Garda-tó látnivalók, érdekességek

A Garda-tó részletes bemutatása

Garda-tó

A Garda-tó (Lago di Garda) Olaszország legnagyobb tava. Területe 369,98 km2, legnagyobb hosszúsága 51,6 km, maximális szélessége 17,5 km, partszakaszának hossza 158,4 km (összehasonlításképp: a mi Balatonunk kb. 50%-al nagyobb, 594 km2-es felszíni területével, 195 km-es parthosszával). A tó vize kifejezetten tiszta, és rendkívül mély: legmélyebb pontján 346 méter, átlagos mélysége 65 m. Olaszország északkeleti részén helyezkedik el. Közúton Bresciától 46 km-re, Veronától 50 km-re, Milánótól 131 km-re, Bolognától 194 km-re, Velencétől pedig 200 km-re fekszik.

A tó északi része keskenyebb, a kulisszákat pedig nagy hegyek biztosítják. Ezen a részen rengeteg sportolási lehetőség adódik: vitorlázás, szörfözés, kerékpározás (remek bicikliutakkal), túrázás, hegymászás, sziklamászás próbálható ki. Itt a táj is izgalmasabb. A szélesebb déli részen kisebb dombok vannak, és a hőmérséklet, valamint a víz is melegebb, de azért délen sem mondható kifejezetten melegnek, még nyáron sem. Errefele kiválóan lehet strandolni, de a strandok gyorsan mélyülők, nem homokosak, hanem a legtöbb helyen kavicsosak-sziklásak (ezért mindenképp érdemes strandpapucsot vinni). A déli rész pezsgőbb is, a nyugalomra, csendre vágyók a tó északi részét válasszák. Akik szórakozni is akarnak, azok pedig leginkább Desenzano del Gardát. Délen nem annyira különleges a táj, mint északon, ugyanakkor gyerekekkel jó rész: állatkert, vidámpark, és rengeteg egyéb időtöltési lehetőség is van.

Megszámlálhatatlan programlehetőség, gyönyörű tájak, és sok látnivaló várja a Garda-tóhoz látogatókat. Ciprusfák, pálmafák, olajfák, leanderek, várromok, dombok, hegyek, szép és hangulatos városok is jellemzik. Kevés helyen tapasztalható változatos tájakkal, és állat- és növényvilággal találkozhatunk. A Garda-tónál keveredik a mediterrán és a hegyvidéki hangulat. Különleges, rendkívül sokat nyújtó nyaralási helyszínről van tehát szó, ami nem is elsősorban a strandolásról szól, a víz sem a legmelegebb legtöbbször. Nézzük is hát a Garda-tó városait, a legjobb látnivalókat, kirándulási célpontokat, és programlehetőségeket!

Szállások | Riva del Garda | Ledro-tó | Tenno-tó | Torbole | Malcesine | Limone sul Garda | Gardone Riviera | Saló | Sirmione | Peschiera del Garda | Lazise | Gardaland | Caneva Aquapark | Movieland Park | Parco Natura Viva | Bardolino | Borghetto sul Mincio | Eljutás, közlekedés | Hozzászólások

Garda-tó szállások

Garda-tó szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások a Garda-tónál | Szállások Olaszország egyéb részein is

Riva del Garda

Riva del Garda a tó északi részének központi települése, és a Garda-tó második legnagyobb helye (Desenzano után). A Garda-tó északi csücskében, hegyek lábánál, csodálatos természeti környezetben helyezkedik el. A hegyek a kiváló levegőt is biztosítják. Elképesztő természeti szépségeket kínáló túraútvonalak indulnak innen és számos egyéb sportolási lehetőség is adódik: búvárkodás, horgászat, sziklamászás, hegymászás, tenisz, kenuzás, lovaglás.

Riva del Garda

Riva del Garda. Fotó: Marc Wellekötter/Flickr/Creative Commons

Kiváló strand van Rivában. Strandolásra a tó északi partján Riva del Garda a legjobb hely, gyerekkel is. A hosszú, jól felszerelt, vízisportlehetőségeket kínáló, (durva)kavicsos és füves, kristálytiszta vizű Spiaggia Sabbioni strandon sok fa, így sok árnyék is van. Gyakorlatilag egy park és egy strand egyben.

Spiaggia Sabbioni

Spiaggia Sabbioni strand. Kép: Martin Hapi/Flickr/Creative Commons

Riva egyik legérdekesebb építészeti nevezetessége a 13. századi Torre Apponale. A 34 méter magas óratornyot a Piazza III Novembrén, a város szívében találjuk. 2 EUR kifizetése, és 167 lépcsőfok megmászása után szép a kilátás.

Ahogy már említettük, rengeteg kirándulási, túrázási, hegymászási lehetőség adódik. Például, a Monte Oro utcából kb. fél óra alatt, könnyű úton érünk el a 200 méter magasan fekvő Bastione erődhöz, ahonnan csodálatos a kilátás a tóra, és a környező településekre. További 1-1,5 órát, már viszonylag nehéz és meredek úton gyalogolva végül 650 méter magasra, a Santa Barbara kápolnához jutunk. A nehéz út miatt inkább tapasztalt túrázók haladjanak tovább. Nem is a kápolna, hanem a kilátás miatt érdemes ide feljönni, amely természetesen még jobb annál, mint amit a bástyánál tapasztaltunk.

Bastione, Riva del Garda

Santa Barbara kápolna, Riva del Garda

Bastione és kilátás a Santa Barbara kápolnától. Képek: Dustin Lamier, Bluecherry1408/Flickr/Creative Commons

Remek kirándulási lehetőség Riva del Gardából az erőműtől délre induló Ponale-út is. A 2 órás, nem túl nehéz hegyi séta folyamán fantasztikus kilátás nyílik a tóra és a hegyekre, és végül a Ponale folyó vízeséséhez érünk. Az út folyamán alagutak, elhagyott házak fedezhetők fel. Az utat kerékpárosok is használják - néha meglehetősen nagy tempóban jönnek lefelé, figyelni kell. És arra is, hogy az út első fele kavicsos, fontos a megfelelő cipő.

Ponale-út

Ponale-út. Kép: Henning Leweke/Flickr/Creative Commons

Ledro-tó

Érdemes ellátogatni a csodálatos Lago di Ledróhoz is, amely talán a leggyönyörűbb hely a tó környékén. A lélegzetelállító szépségű, idillikus, háborítatlan, csodálatos hegyekkel körülvett öbölben fekvő kristálytiszta tónál csendben, nyugalomban is részünk lehet, és persze lehet fürdeni is.

Autóval, busszal, vagy akár gyalogtúra keretében is elérhető. Kocsival 20 perc az út, busszal pedig a 214-essel juthatunk ide Riva del Gardából.

Lago di Ledro

Lago di Ledro. Kép: Martin Stengel/Flickr/Creative Commons

Tenno-tó

Sőt, egy másik kis festői tó is megnézhető Riva del Gardából, a Lago di Tenno. Így Riva del Garda környékén nyaralva akár 3 szép tóban is meg lehet mártózni. 2,5 km2-es területével a Tenno-tó tized akkora, mint a Velencei-tó, és 0,3 km2-el nagyobb, mint a Lago di Ledro. A hegyi tó így akár körbe is sétálható, mely teljes partszakaszán meg is tehető. Kb. fél-1 óra alatt végig is járhatjuk. A zöld erdők által körülvett türkizkék, lebilincselő szépségű tó a vizsgálatok szerint Olaszország legtisztább tava. A Ledro-tóhoz hasonlóan, a Tenno-tónál is csodálatos, nyugodt környezetben úszhatunk egyet - bár a víz elég hideg. Kajakot, vizibiciklit is lehet bérelni. A tóban egy kis sziget is van, ahova át lehet úszni. Vagy nyáron akár átgyalogolni, a víz sekély addig - ezzel ellentétben télen a szigetet szinte teljesen ellepi a víz.

Riva del Gardából autóval mindössze 20 perc alatt, gyönyörű úton juthatunk a Tenno-tóhoz. A parkolás 1,20 EUR/óra a tónál. Tömegközlekedéssel, Riva del Gardából az elég ritkán járó 211-es busszal lehet idejutni. Ha busszal megyünk, a menetrend miatt bizonyos napokon előfordulhat, hogy csak 1-1,5 órát tudunk a tónál tölteni.

Tenno-tó

Tenno-tó. Kép: Romtomtom/Flickr/Creative Commons

A Tenno-tó környékén megtekintésre érdemes az autentikus kis középkori város, Canale di Tenno is, mely több, "Olaszország legszebb helyei" listán is szerepel. A festői, különleges Canaléban sétálgatva úgy érezhetjük, mintha több száz évet utaztunk volna vissza az időben. Szép a kilátás a Garda-tóra, és a hegyekre is innen.

Canale di Tenno

Canale di Tenno. Kép: Romtomtom/Flickr/Creative Commons

Torbole

Az északi Torbole mindössze 4 km-re helyezkedik el keletre Riva del Gardától. Elsősorban arról ismert, hogy szörfparadicsom, nemzetközi hírű szörfözési központ. Az erős szelek kiváló körülményeket nyújtanak e sport gyakorlásához. A sok fiatal szörfös gondoskodik az éjszakai életről is. Az extrém sportok hívei kanyontúrára is indulhatnak (tapasztalat nem szükséges), Torbole közelében szervez kanyontúrákat a Garda-tó vezető ilyen profilú vállalkozása.

A Torbole felett taláható Nago várromjától csodálatos a kilátás a tóra.

Torbole

Torbole. Kép: David Schiersner/Flickr/Creative Commons

Malcesine

Malcesine városát a Garda-tó északkeleti részén találjuk, Riva del Gardától 18 km-re, délnyugatra. Szép, középkori, hangulatos városka.

Fő látnivalója a Castello Scaligero, Malcesine 13. századi vára. Ennek tornyából remek a kilátás (belépő 6 EUR, diákoknak és 65 éven felülieknek 5 EUR, 3-18 éveseknek 3 EUR). A másik építészeti nevezetesség a 13-14. században épült, a tóparton lévő Palazzo dei Capitani. A belső részében pálmakertet láthatunk.

Malcesine

Malcesine, Garda-tó

Malcesine. Képek: Jürgen Mangelsdorf, Tony Hisgett/Flickr/Creative Commons

Kihagyhatatlan program Malcesinéből siklóval felmenni a 2218 méter magas Monte Baldora. A libegő, két szakaszban, 1750 m magasra visz. A második szakaszon panorámás, saját tengelye körül forgó felvonó közlekedik. A végállomástól gyalog érhető el a csúcs, de vízszintesen is indul túraútvonal. Fantasztikus a kilátás a tóra, és a még magasabb hegyekre. A libegő végállomásán kávézók, éttermek is vannak. A hegyen gazdag fauna és flóra, birkák, tehenek, és még alpakák is láthatók. Népszerű programlehetőség, így sokszor sorba kell állni a libegőhöz (akár 1-2 órát is), és nem feltétlenül lesz hely az ablak mellett, de a várakozás megéri. 2 sor van, egy a jegyvásárláshoz, egy pedig a libegőhöz, ezért a jegyet érdemes inkább a közeli turisztikai hivatalban megvenni, illetve korán érkezni. Érdemes tiszta, napos időben feljönni. Jegyár a libegőre 2017-ben 15 EUR (18 éven aluliak számára 10 EUR), retúr 22 EUR (18 év alatt 15 EUR, 14 év alatt 10 EUR), 120 cm-es testmagasság alatt ingyenes. A libegő reggel 8-tól működik, március vége-november eleje között.

Monte Baldo libegő

Monte Baldo kilátás

Monte Baldo libegő és kilátás. Képek: Patrick, lozwilkes/Flickr/Creative Commons

Limone sul Garda

Riva del Gardától 11 km-re, a tó északnyugati részén fekszik a festői Limone Sul Garda. Ha autóval mennénk, izgalmas úton, számos alagúton keresztül, sziklafalak látványát csodálva juthatunk ide. Hajóval érkezve pedig a sok régi citromültetvényt csodálhatjuk meg (de ma már csak kevesek termesztenek citromot). Limone sul Garda a Garda-tó egyik legszebb elhelyezkedésű települése. A népszerű nyaralóhely házai mögött meredeken emelkednek a sziklák, a másik oldalon pedig a Malcesine feletti hegyekre élvezhetjük a kilátást. A táj szépségét és romantikáját a buja vegetáció: a citromfák, leanderek teszik teljessé. Érdekesség, hogy nem az olasz limone, azaz citrom szóból kapta a nevét, hanem a latin limes, azaz határ szóból: a 20. század elején itt még Olaszország és Ausztria határa volt. Limonéban szűk, macskaköves utcákon sétálhatunk a régi kőházak között. A hosszú tóparti sétányon pedig számos étteremből és kávézóból lehet választani. Mindezeknek, a szép tájnak, remek hangulatnak köszönhetően Limone sul Gardában mindig elég sok a turista.

Limone sul Garda

Limone sul Garda

Limone sul Garda. Képek: Jürgen Mangelsdorf, David Nicholls/Flickr/Creative Commons

Gardone Riviera

A Gardone Riviera olyan, mint egy botanikus kert: változatos vegetáció, parkok, és kertek teszik gyönyörűvé a környezetet. Ez az egyik legelegánsabb, legdrágább hely a tónál, ahol számos nagy értékű villát is találunk. A kis, a Garda-tó nagy részéhez hasonló nyugodt, csendes üdülőhely a tó nyugati részén, Desenzano del Gardától 24 km-re északra helyezkedik el. Fontos információ, hogy bár nevéből, mint Gardone Riviera pont az ellenkezőjére következtethetnénk, de magában Gardonéban nincs strand, errefelé a tóban nem lehet fürdeni!

Gardone Riviera

Gardone Riviera. Kép: Jürgen Mangelsdorf/Flickr/Creative Commons

Két remek látnivalói is van itt. A Vittoriale degli italiani a tó egyik legérdekesebb nevezetessége. Ez Gabriele D'Annunzio olasz író korábbi háza, mely meglehetősen szokatlan, bizarr és furcsa. Az egocentrikus író egy hatalmas emlékművet épített maga köré. A különös, eklektikus berendezési tárgyak tükrözik az író viselkedési sajátosságait. Amfiteátrum, mauzóleum is található a területén. Érdekes, furcsa, különleges, egészen hihetetlen helyszín, érdemes megnézni. A furcsasága mellett, egyben gyönyörű is a villa, a kert, és onnan a kilátás a Garda-tóra.

Nyitva március utolsó vasárnapja és október utolsó vasárnapja között 9:00-20:00 (pénztárzárás: 19:00), míg október utolsó vasárnapja és március utolsó vasárnapja között 9:00-17:00 (utolsó belépés: 16:00). Belépő 2018-ban 8-16 EUR között (7-18 évesek és 65 éven felüliek számára 6-13 EUR között), több típusú jegy van, a megtekintendő terület nagyságától függően.

Kilátás a Garda-tóra a Vittoriale degli italinitól

Vittoriale degli italiani - Kilátás a Garda-tóra. Kép: sandro visintin/Flickr/Creative Commons

Botanikus kertjéről, a Heller-kertről is ismert Gardone. A szép botanikus kertben különleges szobrokat is megtekinthetünk, valamint tavacskák látványát is élvezhetjük. Mindezek mellett, nem mondható kifejezetten nagy botanikus kertnek. A Heller-kert domboldalon helyezkedik el, így szükség van felfelé gyaloglásra, ugyanakkor a tetejéről szép a kilátás. A kert nyitva március és október között, minden nap 9:00-19:00. Belépő 2018-ban 12 EUR, 6-11 éveseknek 5 EUR, 5 év alatt ingyenes.

Heller-kert, Gardone Riviera

Heller-kert. Kép: Pierre de Sable/Flickr/Creative Commons

Saló

Saló Gardone Riviera után délre következő, 11 ezer lakosú település. Arról nevezetes, hogy itt van a Garda-tó mentén a leghosszabb parti sétány (mely talán egész Olaszországban is a leghosszabb). A 3 km-es sétány mellett kávéházak, éttermek sorakoznak, remek, hangulatos sétát lehet tenni. Saló másik meghatározó jellegzetességei a település mögött húzódó dombok, hegyek. Itt van a tó mentén az egyetlen székesegyház is: a 15. század közepén, gótikus stílusban épített Santa Maria Annunziata. De nyaralási célpont kiválasztása szempontjából Saló nem a legjobb, mivel a közlekedési kapcsolatai nem túl ideálisak, innen nehezebb, és hosszabb idő kirándulni, mint a tó más részeiről, valamint vannak Salónál szebb települések is.

Saló

Saló. Kép: Floris M. Oosterveld/Flickr/Creative Commons

Sirmione

Sirmione a Garda-tó déli részén található, óvárosi része egy a tóba benyúló szigetnyúlványon fekszik. Ez a Garda-tó egyik legszebb és legnépszerűbb helye, és még a strand is jó. Termálvízforrás is található a területén. Mivel az egyik legjobb hely a tó partján, nyaranta elözönlik a turisták, kis óvárosában nagy a tömeg - az őszi és tavaszi hónapokban azért jobb a helyzet. A szép óváros szűk sétálóutcáiban rengeteg étterem, fagyizó, és ajándékbolt található.

Sirmione

Sirmione. Kép: Yilmaz Oevuenc/Flickr/Creative Commons

A Grotte di Catullo egy régi római villa feltárt maradványai, a hegyfokról csodás kilátással. Érdemes elsétálni (vagy kisvonattal elmenni) a csodás romokhoz, a hangulatos helyszínre. Belépő 2017-ben 6 EUR, 18-25 év között 3 EUR, 18 év alatt ingyenes. A Grotte alatt a szép, lassan mélyülő, kavicsos-sziklás Giamaica strand helyezkedik el. Sirmione másik érdekes látnivalója 13. századi, gyönyörűen restaurált várkastélya, a Rocca Scaligera di Sirmione, melynek tornyából szintén remek a panoráma.

Grotte di Catullo

Grotte di Catullo. Kép: Michael Bertulat/Flickr/Creative Commons

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda a tó délkeleti részén, a Gardaland vidámparkhoz közel helyezkedik el. Itt található az egyik vasútállomás, így sokan először ezzel a településsel találkoznak a Garda-tóhoz érve. Érdekessége, hogy a tó mellett egy másik víz is hangulatossá teszi: a Mincio folyó csatornái szelik át.

Peschiera del Garda építészeti nevezetessége erődje. Békés, csendes látnivaló a 16. században épített Santuario della Madonna del Frassino nevű szentély, amely a városközpontból 1,5 órás gyaloglással érhető el. A templom, és a szép környezet miatt is érdemes ellátogatni, olyan, mintha visszautaznánk az időben néhány száz évet.

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda. Fotó: hjjanisch/Flickr/Creative Commons

Lazise

Lazisét Bardolinótól 10 km-re, délre, Peschiera del Gardától 15 km-re, északra, a Garda-tó délkeleti partján találjuk. Szép kikötője, középkori vára, és autómentes történelmi városközpontja van. A városközpontot körülöleli a középkori városfal, melynek 3 városkapuján lehet bemenni. Érdekes templomok és velencei villák is láthatók. Igazán karakteres, hangulatos város tehát, valamint nyugodt, csendes is.

Három szórakoztató park, valamint egy állatkert is Lazise közelében található, így gyerekekkel jó ötlet errefelé nyaralni. A legismertebb a Gardaland. Az izgalmas vidámparkon kívül, a Caneva Aquapark, és a Movieland Park, és a Parco Natura Viva vadaspark is Lazise közelében van.

Lazise

Lazise, Garda-tó

Lazise. Képek: Mathias Liebing, Tony Hisgett/Flickr/Creative Commons

Gardaland vidámpark

A híres vidámpark a Garda-tó délkeleti részén, Peschiera del Gardától 3 km-re, Lazisétól 6 km-re helyezkedik el. Van egy akvárium része is, valamint nem kevesebb mint 7 izgalmas hullámvasút, és persze számos egyéb izgalmas játék található a parkban, köztük több vizes játék is, melyek nagy melegben remekül hűsítenek. Hogy mennyire félelmetes egy attrakció azt színkódok jelzik, kék, zöld, és piros sorrendben, a pirosak a leginkább adrenalinpumpálósak. A számos különböző intenzitású játéknak köszönhetően, kisebb és nagyobb gyerekeknek, tiniknek, és felnőtteknek is nagy élményt nyújt a Gardaland Park. A Gardalandban sokszor meglehetősen nagy a tömeg, pláne júliusban, és augusztusban, ill. hétvégente. Ahogy a forgalom is hatalmas tud lenni az odavezető úton. A hosszú sorban állást a játékokhoz expressz jegy vásárlásával lehet kiküszöbölni (játékonként 5 EUR).

Eljutás: Peschiera del Garda vasútállomástól 30 percenként ingyenes transzferbusz közlekedik a Gardaland Parkba. Továbbá, június közepe és szeptember közepe között EZEKKEL a menetrend szerinti buszokkal is elérhető. Cím: Via Derna, 4, 37014, Castelnuovo del Garda VR

Belépő: Különböző típusú jegyek vannak, télen és nyáron más árban, online olcsóbbak, lásd őket a Gardaland weboldalán.

Nyitvatartás: Változó, ITT megtekinthető.

Gardaland

Gardaland

Gardaland. Képek: Franco Dal Molin, delawega/Flickr/Creative Commons

Caneva aquapark

A vidámparkon kívül, aquaparkban is szórakozhatnak a gyerekek a tó déli részén. Kis- és nagyobb gyerekek is megtalálják itt kedvenc csúszdájukat, attrakciójukat. Az extrém csúszdák pedig a nagyobbak, valamint akár a felnőttek igényeit is kielégítik. Ilyen például a Water Jump, ahol szép ívben érkezünk a végén a vízbe, vagy a Stukas Boom nevű kamikaze csúszda, melyről, 40 méter magasról, szinte szabadesésben csobbanunk. Viszont sokszor a Caneva aquaparkban is fel kell készülni a tömegre, és a nagy sorokra.

Eljutás: Peschiera del Garda vasútállomástól ingyenes transzferbusz közlekedik az aquaparkba. Továbbá, június közepe és szeptember közepe között EZEKKEL a menetrend szerinti buszokkal is elérhető. Cím: Via Fossalta, 58, 37017 Lazise sul Garda VR

Belépő (2017): 28 EUR. 100-140 cm-es testmagasság között 22 EUR. Online olcsóbb jegyek vehetők.

Nyitvatartás: Változó, ITT megtekinthető.

Caneva Aquapark

Movieland park

A Caneva aquapark mellett található Movieland egy filmes témájú tematikus park. Kisebb, mint a Gardaland, de itt is vannak izgalmas játékok. 1-2 elég egyedi, különleges, más vidámparkokban nem látható attrakció is a része. A vidámparki játékokon kívül, különlegességek a showk, ahol élő filmjeleneteket nézhetünk meg, speciális effektusokkal, színészekkel, kaszkadőrökkel. A Gardalanddel ellentétben a Movielandben nincsenek akkora sorok. Főleg fiatalabb gyerekek számára élvezetes. A Movieland+Caneve aquapark kombinált jeggyel, ami csak 7 EUR-val drágább, mint a belépő csak az aquaparkba, már meg is éri (teljes áron azért inkább nem). Ugyanakkor 1 nap nem elég arra, hogy mindkettőt teljes mértékben kiélvezzük.

Eljutás: Peschiera del Garda vasútállomástól ingyenes transzferbusz közlekedik az aquaparkba/a Movieland Parkba. Továbbá, június közepe és szeptember közepe között EZEKKEL a menetrend szerinti buszokkal is elérhető. Cím: Via Fossalta, 58, 37017 Lazise sul Garda VR

Belépő (2017): 28 EUR. 100-140 cm-es testmagasság között 22 EUR. 1 napos Movieland + Caneva Aquapark kombinált jegy 35 EUR, 100-140 cm-es testmagasság között 29 EUR. 2 napig érvényes kombinált jegy 40 EUR, 100-140 cm-es testmagasság között 34 EUR. Online olcsóbb jegyek vehetők.

Nyitvatartás: Változó, ITT megtekinthető.

Movieland park, Garda-tó

Parco Natura Viva

A Parco Natura Viva már nem a tó partján van, hanem a Garda-tótól keletre, Lazisétól 7 km-re működik. Az igen kiváló és elismert, Európa egyik legjobbjának tartott állatkert és vadaspark 1969-ben nyílt. 40 hektáros területén 1500 állatfaj életét figyelhetjük meg. A szafari park részt saját autóból lehet megtekinteni, olyan, mintha egy afrikai szafarizáson vennénk részt (az ablakokat le ne engedjük!). Itt zsiráfok, zebrák, antilopok, oroszlánok, hiénák, gepárdok testközelből, szinte természetes környezetükben, kerítés nélkül figyelhetők meg. Ugyanakkor a nyári napokon ezen a részen szinte forgalmi dugók szoktak kialakulni. A fauna park rész pedig egy "klasszikus", gyalogosan megnézhető, önmagában is nagyon nagy állatkert. A hatalmas állatkert és a szafarizás együtt akár egész napos program lehet.

Eljutás: Az autópályáról Milánó felől a Sommacampagna, Velence és Bologna felöl Verona Nord, Trento felől pedig az Affi lehajtón kell kihajtani, utána követni a Parco Natura Viva - Safari Park irányába vezető táblákat. Az állatkert busszal is elérhető (június közepe és szeptember közepe között), Bardolinóból, Laziséból, a Gardalandtól, ill. Veronából, a buszokat lásd ITT (a felső, Linee Garda - Lazise - Peschiera - Aeroporto - Verona járat). Cím: Strada Provinciale 27a, 9, 37010 Pastrengo VR.

Belépő (2017): 20 EUR. 3-12 éveseknek 15 EUR. 3 év alatt ingyenes. Június 9.-augusztus 19. között, péntek és szombat esténként vehető esti jegy, 17:00-21:00 között, melynek ára 10 EUR, 5 év alatt ingyenes, ugyanakkor csak a "gyalogos" részére érvényes.

Nyitvatartás: Évszakoktól függően változó, az aktuális nyitvatartás ITT tekinthető meg.

Parco Natura Viva

Parco Natura Viva. Kép: cc-content.net/Flickr/Creative Commons

Bardolino

Bardolino a tó délkeleti részén, Sirmionétól 26 km-re fekvő kisváros. A kis halászfalu mára csendes, nyugodt üdülőhellyé vált. Bardolino híres remek vörösboráról: a Bardolino környéki napsütötte lankákon kiváló szőlő terem, az ebből készült bor megkóstolható a helyi éttermekben, vagy akár egy közeli borospincét is felkereshetünk. A borkedvelők tehát mindenképp ejtsék útba Bardolinót is Garda-tavi kirándulásuk alkalmával.

Bardolino

Bardolino. Kép: Ștefan Jurcă/Flickr/Creative Commons

Borghetto sul Mincio

Borghetto sul Mincio az egyik legjobb kirándulási lehetőség a Garda-tó déli részéről. A Peschiera del Gardától 12 km-re elhelyezkedő, busszal onnan a 46-ossal elérhető, bűbájos, varázslatos kis helyre érdemes ellátogatni. Maximum fél óra alatt be is járható. A kis falu Olaszország egyik legcsodálatosabb helyének számít. Borghetto legkülönlegesebb érdekességei a több száz éves vízimalmai. A szűk, macskaköves utcák egyik kávézójában vagy éttermében pedig kipihenhetjük a kirándulás fáradalmait. Érdemes megnézni a közeli dombon található várromot is, ahonnan szép a kilátás.

Borghetto sul Mincio

Borghetto sul Mincio. Kép: IVAN 63/Flickr/Creative Commons

A Borghetto sul Mincio közelében megtekinthető másik érdekesség a tőle 2,5 km-re elhelyezkedő, szintén a 46-os busszal is elérhető, gyönyörű Parco giardino Sigurtá botanikus kert. Kifejezetten nagy park, területe 600 ezer m2. Labirintus és állatsimogató (szamarakkal, csirkékkel, pulykákkal, kacsákkal, kecskékkel) is a részét képezi. Nyitva 2018-ban március 8.-november 11. között, belépő 12,50 EUR, 65 éven felülieknek 10 EUR, 5-14 éveseknek 6,50 EUR, 5 év alatt ingyenes.

Parco Giardino Sigurtá

Parco Giardino Sigurtá. Kép: Babo Style/Flickr/Creative Commons

Garda-tó közlekedés, eljutás

 • Eljutás Magyarországról - Autóval: Budapestről Sirmione 843 km / kb. 8 órás út. Az autópályákon Olaszországban fizetőkapus, előtte Szlovéniában pedig matricás rendszer van. Aktuális autópályadíjak itt: Olaszországi autópályadíjak.
 • Repülővel: szóba jöhet Milánó, Velence és Bergamo repülőtere (Wizz Air, Easyjet, Ryanair). Milánó Malpensa, valamint a velencei repterekről beutazás a helyi vasútállomáshoz, és a lejjebb leírtak alapján azoktól vonattal lehet jutni a Garda-tóhoz. A Ryanair Bergamóra indított járatainál viszont más a helyzet: a Bergamo repülőtérről busszal Bresciába kell menni (buszmenetrend itt, jegyár 12 EUR, 2-12 éveseknek 6 EUR), Bresciából pedig vonattal Desenzano del Garda vagy Peschiera del Garda állomásra (vonatjegy 3,30 EUR, menetrend itt lekereshető). Másik lehetőség: transzferbusszal Bergamo vasútállomásra, majd onnan vonattal Desenzano vagy Peschiera del Gardába.
 • Olcsó repülőjegy keresési tippek, a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet?
 • Vonattal: több lehetőség is adódhat, a MÁV Veronáig kedvezményes menetjegyeket árul, részletek ITT.
 • Eljutás Veronából: Verona Porta Nouva vasútállomásáról mindössze 15-25 perc alatt érhető el a tó Regionale vagy Frecciarossa vagy Frecciabianca vonatokkal. (Peschiera Del Garda vagy Desenzando del Garda-Sirmione állomás). Regionale típusú vonatokkal érdemes menni, mivel jóval olcsóbbak, és a menetidőben gyakorlatilag nincs különbség. Fontos, hogy Regionale típusú vonatoknál a jegyet érvényesíteni kell a vonatra felszállás előtt valamelyik automatánál! Menetrend, árak: trenitalia.com. A vasútállomásról tovább hajóval vagy busszal a kívánt helyre. A nyári időszakban buszok is közlekednek Verona és a Garda-tó között.
 • Eljutás Milánóból: A Milano Centrale állomásról Frecciabianca, vagy Regionale vonattal 1-1,5 óra alatt érhető el a Garda-tó (Peschiera Garda vagy Desenzano del Garda-Sirmione állomás). Az árak a valamivel lassabb Regionale típusú vonatokra kedvezőbbek. Fontos, hogy Regionale típusú vonatoknál a jegyet érvényesíteni kell a vonatra felszállás előtt valamelyik automatánál (kivéve, ha online vesszük, ez esetben nem kell, a megadott időponttól még 4 óráig érvényes, a jegy a jegyvizsgálónak bemutatható mobilon vagy kinyomtatva)! Menetrend, árak: trenitalia.com. A vasútállomásról tovább hajóval vagy busszal a kívánt helyre. Milánóból továbbá eljuthatunk Peschiara del Gardába Flixbus-szal is, a Lampugnano buszállomásról (1-es metró, Lampugnano állomás).
 • Eljutás Velencéből: A Santa Lucia vasútállomásról Frecciarossa vagy Frecciabianca vonattal 1,5 óra alatt lehet a Garda-tóhoz jutni (Peschiera Garda vagy Desenzano del Garda-Sirmione állomás). Menetrend, árak: trenitalia.com. A vasútállomásról tovább hajóval vagy busszal a kívánt helyre.
 • Melyik vasútállomáson kell leszállni? Akik a tó nyugati részére mennének azok Desenzano del Garda, akik a keleti részt ejtenék útba, azok Peschiera del Garda vasútállomáson szálljanak le a vonatról. Sirmione mindkét vasútállomástól elérhető az LN026-os busszal. Desenzano del Gardából az LN027-es busszal végig lehet menni a teljes nyugati parton, egészen északra, Riva del Gardáig. Peschiera del Gardából pedig el lehet jutni például Bardolino, Garda és Malcesine településekre, ezektől tovább busszal Riva del Gardáig.
 • Hajózás a Garda-tónál: Vannak gyorshajók, melyekkel rövid időn belül elérhetünk egy településről egy másikra, valamint lassú hajók is, ezeken utazva kiélvezhetjük a gyönyörű tájat. A gyorshajókra pótdíjat kell fizetni a jegyáron felül, a gyorsjárati pótdíj távolságtól függ. Katamaránok, és autókat is szállító kompok is közlekednek.
 • A hajók menetrendjei, útvonalai ITT lekereshetők.
 • A vonaljegyek ára távolságtól függ, ITT lekereshető, hogy adott útvonalakon mennyibe kerül egy vonaljegy, és mennyi a gyorsjárati pótdíj. 4-11 éveseknek és 65 éven felülieknek (nekik kizárólag hétköznap) kedvezményes hajójegy van, ez is látható az oldalon.
 • Vehető angolul Free circulation ticketnek, olaszul pedig Carte di libera circolazione-nak nevezett jegy is. Ez gyakorlatilag egy bérlet, mellyel korlátlanul hajózhatunk egy adott napon, minden időbeli, vagy helybeli kötöttség nélkül. Az 1 napos jegy ára a teljes tóra (Desenzano-Riva vagy Peschiera-Riva), mely érvényes a gyorshajókra is, 34,30 EUR, 4-11 éves gyerekeknek 17,60 EUR. A Free circulation jegyekből léteznek olyanok is, melyek csak a tó déli részére (Desenzano-Gargnano vagy Peschiera-Gargnano) érvényesek, ezek ára felnőtteknek 23,40 EUR, gyerekeknek 12,40 EUR. A kizárólag az északi részre érvényes jegyek (Riva-Bogliaco vagy Castelleto) pedig 20,50 EUR-ba, gyerekeknek 11 EUR-ba kerülnek. A csak az északi és déli részre használható jegyek gyorshajókra csak a gyorsjárati pótdíj megfizetése esetén vehetők igénybe.

  Garda-tó hajóútvonalak

 • Busszal a Garda-tónál: a közlekedés nem egységes, nem egy társaság biztosítja, a tó különböző részein különböző busztársaságok járatait vehetjük igénybe. A keleti részen, valamint Verona és a Garda-tó között a Azienda Trasporti Verona Srl járataival közlekedhetünk, az ő menetrendjeiket ITT érhetjük el. A nyugati részen pedig a Trasporti Brescia Nord S.c.a r.l. cég buszaival utazhatunk, az útvonalak összefoglalása térképen ITT. A megfelelő busz- és hajóvonalakról a helyi turisztikai irodákban felvilágosítást nyújtanak, valamint konkrét kérdés a hozzászólások között is feltehető. Általában jól használható a Google Térkép tömegközlekedési útvonaltervezője is, kiadja a megfelelő buszt, és a menetidőt a Garda-tó két pontja között.
 • Autóbérlés: Aki bérelt autóval járná be a Garda-tavat, és környékét, vagy jutna el a repülőtérről a szállásra, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol az autóbérlési cégek ajánlatait lehet összehasonlítani, és a legjobb áron autót bérelni.
 • Kérjük ki az ingyenes Garda Promotions Cardot! Ingyenesen megkaphatjuk turistainformációs pontokon, szállodákban, amennyiben legalább 1 éjszakát egy Garda-tavi szálláson töltünk. 3 napig érvényes. Birtoklásával sok helyen kapunk kisebb-nagyobb kedvezményt belépőkre (köztük: hajók, Monte Baldo felvonó, Heller-kert, Gardaland, ha a helyszínen veszünk jegyet, Parco Natura Viva, Caneve aquapark, Movieland Park).
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Garda-tó hajó

Garda-tó, hajó. Kép: andrejm/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Szia! Nagyon jó cikk, köszönjük :)
Jövőhét pénteken megyünk Bibionéba autóval és egy nap szeretnénk a Garda-tóhoz elutazni.
Mit ajánlanál, hogy tudnánk egy nap alatt körbejárni? érdemes autóval menni, vagy inkább a hajózást válasszuk?
Riva del Garda, Tenno-tó, Malcesine és Sirmione érdekelne minket a cikked alapján, de ha van más ötleted, várjuk szívesen.
Köszönöm!!!
#1 - Heni - 2017.07.13. - 10:33
Szia!

Autóval azért sokkal gyorsabb és kényelmesebb lesz, pláne Bibionéból kiindulva. Nyáron azért nagy a forgalom arra, illetve általában érdemes figyelni az olaszok érdekes vezetési stílusára, illetve azt írod, hogy 1 nap alatt körbejárnátok, északi és déli részeket is írsz, ez azért nem lesz könnyű.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.14. - 02:10
Szia,
szuper összefoglaló (kár, hogy csak azután találtam, hogy hazaérkeztünk innen). :-)
Mi úgy tapasztaltuk, hogy a vidámparkos kombinált jegyekkel másnap még vissza lehet menni (mi például a Canevaba és SeeLandba vettünk kombináltat), mert egy nap alatt valóban nem végigjárható kettő. Sőt! Egy sem. :-)
#3 - Aletta - 2017.07.17. - 10:29
Tibcsi mi körbeértünk egy nap alatt, pedig 2 múzeumban, több városkában és fürödni is megálltunk. Nem volt könnyű és hosszú nap volt nagyon, de nem lehetetlen. ;-)
#4 - Aletta - 2017.07.17. - 10:32
Aletta, hogy telt a napotok? Mikor értetek a tóhoz és mikor lett vége a "körútnak"? :)
Mi azon gondolkozunk, hogy kocsival elmegyünk odáig, majd hajóval folytatjuk az utat azokra a helyekre, amit meg szeretnénk nézni :) remélem azért gyakran járnak majd a hajók :D
#5 - Heni - 2017.07.19. - 10:30
Milyen lehetőség van horgászni Garda-tónál? Szállásunk Gargnanóban lesz./engedély,jegy,felszerelés?/
#6 - Tóvizi Katalin - 2017.08.12. - 17:03
Lehet horgászni, de engedély szükséges, erről nem tudok sokat mondani, itt megtalálod a szükséges információkat:
https://www.gardatrentino.it/en/fishing-licenses-and-permits-Lake-Garda/
A környező kisebb tavakhoz pedig napijegy kell, nem engedély.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.14. - 00:51
Kedves Tibcsi!
érdemes nekivágni autóbérlés nélkül a tó bejárásának, vagy úgy nem az igazi? Mennyi időt érdemes rászánni a körtúrára tömegközlekedve, ha a Baldo hegyet is megmásznánk?
#8 - alexa - 2017.11.12. - 00:31
Kedves Alexa!

Persze, lehet autó nélkül is, nem muszáj feltétlenül az egész tavat bejárni néhány nap alatt. Nem tudom megmondani pontosan mennyi idő, ahhoz a pontos programotokat kéne tudni, menetrendek is számítanak, illetve hogy mikor mennétek.
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.15. - 18:47

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás