Bologna - Olaszország látnivalók

Bologna nevezetességei

Bologna

Olaszország 7. legnépesebb települését 384 ezren lakják. Már Kr. e. 1000-ben is éltek a területen. Bologna a világ legidősebb felsőoktatási intézményének a városa: az 1088-ban alapított bolognai egyetem öregebb a különböző források szerint valamikor 1096-1167 között alapított University of Oxfordnál is. Bologna máig egy egyetemi város, mely légkörét meghatározza. A diákok hozzájárulnak Bologna gazdag kulturális és szociális életéhez is. Számos koncert, fesztivál, színházi előadás vár a látogatókra - főleg nyaranta. A város fontos kulturális és művészeti központ.

Bologna egyébként ráadásul az a város Olaszországban, ahol a statisztikák szerint a legjobb életminőség. Emellett kitűnő gasztronómiájáról, a híres bolognai konyháról, a la cucina Bologneséről is híres, amely egyáltalán nem csak a tésztáról szól. Bolognát Olaszország gasztronómiai központjának tartják, nagyon nehéz itt rosszat enni. A bolognaiak kitűnő alapanyagokból remek ételeket készítenek. Színházi és éjszakai életéről, tipikus tégla, terrakotta-tetejű épületeiről, valamint 1-2 különleges nevezetességéről is ismert a város, melyeket az alábbiakban bemutatunk.

Ugyan Észak-Olaszországban például Firenze vagy Velence kétségkívül szebb város, melyek több programlehetőséget, izgalmasabb látnivalókat nyújtanak, de Bolognának is megvan a magas varázsa. Ezek a városok egyébként el is érhetőek egyszerűen Bolognából, Firenze 35-40 perc, Velence pedig 1,5 óra vonattal. Bolognába látogatva egy középkori, a turisták által nem megszállt, csendesebb, de hangulatos, remek légkörű várost láthatunk, néhány érdekes, különleges, néha igen furcsa nevezetességgel. A város középkori része nem annyira nagy, látnivalói egy nap alatt megnézhetők, és az alábbiakban bemutatottak Bologna térképünkön feltüntetésre kerültek.

Szállások | Piazza Maggiore | Basilica di San Petronio | Fontana del Nettuno | Archiginnasio | Tornyok | Torre Prendiparte | Santuario di Santo Stefano | Santuario di Madonna di San Luca | Basilica di San Domenico | Pinacoteca Nazionale | Dozza | Tömegközlekedés | Hozzászólások

Bologna szállás

Bologna szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Bolognában | Szállások Olaszország egyéb részein is

Piazza Maggiore

Bologna legismertebb terét mai formájában a 15. században alakították ki. Korábban piactér volt. Ez Bologna központja, ahol mindig sok ember, remek hangulat, és persze sok diák, utcazenész és mutatványos van. Remek éttermekben, kávézókban is eltölthető az idő a téren, az árkádok alatt drága üzletek sorakoznak.

A teret a középkori Bologna legfontosabb épületei veszik körbe, a legrégebbi az 1200-ban épített Palazzo del Podestá. Ennél fiatalabb az 1381-es Palazzo dei Notai. A Palazzo del Biachi 1412-ben épült, a bazilika mellett van. A Palazzo d'Accursioban a városháza működött egészen 2008-ig. A Piazza Maggiorén van a San Petronio bazilika is (lásd később). Szinte minden út ide vezet, a Bolognába látogatók, a városban sétálgatók szinte lehetetlen, hogy valamikor ne kössenek ki ezen a piazzán. Gyakran tartanak itt zenei fesztiválokat, koncerteket.

Piazza Maggiore

Piazza Maggiore, Bologna. Kép: Stefano Liboni/Flickr/Creative Commons

Basilica di San Petronio

Bologna fő egyházi épülete a világ 15., Olaszország 5. legnagyobb temploma. 132 méter hosszú, 66 méter széles, magassága 47 méter, 22 kápolnát tartalmaz. 25 ezer embert is le tudnak ültetni benne, belépve is érezni lehet, hogy mennyire hatalmas, grandiózus. Ennél is nagyobb lett volna, nagyobbra tervezték mint a római Szent Péter bazilikát, ez lett volna a világ leghatalmasabb keresztény temploma, de IV. Piusz pápa a tradíció szerint nem támogatta ezeket a nagyra törő terveket. Állítólag a tervek szerinti elképesztő pénzszórásnak is nagy szerepe volt abban, hogy Luther Márton szembe fordult a katolikus egyházzal.

A bazilika alapkövét 1390. június 7.-n rakták le, de csak 1954-ben szentelték fel(!), és a fő homlokzat a mai napig befejezetlen(!), ettől is igen érdekes ez a bazilika. Belülről ugyanakkor figyelemreméltó szépségű, a világ legnagyobb napórája is megtalálható benne, "működésének" megfigyeléséhez érdemes dél előtt érkezni. A templomot 2002-ben és 2006-ban is fel akartak robbantani terroristák. A 2006-os muszlim terroristák tettének oka elmondásuk szerint az lett volna, hogy a templomban található 15. századi freskót iszlámellenesnek találták. A freskó egyébként Mohamed prófétát ábrázolja a pokolban, akit démonok gyötörnek.

A belépés ingyenes, de fényképezni bent nem lehet, csak a 2 EUR-s fotós jegy megvásárlásával. Nyitvatartás hétfő-csütörtök 7:45-13:00 és 14:00-18:00. Péntek-vasárnap 7:45-18:00. A bazilika terasza 3 EUR-ért látogatható, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Bolognára. A terasz nyitva péntektől vasárnapig 10:00-13:00 és 15:00-18:00.

San Petronio bazilika, Bologna

Basilica di San Petronio,Bologna

San Petronio bazilka. Képek: Ben Rimmer, Laruse Junior/Flickr/Creative Commons

Fontana del Nettuno

A Piazza Maggiore melletti Piazza del Nettunon található Neptun szökőkútja, a hatalmas, bronz Fontana del Nettuno. Bronzszobrai Giambologna egyik korai munkái, a kutat Tommaso Laureti tervezte. 1567 környékére készült el, Bologna egyik szimbóluma.

Fontana del Nettuno

Fontana del Nettuno, Bologna. Kép: Grumbler %-|/Flickr/Creative Commons

Archiginnasio

A Piazza Galvanin, a Piazza Maggiore közelében található korábbi egyetemi főépület ma Emilia-Romagna tartomány legnagyobb könyvtárának ad otthont. Bologna egyik legfontosabb, legjelentősebb épülete, a 16. században épült. Ingyenes a belépés, az épület freskói, mennyezete, kolonnádjai, lépcsőháza, udvara lenyűgözőek. Itt megláthatjuk, milyen volt egy egyetem 450 évvel ezelőtt.

A külön, 3 EUR-s belépőért megnézhető anatómiai színház az Archiginnasio fő attrakciója, melyben meg lehet tekinteni, milyen előadóteremben tanultak a korabeli orvostanhallgatók anatómiát. Az Archiginnasio anatómiai színháza 1636-ban épült. Nyitvatartás: hétfő-péntek 10:00-18:00, szombat 10:00-19:00, vasárnap és ünnepnap 10:00-14:00.

Archiginnasio

Archiginnasio. Kép: mrskyce/Flickr/Creative Commons

Torri degli Asinelli e Garisenda / Asinelli és Garisenda tornyok

A 12-13. században valószínűleg 180 torony is volt Bolognában, amolyan középkori felhőkarcolók. Nem tudják pontosan, miért volt szükség ennyi toronyra, de egy hipotézis szerint gazdag családok használták őket támadási és védekezési célokra az invesztitúra-háborúk (az állam és az egyház, pápaság és a császárság harca) idején, mások szerint pedig az építtető családok gazdagságát szimbolizálta: minél magasabb tornyot épített valaki, annál inkább vagyonosnak számított. A korabeli technikával egy ilyen torony megépítése 3-10 év is lehetett. A 13. században aztán sok tornyot lebontottak, néhány pedig egyszerűen összeomlott, de figyelemre méltó, hogy mennyi "középkori felhőkarcoló" áll még ma is, melyek átvészeltek tüzeket, háborúkat, villámcsapásokat. Sokat később börtönnek, boltnak, vagy lakóháznak használtak. Sajnálatos módon még 1917-ben is bontottak le tornyokat a város újjáépítése során. Ez ma már elképzelhetetlen lenne, de akkor még a turizmus, az örökségvédelem nem volt ennyire jelentős. Mára kevesebb, mint 20 torony maradt meg, két legkiemelkedőbb közülük a 97 m magas Asinelli torony, és 48 m magas Garisenda torony. Magasságát tekintve figyelemre méltó még az Azzoguidi és a Prendiparte/Coronata torony (lásd lejjebb) is, melyek 61, ill. 60 m magasak.

Bologna 2 leghíresebb tornya, és szimbóluma tehát az Asinelli (a magasabb) és Garisenda (az alacsonyabb), a Piazza di Porta Ravegnanán. A tornyok egymás felé dőlnek. Minoru Yamasakuna, a 2001. szeptember 11.-i terrortámadások folyamán elpusztított new yorki World Trade Centernek a tervezője a tornyokat inspirációul használta az ikertornyok megálmodásához. Az Asinelli valószínűleg eredetileg csak 70 m magas volt, jelenlegi 97 m-es magasságát a 14. században érte el, amikor börtönként működött. Valószínűleg korának legmagasabb épülete. Nagyon sokszor csapott bele a villám, ami kisebb tüzeket, és omlásokat okozott, míg 1824-ben villámhárítót telepítettek a toronyra.

Az Asinelli toronyba fel lehet menni, 2018-as árakon 5 Euróért, de a 498 lépcső megmászása az öreg, sokszor szűk falépcsőkön nem a kevésbé sportosaknak való. Gyerekekkel akkor javasolt csak felmenni, amikor kevesebben vannak. A le és felfelé közlekedők gyakran találkoznak, szokás a lefelé közlekedőket, vagy azokat, akik egy irányban előznének minket egy "pregoval" elengedni. Rendes cipőben szabad megmászni, és készüljünk fel, hogy kiizzadunk. A csodálatos, 360°-os kilátás miatt azonban megéri, felfele három pihenőpont is van.

A később magasított Asinellivel ellentétben a Garisenda eredetileg magasabb volt, 60 m-es, de a 14. században a talaj megsüllyedésének következtében csökkenteni kellett a magasságát. Ez a torony nem mászható meg.

Bologna tornyok

Tornyok, Bologna. Kép: Costas Tavernarakis/Flickr/Creative Commons

Torre Prendiparte

És még egy magasabb torony, melyet érdemes kiemelni, a Torre Prendiparte, melyet Coronata-torony néven is emlegetnek. A két toronytól 300 m-re, északnyugatra helyezkedik el. 60 méter magas, a 12. század második felében épült. Ez a torony bed & breakfastként működik, tehát a különleges élményekre vágyók (általában párok foglalják le), megszállhatnak a restaurált toronyban. Egyébként csak bizonyos időszakokban mászható meg, például szombatonként, 15:00-től, szervezett túra keretében, 15 EUR-ért (5-12 éveseknek 12 EUR), találkozó a Bologna Welcome turinformnál, a Piazza Maggiore, 1. címen.

Torre Prendiparte

Torre Prendiparte. Kép: Adrian Murphy/Flickr/Creative Commons

Santuario di Santo Stefano bazilika

Ez nem is egy templom, hanem egy teljes komplexum: 4, eredetileg 7 templom egymásba építve, melyek 1000 éves időszakot ölelnek fel. A 4 templom közül a legrégebbi, a Santi Vitale e Agricola 4. századi, ezzel Bologna legrégebbi temploma, míg a legújabb 13. századi. Egy 13. századi udvar, és egy kápolna is a templomegyüttes részét képezi. Nem nagyon látni máshol ilyet. Gyönyörű, békés hely.

A Via Santo Stefanon található, kicsit nehéz megtalálni, mert nincs jól jelölve, és kívülről nem tűnik túl érdekesnek. Jó program azoknak is, akik nem szeretnek templomokat látogatni, azokat unalmasnak találják.

Ingyenes a belépés. Nyitvatartás a téli időszakban minden nap 9:15-18:00, a nyári időszakban 9:15-19:15. Misék idején a turisztikai látogatás limitált, vagy nem engedélyezett.

Santo Stefano bazilika

Santo Stefano, Bologna<6p>

Santo Stefano bazilka. Képek: Pablo Cabezos, kristobalite/Flickr/Creative Commons

Santuario di Madonna di San Luca

Bologna egy másik különleges temploma, egy erdős domb tetején, 300 m-el a város felett áll, a városközponttól délnyugatra található. A jelenlegi templomot 1723-ban építették, de már a 12. század végétől állt itt egy másik templom. A Santuario di Madonna di San Luca elérhető a városból a világ leghosszabb fedett útján, 666 portico alatt is, a Via Saraggoza végétől, a Porta Saraggozától. A 3,8 km-es fedett árkád 666 boltívet tartalmaz, nem egy könnyű gyaloglás felfele. 1674-1793 között épült.

A dombról szép a kilátás Bolognára, és környékére (érdemes napos időben jönni!). De különlegesen nagy élmény az ide vezető út is az árkádok alatt, ez külön attrakció. A belvárosból busszal az árkádok aljára lehet érni. A templom persze elérhető busszal is, vagy pl. felfelé lehet menni busszal, lefelé könnyebb sétálni. A Piazza Maggiorétól kisvonattal is végig fel lehet jutni, a retúr jegyár 10 EUR.

Santuario di Madonna di San Luca

Santuario di Madonna di San Luca, odavezető út

Santuario di Madonna di San Luca, és az oda vezető árkádos út. Képek: Giorgio Minguzzi, Un passo per San Luca/Flickr/Creative Commons

Basilica di San Domenico / Szent Domonkos bazilika

13. századi Domonkos-templom a Piazza san Domenicón. Itt nyugszik Szent Domonkos, a Domonkos-rend megalapítója, a templomot kifejezetten az ő síremlékének elhelyezése miatt építették. Nyitvatartás: hétfő-péntek 9:00-12:00 és 15:30-17:00. szombat 9:00-12:00 és 15:30-17:00, vasárnap 15:30-17:00.

Szent Domonkos bazilika, Bologna

Szent Domonkos bazilika, Bologna

Szent Domonkos bazilika, Bologna. Képek: Turismo Emilia Romagna, Lawrence OP/Flickr/Creative Commons

Pinacoteca Nazionale

Az egyetemi negyedben elhelyezkedő képtárban 13-18. századi festmények nézhetők. Főleg bolognai, és Bolognához kapcsolódó festők képei, mint Vitale de Bologna, Raffaello, Giotto, Guidio Reni, Annibale Carracci vagy Cima da Conegliano, de El Grecónak és Tintorettónak is került itt kiállításra alkotása. Ez Olaszország egyik legfontosabb, legelismertebb művészeti galériája, remek időszaki kiállításokat tartanak benne. És itt általában nincs tömeg, mint hasonló galériákban Rómában vagy Firenzében. Ugyanakkor főleg azok számára érdekes, akik érdeklődnek a vallásos témájú, kora középkori - reneszánsz, tehát nem kifejezetten modern festmények iránt, amiket nem is a leghíresebb, legnagyobb festők alkottak.

Belépő 2018-ban 6 EUR, 18-25 éveseknek 3 EUR, 18 év alatt ingyenes, valamint minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitva kedd-vasárnap 8:30-19:30. Hétfőnként zárva!

Pinacoteca Nazionale

Pinacoteca Nazionale. Kép: David Bramhall/Flickr/Creative Commons

Dozza

Dozza egy remek kirándulási lehetőség Bolognából. Ez Emilia-Romagna régió egyik rejtett kincse. A dombra épült középkori kisvárosban remek sétákat tehetünk. Fő látnivalói a házakon lévő falfestmények (Murales di Dozza), melyeket 2 évente újrafestenek a világ minden tájáról érkező művészek, a szeptemberben megrendezendő falfestési fesztivál keretében. Dozza így egy valóságos szabadtéri múzeum, számos különböző stílusú festménnyel. Ugyanakkor meglehetősen gyorsan bejárható.

Dozza Bolognától 43 km-re van, autóval 50 perc alatt érhető el. Eljutás tömegközlekedéssel Bolognából: 101-es busszal Toscanelláig, majd onnan 147-es busszal Dozzáig. Menetrend, útvonal: 101-es busz, 147-es busz.

Dozza

Dozza, Bologna környéke

Dozza. Képek: Tiberio Frascari, Maurizio/Flickr/Creative Commons

Bologna tömegközlekedés, reptéri bejutás, éghajlat

 • Budapestről Bolognába a Wizz Air közvetlen repülőivel juthatunk el (vagy esetleg Pozsonyból Ryanairrel). Részletes leírásunk olcsó repülőjegy keresési tippekről, tanácsokról, a legjobb eszközökről, keresőkről, árösszehasonlítókról itt: Hogyan keressek olcsó repülőjegyet?.
 • A bolognai repülőtérről a városba Aerobus-szal lehet bejutni. A busz Bologna Centrale állomásra közlekedik, és megáll előtte Pontelungo, Ospedale Maggiore megállóhelyeken is. A busz 11 percenként jár, menetideje 23 perc, jegyár egy irányba 6 EUR. Pontos menetrend ITT. A jegy megvehető a reptéren, vagy a Centrale állomáson, valamint a sofőrtől is. Bolognai napijegy, vonaljegy, gyűjtőjegy nem érvényes rá.
 • A reptérről közvetlen buszokkal el lehet jutni a következő városokba is: Cervia, Ferrara, Firenze, Marche, Modena, Ravenna, Rimini. Részletek a járatokról a repülőtér weboldalának közlekedési részében, ITT.
 • Továbbá, először a bolognai vasútállomásra Aerobus-szal beutazva, a Bologna Centrale vasútállomásról vonattal, valamint a vasútállomástól 300 méterre lévő autóbusz-állomásról busszal számos további olaszországi hely elérhető Bolognából.
 • A bolognai vasútállomásról induló vonatok a trenitalia.com-on kereshetők, az autóbusz-állomásról induló távolsági buszok menetrendje pedig ITT. Flixbus-szal olcsón elérhető Firenze, vagy más olaszországi városok Bolognából, menetrendek, árak ITT.
 • Tömegközlekedési jegyárak Bolognán belül (2018): Vonaljegy 1,30 EUR - 75 percig érvényes, minden felszállásnál és átszállásnál érvényesíteni kell ; Vonaljegy a buszon vásárolva 1,50 EUR ; Napijegy 5 EUR - az első érvényesítéstől számolva 24 óráig érvényes, de minden felszállásnál és átszállásnál érvényesíteni kell ; CITY PASS gyűjtőjegy 12 EUR - 10 utazásra érvényes, egyszerre több személy is használhatja, de maximum 7, az utazók számának megfelelő számban érvényesítve mindig, minden felszállásnál és átszállásnál ; ECOticket 40 EUR - érvényes 20x24 órára, melyet az első használattól számított 6 hónapon belül kell felhasználni, minden felszállásnál és átszállásnál érvényesíteni kell ; Havibérlet 36 EUR - naptári hónapra érvényes
 • Bolognában közlekedő városi buszok útvonala, menetrendje INNEN elérhető. Tömegközlekedési útvonal tervezésére használható a Google térkép útvonaltervezője.
 • Csomagmegőrző van a Bologna Centrale vasútállomáson, nyitva minden nap 7:00-21:00, ár 6 EUR az első 5 órára, további 0,90 EUR/óra a 6. órától a 12. óráig, további 0,40 EUR/óra a 13. órától
 • Bologna városközpontja minden nap 7:00-20:00 között kamerákkal ellenőrzött korlátozott forgalmú terület (ZTL), ahova autóval nem lehet behajtani! A ZTL-zónába tartozik a körgyűrűn belüli terület nagy része. A zóna térképe ITT látható. A ZTL-zónán belüli szállás esetén a szállodával kell kapcsolatba lépni a behajtási engedély megszerzését illetően. A szálloda, vagy egyéb szállások dolgozói, tulajdonosai tudnak behajtási engedélyt intézni.
 • Bolognai parkolók listája eljutásokkal, nyitvatartásokkal ITT.
 • Az aktuális olasz autópályadíjakról lásd külön oldalunkat: olaszországi autópályadíjak
 • Aki autóval járná be Bologna környékét, Olaszország ezen részét, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autókölcsönzési cégek ajánlatai, és a legjobb áron kölcsönözhetők bérautók.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.
 • Bologna éghajlat, időjárás: Bologna éghajlata nedves szubtrópusi, nagyon meleg nyarakkal, és hideg telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: április majd október, a legszárazabbak: január majd július. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Bolognában melegebb): január: 5,0 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 8,0 °C (4,5 °C), március: 14,2 °C (10,2 °C), április: 17,7 °C (16,3 °C), május: 23,0 °C (21,4 °C), június: 27,1 °C (24,4 °C), július: 30,4 °C (26,5 °C), augusztus: 29,8 °C (26,0 °C), szeptember: 25,4 °C (22,1 °C), október: 18,6 °C (16,1 °C), november: 11,1 °C (8,1 °C), december: 6,8 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre, időjárás szempontjából: április, május, szeptember közepétől, október középéig. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Bologna időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Bolognára. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Bolognában, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.

Bologna busz

Bologna, busz. Kép: Erik Starck/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Hello.
Bolognaban is van valamilyen tömegközlekedési kártya vagy bérlet ?(gondolom itt csak buszra).
Köszi..
#1 - lroll - 2015.06.17. - 11:57
Szia!

Vonaljegy 1,30 EUR, napijegy 5 EUR, City Pass 10 db-os gyűjtőjegy 12 EUR, 20x24 órára érvényes, 60 nap alatt felhasználható EcoTicket 40 EUR,
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.17. - 17:26
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Firenzéből (S.M.Novella) akarok vonattal Bolognába (Centrale) menni és előre szeretném megvenni a jegyet, ez megoldható? Mert úgy látom, hogy a Trenitalia oldalán csak olasz lakcímmel rendelkezők tudnak regisztrálni. Regisztráció nélkül pedig nem enged jegyet venni. Gondolom a vasútállomáson pedig drágább is lesz és lehet, hogy nem is lesz hely rajta, mert ha jól látom ezek "intercity-szerű" vonatok. Köszönöm a választ.
#3 - Sandi01 - 2015.08.01. - 15:20
Szia!

Regisztrálás valóban csak olasz címmel lehet, viszont lehet regisztráció nélkül vásárolni, és engedni is fog, ha a 'Go on without log in-t választod a jegyválasztás után. Ezek után csak meg kell adnod a neved, és az e-mail címed.
Ill. lehet jegyet venni az italiarail.com-on is.
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.01. - 15:35
Szia!
Szeptember végén szeretnénk szétnézni Bolognában - Firenzébe menet. Azt szeretném tőled megkérdezni, hogy hol lehetne parkolni néhány órára, ahonnan gyalogosan be tudnánk menni a P. Maggiore-ra. A neten csak 3 parkolót láttam, ami elég messze van a főtérhez. Válaszodat előre is köszönöm, Mária
#5 - Baranyi Mária - 2015.08.31. - 05:57
Szia!

A Via Boldrini Cesare, 3 cím alatt, a Bologna Centrale vasútállomásnál lévő Abycar parkolóház 20 perc gyaloglásra van a Piazza Maggiorétól, a Piazza dell Agoston lévő Apcoa Parking, valamint a Via del Porto, 5 alatt lévő Parcheggio GT parkoló, és végül a Viale Panzacchi, 10 cím alatt található Ex-Staveco parkoló pedig mind kb. negyed órára. Ennél közelebb már csak a ZTL-zóna miatt sem lehet parkolni, ill. attól függően, hogy hol parkoltok, lehet hogy busz is van a Piazza Maggioréra.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.31. - 23:46
üdv!
érdeklődnék, hogy a városból legolcsóbban hogyan jutok ki a reptérre? (wizzair) Köszönöm.
#7 - Krisztián - 2015.09.24. - 10:54
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.24. - 17:57
Kedves Tibcsi!
Szeretném megkérdezni hogy jutok el a reptérről a 4 Viale Masini Design Hotelbe. Nagyon köszönöm ismét a segítségedet!
Bea
#9 - B.Bea - 2015.09.27. - 08:53
Kedves Bea!

Aerobus-szal a vasútállomásig, a Stazione Centrale megállóig, melynek a közvetlen közelében helyezkedik el a hotel:
https://goo.gl/maps/Sw5n4MsDs132
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.27. - 15:17
Sziasztok,kerdeznem,hany napot erdemes varosnezes celja ol Bolognara forditani? Koszi
#11 - Andras pal - 2015.10.03. - 12:55
Szia!

2 nap szerintem elég. Esetleg ha reggel kezdtek, és nem baj, ha rohantok, 1 nap alatt is bejárhatjátok. Ugyanakkor, ha a "bázisotok" Bologna, onnan Firenzébe, és Riminibe is ellátogathattok.
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.03. - 19:19
Szia Tibcsi!

Bocs, nekem több kérdésem is lenne! :)
1. Ha vonattal utazunk, van e valami kedvezményes kártya,bérlet, vagy valami.3 gyerek, 2 felnőtt.Bolognából Ravennába, aztán Riminibe utaznánk.
2.A vasúti sztrájkokról hol lehetne friss információt szerezni?
3. A fentebb említett Citypass-kártyát hogy kell értelmezni?Pl. mi 5-en vagyunk, akkor egy bérlettel lehet több embernek is utazni, csak Bolognában érvényes?

Nagyon köszönöm!

Péter
#13 - Péter - 2015.10.23. - 09:57
Szia!

A leginkább úgy kedvezményes a jegy, ha megveszitek előre, időben, online, ekkor több lehetőségből is lehet választani, a legolcsóbb jegyek nem visszaválthatók, nem visszatéríthetők esetleges vonatlekésés, stb. esetén.

A trenitalia.com-on kinn kellene lennie, ha esetleges sztrájk van, de úgy látom, ez az oldal gyűjti a sztrájkokat:
http://www.summerinitaly.com/planning/strike.asp

A Citypass gyűjtőjegyet használhatja több ember is, csak 5x kell érvényesíteni 5 ember esetén, erre 3 perc van. Minden átszálláskor újra kell érvényesíteni 5x, de ha 75 percen belül vagytok, nem vesz le új utat. A bolognai Citypass csak Bolognában érvényes.
#14 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.23. - 14:09
Szia Tibcsi!

Köszönöm szépen.
Még egy kérdésem lenne, tudsz valami olcsóbb éttermet és reggeliző helyeket?

Köszi
Peti
#15 - Hadházy Péter - 2015.10.25. - 06:11
Szia!

Konkrét éttermeket nem tudok ajánlani, de itt lehet böngészni, látszik az árkategória is többnél, ill. lehet ár szerint is rendezni:
http://goo.gl/MMPs6b
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.25. - 10:46
Szia!

Azt szeretnénk kérdezni, hogy a repülőtérről, hogy jutunk el a legegyszerűbben a Hotel Fiera-ig (Via Stalingrado)? Köszönjük előre is !

üdv, Imi
#17 - molnár imre - 2015.10.25. - 11:20
Szia!

Aerobus-szal a vasútállomásig, majd onnan 25-ös busszal Casoni megállóig, majd 5 perc gyalog:
https://goo.gl/maps/vVZVWJWKrrj
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.25. - 11:46
Nagyon köszönjük!

üdv,
#19 - molnár imre - 2015.10.25. - 12:20
Szia
Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Egy Bologna-Maranello-Firenze-Pisa utazásra elegendő 5-6 nap? Repülővel mennénk Bolognába utána autót bérelnénk és a végén Pisa-ból jönnénk vissza repülővel. Jól tudom, hogy a Ferrari múzeumhoz létezik különjárat? Erre az útvonalra létezik esetleg valami utitervetek? Segítséged előre is köszönöm.
Maja
#20 - Maja - 2015.10.25. - 15:46
Szia!

Bolognára és Pisára elég 1 nap. A maradék 3-4 napra marad Firenze (és környéke), ill. gondolom Maranellóba Bolognából mentek, tehát akkor lehet több idő kell Bolognára.
Bologna Centrale állomástól gyakran mennek regionale vonatok Modenába, menetrend trenitalia.com
A modenai Ferrari-múzeum a vasútállomástól 5 perc gyaloglásra található.
Ugyanakkor van egy Ferrari-múzeum Maranellóban is.
Oda, a maranellói múzeumhoz a modenai vasútállomástól busszal lehet menni, ami óránként óránként közlekedik, oda-vissza menetrendje itt: http://www.vivaraviaggi.it/happy_circle.php?happy_circle=6, ára pedig 6 EUR egy irányba, 12 EUR oda-vissza.
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.26. - 10:15
Szia Hadházy Péter!

Bolognában kitűnő Pizzeria Ristorante-re bukkantunk. Il Saraceno a neve
http://www.ristorantesaracenobologna.com/il-locale.html
Közel a Nettuno térhez. életem legjobb pastaját sikerült rendelnem, egy házi tésztát tenger gyümölcseivel, (13Eur).
Bolognai tagliatelli (9EUR), ásványvíz (2EUR). Kellemes egy család által üzemeltetett hely.
#22 - ildiko - 2015.10.28. - 20:44
Pénteken este utaztunk a Wizzel Bolognába. Már a reptéri busz Kőzponti Pályaudvari végállomásához közeli hotelhez is hangulatos árkádos úton mentünk. Másnap reggelre volt jegyünk a szuperexpresszre Firenzébe. Kb annyit késett mint a menetidő, 37 percet, este viszont pontos volt vissza. Az állomásról egy jó tészta étteremhez igyekeztünk, és az említett Il Saracenoban meg is találtuk. Az Ugo... úton kint ültek egy kávézó előtt és nagyon jó utcazenészek játszottak Deep Purple-t nekik. Nem mentünk tovább, Bologna megtekintése másnap délelőttre maradt. Vasárnap negyed 9-kor visszasétáltunk az előző napi úton a Nettuno térre, megnéztük szökőkutat, majd átmentünk Piazza Maggiorera. Ott megnéztük a San Petronio templomot. Belülről az egyik legszebb templom amit valaha láttam. Az Archiginnasio még zárva volt. A Cavour tér felé mentünk a lenyűgöző San Stefano bazilikához, illetve a San Dominicohoz. Majd körbe fényképeztük az Asinelli tornyokat is. Nagyon változatos árkádok között barangoltunk a Belvárosban, volt márványpadlós, freskós, boltozatos, szobros. Utána a pályaudvart vettük célba. Közben utcai vásárba futottunk. 10-kor indult a Hop on Hop off Red Bus. Néhány új helyszínt láttunk, néhány városkaput pl, szép villanegyedeket. Felvitt a busz egy dombra is egy volt kolostorhoz, amely ma Orthopéd Klinika, nagyszerű kilátás volt a tornyokra és a Belvárosra. Piazza Maggioren kaptunk 20 percet, megnéztük a közben kinyitott Anatómiai Színházat is ezalatt. Lehetőség lett volna a San Luca Expressz Trentino kisvonatra átszállni megnézni a bazilikát a hosszú lépcsősorral, de sajnos erre nem volt időnk. Az állomáshoz közeli romoknál levő Ducati Múzeum feletti parkban töltöttük el azt a kis időt ami a reptéri busz indulásáig volt. Mivel a Wizz bolognai érkezési ideje már nem kéeacute;ső este hanem kora délután van, így aki ezután megy annak lehet ideje a Tibcsi által ismertetett a többi látnivalóra is. Nekünk ennyi fért bele. Firenzénél sokkal jobban tetszett a meleg színű, csodálatos, nagyvonalú gazdagságról tanúskodó, nem lehúzós Bologna városközpont.
#23 - ildiko - 2015.10.28. - 21:47
Kedves Ildikó!

Nagyon köszönöm a részletes, és hasznos beszámolót, minden látogató nevében is!
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.29. - 09:07
Tibcsi, szerintem a belső kép nem San Petronioban van
http://www.basilicadisanpetronio.it/Pages/IntPag3.html
#25 - ildiko - 2015.10.29. - 09:56
Köszi, javítva, egyszerűen bennmaradt a sablonból.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.29. - 10:12
Szia!
Tanácsot szeretnék kérni. Június végén utazom Bolognába a barátommal. Vasárnap este érkezünk és szerda délelőtt indul vissza a gép. Bolognában a Hotel Fiera-ban fogunk megszállni.
Mit gondolsz, mi férhet bele ebbe a rövid időbe, illetve mit érdemes választani? (Firenze, Rimini, Modena stb) Sajnos minden nem hiszem, hogy bele tud férni...
Illetve a másik kérdésem, hogy véleményed szerint tömegközlekedéssel oldjuk meg az utazásokat, vagy béreljünk autót?
Illetve az utolsó kérdésem, hogy a reptérről busszal utazzunk a szállás helyünkig (ahogy fentebb említetted), vagy esetleg taxival?...
Nagyon szépen köszönjük!
Gergő.
#27 - Korpás Gergő - 2016.05.27. - 14:04
Szia!

Elsősorban Firenzét választanám ezek közül, nagyon gyorsan oda is lehet érni, ill. ha van idő még egy utazásra, esetleg Velencét, de az hosszabb vonatút már.
Nem szükséges autót bérelni, mivel ezek a helyek elérhetők egyszerűen vonattal.
Taxival biztosan kényelmesebb, de a szálloda megközelíthető könnyedén tömegközlekedéssel. Aerobus-szal Bologna Centrale-ig, majd onnan 25-ös busszal, Gomito irányába, Casoni megállóig.
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.30. - 19:58
Szia! Bologna közelében lesz a szállásunk, pontosabban Calderara di Renoban a Meeting hotelben. Az lenne a kérdésem, hogy innen melyik lenne a legközelebbi vasútmegálló (Italiarail), és mégegy kérdés, hogy retúr vonatjegyet nem lehet venni az ItaliaRail oldalon? Köszi a választ :)
#29 - Réka - 2016.07.15. - 13:10
Szia!

A Calderara-Bargellino vasútállomástól 2,5 km-re (fél óra gyaloglásra) van a szállás: https://goo.gl/maps/d61W33yup9P2
(az Italiarail nem egy vasúttársaság, csak egy weboldal, ahol a nemzeti vasúttársaság jegyeit meg lehet venni)
Calderara-Bargellino állomásra regionale típusú vonat megy, ezt nem szükséges, nem érdemes előre megvenni, bár lehet más jegyre gondolsz, Bolognáig.
én is úgy látom, hogy alapból retúrjegyet ott nem lehet venni.
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.15. - 17:47
Igen, tudom, hogy az egy weboldal, csak ott keresgéltem a vonatokat, mivel szeretnénk menni a cinque terrére, Gardalandra, Veronába és Velencébe, és ezekhez Bolognát választottam ki kiindulási pontnak, és ott sok megálló lehetőség van felsorolva, de fogalmam sincs, hogy azok merre vannak, nem is találtam meg őket sehol, kivéve ugye a Centrale opciót, ezért kérdeztem, hogy melyik lehet a Hotelhez legközelebb. Mert eddig úgy gondoltam, hogy valahol Bolognában letesszük az autót, és onnan indulunk, de akkor szerinted Calderara Bargellinobol is indulhatunk bárhova?
#31 - Réka - 2016.07.18. - 08:44
Igen, az említett állomás van a szállodához a legközelebb, és több helyre mehettek közvetlenül is onnan, ugyanakkor van, hogy át kell szállni Bologna Centrale állomáson (vagy máshol) először.
#32 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.20. - 01:00
Szia!
Augusztusban 5 napra Bolognába utazunk.
Szeretném megkérdezni, hogy a Bologna BLQ repülőtérről hogy lehet eljutni a Hotel Astoriába (14. V.F. Lli Rosselli)? Szeretnénk elmenni Maranellóba a Ferrari múzeumba, mivel tudunk eljutni? Vonattal, vagy busszal? A szállodától milyen helyi közlekedési eszközzel lehet a pályaudvarra eljutni? Modenába is szeretnénk menni, szintén a Ferrari múzeumba, esetleg tudsz segíteni. hogy ez hogyan lehetséges? és az utolsó kérdésem a Lamborghini múzeum lenne, úgy olvastam, hogy az taxival kb. 25 perc a belvárostól.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
#33 - Gyurcsina Mariann - 2016.07.21. - 22:13
Szia!

A reptérről Aerobus-szal Centrale állomásig, onnan gyalog 8 perc a szállás:
https://goo.gl/maps/JX1ssAvDAQr
Bologna Centrale állomástól Modena 20-30 perc. A modenai múzeum a vasútállomástól 5 perc gyaloglásra van, a maranellóiba pedig transzferbusz közlekedik a modenai vasútállomástól.
A Lamborghini múzeumba el lehet jutni busszal is, a bolognai vasútállomástól 576-os busszal, Crevalcore irányába, S. Agata B. Chiesa Frati megállóig, majd gyalog: https://goo.gl/maps/KZ1v48VePFn
#34 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.26. - 00:15
Bolognából mennénk a Lamborghini múzeumba, (576 busz), onnan Maranellóba (576 és 551 busz), majd onnan Modenába(800 busz). A buszokat le tudtam vadászni, viszont nem tudom, ezek helyi járatoknak számítanak, tehát ha Bolognában veszek buszjegyeket, erre a járatokra használhatóak-e, vagy ezek helyközi járatok, és a buszon kell jegyet venni? Köszönöm
#35 - Szepesi éva - 2016.08.09. - 10:39
Szia!

Bologna közigazgatási határán kívül nem érvényes az 576-os buszra bolognai jegy, az 551-es és a 800-as pedig egyáltalán nem is Bolognához tartozó busz. A 800-asra a buszon lehet jegyet venni, az 551-esről nem tudok, nem tudom, ilyen létezik-e.
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.10. - 01:30
Szia. Az lenne a kérdésem ,hogy mi a különbség a Modana-i és a Maranello-i Ferrari múzeumok között, és mennyibe kerülnek a belépők? Köszönöm
#37 - Bodó-Nagy Edit - 2016.09.04. - 16:20
Szia!

Nem ismerem őket, amiket írnak róluk: a Maranellói népszerűbb, és inkább a Forma 1-ről szól, de a modenai modernebb, interaktívabb, és jobbak az értékelései, de ott nem sok van a Forma 1-ről.
Mind a kettőbe 15 EUR a belépő, a kombinált jegy, mely mindkét múzeumba érvényes, pedig 26 EUR.
#38 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.06. - 12:34
Sziasztok! Nekünk nem jött be az Il Saraceno.:-( A carbonaraban lévö bacon-ben egy csík húsos rész sem volt,csak zsíros szalonna darabok.Még a lasagna-t próbáltuk ki,de az is felejthető sajnos.
#39 - Ildi - 2016.10.02. - 22:47
Szia
-Bologna reptérről bejutás a városba legolcsóbban ?Itt 2napot töltünk .
-Bologna -ból Velenebe utazunk szinten a kérdés mi a legolcsóbb utazási lejutás?itt is 2napot töltünk
-Velenceből vissza Bologna reptérre legolcsóbb utazás
Választ előre is köszönöm
További szép napot.
#40 - Èva - 2017.02.02. - 15:31
Szia!

A reptérről a városba a leírásban feltüntetett módon Aerobus-szal lehet bejutni.
Bologna-Velence, Velence-Bologna: vonattal, majd Bologna vasútállomásról a reptérre szintén vissza Aerobus-szal.
Vonatok, menetrendek, árak: http://www.trenitalia.com/tcom-en
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.03. - 20:59
Szia!
Márciusban látogatásunkat tesszük Bolognában,viszont az utolsó napunkon problémát okoz a csomagok elhelyezése.A szállásunkat még délelőtt el kell hagynunk és csak késő este indul a gépünk.Olvastam, hogy a vasútállomáson van csomagmegőrző. Ez amolyan picike vagy egy közepes méretű bőrönd könnyen belefér?(2 db kézipoggyász és 1 nagyobb)Vagy hogy kell ezt a csomagmegőrzést elképzelni? Vagy más lehetőség/információ ezzel kapcsolatban?Válaszodat előre is köszönöm!
#42 - Eszter - 2017.02.21. - 14:43
Szia!

Nem láttam még, de az olasz vasútállomásokon lévő csomagmegőrzőkbe természetesen befér bőrönd, csak súlyhatár van megadva Bolognánál, maximum 20 kg/csomag. Nem szekrények, hanem egy iroda, akik befogadják, majd kiadják a csomagokat.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.21. - 17:28
Le vagyok nyűgözve. 50 x jártam Olaszországban, de ilyen klassz, informatív oldallal nem találkoztam még
(olasz nyelven sem). Szeretettel gratulálok!
#44 - Stefano - 2017.05.30. - 10:17
Köszönöm szépen, örülök hogy hasznos információkat talált!
#45 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.30. - 23:07
Szia! érdeklődnék, hogy tudok eljutni Bolognából Riminibe, átszállni nem szeretnék, van transzferjárat? Köszönöm :)
#46 - AnnaBal - 2017.06.21. - 10:27
Szia!

Bologna Centrale vasútállomásról közvetlenül vonattal (amennyiben Bologna repteréről gondolod, akkor onnan először még be kell menni busszal a vasútállomásig).
Az út 1-2 óra, menetrend, árak (más típusú vonatoknak, más árai vannak, a gyorsabbak drágábbak, de a kis időkülönbség miatt a legtöbb napszakban nem éri meg drágább, gyorsabb vonattal utazni): http://www.trenitalia.com/tcom-en
#47 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.26. - 23:34
Szia Tibcsi! Köszönöm,és érdemes online megvásárolni,vagy ott a vasútállomáson is elég? köszönöm
#48 - AnnaBal - 2017.07.03. - 13:33
Ha a leglassabb és legolcsóbb Regionale vagy Regionale Veloce típusú vonatokkal mennél, akkor az helyszínen is ugyanannyi lesz, illetve nem helyjegyes vonatok, a jegyek nem fogynak el, de megveheted attól még online, az időponthoz képest még 4 óráig érvényes, ha esetleg lekésnéd a vonatot.
Intercity, Frecciabianca, Frecciarossa vonatok ugyanakkor, időponttól függően, olcsóbbak online megvéve. A Base típusú árat kapod az állomáson, Economy, Super Economy árakat kaphatsz viszont online, ezek viszont nem visszaváltható, módosítható jegyek, ha lekésed a vonatot, elveszhet az áruk.
#49 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.03. - 13:39
Szia!
érdeklődni szeretnék, hogy a reptérről hogyan jutok el a Hotel Cosmopolitan Bologna-ba?
#50 - Szénási Barbara - 2017.07.30. - 15:24
Szia!

Több lehetőség is van, időponttól függően, ez egy olyan, ami a legjobb, mert gyakrabban járó busszal megközelíthető, illetve nem kell sokat gyalogolni, de csak hétköznaponként működik, 20:30-ig, tehát akkor függ, mikor mennél:
a reptérről Aerobussal Bologna Centrale vasútállomásig,
onnan 35-ös busszal (ez közlekedik csak hétköznaponként, 20:30-ig) Rotonda Baroni megállóig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/GUyJ25Ay7xF2
#51 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.30. - 16:43
Szia Tibcsi!
November kozepen utazunk Bolognaba a majdnem ket eves es 11 eves gyerekunkkel. Vegigolvastam a latnivalokrol irtakat, mostmar tudom mik a kotelezok. Viszont ha szeretnenk a gyerekeink kedvebe jarni, tudnal javasolni vmi programot szamukra, ami kifejezetten roluk, nekik szol? A nagyobbikat visszuk minden ferraris helyre, azon kivul vmi a varosban vagy a kornyeken? Probaltam a neten ketesni, de semmi hasznalhatot nem talaltam. Elore is koszi a segitseget!
#52 - Orsi - 2017.08.03. - 14:38
Szia!

Sajnos én se tudok mondani ott tipikus gyerekprogramot, pláne novemberben.
#53 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.09. - 02:00
Szia!

Szeretnék elmenni Veronába, az lenne a kérdésem, hogy megéri előre megvenni a vonatjegyet vagy a pénztárban is ugyanannyiba kerül, mint neten?
Előre is köszönöm a válaszodat!

Eszti
#54 - Eszter - 2018.01.09. - 20:16
Szia!

Ha a 82-95 perces menetidejű Regionale vagy Regionale Veloce vonattal mennél, az mindig 10,30 EUR, arra nem kell előre jegyet venni (ugyanakkor felszállás előtt a jegyet érvényesíteni kell a peronon, ha nem online veszed). Azonban ha az 53 perces menetidejű Eurocity vagy Frecciargento vonattal, azok akár jelentősen is olcsóbbak lehetek a trenitalia oldalán megvásárolva (a regionale vonatok árának közelében akár, vagy Eurocityt látok 9,90 EUR-ért). A legolcsóbb jegyeknél visszaváltás, más időpontban induló vonaton utazás nem lehetséges.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.09. - 21:41
Köszönöm szépen a válaszodat!

Még egy kérdés, csak, hogy biztosan ne rontsam el. :) Az Italotreno.it oldalon láttam, hogy 01.19-én a 09:33-as vonat 50 perc alatt ér Veronába és a jegy 9,90 EUR-ba kerül.
Azonban ezt a vonatot nem találom a trenitalia oldalán.
Ez jelent bármit, vagy nyugodtan megvehetem a jegyet? Vagy ez a jegy ugyanannyi lenne pénztárba is?
(A 18:17-essel mennénk vissza Bolognába de ez a vonat is csak az italorento oldalán van.)
Köszönöm szépen!
#56 - Eszter - 2018.01.10. - 08:19
Szia!

Az italo egy másik vasúttársaság, tényleg, azt nem is írtam. Itt is a legolcsóbb jegy nem visszaváltható. Az italo vonatokat nem fogod megtalálni az állami trenitalia oldalán. Pénztárban sokkal drágább. Nyugodtan vegyél rá jegyet.
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.10. - 10:47
Köszönöm szépen a segítséged!
#58 - Eszter - 2018.01.10. - 16:19
Szia Tibcsi!
A hónap végén mennénk Bolognába, azt szeretném megkérdezni Firenzébe mivel érdemesebb átugrani vonattal vagy busszal?
Köszi Boki
#59 - Boki - 2018.01.15. - 12:56
Szia!

A közvetlen vonatok elég drágák, átszállással olcsóbb, csak úgy 70-100 perc.
http://www.trenitalia.com/tcom-en
Vagy az Italonál olcsóbbak a közvetlenek, akár 18 EUR:
https://www.italotreno.it/en
Busszal olcsó, csak másfél óra:
https://www.flixbus.hu/buszjaratok/bologna-firenze
#60 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.21. - 02:58
Szia!
Köszönöm, abban tudsz még segíteni , hogy mennyire megbízható ha itthon foglalok a buszra jegyet, vagy jobb ha a helyszínen veszem meg.
Boki
#61 - Boki - 2018.01.21. - 18:16
Szia!

Nem hiszem, hogy gond lenne az online foglalással, nem szokott, de nincs velük tapasztalatom Olaszországban. A buszon kizárólag készpénzzel lehet fizetni. De ha nem foglalsz előre, esetleg tele lehet már a busz, és a helyszínen a legdrágább a jegy.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.21. - 22:00
Szia!
Nagyon köszönöm a segítséget
Boki
#63 - Boki - 2018.01.22. - 16:23
Szia!

Egy kis kiegészítést írnék Bologna tömegközlekedéséhez ha szabad. A buszon a buszvezetőnél "bár sok olasz városban igen, jártam már egy pár helyen????" itt nem lehet jegyet venni, csak a buszon lévő automatából ha van és ha működik. Sajos az ellenöröket nem érdekel semmilyen magyarázat miért nincs nálad jegy.Nem mellesleg hozzáfűzném, nem beszélnek csak felületesen angolul, vagy épp nem akartak. Mikor felszálltunk a buszra kértem jegyet a buszvezetőtől elhajtott, hogy nincs és a különben is a jegy érvényesítő sem müködik, vasárnap lévén nem sok helyen lehet jegyet venni a külvárosban, gondoltam majd a buszon,de nem tudtam venni a buszvezetőtől és automata sem volt.Természetesen 2 megálló mulva jött az ellenör, 130 eurom bánta a buszvezető "segítőkészsége és az ellenőrök hozzáállása.

Boki
#64 - Boki - 2018.01.29. - 21:27

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás