Genova - Olaszország látnivalók

Genova nevezetességei

Genova

Genova Olaszország 6. legnagyobb városa, közel 600 ezer lakossal. És egyben évszázadok óta Olaszország legnagyobb és legfontosabb kikötője. A város Kolumbusz Kristóf, valamint Niccoló Paganini szülőhelye. Egykor virágzó tengeri nagyhatalom volt. A tenger mellett a város mögött elterülő hegyek is meghatározzák Genova látképét. Nem tartozik Olaszország fő turistacélpontjai közé, de így nem is kell lépten-nyomon turistacsoportokat kerülgetnünk. Nincs is olyan jó állapotban, nem olyan szép, és nem kínál annyi nevezetességet mint pl. Firenze, Velence, vagy Róma. Ezért nem is mindenkinek tetszik. Sok a lepukkant épület, mely régen sokkal szebb volt, és kicsit koszos Genova. Egyébként egy különösen vibráló, élettel teli város.

Bár remélhetőleg sokan nem tapasztalják majd ilyen rossznak, de sajnos Nápolyhoz hasonlóan, Genova esetében is meg kell említeni a rossz közbiztonságot, a néhol látható veszélyesnek tűnő embereket, prostituáltakat, drogárusokat. És hogy sötétedés után ne sétáljunk az egyébként ilyenkor már kihalt óvárosban, pláne annak szűk sikátoraiban, vagy a kikötő, és a vasútállomás környékén (bár az utóbbi években, a rendbetételeknek köszönhetően már jobb a helyzet, mint régebben). Nappal ezek a részek - a zsebtolvajlástól eltekintve - biztonságosak. Genova mindig is egy veszélyesebb, erőszakosabb városnak számított Olaszországon belül. Mindezek vannak, akit zavarni fognak, de vannak, akiket nem különösebben, akiknek tetszik, hogy ez nem egy "múzeumváros", vagy egy "Disneyland", hanem egy igazi, élő hely. Egy színes, hangos, de sokak számára elbűvölő város, labirintusokkal, palotákkal, középkori falakkal, városi liftekkel. Sokak tehát kifejezetten kedvelik Genovát. Itt olcsóbbak az árak is, kisebbek a sorok az attrakciókhoz, és kevesebb a turista, ami szintén vonzó lehet. Genovában is sok szépség, és érdekes látnivalók fedezhetők fel, melyeket az alábbiakban bemutatunk.

Strand a városban nincs megfelelő, csak gyorsan mélyülők, és nem túl szépek. Genova inkább egy nagyváros, mint egy nyaralóhely, a legközelebbi jó strand Arenzano, de tőle távolabb, nyugat felé, még egyre jobbak vannak, pl. Celle Ligure. A várostól keletre pedig Sestri Levante ajánlható. De Genova környékén, tőle keletre, de inkább nyugatra még több tengerparti város, és jó strand fedezhető fel. Érdemes megnézni a városközponttól mindössze 10 km-re található, vonattal vagy busszal elérhető Nervit, a festői, csendes és nyugodt halászfalut. A 25 méterrel a tengerszint felett álló Nervi ma már Genova egyik városrésze, csodálatos kilátással a tengerre. Ezen kívül, Genovától 58 km-re találhat festői Cinque Terre falvainak a meglátogatása az egyik legjobb kirándulási lehetőség innen, Genovából akár 60-80 perc alatt, közvetlenül (vagy némileg hosszabb idő alatt, átszállással, menetrendtől függ) Monterossóba érhetünk vonattal (Cinque Terréről rövid leírás Pisa oldalunk Pisa környéke részében).

Szállások | Akvárium | Galata Museo del Mare | San Lorenzo katedrális | Piazza de Ferrari | Via Garibaldi | Spianata Castelletto | Boccadasse | Tömegközlekedés | Hozzászólások

Genova szállás

Genova szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Genovában | Szállások Olaszország egyéb részein is

Akvárium / Acquario di Genova

Ez nem csak egy akvárium a sok közül: a genovai régi kikötőben elhelyezkedő akvárium Olaszország legnagyobb akváriuma, és Európában a 2. legnagyobb, a valenciai után. Az 1992-es genovai expóra épült, de 1998-ban kibővítették. A 3100 m2-es akvárium több órás kikapcsolódást kínál, gyerekeknek és felnőtteknek is érdekes. A világszínvonalú akváriumban közelről csodálhatunk delfineket, cápákat, különböző halakat, fókákat, pingvineket, teknősöket. A probléma az akváriummal csak annyi, hogy a belépő igen drága, és a hely legtöbbször nagyon zsúfolt.

Az akvárium megtekintése előtt, vagy után, vagy attól függetlenül, érdemes sétálni Genova nyüzsgő régi kikötőjében (Porto Antico) is - de inkább napközben, ne pedig sötétedés után!

Eljutás: Busz: 1, 12, 13. Legközelebbi metrómegálló: San Giorgo. Cím: Ponte Spinola, 16128.

Belépőjegy (2017): 25 EUR. 4-12 éveseknek: 15 EUR. 4 év alatt ingyenes. 65 éven felülieknek: 21 EUR. Családi jegy (max 2 felnőtt + 3 gyerek): 78 EUR.

Nyitvatartás: Nyitás 8:30-9:30 között. A zárás nagyon változó, ITT megtekinthetők a nyitvatartási időpontok a hónapok adott napjain.

Akvárium, Genova

Akvárium, Genova

Genova, akvárium. Képek: OlsenWeb, Piergiorgio Mariniello/Flickr/Creative Commons

Galata Museo del Mare

Genova hatalmas és érdekes tengerészeti múzeumában bemutatásra kerül a város gazdag és dicsőséges tengeri múltja, emellett szép a kilátás is a múzeum tetőteraszáról. Multimédiás, interaktív kiállítás - gyerekeknek is kifejezetten érdekes.

A múzeum az akváriumtól 10 perces sétára helyezkedik el. A múzeum előtt egy tengeralattjáró is megtekinthető - 5 EUR extra díjért belülről is, ez is a gyerekek kedvence szokott lenni. A Nazario Sauro nevű tengeralattjárót 1976-ban avatták fel, 2002-ig szolgált, és 2010 óta működik múzeumként.

Eljutás: Busz: 12, 13, 15. Legközelebbi metrómegálló: Darsena. Cím: Calata de Mari, 1, 16126.

Belépőjegy (2017): 12 EUR. 4-12 éveseknek: 7 EUR. 4 év alatt ingyenes. A tengeralattjáróval együtt 17 ill. 12 EUR.

Nyitvatartás: Március-október: minden nap, 10:00-19:30 (utolsó belépés: 18:30). November-február: Hétfőként zárva. Kedd-péntek: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:00). Szombat, vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-19:30 (utolsó belépés: 18:30).

Nazario Sauro

Nazario Sauro tengeralattjáró, Galata Museo del Mare. Kép: Monica/Flickr/Creative Commons

San Lorenzo katedrális / Cattedrale di San Lorenzo

Az 1110-ben elkezdett, 1118-ban felszentelt, de teljesen csak a 17. században befejezett, így a romántól a gótikustól keresztül a reneszánszig több építészeti stílust felvonultató genovai katedrális a város fő egyházi épülete. A fekete-fehér, csíkos homlokzattal rendelkező katedrálist a II. Világháború idején, 1941. február 9.-én bombatámadás érte a brit HMS Malaya hadihajóról, azonban a lövedék szerencsére nem robbant fel, és ma is megtekinthető a templomban kiállítva. A legtöbbször csendes, békés templom, kevés turistával, más, felkapott olasz városokban lévő szép templomoktól eltérően. Mindenképp érdemes benézni, belülről is szép.

Cím: Piazza San Lorenzo.

Belépőjegy (2017): Ingyenes belépés.

Nyitvatartás: Minden nap 12-15 között zárva!

Katedrális, Genova

Genovai San Lorenzo katedrális. Kép: littlemisspurps/Flickr/Creative Commons

Piazza de Ferrari

Genova főtere a történelmi városközpont és a város modern része között helyezkedik el. Jó hangulata, nagy és szép szökőkútja, és a teret körülölelő történelmi épületek miatt érdemes idelátogatni, illetve itt kezdeni Genova megnézését - nyaranta akár egyszerűen követve a tömeget.

Eljutás: Metró: De Ferrari. Busz: 607, 618, 635, 640.

Piazza de Ferrari

Piazza de Ferrari

Piazza de Ferrari. Képek: Davide Simonetti, Lorenzoclick/Flickr/Creative Commons

Via Garibaldi

A Via Garibaldi Genova történelmi városközpontjának egyik főutcája, melyen érdemes végigjárni a városban tartózkodva, ez az egyik "kötelező" sétaút. A 250 méter hosszú, de meglehetősen szűk sétálóutca 1550 óta létezik, de csak 1882 óta viseli Guiseppe Garibaldi, az egyesített Olaszország megteremtésében kulcsszerepet játszó politikus nevét.

Az elegáns utca mentén csodálatos barokk épületek, és paloták csodálhatók (1-2 elég rossz állapotban), valamint templomok, éttermek, érdekes boltok, és művészeti galériák is elhelyezkednek. 1-2 palota belső kertjébe is be lehet menni, amit érdemes megtenni: szökőkutak, kis vízesések is láthatók az udvarokon. A paloták a 16. század közepén, gazdag genovai kereskedőknek épültek.

Via Garibaldi

Via Garibaldi

Via Garibaldi, Genova. Képek: Jacqueline Poggi, Tiziano L. U. Caviglia/Flickr/Creative Commons

Spianata Castelletto

A szép és hangulatos kilátóteraszról csodás körpanoráma tárul elénk Genovára és a környékére. Láthatók háztetők, tornyok, templomok, és a tenger. Szép villák, kastélyok, templomok, történelmi építmények fedezhetők fel. Jó erre a békés helyre elmenekülni a kaotikus Genovából, mindenképp érdemes ide feljönni annak, aki a városban jár. Innen sokkal szebb Genova, mint a városban járva. Érdemes kipróbálni az itteni fagyizókat, valamint a kilátóhely környékén, az egész Spianatán, Genova dombos városrészében is sétálni.

Eljutás: A Piazza Portellóról (a Via Garibaldi közelében van) lifttel lehet idejutni, (melyre érvényesek a tömegközlekedési jegyek), vagy pedig gyalog, a Piazza della Meridianától kb. fél órás, kissé nehéz és fárasztó sétával.

Spianata Castelletto

Panoráma a Spianata Castellettótól. Kép: Federica Piersimoni/Flickr/Creative Commons

Boccadasse

Boccadasse, a régi, hangulatos halászfalu, Genova egyik legszebb negyede. Odaérve csodálhatjuk a színes házakat, a halászhajókat, és beülhetünk egy helyi étterembe. Hasonlít a Cinque Terrére, de annál sokkal kisebb rész. A turisták körében népszerű, általában zsúfolt környék.

Az akváriumtól 1-1,5 óra séta. A Corso Italia tengerparti sétányon keleti irányba gyalogolva érhető el, egy szűk öbölben helyezkedik el.

Boccadasse

Boccadasse

Boccadasse

Boccadasse. Képek: Paolo Margari, renagrisa, giasco/Flickr/Creative Commons

Genova tömegközlekedés

  • Genova Cristoforo Colombo repülőteréről bejutás Volabus-szal, 30 perc alatt. A jegy ára 2017-ben 6 EUR, a buszjegy érvényes a repülőtéri buszon kívül, további 60 percig Genovában a tömegközlekedési járatokra. A busz 40-45 percenként jár, menetrendje ITT. Megáll Piazza Principe vasútállomáson is, mely Genova fő pályaudvara, ott vonatra szállva Olaszország szinte minden része elérhető.
  • Genova repterére azonban Magyarországról nem közlekedik közvetlen repülőjárat. A legközelebbi, Magyarországról közvetlenül elérhető repülőtér Pisa reptere, 163 km-re. Onnan a Pisa Centrale vasútállomásra bebuszozás után 2-2,5 óra Genova. Vagy a milánói Malpensa és Bergamo repülőtér, 190-200 km-re, melyekről Milano Centrale állomásra bejutva, onnan 1,5-2 óra alatt érhető el a város. Menetrendek, árak: trenitalia.com
  • A genovai tömegközlekedési jegyek érvényesek buszokra, a 10 liftre, a 2 sikló és az 1-1 metró és hegyi vasút vonalra, valamint a Ferrovia Genova Casella vonatra is (a megfelelő zóna szerint). Van olyan jegy is, ami érvényes a Trenitalia vonatokra is a városhatáron belül.
  • Tömegközlekedési jegyárak Genovában (2017): 100 percig érvényes jegy (Biglietto ordinario): 1,50 EUR ; 100 percig érvényes jegy, mely érvényes a városon belüli Trenitalia vonatokra is (Biglietto integrato Amt -Trenitalia): 1,60 EUR ; Sofőrtől vásárolt 100 percig érvényes jegy: 2,50 EUR ; 10 db-os gyűjtőjegy, mely darabonként 100 percig érvényes, vonatokra is érvényes a városon belül (Carnet da 10 biglietti integrati Amt- Trenitalia): 15 EUR ; Genovapass 24 órás jegy: 4,50 EUR ; 24 órás jegy, melyet egyszerre akár 4 személy is használhat (Biglietto 24 ore per quattro persone): 9 EUR ; 5 db 24 órás jegy gyűjtőjegy formájában (Carnet da 5 biglietti 24 ore): 18 EUR.
  • A Genovában közlekedő buszok menetrendjei ITT láthatók egy PDF-fájlban, vagy vonal és dátum alapján INNEN (az oldal aljáról) kiindulva, a buszvonalat kiválasztva lekereshetők.
  • Tömegközlekedési útvonaltervező ITT, vagy használható a Google Térkép tömegközlekedési útvonaltervezője is.
  • Aki autóval járná be Genova környékét, ill. Olaszország valamelyik részét, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autókölcsönzési cégek ajánlatai, és a legjobb áron kölcsönözhetők bérautók.
  • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Genova trolibusz

Genova, trolibusz. Kép: David McKelvey/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Segítséget kérnék. 2017. 02.05.-én érkezem Genovába repülővel. Savonába kellene tovább jutnom. Lehetséges-e busszal vagy vonattal, vagy taxit kell bérelnem?
#1 - Hofmeister Gáborné / Auguszta - 2016.10.10. - 13:53
A reptérről Volabus-szal be lehet utazni a genovai Principe vasútállomásra, ahonnan gyakran indulnak Regionale vonatok Savonába, 4,70 EUR-ért. Menetrend: http://www.trenitalia.com/tcom-en
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.11. - 01:27
Nagyon köszönöm a segítséget
#3 - Hofmeister Gáborné / Auguszta - 2016.10.11. - 17:46
Szia. Segítséged kérem. Milánóból Genovába érkezünk vonattal és az akváriumba szeretnénk eljutni a kikötőbe. Mivel érdemes menni? Vajon a delfinekkel lehet fényképezkedni vagy esetleg úszni,lehet erről tudni valamit. Köszönöm a sehítséged.
#4 - Tímea - 2017.03.19. - 15:37
Szia!

Gyalog is csak negyed óra:
https://goo.gl/maps/HPKmgF6M5VG2
Vagy mehettek 1-es vagy 32-es busszal, vagy pedig metróval 2 megállót, San Giorgio állomásig, közvetlenül a vasútállomástól a kikötőig/akváriumig.
Nem látok utalást arra, hogy ebben az akváriumban lenne lehetőség a delfinekkel úszni. De nagyon közelről láthatók a delfinek.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.20. - 00:16
Kedves Tibcsi! Milanobol szeretnénk egy napra lemenni valamelyik, Genovahoz közeli tengerpartra! Tudnál mondani Genovahoz közel olyan strandot ami kiépített, de azért nem túl drága és szép helyen van? Köszönöm!
#6 - Demeter Dora - 2017.05.21. - 13:40
Időközben kinéztem Camogli strandját.. Tudsz erről valamit? Mennyibe kerül ezen a részén kb. 5-6 órára a napernyő es 2db ágy? Köszönöm!
#7 - Demeter Dóra - 2017.05.21. - 18:26
Szia!

Sajnos ebben most nem tudok segíteni, nem tudok Camogli strandjáról konkrétan információkat.
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.23. - 21:35
Kedves szerző! Nem értem miért kell rémhíreket kelteni Nápolyról és Genovaról???? Idősebb házaspár vagyunk(55-57) és novemberben jártunk mind a két városban nagyon kevés angol és német tudással, ráadásul még szállást sem foglaltunk előre!!!!!! Semmi de SEMMI atrocitás nem ért minket ,sőt még kevesebb kéregetővel találkoztunk Nápolyban mint Pesten!!!!! Nápolyban a Garibaldi téren volt a szállásunk (Hotel Ideál) Genovában egy napot töltöttünk de hasonló jó tapasztalataim vannak a közbiztonságról mint Nápolyban, ahol egy hetet voltunk és csak tömegközlekedéssel utaztunk este "plázázni" is.Sok Magyarral találkoztunk, beszéltünk mind két városban és nagyon pozitív volt a véleményük a közbiztonságról!!!! Ki kell menni és személyesen meggyőződni mi van most ,nem a sok évi rossz tapasztalatokból elijeszteni az utazni vágyókat.
Tisztelettel, Szalainé
#9 - Szalainé Katalin - 2017.12.10. - 13:21
Ha Milánóból Genovába szeretnék menni, a helyszinen is lehet jegyet venni a vonatokra vagy mindenképp elővételben kell?
#10 - Agárd Nikolett - 2018.01.25. - 20:06
Nem kötelező semmilyen vonatra elévételben venni.
Ha Regionale vagy Regionale Veloce típusú vonattal mész, akkor nem is olcsóbb elővételben.
Intercity vagy Thello típusú vonatok esetében ugyanakkor jóval olcsóbb lehet elővételben, de nem érdemes azokkal a drágább vonatokkal menni, mert alig van különbség menetidőben. Kivéve, ha elővételben még a Regionale vonatoknál is olcsóbb, van olyan.
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.26. - 01:01

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás