanyolország. Olyan kora tavaszi időjárást kell elképzelni magyarországi viszonylatban. De mindig lehet az átlaghoz képest melegebb, vagy hidegebb idő, például mostanában ugye hidegebb volt a tél, de lehet február közepére átlagos vagy átlag feletti hőmérsékletek lesznek. Mindent megtalálsz az időjárásról, éghajlatról a leírásban a Bari közlekedés, reptéri bejutás, éghajlat részben, nézhetsz korábbi hőmérsékleteket is, stb.
#47 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.31. - 16:59
Szia! érdeklődnék, hogy Bari centrale pályaudvartól a Trenitália járatára Polignáno a Mareba a vasútállomáson érdemes, lehet-e jegyet venni, vagy interneten egyszerűbb? Köszönöm előre is!
#48 - Csilla - 2017.02.02. - 14:33
Szia!

Természetesen lehet jegyet venni a vasútállomáson is, amit érvényesíteni kell felszállás előtt. Mivel regionale vonatról van szó, online megvéve nem olcsóbb, de online is meg lehet venni.
#49 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.03. - 20:54
Szia!
A segítségedet szeretném kérni: a testvéremmel húsvét után megyünk Bariba 4 éjszakàra áprils 19-töl.
Milyen áprils végén az idöjàrás?
Kocsit is szeretnénk bèrelni 1 nap vagy 2-re. Milyen helyeket ajànlasz amit mindenfèlekèpp meglàtogassunk ès belefèr 1 v 2napba?
Helyi kis ínyenc èttermeket tudnàl ajànlani?
Nagyon szèpen kôszônôm elôre is a vàlaszod. Hasznos ez az oldal.
#50 - Edina - 2017.02.05. - 23:20
Szia!

Az időjárásról olvashatsz a leírásban, illetve a környékbeli helyekről is olvashatsz a leírásban, valamint a 44-es hozzászólásban 4-et kiemeltem azok közül.
éttermeket Bari esetében nem tudok ajánlani, de itt láthatók, értékelések szerint: https://goo.gl/fptXq5
#51 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.07. - 18:49
Szia!
Most februárban milyen tömegközlekedési eszközzel lehet megközelíteni Castel del Monte-t?
#52 - Időutazó - 2017.02.17. - 07:26
Szia!

Csak április eleje-október vége között közlekedik busz oda, Andriából (ki is egészítettem ezzel a leírást, linkekkel, menetrendekkel). Februárban csak Andriáig tudsz elmenni vonattal Bariból, onnan talán van taxi, ezt nem tudom megmondani.
#53 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.18. - 01:37
Nagyon jó az oldal. Olvasmányos, informatív, áttekinthető. április elején jönnénk 5 napra Bariba. érdemes-e (anyagilag) 1-2 napra autót bérelni a környék megtekintéséhez 4 embernek, vagy maradjunk a busz, ill. vonatnál?
Köszönettel: Sylvia
#54 - Hornyák Sylvia - 2017.03.07. - 06:04
Nincs autós tapasztalatom, de csak anyagilag nézve 24 órára 50 EUR-nál kezdődik, tehát személyenként 13 EUR körül, tehát megérheti, ártól függ, hogy mennyiért kaptok, mennyi esetleges kaució, biztosítás.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.07. - 17:59
Szia!
Nagyon sok hasznos informatioval latod el az olaszorszagba utazokat! Tudnal nekem segiteni abban, hogy hogyan tudnank eljutni Amalfirol Alberobelloba, vagy Bariba? Vonattal, vagy busszal!
Koszonom!
#56 - Maria - 2017.04.05. - 15:24
Szia!

A kérdést feltetted az Amalfi oldalon is, ott válaszoltam!
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.05. - 17:18
Koszonom!
#58 - Maria - 2017.04.05. - 19:51
Szia Tibcsi!
4 napot töltünk Bariban. Tervezett kirándulásaink: Polignano a Mare, Monopoli, Trani és Ostuni. Milyen étkezdét ajánlasz amit a helyiek is felkeresnek? Tehát nem turista látványosság és kizsákmányolás, hanem valóban friss és ízes helyi ételek, egyszerűbb körülmények között. Előre is köszönöm. Zsuzsa
#59 - Zsuzsa - 2017.04.26. - 21:05
Most olvastam Materaról, hogy kihagyhatatlan. Bariból hogyan juthatunk el oda? Jó éjt! Zsuzsa
#60 - zsupoc@gmail.com - 2017.04.26. - 22:36
Kedves Zsuzsa!

Sajnos Bari esetében nem tudok éttermeket ajánlani, de itt lehet böngészni, értékelések alapján: https://goo.gl/M6GRvF
A leírásban szerepel Matera és az oda való eljutás.
#61 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.26. - 22:44
+43 Móni- mi is ezt a szállást foglaltuk le :-) május 10-től megyünk 5 napra...Nagyon jó ez az oldal, ha megjöttünk leírom a tapasztalatokat :-)
#62 - Böbe - 2017.05.04. - 14:53
Szia Tibcsi!
Tudnál nekünk abban segíteni,hogy hol találunk Bariban zöldség piacot?
#63 - brigi - 2017.05.17. - 00:35
#64 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.17. - 16:38
Köszi a segítséget,ez olyasmi piac,mint itthon a Vásárcsarnok?
#65 - brigi - 2017.05.18. - 23:15
Olyasmi, egy fedett farmerpiac.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.19. - 01:44
Szia!
Ha egy lazulós, tengerparton heverészős, néha kicsit kirándulós nyaralásra vágyunk egy 2,5 éves gyerkőccel, akkor is ajanlod Barit?
Nagyon köszönöm:)
#67 - Szabina - 2017.05.19. - 14:17
Szia!

Rengeteg kirándulási lehetőség van, illetve környékbeli tengerpart, azaz a tengerparton heverészéshez kirándulni kell kicsit (Polignano a Mare vagy Monopoli pl.), mert Bariban nem olyan jó a tengerpart, de a környéken sok szép van.
#68 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.19. - 18:13
#62 Böbe, most lesz aktuális nekünk is, várom az infót ha megosztanád megköszönném :)
#69 - Móni - 2017.05.26. - 14:38
Szia Tibcsi!
érdeklődni szeretnék, hogy javasolt-e előre megvenni a Trenitalia és a Ferrovie Sud Est vonatok oldalán előre a jegyeket ha a Pünkösdi hétvégén szeretnénk majd minden nap kirándulgatni Bariból, vagy elég ott megvenni mondjuk az érkezésünk napján másnapra ill a többi napra? (Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Alberobello, Matera)
Köszönöm!
Móni
#70 - Móni - 2017.05.26. - 14:56
Szia!

Ezek nem helyjegyes vonatok, nem szükséges előre jegyet venni.
#71 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.26. - 16:06
Köszönöm szépen!
#72 - Móni - 2017.05.29. - 10:50
Szia Tibcsi!

Pénteken utazunk Bariba, a Sisters Residence-ben fogunk megszállni, meg tudod írni, hogy hogyan jutunk el legkönnyebben Bari repteréről a szállásra?

Nagyon köszönöm :)
Szabina
#73 - Szabina - 2017.05.30. - 16:35
Szia!

16-os busszal, vagy vonattal menjetek be Bari Centrale vasútállomásig. Onnan kb. negyed óra gyalog a szállás: https://goo.gl/maps/U46W5ceaU6p
#74 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.30. - 22:45
Köszönöm :)
#75 - Szabina - 2017.05.31. - 13:53
Szia!
Bariból szeretnék vonattal vagy busszal eljutni San Giovanni Rotondo-ba. Tudsz ebben segíteni? Nagyon köszönöm!
#76 - Kata - 2017.06.13. - 14:34
Szia!

Bari-Foggia vonat, 1-2 óra: http://www.trenitalia.com/tcom-en
Foggia-San Giovanni Rotondo busz, 55 perc: http://www.sitabus.it/wp-content/uploads/2014/05/732-Foggia-SanGiovanniRotondo.pdf
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.13. - 21:58
szia Tibcsi!
Köszönöm a leírást!
Ez alapján 24óra alatt megszerveztem a kiutamat. . .valami csoda Polignano a Mare!
De voltam Traniban es Bariban is.
köszi Nelküled nem mertem volna elindulni.
tesztem a buszos közlekedést is . . .csak kalandvágyóknak ;-)
üdv Judit
#78 - B.Judit - 2017.06.15. - 17:54
Szia!

Köszi a beszámolót, örülök, hogy hasznos információkat találtál! :)
#79 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.18. - 17:10
Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy szeptember közepén még lehet fürödni a tengerben Bari környékén?
Köszönöm.
#80 - éva - 2017.06.20. - 17:18
Szia!

Szeptemberben még meleg a tenger, egészen szeptember közepéig átlag 25 fokos, de szeptember végén is átlagban 23 fokos.
#81 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.20. - 17:54
Kedves Tibcsi, elméletileg itt lesz a szállásunk: Viale Saverio Mercadante, 36. Legköltéghatékonyabban, hogyan tudnánk ide jutni a reptérről? + a környező kirándulóhelyekre van jó tömegközlekedési lehetőség vonaton kívül? Köszönöm,Zsani
#82 - Zsanett - 2017.07.07. - 02:47
Kedves Zsanett!

Ha konkrétan a legolcsóbb megoldást szeretnéd, akkor a kicsit ritkán járó 16-os busszal Viale europa ang. la rotella megállóig, és onnan gyalog: https://goo.gl/maps/UXJBnnqyamo így az ár 1,60 EUR.
Ha nem sikerülne ott leszállni annál a megállónál, akkor a busszal Centrale végállomásig, onnan Trenitalia vonattal Bari Zona Industriale állomásig, majd onnan gyalog: https://goo.gl/maps/xzdu9Ar8GqR2
Az ár 2,70 EUR ebben az esetben.
Kényelmesebb, gyorsabb megoldás (5 EUR) ezeknél viszont a reptérről vonattal: Francesco Crispi (Bari Crispi) állomásig, onnan pedig másik vonattal Fesca S. Girolamo állomásig.
Vonattal lehet a környékbeli helyekre közlekedni, a leírtak alapján.
#83 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.07. - 13:57
Kedves Tibcsi,

Köszönöm az információt. Még annyit kérdeznék, hogy a szállástól vagy a centertől esetleg van-e busz polignano al mare-ba? Ha csak vonat, akkor centrale-tol? Köszönöm
#84 - Zsanett - 2017.07.08. - 07:59
Kedves Zsanett!

Vonattal érdemes közlekedni a leírtak alapján, de Bari Zone Industriale állomástól is mehettek, nem kell átszállni Centrale-n, közvetlen vonatok is vannak, a trenitalian lekereshető a buszmenetrend.
úgy látom, vannak buszok is, de nagyon ritkán, Bari - L.go Ciaia megállójától, semmi értelme azzal menni:
https://www.fseonline.it/index.aspx
Itt az autolinee fülre kattintva lekereshető a menetrend.
#85 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.08. - 15:44
Szia Tibcsi.
Szeretnélek megkérdezni,hogy Bariban van-e piac? Tavaly már jártunk ott,de nem találtunk.Sokszor segítettél már,nagyon sok jó tippel Róma,Firenze,Catania,Isztambul. Köszönöm.
#86 - Tímea - 2017.07.20. - 21:13
Szia!

A 63-as-66-os hozzászólások közötti hozzászólásokat nézd meg!
#87 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.21. - 00:21
Szia Tibcsi!
A férjemmel kedvezményesen tudunk vonattal utazni, így Polignano a Mare, Monopoli, Ostuni, Bari és Trani városokat néztük ki magunknak 5 nap/ 4 éjszakára. Remélem nem lesz sok. Viszont pöki a csőröm, hogy elég közel vannak még 3 város egymás mellett, amit több helyen is ajánlanak.
Kérlek segíts, hogy Martina Franca/Alberobello/Locorotondo Ostuniból vagy Polignano a Mare-ból vagy akár Monopoliból megközelíthető-e könnyebben (közelebb van elvileg), mint Bariból? Előre is köszönöm.
#88 - Nelly - 2017.07.24. - 14:40
Szia!

általában az a helyzet, hogy ha van is busz a megadott települések között, azok nagyon ritkán járnak, csak korán reggel indulnak, illetve sokszor szükséges átszállás is, stb (és eleve nem annyira megbízhatóak, kalandos busszal utazni arrafele). általában véve vissza kell menni Bariba, van ahol egyáltalán nincs is más lehetőség. De néhány útvonal elérhető azért, pl. Monopoli-Martina Franca, Monopoli-Locorotondo, ha éppen jó időben lesztek a ritkán járó buszokhoz.
Ezen az oldalon az autolinee fülre kattintva kereshetők le buszmenetrendek a települések között, ha van olyan útvonal, végigpróbálhatod az autolinee fülön az összes kombinációt, de arra is figyelni kell, hogy a megfelelő időpontot kiválasztani, mert lehet hogy van busz, csak nem abban a napszakban:
https://www.fseonline.it/index.aspx
#89 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.25. - 02:22
Szia Tibcsi,

Fantasztikus a segítséged. Mi egy hétre fogunk menni Pugliába, Bariban szállunk le. Vacilálunk, hogy délre vagy északra menjünk, esetleg a hetet 2 szállással csináljuk meg. Nekünk a szép strandok a lényegesek, és a természeti szépség(nem parti helyek). Ajánlod é-on Baia delle Zagare-t (Mattinata), Cala San Felice-t (Vieste)? Vagy elég csak DNY pl. Punta Prosciutto, Port Cesareo, Gallipoli? Ha esetleg mondanál pár szót róluk melyik érdemes ilyen szemmel, illetve "ABC-k", szupermarketek vannak e ezeken a helyeken, közvetelen vonat megy e oda pl. Bariból, reptérről..? Változtassunk szállást vagy elég itt egy helyet körbejárni.
Előre is hálásan köszönöm a segítséged.
Eszter
#90 - Eszter - 2017.08.07. - 16:33
Szia!

Sajnos ezeket a helyeket nem ismerem, amik már ennyire távol vannak Baritól, de Vieste, valamint Gallipoli környékének partszakasza nagyon jók, azokat mindenképp ajánlom. De közlekedésben tudok segíteni, ha már konkrétan tudod hogy hova mentek ezek közül.
#91 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.09. - 01:07
Szia!
Szeptember közepén fogok utazni Bariba, és mindenképpen szeretnék kimenni a San Nicolába egy meccsre. A kérdésem az lenne, hogy a városban is tudok jegyet venni vagy csak a stadionnál, és a pénztár nyitva van e meccsnapokon! Segítséged előre is köszönöm!
#92 - Mike - 2017.08.09. - 22:53
Szia!

Nem voltam meccsen, de azt írják, hogy nem vehető már meccsnapon általában. A stadionban a 22-es kapunál korábbi napon vehető, valamint online: http://www.vivaticket.it/eng/event/bari-campionato-serie-b-2017-2018-abbonamento-stagionale/100720
#93 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.10. - 02:50
Hello!
Köszönöm szépen, nagyon szuper ez az oldal!
#94 - Mike - 2017.08.10. - 18:53
Szia Tibcsi!
Nagyon köszönjük a segítséget. Most már tudjuk, hogy szeretnénk menni. Szept. 17-től 24-ig leszünk Pugliában. 17én vasárnap Bariban szállunk le, onnan szeretnénk Lecce-be menni vonattal és utána onnan Gallipoliba(ott lenne a szállás a Via Gian Battista Vico környékén). A Tempesta Autoservizi buszt ajánlod (4 EUR) v. a FR2-es vonatot (5EUR) Bariba a reptérről, ha tovább akarunk menni Lecce-be!? Megnéztük kicsit és úgy tűnik, mintha Lecce-ből szeptemberben ezidőben már nem menne a 108-as busz. Vonat megy Leccéből Gallipoliba vasárnap v. Bariban kéne maradnunk hétfőig?
http://www.provincia.le.it/documents/10716/8c8888d4-89a5-4326-b887-f6abb3ee30f7

https://www.fseonline.it/index.aspx
Betettem a találatokat.
Lecce-ben egyébként ugyanonnan megy tovább a vonat Gallipoliba egy másik vonnattal v. keresgélni kell? Meg lehet oda is venni a jegyet már Bariban?Kicsit bonyolultabbnak tűnik az eljutás szeptemberben, és vasárnap.
Leírod nekem a vonat neveket is, és hogy a szállásra sétával el lehet jutni a vonatállomásról v. vmi belső városi buszt ajánlasz Gallipoliban odáig? Esetleg ha tudnál nekem menetrendeket küldeni, hogy majd a visszaútnál lássuk megköszönném.
Előre is köszönjük:
Eszter
#95 - Eszter - 2017.08.11. - 00:51
Most vagyunk Bariba és környékén nyaralni.
Bariba a Panel e Pomdoro strandon kívül van egy másik, ellenkező irányba, ahová a Bari Centrale állomástól 27es busszal (kb.15-20 p.) lehet eljutni, pont a strand mellett áll meg ( via Verdi). A strand neve Lido San Francesco alla Renna, vannak napernyők, napagyak, 10/15 euró/ nap, wc ingyenes, zuhany fizetős.
A tengerpart homokos, lassan mélyülő, salvamar felügyelet van.
Nekünk bejött.
Autóval is megközelíthető, parkolás okés.
#96 - Ibolya - 2017.08.12. - 16:30
Sziasztok! Valaki tudna segíteni, hogy jutok el Bari repülőterétől a Best Western Hotel HR ***-be?
(Cím: SS 96 km 119,300 Modugno Bari, SS96, Km 119.900, 70123 Modugno BA)
Köszönöm a segítséget!
#97 - MIH - 2017.08.13. - 18:21
Most vagyunk Bariban, már kétszer voltunk a Monopoli óvarosától 1.5 km-re lévő Colonia strandon. Kis homokos-sziklás part, napernyő két ággyal 20 Eur, wc, öltöző van, meg egy bár és egy étterem. Két gyerekkel vagyunk (11 és 7), nagyon tetszett nekik is.
#98 - Kody77 - 2017.08.19. - 20:19
Gratulálok az oldalhoz, érdekes, élvezetes, minden kérdésemre itt a válasz. Köszönöm
#99 - Vulekata - 2017.08.22. - 09:15
én is köszönöm az oldal hasznos tanácsait, nagyon sokat segített az utazás alatt.
#100 - Kody77 - 2017.08.24. - 23:54
Sziasztok!Mennyire biztonságos Bari környéke egyedül női túristaként? Menekültek a környéken?
#101 - zlati - 2017.08.28. - 07:30
Szia Tibcsi!
Október 1-től négy napot leszünk ezen a vidéken. Alberobello, Matera, Polignano a mare, Monopoli szeretnénk megnézni. Tömegközlekedünk.
Most keresek szállást, szerettem volna Monopoliban, de úgy látom onnan is csak Bari-n át jutunk el Matera-ba, Alberobello -ba. így célszerű Bari-ban megszállnunk. Jól gondolom? Tényleg nincs más közlekedési lehetőség?
Köszönöm!
#102 - Hajni - 2017.08.29. - 12:02
Sziasztok!

ZLATI: Biztonságos, nyugodt rész, én egy menekültet nem láttam, de nem is hiszem hogy pont tőlük kéne félni. Ha egyedül utazol nőként, akkor Dél-Olaszországban sok figyelmet, beszólást megközelítést, stb. kaphatsz. Szóval én nem gondolnám hogy Bari környéke lenne pont egy olyan rész, ahol bármi probléma lenne, nem tartozik a veszélyes úticélok közé. De persze bármikor történhet bármi probléma, kis valószínűséggel, ahogy Budapesten, vagy bárhol, én nem mondhatom semmire hogy biztonságos, és semmi gond nem lesz. Mint minden utazásnál, a zsebtolvajokra oda kell figyelni.
Bari óvárosának egy évtizeddel ezelőtt elég rossz híre volt, de mára már kitakarították, és teljesen biztonságos. De ennek ellenére én nem az óvárosban keresnék szállást, és sötétedés után oda nem mennék. Illetve van még 1-2 rosszabb rész Bariban, tehát szállásfoglalásnál, ha Bariban lenne a szállásod, olvasd el az értékeléseket a környékről.


HAJNI: Igen, Monopoliból Materába és Alberobellóba Barin keresztül tudtok eljutni, Alberobellóba esetleg lehet valahogy sakkozni busz+vonat kombinációjával, de nyugodtabb inkább vonatozni.
Hogy hol célszerű megszállni, azt ti tudjátok, a preferenciáitok alapján. Ha Monopoliban szálltok meg, az erre a 2 helyre az utazást megdobja minimum fél órával, de Monopolinak teljesen más a hangulata mint Barinak, jobb, szebb, hangulatosabb hely, és ha ott van jó szállás, jó áron, akkor abból a szempontból jobb Monopoli.
#103 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.29. - 17:04
Tibcsi!
Köszönöm gyors válaszod!
#104 - Hajni - 2017.08.29. - 20:45
kedves Tibi,
Tudnál nekem az Eszter 2017.08.11. - 00:51-es kérdésre válaszolni?! Kicsit izgulok már az út miatt.
Hálásan köszönöm.
Eszter
#105 - Eszter - 2017.09.01. - 09:33
Kedves Zlati, te mikor utazol? én is egyedül megyek nőként, 09.13-17. Várom :)
#106 - Ikin - 2017.09.01. - 10:31
Kedves Tibi,
Mi október 4-5 közt tervezünk Pugliába menni. Szeretnénk fürödni, láblógászni és persze kirándulni is.
Két helyen foglaltam szállást: Otranto (okt 4-8) és Monopoli (okt 8-15).
Meg tudnád írni, hogy Otrantoba tömegközlekedéssel hogy tudunk eljutni?
Lehet-e úgy kocsit bérelni, hogy egyik helyen felvesszük (pl Otranto), másik helyen leadjuk (pl Monopoli)?
Monopoli és Otranto óvárosa mennyire biztonságos? Lehet ott este / éjjel is mászkálni? (ott lesz a szállásunk)
Válaszod előre is nagyon szépen köszönöm:
Márti
#107 - Márti - 2017.09.11. - 11:18
Sziasztok!

ESZTER: Elnézést, abban az időszakban pont nem tudtam a hozzászólásokat nézni. Leccéig lehet vonattal menni, onnan busszal vagy vonattal Otrantóig, itt lekereshető mindkettő menetrendje, a treni (vonat) vagy autolinee (busz) fülön, fontos hogy a megfelelő dátumot, és órát válaszd ki: https://www.fseonline.it/index.aspx
(ki is egészítettem a leírást is a nyári időszakon kívüli eljutással). De ennél bővebbet nem tudok, mert a nyári időszakon kívül nem mentem arra.


MáRTI: Teljesen biztonságos Monopoli és Otranto is. Részletesen szerepel az Otranto résznél az eljutás Otrantóba, linkkel a menetrendre (most, a nyári időszakon kívül az fse-busszal közvetleül Leccéből, vagy Leccéből vonattal, több átszállással).
Igen, lehet úgy autót bérelni, hogy egyik helyen felveszed, és másik helyen leadod, de nem biztos hogy Otranto és Monopoli esetében ez lehetséges, mivel nem nagyvárosok.
#108 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.11. - 23:50
Kedves Tibcsi!
Nagyon tetszenek a hozzászólásaid, ezért kérlek segíts választani mit és hogyan nézzünk meg!
1.) Ha délben száll le a repülő és taxival megyünk a Bariban lévő szállásra, akkor belefér, hogy aznap elmenjünk Polignano a Mare-ba? 2-kor és 4-kor indul vonat. (A 2 órás vonatot esélytelen elérni? A 4 órás nem túl késő?) Esetleg érdemes lenne a 3 órás vonattal elmenni Monopoliba majd 17:16-kor visszamenni Polignano-ba? Vagy túl rövid lenne az idő így mind két helyen? Melyik várost érdemesebb választani? Vagy teljesen dobjuk el mindkettőt és inkább Traniba menjünk, mert az jobb hely? Sajnos nincs több napunk, ezért választanunk kell.
2.) Materára mennyi időt érdemes szánni?
3.) Locorotondo-ba érdemes átmenni vagy inkább több időt töltsünk ALBEROBELLO-ban?
Várom a javaslataidat. Köszönöm előre is a válaszodat.
Vica
#109 - Vica - 2017.09.19. - 14:21
Kedves Vica!

Akár a 2 órás vonatot is elérhetitek. én nem mennék el délután mindkét helyre, igaz, hogy közel vannak egymáshoz, de mindkét helyen jól el lehet sétálgatni, plusz még a vasútállomástól is gyalogolni kell azért az óvárosokig. Ha jó idő van, még fürdeni is lehet. Szerintem mindkét várost érdemes megnézni, Polignano a Marénak szép a strand része, a sziklával, de Monopolinak talán még jobb az óvárosa, és az óváros hangulata, sok étteremmel, de az óváros szépsége Polignano a Marénak is elég jó. én mindkét helyet megnézném, viszont Tranit nem ismerem, azt is csodálatosnak mondják.
Matera talán egész napos program is lehet, de minimum 3-4 óra.
Alberobelló házait viszonylag gyorsan meg lehet nézni, Locorotondóhoz hasonló várost viszont már láttok többet korábban, nem rossz hely, de ha kevés az idő, az óvárost megkapjátok máshol, ahol még más is van.
#110 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.19. - 15:23
Kedves Tibcsi!
Bariból Alberobelloba mivel gyorsabb eljutni? (2felnőtt+3gyerek)
Köszönöm Kriszt@
#111 - Grünwald Krisztina - 2017.09.28. - 21:46
Kedves Krisztina!

Benne van a leírásban, hogy "Eljutás: Bariból Alberobello vonattal 1,5 óra, a jegyár 4,90 EUR. A vonat szintén nem Trenitalia, Ferrovie Sud Est kisvonatok indulnak ide, melyek vágányai a fő vágányokon túl vannak, és jegyet rájuk a peronon lehet venni. menetrend ITT. Autóval 64 km, kb. 1 órás út.".
#112 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.28. - 21:59
Kedves Tibcsi!
Szeptember közepén töltöttünk Bariban 1 hetet a (azóta már) vőlegényemmel. Csak szeretném megköszönni a sok segítséget amit az oldal nyújtott a nyaralásunk alatt. Meglátogattuk Polignano a Mare-t, Monopolit és Materat. A leírások alapján könnyen eligazodtunk a vonatállomáson. Nagyon jó időnk volt az egész hét alatt.
Mégegyszer köszönöm az oldal hasznos tanácsait!
üdv, Niki.
#113 - Niki - 2017.10.03. - 18:22
Kedves Niki!

Köszi a beszámolót, örülök, hogy hasznos információkat találtál, és sok boldogságot :)
#114 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.03. - 23:28
Sziasztok Utazók!
Ma jöttünk haza Bariból (péntek-hétfő). Az út szervezéséhez nagyon sok ötletet és infót szereztem Tibcsi leírásából és a hozzászólásokból, köszi! Néhány tapasztalat:
Vasárnap sem Materaba, sem Alberobelloba nem tudtunk eljutni vonattal. Vasárnap csak a Trenitalia és a Ferrotramviaria vonatok közlekednek. A buszok vasárnap ritkán járnak. Ha tehetitek, több hétköznapot töltsetek Bariban (a vonatok miatt is + hétvégén Bari óvárosa turistáktól zsúfolt).
A reptérről elég rozoga busszal jutottunk be Bariba, kb. 50 perc alatt, ezért a vissza úton a Ferrotramviaria vonatot választottuk. Drágább (5 euro), de megbízhatóbb, megéri.
Alberobellot összekötöttük Locorotondoval. Az utóbbi nagyon szép és izgalmas város, viszont október elején (szombaton) teljesen kihalt volt, néhány turista bolyongott velünk együtt a labirintusban. Nem találtunk egyetlen nyitva tartó éttermet v. pizzériát sem, minden zárva volt (egyébként léteznek, de úgy tűnik, a szezont lezárták és lehúzták a redőnyt).
Polignano, Alberobello+Locorotondo, Monopoli vonattal szuper volt és Bari óvárosát se hagyjátok ki!!
#115 - B.Mónika - 2017.10.09. - 21:00
Kedves Mónika!

Köszi a hasznos beszámolót minden látogató nevében is! :)
#116 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.10. - 02:46
Szia!
áprilisban megyünk repülővel. Mit lehet tudni a belvárosi parkolásról? Szükséges kocsit bérelnem, csak attól tartok, hogy úgy járok, mint Velencében. (26 euró/nap volt rokikártyával). A rokikártyámat elfogadják? érdemes magammal vinni?
#117 - Németh Laci - 2018.01.09. - 21:49
Szia!

Mint a legtöbb olasz város, Bari belvárosi zónája is ZTL-zóna, tehát csak engedéllyel lehet parkolni és behajtani (a szállással kell kapcsolatba lépni ezzel kapcsolatban). De ez csak egy kis rész, nem feltétlenül parkolnál pont ott. A ZTL-zóna térképe: https://goo.gl/GVRrGg
Ezen kívül, 4 parkoló zóna van Bariban, ahol az utcai parkolásért kell fizetni, az "A" zónában 2 EUR/óra, a "B" "C" és "D" zónákban 1 EUR/óra.
Parkolóházak pedig: https://goo.gl/4UmQZe
Rokkantkártyát nem tudom, a ZTL-zónába való behajtás, ill. esetleges ingyenes parkolás kapcsán, a turisztikai hivatalban érdemes ilyen esetben érdeklődni: Piazza del Ferrarese, 29.
Illetve amikor felveszitek az autót, is lehet tudják, ill. mondanak hasznos tanácsokat.
#118 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.11. - 16:59
Köszönöm! :)
#119 - Németh Laci - 2018.01.15. - 15:52

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás