Firenze látnivalók, érdekességek

Firenze nevezetességei, bemutatása

Firenze

Az Itáliai-félsziget csaknem közepén elhelyezkedő Firenze, közel 370 ezer lakosával, Olaszország nagyvárosai közé tartozik. Az Arno folyó partján végighúzódó, hosszú történelmi múltra visszatekintő város Toszkána régió székhelye és egyben kulturális központja. Az ókori rómaiak által létrehozott város a középkortól napjainkig fontos kereskedelmi és pénzügyi központnak számít. A „középkor Athénja”-ként és az olasz reneszánsz bölcsőjeként számon tartott Firenze bővelkedik történelmi és művészettörténeti látnivalókban. Ezt bizonyítja, hogy a történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította majd 1986-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A várost olyan hírességek neve fémjelzi, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Franco Zeffirelli, Guccio Gucci és még számos tudós, felfedező, művész.

A belváros szűk kis utcái, a zöldellő Arno folyó, és dombok, valamint a múzeumok és templomok falai számtalan felfedezésre váró kincset tartogatnak az odalátogatók számára. Európa egyik legérdekesebb, és legszebb városában ha rengeteg időt is töltünk, a műalkotások, történelmi emlékek csak egy töredékét láthatjuk. Firenze neve összefonódott a művészettel: az egész város egy hatalmas, élő műalkotás. Firenze a reneszánsz és az opera szülőhelye, a 13. századtól a 16. századig Európa legfontosabb városa volt. Ugyanakkor az idillt kicsit rontja, hogy zajos, zsúfolt város, rengeteg turistával, de ez sok szép olasz városra jellemző.

Firenze legfőbb látnivalói a város négy kisebb részre osztható központjában helyezkednek el, amelyeket gyalog könnyű megközelíteni. Ezeknek a részeknek a tájékozódási pontjai a következők: a belváros keleti részét Santa Croce, az északit a San Marco, a nyugatit a Santa Maria Novella és a folyó túloldalán lévő Oltarnót a Palazzo Pitti fémjelzi. Az alábbiakban városrészről városrészre a legfontosabb nevezetességek, érdekességek részletes bemutatása következik.

Szállások | Öreg híd | Duomo | Piazzale Michelangelo és San Miniato al Monte bazilika | Pitti-palota | Boboli-kert | Piazza della Signoria | Uffizi | Szépművészeti Akadémia | Bargello múzeum | Santa Croce bazilika | Szent Márk templom és múzeum | San Lorenzo bazilika | Santa Maria Novella bazilika | Museo Galileo | Mercato Centrale | Tippek, tanácsok, közlekedés | Hozzászólások

Firenze szállás

Szállások Firenzében: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Firenzében | Szállások Olaszország egyéb részein is

Öreg híd / Ponte Vecchio

Az 1345-ben épült Ponte Vecchio, a világ egyik leghíresebb hídjaként számon tartott építmény, a legrégebbi híd Firenzében. Ezt jelzik azok a megmaradt középkori műhelyek, amiket kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok, majd az ezektől kevésbé zajos és bűzös aranyművesek használtak, és használnak ma is. A híd oldalaihoz épített ún. „fecskefészkekben” a mai napig ötvösök és aranyművesek munkálkodnak. Erre emlékeztet a híd közepén 1901-ben felállított szobor Benvenuto Celliniről, a 16. század legnevesebb firenzei ötvösművészéről.

Az Öreg híd az Arno-folyót a legkeskenyebb részén ível át. Neve nem csak a középkorból itt maradt épületekre utal, hanem arra is, hogy ezen a helyen már az etruszkok idején is létezett folyóátkelő, majd pedig ezen keresztül vezetett Róma egyik legfontosabb kereskedőútja, a Via Cassia. A többi felrobbantott firenzei híddal ellentétben a Régi híd érintetlenül maradt a II. világháborúban. A híd súlyos károkat szenvedett később az 1966-os árvíz idején, amit azonban egy év alatt sikerült helyrehozni.

A híd további érdekessége, hogy keresztül fut rajta a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano). Ez látható a híd tetején, a felső ablakok a folyosó ablakai. Ez egy megemelt magánsétány, amit 1565-ben I. Cosimo építtetett Giorgio Vasarival azzal a céllal, hogy ne kelljen az utcák tömegével elvegyülnie. A folyosó összeköti a Palazzo Pittit a Uffizin keresztül a Palazzo Vecchioval, a folyosón észrevétlenül lehet átkelni a hídon. Ez a folyosó ugyanakkor nem látogatható, csak néha nyitják meg a nagyközönség előtt.

Miután végigjártuk a hidat közelről érdemes a rakpartról vagy a reneszánsz, 1566-1569 között épített Ponte Santa Trinitá híd felől naplementében is megcsodálnunk. Különösen szép látványban lesz részünk!

Eljutás: C3 és D busz: Ponte Vecchio megálló.

Ponte Vecchio, Firenze

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio / Öreg híd Firenzében

Öreg híd. Képek: alessandraelle, Valdiney Pimenta, Paolo Margari/Flickr/Creative Commons.

Duomo / Duomo di Santa Maria del Fiore

A Firenzébe érkező látogatóknak már messziről feltűnhet a narancsos piros kupolájú Duomo, Olaszország egyik legnagyobb temploma - amely a modern korig Európa legnagyobb temploma volt. A 8300 négyzetméter alapterületű és a kupolájával 107 méter magas dóm a város legmagasabb épülete és egyúttal jelképe is. Ez a gigantikus templom jól jelképezi Firenze mindig és mindenben elsőségre törekvését. A dóm belső része ugyanakkor nem annyira díszes, sokkal egyszerűbb mint sok más olaszországi templomé. A város tanácsa a többi várossal való rivalizálásként 1296-ban megbízta Arnolfo di Cambiót, hogy új dómot építsen a város számára. A munkálatokat Cambio halála után Giotto, Andrea Pisano és Francesco Talenti vezette. 1368-ban elkészült a nagy méreteket öltő dóm, de ekkor még hiányzott róla a ma jellegzetességévé vált kupola. 1420-1434 között végül Filippo Brunelleschi még soha nem látott módon megalkotta kora legnagyobb kupoláját.

Az épület a bejárattól a kupoláig számos látnivalót tár elénk, amiket Firenze több neves művészének köszönhetünk. Ilyenek Paolo Uccello és Andrea del Castagno lovasképei a 15. századból, a színes kerek ablakok a kupola dobján, aminek vázlatai a 14. század nagy művészeinek köszönhetők, valamint a Giorgio Vasari és Federico Zuccari által 1572-1579 között készült Utolsó ítélet freskói a kupolában. A dóm szépségét tovább növelik Luca della Robbia művei, a tarka üveges terrakotta féldomborművek a két sekrestye bejárata fölött valamint a sekrestyébe vezető bronzajtó. Érdemes végigjárnunk a kupolát körbeövező három apszist, amelyek mindegyikében öt kisebb kápolna bújik meg Lorenzo Ghiberti 15. században festett üvegablakaival.

A templom kriptájában meglátogathatjuk az 1966-ban feltárt 4. századi Santa Reparata nevű ókeresztény templom maradványait, amit 1296-ban más kisebb templomokkal és házakkal együtt lebontottak, hogy egy új, impozáns épületnek adjanak teret. A kriptában ezek mellett megtaláljuk Brunelleschi és Giotto sírját.

Azoknak, akik nem szenvednek tériszonyban és hajlandóak 463 lépcsőfokot meghódítani, hogy egyben meghódítsák Firenze legmagasabb pontját, felejthetetlen élményben lesz részük. A kupola belseje, majd onnan kijutva a város kellő magasságból nyújtott látványa firenzei utunk egyik legszebb pontja (online jegyfoglalás kötelező).

Látnivalók szempontjából a Duomóval együtt szokták megemlíteni a Battisterot (keresztelőkápolna) és a Campanilet (harangtorony). A Duomo főbejárata előtt elhelyezkedő nyolcszögletű Battistero a város egyik legrégebbi épülete, melynek alapjait még a 4. században rakták le. A keresztelőkápolnaként használt épület 13. századi mennyezetmozaikjain az utolsó ítélet képeit csodálhatjuk meg. A dóm mellett áll a 85 méter magas Campanile, Olaszország egyik legszebb harangtornya. 1334-1359 között épült. A Duomo kupolájánál 6 méterrel alacsonyabb torony 414 lépcsőfoka szintén pazar kilátáshoz vezet. A Dóm-téren, a nagy tömegben figyeljünk rá, hogy zsebtolvajok is dolgoznak!

Eljutás: C1, C2 busz: Roma Duomo megálló. Cím: Piazza del Duomo

Belépőjegy (2018): Duomo: ingyenes. Kupola, keresztelőkápolna, harangtorony - kombinált belépő: 15 €. 6-11 éveseknek: 3 EUR. 6 év alatt ingyenes. A kupola csak online jegyfoglalással látogatható!

Nyitvatartás: Változó, egy adott napi nyitvatartás itt megtekinthető.

Firenzei dóm

Duomo kép: mitko_denev

Piazzale Michelangelo és San Miniato al Monte bazilika

A Piazzale Michelangelo Firenze leggyönyörűbb, leglélegzetelállítóbb kilátóhelye. 1869-ben épült. Érdemes a térre felmászni vagy felbuszozni: gyalog a Piazza Guiseppe Poggiról érhető el lépcsőn (Firenze interaktív térképén a kiindulási hely is feltüntetésre került). Busszal pedig 12-s és 13-s számú járatokkal lehet felmenni 15-30 perc alatt a Santa Maria Novella, röviden S.M.N. buszállomásról. A kilátás nagyon szemet gyönyörködtető innen, varázslatos, képeslapi panoráma nyílik Firenzére. A tér közepén a Dávid-szobor bronzból készült másolata helyezkedik el.

A Piazzale Michelangelóhoz közel helyezkedik el a San Miniato al Monte bazilika, melyet Olaszország egyik leggyönyörűbb templomának tartanak, de sokak szerint bizonyosan Firenze legszebb temploma. Nagyon nyugodt is a hely, ide már kevesebb turista jön el, mint a mindig zsúfolt Piazzale Michelangelóhoz. Építését 1018-ban kezdték meg, és 1207-ben fejezték be. A Piazzale Michelangelótól tovább menve egy rövid sétával a Viale Galilein, majd lépcsőzés után érünk ide. A belépés ingyenes.

A Piazzale Michelangelo felé tartva, vagy onnan lefele haladva útba esik a Viale Giuseppe Poggi 2. címen elhelyezkedő Giardino della Rose, egy ingyenesen megtekinthető szép, csendes, nyugodt rózsakert. Érdemes itt is megállni. A legszebb természetesen a rózsák virágzásának idején.

Piazzale Michelangelo kilátás

San Miniato al Monte bazilika

Piazzale Michalengelo kilátás kép: Shane Lin/Flickr/Creative Commons. San Miniato al Monte bazilika kép: amelie a venezia/Flickr/Creative Commons

Pitti-palota / Palazzo Pitti

A Ponte Vecchio közelében található reneszánsz palota 1458-ban épült. A Medici család 1549-ben megvásárolta, és kibővítette; volt a Toscanai nagyhercegek, és II. Viktor Emanuele király rezidenciája, használta Napóleon is. A Pitti-palota amellett hogy egy gyönyörűen restaurált, elegáns királyi palota (ahol még Napóleon fürdőszobáját is megtekinthetjük), Firenze legnagyobb múzeumegyüttese is.

A legértékesebb múzeum a képtár, a Galleria Palatina. A Pitti-képtárat Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer, Perugino, Sarto, Reni, és egyéb olasz mesterek művei alkotják. A reneszánsz művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A Modern Művészetek Múzeumában, ami nem is annyira modernek a művészeti alkotások, 1784-1924 közötti neoklasszikus, és romantikus kiállítási tárgyak tekinthetők meg, köztük a Macchiaoli (foltfestő) csoport alkotásai is. Ezüstmúzeum, kocsimúzeum, ruhamúzeum, porcelánmúzeum, és a rendkívül díszes királyi lakosztályok is a komplexum részét képezik.

Eljutás: C3 és D busz: Pitti megálló. Cím: Piazza de Pitti, 1., 50125

Belépőjegy (2018): Pitti képtár és Modern Művészetek Múzeuma, november-február között: 13 EUR, 18-25 éveseknek: 6,50 EUR. Március-október között 16 EUR. 18-25 éveseknek 8 EUR. 18 év alatt ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes. Félárú reggeli belépő azoknak, akik 8:59 előtt veszik a jegyet, és a 8:15-ös vagy 9:25-ös idősávban belépnek.

Nyitvatartás: Hétfő kivételével minden nap 8:15-18:40 (pénztárzárás: 18:05). Zárva: január 1., május 1., december 25.

Palazzo Pitti

Pitti Palota, fotó: xiquinhosilva

Boboli-kert / Giardino di Boboli

A Palazzo Pitti mögött a csodálatos Boboli-kert terül el, amely az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája. A 45 ezer m2-es, hatalmas kert bejárása legalább 3 órát vesz igénybe. A park alapjait Toledói Eleonóra a 16. században rakta le. 16-18. századi, és római antik szobrok díszítik, számos lenyűgöző szökőkút is megtekinthető, és több helyről gyönyörű, Firenzére irányuló kilátás csodálható. A tavak, lépcsők, amfiteátrumok, lugasok, ciprusok, mesterséges barlangok környezetében remekül lehet kikapcsolódni, és pihenni. Szépsége miatt Olaszország egyik leghíresebb kertje.

Eljutás: C3 és D busz: Pitti megálló. Bejáratok a Palazzo Pitti, a Via Romana és a Porta Roman felöl. Cím: Piazza de Pitti, 1., 50125

Belépőjegy (2018): Boboli-kertek, Bardini kertek, porcelánmúzeum, kombinált belépő, november-február között: 7 EUR. 18-26 éveseknek 3,50 EUR. 18 éven aluliak számára ingyenes. Március-október között: 10 EUR, 18-26 éveseknek 5 EUR. 18 év aluliak számár ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitvatartás: November-február: 8:15-16:30. Március: 8:15-17:30 (a nyári időszámítástól 18:30-ig). Április, május, szeptember: 8:15-17:30. Október: nyári időszámítás idején 8:15-18:30, téli időszámítástól 8:15-17:30. Június-augusztus: 8:15-18:50. Zárva: a hónapok első és utolsó hétfőin, továbbá: január 1., május 1., december 25.

Boboli kert, Firenze

Boboli kert fotó: Michael

Piazza della Signoria

Számos szobor csodálható meg a 13-14. században épített, L-alakú téren. A Piazza del Signoria volt középkorban Firenze szíve, és főtere, ahol számos történelmi esemény zajlott, és még ma is a politikai élet központjának számít. A Ponte Vecchio, a Duomo közelében, az Uffizi irányában található. Varázslatos érzés egy olyan téren lenni, amelyen ennyi művészeti alkotás csodálható. A térre belépve olyan, mintha hirtelen vissza utaztunk volna az időben.

A Piazza della Signoria északi részén leghíresebb látványossága, a Palazzo Vecchio áll, az erődszerű palotában a firenzei városháza, valamint egy érdekes múzeum működik. Tetejéről lenyűgöző, 360°-os kiállításban gyönyörködhetünk, ami a Duomo-ból való kilátással rivalizál! 1299-1314 között Arnolfo di Cambio építette. Ezen kívül számos szép épület, és palota, és egy gyönyörű szökőkút található a piazzán. És rengeteg szobor: itt áll Michelangelo Dávid-szobrának 1504-es másolata (az eredeti a Galeria Dell'Accademiában), Bandinelli Hercules és Cacus szobra (1533), és Donatello 1460-as bronzszobrának, a Judit és Holofernesnek a másolata is. Az 1575-ös Neptun-kút, és az 1594-es I. Cosimo Medici bronz lovasszobra, valamint az 1534-ben készített a Szabin nők megerőszakolása, Giambologna művészeti alkotása, is díszíti a teret. Remek kikapcsolódás a tér egyik hangulatos, kiülős éttermében eltölteni az időt, nézni az embereket, a szobrokat, és az épületeket.

Piazza della Signoria

Palazzo Vecchio.

Piazza della Signoria kép: Luis G. Cabello. Palazzo Vecchio. Kép: Wugging Gavagai/Flickr/Creative Commons

Uffizi

Az Uffizi a világ egyik leghíresebb, legöregebb, és leggazdagabb képtára, a világ egyik legjobb szépművészeti múzeuma. 1559-1581 között, I. Cosimo Medici építette, tervezője Giorgio Vasari volt. Eredetileg állami hivatalok számára készült az épület, innen is a neve: uffizi, azaz irodák.

A hangsúly az itáliai reneszánsz festők alkotásain van (Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Veronese, Giorgione, Tintoretto, Caravaggio), de németalföldi, és flamand festők művei, Rubens, Rembrandt, és Van Dyck alkotásai is helyet kaptak a képtárban. A képtárban antik szobrok is kiállításra kerültek, mint pl. a Venus-szobor. Az épület legfelső szintjén lévő kávézóból csodás kilátásban is gyönyörködni lehet. A nyári csúcsidőszakban rendkívül hosszú, akár több órás sort kell kiállni, ezért érdemes online jegyet venni (feláras), de ez a nyári hónapokon kívül nem szükséges.

Eljutás: C1 busz: Galleria degli Uffizi megálló, C3 és D busz: Ponte Vecchio megálló. Cím: Piazzale degli Uffizi, 6, 50122

Belépőjegy (2018): November-február között: 12 Euró. 18-25 éveseknek 6 Euró. Március-október között: 20 EUR. 18-25 éveseknek 10 EUR. 18 éven aluliaknak ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitvatartás: Kedd-vasárnap: 8:15-18:50 (a jegypénztár 18:05-kor zár). Zárva minden hétfőn, január 1.-n, május 1.-n, és december 25.-n.

Uffizi

Uffizi fotó: Rik_C

Szépművészeti Akadémia / Galleria dell’ Accademia

A firenzei Szépművészeti Akadémia a világ egyik leghíresebb múzeuma. A világhírt Michelangelo Dávid szobrának köszönheti, amelyet 1501-1504 között alkotott a mester, egyetlen vékony, hibás márványdarabból, melybe korábban több művésznek is beletört a "bicskája". Mindenkit elbűvölnek a szobor mérete, és szépsége, és részletei, akár először, akár sokadszorra látják.

A galériát Pietro Leopoldo, Lorraine főhercege alapította. Az eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára készült, művészeti gyűjteménynek helyet adó épületet a 19. században átalakították. Ezt követően a kiállítások napjainkig elsősorban Michelangelo műveire összpontosulnak.

Michelangelo szobrai mellett számos más művészeti alkotás megtalálható a múzeumban. Ilyenek például a 13-19. század közötti firenzei mesterek festményei, az orosz ikonok, illetve az új részlegben olyan régi hangszerek, amelyek egykor a Medici és a Lorraine családhoz tartoztak. A késő gótikus festészet legnagyobb gyűjteménye is megtalálható a múzeumban. Érdemes korán, nyitásra érkezni, hogy ne kelljen nagy sorokat kiállni, vagy online jegyet foglalni (4 EUR foglalási költséget felszámítanak a belépőjegy árán felül, de ezen, a hivatalos oldalon érdemes venni, mert más, nem hivatalos oldalak még nagyobb költséget tesznek rá a jegyre).

Eljutás: 1, 6, 11, 14, 17, 23-as busz: Piazza Di San Marco megálló. Cím: Via Bettino Ricasoli, 60, 50122.

Belépőjegy (2018): 8 €, 18-25 év közötti Európai Uniós állampolgároknak: 4 €, 18 év alatti Európai Uniós állampolgároknak ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes. Bizonyos időszakos kiállítások idején magasabb lehet a jegyár.

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8:15-18:50 (pénztárzárás: 18:20). Zárva: minden hétfőn, január 1., május 1., december 25.

Galleria Accademia

Szépművészeti Akadémia kép: SqueakyMarmot

Bargello múzeum / Museo Nazionale del Bargello

Az 1255-ben épült palota Firenze első középülete. A kezdetben a polgárőrség vezetőjének, majd a Podestának, tehát a főbírának a székhelye volt. 1574-1786 között börtönként működött, ahol kivégzéseket is tartottak, 1786-1859 között a firenzei rendőrség központja. 1865 óta nemzeti múzeumként működik, a gótikus és reneszánsz szobrászat legnagyobb olasz gyűjteményét mutatja be.

A gyűjtemény részei többek között Michelangelo, és Cellini mesterművei, Donatello feminin Dávid szobra, Vincenzo Gemito halász c. szobra. Kerámiák, üvegáruk, textilek, szőnyegek, kárpitok, ezüsttárgyak, páncélok és régi pénzérmék is a kiállítás részét képezik. A reneszánsz szerelmesei számára ami az Uffizi a festészetben, az a Bargello a szobrászatban. Az Uffizinál sokkal kevésbé zsúfolt.

Eljutás: C2 busz: Ghibellina - Baiana Viaggi megálló. Cím: Via del Proconsolo, 4, 50122.

Belépőjegy (2018): 9 EUR. 18-25 éveseknek 4,50 EUR. 18 éven alul ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfő-péntek 8:15-13:50. Szombat-vasárnap 8:15-16:50. Zárva: minden hónap 2. és 4. vasárnapján, 1., 3. és 5. hétfőjén, valamint január 1., május 1., december 25.

Bargello múzeum, Firenze

Bargello múzeum. Kép: Nives Mestrovic/Flickr/Creative Commons

Santa Croce bazilika / Basilica di Santa Croce

A bazilika 1294-1442 között gótikus stílusban épült, tornya 1842-ben. Homlokzatát csak 1863-ban fejezték be. A ferencesek a domonkos Santa Maria Novella templommal akartak versenyre kelni. A történetéhez hozzátartozik, hogy egy 1966-os árvíz súlyos károkat okozott benne, a betóduló víz sarat, és olajat hordott be a templomba, a károkat évtizedekbe telt helyreállítani.

A Santa Croce bazilika híres az itt nyugvó, Olaszország nagyjainak számító személyiségekről, akik közül több Firenzében, vagy a környékén született. Itt nyugszik Galliei, Michelangelo, Macchivaelli, Leonardo Bruni, Lorenzo Ghiberti, Gioacchino Rossini, Niccolò Foscolo, Giovanni Gentile. Dante sírja nem itt van, hanem Ravennában, de itt a síremléke A Santa Croce nevezetes még 16 kápolnájáról is, melyek közül többet Giotto freskói díszítenek. Ez Firenze egyik legszebb temploma, a Santa Maria Novella mellett ezt is mindenképp érdemes megnézni. A Santa Croce előtt Dante Alighieri szobra áll.

Eljutás: C2 busz: Teatro Verdi - Ist. Fiorentino Analisi megálló, C3 busz: Magliabechi megálló. Cím: Piazza di Santa Croce.

Belépőjegy (2018): 8 EUR. 11-17 éveseknek 6 EUR. 11 éven alul ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 9:30-17:30. Vasárnap és egyházi ünnepnapokon 14:00-17:00. Zárva. január 1., húsvét, június 13., október 4. december 25, 26.

Santa Croce bazilika

Santa Croce bazilika. Kép: Jose Gonzalez/Flickr/Creative Commons

Szent Márk-templom és múzeum / Chiesa di San Marco

Az 1443-ban felszentelt, majd a 16. században átalakított Szent Márk-templom olyan kincsekben bővelkedik, mint Fra Bartolommeo oltárképe és Pico della Mirandola síremlékei. A templomból egyenesen át lehet jutni a San Marco-kolostorba, ahol megcsodálhatjuk többek között Fra Angelico de Fiesole freskóit. A templom a Galleria dell' Accademia közvetlen közelében áll.

A múzeum épülete a 15. században kolostorként működött majd a reneszánsz stílus egyik remekműveként maradt fent. Ma teret ad Fra’ Angelico festményeinek, a 15.század végén Ghirandaio által készült utolsó vacsorát ábrázoló freskónak és más egyébkiállításnak, mint például egy ritka haranggyűjteménynek. Érdemes megemlíteni még a múzeum könyvtárát, ahol az egykori kolostor díszes kéziratai sorakoznak.

Eljutás: 1, 6, 11, 14, 17, 23-as busz: Piazza Di San Marco megálló.

Belépőjegy (2018): 4 €. 18-25 éveseknek: 2 EUR. 18 év alattiaknak ingyenes.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8:15-13:50, szombat, vasárnap: 8.15-16.50. Zárva: minden hónap első, második és harmadik és ötödik vasárnapján, második és negyedik hétfőjén, január 1.-én, május 1.-én és december 25.-n.

Firenzei Szent Márk templom

Firenzei Szent Márk templom kép: Beth M527

San Lorenzo-bazilika / Basilica di San Lorenzo

San Lorenzo-bazilika Firenze egyik legrégibb temploma, ami a város fő piaci negyedében helyezkedik el. A 390-ben megalapított templomot Szent Ambrozius 393-ban szentelte fel. 300 évig Firenze katedrálisaként szolgált, majd 1425 a Medici család megbízásából Brunelleschi újjáépítette. Mivel nem tudta befejezni, ezért a Sagrestia Vecchia, a régi sekrestye, és a templom belső tere még az ő tervei alapján készültek el, de a homlokzat belső részét már Michelangelónak köszönhetjük. Az épület reneszánsz belsője hatalmas és kápolnákkal szegélyezett.

A Sagresta Vecchia (Régi Sekrestye) a dóm legrégebbi része, ahol a Medici család számos tagjának síremléke mellett Donatello dekorációi találhatók. Ezzel szemben a Sagrestia Nuove (Új Sekrestye) már Michelangelo alkotása.

San Lorenzo leghíresebb része a Capelle Medici (Medici-kápolna). A templom a 15.századtól a Medici család hivatalos temploma és temetkezési helye volt. Nem Firenze legszebb vagy leghíresebb temploma, de a mediciek, és Michelangelo iránt érdeklődőknek érdemes megnézni, egyébként pedig hogyha van időnk.

Eljutás: C1 busz: San Lorenzo megálló. Cím: Piazza di San Lorenzo, 9, 50123.

Belépőjegy (2018): 8 €. 18-25 éveseknek 4 EUR. 18 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: 8:15-13:50. Zárva: minden hónap 2. és 4. vasárnapján, valamint 1. 3. és 5. hétfőjén, továbbá január 1.-én, május 1.-én, és december 25.-én.

San Lorenzo-bazilika

San Lorenzo-bazilika kép: dvdbramhall

Santa Maria Novella-bazilika / Santa Maria Novella

A dominikánus szerzetesek kezdeményezésére épült Santa Maria Novella-bazilika Firenze első gótikus temploma és egyben első bazilikája. A Santa Croce mellett a város másik legjelentősebb temploma. 1246-ban kezdték el építeni és valamikor a 14. század közepén készültek el vele. Homlokzata, kápolnái és freskói már a későbbi koroknak köszönhetőek. A bazilika fehér és zöld márvánnyal burkolt külső falai Firenze számos fontos műalkotásait rejtik. Ezek közé tartoznak a javarészt 15. században keletkezett freskóciklusok, többek között Ghirlandaio Tornabuoni-kápolnában található híres műve, „Keresztelő Szt. János élete”, amin a város akkori polgárait, korhű divatvilágát és lakberendezési szokásait lehet felfedezni. A templom további híressége a Spanyol-kápolna freskói, amin az agarakként ábrázolt dominikánusok terelik az „elveszett bárányokat”.

A Santa Maria Novellához szorosan kapcsolódik két irodalmi alak, Dante és Boccaccio. Míg a Strozzi-kápolna 14. századi freskóját Dante „Isteni színjátéka” ihlette, addig a Filippo Strozzi-kápolna maga szolgált Boccaccio „Dekameronjának” első színhelyéül.

Érdemes megtekinteni továbbá Ucello „Noé és az özönvíz” című freskóival díszített zöld kerengőt, Masaccio „Szentháromság” című alkotását, ami a perspektivikus ábrázolás és a portréfestés példaértékű remekműve, valamint az épülethez tartozó régi temető falait a rajtuk díszelgő vagyonos firenzeiek címerpajzsaival és szimbólumaival.

Eljutás: Busszal: Unita’ Italiana megálló, C1, C2, 22-es buszjáratok. Cím: Piazza di Santa Maria Novella, 18, 50123

Belépőjegy (2018): 7,50 €. 11-18 éveseknek 5 EUR. 11 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitvatartás: Április-szeptember: hétfő-csütörtök 9:00-19:00, péntek 11:00-19:00. Október-március: hétfő-csütörtök 9:00-17:30, péntek 11:00-17:30. Szombat, és egyházi ünnepnap előtti napon október és június között 9:00-17:30, július és augusztus 9:00-18:30. Vasárnap és egyházi ünnepnapokon szeptembertől júniusig 13:00-17:30, július és augusztus 12:00-18:30, szeptember 12:00-17:30.

Santa Maria Novella-bazilika

Santa Maria Novella-bazilika kép: pynomoscato

Museo Galileo

Az Uffizi mellett, az Arno-folyó partján található, a 11. századi Palazzo Castellaniban működő Museo Galileo egy érdekes tudománytörténeti múzeum. A Mediciek gyűjteményébe tartozó értékes tudományos eszközöket mutat be. Mesés gyűjtemény látható a matematika, fizika, meteorológia, csillagászat, orvostudomány eszközeinek történetéből. Teleszkópok, gyönyörű földgömbök, barométerek, órák láthatók, többek között. Megismerhetők Galileo Galilei felfedezései, kísérletei, még Galilei ujjai is kiállításra kerültek.

Nem olyan nagy, de nagyon érdekes, színvonalas múzeum, a természettudományok iránt érdeklődők mindenképpen látogassanak el ide is. Kisebb gyerekek, illetve azok számára, akik nem érdeklődnek a tudományok iránt, viszont nem lesz érdekes. Érdemes letölteni a múzeum ingyenes appját, mivel anélkül elég keveset tudhatunk meg a kiállított tárgyakról.

Eljutás: A vasútállomástól 20 perc gyaloglásra. Busz: C1: Galleria degli Uffizi megálló. Cím: Piazza dei Giudici 1, 50122, Firenze.

Belépőjegy (2018): 9 €. 6-18 éveseknek 5,50 EUR. 6 év alatt ingyenes belépés.

Nyitvatartás: 9:30-18:00. Keddenként 9:30-13:00. Zárva: január 1., december 25.

Mueso Galileo

Museo Galileo. Kép: Massimiliano Calamelli/Flickr/Creative Commons

Mercato Centrale

A Mercato Centrale, azaz a központi piac 1874-ben nyílt meg, amikor Firenze volt Olaszország fővárosa. Giovanni Mengoni tervezte, aki a híres és impozáns, milánói Galleria Vittorio Emanuele II-t is. Mindenki jöjjön el ide, aki egy kicsit is szereti a hasát: a hangulatos és nyüzsgő piacon a toszkán konyha hagyományos hozzávalóit lehet megvenni. Vásárolhatunk itt sajtokat, húsokat, olívabogyókat, halakat és egyéb tengeri ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat, borokat.

A Mercato Centralén árult kifejezetten jó minőségű és friss termékeket meg is lehet kóstolni - aki az ínyencségek között sétál, hamar éhes is lesz. A földszinten lévő piac felett, az emeleten egy hatalmas ételudvar működik, a város legfinomabb falatjaival, és legjobb boraival, ahol Toszkána minden ízét megízlelhetjük, de a földszinten is lehet már kóstolni. Igazi gasztronómiai élmény ide látogatni. Az épület a San Lorenzo piacon van, ami egy nagy szabadtéri piac, ahol ruhákat, cipőket, szuveníreket lehet vásárolni.

Eljutás: Busz: 1, 12, 13, 28, 36, 37, 57 - Caplinea SMN megálló. 4: P.za Unità megálló. 14, 23: Via Martelli megálló. C1, C2, 6, 11, 17, 22: Altre fermate intorno megálló. Cím: Piazza del Mercato Centrale dell'Ariento - Via dell'Ariento, 50123.

Nyitvatartás: Piac: hétfő-péntek 7:00-14:00. Szombaton 7:00-17:00 (kivéve a nyári hónapokban). Első emelet: minden nap nyitva 10:00-24:00.

Mercato Centrale

Mercato Centrale. Kép: aburt/Flickr/Creative Commons

Tippek, tanácsok, közlekedés

 • Repülővel Budapestről Firenzébe, fapados járatokkal, 2018-as menetrend szerint, vagy Wizz Air-rel Bolognáig (továbbá Pozsonyból, Ryanairrel), vagy Ryanairrel Pisáig (továbbá Bécsből, Eurowingsel) lehet menni. Lehet utazni más légitársaságokkal is, közvetlenül Firenze repülőterére, átszállással. Olcsó repülőjegy keresési tippek, a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet? .
  Vagy vonattal is el lehet jutni, közvetlenül Budapestről Firenzébe, 39 EUR-tól.
  Továbbá Flixbus-szal közvetlenül Firenzébe, 13990 Ft-tól.
 • Bologna repülőteréről Firenzébe lehet jutni közvetlen autóbusszal, 20 EUR-ért (5-10 éveseknek 8 EUR, 5 év alatt ingyenes), kb. 90 perc alatt. Ha busszal mennénk vissza a reptérre, számoljunk az esetleges dugókkal! A busz Firenzében a Piazzale Montelugnóra érkezik, és onnan is indul vissza a bolognai reptérre.
  Másik lehetőség vonattal: először Aerobus-szal be kell menni Bologna Centrale vasútállomásra 6 EUR-ért, majd onnan vonattal 9-25 EUR-ért érhető el Firenze, az olcsóbb vonatjegy árak online foglalva kaphatók. Vonatmenetrend, árak ITT kereshetők le. Vagy ITT, ez egy másik oldal, az Italo vasúttársaság oldala, online foglalva a közvetlen vonatok olcsóbbak (18 EUR) mint a Trenitaliánál.
  Vagy Flixbus-szal is lehet közlekedni Bologna-Firenze között, a bolognai vasútállomás közeléből, előre foglalva nagyon olcsón.
 • Pisa repülőteréről Airport Bus Express (Autostradale) transzferbusszal, 14 EUR-ért el lehet jutni Firenzébe. Busztranszfer Firenzébe Ryanair repülőjegy foglalásánál is választható. Ha busszal mennénk vissza a reptérre, számoljunk az esetleges dugókkal!
  Vagy vonattal: PisaMover vonattal (ára 2,70 EUR) be lehet jutni Pisa vasútállomására, ahonnan vonattal, 2018-as árakon 8,40 EUR-ért érhető el Firenze. Menetrend ITT.
  Vagy Flixbus-szal is el lehet jutni Pisából, online foglalva nagyon olcsón, a Parcheggio Via Pietrasantina parkoló közeléből indul a busz, ahova el lehet jutni LAM Rossa busszal.
 • Firenze városközpontja, annak nevezetességei gyalog könnyen bejárhatók. A nevezetességek elhelyezkedése látható Firenze térkép oldalunkon.
 • Tömegközlekedési jegyek (2018): 90 percig érvényes vonaljegy: 1,20 EUR (a buszon véve 2 EUR), 4x90 perces gyűjtőjegy: 4,70 EUR, Carta Agile gyűjtőjegy: 10 EUR / 10 útra, 20 EUR / 21 útra, 30 EUR / 35 útra. A Carta Aglie jegyeket egyszerre több személy is használhatja (de természetesen annyiszor kell érvényesíteni, ahány személy használja az úton). 24 órás jegy: 5 EUR, 3 napos (nem 72 órás) jegy: 12 EUR, 7 napos jegy: 18 EUR. Napi családi jegy (maximum 4 egy családba tartozó személynek): 6 EUR. Az adott nap éjfélig, nem pedig 24 órás időszakra érvényes.
 • A buszvonalak útvonalai, megállói, menetrendjei ITT láthatók.
 • Taxi árak Firenzében: alapdíj 3,30 EUR (vasárnap és ünnepnapokon 5,30 EUR, 22:00-6:00 között minden nap 6,60 EUR), minimális díj 5 EUR (vasárnap és ünnepnapokon 7 EUR, 22:00-6:00 között minden nap 8,30 EUR) + 0,91 EUR / km + 24 EUR / óra + 1 EUR / csomag.
 • Csomagmegőrző a S. Maria Novella vasútállomáson van, nyitva minden nap 6:00-23:00. Az első 5 órára 6 EUR, a 6-12. óráig óránként további 0,90 EUR, a 13. órától óránként további 0,40 EUR. Egy másik csomagmegőrző a városközpontban, a Via de' Boni 5/r alatt, a Duomo közelében, ez óránként 1 EUR, vagy egész napra 6 EUR. Nyitva minden nap 8:00-20:00.
 • Turistakártya a Firenzecard, ára 72 EUR, 72 óráig érvényes, ezekbe a múzeumokba biztosít ingyenes belépést. Birtoklásával a legtöbb helyen nem kell sorban állni sem (a sorok egyébként több látványosságnál meglehetősen nagyon, nyáron akár több órásak, tehát jó ötlet a Firenzecard, vagy az online jegyvétel a legnépszerűbb látnivalókhoz). A Firenzecard megvehető online vagy ezeken a helyeken Firenzében.
 • Az autóval érkezők Firenze ZTL-zónájába hétköznap 7:30-20:00 között, szombatonként pedig 7:30-16:00 között, (júniustól szeptember végéig, továbbá csütörtök, péntek, és szombat éjjel 23:00:03:00 között) nem hajthatnak be! A zónát kamerákkal ellenőrzik, az engedély nélküli behajtás súlyos büntetést von maga után. A zóna térképe itt tekinthető meg (a színessel jelölt részek tartoznak bele a zónába). Amennyiben a szálloda a zónán belül van, a szállodával kell kapcsolatba lépni, és a szállodáig való eljutás, majd az onnan való elutazás napján 2 óra időtartamra ők tudnak engedélyt intézni.
 • Parkolni ingyenesen csak Firenzén kívül lehet (a Piazzale Michelangelo ingyenes parkolási lehetőség 2016-ban megszűnt).
  Az első lehetőség Scandicciban, a Viale Nennin lévő COOP parkolójában, ahonnan villamossal 10-15 perc alatt Firenzébe lehet érni.
  A másik lehetőség Galuzzo, ahol a főtér környékén lehet ingyenesen parkolni, és onnan 36-os vagy 37-es busszal, 10 perc alatt Firenzébe jutni.
  Harmadik ingyenes opció: az A1 és a Firenze-Siena autópálya Firenze Impruneta kijáratánál lévő parkolóban, onnan 20 perc Firenze városközpontja a 37-es busszal.
  Több fizetős parkoló is van Firenzében: pl. a Santa Maria Novella vasútállomáson, vagy a Porta al Praton.
  Utcán parkolás esetében pedig arra kell figyelni, hogy csak a kék helyekre lehet állni, a fehér helyieknek, a sárga pedig mozgássérülteknek van fenntartva. Hétfő-szombat 8:00-20:00 között kell fizetni az utcai parkolásért.
  Jó utcai parkolási lehetőségek, a ZTL-zónán kívül, mely utcákban általában sok parkolóhely van: Lungarno della Zecca Vecchia (közel a ZTL-zóna bejáratához, figyeljünk, hogy be ne hajtsunk oda, a Biblioteca Nazionale-t elérve!), valamint a Piazzale Michelangelo alatt, a Via dei Bastioni mentén.
 • Az aktuális olasz autópályadíjakról lásd külön oldalunkat: olaszországi autópályadíjak
 • Aki bérelt autóval járná be Toszkánát, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol az autóbérlési cégek ajánlatait lehet összehasonlítani, és a legjobb áron autót bérelni.
 • Firenze éghajlat, időjárás: Firenze éghajlata nedves szubtrópusi-mediterrán, forró, száraz nyarakkal, és mérsékelten hideg, nedves telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: november majd október, a legszárazabbak: július majd augusztus. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Firenzében melegebb): január: 10,9 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 12,5 °C (4,5 °C), március: 15,7 °C (10,2 °C), április: 18,5 °C (16,3 °C), május: 23,7 °C (21,4 °C), június: 27,7 °C (24,4 °C), július: 31,4 °C (26,5 °C), augusztus: 31,5 °C (26,0 °C), szeptember: 26,7 °C (22,1 °C), október: 20,9 °C (16,1 °C), november: 14,7 °C (8,1 °C), december: 11,1 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre, időjárás szempontjából: április, május, szeptember közepétől, október. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Firenze időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Firenzére. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Firenzében, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.
 • Kirándulási lehetőségek: érdekes és szép városok, melyeket, ha több időnk van, Firenzéből 1-1,5 órán belül (akár vonattal ill. busszal) könnyen fel lehet keresni: Bologna, az elegáns, békés, szinte Firenzéhez és Sienához hasonlítható Lucca, Pisa, a középkori San Gimignano, mely Toszkána leghíresebb, "tipikus toszkán" falva, Bolognához hasonló tornyokkal, a szinte San Gimignano szépségét és hangulatát kínáló, de turistákkal nem elárasztott, így viszonylag nyugodt és békés Certaldo, valamint Volterra és Siena is mind-mind valamiért érdekesek. Bolognáról, Pisáról, San Gimignanóról és Sienáról írtunk is részletesen, a linkekre kattintva olvasható a bemutatásuk, nevezetességeik. Érdemes megnézni Pisa oldalunkon a Pisa környéke, kirándulási lehetőségek részt is, pláne, ha Pisa repterére érkezve látogatunk Firenzébe. A legközelebb a dombok közé épült Fiesole van, Firenzétől mindössze 9 km-re. További tipikus toszkán hegyi kisvárosokat, és falvakat érdemes megtekinteni, ill. gasztronómiai- és bortúrát tenni Toszkánában. Ugyan Toszkána nem a tengerpartjairól híres, de fürdésre is lehetőség van egy kis vonatozás után, pl. egy jó hely Viareggio, mely elérhető vonattal Pisa Centrale vasútállomásról.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Látnivalókban bővelkedő, gyönyörű város. Aki nem bírja a rekkenő hőséget az ne júliusban és augusztusban menjen! Könnyen megközelíthető sok apró picike városka, pl. Assisi, Siena vagy akár Perugia.
#1 - Gergő - 2011.02.08. - 10:30
Sziasztok!

Most nézelődök nyári Olaszországi utunkkal kapcsolatban, Firenzét is útba ejtenénk vonattal 1 napra. Valaki meg tudja mondani, a vasútállomásról hogy jutunk el a dómhoz, és a többi nevezetességhez?
#2 - Peti - 2011.04.18. - 16:29
Szia!

Ha ez a Firenze Santa Maria Novella vasútállmás, akkor onnan gyalog is elérhető a Duomo, és a többi Firenzei nevezetesség (a Duomo 900 m-re van a vasútállomásra, tőle a legmesszebbi nevezetesség, a Pitti-palota is csak 1 km). A Térképek - Firenze térkép rovatban láthatod a nevezetességeket feltűntetve, gyakorlatilag gyalog minden elérhető.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.04.19. - 17:55
A vasútállomás a belvárosban van. A vonatról leszállva balra előre kell menni, majd le az aluljáróba, hogy átmenjünk a tér alatt. Az állomástól abba az irányba kell továbbmenni, amerre a vonat orra áll, s kb. 10 perc sétálásra megtalálható a Duomo. De a vonatból kiszállva mindjárt a téren ott található a Santa Maria Novella bazilika, azt sem szabad kihagyni. A belváros kis területen van, két nap alatt kényelmesen bejárható, ha nem veszünk el órákra a részletekben.
#4 - Laca - 2011.05.25. - 21:40
Meg tudnátok mondani, hogy lehet-e szállást kapni mikor megérkezünk Firenzébe, vagy csak akkor,ha előre foglalunk?Augusztus elején megyünk,ha nem jön közbe valami.így nem merek előre szállást foglalni.
#5 - Edit - 2011.07.22. - 22:04
@Edit: biztos lehet szállást találni, csak nem hiszem, hogy egyszerű. Mi kedden foglaltuk le a booking.com-on. Annyira meg csak tudja az ember, hogy megy vagy nem. Tegnap Velence volt, ma Bologna, holnap megyünk Firenzébe:D!
#6 - Sanya - 2011.07.22. - 22:34
Van-e tapasztalat a Firenze Card-dal kapcsolatban? Meg lehet vele úszni a sorállásokat (pl. Uffizi)?
#7 - kvkv - 2011.07.25. - 22:10
Igen, meg lehet úszni, Firenze Card birtoklásával nem kell sorban állni.
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.07.27. - 23:10
Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy Firenzéből hogyan lehet a legegyszerűbben eljutni a tengerpartra???

Előre is köszi a választ!!
#9 - adriii04 - 2011.07.31. - 21:05
Szia!

Livorno a legközelebbi tengerpart Firenzéhez. Nem is feltétlenül Livornóban, de a környékén is sok szép strand van. óránként megy vonat Firenze és Livorno között, a jegyár 6,80 Euró, a menetidő 1 óra 20 perc: http://www.trenitalia.com/homepage_en.html

A másik lehetőség tengerpartra Rimini, bolognai átszállással, de ez néhány perccel több mint 2 óra, és 38 Euró.
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.08.01. - 21:25
Szia! :)

Húúú, nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!! :)
#11 - adriii04 - 2011.08.02. - 17:41
Szia Tibcsi,
szept17- kére kellene Firenze- Pisa vagy
Firenze- Livorno jegy sajnos még nincs ár kiírva viszont a mostani hétvégére kint vannak az árak.
ötlet ? ( várható hogy megjelenjenek az árak, vagy van valami oka amiért nincs , ....)
köszi
#12 - suirebit - 2011.09.06. - 09:01
Szia!

Vonatjegyre gondolsz? Olasz weboldalakon sok minden megtörténik, de az árak ugyanazok lesznek, mint ezen a hétvégén, vagy máskor, egységesek (ha csak nem épp szeptember közepén van valamilyen emelés).
#13 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.09.06. - 23:08
igen, vonatjegyet keresek vagy esetleg alternatívát Firenze-Pisa távra 17-kére
köszi
#14 - suirebit - 2011.09.09. - 15:47
Az állomáson, vagy a 10-es hozzászólásban említett weboldalon lehet vásárolni 5,90 Euróért, a vonatok nagyon gyakran járnak. Ha a weboldalon vennéd, az néha érdekes dolgokat produkálhat.
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.09.10. - 11:30
köszi most-már kint vannak az ott néztem én is
#16 - suirebit - 2011.09.15. - 17:25
Sziasztok!

Hogy lehet a legegyszerűbben eljutni Budapestről Firenzébe?úgy saccolom, repülővel valameddig, onnan vonattal...

Előre is köszönöm.
Anita
#17 - Anita - 2011.10.26. - 12:24
Szia!

Több légitársaság is indít járatokat Budapestről Firenzébe, igaz, nem fapadosak. A pelikan.hu-n vagy a momondo.com-on lehet pl. ezeket keresni. Fapadossal (Wizzair-el) Pisa vagy Bologna van a legközelebb, onnan lehet vonatozni: trenitalia.com.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.10.26. - 23:32
Szia!
Szeretném megkérdezni mennyibe kerül egy vonatjegy Velence-Firenze, Firenze-Pisa, Firenze-Siena ,mert a korábban megadott honlapon nincs kiirva.
Előre is köszönöm.
Andi
#19 - Andi - 2011.10.31. - 23:05
Szia!

Néhány dátumnál (pl. túl késői) nem írja ki a jegyárakat. Velence-Firenze 24 vagy 43 Euró, Firenze-Pisa 5,90 Euró, és Firenze-Siena 6,40 Euró.
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.02. - 23:09
Nagyon szépen köszönöm! Még lenne 1 kédésem,tudsz-e magyar idegenveztőt Velencébe,Firenzébe?
Köszi
#21 - Andi - 2011.11.02. - 23:45
Nincs mit! Idegenvezetőt sajnos nem tudok, de a firenzeiutazas.hu és ez: florencetales.com/index.php?lan=mag firenzei magyar idegenvezetők oldalai, akik hirdetik ott idegenvezetésüket.
#22 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.03. - 00:06
Az lenne a kérdésem, hogy Firenze mennyire drága város? Lakásbérlés, étel, szórakozási lehetőségek.. Tudsz nekem ebben segíteni?
#23 - Lora - 2012.01.05. - 23:01
Szia!

Ezt sajnos így konkrétan, pontosan nem tudom megmondani.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.01.10. - 19:50
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni a firenze card-dal kapcsolatban? Mármint, hogy ez úgy működik mint a roma pass, azaz nem kell sorban állni, elég csak odamenni bemutatni és kész, vagy így is vár ránk a sok sorbanállás?
#25 - Vica - 2012.03.12. - 11:32
nagyon szep ott minden
en sokat voltam ott


#26 - szekely jeno - 2012.03.14. - 20:54
Szia VICA!

A Firenze Card 72 óráig érvényes és 50 EUR-ba kerül. A legtöbb múzeumnál, a nagyobbaknál külön sor van az előre váltott jegyeseknek/a Firenze Card tulajdonosoknak, tehát a sokszor valóban nem kell sorban állni.
#27 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.03.15. - 14:51
Hasznos tanács: Az Uffizi előtt árulnak soron kívüli jegyet 15 euroért.Ha sorban állsz akkor 10.5 euro az ára.A vonatokról a www.trenitalia.com lehet tájékozodni
#28 - Aurora B. - 2012.03.19. - 22:52
Sziasztok!
Tud valaki segíteni? A Forli reptérről hogy lehet Firenzébe eljutni,és mennyibe kerül? 06.15-én 22.00-kor érkezik a gép.
Köszi! Beáta
#29 - Beáta - 2012.05.25. - 14:06
üdv!

Mi azt hiszem szeptemberben megyünk 5 napra Firenzébe. Igaz abból majd két napot elvesz az utazás/Olá IBUSZ/, de így a 3 teljes napra pont jó a Firenze Card..:)

Már csak egy jó szállás kéne ami nyilván olcsó is..:) Valakinek személyes tapasztalata? Természetesen a keresőket én is tudom használni...

Köszönöm!
#30 - Vlaszij - 2012.05.29. - 11:27
Szia BEáTA!

A Forli repülőtérről Firenzébe: viszonylag ritkán közlekedő (de lehet, az érkező repülőkhöz igazított) transzferbusszal, vagy taxival először el kell menni a Forli vasútállomásra, és onnan vonattal, bolognai átszállással lehet Firenzébe jutni. Csak az a gond, hogy olyan későn már nem járnak azok a vonatok, az első majd másnap 5:39-kor megy, vonat menetrend a trenitalia.com-on.
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.06.02. - 04:53
Ciao!

Szeretnék érdeklődni azzal kapcsolatban,hogy Firenzében mennyire kultiválják a bringásokat?Mert szeretném magammal vinni a a biciklimet.Illetőleg hogy van-e Firenzében strand,aquapark?Előre is köszönöm
#32 - Jocó - 2012.06.28. - 23:18
Szia!

Nagyon sokan bicikliznek Firenzében. A városközpontban ugyan bicikliutak nincsenek, de sok utca le van zárva az autóközlekedés elől. A motorosokra azért fokozottan kell figyelni! Strandot nem ismerek, de találtam egy listát a firenzei uszodákról, gondolom több köztük szabadtéri, tehát strand: http://www.aboutflorence.com/swimming-pools-in-Florence.html
A legközelebbi tengerparti strand, a népszerű nyaralóhely Viareggio kb. 100 km-re van.
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.07.01. - 00:35
Sziasztok!

Valaki tudna segíteni, hogy Firenzéből hogyan tudok eljutni vonattal Perugiába? Augusztus 1.-re kellene.(próbáltam már keresgélni a trenitalia-n...)

Előre is köszönöm! :)
#34 - Bogi - 2012.07.18. - 15:43
Sziasztok,

Valaki meg tudná mondani, mennyi a beugró a Pitti királyi lakosztályokba?

Előre is köszi.
Balkó
#35 - Balkó - 2012.08.02. - 18:14
Sziasztok!

A nevezetességeknél feltüntetett árak esetén sok helyen írtátok, hogy 18-25 éves korig kedvezményes belépő vehető igénybe. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek igazolásához elég a személyim, vagy ki kell váltanom a nemzetközi diákigazolványt? Köszönöm előre is a gyors választ! Barbi
#36 - Barbi - 2012.08.15. - 10:23
Szia!

Elég a személyi, mivel életkor szerinti kedvezmények, és nem diákkedvezmények ezek. Jó utat! :)
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2012.08.16. - 00:34
Köszönöm a nagyon sok hasznos információt!
De, tisztelt uraim, a tulajdonnevekre nagyobb gondot kellene fordítani, mert sok olasz név hibásan van írva. pl. Bonarrot (Buonarroti), Adorno (Arno), Cellin (Cellini), ...Santa Mariad del...(Maria), Fillipo (Filippo), no meg a Boboli kert nem lehet 45 ezer km2 (m2), a többit keressék meg önök.
üdvözlettel
#38 - Csepely Péter - 2013.01.21. - 11:53
Kedves Péter!

örülök, hogy hasznos információkat talált, köszönöm az észrevételt, az elírások javítva!
#39 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.01.21. - 12:16
Sziasztok!
Nyáron batátokkal szeretnénk Rómából a Fiumicino reptérről menni Firenzébe majd Bolognába vonattal.Tudnátok árakat mondani mennyi lenne a jegy? Vagy a kocsi bérlés a jobb 5 személynek?
Köszönöm.
Lídia
#40 - Lídia - 2013.04.05. - 15:52
Szia!

Fiumicino-Firenze vonatjegy (Termini átszállással) 47-57 EUR, Firenze-Bologna pedig 11,50 (de abból csak napi 2 van) vagy 24 EUR (az már gyakoribb). árak, menetrendek: trenitalia.com
Ha 74 EUR-val számolom fejenként, ha 5-en mentek, pl. 5 napra, már versenyképes lehet az autóbérlés, de érdemes sok szolgáltatót megnézni, ajánlatot kérni, vagy az árakat megvizsgálni, és a benzinköltséget is beleszámolni (a nagyobb cégeknél fel lehet venni az autót a Fiumicinon, majd leadni Bolognában, ha onnan repültök vissza).
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.04.06. - 22:09
Szeretném megkérdezni, el tudunk-e jutni Pisából vonattal a következő városokba: Lucca, San Gimignano, a Cinque Terre városkái és Siena. A trenitalia.com-on sajnos nem jelenik meg.Augusztusban mennénk.
Köszönettel: Anikó
#42 - Anikó - 2013.07.03. - 19:21
Szia!

Pisa Centrale állomástól fél óránként jár vonat Luccába, ez a Pisa-Lucca vasút. A trenitalia nem adja ki a menetrendet, itt nézhető (a ticket online-ra kattintva lenyílik a kereső):
http://www.fsitaliane.it/homepage_en.html
S. Gimingano: vonat Poginbonsiig, majd busz, menetrend ugyanitt.
Siena: van vonat ide is sienai átszállással, ugyanott nézhető. Cinque Terre: ugyanitt keresni arra pl., hogy Monterosso, és átszállással ki fog adni vonatot.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.07.04. - 05:53
Szia Tibcsi!
Júliusban autóval mennénk Firenzébe. Csütörtök délután érnénk oda és szombat reggel mennénk tovább Pisába.
Szerinted lehet 2 éjszakára olcsóbb szállást kapni
(2 házaspárnak)a centrum környékén?Hol?
Mit érdemes megnéznünk feltétlenül,ebben a rövid
kb.másfél napban?
Előre is köszi:Tibi
#44 - Tibi - 2013.07.06. - 12:07
Szia!

Nem tudom, mit érdemes megnéznetek, mert nem tudom, titeket mi érdekel, de itt az oldalon van leírás a legjobb látnivalókról. A Ponte Vecchio, a Dóm attól függetlenül pl. "kötelező", és ha érdekel titeket a művészet, akkor pl. az Uffizi is.
Szállások: szintén fenn van a kereső, lehet olcsókat is találni, érdemes megnézni az egyes szállásokról az értékeléseket, és hogy a központtól milyen messze vannak.
#45 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.07.08. - 18:13
Sziasztok!
Valószínű, hogy hasonló kérdéseket már feltettek, mint amit én szeretnék.
Montecatini Termében vagyunk a párommal és egy kutyával. Firenzébe tegnap elmentünk autóval, de a navigáció ellenére összevissza tekeregtünk. Busszal vagy vonattal lenne érdemes elmennünk ismét? Illetve melyik állomást "célozzuk" meg, hogy viszonylag kevés sétával a legtöbbet nézhessük meg?
A kutyát felengedik a közlekedési eszközökre? árban mit jelent ez az utazás?
Köszi a választ előre is!
Tamás
#46 - Csillag Tamas - 2013.07.11. - 22:25
Szia Tibcsi!
Látom otthon vagy Firenzében,légy szíves segíts!
1.Van ötleted,hogy tudnánk 4 főre jegyet foglalni online(ahol én néztem ott 40-50 €/fő volt)
az Uffiziba és Galleria Academiaba(07.26-27 -én leszünk Firenzében).Firenze Card túl sok nekünk.
Vagy a helyszínen sokat kell sorban állni?
Lehet,hogy nem lehet minden időpontban bejutni,
ha túl sokan vannak?
2.A szállásunk a történelmi központnál lesz,viszont az autónknak nincs parkolóhelye.Hol tudnánk olcsóbban parkolni?
Van a közelben biztonságos parkolóház egy éjszakára?
Válaszod várva,üdv:Tibi
#47 - Tibi - 2013.07.21. - 17:16
Tibi!
Sajat tapasztalatom a következö:
A szallodaknak van lehetösege a belepöket megrendelni,csak elöre kell szolni. Ez vonatkozik a parkolasra is, ha nincs a szallodanak sajat parkoloja akkor rendelkeznek parkolohazakban szabad hellyel. Ez ugy törtenik, mikor megerkezel jön valaki aki elviszi a kocsidat, es mikor indulsz visszahozza.
Mellesleg jobb is mert Firenzeben nem egyszerü,de különösen a belvarosban kocsival közlekedni.En is mindket alkalommal ott laktam.
Több ismerösünk is a szalloda utjan jutott a belepökhöz.
A sor egyebkent hatalmas.
Jo utat!
#48 - Marta - 2013.07.22. - 09:30
Szia Tibi,
Velencebol utazunk Romaba autoval es gondoltuk utkozben megallunk Firenzeben megnezni A Ponte Vecchio, a Dóm -ot , hol tudnank parkolni az autot,esetleg honnan lenne konnyebb megkozeliteni ezeket a latnivalokat .
kOSZONOM SZEPEN
#49 - iren - 2013.07.22. - 21:16
Szia Tibcsi!
Köszi a gyors a választ.
írod,hogy hatalmas a sor.Ez azt jelenti,hogy az Uffizinél és az Academiánál több órát kell sorba állni?A fenti két múzeumnál csak konkrét időpontra
(pl 8:30)lehet előre jegyet foglalni.Ez azt jelenti
csak akkor lehet bemenni?Egy-két órával később már nem engednek be ezzel a jeggyel?Vagy akkor soron kívül beengednek,akár mekkora a tömeg?
Bocsi,hogy "zaklatlak",de ezek nagyon fontos infók.
Tibi
#50 - Tibi - 2013.07.23. - 08:53
SZia TIBCSI ,
Velencebol utazunk Romaba autoval es gondoltuk utkozben megallunk Firenzeben megnezni A Ponte Vecchio, a Dóm -ot , hol tudnank parkolni az autot,esetleg honnan lenne konnyebb megkozeliteni ezeket a latnivalokat .
kOSZONOM SZEPEN
#51 - iren - 2013.07.27. - 08:17
Szia!

Ami fontos, hogy a ZTL-zónába (városközpont) nem szabad behajtani Firenzében.
A városközponton kívül, de még közel a nevezetességekhez: az utcán olcsóbb parkolni, mint garázsokban, de csak a kék részekre szabad állni.
Ingyenes parkoló pedig Firenzén kívül pl. Galuzzóban van, a főtér közelében van ingyenes parkoló, innen 10-15 perc alatt elérhető Firenze a 36-os vagy 37-es busszal.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.08.11. - 16:57
Kedves Tibcsi ,
Koszonom a valaszodat , esteleg tudnal egy utca cimet adni a foter kozeleben , hogy a gps . tudja megtalani a parkolot . Elore is koszonom
#53 - IREN - 2013.08.13. - 08:36
Tibcsi ,
Meg azt kerdeznem , szerinted 4-5 ora alatt meg lehet latogatni a Ponte Vechiot, Dom , Uffizi -t , fogalmam nincs milyen tavol vannak egymastol .
Koszi szepen .
#54 - IREN - 2013.08.13. - 09:25
Szia!

Nagyon kicsi Galluzzo, könnyű ott megtalálni, de pl. Via Senese jó lehet a GPS-nek.
Attól függ, hol mennyi időt töltötök, mekkora a sor. Tippre az Uffizi nem biztos hogy belefér. érdemes azzal kezdeni, ami a legjobban érdekel. A látnivalók egymáshoz való elhelyezkedése látszik a Térképek - Firenze menüpontban.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.08.13. - 15:44
Koszi szepen Tibcsi ,
Meg csak annyit kerdezek , hogy mindket busz Galluzobol( 36,37)Firenze kozpontjaba visz, pontosabban meddig , hol kell leszallni vagy esteleg at szallni , hogy az Oreg Hid-at tudjuk megkozeliteni.Tudod-e mennyibe kerul 1 db buszjegy . Elore is koszonom .
#56 - IREN - 2013.08.14. - 14:28
A busz átmegy a Ponte alla Carraia hídon, tehát azelőtt kell leszállni, tőleg 2 hídra van az öreg híd.
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.08.22. - 16:10
én firenzei bázissal szeretnék eljutni Veronába, Velencébe, és Vincibe! De most komolyan ilyen drágák a vonatjegyek??? Egy 2 órás út 38 euro? Vagy valamit nem jól állítottam be a trenitalian? Busz is jó! Köszi
#58 - Erika - 2013.09.22. - 11:18
Szia!

Ahogy nézem, Verona pl. 57 EUR, Velence 45 EUR. Busz nem nagyon van.
#59 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.09.23. - 05:00
Firenze tényleg szép hely!
#60 - Gábor - 2014.01.30. - 13:44
Szia Tibcsi !Amennyiben a szállás a ZTL zónában van, a szállásra való bepakolás idejére be lehet autóval menni gond ill. büntetés nélkül?Kb. mennyi az utcai parkolás díja? Köszi: Zsuzsa
#61 - Zsuzsa - 2014.02.12. - 12:03
Szia!

A ZTL-zónában elvileg 7:30-19:30 között, hétvégén pedig 7:30-18:00 között nem lehet behajtani, de van hogy máskor se, pl. nyári időpontokban.
Ugyanakkor, akinek ott van szállásuk, a szállásra való eljutás idejére, kizárólag az érkezés, és a távozás napján, 2 órás időtartamra engedélyt kaphatnak. A szállással, vagy az adott parkolóval kell ilyen esetben kapcsolatba lépni, akik elintézik, vagy segítséget nyújtanak, hogy lehet az ideiglenes engedélyt kikérni.
Parkolni a ZTL-zónában nem igazán lehet, hacsak a szállodával, vagy egy parkolóval kapcsolatba nem lépsz, a zónán kívül pedig a kék vonalakkal jelölt helyen lehet parkolni, a fehér helyieknek, a sárga mozgássérülteknek van.
Ingyenes parkoló az 52-s hozzászólásban.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.12. - 15:16
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a párommal csak németül beszélünk. Mi a helyzet Firenzében, beszélnek a szállodákban, turista helyeken németül, vagy csak olaszul és angolul?
Köszi előre is a választ! Edit
#63 - Edit Ny - 2014.02.12. - 16:33
Szia!

Főleg angolul fognak beszélni, de ott is tanulnak németet is az angol mellett, de nem lehet megmondani, hogy éppen fognak-e németül beszélni egy bizonyos helyen vagy szállodában.
#64 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.12. - 19:31
Kedves Ismeretlen Ismerősök Pisaból mennénk Firenzébe vonattal és vissza .Azt szeretném megtudakolni,hogy retur jegyet lehet-e venni vagy csak mindig egy utat,és hogy járok jobban euroban.Ha lehet retur jegyet venni,mindegy melyikkel utazom vissza? köszi:marika
#65 - marika - 2014.02.23. - 22:28
Kedves Marika!

Ez jegytípustól függ, de Pisa és Firenze között konkrétan pont regionális vonatok mennek, amire Ordianaria típusú jegyet lehet venni. Ez 2 hónapig igen, bármilyen vonatra felhasználható, csak felszállás előtt le kell pecsételni! Ezt a típusú jegyet nem online, hanem az állomáson érdemes venni. Retúrkedvezmény szerintem ezekre nincs, az ár egy útra 7,90 EUR.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.02.24. - 16:25
üdvözlöm!
Nagyon jó ötletnek tartom az oldalt, és hasznosnak. Nem tudom más városnál hogy van, de Firenzénél nem jók a belépő árak. Volt kint pofáraesés..
#67 - Fürdős-Csalai Renáta - 2014.03.06. - 19:43
Kedves Renáta!

Melyik belépőjegy ár nem volt jó? A belépőjegyek évente frissítésre kerülnek a hivatalos honlapok alapján minden városnál. Ahol nem szerepel, hogy (2014), ott lehetnek régebbi árak, ill. néha előfordulhatnak elírások.
#68 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.07. - 10:01
Kedves Tibcsi!

Az Uffizi-be 11 euró volt a jegy/ fő. például, a Boboli-kertbe 10.
#69 - Fürdős-Csalai Renáta - 2014.03.07. - 19:07
Tiszteletem!
Több helyen olvastam, hogy a belépés 65 felettieknek ingyenes. Ez a magyar állampolgárokra is minden esetben érvényes? Köszönöm a választ.
#70 - Ernesto - 2014.03.15. - 08:54
Sziasztok.
én is egy kis segítséget szeretnék kérni. én busszal megyek Firenzébe .Mármint hogy én vezetek :-) . Egy foci csapatot viszek tornára és lesz nekik egy nap város nézés . Hol tudok úgy a busszal parkolni hogy ne keljen semmilyen behajtási engedélyt kérni ? Nekem Mondtak egy helyet a Piazzale Michelangelo -nál . Az jó lehet nekem ? Tudnál még pár alternatívát mondani ? Előre is köszönöm a segítséget !
#71 - Isti - 2014.03.15. - 19:38
Sziasztok!

ERNESTO: Igen, ezek általában EU-s állampolgárokra vonatkoznak.


ISTI: Ebben nem tudok sok információt adni, de az jó lehet, ha van hely, az kívül van a ZTL-en, valamint az 52-es hozzászólásban említett Galuzzo parkoló is jó lehet, de nem tudom, hogy buszok esetében is jók-e ezek.
#72 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.03.21. - 14:46
Re: #69 - Fürdős-Csalai Renáta - 2014.03.07. - 19:07

Meg tudom erősíteni. A honlapon szereplőnél sokkal magasabbak a jegyárak még Firenze Pass-al is!
#73 - Tamás - 2014.03.21. - 14:54
Köszönöm Tibcsi, de a válaszírás idején pont Firenze látványosságaiban gyönyörködtem. Négy és fél órás "sétám" idején sikerül az előre betervezett nevezetességek egy részét megcsodálni. A 65 éven felüliek ingyenes belépője működik. Firenzéhez legalább egy hét kellene, de a Dómban, a Pitti Palota egy részében a Boboli Kertben, Palazzo Veccion, a San Lorenzo Bazilika kertjében, a Ponte Veccion sikerült körülnéznem. Legnagyobb élmény a Pitti Palota Galleria Platina megtekintésevolt. Ha erőm és időm engedte volna voltak még "kiszemelt" néznivalók. életem egyik legélménydúsabb napja volt. Kívánom, hogy sok embernek legyen lehetősége ellátogatni Firenzébe.
#74 - ernesto - 2014.03.22. - 17:55
Ezt se hagyjátok ki! Valami eszméletlen torokszorító érzés rálépni az útra :)
http://www.lanazione.it/firenze/curiosita/2012/05/23/717117-un-antica-strada-romana-tra-bagno-a-ripoli-e-rignano.shtml
#75 - Zsuzsánna - 2014.03.29. - 16:56
Firenzei kemping iránt érdeklődnék,ami közel van a városhoz.Előre is köszi
#76 - Kriszta - 2014.04.06. - 18:27
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.06. - 20:07
Szia Tibcsi!
Köszi az infot, csak mi ápr.25-én indulunk.Esetleg ami akkor nyitva van.Nagyon Köszönöm. Kriszta Sokat segi
Iítenél
#78 - Kriszta - 2014.04.06. - 20:40
Szia!

Hát akkor ugye a 2. van nyitva.
#79 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.06. - 20:42
Nagyon szépen köszönöm!
#80 - Kriszta - 2014.04.07. - 17:35
Szia Tibcsi!

A firenzei Dómról van néhány kérdésem, a kupolába feljutásról.

Jól tudom-e...

1. hogy az első lépcsőszakasz pihenési lehetőség nélküli csigalépcső? (Ezen lehet feljutni a székesegyház hajója fölötti teraszra is)

2. a kupolában felfelé vezető lépcsőknél az utolsó szint kivételével találunk rövidke pihenésre alkalmas helyeket, ahol meghúzódva nem tartom fel a mögöttem nyomulókat?

3. szembejövőkre sehol nem kell számítanom,mert külön lépcsőkön zajlik a fel- és a lefelé menő forgalom?


4. érdemes-e nyitás előtt pl. egy órával beállni a kupolához menő sorba és egyértelmű-e,melyik sorba, melyik pénztárhoz kell beállni?


A korom miatt (70, illetve kicsit túlsúlyos vagyok) szeretném ennyire körüljárni a témát.


Köszönöm!
Péter
#81 - Péter - 2014.04.20. - 21:13
Szia Tibor

Egy csüt-hétfői kirándulás Pisa-Firenze megtekintési céllal a tervünk. Hol érdemes megszállni ? Esetleg Pisa és ingázni 2 napot,vagy inkább Firenze és elmenni egynapra Pisa-ba +a hazajövetelel a repcsivel?
köszi..
istván
#82 - istván - 2014.04.28. - 10:07
Istvan,
az en velemenyem szerint Pisara eleg egy nap,viszont Firenzeben rengeteg a latnivalo,erdemesebb lenne ott aludni.
Mi a hotel Casci-ban szalltunk meg,közel
a latnivalokhoz, nagyon meg voltunk elegedve.
Jo utat!
#83 - Marta - 2014.04.28. - 15:42
Szeirntem is inkább Firenzében, az ingázás eleve 1 óra lenne.
#84 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.28. - 21:03
Szia!

Abban kérném a segítségedet, hogy a Peretola reptérről, hogyan tudok bejutni Firenzébe?
Előre is köszönöm
Marcsi
#85 - Maria - 2014.05.06. - 10:40
Szia!

A Peretola reptérről Firenzébe, a vasútállomáshoz fél óránként közlekedik VolaInBus (mindig egészkor és félkor).
#86 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.06. - 10:58

Sziasztok!
Pisa-ból,a reptérről hogyan a legpraktikusabb utazni Firenzébe,illetve vissza? Firenzében mivel érdemes közlekedni a sétán kívűl?
köszi..
#87 - István - 2014.05.15. - 11:46
Szia!

Most épp felúj&iacuiacute;tási munkák miatt nem lehet közvetlenül a reptérről, tehát először a 10 percenként közlekedő, 1,30 EUR jegyárú minibuszra kell szállni a reptérnél, ami gyorsan bevisz Pisa vasútállomásra, majd onnan lehet menni Firenzébe vonattal. A belváros gyalog tökéletesen bejárható.
#88 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.16. - 15:35
Tibcsi!
Könnyen el tudunk majd igazodni a vasútállomáson, hogy melyik vonattal mehetünk Firenzébe?
Köszi
István
#89 - istván - 2014.05.18. - 07:15
Gondolom ki lesz írva a megfelelő vágány, ill. a trenitalia.com-on előre kinézhetitek a pontos indulást (csak lekeresés után alul a tutte trenire kell kattintani), és az is segít.
#90 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.05.21. - 01:35
Sziasztok! Végigolvastam az oldalt, rengeteg hasznos infót találtam.
Nekem is akadt néhány kérdésem: a magyar mozgássérült kártyát elfogadják/figyelembe veszik odakint is? Tehát parkolhatok a kijelölt helyen? Fontos lenne, hogy autóval egészen a szállodáig mehessek. Tudnátok ajánlani egy viszonylag belvárosi szálláshelyet mérsékelt árakkal? Max. kettő-három csillagos jöhet szóba. Ha valaki privátban szeretne válaszolni, annak írok email címet. előre is köszönöm a válaszokat, segítséget.
#91 - mcsaba - 2014.05.28. - 22:13
Szia!

Ez már elvileg egységes EU-s mozgáskorlátozott kártya (ha olyan van), itt van erről minden info: http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=3170&langId=hu
#92 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.06.02. - 04:32
Köszönöm szépen! Szállás ügyben is tudnál segíteni?
#93 - mcsaba - 2014.06.02. - 14:39
Sziasztok!

Arra lennénk kíváncsiak, hogy pontosak-e az oldalon található információk az Uffizi és A Firenzei Dóm áraival kapcsolatban, mert csoportban szeretnénk menni (18-25 év köztiek), és mindenhol más árak vannak.
Tudtok ebben segíteni?
#94 - PHWI - 2014.06.09. - 16:38
Kedves Tibcsi!
Csak köszönetet akarok mondani a sok, pontos és hasznos információért, amit az oldalt olvasva kaptunk. Pontosabb és naprakészebb vagy mint a helyiek! Csodás 8 napot töltöttünk Firenzében, s ebben Neked is részed volt!
üdv: András
#95 - András - 2014.07.06. - 12:24
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy több helyen ki van írva az árnál, hogy 26 év alattiaknak (és 65 év fölöttieknek) ingyenes. Hiteles ez a 26 alatt ingyen dolog? Mert túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen..
Köszi!
#96 - Anna - 2014.08.04. - 22:07
Szia!

Természetesen nem viccből írtuk oda, és nem lenne leírva, ha nem lett volna igaz.. Ugyanakkor, év elején még így volt, mindig év elején frissítjük a jegyárakat, viszont pont most változott év közben, egész Olaszországban eltörölték a 18-25 év közöttiek ingyenes belépést, már csak kedvezményes belépőket kaptak, pár napon belül most akkor év közben is frissítem a jegyárakat. Egyébként ugyanez van pl. Párizsban is, ingyenesek a múzeumok 26 éven alul, Londonban pedig az összes múzeum mindenkinek ingyenes.
#97 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.08.04. - 22:17
Köszönöm szépen a jegyárak gyors frissítését az oldalon! Nagyon jól jött! :)
#98 - Anna - 2014.08.07. - 22:11
Sziasztok!

úgy rémlik, hogy a Santa Croce templom alatt van egy labirintus-szerű bazársor, vagy bolthálózat, vagy valami ilyesmi, sok bőrössel.
Bárhogyan is próbálok rákeresni, sehol sem találok ilyen információt. Lehetséges, hogy összekeverem valamilyen másik műemlékkel?
#99 - Imolka - 2014.10.20. - 13:25
Sziasztok! 2015 június végén 2 napig járnánk Firenzét, ami belefér. Ha 2 felnőttnek veszünk 2 Firenze cardot és a 2 gyerek (10 és 13 évesek) jönnek kártya/jegy nélkül, akkor is kikerüljük a sorbaállást, vagy a kasszához küldenek nullás jegyet kérni (Isztambulban megjártuk). Hol érdemes cardot venni, ahol nincs sorbanállás érte? Mi nincs benne a card-ban, amikre külön pénzt kérnek? Köszi: András
#100 - Páczelt András - 2014.11.17. - 22:48
Szia!

A Firenze Card weboldala szerint csak azoknak szükséges ingyenes jegyet venni a múzeumokba 18 év alatt, akik nem EU-tagok.
#101 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.11.17. - 23:57
üdv mindenkinek!
én azt szeretném kérdezni, hogy egy Toszkánai kirándulásra mennyi eurot kell vinni
10 napos, vizetos strandokkal (2egész napos, 3 fél napos .szállás, megyunl Pisaba Firenze Volterra és még sok más helyre) A barátom szüleivel
Szeretném tudni, hogy mennyi az a minimum euro, amit vinnem kell.
Köszönöm szépen a válaszokat!
#102 - mira - 2015.01.24. - 07:10
Szia!

Az ilyen kérdésekre sajnos nem lehet válaszolni, nem tudom honnan hova, hogyan mentek, mert azt írod, "még sok más helyre", ki mit fizet, mit hol esztek, a szállás ki van-e fizetve, ha nincs, hol lesz, ki mit fizet, mit vásároltok, fizettek-e belépőket, és hova, stb, de még ha ezek nagy részét is tudnám, úgy is nagyon nehéz lenne megbecsülni.
#103 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.24. - 23:27
üdv!
Szeretném tudni érvényben van -e még Firenzében ,a hónap első vasárnapjára eső ingyenesség ,a fent említett helyekre? köszönöm válaszát.
#104 - Nagyné Mezei Erzsébet - 2015.02.13. - 14:48
Szia!

Az árak minden januárban, és most is 2015. januárjában kerültek frissítésre a hivatalos oldalak alapján, tehát igen, ezek aktuális árak, és aktuálisak a hónap első vasárnapján az ingyenességek.
#105 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.13. - 22:59
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, most április elején utaznánk Firenzébe és érdeklődni szeretnék hogy kell e Firenzébe valami beutazási vagy városba behajtási díjat fizetni ( autóval érkeznénk ) Előre is köszönöm :) Kata
#106 - Kata - 2015.03.15. - 00:55
Szia!

Kérlek, lásd a 62-s hozzászólást (egyáltalán nem lehet behajtani, az engedélyt a szállodába jutás idejére a szálloda tudja elintézni).
A ZTL-zóna térképe pedig itt, a színes területek: http://www.serviziallastrada.it/images/mappe/planimetriaTotaleZTL.jpg
#107 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.15. - 17:01
Szia Tibcsi! A jegy árakkal kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy például a Dómba online hol tudnánk jegyet foglalni?Köszönöm a segítséget!
#108 - Petra - 2015.03.17. - 21:39
Szia!

A dómba ingyenes a belépés, a dóm múzeumába, a kupolába itt lehet jegyet venni:
http://en.grandemuseodelduomo.waf.it/museo_dett.php?idtour=8484
#109 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.18. - 17:02
Köszönöm a segítséged!
#110 - Petra - 2015.03.18. - 19:50
Szia Tibcsi!Tudnál segíteni abban, hogyan tudunk majd a legkönnyebben eljutni a látnivalókhoz(Dóm,uffizi...)? A szállásunk a Piazza della Libertához közel lesz,pontosabban Via Masaccio utcában. Buszmenetrendeket hol tudnám megnézni? Valamint esetleg nem létezik valamiféle tömegközlekedésre szóló kedvezmény? Mert a Firenze Cardot nem szeretnénk kiváltani. Köszönöm a segítséget!
#111 - Petra - 2015.03.29. - 11:41
Szia!

A Piazza della Libertától közvetlenül C1 busszal bejuthattok a Dómhoz, Uffizihez, stb.
Buszmenetrendek itt: http://goo.gl/fOzz43
Vonaljegy 1,20 EUR, 24 órás jegy 5 EUR, 3 napos (viszont nem 72 órás) jegy 12 EUR, 7 napos jegy 18 EUR.
#112 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.29. - 18:15
Szia Tibcsi! Most megyünk hétvégén Firenzébe. állítólag a Michelangelo tér le van zárva rendezvények miatt, pedig azt terveztük, ott fogunk parkolni. Igaz ez?
#113 - Gábor - 2015.04.23. - 14:28
Szia!

Van, hogy lezárják a Piazzale Michelangelót, és nem, vagy csak részben lehet parkolni, de azt nem tudom megmondani, hogy konkrétan ezen a hétvégén le van-e zárva, ha azt hallottad, biztos forrásból, akkor biztos.
#114 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 14:37
Szia Tibcsi! Július végén utazunk hárman Firenzébe, szállás, repülő, transzfer renben, viszont néhány dologban szeretném a segítségedet, javaslatodat kérni. Nem lesz túl sok időnk, 1 délután és 2 teljes nap. 1,5 napot szánnánk Firenzére, fél napot Pisára és fél napot tengerparton töltenénk. úgy gondoltam, hogy Pisa után mennénk el a tengerhez. Pisából Livornóba érdemes menni? Ott lehet fürödni is, gondolom. Nyitott strand van vagy kell fizetni? Ha kell, mennyit? Vonattal vagy busszal lehet eljutni oda? El lehet zárni valahol a dolgainkat?
A Carta Agile gyűjtőjegy olyan, mint nálunk a BKV-s gyűjtő, többen is használhatjuk?
A 18 éven alul (esetleg 25 év alatt) van utazás kedvezmény? Kell hozzá valamilyen "speciális" igazolvány?
Ismersz valami jó éttermet Firenzében? Ami nem olyan drága.
Kb. mennyibe kerül 1 liter tej vagy 1 kg cukor? Hogy viszonyítani tudjak a mi árainkhoz.
Előre is köszönöm a segítséget.
#115 - Anna - 2015.06.03. - 09:49
Szia Tibcsi!

Csatlakoznék az előttem íróhoz étterem kérdésben. Tudnál ajánlani nem túl drága éttermet vagy jobban megérni mondjuk boltban beszerezni az élelmet? :)
Köszönöm a segítséged!
#116 - petra - 2015.06.03. - 22:42
Kedves Anna!

Mehettek Livornón kívül Viareggióba és Forte dei Marmiba is (talán jobbak is, mint Livorno), mind közel van vonattal Pisa Centrale állomástól, ezek közül a legmesszebbi Forte dei Marmi és fél óra alatt elérhető. Vannak szabadstrandok Livornóban, de nem tudom hogy a számos környékbeli település különböző strandjain hol van csomagmegőrző, ha van.
A Carta Agile elektronikus kártya, amitől a BKV talán még mindig messze van :), ugyanakkor egyszerre csak egy ember használhat egy kártyát. Nincs kedvezmény 18/25 év alatt.

VáLASZ PETRáNAK IS - itt lehet böngészni jó éttermeket, és az árkategória is látszik:
http://goo.gl/mxWqoG vagy épp itt egy cikk olcsó éttermekről: http://goo.gl/w64EZy
Körülbelül kétszeres árakkal lehet számolni, 1 liter tej 1-1,50 EUR, 1 nagyüveges ásványvíz 0,50 EUR, persze ez függ a bolttól is, a turistalátványosságok közelében mindig drágábbak.
#117 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.04. - 05:01
Kedves Tibcsi!
Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél! :)
Viareggió lesz a nyerő. Abban esetleg tudnál még segíteni, hogy itt találunk-e szabadstrandot? A fizetősek kb. mennyibe kerülnek? A tengerpart milyen messze van a vasútállomástól? Térkép alapján kb. 15 percre gondolok gyalog.
Köszönöm!
#118 - Anna - 2015.06.04. - 11:26
Szia Tibcsi!

Köszönöm szépen a segítséged!
#119 - petra - 2015.06.04. - 15:31
Kedves Anna!

Viareggióban csak egy szabadstrand van, a csatorna mentén, a fizetős strandok után, egyébként 5 EUR körül vannak a belépő árak. Igen, 10-15 perc alatt simán egyenesen le lehet gyalogolni a tengerpartra.
#120 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.05. - 03:30
Kedves Tibcsi!
Abban kérnék segítséget, hogy a felszíni parkolóknál mindenhol automata van, vagy előfordul,hogy külön kell parkolójegyet vásárolni. Ebben az esetben ezt hol lehet megvásárolni?

Köszönöm!
#121 - Tunde - 2015.06.05. - 16:23
Kedves Tünde!

A ZTL-zónán kívül parkolj, nem csak az ért, mert a ZTL-zónába nem lehet általában behajtani, de ha épp behajtási időszak is van, nagyon nehéz parkolóhelyet találni. érdemes azokon az ingyenes helyeken parkolni, amik a leírásban szerepelnek, egyébként az utcai fizetős parkolóknál a parkolóórákat kell használni.
#122 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.07. - 16:27
Sziasztok!
úgy nézem a Dóm honlapján,hogy a kupolába vasárnap is fel lehet menni 8.30-17.00 között.
#123 - Ibi - 2015.07.16. - 10:53
Szia!

Köszi az infót, úgy tűnik mostanában bevezették ezt a vasárnapi nyitva tartást, ugyanakkor nem 8:30-17:00, hanem csak 13:00-16:00 között, ezzel frissítettem az oldalt.
#124 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.17. - 20:54
Kedves Tibcsi Kedves Mindenki!
Segítségeteket szeretném kérni egy kis bajban vagyok.26 év alatti fiatal vagyok Holnap utazunkFirenzébe- Rómába s annyira elnéztem az időt hogy teljesen elfelejtettem nemzetközi ifjusági kártyát csináltatni. Itthon néhány utazási irodában meg csak nemzetközi diákigazolványt lehet csináltatni
Nem tudjátok esetleg hogy el szokták e kérni a a kártyát vagy elég ha személyi igazolvánnyal igazolom hogy a kedvezményes belépőre jogosult lennék.
Aki esetleg volt ilyen helyzetben segítsen.
Köszönöm
Rita
#125 - Szabó Rita - 2015.08.22. - 13:49
Sziasztok!

Az Uffizi képtárba és a Szépművészeti Akadémiába hol lehet 8 euróért jegyet venni? Nemlétező olasztudásomat és a linket követve 16,5 eurós jegyekhez jutok.

üdv!
#126 - Andras - 2015.08.26. - 12:10
Szia!

Az online foglalás, valamint időszaki kiállítások miatt drágábbak a jegyek, a helyszínen megvéve olcsóbbak, csak ez esetben nagy a sor.
#127 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.30. - 18:49
Helló!
érdeklődnék, hogy Firenzéből Bolognába mivel lehet a legocsóbban átjutni?
Köszönettel, Krisztián
#128 - Krisztián - 2015.09.23. - 08:41
Szia!

Busz 25 EUR, online foglalva 20 EUR, de az a bolognai repülőtérre megy, onnan még fél óra/6 EUR a városközpont.
http://www.appenninoshuttle.it/corse_linea_autobus_firenze_bologna_aeroporto_navetta.asp
A vonat Firenzéből Bolognába lehet olcsóbb is, a jegyet előre megvéve a trenitalia.com -on, ugyanakkor nem online, hanem a helyszínen akár 30 EUR, viszont az fél óra alatt ott van, mindenképp az a jobb, és sokszor olcsóbb megoldás.
Lehet választani lassabb, 1 óra alatt odaérő Intercity vonatokat is, amik olcsóbbak mint 20 EUR, de ezek ritkábban járnak, mint a nagysebességű vonatok, és nem a S.M.Novella állomásról járnak esetleg - a trenitalia.com-on látszik az aktuális menetrend, és árak.
#129 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.23. - 15:04
Köszönöm a gyors választ!
#130 - Krisztián - 2015.09.24. - 10:56
Október végén töltöttünk néhány szép napot Firenzében és környékén, néhány aktualitás:
- Több nagy múzeumban is ki van írva, hogy tanároknak kedvezményt adnak, de nem a nemzetközi tanári igazolványra, hanem a saját ország által kiállított igazolvány alapján. így a Boboli-kertben a magyar (!) pedagógus igazolványomra kedvezményt kaphattam, ugyanez a felirat volt egyébként az Akadémián is.
- Várakozási idők: még október végén, hétköznap is sok a turista, kedd délelőtt 75 percet vártunk a bejutásra az Uffizi képtár előtt. Az Akadémián szombat délután fél óra volt, a Dóm kupolájába feljutni még reggel, várakozási idő nélkül is lassú: szűkek a járatok, sokan vannak. Pici gyerekek maradjanak mindenképpen lenn. Ugyanakkor a 10 eurós kombinált jegy hat napon át felhasználható, az amúgy ingyenes Dómon kívül a keresztelő kápolnába, harangtoronyba, a Reparata-ba és a kupolába érvényes. Nekünk praktikus volt családon belül megosztani, ki hova megy be vagy mászik fel.
- A fagyizók közül útikönyvünk ajánlására a Bar Vivoli - t kerestük meg a via Torta közelében, tényleg különlegesen finom a fagylalt itt: pl. sütőtök ízű, karamelles körte...
#131 - Ibolya - 2015.10.29. - 22:17
Bolognából fél 9-re ért volna be Firenzébe a szupergyorsunk, de kb akkor indult. érdemes kipróbálni a vonatot, 20EUR volt a jegy oda-vissza előre megvéve. Az út nagyrészén alagútban megy, csak pillanatokra bukkan elő 2 domb között.
Ugyancsak 20EUR a HOHO busz napijegy 3 útvonallal.
Megkerestük SM Novella végállomásnál a kék buszukat. 45 perc alatt az óváros szélén megy a Santa Crocehoz, onnan a Michelangelo térre és a Pitti Palota felé vissza a pályaudvarhoz. Van 2 hosszabb járata is, ezek Fiesolet is útba ejtik, a piros az út elején megy a Michelangelo térre, a sárga a végén, és más hidat használnak. A pirosat választottuk, ugyanonnan indult mint a kék. Volt egy szűk félóránk, addig körbejártuk a SM Novellát, de nem álltunk be a hosszú sorba hogy belülről is megnézzük. Délben a piros busz kb félórára megállt fent az etruszk Fiesole főterén, ahol az ókori Teatro Romano színház romjait, illetve a nagyon hangulatos kis falu utcácskáit, a szép főteret a Polgármesteri Hivatal palotájával érdemes megtekinteni, de a fő attrakció Firenze látképe felülről. Nem vártuk meg a buszt ami egy óra múlva jött, de lett volna látnivaló bőven. Szemben a turistákkal zsúfolt Firenzével ez egy nagyon nyugodt hangulatos település, a túra fénypontjának bizonyult. Utána gyalogos városnézés következett, megnéztünk a Dómot. Vele szemben van egy kápolnában berendezett Információ, ott szereztünk térképet és megjelöltettük amit meg akartunk nézni de nem találtunk meg rajta kapásból. A Signoria tér felé mentünk megnézni a szobrokat, az Uffizi Palotát, majd átsétáltunk a Ponte Vecchion a Pitti Palotáig. Ott találtunk finom kézműves fagyit és a következő hídon visszamentünk a Santa Croce templomot megnézni a híres sírokkal. Aztán ott elkaptuk a kék buszt hogy a Michelangelo téren kiszálljunk végre körülnézni és megcsodálni a panorámát amit addig csak a buszból láttunk. Jött a sárga busz is, így egy újabb hídon jutottunk vissza a pályaudvarhoz. A San Lorenzo templomba mentünk, ott 2 Medici sír volt 4.5EUR-ért. Sejtettük hogy nem ez az igazi. A Medici kápolnát az átellenes oldalon meg is találtuk, de bezárt előbb és nem lehetett bemenni már. Oda egyébként a templom belépője nem jó, 8EUR-ba kerül. (Tibcsi, írd be.) Utána a Szépművészeti Akadémiához mentünk, kint állt a sor, akárcsak az Uffiziben, azt is kihagytuk. Visszafelé a Mercato Centralen próbáltunk enni, de szombat délután sok minden zárva volt. Az emeleten inkább szendvicsesek és sörözők voltak, tésztát nem találtunk (később az állomáson sem). A negyed 7-es indulásig volt még egy kis időnk, az állomás előtt nagyon jópofán középkori freskóval díszített villamost fényképeztünk pl.
Firenzében sok a kirakodóvásár az utcákon, sok a turista, sok a sorban állás emiatt még így október végén is. Számos Dávid szobor van a város különböző pontjain, így most sem maradt ki teljesen. A templomokban szedett belépőket kissé túlzásba viszik, másnap Bolognában is néztünk 4-et, mind ingyenes volt. Mivel az Uffiziben és az Akadémiában már máskor jártam így ez az 1 nap elég is volt Firenzére.
#132 - ildiko - 2015.10.29. - 23:08
Kedves Ibolya és Ildikó!

Köszönöm a részletes, és hasznos beszámolót minden látogató nevében is!
#133 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.31. - 12:27
üdv! 13 éves gyereknek kell tömegközlekedési jegyet venni? 4 felnőtt plussz 13 éves gyerek menne. 4 főre érvényes a családi jegy, de ötre már nem jó, és nem találok semmit, a gyereknek ingyenes vagy sem.
#134 - Palkó E - 2016.01.30. - 21:03
Szia!

Igen, ha egy családba tartozik a 4 felnőtt, akkor a családi jegy jó lehet tömegközlekedéshez, ugyanakkor kell egy 5. jegy is, nincs gyerekjegy, ill. néhány éve 1 méternél alacsonyabb gyerekek ingyen utazhattak (lehet most is), de nyilván annál magasabb a 13 éves gyerek.
#135 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.30. - 22:46
Szia!

Olyan kérdésem lenne, hogy a Firenze-Pisa reptér az Autostadale járataival mennyire megbízható? Jól értelmezem, hogy van egy menetrend és a szerint jön-megy a busz? Annyi a probléma, hogy több honlapon, több menetrendet is találtam és egyáltalán nem egyeznek. Ez így elég ijesztő, mert emiatt nem akarjuk lekésni a repülőt. Van már ezzel kapcsolatban tapasztalatod? Előre is köszönöm szépen a választ!
üdv,
Veronika
#136 - Veronika - 2016.02.07. - 17:47
Szia!

A hivatalos oldalból kell kiindulni, de valóban ott is 2 menetrend van, kis eltérésekkel.
Ez: http://94.84.55.20/pdf/nuoviorari/PSA%20W14.pdf
és ez: http://www.autostradale.it/pdf/nuoviorari/PSA%20W14.pdf
Nem tudom így most neked megmondani, hogy melyik az igazabb.
De a helyszínen majd úgyis meg tudod kérdezni melyik az aktuális.
Ha busszal mész, én mindenképp úgy számolnám, hogy a repülő indulása előtt a buszmenetrend szerint legalább 2 órával kiérjek, mert közbejöhet dugó, vagy bármi.
Ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor vonattal inkább, majd a pisai vasútállomásról a PisaMover busszal. de úgy drágább.
#137 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.07. - 22:16
sziasztok, engem az erdekelne, hol lehet Firenzeben bevasarolni, akar nagyobb mennyisegben is, divat arut. Szeretnek nyitni egy butikot es hallottam, hogy Firenzebol lehet a legjjobb darabokat hozni, csak nemtudok talalni semmi ehez kapcsolodot...

Koszonom
#138 - misi - 2016.03.01. - 21:15
Sziasztok! Júniusban repülővel Rómába szeretnénk elutazni kb. 4 teljes napra - bár valószínű ez sem elég, a csodás város megtekintésére. Onnan úgy terveznénk, hogy gyorsvasúttal elmenni Firenzébe (esetleg onnan 1 napra Pisa-ba). Végül Firenzéből vissza repülővel Budapestre. Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy valaki megtudná pontosan mondani, hogy mennyibe kerül a gyorsvasút jegy Róma-Firenze között? (esetleg menetrend?) Az pedig már csúcs lenne információként, hogy Firenzéből Pisába mivel érdemesebb átutazni - minél kedvezőbb áron - (oda-vissza út), hogy a városból egy nap alatt minél többet lehessen látni? Nagyon köszönöm előre is a segítséget! Ibolya
#139 - Ibolya - 2016.03.06. - 13:44
Szia!

Az árak időponttól függően változnak. Ha előre veszel jegyet az interneten, úgy olcsóbb. Két cég is közlekedtet gyorsvasutat Róma és Firenze között, a Trenitalia és az Italo. Menetrendek, árak, jegyfoglalás előre a 2 vasúttársaság oldalán:
http://www.italotreno.it/en
http://www.trenitalia.com/
További információk a jegytípusokról, az olaszországi vasúti közlekedésről az Utazási tippek, tanácsok menüpont Vonattal Olaszországban részében:
https://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/utazas.html

Firenzéből Pisába egyszerűen vonattal, közvetlenül (Trenitalia).
#140 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.06. - 14:05
Hüha! Ez gyors volt! Nagyon szépen köszönöm! Ibolya
#141 - Ibolya - 2016.03.06. - 16:23
Szia Tibcsi!

Júliusban utazunk Firenzébe, és szeretnénk bemenni (többek közt) a Dómba és az Uffizi-be is. Az Uffizi-nél írjátok, hogy érdemes előre megvenni a jegyet, mert nyáron nagy a sor, de mi a helyzet a Dómmal? Azt tudom, hogy ingyenes, de mennyire kell számolni sorban állással? Egy alkalommal már voltam Firenzében, akkor borzasztó hosszú volt a Dómnál a sor, így be sem álltunk (bár az Húsvétkor volt). Lehet hogy valójában a sor a kupolához állt, ami belépős? Vagy elképzelhető, hogy a Dómnál is korlátozzák az egyszerre bent lévők számát?

Köszönöm!

Dia
#142 - Dia - 2016.03.10. - 10:47
Szia!

Az a sor a dómba van, azonban gyorsan haladhat, hiába tűnik nagynak. Ha veszel egy 15 EUR-s jegyet, akkor nem kell sorban állni, ha fontos, ennyiből megúszod a sort.
#143 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.10. - 21:38
Sziasztok!
Nagyon szép város mindenkinek ajánlom hogy megnézze.
#144 - Melinda - 2016.03.15. - 11:24
üdv Tibcsi!én még nem kérdeztem,mivel most mennék először Firenzébe,és környékére.Sajna,de mozgáskorlátozott vagyok.Rendelkezem kártyával.Behajthatok-e a ZTL zónába,és parkírozhatok-e ott?Rómában mi a helyzet ezzel kapcsolatban?Előre is köszi a választ.üdv.Sanyi
#145 - Sándor - 2016.03.22. - 09:42
Szia!

Firenze:
Amennyiben elfogadnak Magyarországon kiállított mozgáskorlátozott igazolványt, úgy ezeken az elérhetőségeken kaphatsz engedélyt:
http://goo.gl/j38tlY

A Rómával kapcsolatos oldalak pedig ezek:
http://www.agenziamobilita.roma.it/en/temporanei.html
http://www.agenziamobilita.roma.it/en/comunicazione-targhe-per-entrare-nella-ztl.html
Nem derül ki számomra, hogy nem olaszok, nem rómaiak is megkaphatják-e, de az elérhetőségeken valószínűleg tájékoztatnak erről.
#146 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.22. - 11:45
Sziasztok
tudja valaki hogy a városban a piros körzetben lehet e rokkant kártyával közlekedni? Rengeteget utazunk a világba és eddig még nem volt gond ezzel mindenhova beengedtek de Firenzében még nem jártunk és útbaejtenénk. Tudna valaki ebben segíteni? :) előre is köszi
#147 - Debóra - 2016.03.26. - 16:35
Szia!

Nem lehet szerintem alapból, pont feletted van a hozzászólás, a linkkel, ami tartalmazza az elérhetőségeket, ahol engedélyt lehet kérni ez esetben.
#148 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.27. - 18:42
kedves Tibcsi!
A firenzei dóm jegyfoglalásánál időpontok jelennek meg. Battistero, bell, kripta, katedrális, dóm( ezt miért jelölik külön?), múzeum. Szóval a kérdés, hogy a bejáratok mind kivülről vannak e, mert pl a kripta, ha benn van nem lenne szerencsés, hogy kijövök megnézni a baptisterót és nem engednek újra be, hisz csak egy belépésre jogosít a jegy....Vagy az időpont csak lehetőség, hogy ne kelljen sorbaállni. Vagy mindenképp sorban állsz?
Köszönöm a választ
#149 - zotyo - 2016.07.02. - 08:18
Szia. érdeklődöm,hogy a napi családi jegyet,hogy kell kérni,hol tudom megvenni?Azt olvastam,hogy 6 euró és hogy egy családba tartozó 4 ember tudja használni. Ez igy van? Köszönöm
#150 - Timea - 2016.07.06. - 20:08
Szia!

Igen, ahogy ide van írva, annyi, és annyian tudják használni. Kérheted Daily Family néven, így angolul van ráírva, vagy ha mégse értik, a család olaszul famiglia, a jegy meg biglietto.
#151 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.07. - 02:18
Sziasztok! szeptember elején utazunk Firenzébe. az a kérdésem, hogy kb. hány órás/perces sorban állásra kell számítanunk a Dómba, az Uffizibe, a Pitti-palotába, a San Miniato al Montéba és a Santa Croce Basilicába? Illetve valamelyikbe ezek közül lehet venni online belépőt diákkedvezménnyel, ami soron kívüli bejutást biztosít? Köszönöm előre is :)
#152 - Kata - 2016.07.28. - 17:04
Sziasztok! Először is köszönet az oldal szerkesztőjének a rengeteg hasznos infóért! Egy update: mi pár hete a Piazzale Michelangelo-n parkoltunk, sajnos már nem volt ingyenes és ezt csak a helyszínen tudtuk meg. Idő hiányában már nem tudtunk másik parkolót keresni, itt egy egész napos parkolás kb. 18-20 eur körül volt.
#153 - Zsuzsa - 2016.08.12. - 15:45
Kedves Tibor!

Köszönjük szépen a hasznos információkat, csodás 5 napot töltöttünk Firenzében.
Egy- két jó tanács az odalátogatóknak:
Mi a Palazzo Pittibe két és fél órával zárás előtt mentünk, mondván, hogy biztos körbe tudjuk járni. Hát tévedtünk, DE! milyen jól tettük. Visszamentünk a bejárathoz, ott találtuk a főnöknek kinéző embert, akinek elmondtuk, hogy sajnos nem tudtuk megnézni még a teljes kertet. Mire ő az aláírásával engedélyezte, hogy másnap visszamenjünk. így igazából még egy ingyen délelőttöt eltöltöttünk abban a csodálatos kertben, aminek a legmagasabb dombján, ahonnan az egyik legszebb kilátás tárul elénk Firenzéről, jól megérdemelt olaszos sziesztánkat is megejtettük. :) egy kis csalást meg lehet engedni.

Mi nem mentünk be a Dómba, brutálisan sokalltuk a kombinált belépő árát, persze lehet azért is, mert Rómában már annyi templomot, bejártunk, hogy Firenzében már átadtuk magunkat a hangulatnak, és sodródtunk. helyette felfedeztük a Piazza Michelangelót, ami mellett tovább sétálva egy templomhoz érkezünk, ahonnan szerintem magasabbról lehet szemlélni a várost, mint a kupolából, és a naplemente, az valami észveszejtő :)
Soha nem láttam szebbet.

Firenzében egyszerűen kötelező éjszaka sétálgatni. Azt a hangulatot semmire nem cseréltem volna el.

Egy tuti tipp: Van egy Carapina nevű fagyizó, egy eléggé eldugott kis utcában, google-mapsen rá lehet keresni, de az Uffizi közelében is. Mennyei :)

A folyó közepén van egy vízlépcső, amire ki lehet ülni, szerintem nagyon érdekes, mi nagyon élveztük, furcsa élmény volt :)

Siénába is ellátogattunk, mesés város. Nem mentünk be egy nevezetességbe sem, mindent kívülről csodáltunk, és ott tényleg eltévedtünk az egyik kis utcába betérve, és csodás helyeket láttunk, szép kilátásokba botlottunk. A színes virágcserepekkel, és száradó ruhákkal teli házfalak alatt haladva el is felejtettük az időt, és a távolságot, amilyen messze vagyunk otthonról.

A rózsakertet is érdemes meglesni, nagyon szép, és hangulatos.

éttermek közül a Gusto Leot tudnánk ajánlani. Soha nem ettem annyira finom és hatalmas, laktató pizzát. Ráadásul a hangulat is nagyon kellemes. :)

Szerintem tömegközlekedési jegyet teljesen felesleges venni, minden megközelíthető gyalog. mi nagyon-nagyon messzire is elsétáltunk, amikor egy kicsit eltévedtünk, de 1 óra alatt visszaértünk a városközpontba. Ha az ember a kis utcákon át nézve a hegyeket követi, akkor csuda dolgokat talál. Szavakkal nem tudnám leírni, nem is próbálkozom, aki arra jár, mindenképp tegyen egy kísérletet :)

Firenze előtt Rómában voltunk, és a nyaralás végén úgy tudtuk összegezni a városokat, hogy Róma a történelem, Firenze pedig maga Olaszország. Az első napon még viszonylag sok képet készítettünk, aztán már el is felejtettük elővenni a fényképezőt. Táncoltunk, énekeltünk mi is az utcákon. Firenzét áthatja valami olyan hangulat, ami befészkeli magát az ember szívébe, és ott is marad. :)
#154 - alexa - 2016.09.17. - 20:19
Kedves Alexa!

Köszönöm a nagyon jó, részletes, és érdekes beszámolót, minden látogató nevében is :)
#155 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.20. - 01:47
Kedves Tibor!

Párommal november 1-5 (iskolai őszi szünet) között tervezünk Firenze és környékére menni.
1. Első kérdésem, mennyire rizikós az utazás az időjárás szempontjából.
2. a következő programtervezetről mi a véleménye: reggel 5-kor start érkezés délután 16 óra körül PISA (elméletileg november 1-én 19 óráig nyitva van minden). Este érkezés a szállásra Levanto. 2. nap: Cinque Terre, késő délután San Gimignano, este érkezés Firenze: 3-4. nap: Firenze. 5. nap hazaút.

Előre is köszönöm
üdv, r
#156 - Robi - 2016.09.20. - 12:42
Kedves Robi!

Nem lehet előre megjósolni hogy milyen idő lesz, bármikor bejöhet egy rosszabb, vagy kifejezetten jó idő. átlagban, általában, a novemberi hónap a legcsapadékosabb, a csapadékmennyiség kétszer annyi mint Budapesten abban a hónapban.
Az átlag napi legmagasabb hőmérséklet 14,7 °C, ez majdnem annyi mint Budapesten októberben.
Persze ezeket az értékeket a teljes hónap befolyásolja, tehát november eleje azért átlagban melegebb.
Itt visszanézheted, hogy a korábbi években novemberben milyen idő volt Firenzében: https://goo.gl/ehyoA9

A 2. naphoz: Cinque Terréről vonattal, majd busszal San Gimignano kb./legalább 3 órás út, tehát a késő délutáni indulás nem lesz jó, pláne hogy még Firenzébe is át akartok menni.
#157 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.20. - 16:31
Szia Tibcsi !
április 23-26-ig terveztuk megnézni Firenzét, csak láttam hogy az olaszoknál április 25 munka szuneti nap...ez az jelenti hogy egyes nevezetességek nem lesznek nyitva???
#158 - Marika - 2017.01.03. - 10:19
Szia!

Nem, ez a nevezetességek nyitvatartását nem befolyásolja, nyitva lesznek.
#159 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.03. - 11:13
Nagyon szépen koszonom !
#160 - Marika - 2017.01.03. - 11:20
Szia Tibcsi ! Szeretnék érdeklodni hogy áprilisra tervezzuk megnézni Firenzét és gondolkodunk a Firenze Cardon. Ez a kártya érvényes a buszokra is vagy arra kulon kell venni még jegyet? és a dómnak a kupolájába a foglalás csak megvétellel mutatja de ha lenne Firenze Cardunk azt szeretnénk felhasználni hogy lehet ezt megoldani? Koszonom elore is :)
#161 - Marika - 2017.03.10. - 11:57
Szia!

Közlekedésre nem érvényes, csak belépők vannak benne.
Firenze Carddal a kupolába személyesen kell/lehet időpontot foglalni, és az ingyenes jegyet, a Firenzecard felmutatásával felvenni, a Piazza San Giovanni 7. címen lévő jegyirodában.
#162 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.10. - 16:53
Szia,
Van az ezen az oldalon felsorolt látnivalók között olyan, amire nem érvényes a Firenze card, így ez külön belépőt igényel?
Kiváncsi lennék a véleményedre, hogy jó ötlet-e a Card, amennyiben a hónap első vasárnapját ott töltjük, mikor szinte minden ingyenes... arra gondolok, hogy a drágább látnivalókat erre a napra időzíteném...
Továbbá részleteznéd, hogy Firenze Card vásárlása esetén, ennek felhasználásával hogyan kell időpontot foglalni a kupolára?
#163 - Zoli - 2017.04.23. - 18:30
Szia!

Nagyjából mindenhova érvényes, de nem tudom, hogy pontosan mit néztek meg, így nem lehet megmondani, hogy megéri-e. Bár 72 EUR-ért sok helyre el kellene menni 2 nap alatt. Ebben a listában benne van, hogy mit tartalmaz a Firenze Card:
https://goo.gl/PzpbT6
a lista átnézésével, és a belépőjegyek figyelembe vételével tudod kiszámolni, megérné-e, ugyanakkor az előnye még a sorbanállás elkerülése.
Pont a feletted lévő hozzászólásban írtam a Firenze Card, kupola kérdést.
#164 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.24. - 08:43
Szia,
A foglalással van gondom, nem tudom hogyan kell :)
Online megvásárolom a Firenze cardot, es utána az időpontot a kupolára hol/hogyan foglalom le?
#165 - Zoli - 2017.04.29. - 14:07
Szia!

Ahogy írtam, feletted van a válasz, a feletted lévő hozzászólásban, a 162-esben, hogy személyesen :).
#166 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.29. - 15:09
Szia Tibcsi !
Bologna-Firenze- Pisa városnézésre megyünk 2 hét múlva. Sok jó dolgot szemezgettem az oldaladon, csak egy kérdésem lenne. A 162-esben azt írtad , hogy közlekedésre nem használható a Firenze-Card. Más honlapokon azt olvastam , hogy 72 óráig érvényes a tömegközlekedésre is. Bevárosban szállunk meg , nem sokat akarunk tömegközlekedni , csak a biztonság kedvéért kérdezem.
üdv. Gabi
#167 - Gabi - 2017.05.08. - 17:46
Sziasztok!
A Bargellohoz tett képen a Palazzo Vecchio van.
#168 - Isti - 2017.05.08. - 20:04
Szia Gabi :) Mi 2 hete jottunk haza Firenzébol, kiváltottuk a Firenze cardot és hozzá lehet plus 5 eur-ér venni jegyet ami érvényes 72 orára a kozlekedesre :)
#169 - Marika - 2017.05.09. - 13:13
Szia Marika! Köszi a választ !
#170 - Kissné ádám Gabriella - 2017.05.09. - 16:46
Szia Isti!

Köszi, javítva "lecsúszott" a Palazzo Vecchio képe, azaz a szöveg pont elé lett írva.
#171 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.10. - 18:56
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, ha esetleg tudnátok segíteni. Júliusban utazunk Tirreniába egy hétre. Hogyan tudnánk a lehető legkorábbi indulással Firenzébe átutazni, és a lehető legkésőbbi visszaúttal a szállásunkra megérkezni? Esetleg utazási díjat tudtok mondani? Köszönöm szépen. :)
#172 - Miklós Tamás Kecskés - 2017.05.23. - 13:33
Szia!

Először is a 10-es busszal el kell menni a pisai vasútállomásig, ennek menetrendjét itt találod, a legfelső menetrend:
http://www.pisa.cttnord.it/Linee_e_Orari/Linee_Extraurbane/L/134
Onnan vonattal lehet Firenzébe utazni menetrend, árak itt: http://www.trenitalia.com/tcom-en
#173 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.23. - 16:48
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors és kimerítő választ.
Ha lehetne, akkor lenne még egy kérdésem. Hétköznap este, 21.45-kor érkezünk a pisai repülőtérre. Onnan el tudunk még ekkor jutni Tirreniába? Jár még busz, vagy más lehetőség van még éjszaka? Nagyon szépen köszönöm.
#174 - Miklós Tamás Kecskés - 2017.05.23. - 17:21
Szia!

Ugyanúgy ez a 10-es busz kell, miután beutaztatok Pisa vasútállomásra busszal (azaz most már szerintem elindították az új PisaMover vonatot, tehát azzal, nem busszal), majd onnan a menetrend szerint 22:10-kor és 23:35-kor is van még busz Pisából.
#175 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.23. - 17:26
Kedves Tibcsi! Nagyon sok hasznos információhoz jutottam válaszaidat olvasva. Köszönöm. Nekem két kérdésem lenne: valahol olvastam, hogy egy ideje megszűnt Olaszországban a 65 év felettiek ingyenes múzeumi belépési lehetősége. Igaz ez? A hozzászólók egyike írta, hogy lehet pedagógus kedvezményt igényelni néhány helyen. Kérlek írd le, hogyan kell ezt olaszul kérni. Előre is köszönöm.
#176 - tomarcsi@index.hu - 2017.06.02. - 20:00
Sziasztok jövő héten utazunk Firenzébe,szeretném megkérdezni,hogy az interneten vásárolt vonatjegyeket nyomtatás után kell még az ügyfélszolgálaton érvényesíteni?
#177 - Hornyan Nándor - 2017.06.03. - 09:13
Sziasztok!

TOMARCSI: Valóban nincsenek 65 éven felüli kedvezmények, az oldalon nem is szerepelnek. Pedagógus kedvezmény, ha van (inkább csak olasz tanároknak, ill. művészeti iskolákban tanítóknak, de meg lehet kérdezni), lehet kérni angolul, illetve a tanárok olaszul: docenti


NáNDOR: Trenitalia oldalon vásárolt jegyeket? Nem kell.
#178 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.06. - 23:54
Sziasztok!
A Lorenzo templom nyitvatartására és a Laurenziana könyvtár nyitvatartása érdekelne. Amit feltüntettetek, az szerintem nem pontos, de az árak sem aktuálisak.
#179 - Juli - 2017.06.18. - 15:29
Szia!
Egy kérdésem lenne. Mit tudsz arról, hogy Tirreniaban milyen strandok vannak? Csak fizetős, vagy vannak ingyenesek is? Ha fizetős, akkor mennyi a belépő?
#180 - Kecskés Miklós - 2017.07.05. - 18:51
Szia!

Nem ismerem, de úgy látom, vannak ingyenes strandok Tirrenia déli részén.
#181 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.05. - 20:51
Köszönöm szépen.
Lehetne még egy kérdésem? Ha Pisaból vonattal utazunk Firenzébe, akkor melyik állomáson célszerű leszállni?
Pisából melyik állomásról indul a vonat?
Pisa ( Tutte Le Stazioni )
Pisa Centrale
Köszönöm szépen.
#182 - Kecskés Miklós - 2017.07.08. - 22:08
Pisa Centrale állomásról Firenze Santa Maria Novella állomásig menjetek.
#183 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.08. - 22:40
A Pitti-palota és a hozzá tartozó Boboli-kert minden hónap első és utolsó hétfőjén zárva van.
Az oldalt nagyon hasznosnak találom, ebből is készültem a Toszkán utunkra, de sajnos a naprakész belépőjegy árak mellett, ez az információ nem szerepelt az oldalon, és pont hétfői program lett volna. Rosszul végül nem jártunk, mert kiváltottuk egy Palazzo Vecchioval, de azt gondolom érdemes lenne az információk között feltüntetni.

Köszönöm a hasznos infokat egyébiránt, az oldal szuper.
#184 - Kerecsényi-Libay Adrienn - 2017.08.26. - 17:10
Szia Tibcsi!
Szeptember végén utazom kis családommal Firenzébe.A Via Bronzino 127.Bronzino apartmanban lesz a szállasunk.Kérdésem az lenne,hogy a szállástól az SMN vasutállomásig melyik tömegközlekedési eszközzel juthatunk el leghamarabb.Korai Pisai repjárat miatt kérdezem.Előre is köszi
#185 - Jaksi Móni - 2017.09.13. - 21:21
Szia!

A szálláshoz közeli Sansovino állomástól: https://goo.gl/maps/aN6E6w8fbv92
T1 villamossal Allamanni-Stazione végállomásig menjetek.
#186 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.17. - 19:08
Szia!


Azt szeretném kérdezni Viareggiobol pisa és külön Firenze vonattal milyen árban van juliusban kb. köszönöm
#187 - Trixi - 2018.01.10. - 18:55
Szia!

Viareggio-Pisa 3,50 EUR regionale vonattal.
Viareggio-Firenze 9,70 EUR
árak, menetrendek lekeresése: http://www.trenitalia.com/tcom-en
#188 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.10. - 21:55
Szia!
Szeretném kérdezni, hogy a Dóm mellett a keresztelőkápolna és a harangtorony ingyenes ha nem szeretnénk felmenni a kupolába, vagy így is kell a kombinált jegy? A másik kérdésem: hol találok Firenzében olcsó élelmiszer üzletet: Lidl, Penny.....?
Előre is köszönöm a válaszod! Marika
#189 - Marika Haszonicsné - 2018.01.23. - 18:35
Szia!

Nem, kizárólag a Dóm ingyenes.
Olcsó bolt: attól függ, hol? Merre lenne a szállásod, vagy minek a környékén? Az összeset nem sorolnám fel. Van Lidl, Penny is, de nem a belvárosban. Olaszországban a Coopok is olcsónak számítanak, abból több van.
#190 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.24. - 19:07

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás