Milánó látnivalók, érdekességek

Milánó nevezetességei, bemutatása

Milánó

Az 1,3 milliós Milánó, Róma után, Olaszország 2. legnagyobb városa, ugyanakkor az ország legfontosabb, legjelentősebb városa. Olaszország ipari fővárosának tartják. A legmodernebb város az országban: ha Róma a "régi", Milánó mindenképpen az "új". Kozmopolita, elegáns, nyüzsgő város, elegáns, fényes üzletekkel, forgataggal. Remekül keveredik itt a régi a modernnel, de néhány szempontból, turistaként nem olyan vonzó. Milánó néhány téren mintha nem is Olaszország része lenne, más az atmoszférája: nem színes, inkább szürke, nem ráérős, hanem sietős, elfoglalt, nem művészi, inkább egy üzletorientált metropolisz. Aki Olaszországot szeretné megismerni, az ne Milánóval kezdje. De akinek van türelme és ideje felfedezni, az sok szépséget találhat itt - Milánóban ezek nincsenek annyira szem előtt mint több más európai nagyvárosban.

Milánót nem tartják olyan szépnek, mint más ismert olasz városokat, turistaként sokak szerint inkább a "milánói életstílust" lehet élvezni: az operát, a vásárolgatást, a focit, és az éjszakai életet. A mi véleményünk szerint a belváros egyáltalán nem csúnya, azért rondának nem mondhatjuk Milánót. Szép házak és utcák vannak. De valahogy talán az olaszos karakter, hangulat hiányzik Milánóból, vagy éppen a más híres városokra jellemző egyedi, magával ragadó atmoszféra, és nincs is igazán sok, valóban izgalmas és felejthetetlen időtöltési lehetőség, nincs nagyszámú, csak Milánóban látható, csak a városra jellemző különleges látnivaló, ami több napos kikapcsolódásra adna lehetőséget. Persze azért több világhírű nevezetesség várja az ide utazókat, és itt található a világ leghíresebb festménye, Leonardo da Vinci utolsó vacsorája is.

Milánó komoly vonzereje, hogy innen számos olasz város, és tó, vagy akár a svájci Alpok is könnyen és gyorsan elérhető, ezekről a cikk végén, a kirándulási lehetőségek részben lehet olvasni. Milánó látnivalói közül a legjelentősebbeket, legszebbeket az alábbiakban bemutatjuk. A látnivalók, érdekességek elhelyezkedése egymáshoz képest pedig Milánó térkép oldalunkon látható.

Szállások | Dóm | Galleria Vittorio Emanuele II | Teatro alla Scala | Santa Maria delle Grazie, Az utolsó vacsora | Basilica di Sant'Ambrogio | Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore | Chiesa di Santa Maria presso San Satiro | Castello Sforzesco | Pinacoteca di Brera | Ambrosiana | Museo Poldi Pezzoli | Leonardo da Vinci múzeum | Museo del Novecento | San Berardino Ossa | Navigli | HangarBicocca | Bosco Verticale | Piazza Gae Aulenti | San Siro stadion | Via Monte Napoleone | Ajánlott szállások | Tippek, tanácsok, közlekedés | Kirándulási lehetőségek | Hozzászólások

Milánó szállás

Szállások Milánóban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Milánóban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Duomo / Dóm

A milánói dóm építése 1386-ban kezdődött meg, és közel 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. 157 m hosszú, 97 m széles, homlokzata 56 m magas, míg a kupolatoronyé 109 m. A fehérmárványból készült épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával, 96 vízköpőjével, 2245 szobrával lenyűgöző. Ehhez képest meglehetősen egyszerű a belső része. Méretei ugyanakkor lenyűgözőek, 10186 km2-es területével a Szent Péter bazilika, és a sevillai Dóm után, Európa 3., valamint a világ 5. legnagyobb temploma.

Lehetőség van felmenni a dóm tetejére, ahonnan, a gótikus tornyok mellől, remek kilátás nyílik a városa, szép időben még az Alpokig is ellátni.

A Dóm téren, a dómon kívül egyéb nevezetességek is megtekinthetők: a dóm előtt áll II. Viktor Emánuel lovas szobra, a téren pedig a mai formáját a 18. században elnyerő klasszicista királyi palota (Palazzo Reale), az érseki palota (Palazzo Arcivescovile), valamint a modern művészeti képtár, a Museo del Novecento (lásd később). A királyi palotában a dóm történetét bemutató múzeum található, valamint rendszeresen érdekes és értékes időszaki kiállítások.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 14, 15, 16, 24, 27.

Belépőjegy (2018): Duomo, kripta, múzeum: 3 EUR, 6-12 éveseknek 2 EUR. Tető: lépcsőn 9 Euró (6-12 éveseknek 4,50 EUR), lifttel 13 Euró (6-12 éveseknek 7 EUR). 6 éven aluliak számára ingyenes. Online jegyek ITT vehetők (0,50 EUR foglalási költséggel).

Nyitvatartás: Duomo: 08:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00). Tető: 9:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00).

Duomo, Milánó

Milánói dóm

Duomo. Képek: Giovanni_Novara, Taboada Testa

Galleria Vittorio Emanuele II

A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm terét, a Piazza del Duómót, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található, de a Galleria önmagában is csodálatos látnivalónak számít. Elegáns üzletek, mint a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti, vagy a Prada üzletei találhatók ebben a bevásárlóutcában, valamint felsőkategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak - de még McDonald's is. Évről évre Milánó legelegánsabb üzletei és éttermei nyíltak itt meg. A passzázs maga is elegáns: üvegkupolája, üvegteteje, és mozaikpadlója csodálatos. Korában a legnagyobb ilyen jellegű építménynek számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítése felé szerte a világon. A Galleria vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.

A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak "Milánó szalonjának" (il Salotto di Milano) is hívják. Építését 1865-ben kezdték meg, és 1877-ben avatta fel a névadó II. Viktor Emánuel, az egyesített Olaszország első királya. Tervezője, Guiseppe Mengoni a Galleria építése közben, az állványzatról lezuhanva hunyt el, röviddel az átadás előtt.

A Galleriában néha embereket látunk forgolódni: a padlóján lévő torinói bika tökén a sarkunkon történő háromszori körbeforgás a legenda szerint szerencsét hoz - annyian forognak ott, hogy a bika hasánál ma már csak egy lyuk látszik. A bikát a Galleria közepén, a McDonald's-hoz közel keressük.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 3, 12, 14, 16, 19, 24, 27, Duomo állomás. Busz: 15,23, Piazza Fontana állomás. Cím: Piazza Duomo, 20123.

Galleria Vittorio Emanuele II, Milánó

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II. Képek: placeboe, dirk huijssoon

Teatro alla Scala

A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, sokáig itt volt Európa legnagyobb színpada. Építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület, a Teatro Regio Ducale egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balettházának tartják. Olyan művészek léptek itt fel mint Maria Callas vagy Pavarotti.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Cím: Via Filodrammatici, 2, 20121.

Múzeum, előadóterem látogatás minden nap 9:00-17:30 között (az előadóterem nem látogatható, amennyiben előadás vagy próba zajlik). Ár 2018-ban: 9 EUR, diákoknak és 65 éven felülieknek 6 EUR, 12 év alatt ingyenes. Zárva: január 1., húsvét vasárnap, május 1., augusztus 15., december 7., 24. (délután), 25., 26., 31. (délután).

Teatro alla Scala

Teatro alla Scala. Fotó: Bruce Turner

Santa Maria delle Grazie templom, Az Utolsó Vacsora

A templom építését 1469-ben fejezték be. A II. Világháború idején, 1943-ban súlyos sérüléseket szenvedett. 1980 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Leonardo da Vinci lenyűgöző, monumentális remekműve, a 450x870 cm-es Utolsó Vacsora c. festmény miatt világhírű, azt ezt ábrázoló fal a bombatámadás alkalmával épen maradt. Ugyanakkor a freskó (nem igazi freskó, hiszen nem nedves, hanem száraz falra, temperával festette a mester) állapota az évszázadok alatt folyamatosan romlott, a legutolsó restaurációja 1978-1999 között történt. Érdekesség, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mivel méltatlannak érezte magát a feladathoz.

Szezontól függően, napokkal, hetekkel, vagy akár, a nyári hónapok esetében, hónapokkal a látogatás előtt jegyet kell foglalni ide, ez ezen az oldalon tehető meg. Az a hivatalos oldal, a többi helyen drágább a jegy. Az oldalon az is látszik, hogy a következő időpontokra mikor nyílik meg a foglalási lehetőség. A megnyitási dátumokon felül, érdemes felnézni a hónap első napján is az oldalra, mivel akkor is nyílnak új helyek, ekkor adnak vissza sok jegyet. Vagy telefonon is lehet foglalni (ha épp felveszik): +39 02 92800360. A megkapott időpont előtt pedig 15-20 perccel megjelenni. Ha lemondott foglalások miatt jegyek szabadulnak fel, azokat minden reggel 8:15-kor árusítják, érdemes személyesen megjelenni.

Eljutás: M1, M2 metró: Cadorna megálló. Villamos: 20, 24, 29, 30. Cím: Via Giuseppe Antonio Sassi, 3, 20123 / Piazza Santa Maria delle Grazie.

Belépőjegy (2018): 12 Euró. 18-25 éveseknek 7 Euró. 18 éven aluliaknak 2 Euró. Minden hónap első vasárnapján ingyenes. Előre foglalás kötelező (a hónapok első vasárnapján is, de a hónapok első vasárnapjaira a weboldalon nem, csak a +39 02 92800360 telefonszámon lehet foglalni)!

Santa Maria delle Grazie, Milánó

Santa Maria delle Grazie. Kép: Davide "Dodo" Oliva

Basilica di Sant'Ambrogio

A 379-386 között, Szent Ambrus által építtetett bazilika Milánó egyik legrégebbi, és valószínűleg legszebb temploma. Igen érdekes kriptájában megnézhetők Szent Ambrus, és más szentek ereklyéi. Belépve szinte érezni lehet a történelmet, azt, hogy a templom majdnem 2000 éves, és, amennyiben éppen nem lepik el a turistacsoportok, a templom békéje is átérezhető. Végigkövethetjük a kereszténység történetét a katolikus egyház kezdetétől, a Római Birodalmon keresztül addig, míg a kereszténység világvallássá vált.

Eljutás: M2 metró: S. Ambrogio állomás. Busz: 50, 58, 94. Cím: Piazza Sant'Ambrogio, 15, 20123.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 10:00-12:00 és 14:30-18:00. Vasárnap: 15:00-17:00.

Basilica di Sant'Ambrogio, Milánó

Basilica di Sant'Ambrogio kép: Sharat Ganapati, Air Force One

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Az 1503-1518 között épített, bencés apácák által alapított templom ma múzeumként és koncertteremként működik. Milánó egyik legszebb belső terű temploma, bibliai történeteket ábrázoló freskókkal. A belső szépsége kívülről még nem látható. Két része van, egy publikus, és egy rejtett. A Dóm közelében van, ingyenes, és gyorsan bejárható, emellett nagyon szép, tehát érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel a művészet, és a szép templomok. Sokan "Milánó Sixtus-kápolnájaként" emlegetik.

Eljutás: M1 metró: Cairoli vagy M2 metró: Cadorna állomás. Busz: NM1. Villamos: 16, 27. Cím: Corso Magenta, 15.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore

Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore. Kép: vaferina/Flickr/Creative Commons

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro

Egy másik szép templom, de inkább belülről impozáns. Szintén ingyenes ide a belépés, tehát mindenképp érdemes betérni, ez is Milánó egyik leghíresebb, legszebb templomának számít. A dóm közelében található, bár kicsit nehéz megtalálni. A kis templomról kívülről nézve nem is gondolnánk, milyen szép freskók, kápolnák vannak benne, és micsoda optikai illuziót hoztak létre, melynek köszönhetően sokkal nagyobbnak tűnik, mint kívülről. A legtöbb látogató elámul, hogy a jelentéktelen homlokzat után milyen szép a templom belső dekorációja. Egy 876 óta álló kisebb bazilika helyére 1472-1482 között építették reneszánsz stílusban, de ma is láthatók 9. századi oszlopfők és falrészletek.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo megálló. Cím: Via Torino, 17-19, 20123.

Belépőjegy: Ingyenes belépés (csoportok számára kötelező a bejelentkezés a sansatiro kukac chiesadimilano.it e-mail címen)

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 9:30-17:30. Vasárnap: 14:00-17:30.

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro, Milánó

Chiesa di Santa Maria presso San Satiro kép: Augusto Mia Battaglia/Flickr/Creative Commons

Castello Sforzesco

A milánói hercegek korábbi rezidenciája a város egyik legjelentősebb építészeti alkotásának számít. A 15. században, Franceso Sforza, eredetileg védelmi célból épített újjá egy korábban, ezen a helyen lerombolt építményt, de a vár egyre inkább királyi palota jelleget kezdett felvenni az évek folyamán. A 15. század végére a kor egyik legpompásabb hercegi székhelyévé vált. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, de gyönyörűen helyreállították. Ma múzeumok működnek benne: képtárnak (15-18. századi művekkel), iparművészeti múzeumnak, bútormúzeumnak, hangszermúzeumnak, régészeti múzeumnak, és egyiptomi múzeumnak ad helyet. A Castello Sforzesconak számos szép belső udvara van, közülük talán a legszebb a Cortille della Rochetta.

A kastély mögött 47 hektáron terül el a 19. század végén létesített Parco Sempione, Milánó egyik legnagyobb parkja, a milánóiak egyik kedvenc pihenőhelye. A parkban található 108 m magas toronyból (Torre Branca) csodálatos kilátás nyílik a városra, az 5 EUR-s belépő megéri a toronyba. A park végén a Piazza Sempionén, az Arco Sempione, egy Napóleon által 1807-ben emelet diadalív áll.

Eljutás: M1: Cairoli - Castello vagy M2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. Buszok: 18, 37, 50, 58, 61, 94. Villamosok: 1, 2, 4, 12, 14, 19. Cím: Piazza Castello, 27029.

Belépőjegy (2018): Kastély: Ingyenes belépés. Múzeumok: 5 EUR, 65 éven felülieknek 3 EUR. 18 éven alul ingyenes. Ingyenes belépés mindenkinek keddenként 14:00-től, szerda-vasárnap egy órával a zárás előtt.

Nyitvatartás: 7:00-19:30. Múzeumok: 9:00-17:30 (utolsó belépés: 17:00). A múzeumok zárva: minden hétfőn, január 1., húsvét hétfő, május 1., december 25.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco, Milánó

Castello Sforzesco. Képek: andreasmarx, Air Force One

Pinacoteca di Brera

A világhírű képtár, a Pinacoteca di Brera Olaszország egyik legfontosabb művészeti gyűjteményének ad helyet. A 17. századi Palazzo di Brerában található, ahol a 18. század óta gyűjtik az olasz festészet remekműveit: elsősorban az itáliai barokk és reneszánsz idejéből, de 20. századi olasz festők munkái is helyet kaptak, és a 16-17. századi németalföldi és flamand festészettől foglalkozó rész is van (Rubens, Van Dyck és Rembrandt alkotásai is megcsodálhatók). Az olasz és itáliai festészet 15-20. század közötti alkotásaiban lehet itt gyönyörködni. Olyan művészek alkotásai tekinthetők itt meg, a teljesség igénye nélkül, mint Mantegna (köztük a Pieta c. kép), Raffaello (köztük a Mária eljegyzése), Hayez (köztük a Csók c. kép), Canaletto (Canal Grande), Bellini (köztük a Krisztus sírbatétele, és a Pieta), Caravaggio (Az emmausi lakoma), Veronese (Krisztus megkeresztelése), Tintoretto (Szent Márk megjelenése a velenceiek előtt), Piero della Francesca vagy Modigliani.

Eljutás: M2: Lanza - Piccolo Teatro állomás. M3: Montenapoleone állomás. Villamosok: 1, 4, 8, 12, 14, 27. Buszok: 61, 97. Cím: Via Brera, 28, 20121.

Belépőjegy (2018): 10 Euró. 18-25 éveseknek 7 Euró. 18 éven aluliaknak ingyenes. Minden hónap első vasárnapján mindenki számára ingyenes.

Nyitvatartás: Kedd-vasárnap: 8:30-19:15 (a jegypénztár 18:40-kor zár). Zárva: minden hétfőn, január 1.-én, május 1.-én és december 25.-én

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera. Fotó: nettaphoto

Ambrosiana könyvtár és képtár

A Palazzo del Ambrosiana az 1609-ben alapított impozáns könyvtárnak, valamint Ambrosiana képtárnak ad helyet. Milánó egyik fő kulturális látnivalója. A földszinten található könyvtárban nagy értékű régi kódexek, kéziratok, és ősnyomtatványok kerültek kiállításra. Az emeleteket elfoglaló képtár többek között, Cavaraggio, Leonardo da Vinci, Boticelli, Tiziano és Bramantino műveiből tevődik össze. A legkiemelkedőbb kiállítási tárgyak Leonardo festményei, valamint részek a híres Codex Atlanciából. A Codex a tervek szerint 2009-2015 között került volna az Ambrosianában elhelyezésre, de 2015-ben ezt meghosszabbították.

Eljutás: M1 metró: Cordusio vagy Duomo megálló. M3 metró: Duomo megálló. Villamos: 12, 14, 16: Orefici-Cantù megálló, 2,3: Duomo megálló.

Belépőjegy (2018): 15 EUR. Egyetemi hallgatóknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek: 10 EUR. 14 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30). Zárva: hétfőnként (kivéve: húsvét hétfő), december 25., január 1., húsvét vasárnap.

Ambrosiana

Ambrosiana. Fotó: FouPic

Museo Poldi Pezzoli

A múzeum az északolasz (pl. Mozetti, Bellini, Botticelli, Borgogne és Cranach), és velencei, flamand, és lombardiai alkotók műveinek gazdag kollekciójáról, festményekről, szobrokról, és egyéb műtárgyakról (fegyverek, bútorok, ékszerek, órák, kelmék) nevezetes. A kis múzeum egy korábbi magángyűjteményből került kialakításra, eklektikus, de jól kiválogatott gyűjtemény, különösebb rendezőelv nélkül. A művészetrajongók kifejezetten kedvelik, a kis, magángyűjtemények egyik legjobbja. Akik nem feltétlenül járnak sok múzeumba, azok egy részének is tetszik, míg mások unalmasnak találhatják.

Eljutás: M3 metró: Montenapoleone vagy Duomo. M1 metró: Duomo. Villamos: 1-es, Montenapoleone megálló. Cím: Via Manzoni 12, 20121.

Belépőjegy (2018): 10 EUR. 11-18 éveseknek és diákoknak 4,50 EUR. 60 éven felülieknek: 7 EUR. 11 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitvatartás: 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30). Zárva: minden kedden, január 1., húsvét, április 25., május 1., augusztus 15., november 1., december 25.

Poldi Pezzoli múzeum

Poldi Pezzoli múzeum. Fotó:Lawrence/Flickr/Creative Commons

Leonardo da Vinci múzeum / Museo della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci

Olaszország legnagyobb technikai és tudományos múzeuma. Természetesen jelentős hangsúlyt fektetnek Leonardo da Vinci munkáira. Az 1953-ban nyílt múzeum szekciói: anyagok, közlekedés, energia, kommunikáció, Leonardo da Vinci, új határok, a fiatalok tudománya. Minden rész, főleg gyerekek számára, interaktív kiállítást is tartalmaz. Nagy, gazdag múzeum, a tudomány iránt érdeklődők hosszú órákat el tudnak itt tölteni, és, többek között, Leonardo da Vinci zsenialitását részletekbe menően megismerhetik.

Eljutás: M2 metró: S. Ambrogio megálló. Busz: 50, 58: S. Vittoro megálló, 94: Carducci megálló. Cím: Via San Vittore 21, 20123. Cím: Piazza Pio XI, 2, 20123

Belépőjegy (2018): 10 EUR. 25 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek: 7,50 EUR. 3 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-péntek: 9:30-17:00. Szombat, vasárnap és ünnepnap: 9:30-18.30. Zárva: hétfőnként, ha munkanap, december 24., december 25., január 1.

Leonardo da Vinci múzeum

Leonardo da Vinci múzeum. Fotó: Ben Ostrowsky/Flickr/Creative Commons

Museo del Novecento

A "klasszikus" Brera képtárral ellentétben, a Museo del Novecento a modern, és kortárs művészet rajongói számára kötelező látványosság. A Piazza del Duomon, a Palazzo dell'Arengario-ban található, egy különleges épületben, mely önmagában is megtekintésre érdemes, akár csak kívülről is. Belülről pedig a dómra kínál egyedi kilátást. A 2010-ben nyílt múzeum hamar Milánó legnépszerűbb, legszínvonalasabb nevezetességei közé emelkedett.

Az olasz és a nemzetközi 20. századi művészet egyik legnagyobb olaszországi gyűjteménye tekinthető itt meg. A futurizmusnak, a spatializmusnak, és az arte povera művészeti irányzatának külön részleget szenteltek a múzeumban. Az olasz mesterek, mint Fontana vagy Boccioni munkái mellett olyan külföldi alkotók mesterművei is láthatók itt, mint Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Georges Braque, Piet Mondrian, Paul Klee vagy Henri Matisse.

Eljutás: M1, M3 metró: Duomo állomás. Villamos: 2, 3, 12, 14, 16, 19, 24, 27, Duomo állomás, 15,23, Piazza Fontana állomás. Busz: 54, Piazza Diaz megálló. Cím: Via Marconi, 1, 20122.

Belépőjegy (2018): 5 Euró. 65 éven felüliek, és egyetemi hallgatók számára 3 EUR. 25 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfő: 14:30-19:30. Kedd, szerda, péntek, vasárnap: 9:30-19:30. Csütörtök, szombat: 9:30-22:30. Utolsó belépés mindig 1 órával a zárás előtt.

Museo del Novecento

Museo del Novecento. Fotó: lubats

Chiesa di San Bernardino alle Ossa

A Dómtól 5 perces gyaloglással elérhető, 13. században épített, de leégett, végül 1776-ban felszentelt templom csontrakási miatt ismert és látogatott. A templom belső részéből, jobb oldalról elérhető kis kápolnájának falát a padlótól a plafonig emberi koponyákkal és csontokkal "díszítették". A csontok azért kerültek ide, mert 1210-ben a szomszédos temetőben elfogyott a hely. Érdekes, lélegzetelállító, egyedülálló, bizarr, kissé félelmetes látnivaló. Közvetlenül mellette a 11. századi Santo Stefano Maggiore templom látható.

Eljutás: M1, M3: Duomo állomás, gyaloglással. Busz: 54, villamos: 12, 15, 23, 27, Via Larga megálló. Cím: Verziere, 2, 20122.

Belépő: Ingyenes belépés!

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 7:30-12:00 és 13:00-18:00. Vasárnap zárva.

San Bernarino alle Ossához kapcsolódó képeket alapértelmezés nem jelenítjük meg, mivel a nyugalom megzavarására alkalmasak lehetnek. A képek megtekintéséhez kattintani kell.

San Berardino Ossa. Képek: Pedro Nuno Caetano, omnia_mutantur/Flickr/Creative Commons.

Navigli

A Navigli egy hangulatos, nyüzsgő negyed, ahol a csatornák mentén éttermek, kávézók, bárok, üzletek helyezkednek el. A hangulat mellett az éttermek miatt érdemes idelátogatni - mindenképpen sötétedés után. Itt Milánó egy teljesen másik, és igen érdekes arca tapasztalható meg.

Eljutás: 2-es metró: Pta Genova F.s. állomás. Vagy a 2-es villamossal is ide lehet jutni.

Navigli

Navigli. Fotó: Edoardo Forneris/Flickr/Creative Commons

HangarBicocca

A korábbi Pirelli-gyárépület 2004 óta egy kortárs művészeti központnak ad otthont, ahol érdekesebbnél érdekesebb, ingyenesen megtekinthető időszaki kiállításokat szoktak tartani. Ez egy "titkosabb", kevésbé ismert, a városközpontból kieső látnivaló, de aki szereti a modern művészeteket, az jöjjön el ide, pláne úgy, hogy semmit sem kell fizetni a belépésért.

Eljutás: M1 metró: Sesto Marelli állomás. Innen 900 méter gyaloglás, vagy 51-es vagy 87-es busz Via Chiese (Hangarbicocca) megállóig. Cím: Via Chiese 2, 20126.

Belépő (2018): Ingyenes belépés!

Nyitvatartás: Hétfő-szerda: zárva! Csütörtök-vasárnap: 10:00-22:00. Az időszakos zárva tartások miatt érdemes a látogatás előtt megtekinteni a weboldalukat, ahol az aktuális kiállításokról is tájékozódhatunk.

HangarBicocca

HangarBicocca. Kép: Matteo Bittanti/Flickr/Creative Commons

Bosco Verticale

Ha a Porta Garibaldi környékén járunk, vagy több időnk van Milánóban, érdemes megnézni ezeket a különleges épületeket is. A 2009-2014 között épített, többszörösen díjnyertes 2 toronyház (az egyik 111 méter, a másik 76 méter magas) erkélyein, teraszain fák nőnek (több mint 700), így egy varázslatos függőleges erdőt alkotnak. A Bosco Verticale az építészet és a természet csodálatos kombinációja.

Eljutás: M2 metró: Giola állomás vagy M5 metró: Isola állomás. Cím: Via Gatano de Castilla, 20124.

Bosco Verticale, Milánó

Bosco Verticale. Kép: el_ave/Flickr/Creative Commons

Piazza Gae Aulenti

Gae Aulentiről, a 2012-ben elhunyt híres olasz építészről, a párizsi Orsay múzeum, és Pompidou központ tervezőjéről nevezték el ezt a kör alakú teret. Az utcaszint felett 6 méterrel található tér 2009-2011 között épült. A modern építészet, a metropoliszok, a futurisztikus helyek kedvelőinek tetszését fogja elnyerni a lenyűgöző, felhőkarcolókkal, modern épületekkel körülvett, modern szobrokkal, szökőkutakkal díszített tér, ahonnan szép a kilátás is Milánó magas házaira. Akiket nem érdekel a modern építészet, azoknak nem szükséges a tér miatt, ami kívül esik a többi nevezetességtől, ide kijönniük. Nyáron sokszor szinte csak itt lehet Milánóban igazán hűsölni, ugyanis itt mindig van szellő. A tér környékén remek a hangulat, több üzlet, és étterem is található.

Eljutás: M2, M5 metró: Garibaldi FS megálló.

Piazza Gae Aulenti

Piazza Gae Aulenti. Kép: Ciccio Pizzettaro/Flickr/Creative Commons

San Siro stadion

Az AC Milan és az Internazionale, Olaszország két leghíresebb és legsikeresebb stadionjának megtekintését bizonyára nem fogják kihagyni a focirajongók. A hivatalos nevén Stadio Giuseppe Meazza 80 ezer fő befogadására alkalmas, az UEFA értékelése szerint 5*-os futballstadion. 1925-ben építették, de azóta nem kevesebb, mint 7 alkalommal renoválták - legutóbb 2002-ben. Helyet adott az 1990-es VB mérközéseinek, 3 UEFA-kupa/Európa Liga döntőnek, és a 2016-os Bajnokok Ligája döntőnek is.

Eljutás: M5 metró: San Siro Stadio állomás. Meccsnapokon az M1-es metró Lotto megállójától busz is közlekedik a stadionhoz. A stadiontúrához és a múzeumhoz a 8-as kapun lehet bemenni. Cím: Piazzale Angelo Moratti, 20151.

Belépőjegy (2018): Múzeum és stadiontúra: 17 Euró. 14 éven aluliaknak és 65 év felettieknek 12 Euró. 6 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitva tartás (múzeum+stadiontúra): 09:30-17:00, a túrák fél óránként indulnak. Milan és Inter hazai meccsnapokon előbb van zárás, esetleg nyitva sincs.

San Siro

San Siro. Kép: jamiejohndavies

Via Monte Napoleone

Az elegáns és drága utcában ékszerboltok, és a nagy divatházak fényes üzletei sorakoznak. A világ egyik "divatfőutcájának" tartják, mivel Milánó a divat fővárosa, és a Via Montenapoleone a város fő divatutcája. A világ legnagyobb divatházai közül többnek a fő irodája, és székhelye is itt van. A Via Monte Napoleone a II. Világháború után vált a párizsi Rue du Faubourg Saint-Honoré, a római Via Condotti a londoni Bond Street és Oxford Street vagy a firenzei Via de' Tornabounihoz hasonló jelentőségű divatutcává. A Via Monte Napoleone mellett a környék több másik utcája is Milánó divatközpontjához tartozik.

Eljutás: M1: San Babila, M3: Montenapoleone metrómegállók

Via Monte Napoleone

Via Monte Napoleone. Kép: y xiquinhosilva

Ajánlott, válogatott, kiváló ár-érték arányú szállások

(a megadott árak tájékoztató jellegűek, mivel időpontonként változnak, és akcióknak, stb. köszönhetően jóval kedvezőbbek, vagy éppen bizonyos időszakokban akár magasabbak is lehetnek, a szálloda foglalási oldalára kattintva lekérdezhető aktuális dátumunknak megfelelően)

Milánó, szálloda

Kép: Dennis S. Hurd/Flickr/Creative Commons

Tippek, tanácsok, közlekedés

 • Milánóba eljuthatunk Budapestről Wizz Airrel és Ryanairrel, Debrecenből Wizz Airrel, vagy akár, van, akinek azok vannak közelebb, Pozsonyból is Ryanairrel vagy Bécsből EasyJettel. Emellett vonattal is, vagy Flixbus-szal, 10990 Ft-tól. Olcsó repülőjegy keresési tippek, a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet?
 • A Wizz Air budapesti és az EasyJet bécsi gépei a Milano Malpensa repülőtérre érkeznek. Innen bejutás Malpensa Express vonattal, amelyik az 1-es termináltól indul (az 1-es és 2-es terminált ingyenes transzferbuszok kötik össze), Centrale vagy Cadorna vasútállomásig. A Centrale állomásra közlekedők megállnak Porta Gabribaldi, Bovisa, Saronno és Busto Arsizio (utóbbinál nem mindegyik vonat) állomáson is. Míg a Cadornára közlekedők menetrendtől függően nem állnak meg sehol, vagy megállnak Bovisa, Saronno, és Busto Arsizio Nord állomáson is. Jegyár 13 EUR felnőtteknek, 6,50 EUR gyerekeknek 4-14 év között. Online vehető retúrjegy is (személyesen csak akkor, ha aznap már visszamegyünk) 20 ill. 10 EUR-ért. A vonat menetrendje itt tekinthető meg, vegyük figyelembe, hogy átszállásos útvonalakat is kiad a kereső.
  A vonaton kívül mehetünk buszokkal is, mindkét termináltól közlekedik a Centrale vasútállomásig a Terravision busza: 8 EUR (5-12 éveseknek 5 EUR), retúr 14 EUR, és a Malpensa Shuttle: egy irányba 10 EUR (2-12 éveseknek 5 EUR), retúrjegy 16 EUR, valamint Autostradale buszok: egy irányba 8 EUR (2-12 éveseknek 5 EUR), retúr 14 EUR. A jegyek megvehetők a buszon, a sofőrtől is. Busztranszfer Wizz Air repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható.
 • A Ryanair gépei, és a Wizz Air debreceni repülői Bergamo repterére érkeznek. Onnan Terravision transzferbusszal 60 perc alatt, akár 5 EUR-ért Milánóba lehet jutni. A Terravision transzferbuszának menetrendje ITT. Transzfer Ryanair repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható (Autostradale busztársaság).
  A reptérről Bergamo városközpontjába, illetve a Bergamo Centrale vasútállomásra is egyszerűen be lehet jutni busszal. A vasútállomásról pedig elérhetőek Olaszország más részei, vagy akár Milánó, de oda egyszerűbb a közvetlen Terravision busszal menni.
 • A Linate repülőtérre Magyarországról nem jár repülő, de más országokból érkezhetnek ide honfitársaink. Innen bejutás: 73-as busszal 35 perc alatt, vagy a gyorsabb X73 busszal 25 perc alatt az 1-es metró San Babila állomásig. A 73-as busz 10 percenként, az X73 20 percenként jár, utóbbi kizárólag hétköznap. A jegyár 1,5 EUR.
 • Tömegközlekedési jegytípusok és jegyárak (2018) Milánóban: vonaljegy: 1,50 EUR, 4 db-os gyűjtőjegy: 6 EUR, 10 db-os gyűjtőjegy (egyszerre csak egy személy használhatja): 13,80 EUR, 24 órás jegy: 4,50 EUR, 48 órás jegy: 8,25 EUR, esti jegy (este 8-tól üzemzárásig): 3 EUR.
  Jegyek bármelyik metróállomáson, valamint városszerte több mint 2200 elárusítóhelyen (bárokban, dohányboltokban, újságárusoknál) vehetők. 6 éven aluliak ingyen utazhatnak a milánói tömegközlekedési járatokon. 6-10 év között is, de itt a kikötés, hogy maximum 2 gyerek felnőttenként. A gyerek életkorának igazolása szükséges (útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal), ha nincs ilyen, akkor jegyet kell venni gyerekeknek is.
 • Amennyiben a szállás külvárosban van, vagy valamilyen oknál fogva külvárosba utazunk, vegyük figyelembe, hogy az előzőekben felsorolt tömegközlekedési jegyek csak Milánó közigazgatási határain belül érvényesek, egy bizonyos ponton túl kiegészítő, vagy elővárosi jegy szükséges. A metrón a milánói jegyek a következő állomásokig érvényesek: M1: Molino Dorino és Sesto Marelli (tehát a Pero és RhoFiera, valamint másik irányba a Sesto Rondó és Sesto 1º Maggio állomásra nem érvényesek sima milánói jegyek, bérletek), M2: Cascina Gobba, Famagosta, Abbitegrasso (tehát az Assago állomásra és tovább kifele, valamint másik irányba a Vinmodrone / Cologno Sud állomásokra, és tovább kifele már nem érvényes a sima milánói jegy vagy bérlet). Az M3 és M5 vonalak viszont teljes mértékben a város határain belül vannak. De a városi zóna határai, metróvonalak, és elővárosi vasutak esetében is, látszanak a metrótérképen:
 • Milánói metrótérkép (+ rajta az elővárosi vonatok vonalai is) itt elérhető, de ATM (Milánói Közlekedési Társaság) ügyfélszolgálaton ingyenesen is kaphatók, és az útikönyvek is tartalmazzák. Konkrét metró-, busz-, és villamosvonalak megállói, útvonalai térképen ITT láthatók. Tömegközlekedési útvonaltervező itt, vagy használható a Google Térkép útvonaltervezője.
 • Az io viaggio ovunque in Lombardia jegy Milánóban, és egész Lombardia régióban érvényes majdnem mindenre. Érvényes regionális és elővárosi vonatokra, 1. osztályra is (kivéve Malpensa Express a reptérről, ha valaki nem érinti a repteret vele, akkor viszont érvényes), helyi és helyközi buszokra (kivéve reptéri buszok, érvényes ugyanakkor a Bergamo repülőteret a bergamói vasútállomással összekötő 1-es buszra, valamint a Bergamo-Milánó vonatra), a milánói tömegközlekedésre (busz - kivéve 73 és X73 busz, villamos, metró, trolibusz), siklókra és libegőkre (többek között, Como-Brunate, Bergamo, Lecco is). EZEN a térképen látszik a hatálya, ameddig és amely vonalakra érvényes, a szürke hátterű rész tartozik bele a helyi zónába, ahova érvényes. NEM érvényes viszont: nagysebességű, és Intercity vonatokra, a Como, Garda és Maggiore tavak hajóira.
  Akkor éri meg megvenni, ha valaki sokat utazna Milánóból, pl. a tavakhoz (azoknál ugyanakkor a hajókra nem érvényes), környező városokba, így behozna az árát a külön megvásárolható jegyekkel összehasonlítva. Megvásárolható vasútállomások pénztáraiban, valamint metróállomásokon és vasútállomásokon lévő Trenord-automatákban. Ára 2018-ban: 1 napra 16 EUR, 2 napra 27 EUR, 3 napra 32,50 EUR, 7 napra 43 EUR. Naptári napokra, nem pedig 24 órás időszakokra érvényes, tehát ha pl. egy 1 napost délelőtt érvényesítünk, az aznap éjfélig lesz érvényes. A vasútállomásokon elhelyezett sárga automatánál kell első használat, és a vonatra felszállás előtt érvényesíteni.
 • Hivatalos, megszabott taxi árak Milánóban: alapdíj hétköznap: 3,30 EUR, ünnepnap: 5,40 EUR, éjszaka: 6,50 EUR, ezen felül 1,09 EUR / km és 28,32 EUR / óra. Pontos taxiköltségek ITT kalkulálhatók egy adott útra. Uber Milánóban csak drága, UberBLACK van, az Uber luxus verziója: alapdíj 3 EUR, ezen felül 2 EUR / km és 0,30 EUR / perc, minimális tarifa 10 EUR.
 • A cikkben szereplő legtöbb fő nevezetességeket érintve, azokat inkább kívülről megnézve Milánó bejárható gyalog, városi tömegközlekedés használata nélkül is egy nap alatt. Az érdekességek egymáshoz való elhelyezkedését lásd Milánó térkép oldalunkon.
 • A helyi turistakártya a MilanoCard nevet viseli. Ingyen tömegközlekedést biztosít, valamint különböző kedvezményeket és szolgáltatásokat, melyek ITT megtekinthetők. A kedvezmények listájának áttekintésével lehet eldönteni, hogy programunk függvényében megérné-e. Ára 24 órára 7 EUR, 48 órára 13 EUR, 72 órára 19 EUR. A MilanoCard megvásárolható Milánóban a Centrale vagy Cadorna vasútállomáson, a Malpensa és a Bergamo és a Linato reptéren, valamint online is, ez esetben Milánóban a reptereken, vagy a Centrale állomáson vehető át (a 72 órás csak online elérhető).
 • Csomagmegőrző a Centrale vasútállomáson, a földszinten található üzletközpontban van. Nyitva minden nap 6:00-23:00. Árak 2018-ban: az első 5 órára 6 EUR, a 6-12. órára óránként további 1 EUR, a 13. órától óránként további 0,50 EUR. A Malpensa és Bergamo repülőtereken is van csomagmegőrző.
 • Az autóval érkezők Milánó történelmi központjába, a ZTL-zónába hétköznap 7:30-19:30 között csak napi 5 EUR-s behajtási díj megfizetése után hajthatnak be (motorbiciklik, robogók, elektromos járművek, gázüzemű és hibrid autók mentesülnek ez alól). A zóna határai itt láthatók. Euro 0-ás benzines, és 7,5 méternél hosszabb Euro 4 alatti dízel autók ugyanakkor egyáltalán nem, behajtási díj megfizetése után sem hajthatnak be. Az 5 EUR-s behajtási jegy újságárusoknál, dohányboltokban, a milánói közlekedési vállalat elárusítóhelyein és parkolóautomatáknál vásárolható meg. A behajtási jegyet aktiválni is kell legkésőbb az előző nap éjfélig. Aktiválni lehet pl. SMS-ben, a 339.994.0437 telefonszámon, PIN.rendszám formátumú SMS elküldésével. A jegyet megvásárolni és aktiválni online is lehet, de a weboldal csak olaszul érhető el. Ebbe a zónába egyébként se érdemes behajtani, mert nehéz parkolni.
 • Kedvező árú milánói parkolók (csak 1,5 EUR 5 óra hosszra, 5-10 órára 2 EUR, 10-15 órára 2,50 EUR, 15-19 órára 4 EUR, 19-24 órára 7,50 EUR) listája itt található. Ezek a parkolók ugyanakkor nem őrzöttek!
 • Az aktuális olasz autópályadíjakról lásd külön oldalunkat: olaszországi autópályadíjak
 • Aki autóval járná be Milánó környékét, Olaszország ezen részét, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autókölcsönzési cégek ajánlatai, és a legjobb áron kölcsönözhetők bérautók.
 • Milánó éghajlat, időjárás: Milánó éghajlata nedves szubtrópusi, forró, párás nyarakkal és hideg telekkel (amikor hó is eshet, és a fagypont alá is mehet a hőmérséklet). A legcsapadékosabb hónapok: október majd szeptember, a legszárazabbak: február majd január. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Milánóban melegebb): január: 5,9 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 9 °C (4,5 °C), március: 14,3 °C (10,2 °C), április: 17,4 °C (16,3 °C), május: 22,3 °C (21,4 °C), június: 26,2 °C (24,4 °C), július: 29,2 °C (26,5 °C), augusztus: 28,5 °C (26,0 °C), szeptember: 24,4 °C (22,1 °C), október: 17,8 °C (16,1 °C), november: 10,7 °C (8,1 °C), december: 6,4 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre: április, május, szeptember, október. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Milánó időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Milánóra. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Milánóban, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Kirándulási lehetőségek Milánóból

Akik hosszabb időt töltenek Milánóban, azoknak felejthetetlen kirándulásokra is lehetőségük van: 4 festői tó, több híres város, és akár Svájc is könnyen elérhető.

Az egyik ilyen szép célpont Comói-tó. A tó elérhető a Cadorna vasútállomásról (vagy a Malpensa reptérről, Saronno átszállással) 1 óra alatt, Ferrovia del Nord vonattal, mellyel Como Nord Lago végállomásig kell menni (a vonatjegyet érvényesíteni kell felszállás előtt a sárga automatáknál!). Como Nord Lagotól ráadásul gyalog, néhány perc alatt el lehet jutni kettőhöz a tó érdekes látványosságai közül, melyek a Como-Brunate Funicular (7 perces menetidejű, fél óránként közlekedő sikló a Brunate nevű hegyi faluba, az út folyamán szép kilátással, a felső siklóállomástól még fél óra gyaloglással elérhető egy világítótorony), valamint a Duomo Cattedral di Como (1396-1770 között épített székesegyház).

Ugyanakkor, Como egyáltalán nem a tó legszebb települése, sokkal festőibb Varenna vagy Bellagio. Milánóból Varennába tömegközlekedéssel Milano Centrale vasútállomástól az állami Trenitalia vasúttársaság Regionale vonatával eljutni, mellyel Varenna Esino állomásig kell menni, menetrend itt kereshető le (a vonatjegyet, mint minden Regionale jegyet Olaszországban, érvényesíteni kell felszállás előtt a sárga automatáknál - kivéve ha online vesszük!). Varennából hajóval mindössze negyed óra alatt elérhető Bellagio is. Mindenképp ki kell emelni a tó TOP-látnivalóját is, a Villa del Balbianellót. Aktuális belépőjegyárak és nyitvatartás ITT. Ide eljutni Comóból, Bellagioból és Varennából is hajóval lehet. Como esetében, a kikötőhöz a Como Nord Lago vasútállomástól nyugati irányba a tó mellett kell egy rövid sétát tenni. Hajóval aztán Lenno településre kell menni, onnan 20 perc, dombra felfele gyaloglással, vagy taxihajóval (az szebb út, mint a gyaloglás) érhető el a villa. Vagy gyorsabban (50 perc alatt), olcsóbban elérhető Comóból a C10-es busszal is.

A tó nevezetességei, települései egyébként bejárhatók hajóval. A menetrend ITT kereshető le. Az árak pedig ITT. A hajójáratok mellett, buszok is közlekednek a tó bizonyos települései között, a buszmenetrendek ITT vannak.

Comói-tó, Varenna

Villa del Balbianello

Comói-tó (Varenna), Villa del Balbianello. Képek: Riccardo T., Edward Faulkner/Flickr/Creative Commons

A Lago Maggiore, Olaszország 2. legnagyobb tava is megközelíthető Milánóból: a Milano Centrale vasútállomástól Stresa városba érdemes menni a tó városai közül, amely 1 óra 8 perces út Regionale vonattal Milánóból (a vonatjegyet Regionale típusú vonatoknál érvényesíteni kell már felszállás előtt a sárga automatáknál - kivéve, ha online vesszük!).

Lago Maggiore

Lago Maggiore. Kép: MorBCN/Flickr/Creative Commons

Egy harmadik tó, a Garda-tó, Olaszország legnagyobb tava (mely a Balatonnál azért kisebb) pedig a Milano Centrale vasútállomásról, 1 óra 7 perc alatt érhető el - Peschiera Garda vagy Desenzano állomásig kell menni, mely megállók a tó déli részén találhatók. Peschierától vagy Desenzanótól hajóval vagy busszal lehet továbbmenni a kívánt helyre. A Garda-tavi hajók menetrendje itt kereshető le.

Részletesen a Garda-tóról lásd másik cikkünket: Garda-tó.

Garda-tó

Garda-tó. Kép: amira_a/Flickr/Creative Common

A Milano Centrale vasútállomásról alig több mint 1 óra vonatozás alatt elérhető festői, svájci Lugano is egy remek utazási célpont Milánóból. Vonatmenetrend ITT, a drágább, Eurocity vonatokat felesleges választani, a Regionale típusú vonatok sokkal olcsóbbak, és alig lassabbak ; a vonatjegyet Regionale típusú vonatoknál érvényesíteni kell már felszállás előtt a sárga automatáknál - kivéve, ha online vesszük!). Luganói kiindulással pedig (először Tiranóig busszal) akár a svájci Alpokban is lehet egy túrát tenni a világ egyik legszebb vasútvonalán, a Bernina Expressz-szel.

Lugano

Lugano. Kép: malavoda/Flickr/Creative Common

A Comói-tó, Lugano, és a Lago Maggiore Milánótól északra, ilyen sorrendben, egymástól nyugatra vannak, így akár mindhárom tó is megnézhető egy hosszabb autós kirándulás alkalmával. A Garda-tó ezzel szemben Milánótól északkeletre fekszik.

2 órán belül több szép és érdekes városba is el lehet vonattal Milánóból: Monza vonattal, Porta Garibaldi vasútállomásról 10 perc alatt, Bergamo (Centrale vagy Porta Garibaldi állomásról) egy órán belül, Bologna 1 óra alatt Centrale, vagy 1 óra 20 perc alatt Porte Garibaldi állomásról, Verona Centrale állomástól Regionale vonattal 1 óra 55 perc, Fercciabianca vonattal 1 óra 20 perc alatt érhető el. Torinóba vonattól függően 1 vagy 2 óra alatt lehet eljutni, míg Parma városába 1-1,5 óra alatt. Firenze csodálatos városába Milano Centrale állomástól 1 óra 40 perc alatt juthatunk el.

Forma 1-rajongók a monzai Formula-1-es pályát (Porta Garibaldi vasútállomástól vonattal, a monzai vasútállomástól pedig a Z204-es Vedano al Lambro felé közlekedő vonattal kell menni), valamint a modenai és a maranellói Ferrari-múzeumot (Milano Centrale állomásról vonat Modenáig, a modenai múzeum a vasútállomástól 5 perc gyaloglásra van, a maranellóiig pedig transzferbusz közlekedik a vasútállomástól) is meglátogathatják Milánói kiindulással. Monza egyébként maga is egy szép város, híres városközpontjáról, székesegyházáról, és a csodálatos Parco di Monza parkról.

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Korábbi hozzászólások (2011-2013) | Korábbi hozzászólások (2014) |
Legújabb hozzászólások (2015-2018):

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Szia Tibcsi!
Esetleg tudnál kempinget ajánlani Milánóban?Köszönöm Kriszta
#1 - Kriszta - 2015.01.03. - 19:59
Szia!

Lásd kérlek a 345-s hozzászólást milánói kempingről.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.05. - 14:09
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan környék/városrész, ahol nem érdemes (biztonsági szempontból) szállást keresni?
#3 - mola - 2015.01.09. - 01:54
Szia!

Alapvetően, mint minden városban, Milánóban is vannak rossz részek, de alapvetően ezekre a környékre nem mennek a turisták. Persze lehetnek ott nagyon olcsó szállások. Tehát mindig érdemes a kiválasztandó szállás értékeléseit elolvasni (akár rákeresni külső oldalakon is értékelésekre, ha egy adott szállásfoglaló oldalon nincs (elég) értékelés, mert abból kiderül az is, hogy milyen a környék. Erre én nem tudok viszont válaszolni, hogy pontosan mik a rossz környékek Milánóban, de rákerestem, és ezeket találtam, persze sokhoz hozzáteszik, hogy az adott környékek csak bizonyos részei:

a vasútállomás környéke (mint szinte minden városban), Quarto Oggiaro, Triboniano, Zona 4 (Ponte Lambro), Zona 5 (Vigentino, Gratosoglio), Zona 6 (Ronchetto sul Naviglio), Zona 7 (Quinto Romano), Zona 8 (Ghisolfa), és Zona 9 (Bovisa)
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.10. - 04:24
Tibcsi!
Nagyon köszönöm a választ!
#5 - mola - 2015.01.10. - 13:35
Kedves Tibcsi,

Olvasva a sok segítséget, aminek mások nak nyújtottál, én is egy kis segítségért írok neked.
Februárban megyünk Milánóba illetve Torinóba. Első nap Milánó Bergamóba érkezünk, majd onnan megyünk be a Milánó Centrál állomásra és onnan szeretnék tovább menni még aznap délután Torinóba.
A kérdésem az lenne, hogy több opciót is találtam, hogy hogyan utazzunk Torinóba, az ITALIARAIL.COM-on találtam "Two for one fare" jegyet is, illetve az ITALOTRENO.IT-n pedig kedvező árú "Italo special in Smart" valamint "Low cost in Smart" jegyeket. Nem tudom mi a különbség...Tudnál ebben nekem segíteni, hogy melyiket válasszuk?

Köszi előre is a segítséget!
üdv: Klári
#6 - Klári - 2015.01.22. - 19:47
Kedves Klári!

A two for one fare tudtommal szombatonként vehető igénybe (de nekem nem adta ki, hogy választhatnám). Az economy, supereconomy, stb. jegyek feltételeiről pedig itt az Utazási tippek, tanácsok menüpontban olvashatsz.
Az italotreno egy külön magánvasúttársaság. Az Italo Special jegyük nem módosítható, nem visszaválható, és legalább 2 nappal előre kell venni, és az is pont szombatonként (is) vehető igényben, tehát azzal a nappal szerencséd van.
Ha az italiarail-en foglalsz, akkor viszont az állami vasúttársaság vonataira tudsz jegyet foglalni.
Tehát azt válaszd, ami kedvezőbb árú. Ezen kívül a nagysebességű vonat kényelmesebb, gyorsabb, de lehet másik pályaudvarra érkezik/másik pályaudvarról indul.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.25. - 00:46
Kedves Tibcsi!

Az oldalon található remek infóknak Rómában és Párizsban is nagy hasznát vettük!
Most Milánóba utazunk február végén és szeretnék tippeket kapni olyan éttermekről, ahol 10 - 15 euro körül van 'menu turistico'.
Köszönöm azok véleményét is, akik esetleg ettek ilyen helyeken!
üdv, Judit
#8 - Judit - 2015.01.25. - 13:23
Kedves Judit!

Turistamenüt sokszor előfordul, hogy nem igazán érdemes enni. Konkrét tippeket nem tudok adni éttermekről, de itt nézd meg a milánói éttermek listáját, utazói értékelések szerint rendezve, lehet találni jókat, olcsókat így, látszik az árkategória is: http://goo.gl/Xz41PF .
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.25. - 13:59
Kedves Tibcsi!

Köszönöm a gyors választ! :)
Rómában olcsón, finomakat ettünk a Carlo Menta-ban, azt az ötletet is erről az oldalról merítettük! :)

Viszont lenne még egy kérdésem:
Az Utolsó vacsorára megvettem a jegyeket neten, a 8:15-kor induló turnusra, amely előtt 20 perccel ott kell lenni. A visszaigazolást be kell váltani igazi jegyre a pénztárnál, ha jól értelmeztem. Ezt csak az adott napon reggel 7:00 órától tehetem meg, vagy az előző napokon is kiadják a belépőjegyeket?

Köszönöm a válaszod!
üdv, Judit
#10 - Judit - 2015.01.25. - 14:51
Kedves Judit!

Ezt nem tudom, de egyszerűen aznap odamész, és bemehetsz, ha csak valami speciális indokod nincs rá, nem is érdemes előző nap ezért odamenni.
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.26. - 01:25
Kedves Tibcsi!

Nagyon köszönöm a válaszokat! :)

üdv, Judit
#12 - Judit - 2015.01.26. - 13:22
Kedves Tibcsi,

Köszönöm a segítséget! :)

üdv: Klári
#13 - Klári - 2015.01.26. - 20:08
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ajánlott-e megvenni előre online a jegyeket transzferbuszra Malpensaból Milánóba, amennyiben egy nagyobb társaságról van szó (10-12 fő). Köszi a segítséget!
#14 - Joli - 2015.01.28. - 13:15
Szia!

Szerintem nem muszáj, mert úgy is felfértek, de ha nem férnétek fel mégse együtt, az meg nem múlik azon, hogy nektek van-e jegyetek, mert másnak ugyanúgy lesz, maximum a helyszínen veszi, de nem tolakodhattok elé.
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.28. - 14:58
Szia Tibcsi!
Megszeretném kérdezni ,hogy tudnánk eljutni aMalpensaból a bergamoi reptérre ui át kell szállnunk, s erre 4 óránk van.Esetleg van e közvetlen transzferbusz, vagy be kell mennünk Milánóba. Köszi a segítséget.
#16 - Kati - 2015.02.02. - 12:48
Kedves Tibcsi,

csütörtöktől-vasárnapig leszünk kint Milánóban februárban, voltunk már, de elfelejtettem, hogy milyen piacok és hol vannak ezeken a napokon, kérlek, segíts! :)
Esetleg, ha Neked kéne választanod egy fél-egy napos kirándulásra, hova mennél el? :) (Veronában, Comoi tónál, Garda tónál már voltunk.)
Előre is köszönöm a segítséged!!
#17 - hadorka - 2015.02.03. - 12:05
Sziasztok!

KATI: Van közvetlen járat Malpensa és a bergamoi reptér között, de csak ezekben az időpontokban (az alsó táblázat, melynek felső táblázata hétköznap, alsó táblázata hétvégén):
http://www.orioshuttle.com/_eng/pdf/OS_03_ENG.pdf
Ha ez nem jó, akkor be kell menni transzferbusszal vagy vonattal Milano Centrale-ig, majd onnan transzferbusszal a bergamoi reptérre.


HADORKA: Ne haragudj, de bolhapiacra, vagy ételpiacra gondolsz?
Kirándulási lehetőségek: nem tudom, hogy autóval lesztek-e. De ha ezeken a helyeken voltatok már, akkor már távolabbikat tudok mondani, amik már inkább 1 napos programok. Például lehetne a Cinque Terre (3 órás út Milánóból Monterosso Trenitalia vonattal, az ár nem vészes a jegyet előre megvéve) vagy akár Firenze (nagysebességű Italotreno, tehát nem Trenitalia vonattal kevesebb mint 2 óra, de 50 EUR), Róma (ez is csak 3 óra nagysebességű vonattal, viszont már min. 68-78 EUR) vagy Velence (Trenitalia vonattal 2 óra 20 perc), vagy a svájci Lugano (ez van a legközelebb, csak 1 óra Trenitalia vonattal).
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.03. - 21:01
Kedves Tibcsi, bolha, ruhapiacra gondolok. A Papiano-n kívül bármi, azt "ismerjük" már, megyünk is oda most is. Tavaly kerestük ezt a piacot is: Fauché(?), de nem találtuk meg vagy nem volt..
.. és nem találtunk turkálókat sem, pedig szeretnénk :) Szerinted vannak? Ha igen, merre? Sajnos már ott is túl sok a kínai bolt :(
Köszi a tippeket, Róma, Firenze, Velence volt már, csak nem írtam.. , ez a Lugano, ez tök jó ötlet! Drága vajon oda a vonatjegy?
Nagyon köszi Tibcsi :)
#19 - hadorka - 2015.02.06. - 13:24
28 EUR az egy irányú jegy Luganóba, az italiarailen vehettek olcsóbb jegyet is, ha még van az adott dátumra és időpontra olcsóbb jegy.
A Fauché elvileg keddenként és szombatonként van, ruhák vannak, itt: https://plus.google.com/111927395649772436502/about?gl=hu&hl=hu
Van a Fiera di Sinigaglia, vasárnaponként, 10-18 között: http://www.fieradisinigaglia.it/dove-siamo.html
Lehet, ez is érdekes:
http://www.milanofashiontour.com/
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.07. - 15:21
Nagyon szépen köszönöm Tibcsi és nagyon hálás vagyok a luganoi ötletért, zseniális! :)
#21 - hadorka - 2015.02.07. - 18:35
Kedves Tibcsi.
Aprilisban szeretnenk kimenni Torinoba focimeccsre parommal. Ugy szeretnenk menni hogy Milanoba erkeznek repulovel es onnan mennenk at Torinoba masnap. Tudnal nekem privatban kuldeni Milanoi es Torinoi szallasokat? Arban 20-25€/fo/ej gondoltam. Illetve szeretnenk varost nezni is mindket helyen.

Koszonom elore is.
#22 - Istvan - 2015.02.07. - 20:32
.. bocsánat, még egy kérdés.. Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem soha nem sikerült nemhogy foglalnom, de még használnom se se a trenitalia oldalát, se az általad küldött linken, jó esetben elő tudok csalogatni egy-egy árat, de már az is nagy szó... Regisztrálnom kéne vagy valamit rosszul csinálok? Az árakat csak darabonként tudom "előhívni", nincs olyan oldal, ahol feljönni az összes jegylehetőség - árral együtt?
#23 - hadorka - 2015.02.07. - 23:23
Sziasztok!

ISTVáN: Nem tudok sajnos privátban szállásokat küldeni, nem közvetítek vagy ismerek szállásokat. Itt lehet böngészni nagy választékban, érdemes mindig az értékeléseket is megnézni a szállásokról, akár külső oldalakon is (pl. TripAdvisor): http://www.hotelscombined.com/HU/City/Milan.htm?a_aid=9088


HADORKA: Ne a Trenitalia oldalán vegyél, hanem az italiarail.com -on, az könnyebben kezelhető, és ugyanazok az árak. Vagy ez az oldal van, vagy a Trenitalia. A Standard árak mindig ugyanazok lesznek, akkor lesz olcsóbb, ha még van esetleg kedvezményes jegyből.
#24 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.08. - 17:46
Sziasztok!Azt szeretném kérdezni, hogy van tapasztalatok a milanocard-al kapcsolatban? Köszönöm :)
#25 - petrus - 2015.02.11. - 22:08
Szia!

MIlanoCard tapasztalatot olvashatsz a 65-ös hozzászólásban. Magával a MilanoCarddal kapcsolatos általános infókkal pedig most ki is egészítettem a cikk Tippek, tanácsok, közlekedés részét.
#26 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.11. - 23:11
Szia Tibcsi!

Köszönöm szépen a segitséget!! Meg annyit szeretnék kérdezni,hogy mi online szeretnénk megrendelni,viszont a 65-ös hozzászólásban volt,hogy érvényesiteni kell,vajon ez esetben is? Köszi!
#27 - petrus - 2015.02.12. - 10:33
Szia!

Nem hiszem, hogy kellene érvényesíteni, vagy ilyesmi, az a MilanoCarddal kombinált vonatjegy miatt lehetett, amihez úgy tűnik nem "igazi" MilanoCardot kapott a hozzászóló.
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.12. - 19:57
Köszönöm!Nagyon szuper az oldal,sokat segít!
#29 - petrus - 2015.02.12. - 21:48
Szia Tibcsi!
Köszi a Barcelónai utazási segítségedet!!
április 18-án 13.50-re érkezünk Bergamóba.Tudnál segíteni,hogy a legegyszerűbb eljutni ide:
Temporary Home Milano Navigli Via Eugenio Villoresi 10
Navigli
Milano, 20142, Olaszország
Köszi
Imre
#30 - nagyimrus67 - 2015.02.21. - 20:13
Szia!

Transzferbusz Centrale állomásig, majd onnan 2-es metró P.ta Genova FS állomásig. Onnan vagy 900 m gyalog, vagy 2-es vilamossal 2 megálló Ripa Di P.ta Ticinese Via Lombardini állomásig: https://goo.gl/maps/WoVTO
#31 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.21. - 21:27
Március végén érkezünk Milánó Malpensára egy 2 napos városnézésre. Arra gondoltam, hogy az első napot a Comoi tónál kezdenénk. Az eljutáshoz kérnék segítséget és tanácsokat, hogy mit érdemes ott megnézni. A vonat gyakran jár? Milánóban lesz a szállásunk, így a visszaútra is gondolni kell a tóról.

Előre is köszi!
#32 - Iván - 2015.02.24. - 14:04
Szia!

Milánóból a Comoi tóhoz Ferrovia del Nord vonattal lehet menni Cadorna vasútállomástól, Como Nord vasútállomásig. Menetrend: http://www.trenord.it/en/timetable/timetable.aspx
Vagy ha a tó másik oldalára mennétek, akkor Milano Centrale-tól lehet menni Varennába is, menetrend ugyanott, az állomás pontos neve Varenna Esino.

Lehet a tavon hajókázni pl., így sok mindent, több települést látni: http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
Egy beszámoló egy comoi kirándulásról a 45-ös hozzászólásban. Megnézhető pl a Villa Balbianello, a Villa Carlotta, a comói katedrális, a Como-Brunate fogaskerekűzés is nagyon jó: http://www.funicolarecomo.it/
Illetve Argegnóból indul egy meredek, gyönyörű kilátást kínáló libegő is.
(az oldal valamikor kiegészül a comói tó leírásával, bemutatásával, ahol ezekről bővebben is szó lesz, lehet március végéig kész lesz).
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.02.25. - 17:38
Köszi szépen! Várjuk a leírást addig!:)
#34 - Iván - 2015.02.25. - 21:07
Szia Tibcsi! Tudnál segíteni monzai F1 pálya látogatással kapcsolatban? Hol tudok utána járni,nem akkor leszünk ott,mikor a futam van, ez nem akadály?Köszönöm szépen a segítséget!!
#35 - Petra - 2015.03.03. - 21:20
Szia!

Monza egész évben, minden nap látogatható, belépőjegy 5 EUR. Milánóból a Porta Garibaldi vasútállomásról mennek vonatok, az út negyed óra (illetve néhány vonat, ritkábban, megy a Centrale vasútállomástól is). A monzai vasútállomástól pedig a vasútállomás közeli Monza Corsótól Z204-es, Vedano al Lambro fele közlekedő busszal kell menni a pályához, vagy gyalog 1 óra.
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.04. - 00:52
Szia Tibcsi! Köszönöm szépen!! Még csak annyit szeretnék,hogy hol tudok erről olvasni,mert kerestem,de valószinüleg nem jól :)
#37 - Petra - 2015.03.05. - 08:44
Szia!

Ez a monzai pálya hivatalos oldala:
http://goo.gl/fSlZGO
A vonatközlekedés pedig trenitalia.
#38 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.05. - 14:08
Köszönöm szépen!!
#39 - Petra - 2015.03.06. - 07:23
Szia Tibcsi! Autóval készülünk nyáron Milanoba is...Olvastam,hogy ecopass kártyát kellene váltani,erről mit lehet tudni vagy hol lehet kiváltani?Köszönöm szépen a segítséget!
#40 - P - 2015.03.07. - 11:51
Szia!

Ebbe a ZTL-zónába egyébként se annyira érdemes behajtani, mert nem nagyon van parkolóhely, bár lehet pl. a szállásotoknak van parkolója.
Most már nem Ecopass, hanem Area C rendszer van, aminek a lényege, hogy minden nap 7:30-19:30 között (kivéve szombat, vasárnap) a városba behajtásnál fizetni kell.
Euro 0-ás benzines, és Euro 4 alatti diesel autók egyáltalán nem hajthatnak be. Efelett 5 EUR-t kell fizetni 1 napra. A jegy megvásárolható újságárusoknál, ATM-eknél, parkolóautomatáknál.
A jegyet aktiválni kell ennek az oldalnak az alján, az activation részben leírt módok valamelyikével (pl. SMS-ben):
http://goo.gl/ZstAwg
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.10. - 03:17
Sziasztok! Egy napra repülünk ki Milanoba. Szeretném kérdezi, h érdemes e kiváltani vmi turista jegyet a városban való utazgatashozsés a múzeumok megtekintesehez? Köszönöm.
#42 - Bolyós Mercédesz - 2015.03.11. - 22:49
Szia!

Ezt így nehéz megmondani, mert nem tudom pontosan mit néztek meg, merre mentek. Ha utaztok legalább 3-at a városba, akkor már megéri a 24 órás jegy. Ennél 2 EUR-val drágább az egy napos Milano Card, ez akkor éri meg, ha kihasználtok belőle annyi kedvezményt, de látható az is, hogy itt 1-2 EUR különbségekről van csak szó, 1 nap alatt nem jönnek össze akkora árkülönbségek, ami miatt sokat bukhatnátok, ha vesztek/nem vesztek valamit.
#43 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.11. - 23:42
Nagyon szépen köszönöm :)
#44 - Bolyós Mercédesz - 2015.03.12. - 14:38
Kedves Tibcsi!
újra a segítségedet szeretném kérni. A Malpensa express Cadorna előtt megáll a Domodossola megállónál? és mennyire vannak nyilvános illemhelyek a városba?
Köszönöm
#45 - Lídia - 2015.03.12. - 18:37
Kedves Lídia!

Nem áll meg, Castellanza, Rescaldina, Saronno, Bovisa, Porta Garbialdi és Centrale a Malpensa Express megállói Cadorna előtt. A Cadornától másik vonattal elérhető Domodossola, vagy a reptérről közvetlenül Alibus-szal.

Vannak nyilvános wc-k pl. a Cadorna vagy Centrale állomáson, áruházakban, múzeumokban ill. egy kávézóban maximum veszel egy üveg ásványvízet.
#46 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.12. - 19:53
Szia Tibcsi! Nyáron utazunk autóval Milanoba,esetleg tudnál ajánlani parkolóházat vagy parkolási lehetőséget?Szállásunk a San Siro stadionnál lesz,onnan tömegközlekednénk is...Köszönöm a segítséget!
#47 - Imre - 2015.03.14. - 11:21
Szia!

Ha behajtanál a városközpontba, akkor lásd a 127-es hozzászólást.
Kedvező árú parkolók itt vannak Milánóban, 5 óra hosszig csak 1,50 EUR: http://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Auto/Pages/ParcheggiStruttura.aspx
#48 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.14. - 13:50
Szia!
Húsvétra utaznánk a férjemmel Milánòba.Az lenne a kérdésem hogy érdemes e. Nyitva vannak e a múzeumok, éttermek? Esetleg vmi vásárlási lehetőség van e?Köszi
#49 - Kati - 2015.03.30. - 18:54
Szia!

A múzeumok, látnivalók nyitva- és zárva tartásai a cikkben. A legtöbb nyitva, de van, ami zárva. A boltok viszont zárva lesznek húsvét vasárnap és hétfőn.
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 11:30
szia,

Milánóban a Malpensa repülőtérről a Bergamo repülőtérre, hogy lehet a legolcsóbban eljutni??
(A wizzairrel megyünk Milánóig, onnan tovább a Ryanairrel, ezért lenne fontos.)
Előre is köszönöm,
#51 - Angéla - 2015.03.31. - 22:53
Szia!

Válasz feljebb, a 104-es hozzászólás elején.
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.31. - 22:59
Szerintem gyönyörű, monumentális épület a Milano Centrale pályaudvar is.
#53 - Kiszi - 2015.03.31. - 23:10
Szia Tibcsi!
1napos Milánó kirándulásomhoz kérek szépen segítséget.
Malpensa reptérről mennék Comoi tóhoz, Malpensa Expressz vonattal Saronno átszállással Como Nord vasútig.
Vissza felé viszont Milánó központba szeretnék eljutni, ezt milyen közlekedéssel tudom megtenni?
Kösziii
#54 - Kriszta - 2015.04.19. - 21:12
Szia!

Attól függ, a Comoi tó melyik részétől, de pl. Como Nordtól Ferrovia del Nord vonat megy, Cadorna vastúllomásig, ami pont a legközpontibb vasútállomás.
#55 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.19. - 23:06
Köszi, már kezdem átlátni a közlekedést :)
Még egy kérdés, az állomástól gyalog messze lesz Como-Brunate funicular?
Illetve itt mit javasolsz még megnézni? pl.Como Cathedral
kb.3-4 órát szeretnénk itt eltölteni.
#56 - Kriszta - 2015.04.20. - 00:16
Szia!

Csak 5 percre van: https://goo.gl/maps/qIjif
Az út 7 perc, a felső állomástól fél órás gyaloglással elérhető egy világítótorony.
A vasútállomástól a katedrális is igen, gyorsan elérhető, az jó ötlet:
https://goo.gl/maps/hihH2
Más nevezetességek már a tó nagyon más részén vannak.
#57 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.20. - 00:30
köszönöm a segítséget
#58 - Kriszta - 2015.04.20. - 01:01
Szia Tibcsi!
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy online hol tudunk az Utolsó Vacsora megtekintésére jegyet venni?
Találtam ugyan egy oldalt, csináltam is egy próba foglalást, ami ment is, csak az nem világos (nekem legalábbis), hogy hova kell utalni a pénzt?! Köszi!

http://www.vivaticket.it/?op=cenacoloVinciano
#59 - Adél - 2015.04.23. - 13:31
Szia!

Ez a cikkben szerepel, hogy hol lehet venni, igen, ezen a linken, de úgy látom, hogy csak egyetlen hely van, június 30.-án. A jegyet online, bankkártyával lehet fizetni.
#60 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 13:37
Igen, ez világos, nekem különben majd augusztusra kell jegy, aminek a felületét május hetedikén nyitják csak meg, a kérdés az lenne, hogy hova kell utalni a pénzt? Miután lefoglalod, megjelenik egy felület, ahol összegzi az adatokat, ír egy tranzakciós kódot (nyilván ez majd az utalásnál a megfelelő rovatba kerül), csak az nem derül ki (vagy csak én nem találom), hogy hova kell utalni a pénzt.
#61 - Adél - 2015.04.23. - 13:45
Utalni nem lehet, online, bankkártyával kell fizetni.
#62 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 13:47
A fizetésnél, amikor a konkrét jegyed megveszed, az utolsó lépésben, a pay with credit cardra kattintva az utolsó képernyőn alul, nem pedig a regisztrációnál. Lásd: http://i.imgur.com/3GYQxyD.jpg
De foglalhatsz telefonon is, ott is a bankkártya adatokat kérik (ne haragudj, az előző hozzászólásod véletlenül töröltem, mert duplikálva érkezett meg, és a duplikációk mellett az eredetit is véletlenül töröltem, az erre válasz.)
#63 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.23. - 14:08
Köszi!!! :)
#64 - Adél - 2015.04.23. - 14:20
Azt szeretném megkérdezni, hogy Bergamo- Milanó centrale viszonylatban mennyibe kerül a vonat jegy. Sajnos a Trenitalia honlapján nem találom csak az időpontokat. Illetve ajánlod e előre megvenni neten?
#65 - Erdős László - 2015.04.30. - 07:54
Ez helyi, regionale típusú vonat, amire nem kell, nem érdemes előre jegyet venni, ugyanakkor felszállás előtt a jegyet érvényesíteni kell a peronon az automatában. Nekem kiadta az árakat lekeresés után: Porte Garibaldi állomásig 4,8 EUR, Centrale állomásig pedig 5,5 EUR egy irányba.
#66 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 11:26
Köszi.

Milánóban egy délutánunk lesz szabad. Arra gondoltam, hogy érdemes megvenni a 24 órás bérletet talán. Mert Centrale-Duomo-Centrale 2 vonal tehát már az magában 3 euro. és akkor meg nem mentünk más irányba. Jól értem hogy a 24 órás jeggyel 4,5 euroért bármire felszállhatunk / metró, villamos/?
#67 - Erdős László - 2015.04.30. - 11:36
Igen, használható a teljes milánói tömegközlekedési hálózaton.
#68 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 11:45
Sziasztok!
érdeklődni szeretnék, hogy ha a Comói tónál a Villa Balbianellot és környékét szeretnénk megnézni melyik vonatállomásnál kell leszállnunk?:) Milano Centralebol mennénk :) Tibcsi tudsz segíteni? :) Remélem május 5-ig valaki válaszol, köszi előre is ;*
#69 - Hanna - 2015.04.30. - 19:51
Szia!

Varenna-Esino állomásig lehet menni Centralétól, onnan hajózni kell Lennóig (még 50 perc, óránként jár a hajó - pontos menetrend itt: http://www.navigazionelaghi.it/c_download/2015_NAVETTA.pdf ), Lennótól pedig vízitaxi megy a villához.
#70 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.04.30. - 21:57
Köszönöm :)
#71 - Hanna - 2015.05.01. - 10:31
Kérdésem, hogy van-e infója valakinek autóbérlésre: egy max. Golf/Astra méretű kocsi kellene egy napra (kirándulás a Comói tóhoz), ill. milyen biztosíték kell ehhez Olaszországban?
#72 - Kázmér - 2015.05.04. - 19:19
Itt pl. lehet bérelt autókat keresni, sok autóbérlési szolgáltató ajánlatát listázza: http://goo.gl/K10c8H
#73 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.06. - 15:51
Tibcsi!

Olvastam több helyen, hogy a Dómban jutást megkönnyíti, ha mögötti kis trafikban megveszem a jegyet előre. De ez a jegy liftre szól vagy csak simán lépcsőzni lehet vele?
#74 - JOSBOMO - 2015.05.11. - 13:20
Van lépcsős, és liftes jegy is, nem tudom, mit árulnak ott, de gondolom mindkettőt.
#75 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.11. - 14:54
Sziasztok!
Jövőhéten utazunk Milánóba egy napra. Az lenne a kérdésem, hogy a 24 órás metrójeggyel többször utazhatunk a nap folyamán?
Előre is köszönöm a válaszokat!
#76 - Bianka - 2015.05.13. - 16:30
Szia!

Igen, természetesen azért 24 órás jegy, mert 24 óráig lehet használni.
#77 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.13. - 17:09
Nagyon köszönöm a gyors választ!!
#78 - Bianka - 2015.05.14. - 19:30
sziasztok,

Milano malpensa repülőtérről hogy lehet a legolcsóbban bejutni Milánó városába??
#79 - Imola - 2015.05.18. - 16:54
Szia!

Busszal, 10 EUR körül.
#80 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 17:15
melyik busszal 10 euro?
(látom az autostradale, malpensashuttle is 16 eurós árat ad meg oda-vissza..)
#81 - Imola - 2015.05.18. - 17:46
Egy irányba gondoltam a 10 EUR-t, tehát a 16 EUR-s oda-vissza ár úgy kedvezményesebb is.
#82 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.18. - 18:59
szia!
a Milano kardban mi az a Personal driver (taxi) free ?
Köszi Móni
#83 - László Zsoltné - 2015.05.19. - 06:33
Szia!

Elvileg az Uber app letöltése után Iphonera vagy Androidra MilanoCard tulajdonosoknak 2, maximum 15 EUR-s út ingyen lesz, amennyiben új felhasználók. Az autót az appon keresztül lehet megrendelni. A promóciós kódot az info@milanocard.it oldalon kell elkérni, ennek megadásával lesz ingyenes az út.
#84 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.19. - 13:06
Szia Tibcsi,

Nekem csak egy észrevételem lenne. Múlt héten voltunk kint, és már a dómba is kellett belépőjegyet venni, 2€/fő. Ugyanott kell megvenni, ahol a tetőre szóló jegyeket is, most csak egy "bódé" volt nyitva, a dóm bal oldalában volt felállítva.
Köszi a sok infót, nagyon hasznos volt az utazásunkhoz! :)
szia,
Rita
#85 - Rita - 2015.05.21. - 10:12
Szia!

én is nemrég voltam, és ingyenes volt, és a dóm weboldalán is ingyenest írnak, a 2 EUR csak akkor van, ha a múzeumba is be szeretnél menni, vagy ha fényképezni is szeretnél benn. Vagy ha változott akkor ez azt jelenti, hogy hatalmas sor ált a pénztárhoz az oldalánál, és nem mindenki csak úgy bement, és a bejáratnál kérték a jegyet, és mindenhol ki volt írva, hogy mostantól belépős?
#86 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.21. - 13:15
Sziasztok! Jövőhéten mennénk egy 15 fős társasággal Milánóba egy napra! Milano Card mennyibe kerül ha ott vesszük meg? Most a Dómba van belépő vagy nincs? Köszi a segítséget!
#87 - Misu - 2015.05.22. - 09:20
Szia!

A Milano Card ára annyi, amennyi a cikkben szerepel, tehát 6,50/13/30 EUR. Szerintem nincs belépő a Dómba.
#88 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.05.22. - 18:13
Szia Tibcsi,
Egy helyen lehetett csak bemenni a Dómba (a homlokzaton lévő jobb szélső ajtón), ott első körben a jegyünket kérték el (megpróbáltunk anélkül is bemenni, de elküldtek jegyet venni), második körben meg a táskáinkat ellenőrizték. Ezenkívül csak a bal oldali ajtó volt nyitva, de ott csak kiengedték az embereket, ott is őrök álltak. Kordonokkal „terelték” az embereket, a jegyellenőrzésnél rengetegen álltak sorba. Lehet, hogy csak átmenetileg volt így, nem tudom.
#89 - Rita - 2015.06.03. - 10:54
Szia Tibcsi!
A Milano Expoval kapcsolatban szeretném megkérdezni,hogy olvastam a honlapon,hogy létezik night ticket,ami 5Euro,de nem igen találtam erről infot,hogy mit is takarhat pontosan.Esetleg nem hallottál erről?
Köszönöm szépen a segitséged!!
#90 - Petra - 2015.06.05. - 14:23
Sziasztok!

Az iránt érdeklődöm, hogy a múzeumokban,gallériákban mennyire fogadják el az újságírói igazolványt? Főként Milánó, Róma és Velence érdekelne.

A segítséget előre is köszönöm :)
#91 - Anna - 2015.06.06. - 16:41
Sziasztok!

PETRA: Ez 19:00 után biztosít belépést az expóra.


ANNA: Ez nevezetességekként változik, pl. a firenzei Uffiziba pont ingyenes a belépés újságíró igazolvánnyal, ezért nem tudok általános választ adni. Szerintem nem annyira jellemző hogy elfogadják, a nevezetességek hivatalos oldalain lehet rá utalás, olyan is lehet, hogy előre be kell jelenteni a látogatást, és akkor külön kiadnak ingyenes belépőt, stb. De ha nem akarod megnézni minden egyes látnivaló oldalát az összes városba, akkor a helyszínen kiderül.
#92 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.06.07. - 16:44
Sziasztok!
Június 11-én érkeztünk haza Milánóból. A Dómba csak úgy lehet bemenni, ha megveszed a Dóm múzeumba is érvényes jegyet 2 euróért (ezt az Expo miatt találták ki, mert amúgy ingyenes lenne...). Az expóra semmiképp nem érdemes a night jegyet megvenni, mert ugyan a kiállítás területe este 11-ig nyitva van, de a pavilonok nyolckor el kezdenek bezárni...ez nagy csalódás volt nekünk is, és sok helyen (pl. Japán, Németország) csak bizonyos számú csoportokat engednek bizonyos időpontokban. és az expó miatt az idegenforgalmi adó 2 euró helyett 4 euró fejenként éjszakánként (ezt sem nagyon hirdetik, csak akkor derül ki, mikor fizetni akarsz a szállodában). Ja, és a Milano Carddal nem lesz olcsóbb a Dóm tetejére felmenni, és nincs "gyorsító sáv" sem (ezt is eltörölték az expo miatt)...
#93 - Adri - 2015.06.16. - 14:26
Szia Adri! Köszi az infot!!Mi júliusban megyünk,de akkor ne nagyon számítsunk más helyzetre?!
#94 - Petra - 2015.06.17. - 19:10
Szia Petra! Gondolom ezeken nem fognak változtatni, amíg az Expo tart...sőt még lehet, hogy kitalálnak újabb fizetnivalókat
#95 - Adri - 2015.06.27. - 15:42
Szia! én szeptemberben utazom Milánóba. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e ajánlani olyan éttermet és boltot, ahol gluténmentes ételeket lehet kapni? Előre is köszönöm a választ. :)
#96 - ági - 2015.07.04. - 17:15
Sajnos a Dóm tényleg fizetős lett (2 EU, ahogy írták). Tipp: a bejárat felé terelő kordonok a Dómnál szemből a jobb oldalról indulnak, és ott is van egy bódé, ahol jegyet lehet venni. Mivel ez van szem előtt leginkább ide állnak be az emberek, pedig ott csak egyetlen pénztár üzemel, ráadásul végig odatűz a nap, ami nem annyira kellemes. Van egy másik bódé is a Dóm (szemből nézve) bal oldalán. Ott 3 pénztár is üzemelt, emiatt, meg eldugottabb volta miatt sokkal rövidebb volt a sor, ráadásul végig árnyékban van.
#97 - Tibi - 2015.07.04. - 18:50
Szia ági!

Nem tudok konkrét gluténmentes helyet ajánlani, ha rákeresel Google-ben hogy Milan gluten free, ott úgy látom, kiad több hasznos találatot is.
#98 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.05. - 12:51
Kedves Tibcsi!
Mi a Malpensa reptérre érkezünk. Ahonnan, ugye az Expressel megyünk be a Milano Nord Cadornáig. Az a kérdésem lenne, hogy igaz az, hogy az oda út 12 EUR, az oda-vissza pedig csak 14? Ha igen, a gyerek jegynél, hogy vannak az árak?
Előre is köszönöm a válaszod!
#99 - Dalma - 2015.07.06. - 19:03
Kedves Dalma!

Nem 14, hanem 18 EUR az út oda-vissza a Malpensa Expressre, ahogy a leírásban is szerepel (ha nem online veszed, akkor csak aznap lehet vele visszamenni), ill. az is, hogy gyerekeknek 14 év alatt 6 EUR egy irányba és 9 EUR oda-vissza.
#100 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.06. - 19:15
Kedves Tibcsi!

Mi a Malpensa Reptérre fogunk érkezni, és a Via Giorgio Stephenson utcában van a szállásunk. A segítségedet szeretném kérni, mivel a google térképen ahogy próbágattam az útitervet, folyton beakart küldeni a centrumba és onnan újból ki. Nem tudsz valami rövidebb tömegközlekedési lehetőséget? Előre is köszönöm a válaszod! :)
#101 - Alexandra - 2015.07.10. - 21:05
Mi most vagyunk Milánóba. Dómba csak a vállat és a combot takaró öltözékben lehet belepni. Jegyet leggyorsabban a dóm jobb oldalával szemben lehet venni. A dómba kapcsolatos múzeumban. Egy sorbaalassal meg van a jegy és a múzeumba is bejutottunk. Szombaton nézzük meg az expot.
#102 - ToM - 2015.07.10. - 23:50
Sziasztok!

ALEXANDRA: A Malpensa Shuttle busszal bemehettek Viale Teodoricóig (Milan Fieramilanocity megálló):
http://www.malpensashuttle.it/web2011/e-fermate.php
de onnan is villamossal 37 perc: https://goo.gl/maps/CCLPT
Lehet egyszerűbb a belvárosig, és úgy könnyebb is tájékozódni.


TOM: Köszi a beszámolót,a látogatók nevében is!
#103 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.12. - 20:35
Sziasztok!
Ne tudja valaki, hogy a wizzaires transzfer a központba pontosan hová érkezik? Előre is köszönöm a választ!
#104 - Alexa - 2015.07.12. - 22:47
Szia!

A Centrale vasútállomáshoz érkezik.
#105 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 01:44
Szia Tibcsi! Kérném a segítséged: a Via Cesena-n fogunk megszállni a párommal augusztusban. Mivel menjünk a reptérről? A Malpenzára érkezünk. Előre is köszönöm: Kata
#106 - kata - 2015.07.13. - 21:24
Szia!

Busszal, vagy vonattal a reptérről, amelyik szimpatikusabb. A buszok a Centrale állomásra érkeznek, és a vonatnak is van egy ilyen megállója. Centrale állomástól az eljutás a szálláshoz: 2-es metróval Garibaldi FS állomásig (ha vonattal jöttök be, eleve mehettek Porta Garibaldiig!), majd onnan 5-ös metróval Cenisio állomásig, Cenisiotól pedig 1 km gyalog, vagy pedig 190-es busz: https://goo.gl/maps/j2rw4
#107 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.13. - 21:34
üdv.
érdeklődöm, hogy Milábóból Firenzébe szeretnék vonattal eljutni. Ha interneten veszem a jegyet, akkor vouchert kapok, vagy jegyet nyomtatok ki.Azzal az állomáson kell-e valamit csinálni,vagy csak felszállok a vonatra. Azért kérdezem, mert van ,ahol fényképes névre szóló igazolványt kérnek bemutatni, és aki kifizette a jegyet, csak annak adját át a voucher bemutatásakor a jegyet. Köszönöm a választ Tündike
#108 - Tündike - 2015.07.18. - 10:27
Szia!

Nem kell jegyet nyomtatni, ill., ha nem te fizeted ki a jegyet, de te használod, a vevő bankkártyájára, igazolványára se lesz szükség, csak az utazók nevét kell jól megadni.
A Trenitaliánál jegymentes (ticketless) rendszer van, a vonaton csak egy kód (PNR) fog kelleni, amit a visszaigazoló e-mail fog tartalmazni, ezt lehet kinyomtatni (de nem kötelező, elég akár csak a kódot felírni, és mondani / mutatni a vonaton.) Vagy a jegyet át lehet venni az állomásokon található automatáknál, a PNR-kód birtokában.
Az Italonál névre szóló a jegy, a vásárlásnál meg kell adni a nevet, nem is feltétlenül kell kinyomtatni a visszaigazolást, a vonaton náluk is a kód, valamint a név fog kelleni.
A jegyeket ilyen, nem helyi vonatokra nem kell érvényesíteni az állomáson.
#109 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.18. - 11:31
Szia Tibcsi!
Július 26-án érkezünk Milánóba.Három napot töltünk itt a párommal.Szeetném megkérdezni tömegközlekedni erre az időre milyen jegyet vagy kártyát vásároljunk ,és hol? Válaszod köszönöm :Angi
#110 - Angi - 2015.07.23. - 19:19
Szia!

Vehettek egy 48 órás, és egy 24 órás jegyet. Jegyeket, többek között, bármelyik metróállomáson vásárolhattok, ha repülővel jöttök, akkor a reptérről transzferbusszal vagy vonattal metróállomásra fogtok beérkezni.
#111 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.07.23. - 21:57
Sziasztok szeretném kérdezni hogy a stadion múzeum túránál be lehet kukkantani a stadionba is vagy nem lehet oda látni,és még kérdezném ha jó időpontban megyünk a Scalába,délelőttre gondolok,akkor a nézőtérre is beengednek? köszönöm szépen
#112 - julia - 2015.08.21. - 21:46
Szia!

A drágább múzeum+stadiontúra az a nevéből látható múzeum, a stadionnal együtt, a csak múzeumtúra viszont csak múzeum.
A Scala múzeumlátogatás lehetőséget ad felmenni a nézőtérre is.
#113 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.22. - 02:09
Köszönöm Tibcsi
#114 - julia - 2015.08.24. - 21:58
Szia Tibcsi!

A problémám amire megoldást keresek az az lenne, hogy el kellene érnem egy vonatot ami Desenzano del Gardaba indul 9 05kor.
A Wizzair reggeli gépével megyek, ami elvileg 7 40 körül száll le. Malpensáról Expressel elmegyek a Cadornáig és onnan metroval a Centraléba. Ami konkrét kérdésem, a metrora a jegyet megtudom venni a Centraléba?Vagy gyorsabb lenne a Cadorna megállónál megvennem?
#115 - JOSBOMO - 2015.08.31. - 09:55
Szia!

A vonatjegyet megveheted akár már a reptéren is Desenzano del Gardáig, tehát ott, illetve a Cadornán is vehetsz Centrale-Desenzano jegyet. Milánói metrójegyet a reptéren szerintem nem vehetsz.
#116 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.31. - 23:30
Szia!
Szeretném a segítségedet kérni. szept.17-én érkezünk Malpensa reptérre. Szállásunk Via Principe Eugenio 4520155 hogy tudunk legegyszerűbben eljutni ide, ill. visszafelé is hiszen a Wizzair nagyon korán indul (6 ó). Nagyon köszi!
#117 - Sipos Ildikó - 2015.09.02. - 12:28
Szia!

A legegyszerűbb Malpensa Express-szel Porta Garibalidi állomásig, onnan 5-ös metró Cenisio állomásig. Ha inkább a kicsit olcsóbb transzferbusszal mennétek be, akkor azok a Centrale állomáshoz érkeznek, onnan 3-as metró Zara állomásig, majd pedig 5-ös metró Cenisio állomásig.
Cenisiótól a szállás 10 perc gyalog:
https://goo.gl/maps/fn3EY
Budapestre mentek Wizz Airrel? Az nem 6-kor, hanem 8:10-kor indul visszafele, így ki tudtok érni 6:16-ra a reptérre Porta Garibalditól induló első Malpensa Express-szel, ami 5:35-kor megy, vagy esetleg a 06:05-kor indulóval, ami 6:46-ra ér a reptérre menetrend szerint. Ugyanakkor reggel a Porta Garibaldiig lehet gyalogolni kell fél órát, vagy taxizni, bár elvileg vannak buszok ilyenkor is:
https://goo.gl/maps/CIx9X
#118 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.02. - 13:49
Szia Tibcsi,

Először is köszönjük szépen a sok infót az oldalon, nagyon hasznosak!
Mi 09/17-én érkezünk reggel Wizzair-rel Malpense-re, illetve 09/19-én jövünk haza az esti géppel. Szállásunk a következő helyen található: Via Anacreonte 7, Viale Monza negyed. Azt szeretném kérdezni, hogyan juthatunk el a szállásra illetve hazautazáskor este vissza a reptérre. Ezen kívül milyen közlekedési jegyet/jegyeket érdemes vennünk ha tömegközlekedni szeretnénk a 3 nap alatt?

Válaszodat előre is köszönve, baráti üdvözlettel:

Attila
#119 - Attila - 2015.09.02. - 20:25
Szia!

A reptérről transzferbusz vagy Malpensa Express Centrale állomásig. Onnan M2 metró Loreto állomásig. Onnan pedig 56-os busszal Via Padova Via Mamiani állomásig, majd rövid gyaloglás:
https://goo.gl/maps/g70GO
Másik módszer: a Centrale állomástól 2-es metró Udine állomásig, majd 10 perc gyalog, vagy még az Udinétől 53-as busz Via Palmanova Via Cesana állomásig:
https://goo.gl/maps/Hl5x3
3 napra vehettek egy 48 és egy 24 órás jegyet.
#120 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.02. - 22:13
újra Rátok találtam!
Milánó MXP-re érkezünk, autót bérlünk és a kérdésem az lenne, melyik tó legyen a megnézendő? Luganói vagy Maggiore vagy Como. 3 teljes napunk lesz, de Milánóra egy fél napot (utolsót) szánnánk. Illetve ha tippet adtok, hogy melyik tó, akkor melyik 2 városban legyen a szállás? Milánó ne, mert onnan jövünk haza... Köszönöm előre is!
#121 - Krisztina - 2015.09.08. - 19:23
Szia!

Hogy Maggiore vagy Como az nagyon szubjektív, és attól függ, ti mit kerestek, de mindkettő szép. Luganónál ugyanakkor többet nyújtanak ezek a tavak.
Ha a Comói tóhoz mentek, akkor ott a legjobb hely Varenna vagy Belaggio (attól függ, pontosan milyen helyet kerestek, de mindkettő szép), de semmiképp sem maga Como.
A Maggiore-tónál Stresa egy jó bázis a tó felfedezésére, de még sok szép hely van.
#122 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.10. - 00:48
Szia!
A reggeli Wizz Air géppel megyünk Malpensara. Először a dóm környékét néznénk meg, majd mennénk az EXPO-ra. Az EXPO-ról pedig este haza.
Milyen tömegközlekedéssel lenne a leggyorsabb? Az EXPO-nál nem áll meg a Malpensa Express?
#123 - Kata - 2015.09.16. - 23:29
Szia!

A reptérről a dómig Malpensa Expressel Cadornáig, majd 1-es metróval Duomo állomásig, vagy ha Centrale-ig mentek Malpensa Express-szel, akkor onnan 3-as metróval Duomo állomásig.
A dómtól az expóig 1-es metróval Rho Fiera állomásig (a sima metrójegy nem jó ide, extra-urbano jegy kell, de az automatáknál ki is van írva, hogy expo-jegy).
Az expóról a Malpensa reptérre transzferbusszal, az expo és reptér közötti menetrend ebben a pdf-ben legalul, a bekeretezett részben:
http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp_2015%281%29.pdf

(de szerintem annyira azért ne számítsátok ki a visszaérkezést, ill. előre keressétek meg a buszmegállót)
#124 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.17. - 00:29
Szia Tibcsi !

Szeptember végén utazunk a nejemmel Milanóba. A wizz air gép Malpensara érkezik. A szállodánk a Fiera Milano City és a Milánoi kongresszusi központ közelében van. Kérdésem : hogyan tudok eljutni a szállodához és a visszafele történő út hogyan kivitelezhető a reptérre , legkésőbb reggel 7.00 órára kell kiérnünk. Az alábbi linken (http://www.malpensashuttle.it/carico/documenti/mil-mxp_2015%281%29.pdf ) található menetrendet tartalmazó transzferbuszig hogyan jutunk el a szállodától ( szálloda cím : Via Masaccio 19)?

Előre is köszönöm a segítségedet.

Attila
#125 - Attila - 2015.09.22. - 09:39
Szia!

Odafele a szálláshoz ezzel a busszal Fiera Milanocity megállóig menjetek, de a pdf-ben leírt információk szerint kérni kell a buszvezetőt, hogy álljon meg Fiera Milanocitynél.
A Fiera Milanocity buszmegállótól a szállásig ez az út gyalog, ill. 91-es busszal: https://goo.gl/maps/MBNUqMxuXxv

Visszafele, ugyanaz, a felső táblázatban, de már a bal oldalon lévő busz, de visszafele máshonnan, mint ahova érkezett, a Viale Teodoricótól megy a reptérre a busz, és több kiér már 7 óra előtt is. A szállás, és a buszmegálló között itt látható az út:
https://goo.gl/maps/uP6n8vsKP9T2
érdemes lehet mindenesetre már előtte kinézni a megállót, ne reggel keressétek, ill. egy busszal előbb kimenni.
#126 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.22. - 14:59
Kedves Tibcsi!

2015 október 8-10-ig leszünk Milánóban.
A fórum olvasása közben találtam rá a Villa del Balbianello-ra. Eredetileg Firenze lett volna pénteken,de ez a villa elcsábított.
Azt szeretném megtudni:mikor látogatható,mettől meddig.
Van e belépődíj?Esetleg egy útvonalat is kérnénk ha lehet.
Előre is köszönet.

Feri
#127 - Feri - 2015.09.28. - 20:14
Kedves Feri!

A Villa del Balbianello valóban egy nagyon-nagyon szép látnivaló, ki is egészítem most vele itt az oldal Como-leírását.
Belépőjegy: csak kert 8 EUR, kert és villa: 15 EUR.
Hétfőnként, és szerdánként zárva (kivéve ünnepnapok). Egyébként nyitva 10:00-18:00.
Elutás: vonat Cadorna vasútállomástól Como Lago állomásig (kb. 1 óra), majd kis gyaloglás a tó mentén nyugati irányba a kikötőhöz.
Innen hajóval Lenno településre.
Onnan gyalog kb. 20 perc, dombon felfele, vagy pedig vízitaxival (7 EUR, de szép út).
A Como-Lenno, Lenno-Como hajó menetrendje itt kereshető le, érdemes is lekeresni a visszafele hajót, hogy le ne késsétek az utolsót, ugyanakkor a lekeresésnél nem az egész napot adja ki, hanem csak az órát, amit megadtál, utána +1-2 órával:
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
#128 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.09.28. - 22:23
Kedves Tibcsi !

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet nagyon hasznos volt minden , amit leírtál (212 es bejegyzés).
Végül is nem szálltunk le a Fiera Milanocytinél, hanem a pályaudvarig elmentünk és csomagmegőrzőben hagytuk a poggyászt. Egyet csavarogtunk és utána a poggyászt elvettük és irány a szálloda. A város tetszett nagyon, a pizza fergetegesen finom . A dómmal szemben van, egy kb 15 négyzetméteres kis pizzázó( 7S GIO) ,ahol nagyon hangulatos a falatozás .
A San Sirot nem szabad kihagyni . Az Expo nagyon zsúfolt volt nem volt élvezhető , millió ember közt.
Az utolsó vacsora festmény megtekintése nem sikerült , nem tudtunk jegyet foglalni de a templom nagyon szép, úgyszintén a Szent Ambrus bazilika is.
életünk legszebb és legjobb élményei közt tartjuk majd számon ezt az utazást.
A visszafele út is egyszerű volt. Egy picit pontosítanám azt az adatot , amit megadtál( https://goo.gl/maps/uP6n8vsKP9T2) , ugyanis lehet hogy a buszmegállót egy picit odébb helyezték , mert már az alábbi címen van : Viale Teodorico, 26 , a citroen szalon előtt.

Még egyszer hálásan köszönöm a segítségedet jó egészséget és minden jót kívánok neked !

Tisztelettel:
Attila


tisztelettel Attila


#129 - Attila - 2015.10.15. - 11:23
Kedves Attila!

Köszönöm a beszámolót, örülök, hogy jól sikerült az utazás! :)
#130 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.15. - 17:38
Kedves Tibcsi!
Szeptember végén érkezünk repülővel Bergamóba, majd vonattal tovább Peschiera del Gardába. Kérdéseim:
1. A 11 fős csoport részesülhet-e utazási kedvezményben vonaton, vagy autóbuszon, ha a helyszínen veszem meg a jegyet?
2. Ha az EXPO-ig veszem meg a jegyet Peschiera del Gardától, leszállok a Centrale Pu-on, megszakíthatom-e pl. 3 órára az utazást Milánóban, s utána a Garibalditól utazok az Expora, vagy külön jegyet kell vennem metrora v. vonatra?
Előre is köszönöm a válasz!
/ Néhány éve már segítségemre voltál egy párizsi urazás kapcsán, ami nagyon hasznos volt. Ismételten köszi!/
Szép napot, üdvözlettel: Vali
#131 - Vali - 2015.10.15. - 21:43
Kedves Vali!

éppen online nem lehet ilyen kedvezményes csoportjegyet venni, hanem pénztárban lehet, tehát elképzelhető hogy úgy majd lehet kapni.
Sajnos az útmegszakítás szabályait nem tudom, de mivel úgy is intézitek a csoportos jegyet, akkor érdemes megkérdezni. De akár metróval, akár vonattal mindössze 2,50 EUR-ért eljuthattok a városból az Expóra.
#132 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.16. - 23:11
Kedves Tibcsi!

Köszönöm a választ, így cselekszünk!
üdv: Vali
#133 - Vali - 2015.10.17. - 01:13
Kedves Tibcsi!

Lenne még egy kérdésem. Szerinted Veronában tudok venni a másnapi látogatásra /Fix dátummal/ az EXPO-ra jegyet? Az Interneten nem igazán tudok eligazodni jegyvásársás ügyben. Előre is köszi a választ!

Vali
#134 - Vali - 2015.10.23. - 00:25
Kedves Vali!

Igen, tudtok venni konkrét dátumra, ill. bármilyen dátumra, ugyanazon az áron, itt:
https://tickets.expo2015.org/
#135 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.23. - 13:54
Kedves Tibcsi!

Október 26-án a reggeli Wizzair géppel érkezünk Malpensa-ra. Szállásunk Via Giovanni Prati-n lesz. Hogyan tudunk a leggyorsabban eljutni oda, illetve mivel 28-ig lennénk ott, milyen jegyet/kártyát érdemes vennünk (ketten megyünk).
Velencébe érdemes elutazni?
Válaszod köszönjük, nagyon szuper az oldal!!!
üdv.: Ilcsi
#136 - Csúri Krisztiánné - 2015.10.24. - 20:09
Kedves Ilcsi!

A legegyszerűbb, ha Malpensa Express-szel elmentek Milano Nord Bovisa állomásig, és ott átszálltok egy Regionale vonatra, amivel onnan csak 3 perc Milano Nord Domodossola állomás, ami a szállás közvetlen közelében van. Ezek a vonatok a 2 vasútállomás között 5-10 percenként közlekednek.
Ha 48 óra alatt utaztok legalább 6-ot a tömegközlekedésen, akkor 48 órás jegyet vegyetek, és ha nem elég a 48 óra, a maradék időre még egy 24 órásat, vagy csak vonaljegyeket.
Velencébe mindenképp érdemes elutazni, hiszen egy széeacute;p hely, viszont egy egész napot rá kell szánnotok, így Milánóban / környékén nem igazán marad időtök, tehát attól függ Milánóban mit terveztek. 2,5 órás út Milánóból, tehát érdemes korán reggel indulni, és este visszajönni. Menetrend: trenitalia.com
Az még a gond, hogy amennyiért elvonatoztok, már repülőjegyet kaptok sokszor Budapestről, tehát ezt kalkuláljátok be, érdemes mindenképp a trenitalián online, előre, olcsóbb jegyet kapni.
#137 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.25. - 11:36
Kedves Tibcsi!
November 6-án megyünk Milánóba, Malpensára fogunk érkezni mi is. A segítségedet szeretném kérni....A szállásunk Via Melchiorre Gioia 71 címen van, de miután csak 2től vehető át a szoba, ezért arra gondoltunk, hogy a San Siro látogatásával kezdenénk. A reptérről hogy érdemes odamenni? Valamint a stadiontól hogy jutunk a szálláshoz legegyszerűbben? A stadionlátogatáshoz lehet venni előre online jegyet valahol, vagy felesleges? Valamint még egy kérdés, a 48 órás jegy minden járműre vonatkozik? (metró, busz, villamos) Köszönöm szépen előre is a válaszodat!
Kriszta
#138 - Kriszta - 2015.11.02. - 23:38
Kedves Kriszta!

A reptérről Malpensa Express-szel Porta Garibaldiig (ugyanakkor vigyázat, nem mindegyik Malpensa Express megy közvetlenül oda, a Porta Garibaldiig közlekedők fél óránként járnak, menetrend: malpensaexpress.it )
onnan M5 metróval San Siro Stadio állomásig.
Amennyiben mégis Cadorna felé közlekedő Malpensa Express-re szállnátok, akkor Cadornától, ahova érkezik ez a Malpensa Express, M1 metró Lotto állomásig (figyeljetek rá, hogy az M1 metró két irányba ágazik abban az irányban), és onnan M5 San Siro Stadio állomásig.
A szálláshoz a stadiontól: M5 metró Zara állomásig, onnan M3 metró Sondrio állomásig.
Itt lehet online jegyet venni a stadionlátogatásra: http://www.sansiro.net/?page_id=2769&lang=en
Igen, a 48 órás jegy minden járműre érvényes (kivéve reptéri járatok, valamint az expóra se lehet kimenni vele).
#139 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.03. - 11:48
Kedves Tibcsi!

Nagyon sokat segítettél, köszönöm szépen! A belépőket már meg is vettem, az Express oldalán viszont most olvasom, hogy pont 6-án sztrájkolni fognak, de 9 órától, remélem nem lesz késés és még elkapunk egy vonatot....

Köszönöm mégegyszer!
Kriszta
#140 - Kriszta - 2015.11.03. - 16:08
Juj, lenne még egy kérdésem, a fenti Via Melchiorre Gioia 71 címről hogy jutunk majd vissza a reptérre a leggyorsabban hajnalban? köszönöm!
#141 - Kriszta - 2015.11.03. - 16:15
Amennyiben nem lesz vonat, akkor mehettek busszal Centrale állomásig. Onnan 3-as metró Zara, vagy 2-es metró Garibaldi FS állomásig, és mindkét esetben utána ugyanúgy 5-ös metró a stadionig.
Vissza a reptérre: a szállás gyalog is csak 1 km-re van Centrale vasútállomástól (vagy 1 megálló 3-as metróval), Centrale vasútállomástól pedig Malpensa Express-szel vagy busszal kimehettek a reptérre.
#142 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.03. - 16:33
Nagyon szépen köszönöm! :)
#143 - Kriszta - 2015.11.03. - 23:21
Kedves Tibcsi!

A kiegészítő jegyet a metróra meg lehet venni a 24 órás jegy mellé is? Jövő hét szombat este érkezünk kocsival és valahol Gessate környékén szállnánk meg (másnap délután megyünk is haza), és érdekelne, hogy ha este ill. másnap is be akarunk menni a városba akkor a 24 órás jegy mellé, esetleg a MilanoCard mellé is megvehető-e, és ha igen milyen árban van a kieg. jegy?

Köszönöm előre is!

üdv,
Roland
#144 - Roland - 2015.11.05. - 09:46
Sziasztok! Vasárnap készülök egy villámlátogatásra Milánóba, a reptéren béreltem autót. A dóm környékén kinéztem egy parkolóházat, ahová lehet előre, online helyet foglalni. Viszont a zona traffico limitaton belül van. Hogy lehet oda bejutni, hogy ne büntessenek meg? ( Bolognában már belefutottam egy büntetésbe, egy téren kijelölt "kék"parkolóban álltam meg, vettem jegyet, de megbüntettek. Pedig a parkoló információs táblájánál semmi utalást nem találtam arra, h. turistáknak tilos a parkolás. Sem ztl táblát a környéken...) Előre is köszi! üdv: Balázs
#145 - Balázs - 2015.11.06. - 03:12
Sziasztok!

ROLAND: Gessate és Cascina Gobba, a milánói közigazgatási határ között kell kiegészítő jegyet venni. úgy látom egy táblázatból, hogy a 2 EUR-s "Interurbano 1 zone e 1/2 kell", de azért az a biztos, ha érdeklődtök is, mondjátok, hogy van városi jegyetek.


BALáZS: Lásd a cikkben, a Tippek, tanácsok, közlekedés rész végén a behajtási díjról szóló információkat. Ugyanakkor, mivel bérelt autóról van szó, lehet hogy ők ezt már intézték/intézik, tőlük kell érdeklődni.
#146 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.07. - 14:01
Szia!
Köszi, azt olvastam mit kell tenni hétközben, csak az nem egyértelmű, hogy mi a helyzet vasárnap. Vasárnap bárki bemehet a ZTL zónába díjfizetés nélkül, vagy díjfizetéssel sem mehet be senki, csak az ott lakók? üdv: B.
#147 - Balázs - 2015.11.07. - 17:22
Szia!

Bocs, pont a vasárnap szó elkerülte a figyelmem. Vasárnap behajthatsz ingyenesen.
#148 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.07. - 17:42
Kérdésem az lenne, hogy januárban milyen időjárás van Milánóban? Itthon melyik hónapnak felel meg? Melegebb van?
#149 - Erzsébet - 2015.11.11. - 09:40
Januárban Milánóban az átlag napi maximumhőmérséklet 5,9 Fok, míg Budapesten 1,2. Ez az 5,9 Budapest februári maximumhőmérsékleténél 1,4 fokkal magasabb.
Itt visszanézheted hogy a korábbi években milyen idő volt Milánóban pontosan januári napokon:
http://goo.gl/DnvT6t
#150 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.11. - 12:41
Köszönöm. Január végén szeretnénk menni, de ha nagyon hideg van, akkor lehet, hogy meggondolom. Nem szeretnénk átfagyni, városnézni nem túl kellemes minuszokban. De ez nem tűnik ijesztőnek.
#151 - Erzsébet - 2015.11.11. - 22:02
Szia Tibcsi!
3 napra megyünk Milánóba december elején. Szeretnénk 1 napot rászánni egy másik közeli város felfedezésére, pl. Torino, Genova, Pizza (Firenze, Velence, Bologna kizárva, mert már voltunk).
A kérdésem az lenne, hogy szerinted Genova,Torino vagy Pizza e a látványosabb uticél illetve, hogy vonattal hogyan lehet eljutni és mennyiért a fenti 3 városba Milánóból. Előre is köszönöm a választ.
üdvözlettel: Attila
#152 - Hattila - 2015.11.15. - 11:16
Szia!

Ha e három közül kell választani, szerintem Torino a legjobb, Pisában a Ferde tornyon és a Csodák terén kívül nem sok minden van (bár akár ezek miatt is érdemes lehet elmenni, ugyanakkor oda túl hosszú az út Milánóból: 3-4 óra vonattal), Genova meg elég káoszos. Esetlég még Verona is szóba jöhet, ott nem írtad, hogy lettél volna. De jó korán kell kelnetek, hogy mindezek közül az egyik is kényelmesen 1 nap alatt beleférjen.
Ha nem decemberben mennétek, még mondanám a tavakat is, bár akár így télen is jók lehetnek.
Torino 100-110 perc vonattal (vagy nagysebességűvel 1 óra) Centrale állomásról.
Verona 82 vagy 120 perc, vonattól függően, szintén a Centrale állomástól.
Menetrend: trenitalia.com
#153 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.11.15. - 14:31
Szia!
Holnaptól hétfőig leszünk Milanoban és olvastam, hogy a Santa Maria delle Grazie templom a hónap első vasárnapjain ingyenes, de ettől függetlenül kell foglalni jegyet, csak mert a megadott linken vasárnapra nem dob fel foglalási lehetőséget( azt sem, hogy már nincs szabad hely).

Köszi a segítséget!
Zoli
#154 - Zoli - 2015.12.03. - 12:20
Szia!

A januári hónap első vasárnapjára lehetne foglalni (ha lenne hely), de valóban, a mostani vasárnapra már azt se adja ki, hogy nincs szabad hely, ennek nem tudom, mi az oka (de gondolom hely sincs már), a +39 02 92800360 számon érdemes érdeklődni.
#155 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.12.03. - 14:43
Szia! Férjemmel február 26-án megyünk 1 napra Milánóba Wizzairrel. 7:40 kor szállunk le. Kérdésem az lenne, hogy a reptéren ha veszünk 24 órás jegyet akkor az érvényes a reptérről bejövő vonatra buszra is? Gyakorikérdések.hu-n kaptam olyan választ hogy állítólag metro is megy be Malpensától Cadornáig. Ez igaz?
A stadion látogatást is tervezzük. Kérdésem hogy van-e ott a stadionnál relikvia vagy rajongói bolt.. ahogy AC Milán ereklyéket lehet vásárolni? :) köszönöm ági
#156 - Helloka - 2016.01.06. - 11:27
Szia!

A reptérről közlekedő buszokra, vonatokra nem érvényesek a milánói tömegközlekedési jegyek. Metró nem közlekedik a Malpensáról, nem igaz. Csak vonat, a leírásban, a Tippek, tanácsok, közlekedés rész elején megtalálod a tömegközlekedési lehetőségeket, és árakat a reptérről.
Igen, van ajándékbolt a San Siróban, és a túra folyamán és útba fog esni, az lesz a túra utolsó állomása.
#157 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.06. - 22:15
Szia Tibcsi! Nagyon szépen koszonom a valaszokat. :-)
#158 - ági - 2016.01.07. - 22:32
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy a Bergamoi reptérről (és vissza) a transzferbuszt foglalás nélkül is igénybe lehet venni? árban mennyi lehet foglalás nélkül? Mi szerdától szombatig lesünk, esetleg tudsz vmi jó piacot? (Ruhák, érdekességek, nem élelmiszer) Amit én találtam az a hónap utolsó szombatján van csak nyitva :(
#159 - Szilvia - 2016.01.10. - 15:04
Szia!

Lehet venni a helyszínen is jegyet, szerintem most úgy is 5 EUR körül vannak.
Piacokról lásd a 20-as (2015.02.07.) hozzászólásom, annyit tudok, azok ruhapiacok.
#160 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.11. - 00:55
Szia.
A Linate-ről,hogyan jutok be a központba legegyszerübben?Köszi.
#161 - lroll - 2016.01.19. - 15:26
Szia!

Onnan egyszerűen 73-as busszal az 1-es metró San Babila állomásáig (ki is egészítettem a Linate reptérrel is a leírást)
#162 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.19. - 16:34
Kedves Tibcsi
áprilisba utazunk 3 napra Milanóba.Azt szeretném kérdezni hogyan jutunk el leggyorsabban a Via Olindo Guerrini utcába?
Köszönöm Réka
#163 - Szondi Réka - 2016.02.04. - 09:59
Kedves Réka!

A Malpensa repülőtérről gondolod? Malpensa Express-szel vagy transzferbusszal Centrale állomásig, majd onnan 2-es metróval Piola állomásig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/AmM8FiQzHcx
#164 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.04. - 18:40
Szia Tibcsi.
Most olvastam át mit irtam s kifelejtettem ,hogy a Bergamo-i repülőtérről érdekel az éljutás a Via Olindo Guerrini utcába.
Köszi Réka
#165 - Szondi Réka - 2016.02.05. - 08:33
Szia!

így is ugyanaz az eljutás, csak a Malpensa Express nem jöhet szóba, tehát az elején transzferbusszal Centrale állomásig.
#166 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.05. - 11:42
Sziasztok,
aug. végén megyünk Monzába,a Forma 1-es futamra. Szerdán érkezünk Miláno Bergamo reptérre délután 1 körül. A szállásunk : Via Santa Maria 73, Calusco d'Adda, 24033, Italy. Hogy tudnánk eljutni a legegyszerűbben a szállásra? Délutánra Monzában maradnánk várost nézni, hol találok pontosabb információt a közlekedésről? Az utolsó kérdés: hogy jutunk el a szállásról a Forma 1 helyszínére? Előre is köszönöm a segítséget :-)
üdv,
Kitti
#167 - Kitti - 2016.02.12. - 16:14
Szia!

A bergamoi reptérről ATB-busszal a bergamói vasútállomáshoz:
http://www.atb.bergamo.it/ENG/Default.aspx?SEZ=2&PAG=126&NOT=257
A bergamói vasútállomástól vonattal Calusco állomásig, 17 perc, 2,50 EUR.
Végül, Calusco vasútállomástól a szállásig gyalog:
https://goo.gl/maps/dD22ng6XTsH2

A Forma-1-re: Calusco vasútállomástól vonattal Monza állomásig, 25 perc, 2,90 EUR.
Monza vasútállomástól buszok szállítanak a Forma 1-es pályára elvileg.
#168 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.12. - 23:54
Tibcsi köszönöm!
#169 - Kitti - 2016.02.13. - 22:07
Kedves Tibcsi,
Márciusban 1napra utazunk Milánóba.
Van egy napos napijegy? / 24 órás /- és azt a metrón minden alkalommal kezelni kell,vagy csak legelőször ?
A dómba lehet online jegyet venni? mert én nem találtam ilyet.
és van lehetőség fotójegy vásárlásra a dómba?
Köszönöm a segítségedet.
Kéty

#170 - Kéty - 2016.02.17. - 13:29
Kedves Kéty!

Ahogy a leírásban is szerepel, van 24 órás jegy, 4,50 EUR-ért. Csak egyszer kell érvényesíteni.
A Dómba ingyenes a belépés. A kupolájába itt tudsz jegyet venni, a Buy Ticketsre kattintva:
http://booking.duomomilano.it/en/
#171 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.17. - 21:17
Kedves Tibcsi,
Köszönöm szépen a gyors hasznos választ.
Kéty
#172 - Kéty - 2016.02.18. - 08:40
Szia Tibcsi!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Péntek délben érkezünk a bergamoi reptérre. A szállásunk a Certosa negyedben található, a Via Privata Pantelleria 4. szám alatt. Meg szeretnélek kérni, hogy írd le a pontos útvonalat a reptértől a szállásig.

Válaszod előre is köszönöm!
#173 - Réka - 2016.02.22. - 11:56
Szia!

Busszal Centrale vasútállomásig.
Onnan vagy gyalog a Repubblica állomásig, vagy 3-as metróval 1 megálló Repubblicáig. Repubblicánál az S5 vagy S6 vagy S14 jelzésű elővárosi vonatra kell felszállni, mellyel Milano Villapizzione állomásig kell menni. Onnan 10 perc gyalog: https://goo.gl/maps/jWb9WhaqCpo
VAGY Centralétől, a szállás weboldala alapján: 91-es trolival a Viale Certosa megállóig, onnan a 19-es villamossal a Via Nuvolone megállóig.
#174 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.22. - 16:08
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Szép estét!
#175 - Réka - 2016.02.22. - 20:01
Szia Tibcsi,
Egy olyan problémám van, hogy vonatjegyet szeretnék Milánóból Veronába venni, illetve Veronából Bolognába, viszont sajnos a Trenord oldalán nem tudom kiválasztani a jegyeket, nem aktív a "buy" melletti kis karika, amibe bele lehetne kattintani. Van esetleg valami más oldal, ahol előre meg lehet venni a jegyeket, vagy van valami ötleted, hogy mi lehet a gond? Köszönöm a választ előre is, szép napot, Edit
#176 - Edit - 2016.03.11. - 13:19
Szia!

Nem minden vonatra lehet online jegyet venni, ill. a Regionale típusúakra nem is érdemes.
Online jegyvásárlás itt: trenitalia.com és italiarail.com
További információk: https://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/utazas.html
Ezen belül Vonattal Olaszországban rész.
#177 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.13. - 10:44
Kedves Tibcsi!
Március 21-en megyunk Milanoba, a Malpensara erkezunk, ha jol lattam, akkor innen a Malpensa Expressel a leggegyszerubb a bejutas a Centrale allomasra. A kerdesem az lenne, hogy innen hogy jutunk el a szallasra, ami Domenichino, Via Domenichino 42, 20149. ? Es a Malpensa Expressel ugyanugy vissza is jutunk a repterre? Ennek van menetrendje? Koszi elore is ????
#178 - Dóri - 2016.03.13. - 20:20
Kedves Dóri!

Igen, Malpensa Express, vagy busz.
Ugyanakkor ehhez a címhez nem a Centrale állomáshoz, hanem a Cadornához érdemes menni Malpensa Express-szel. Majd onnan 1-es metró (két felé ágazik) Amendola állomásig.
Természetesen visszafele is megy a Malpensa Express. Menetrendje, ahogy a leírásban is linkelve, itt kereshető le:
http://www.malpensaexpress.it/en/
#179 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.13. - 23:35
Kedves Tibcsi!
Tudnál-e abban segíteni, hogy a Malpensara érkezve, hogy tudnánk legegyszerűbben eljutni a következő címre : VIA DELLA GIUSTIZIA 10/D,
MILAN,
20125, ITALY
Köszi
#180 - Kinga - 2016.03.14. - 21:41
Kedves Kinga!

Malpensa Express, vagy busz Centrale állomásig, onnan 42-es busszal Via Cagliero V.le Stefini megállóig, vagy 81-es busszal Via E. De Marchi Via S. R. delle Ande megállóig vagy 87-es busszal V.le Rimembranze Di Greco megállóig.
#181 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.15. - 12:10
Szia Tibcsi,

Ha ilyen kiegészítést meghallgatsz akkor a Milánó kártyához érdemes hozzátenni, hogy ha a neten vásárolsz 3 napos Milánó kártyát akkor van olyan opció, hogy valóban 72 órás tömegközlekedési jegyet kapj. Azaz egy 24 meg egy 48 órásat. http://www.milanocard.it/milanocard-72h
én így a 19 eurómért ezt kaptam.
#182 - Balázs - 2016.03.29. - 15:05
Szia!

Ez mostanában változott, köszönöm a kiegészítést, frissítettem is az oldalon.
#183 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.03.29. - 21:03
Szia.Hogy tudnék eljutni a Centrale állomásról a Hotel Pomaba? (Via Archimede 75.)Köszi a választ előre is.
#184 - Judit - 2016.03.31. - 14:14
Szia!

60-as busszal, San Babila irányába, Via Bronzetti Via Archimede megállóig kell menni. Vagy 92-essel Viale Isonzo irányába, V.le Piceno megállóig.
#185 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.01. - 02:26
Szia

Mi a környékbeli városokat néznénk meg esetleg nem tudnál abban segiteni,hogy a vonatköltségek mennyibe kerülnek Milánó centrumtól kiindulva! 2 fönek!? Több város is érdekelne igy jó lenne összegekben ha nem is pontosan tervezni!
Nagyon köszönöm!)
#186 - Bernadett - 2016.04.02. - 22:43
Szia!

A http://www.trenitalia.com/tcom-en oldalon az útvonal lekeresése után látszanak a jegyárak. Ugyanakkor a távolabbi városok esetén az árak dátumtól, időponttól függően változóak, mivel a jegyet előre megvásárolva olcsóbb a jegyár.
#187 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.02. - 22:49
Nagyon köszönöm a segitségedet! Már csak egy kérdésem lenne:) Jól olvastam( Wizz Air) megyünk onnan úgye vonattal tudunk eljutni a Centrálig ennek 12/fő euro a költsége? Nem tudom jól értem e? Mert gondolom ez egyirányú út persze!
#188 - Bernadett - 2016.04.03. - 18:20
Igen, Malpensa Expressel 12 EUR-ért (de nem mindegyik vonat megy a Centrale állomáshoz), vagy busszal 10 EUR-ért lehet bejutni a reptérről a Centrale állomásig.
#189 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.04. - 13:19
Szia!

Azzal a kérdéssel fordulnék Hozzád, hogy az ősszel terveznénk Milánóba utazni pár napra. A Bergamo reptérre érkeznének, onnan hogy tudnánk bejutni Milánóba, a szállásunk a stadion környéken lenne, attól kb. 5 perc sétára, Illetve visszafelé a reptérre hogyan jutnánk? Ha pedig a városközpontba szeretnének menni hogyan lenne a legcélszerűbb menni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Lilla
#190 - Lilla - 2016.04.06. - 15:19
Szia!

Busz Centrale állomásig, onnan 2-es metró Garibaldi FS, majd onnan 5-ös metró San Siro Ippodromo vagy San Siro Stadio (amelyikhez a szállás közelebb van) állomásig.
Innen pl. a Dóm környékére: 5-ös metró Lotto állomásig, majd 1-es metró Duomo állomásig.
#191 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.06. - 22:47
Szia.Milyen oldalon tudom megnézni a vonatok indulását a Centrale-Malpensa útvonalról?Köszi..:)
#192 - lroll - 2016.04.10. - 10:03
Szia!

Itt keresheted le, a leírásban is szerepel:
http://www.malpensaexpress.it/en/
#193 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.10. - 13:28
Szia! A 3 napos Milano Card-hoz tartozó 72 órás tömegközlekedési jegy napra szól ( pl. vasárnaptól kedd 24 óráig) vagy az érvényesítés kezdetétől számolható a 72 óra ( pl. vasárnap 15 órától szerda 15 óráig) ? Köszi a válaszod.
#194 - Judit - 2016.04.12. - 14:42
Szia!

A tömegközlekedés is 72 órás vele.
#195 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.12. - 15:02
Kedves Tibcsi,
A biglietto giornaliero jeggyel egy napig annyit lehet metrózni amennyit akarok?
Hogyan kell érvényesíteni, illetve második és a többi alkalommal csak fel kell mutatni? Köszi a választ.
#196 - Magdi - 2016.04.15. - 21:52
Kedves Tibcsi, még valami eszembe jutott. A transzferbluszok itt Milano -Malpensa úton is úgy közlekednek hogy megveszem egy társasághoz online a jegyet egy napra és azon a napon az összes indulási idöpontban felszállhatok a járataikra? Vagyin nemcsak a pld a 8 vagy 14 vagy 21 órás stb. Indulásúakra, vagyis hogy nem óra időpontra szólnak a jegyek.
#197 - Magdi - 2016.04.16. - 12:58
Kedves Magdi!

Igen, a 24 órás jegy korlátlan. Mindig be kell tenni a metróban érvényesíteni, másképp nem enged át a kapun, de csak először fog rápecsételni.

Nem muszáj online jegyet venni a reptéri buszokra. Ha online veszel, pl. Terravision esetén a későbbi buszra is felszállhatsz a jeggyel.
#198 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.16. - 18:26
Kedves Tibcsi, köszi a választ. A wizzair repjeggyel együtt érdemes transzfert foglalnom Malpensa es a Centrale között ? Mit tanácsolnál, vagy ha megérkezünk szálljunk fel valamelyik buszra, mert nincs általában tömeg, visszafelé ugyanígy majd.... Kösz előre is.
#199 - Magdi - 2016.04.17. - 16:53
Kedves Magdi!

Akár foglalhatsz is a Wizz Airnél, ha nem drága, nem szokták általában drágábban adni. én legutóbb a Malpensa Expresset használtam.
#200 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.18. - 12:11
Kedves Tibcsi. Köszönöm az eddigi válaszokat. Kérdeznék még a metrójeggyel kapcsolatosan.
1. A 24 órás jegy mágnescsíkos? Vagyis az érvényesítés azt jelenti, hogy a beléptető szerkezet érzékelője fölé kell helyezni, vagy be kell dugni egy nyílásba és úgy pecsétel. (2. alkalommal már nem pecsétel, ha behelyezem, ha jól értem).
2. A metró elhagyásakor nincs semmi dolog, ekkor már nem kell "pecsételtetni" ? (mint Londonban egypár esetben) Előre is köszi.
#201 - Magdi - 2016.04.19. - 08:38
Kedves Tibcsi!
Lenne két kérdésem:
1. Szeretnénk megnézni az Utolsó vacsorát, de a fent megadott linken nem kerülnek megnyitásra az időpontok, csak az audioguide-nál, amit ha jól értelmezek az nem belépő, mert még hozzá kell venni egy "normál" belépőt. Várható majd, hogy megnyitják a jegyeket vagy próbáljak más helyen keresgélni? A másik probléma, hogy igazából mi június első vasárnapján szeretnénk menni, ami ugyebár ingyenes, csak regisztrációs díjat kellene fizetni. Bár ha megnyitnák mondjuk a pénteki napot én már annak is örülnék, csak tudjak már venni oda jegyet. Tudsz valamit ajánlani?
2. El szeretnénk menni a Comói-tóhoz. Néztem, hogy vonattal nagyon jó a közlekedés. Bellanot néztem ki, de nem tudom, hogy 1 napba belefér-e még egy másik település is. Tudsz ajánlani valamit? Előre is köszönöm a segítségedet! :)
#202 - Anetta - 2016.04.19. - 11:28
Kedves Magdi!

A nyílásba kell bedugni a jegyet, hacsak nem változott mostanában. A kijáratnál nincs teendőd.


Kedves Anetta!

Ez a jó oldal, az időpontok megnyitásra kerülnek, csak nem elérhetőek már, a legkorábbi időpont, amire tudsz venni jegyet, június 26.
Bellanóhoz nagyon közel van Varenna.
#203 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.19. - 15:36
Szia!
Május végén érkezünk Milanóba 5 napra, és arról szeretnék érdeklődni,hogy tudsz-e ajánlani valami bérletet a tömegközlekedési eszközökre( metro,busz,stb), ami érvényes az 5 napos kint tartózkodásunk ideje alatt?
Köszönöm előre is!:)
#204 - Nóri - 2016.04.20. - 12:47
Szia! Szeretnem ha segitenel, hogy szerinted egy vasarnap reggel 8 orakor visszaindulo repulot elerhetunk az Abacus hoteltől? Vagyis van olyan koran mar metro...malpensa express? Nagyon koszonom!!!
#205 - Andrea Szalavàri - 2016.04.20. - 13:12
Köszönöm.
#206 - Magdi - 2016.04.20. - 16:11
Szia Anetta!
Nem tőlem kérdezted, de a múlt héten vettem jegyet az utolsó vacsorára az utolsovacsora.hu -n, június 12.-ére. Nem reklámozni akarom, csak mint lehetőség. A hivatalos oldalon csak kombi jegyek voltak, a simák 2018-ig elfogytak.
#207 - Bor - 2016.04.20. - 16:37
Sziasztok!

NóRI: A tömegközlekedési bérleteket megtalálod a cikkben. 5 napra lehet venni pl. 2 db 48 órásat, és ha még szükséges, jegyet, vagy még egy 24 órásat.


ANDREA: Akkor kb. 6:30-ra kell kiérni, van már Malpensa Express.
Metró még nincs amihez odamehetsz a Malpensa Express indulásához, de van éjszakai busz (NM1).

Cadorna állomástól van olyan Malpensa Express, ami 6:34-re, és van, ami 6:04-re ér ki. én a biztonság kedvéért inkább a 6:04-re kiérővel nézem, ami 5:27-kor indul Cadorna állomástól.
Ehhez a szállás közeli Sesto metróállomás közeléből induló NM1 éjszakai buszból a Google útvonaltervező szerint a 4:27-es kell, ami 5:04-re Cadornához ér. így itt is lesz sok plusz idő az utazásban. Azért majd ellenőrizd a menetrendet a buszmegállóban, és előre keresd ki, honnan indul az NM1.
#208 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.20. - 21:05
Szia !
Bergamói repülőtérről, hogy tudunk bejutni Bergamóba?
Bergamóból szeretnénk a Comói tóhoz, Maggiore tóhoz (Stresa) illetve a Garda tóhoz elmenni. Vonattal vagy busszal tudunk menni? Belefér egy napba a Comói tó és a Maggiore tó? Köszönöm.
#209 - Anett - 2016.04.24. - 17:52
Szia!

A reptérről Bergamóba ATB-busszal. Bergamóból ezekre a helyekre mind el tudsz jutni vonattal, de nem túl rövid az út, és minden esetben legalább 1 átszálást igényel - trenitalia.com oldalon nézhető a menetrend, átszállási kapcsolatok.
Nem feltétlenül fér be a két tó egy napba, hiszen csak a két tó közötti eljutás önmagában akár 3 óra is lehet.
#210 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.25. - 00:37
Szia! úgy látom hogy az Utolsó Vacsora a hónap minden első vasárnapján ingyenesen látogatható. Jól értem? Mi május 1.-én ott leszünk, szeretnék rá foglalni (mert az úgy tűnik akkor is kell, ha ingyen van), de nem látom hogyan lehetne. Tudsz ebben segíteni? Nagyon köszi!
#211 - Dóra - 2016.04.26. - 14:02
Szia!

A hónapok első vasárnapja esetén csak telefonon lehet foglalni: +39 02 92800360
#212 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.26. - 18:01
Szia !
Tudnál ajánlani olyan helyeket amik viszonylag közel vannak Bergamóhoz (1-2 órán belül elérhető) és szépek, érdemes megnézni őket. Az eljutást is megírnád (busszal vagy vonattal kell-e menni, honnan indul és hol szálljunk le)! Ha szeretnénk a kiránduláshoz 12 főre buszt bérelni tudnál ajánlani valamit?
Köszi.
#213 - Anett - 2016.04.27. - 19:06
szia, kerlek szepen mond meg a Milano stazione centrale tol hogy jutunk el ejjel a bergamoi repterre , ugyanis a repulonk reggel 6 kor indul , kb mennyi ido az ut odaig , koszi a segitseget
#214 - iren - 2016.04.27. - 22:00
Sziasztok!

ANETT: A Bergamo környéki helyek: Milánó, és körülbelül = Milánó környéki helyek, ezeket, illetve az ide való eljutásokat pedig megtalálod a leírásban. Az eljutások persze Milánóból vannak megírva, nem minden esetben kell először beutazni Milánóba, a trenitalia.com-on tudsz keresni menetrendet Bergamóból.
Buszbérlést nem tudok ajánlani sajnos, a cikkben találsz viszont autóbérlési linket.


IRéN: Közlekedik már olyan korán is a transzferbusz a Centrale állomástól, kiérhettek pl. 4:10-re, vagy 4:30-ra:
http://goo.gl/aw29h6
#215 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.28. - 05:31
Szia, a kerdesem az lenne milyen vonattal olccsobb a kozlekedes , pl Milano-Lugano, vagy Milano-Modena , ugyanis 4 szemely utazunk es arban szamitana az olcsobbik lehetoseg.
#216 - iren - 2016.04.28. - 21:30
Szia!

Milánó és Lugano között a legolcsóbb a svájci S10 regional vonattal menni: http://www.sbb.ch/en/home.html
Az Eurocity vonatok ennél csak 10 perccel gyorsabbak, viszont drágábbak.

Milánóból Modenába az olasz Regionale típusú vonatok a legolcsóbbak (15,20 EUR), ennél a Frecciabanca típusú vonatok fél ór&aaacute;val gyorsabbak, de drágábbak. Az Intercity típusú vonatok pedig ugyan drágábbak, de nem gyorsabbak. Menetrend, árak: trenitalia.com
#217 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.28. - 21:49
Nagyon szepen koszonom.
#218 - iren - 2016.04.28. - 22:41
Szia, azt szeretnem megtudni ,ejjel hogyan lehetne a szallastol pl Viale Monza kornyekerol a Stazione Centrale hoz jutni , mivel onnan indul a transzferbusz Bergamoba , most keresek szallast es nem tudom hol lenne jobb megszallni hogy kora hajnalba tudjunk eljutni a Centrale-hoz .
#219 - Iren - 2016.05.03. - 07:46
Szia!

A Viale Monza nagyon hosszú, de mindenesetre a hosszán több megállója is van az 1-es metrónak. Tehát 1-es metróval Loreto állomásig, majd onnan 2-es metróval Centrale állomásig. De ha kora hajnalról van szó, időponttól függően, lehet a metrós eljutás még nem jó.
#220 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.03. - 21:47
koszi Tibcsi , pont erre gondoltam en is , hogy ejjel 3 kor valoszinu a metro nem kozlekedik , ezert keresek valamit a centrale melett .
#221 - iren - 2016.05.04. - 13:35
OK, de van éjszakai busz is, azért írtam, hogy időponttól függően, illetve az éjszakai busz, hogy honnan mi, pedig a pontos címtől függően.
#222 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.04. - 14:42
Szia Tibcsi!
Tudsz esetleg olyan lehetőségről Milano belvárosában ahol lehet zuhanyozni? Velencében találtunk ilyen nyilvános helyet, ahol ha befizettünk x összeget, akkor igénybe vehettük a zuhanyzási lehetőséget 10 percre. úgy működött mint a nyilvános mosdók. Van ilyen Milánóban is? Előre is köszi! :)
#223 - Era - 2016.05.04. - 16:08
Szia!

Nem tudok ilyenről, illetve nem is találok, úgy tűnik, csak korábban volt.
#224 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.04. - 21:42
Kedves Tibcsi!
Az utolsó vacsorát szeretnénk megnézni május 21-én délelőtt ketten. A link amit megadtál kér egy admittance belépőt is, amit látok, hogy hol kell megvenni. Próbáltam a telefonszámot is felhívni, de nem működött. Valamit nem csinálok jól?
Köszönöm!
#225 - FCSági - 2016.05.06. - 11:07
Kedves ági!

Az oldalra ráléptem, átállítottam fent angolra, aztán az első buyra (a CENACOLO VINCIANO mellettire), és ismét a buyra kattintottam, ezek után lehet dátumot választani. De május 21.-re már nincs, ahhoz már későn vagyunk, most kizárólag június 19.-ére lehet foglalni. Lehet, te az audioguide-ra kattintottál, a második buyra, azért kért belépőt is.
A másik módszer a telefonszám felhívása, hátha úgy van időpont május 21.-re, próbáld később hívni.
Vagy, meg lehet venni külső, nem hivatalos oldalakon, jóval magasabb áron:
http://www.tickitaly.com/tickets/last-supper-tickets.php
#226 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.06. - 11:35
Sziasztok!

Tudtok Milanóban olyan helyet,ahol bérelni lehet városnézésre motort?
#227 - Nóri - 2016.05.07. - 19:24
Szia!

Nem ismerek konkrétat, de pl. ezt találtam, a Via G.Pastorelli, 19 | 20143 alatt (a 2-es metró Romolo állomásától 700 méterre):
https://www.seemilan.com/scooter/motorbike-rent-italy-scooter-hire-milan-centre-681822
#228 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.08. - 09:31
Szia !
Bergamoból (Via Autostrada 2/a) szeretnénk egyszerűen, gyorsan és olcsón bejutni Milánóba a Sforza kastélyhoz (Cadorna vagy Cairoli metrómegállóhoz) hétköznap reggel. Tudnál valamit ajánlani? Illetve a Bergamói címről hogyan tudunk eljutni a felső városba a várhoz?
Köszönöm.
#229 - Anett - 2016.05.08. - 15:15
Szia!

A szálloda 10 perc gyaloglásra található a bergamói vasútállomástól, ahonnan be lehet jutni Milánóba 48-66 perc alatt:
https://goo.gl/maps/xjMpEgxiS4N2
A vonatok váltakozva Centrale és Porta Garibaldi állomáshoz érkeznek. De mindkét állomástól 2-es metróval lehet eljutni Cadorna állomásig.
A bergamói Castello di San Vigillo várhoz úgy látom a bergamói vasútállomástól 1-es busszal Colle Aperto végállomásig, majd onnan sikló.
#230 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.09. - 10:09
szia, en is probaltam jegyet venni az utolso vacsorara jun 26 , ezen az oldalon amit megadtal , de nem tudtam , mikor a buy-ra kattintok es megjeleni a naptar nem aktiv egy datum sem , nem tudok kivalasztani napot , nem enged, a simat valasztottam nem az audio -t. Vajon miert ?
#231 - iren - 2016.05.09. - 13:41
Szia!

Azért, mert már elfogytak a jegyek. Esetleg telefonon megpróbálhatod.
#232 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.09. - 16:47
Szia!
Autoberlesben tudnal segiteni? Ahogy neztem a berles oldalakat mindenhol terhelnek depositot a kartyara de 1000-3000euroig...kicsit soknak tartom! Rz lehetseges? Esetleg tdsz ajanlani aki autot ad berbe 4 napra vagy ahonnan erdemes kolcsonozni? Koszonom udv Andrea
#233 - brnyndr - 2016.05.10. - 19:37
Szia!

A leírásban is szereplő oldalt tudom ajánlani:
http://goo.gl/CwNLwV
Ez az összes autóbérlési szolgáltató ajánlatai között keres. Mindenhol kérnek biztosítékot, nem lehet autót bérelni anélkül, cégenként változik, hogy mennyit, de ez a foglalás folyamán kiderül, pl. ezen az oldalon a feltételek és kikötésekre kattintva, én az elsőre rákattintva pl. 900 EUR-t láttam, a másodiknál 1650-et, egy harmadiknál 800-at, stb.
#234 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.10. - 21:59
Szia! Milánóban tudnál olyan helyet javasolni, ahol a husi-krumpli szerető is jól lakik és megfizethető? A la chart étterem? Finom a pizza, de 1 hétre megyünk. Esetleg Bergamoban? Köszönöm!
#235 - way81 - 2016.05.12. - 22:31
Kedves Tibcsi!
A barcelonai utunkban sokat segítettél, most Milánóhoz is szeretnék segítséget kérni. Pontosabban pont hogy abban kérném a segítségedet, hogyan, mivel és hova lenne érdemes mennünk, ha el szeretnénk hagyni egy napra Milánót, hogy eljussunk egy tengerpartra kicsit strandolni. Vonattal, busszal hova érdemes menni? Július közepén megyünk, ha ez számít.
(Biztos lesz még kérdésem :) )
Köszönöm!
Kriszti
#236 - Kriszti - 2016.05.15. - 13:56
Sziasztok!

WAY81: Sajnos éttermet Milánó esetében nem, de itt szétnézhetsz esetleg, látszik sok értékelés, árszintek is, vagy ha az ár nem, talán a kiválasztott éttermek hivatalos, vagy FB-oldalán, van menü, előfordul:
https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurants-g187849-Milan_Lombardy.html


KRISZTI: A legközelebb az említett tavak vannak. De tengerpartot írtál, azok a legközelebb Genova környékén vannak, pl. Alassio jó, vonattal, 3 óra alatt lehet eljutni: trenitalia.com
Vagy esetleg Velence környéke. Velence "csak" 2,5 óra, de onnan még el is kell jutni egy tengerpartra, ami megtehető akár vaporettóval.
Ha van még kérdésed, írj még :)
#237 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.15. - 23:44
Sziasztok! Május 21-én megyek Milánóba 6 éves kislányommal. Szeretnénk több felé menni. Cergamo, Como-i tó. érdemes Lombardia jegyet (Io Viaggio), illetve valahol olvastam, hogy a gyerekek 12 év alatt szülővel ingyen utazhatnak? Kérlek segítsetek, hogy érdemes utazzunk. Illetve a szállásunkra hogyan jutunk el leggyorsabban legolcsóbban Malpensa reptérről: Villa Gioia szállás Via Alfredo Comandini 12 Bicocca - Zara Milan, 20125. Esetleg a sok felsoroltból mi az amit tényleg ne hagyjunk ki. Tudom sok kérdést tettem fel, de hátha kapok választ. Zsolt
#238 - Zsolt - 2016.05.16. - 12:51
Szia!

Eljutás a szálláshoz:
Vagy transzferbusszal Centrale állomásig, onnan 3-as metró Zara állomásig, majd 5-ös metró Istria állomásig.
Vagy ha Malpensa Expressel jönnétek, azzal Porta Garibaldi állomásig (nem mindegyik Malpensa Express megy közvetlenül oda, lásd a menetrendet), és onnan közvetlenül 5-ös metró Istria állomásig.
Az Istria metrómegállótól 5 perc gyaloglásra van a szállás: https://goo.gl/maps/QJWrE39iXHE2

Ha vonatra gondolsz, nem utazhatnak ingyen 12 év alatt a gyerekekek. 4-11 éves kor között ugyanakkor kedvezményes a jegyár. De online vásárolva bizonyos vonatokra, limitált számban igénybe vehető 15 év alatt a Bimbi Gratis kedvezmény, így gyereknek ingyenes (a kor igazolása szükséges útlevéllel vagy személyivel).
A milánói tömegközlekedés 10 év alatt ugyanakkor ingyenes (kor igazolása szükséges, ha nincs neki személyije, vagy útlevele, akkor jegyet kell venni).

A Comói tóhoz eljutások a leírásban. Bergamóba vonattal juthattok el a Centrale vagy Porta Garibaldi állomásról.

Io Viaggio akkor éri meg, ha utaznátok annyit, hogy behozza az árat (pl. 1 nap alatt 16 EUR-nyit), ki is egészítettem vele a leírást.
#239 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.16. - 16:10
Kedves Tibcsi! Kicsit komplikált a kérdésem, de remélem, megoldjuk. A gyerekeim és barátaik, összesen hatan utaznak júniusban Torinóba Milánón keresztül: Wizzair - Malpensa, majd tömegközlekedés Torinóba. Kérdéseim: Malpensából feltétlen be kell menni Milánó belvárosába, vagy más módon is eljuthatnak Torinóba (vonattal)? Visszafelé egy éjszakát aludnának Milánóban, mert a repülő 8:15-kor indul. Milánó melyik negyedében érdemes szállást foglalni, ahol jó a közbiztonság, közlekedés a reptérre és elfogadható áron van? Nem konkrét szálláscímet kérek, habár ha mások is olvassák a kérdésem, tőlük is elfogadok javaslatokat! Előre is köszönöm!
#240 - Szunyoghné Zsuzsa - 2016.05.17. - 10:47
Kedves Zsuzsa!

Igen, be kell utazni Milánóba, a Centrale (esetleg Porta Garibaldi) vasútállomásra, ahonnan a vonat megy Milánó és Torino között, menetrend a trenitalia.com-on.
Mivel ilyen korán indul a repülő, a legjobb lenne a Centrale vasútállomás környékén foglalni, ahonnan vonat és busz is megy a reptérre, hogy ne kelljen éjszakai buszozni, csak ott több utcában nem a legjobb a közbiztonság, mint általában a vasútállomások környékén, bár nem hiszem hogy 6 embernek egyszerre problémája lenne. Ha ott nem, akkor pedig viszonylag közel hozzá. Vagy alternatíva lehet a Cadorna vasútállomás környéke, ami jobb hely is, és ahonnan Malpensa Express megy a reptérre, busz viszont onnan nem.
#241 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.17. - 11:39
Nagyon köszönöm
#242 - Way81 - 2016.05.18. - 10:37
Kedves Tibcsi! Egy utolsó kérdés még. Az Io Viaggio herlyközi vonatra és helyijáratra is érvényes? Gondolok itt Miláno és Belaggio, Milano bergamo között, illetve Miláno és Bergamo helyi közlekedésére (metro, villamos)? Köszönettel: Zsolt
#243 - Zsolt - 2016.05.20. - 08:11
Szia!

A szállásunk a Via Acerenza-n lesz Milanoban és azt szeretném kérdezni,hogy oda milyen(hanyas)tömegközlekedési eszközzel tudunk eljutni, Milan Central Stationról?
Köszönöm előre is!:)
#244 - Nóri - 2016.05.22. - 18:00
Kedves Zsolt!

MIlánó és a comói tó, és Milánó és Bergamo között érvényes a vonatra, és milánói és bergamói helyi közlekedésre is.


Szia Nóri!

92-es busszal kell menni Via Imrani Via Scalvini megállóig, mad gyalog: https://goo.gl/maps/sZWJfAMzNbk
#245 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.23. - 22:46
Szia mi kedden megyünk Milánóba 3 napra de csak az utolsó nap tervezünk a városba maradni elötte azt a 2 napot kirándulásal töltenénk! Genova, Garda tó Comói tó stb kérdésem előre nem váltanánk vonat jegyet viszont most olvastam hogy van erre külön váltható jegy amit ha jól olvasom egész Lombardia határáig érvényes ha jól látom akkor ezzel el tudunk az adott helyekre utazni kűlön jegy vásárlása nélkűl? Mondjuk a 2 napossal? A tömeg közlekedésre értem természetesen mert azt tudom a reptértől nem érvényes sem a hajóra! Viszont ahogy olvasom sokkal kedvezményesebb mint a vonat jegy kűlön vásárlása! Eredetileg Luganoba mentünk volna de a vonat jegyet kb 3x emelték esetleg ott nem érvényes az hogy kiegészitő jegy ha már ez a jegy meg van?
Köszönöm
#246 - Bernadett - 2016.05.24. - 09:22
Szia!

Igen, ahogy le van írva, mindenhova el tudtok utazni a régióban, Genova azonban nem tartozik ide, úgy tudom ilyen esetben a régióhatártól, Vorgherától kell jegyet váltani, viszont már Milánóban lepecsételni azt a jegyet, de erre kérdezz rá. Viszont Intercityt semmiképp se vehetsz igénybe, csak regionális vonatot. Lugano esetében is egy darabig elmehettek ezzel a jeggyel elvileg, de erre is kérdezz rá, ezek speciálisabb kérdések, hogy pontosan hogyan és honnan vegyél jegyed, ha van io viaggio ovunque in Lombardia jegyed, de elhagyod a régió határát, a vasútállomáson tudniuk kéne.
#247 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.24. - 14:38
Szia:.)
Nagyon köszönöm az információt ami számomra nagyon hasznos volt! Tehát amit csatoltál térképet a lényeg ha jól értem csak regionális vonatra és annak határáig érvényes (piros volnal) a Lombardia úgy mond kombinált jegy!? Ha jól látom akkor a tavakhoz és még Veronáig is érvényes de Luganot nem hagynánk ki igy minden képpen valami kiegészitő jegyet veszünk:)
Remélem igy már jól értem mert ha ennyi helyszin bejárható és még Milánóba is jó a közlekedés akkor nekünk minden képpen ez érné meg mert külőn a vonat elég drága plusz még a városban is a közlekedés ha külőn jegyet váltunk!
#248 - Bernadett - 2016.05.24. - 16:09
Kedves Tibcsi!
Segítségedet szeretném kérni! Bergamo reptérre érkezünk és az Emma's Huose- ba szeretnénk eljutni tömegközlekedéssel! Cím: Alzaia Naviglio Pavese 118, Farnagosta negyed, 20142.
Előre is Köszönöm, Gréta!
#249 - Gréta! - 2016.05.24. - 16:55
Sziasztok!

BERNADETT: A szürke hátterű rész tartozik még a zónába, Verona nem tartozik már bele, a tavak igen (de azokon a hajózás nem).


GRéTA: Valamilyen busszal Milánóba, a Centrale állomáshoz, majd onnan 2-es metróval Famagosta állomásig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/W5ykkB77mAQ2
#250 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.24. - 22:37
Kedves Tibcsi, egy hétig leszünk Milánóban és az egyik nap Pármába szeretnénk utazni. Busszal vagy vonattal érdemes menni? Honnan indulnak? Milyen jegyet kell venni és kell-e a peronon érvényesiteni ha vasutit veszünk? Ezt az érvényesitést vagy nem-érvényesitést nem értem pontosan.
Előre is köszönöm. Lajos
#251 - Lajos - 2016.05.27. - 19:37
Kedves Lajos!

Vonattal érdemes menni, a Centrale állomásról (ill. 1-2 Porta Garibaldi állomásról) indulnak, de a trenitalia.com oldalon nézd ki a pontos indulási helyet, illetve a vonattípusokat.
Ugyanis Milánó és Parma között van Regionale, és valamivel gyorsabb Frecciabianca, és Intercity vonat is. A legolcsóbb a jegy a Regionale típusú vonatokra, 10,90 EUR. A jegyet a peronon csak az ilyen Regionale típusú vonatok esetében kell érvényesíteni, de a legtöbbször ezen a vonalon nem is érdemes más típusú vonattal menni, mert nem annyival gyorsabb az Intercity, stb.
#252 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.05.30. - 19:29
Kedves Tibcsi!
Egy nap alatt szeretnénk bejárni a Como-tó legszebb részeit, így Como-ba is és Varennába is el szeretnénk menni. úgy terveztem, hogy Como-ból szárazföldön (gyorsabb és olcsóbb) mennénk el Lenno-ig, onnan pedig hajóval, Bellagio-ba, és Varennába. A kérdésem az, hogy Como-ból Lenno-ba, hogyan tudunk eljutni a szárazföldön? Előre is nagyon köszi a segítséget. éva
#253 - éva - 2016.06.01. - 11:42
Kedves éva!

Como és Lenno között a C10-es busszal lehet eljutni:
http://www.asfautolinee.it/content/it/orari-rete-extraurbana
#254 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.02. - 02:55
Kedves Tibcsi,
Köszönöm a vonatinfót Parmaba.
Lajos
#255 - Lajos - 2016.06.02. - 10:33
Szia Tibcsi!
Június 9.-én indulunk Milánóba és 13.-án jövünk vissza. Melyik Milano card kombinációt ajánlod? érkezéskor azonnal használnunk kell és az utolsó napon is (tehát 5 napra).
Jól vettem ki a kommentekből, hogy a 72 órás csak akkor ad valóban 72 óra utazási lehetőséget, ha neten vesszük meg?
Válaszodat köszönöm! Gréta
#256 - Gréta! - 2016.06.03. - 10:09
Szia!

A 72 órás 72 óra tömegközlekedést biztosít, de csak online vehető meg maga ez a típusú kártya.
#257 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.06. - 00:43
Köszi!
#258 - Gréta - 2016.06.07. - 13:01
Szia Tibcsi!
A Malpensai reptéren tudok-e venni 48 órás jegyet?
Az IH hotelba szeretnénk eljutni a lorenteggio 278 ba,melyik útvonalat javasolod

15:18 – 16:43
Gyalog VonatXP1 Busz50
1 óra 17 perc
15:18 – 16:35
Gyalog VonatXP1 Metró1 Busz327
15:26, innen: Malpensa Aeroporto
11 perc 30 percenként
RéSZLETEK
1 óra 27 perc
15:18 – 16:45
Gyalog VonatXP1 Metró1 Busz321 Gyalog
1 óra 31 perc
15:18 – 16:49
Gyalog VonatXP1 Metró1 Busz

Köszi:Zsolt
#259 - Zsolt - 2016.06.07. - 15:19
Szia!

Ott nem hiszem hogy tudsz venni milánói tömegközlekedési jegyeket.
Egy lehetséges, egyszerűbb eljutás a szálláshoz: valamilyen reptéri busszal Centrale állomásig. Onnan M2 metróval Cadorna állomásig. Onnan pedig 50-es busszal Lorenteggio megállóig, majd gyalog: https://goo.gl/maps/tHtJDZ284Ez
#260 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.07. - 21:48
Kedves Tibcsi!

Július 18-án megyünk kocsival Milánóba. Kinéztünk egy hotelt, a Dreams Hotel Residenza Corso Magenta, Corso Magenta 54, 20123 Milánó. Azért lenne ez praktikus, mert öten megyünk, egy éjszakát fogunk ott tölteni és a metró is közel van hozzá. Eddig jó értékeléseket találtam róla. Ez már a történelmi belvároshoz tartozik? tehát ide 5 Euro a behajtási díj/nap? Odafelé a fizetős utakhoz a matricákat vagy egyebeket a benzinkutaknál lehet megvásárolni? Köszi a választ előre is! :)
#261 - Dóri - 2016.06.07. - 22:15
Kedves Dóri!

Igen, úgy látom ez már a zónán belül van, a szállodával érdemes kapcsolatba lépni, hátha tudnak esetleg segíteni a behajtásban.
Olaszországban az autópályákon fizetőkapus rendszer van (lekerestem a díjat, Palmanova és Milánó között 27,50 EUR-nak adja ki a díjat, melyet MIlánóban kell fizetni), a belépésnél kapsz egy jegyet, majd a kilépőkapunál kell fizetni. Előtte Szlovéniában pedig matricás rendszer, amit benzinkutaknál meg lehet vásárolni.
#262 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.08. - 18:30
Sziasztok
A 24 órás jegy az első kezeléstől indul?
#263 - Klára - 2016.06.09. - 14:48
Szia!

Igen!
#264 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.09. - 15:31
Köszönöm! Még egy gyors kérdésem lenne, ha a Malpensa reptérről kb10€ a transzfer akkor online érdemesebb megvenni?
#265 - Klára - 2016.06.09. - 15:49
Jelenleg mind a Malpensa Shuttle, mint a Terravision esetében annyi a helyszínen, mint online, szóval nem szükséges online megvenni.
#266 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.10. - 00:40
Köszönöm szépen a választ!:)
#267 - Dóri - 2016.06.12. - 10:41
Sziasztok!
Szombat reggel mentünk, vasárnap este jöttünk haza (Wizz air), ez az oldal alapján összeállítottuk a programot. Ezúton megköszönném Tibcsi munkáját, meg a hozzászólók segítségét. Közlekedés: Wizz, Malpensa shuttle (jegy előre online), Milánóban 24 órás kártya, meg napi 12km gyalog :-)
Amit sikerült két nap alatt megnézni:
Milano Centrale Railway Station-
Via della Spiga -Via Monte Napoleone - A divatfőutcák-Teatro alla Scala -csak kívülről zárva volt-Statua di Leonardo da Vinci a scala előtti tér-Panzerotti Luini pékség-Ferrari Store-Galleria Vittorio Emanuele II bevásárlóutca, forogni torinói bika tökén!-Duomo di Milano - Milánói dóm+ tető (ez egyszerűen lenyűgöző-Palazzo della Ragione -Piazza Mercanti -Santa Maria Presso San Satiro -Vittorio Emanuele Avenue, Corso
Másnap:
San Siro stadion-Santa Maria delle Grazie Leonardo da Vinci:Utolsó vacsora, jegy előre online- Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore -Basilica di Sant'Ambrogio- Leonardo da Vinci múzeum
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=S0l2Zb-P22E
étterem kereséshez ajánlanám a tripadvisort, amit ajánlott szuper volt, ahova csak úgy beültünk jó se volt és lehúzós. A tömegközlekedés googlemaps-szel egyszerű és pontos volt.
#268 - Boris - 2016.06.15. - 16:36
Szia!
Július 29-én mennénk Milánóba, Malpensa reptéren szállunk le. Monzában keresek szállást, de előtte szeretném tudni, hogy jutunk el Malpensa reptérről Monzába este 10 órakor? Illetve tervezek kirándulást Monzából Modenába, hogy jutunk el vonattal?

Köszönöm előre is a válaszodat!
#269 - Szandi - 2016.06.21. - 14:58
Sziasztok!

BORIS: Köszi a beszámolót! :) A videó is jó!


SZANDI: Este 10-kor még el lehet jutni, vonattal, de át kell szállni vagy Milánóban, a Porta Garibaldi állomáson, vagy Saronnóban, a pontos menetrend, átszállási lehetőség lekereshetők a trenitalia.com oldalon.
Monzából Modenába szintén vonattal, Milano Centrale átszállással, minimum 2 órás út, szintén Trenitalia.
#270 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.22. - 00:54
Kedves Tibcsi!
Tudsz esetleg Milánóban olyan helyeket ajánlani, ami gyereknek érdekes? Esetleg van vidámpark ? Aquaparkot már találtam, azon kívül keresek még valamit, ami lehetőleg kitölt egy napot.
Előre is köszönöm!
Kriszti
#271 - Kriszti - 2016.06.24. - 19:00
Kedves Kriszti!

Milánóban olyan sok nincs. Esetleg az említett Museo della Scienza.
Van Milánóban egy kis, nem annyira jó akvárium is (acquario civico), címe: Viale G. B. Gadio, 2, a 2-es metró Lanza állomásának közelében, hétfőnként zárva.

Vidámpark pl. Milánóhoz közel a Garda-tónál lévő Gardaland:
http://www.gardaland.it/park-en/how-to-reach-us/
Vagy MIlánóhoz közel az Europark:
http://www.europarkmilano.com/
Ebben a listában sok parkot említ, rájuk lehet keresni, de nem ismerem őket:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1573150
Van egy dinoszaurusz-park Rivolta d'Addában, , inkább autóval érhető el:
http://www.parcodellapreistoria.it/dovesiamo.asp
vagy a K511-es busszal, RIVOLTA D'ADDA Via Matteotti - Posta megállóig, de onnan még gyalogolni kell:
http://goo.gl/VIHYtP
#272 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.26. - 23:36
Szia, holnap indulunk Milánóba vonattal, egy hètre.
Kèt nap elmennènk Camogliba, valamint Santa Margherita Ligure-ba. Olyan kèrdèsem lenne, hogy a Centrale-n megvett vonatjegyeket nekünk kell valahol èrvènyesìteni vagy úgy törtènik az èrvènyesìtès mint nálunk (kalauz).
Előre is köszönöm a segìtsèget!
#273 - Tamara - 2016.07.02. - 17:20
Szia!

Regionale típusú vonatok esetében a jegyet kötelező érvényesíteni a peronon lévő érvényesítőknél. Camogliba megy közvetlenül Regionale vonat, S. Margherita Ligure-Portofino állomásig pedig megy Intercity és Regionale is közvetlenül.
#274 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.03. - 02:08
Szia!
Próbáltam az oldalon feltüntetett linken retúr jegyet venni, de a Malpensa Express oldalról a Trenord oldalára jutok, ahol megadva a retúr opciót és kiválasztva a jegyeket 12-12 EUR árakat látok. A regisztráció folyamatán nem mentem végig, lehet, hogy fizetéskor aktualizálja az árat az általad említett 18EUR-ra?
Illetve gondolom nincs jelentősége, ha a reptérről netán egyel korábbi vagy későbbi vonattal megyek el, ha késik a gép... Jól gondolom?
Köszi a választ.
Imi
#275 - Imi - 2016.07.05. - 00:24
Szia!

Valóban 12-12 EUR-t ad ki még ár, de még nem számolta össze, hogy mennyit kell fizetned, csak kiválasztottad az időpontokat, gondolom, hogy a végén 18 EUR-t kell fizetni, mert a retúr ár valóban 18 EUR, de nem tudok természetesen végigvenni jegyvásárlásig :) írja is, hogy "The price is meant for a one-way adult ticket "
A jegyek 3 órán belül érvényesek a megadott időhöz képest.
#276 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.05. - 00:36
Szia!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Mi 1 napra megyünk Milánóba, wizz transzferrel megyünk be a városba, és úgy látom, hogy a központi pályaudvaron tesz le a transzferbusz. Ott tudunk majd venni 24 órás jegyet? úgy látom, hogy az éri meg a legjobban. A központi pályaudvarról hogy tudunk eljutni a felszínen - hogy a legtöbbet lássuk a városból - a Dómhoz? Segítségedet előre is köszönöm.
üdv, Andi
#277 - Andi - 2016.07.05. - 23:05
Szia!

Igen, a Centrale metróállomásán vehetők tömegközlekedési jegyek. Onnan a dóm gyalog azért jó 3 km, ezt, vagy ehhez hasonló útvonalat kell követni:
https://goo.gl/maps/8wBF4CHW6NB2
#278 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.06. - 00:47
Kedves Tibcsi!
Köszi a gyors választ. Azt elfelejtettem leírni, hogy nem gyalog szeretnénk elmenni a Dómig, hanem tömegközlekedéssel. Ebben is tudsz segíteni?
üdv, Andi
#279 - Andi - 2016.07.06. - 22:10
Ez esetben pl. el lehet menni először gyalog a Via Vituvio-Via Luigi Sttembrini sarkára, ahonnan 1-es villamossal lehet menni, Teatro alla Scala megállóig.
#280 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.07. - 01:51
és a 24 órás jegy, az összes tömegközlekedési eszközre jó?
#281 - Andi - 2016.07.07. - 09:34
Igen, Milánón belül.
#282 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.08. - 00:28
Szia Tibcsi!
Köszi a tippet, simán foglalhatóak a jegyek az általad közzétett áron, a vásárlás végén írja a korrekt árat.
Köszönöm!
#283 - Imi - 2016.07.08. - 21:43
Szia Tibcsi!
Kérdésem annyi lenne, hogy van-e információd arról, hogy mi van, ha Olaszországban késik egy IC? Jár valami visszatérítés? 115 percről beszélünk. Látom, hogy elvileg jár, de az érdekelne, hogy mennyire működik ez a gyakorlatban? érdemes vele kínlódni?
Köszi!!

Imi
#284 - Imi - 2016.07.12. - 12:28
Szia!

Nem próbáltam soha a gyakorlatban. Elvileg a jegyirodában valóban kérhető az utazás utáni 24 órán-12 hónapon belül, gondolom, ha ez a szabály, akkor kellene fizetniük, bár Olaszországban sok minden lehetséges.
#285 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.12. - 14:24
Szia!
Utólag szeretném megköszönni a kérdésemre adott válaszodat!
Fantasztikus hetet töltöttünk Milánóban, és egy nap elvonatoztunk Camogliba!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, Milánó gyönyörű, Camogli pedig egy kis ékszerdoboz!
Imádjuk Olaszországot, és az olasz életritmust :)
#286 - Tamara - 2016.07.13. - 17:14
Szia!

Köszi a beszámolót, örülök, hogy jól telt az utazás! :)
#287 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.15. - 03:02
üdv! Két kérdésem lenne: Garda tóhoz mennénk, a vonatjegyre tudok valamilyen kedvezményt érvényesíteni, pl . Milano Card, vagy valami más módon? Illetve Milano Card+ Malpensa kedvezménnyel a vonatra van korlátozás, hogy hányszor lehet vele utazni?
#288 - Szepesi éva - 2016.07.19. - 21:12
Szia!

Nincs kedvezmény a vonatjegyre, de Regionale vonatokon használható vonatjegy helyett az említett io viaggio ovunque in Lombardia, de csak akkor éri meg, ha ugyanaz nap vissza is jönnétek a Garda-tótól Milánóba, de gondolom nem az a helyzet, ha konkrétan a Garda-tóhoz mentek.

A Milano Card nem érvényes a Malpensa Express-re (vagy lehet félreértelmezem itt a kérdésed).
#289 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.20. - 00:29
Visszajönnénk aznap, de nem igazodok ki azon az io viaggio... dolgon, hogy hogyan is működik. és lenne még egy út, Modena, ez is vonattal, aznap vissza is, erre is alkalmazható? Milano Card vehető + Malpensa kiegészítéssel, kb + 10 euro. A szállodánk pont a vonalán lesz, ezért nemcsak a reptére oda-vissza út lenne, hanem be a központi pályaudvarra is, többször, és nem találok semmit, bár logikus, hogy a helyi közlekedés is korlátlan, akkor talán a Malpensa express is.
#290 - Szepesi éva - 2016.07.20. - 10:36
Annak birtoklásával nem szükséges vonatjegyet venni. Modenába ugyanakkor sajnos nem érvényes.
Nem sok információ van erről a Milano Card + Malpensa Express dologról, tőlük érdeklődj: http://www.milanocard.it/contact
(ugyanakkor ha csak a vonalán van, akkor lehet simán jó a sima Milano Card is, mert lehet hogy csak arra gondolnak, hogy a Malpensa Express a reptérig).
#291 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.21. - 03:24
Aki Milánóba készül, annak egy-két infó ( sajnos a leírásban tévesen szerepel ). Az Orio reptérről ( Bergamo ) a bejutás Milánóba 5 euroba kerül, ha retur megveszi az ember a jegyet akkor 9 euro. Arra kell figyelni, hogy ugyanazzal a busztársasággal utazzon vissza az ember a reptérre.
A Dóm meglátogatása sajnos nem ingyenes ( a tájékoztatóban leírtakkal ellentétben ). Többféle kombinált jegyet lehet venni, attól függően, hogy mit szeretnénk megnézni. én a "Duomo Pass B" jegyet választottam, mely tartalmazza: dóm meglátogatását, a dóm tetejére való feljutást gyalog, a régi ásatás területének meglátogatását, a Duomo múzeumot és a San Gottardo templomot. ára: 11 euro. Ha valaki lifttel szeretne felmenni akkor a jegy ára 15 euro. A jegy a vásárlástól számítva 72 órán belül felhasználható.
Remélem tudtam segíteni, hátha valakit érdekelnek ezek az információk.
#292 - Erika - 2016.07.22. - 16:35
Kedves Tibcsi!
A Garda tó mellől mennénk be egy napra Milánóba. Melyik parkolót javasolnád nekünk, minél közelebb a dómhoz? Köszönöm: Andrea
#293 - Andrea - 2016.07.26. - 20:36
Lemaradt az előző kérdésről: Hétvégén nem ingyenes az utcán a parkolás?
#294 - Andrea - 2016.07.26. - 20:52
Kedves Tibcsi!
Látom nagy segítségére vagy a Milánóba utazóknak ezért fordulok hozzád segítségért. A Cenacolo Vincianora szerettem volna jegyet foglalni augusztus 10-11- re de sehogy sem sikerült. Van esetleg tipped hogyan oldjam meg?
#295 - Hosszúné T.Julianna - 2016.07.27. - 09:06
szia! nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy a Milanocardpass-sal (a link nem mutat semmit) mely múzeumokba tudunk bemenni, illetve érvényes e a tanszferre (Malpensa-Centrale állomás között), és a helyi tömegközlekedésre?
Előre is köszönöm a válaszod :)
#296 - Orsy - 2016.07.31. - 18:50
Sziasztok!

ERIKA: Köszi a beszámolót, a dómbelépő megváltozása javítva!

ANDREA: Parkolásban nincs tapasztalatom, de sokan javasolják ezt a parkolót, ahonnan metróval be lehet menni a Dómhoz (annál közelebb nem is tanácsos megállni):
http://www.atm.it/en/ViaggiaConNoi/Auto/Pages/Lampugnano.aspx


JULIANNA: Ilyen kevéssel előtte sajnos általában már rég nem lehet jegyet foglalni, a megadott telefonszámon esetleg megpróbálhatod.


ORSY: úgy látom, a Milanocard Pass változatát megszüntették, töröltem is a leírásból. Egyébként nem érvényes a Milanocard a reptérről/reptérre, tömegközlekedésre érvényes.
#297 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.31. - 21:19
Kedves Tibcsi!

Abban szeretnem a segitsegedet kerni, hogy a Comoi tohoz hogy erdemes menni. Egy egesz napos kirandulast tervezunk oda, Varennat mindenkepp meg szeretnenk nezni, ezenkivul Como varosaba is ellatogatnank. Ez belefer egy nap alatt? Melyik varosban kezdjunk? A ket varos kozott csak hajoval tudunk kozlekedni?

Valaszodat elore is koszonom,
Niki
#298 - Niki - 2016.08.01. - 11:32
Kedves Niki!

Kezdhettek Comóval és Varennával is, a leírtak alapján mindkét helyre el lehet jutni vonattal Milánóból.
Egy napba bele is férhet, de nem is, attól függően, miket néztek meg, mennyi időt töltötök ezeken a helyeken. Mivel a két város között 2,5 óra a közlekedés, azért húzós egy nap alatt.
Como és Varenna között vagy hajóval lehet közlekedni, vagy pedig: hajóval Como és Belaggio között, Belaggio és Varenna között pedig hajóval, utóbbi esetben rövidebb az út, csak 1,5 óra összesen, de a csatlakozásokat ki kell nézni, itt a buszmenetrend, valamint a hajómenetrend:
http://goo.gl/RRuv8Q
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
#299 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.02. - 01:17
Koszonom szepen a gyors valaszt! :)
Niki
#300 - Niki - 2016.08.02. - 11:44
Kedves Tibcsi,
Augusztus végén tennénk egy egy napos kiruccanást Milánóba. Már most nagyon hasznos az oldalad, és a fórumaz utazást illetően.
Két kérdésem lenne, amikre nem nagyon találtam infot:
A milánói Dómba a jegyeket ott helyben kell megvenni, vagy interneten kell előre megrendelni és fizetni, mint az Utolsó Vacsora megtekintése esetében?
Illetve kérdésem, hogy az "átlag" ember számára milyen vásárlási útvonalat vagy utcákat javasolsz, ahol az ember kicsit a földön is érezheti magát:))
Előre is köszönöm a válaszodat,
üdv:
Simi
#301 - Simi - 2016.08.04. - 08:24
Kedves Simi!

A helyszínen is lehet dóm jegyeket venni.
Nem vagyok egy nagy vásárolgató, de ebben a cikkben említ olcsóbb üzleteket, ill. piacokat:
https://www.simonseeks.com/travel-guides/shopping-milan-cheaper-side-street__174074
#302 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.07. - 02:56
Kedves Tibcsi!

Nagyon klassz az oldalad :) Mi szeptember elején megyünk Milánóba és azt szeretném megkérdezni, hogy véleményed szerint mi a jobb megoldás reptéri transzfert igénybe venni (6900 Ft) vagy tömegközlekedéssel Malpensa reptérről Via della Giustizia, 10/D-be. Ha a tömegközlekedést javaslod megírnád mi a legrövidebb útvonal. Másik kérdésem, hogy mennyire hasznos a Milano Card?
Válszodat előre is köszönöm,
Judit
#303 - Judit - 2016.08.11. - 14:28
Kedves Judit!

Fejenként ennyi a transzfer, ami házhoz visz, vagy összesen, 2/több főre? Ha 2 főre, akkor nem is vészes az ára, ha a milánói tömegközlekedést is beleszámolom, alig drágább a tömegközlekedésnél, ha fejeként akkor legalább 2x olyan drága, de persze egyszerűbb.
Bejutás tömegközlekedéssel: vonat vagy busz a Centrale álomásig. Onnan mehettek busszal, vagy metróval, metró esetén több gyaloglásra van szükség, de könnyebb tájékozódni, megtalálni.
Vagy tehát 42-es busszal a Centrale állomástól Via Cagliero V.le Stefini megállóig, majd gyalog: https://goo.gl/maps/hqQQkErzZT12
Vagy pedig a Centrale állomástól M3 metróval Zara állomásig, majd onnan M5 metróval Istria állomásig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/ecH1FvPGgx62
A Milano Card akkor hasznos, ha megérné nektek, programotok alapján kihasználnátok a kedvezményeit.
#304 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.11. - 22:43
Kedves Tibcsi!

Fejenként ennyi az ára a transzfernek, kb én is így gondoltam, és nagyon köszönöm a gyors választ, nagy segítség volt :)
Judit
#305 - Judit - 2016.08.12. - 09:16
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Milanoban este meddig járnak a metrok, buszok, villamosok, illetve utána milyen éjszakai járatok vannak. Szept. közepén megyünk 2 napra.
Válaszodat köszönöm!
üdv: Kriszti
#306 - Kriszti65 - 2016.08.12. - 11:19
Szia!

A villamosok kb. 1:00-2:30-ig, a buszok kb. 0:30-1:45-ig járnak, a metró 0:30-ig jár (az M5 ezen belül csak éjfélig). Utána közlekednek éjszakai buszok, hogy milyen, az attól függ, hol a szállásod, illetve honnan hova.
#307 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.12. - 14:46
Kedves Tibcsi!
Először is nagyon hálás vagyok a fáradozásért, amit a értünk, kérdezőkért teszel!
Tanácsot szeretnék kérni, buta módon november 7-re vettem jegyet egy napos kirándulásra Milánóba, de látom, hogy egy múzeum sem lesz nyitva. Szerinted megváltoztassam az utazás időpontját, vagy kb.10órás kirándulásnak bőven elég, ami nyitva lesz?
Köszönöm válaszodat!
üdv.Zita
#308 - Zita - 2016.08.14. - 12:02
Szia Tibcsi! segitséget szeretnék kérni tőled, 24-én érkezünk Bergamói reptérre, de a transzferbussz Milán City Center-ig visz el bennünket, de szállásunk az Agape hotelben van, hogyan jutunk el idáig. a Szállodától hogyan jutunk el DOM-hoz, majd a Comoi tóhoz. Segits nekünk légyszives hogyan tudunk a szállástol eljutni ezekre a helyekre. A 72 órás jegy érvényes e vasúti járatokra vagy csak a helyi közlekedésre?
#309 - Gábor Tóth - 2016.08.15. - 16:16
Sziasztok!

ZITA: Van, ami nyitva van hétfőnként, attól függ, hogy téged mi érdekel, van-e olyan, amit mindenképp megnéznél, és így nem tudsz, de el lehet venni a zárva tartó helyek ellenére is egész nap, akár még a környéken is.


GáBOR: A Centrale állomástól M2 metróval Crescenzago állomásig kell menni, melynek közvetlen közelében van a szállás.
Duomo: vissza Centrale-hoz, majd onnan M3 metróval Duomo állomásig.
A Comói tóhoz Centrale vagy Porte Garibldi állomástól tudtok eljutni a leírásban megadottak alapján.
A 72 órás jegy nem érvényes Milánón kívül vasúti közlekedésre.
#310 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.15. - 17:40
Szia Tibcsi!

Köszönöm a válaszodat! Igen, én is úgy gondoltam, hogy a zárva tartó múzeumok ellenére is lesz elég látnivaló!
A biztonság kedvéért kérdezném meg, ha jól gondolom, a Dóm, Scala, Az Utolsó Vacsora, Basilica di Sant'Ambrogio, "Milánó Sixtus-kápolnája", Chiesa di Santa Maria presso San Satiro, Museo Poldi Pezzoli nyitva van ugye?
Még egyet szeretnék kérdezni. Malpensa Expresszel szeretnék bemenni a városba, feltételezem a Centrale végállomásig kell menni, és onnan tovább a Dómhoz tömegközlekedéssel.

Köszi a választ!
üdv.: Zita
#311 - Zita - 2016.08.15. - 20:19
Szia Tibcsi!
A lehető legtöbb kommentet elolvastam, elnézést, ha már esetleg másnak megírtad a választ a kérdésemre. Szeptember elején megyünk 5 napra a régióba, a szállásunk Bergamoban lesz. Az első és utolsó fél-fél nap lesz, azokat Bergamoban töltjük majd, a 3 teljes napból 2-t Milanóban töltenénk, 1-et meg vagy a Comói-tónál vagy Bergamóban. A kérdésem arra vonatkozik, az io viaggio Lombard régiós jegy az adott napra szól, vagy 24 órára? Továbbá ha 1 napunk van a Comói-tóra és Bergamoból indulnánk, akkor hova érdemes menni és mit érdemes megnézni? Esetleg szerinted érdemes-e Comó helyett máshova menni, vagy maradni Bergamoban? írtad egy kommentben, hogy ha Comó és Lenno között szárazfölfön mennénk, akkor a C10-es buszt javasolod, erre is érvényes az io viaggio jegy? A linkelt oldalon az árat sajnos sehogy sem találtam meg, meg tudod írni, hogy ez mennyibe kerülne, ha nem a régiós jegyet használjuk?
Köszönöm előre is! Szuper az oldal, a többi feltérképezett várossal együtt 
Nóri
#312 - Nóri - 2016.08.16. - 15:16
Szia Tibcsi!

Szeretném a segítséged kérni, azzal kapcsolatban, hogy 24-én érkezem a Bergamo repülőtérre és érdemes előtte online intéznem transzfert vagy ott a helyszínen is el tudom ezt intézni? Illetve mennyiért?
Ha a mai nap folyamán rendelek interneten 72 órás jegyet akkor az mikortól él? érvényesítéstől vagy vásárlás dátumától?

Előre is köszönöm válaszod! üdv: Anikó
#313 - Tóth Anikó - 2016.08.16. - 18:42
Szia Tibcsi!

Nagyon szépen köszönöm a segitségedet.
#314 - Gábor Tóth - 2016.08.17. - 20:39
Sziasztok!

ZITA: Mehetsz a Cadorna állomástól M1 metróval, vagy Centralétól M3 metróval Duomo állomásig.


NóRI: A Lombardia-jegy naptári napra szól, nem pedig 24 órás időszakra. A comói tóról olvashatsz a leírásban, Varenna és Belaggio a legszebb helyek ott. A comói tónál közlekedő buszokra érvényes az Io Viaggio jegy.


ANIKó: A helyszínen is lehet buszjegyet venni. Nem tudom, milyen 72 órás jegyre gondolsz a milánói tömegközlekedési jegyre? Illetve hogy hol vennéd az interneten. De az első érvényesítéstől számított 72 óráig érvényes.
#315 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.18. - 17:11
Szia!
Bocsánat ha nem érthetően fogalmaztam.
1. Transzfer busszal szeretnék eljutni Bergamo repülőtérről Milánóba. Itthon kell mindenképpen elintéznem a dolgot vagy ott a helyszinen is tudok jegyet venni a transzfer buszra?

2. Szeretnék várost nézni és olvastam a kommentekben, hogy 24, 48, 72 órás jegyet is lehet vásárolni a városon belüli tömegközlekedésre. 5 napig leszek kint melyik jegyet ajánlod és hol tudom megvenni?
Köszönöm: Anikó
#316 - Tóth Anikó - 2016.08.18. - 20:01
Szia!

Nem kell online, ahogy írtam, a helyszínen tudsz buszjegyet venni.
Ahogy a leírásban szerepel, a tömegközlekedési jegyek "bármelyik metróállomáson, valamint városszerte több mint 2200 elárusítóhelyen (bárokban, dohányboltokban, újságárusoknál) vehetők"
72 órás jegy nincs, csak 24 és 48 órás, tehát 5 napra pl. 2 db 48 órásat vehetsz. 72 órás Milano Cardból van.
#317 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.18. - 20:36
Szia Tibcsi!
Köszönöm a választ. Még 1 kérdésem van, mégpedig hogy a Comó-i tó környéki siklókra (Funicolare) is érvényes az Io Viaggio régiós jegy? Köszönöm, Nóri
#318 - Nóri - 2016.08.19. - 11:15
Szia Tibcsi!
A comói tavi hajózással kapcsolatban van kérdésem. A http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_tariffe.asp weboldalon a tarifatáblázatból próbálom kiolvasni, hogy mennyibe kerülne az alábbi út abban az esetben, ha az egyes helyeken kiszállnánk és később mennénk tovább: Varenna -> Belaggio->Lenno->Villa Carlotta->Menaggio-> Varenna. Van egy pdf file 'passenger fares' néven, jól értem, hogy mindegyik hely a 3-as tarifába tartozik, így egy 3-as tarifás Circulation tickettel be lehet járni ezt a kört? Köszönöm előre is!
Szilvi
#319 - Szilvi - 2016.08.19. - 11:45
Köszönöm szépen a segítséged és a türelmed!

Anikó
#320 - Tóth Anikó - 2016.08.19. - 13:10
Szia Tibcsi!
Köszönöm a választ!

üdv.: Zita
#321 - Zita - 2016.08.19. - 18:01
Szia Tibcsi!

Előre is elnézést kérek a fura kérdésemért! Ha Milánóban járunk, nagyon szeretnék egy olasz Bialetti kávéfőzővel gazdagodni. Nem tudnál segíteni, hogy hol vehetnék egyet?

Köszi a választ: Zita
#322 - Zita - 2016.08.22. - 12:04
Szia!

A Piazza dei Mercanti, 7. címen, a Dóm közelében van egy Bialetti-bolt, ott biztos kapsz.
#323 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.30. - 02:10
Szia!

Köszönöm a segítséget!
#324 - Zita - 2016.08.30. - 10:02
Szia Tibcsi!
A #319-es kérdésem kapcsán tudsz segíteni? Köszönöm! Szilvi
#325 - Szilvi - 2016.08.30. - 16:59
Kedves Tibcsi!

Egyszer már megírtad hogyan tudok eljutni a szállodába, de másik szállodába kaptam szobát :(, segítenél nekem , hogy a repülőtérről hogyan jutok el oda? Hotel Des Estrangers, Via Sirte 9, 20146 Milánó

Előre is köszönöm, Judit
#326 - Marsai Judit - 2016.08.31. - 08:30
Sziasztok!

SZILVI: én is úgy látom, de minden kombinációt nem ellenőriztem le, mindenesetre a Circulation jegyből a napijegy fog kelleni majd.


JUDIT: Vonattal Cadorna állomásig (vagy busszal Centrale-ig, majd M2 metró Cadorna F.N. állomásig)
majd Cadornától 50-es busszal P.za Bolivar megállóig.
A Cadornáról pontosan innen indul az 50-es busz:
https://goo.gl/maps/ZFnTbciJud82
Lorenteggio irányába kell menni.
#327 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.31. - 19:23
Nagyon köszönöm :)
#328 - Marsai Judit - 2016.09.02. - 09:34
köszönöm szépen!
#329 - Szilvi - 2016.09.06. - 20:28
Szia Tibcsi!

Segítséged szeretném kérni. Milánóban szeretnénk átszállni. A gépünk a Malpensa repülőtérre érkezik, és a Bergamo repterérről szeretnénk továbbmenni. Mielőtt lefoglalnánk a járatokat szeretném megkérdezni, hogy 2,5 óra elég lenne-e illetve, hogyan - esetleg átszállás nélkül - jutunk el egyik reptérről a másikra.

Segítséged előre is köszönöm.
Judit
#330 - Csaba - 2016.09.09. - 15:50
Szia!

Van közvetlen járat:
http://www.orioshuttle.com/_eng/pdf/OS_03_ENG.pdf
Kb. 1 óra 40 perc az út, de nem jár olyan gyakran, szóval ha ennek a menetrendje pont nem jó, akkor viszont be kell menni vonattal vagy busszal a Centrale állomásig, és ott átszállni a Bergamo reptérre közlekedő buszokra. Az esetben az összesen kb. 2 órás útra még az átszállás ideje rakódik rá.
#331 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.10. - 22:29
Szia!
09,18-án szeretnénk Luganoba átmenni! Láttuk, hogy Milánó és Lugano között a legolcsóbb a svájci S10 regional vonattal menni: http://www.sbb.ch/en/home.html
érdemes ezt előre megvásárolni online vagy elég a vonatállomáson!?
Köszi előre is a választ! üdv, Csilla
#332 - Montvai-Túri Csilla - 2016.09.11. - 13:53
Szia!

Nem szükséges előre megvenni.
#333 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.11. - 18:11
Kedves Tibcsi!

Több kérdésem is lenne:
1. 7 napos Lombardia regionális jegy vásárlása után hogyan kell azt érvényesíteni és használni? Az első használattal érvényesítem és csak felmutatom vagy kezelni kell mint nálunk vagy vonalkódos?
2. Ez a jegy ha jól értelmezem használható a Garda-tó nyugati oldalán a buszokra Limone-ig. Ha Desenzano-ból Riva-ba szeretnénk menni busszal, akkor elég Limone-tól Riva-ig venni buszjegyet és ezt Desenzano-ban is megtehetem felmutatva a Lombardia jegyet?
3. Milánóból Luganóba hogyan tudok a legegyszerűbben és legolcsóbban eljutni, hogy kihasználjam a Lombardia jegyet azon a területen, ahol érvényes?

Köszönöm válaszod!
#334 - Gizi - 2016.09.19. - 10:49
Kedves Gizi!

Az állomásokon elhelyezett sárga automatánál kell érvényesíteni először/egyszer, mint egy helyi vonatjegyet felszállás előtt, és onnantól érvényes (ki is egészítettem ezzel a leírást).

Ilyen részletekben nem tudom a Garda-tónál a jegy használatának feltételeit, de a helyszínen kiderül.

Milánóból Luganóba 16 EUR a jegy regionale vonatra. Comóból Luganóba viszont csak 12 EUR. Tehát esetleg úgy tudod kihasználni, hogy csak Comóból veszel jegyet, de hogy ezt meg tudod tenni-e Milánóban, vagy le kell szállni emiatt Comóban a vonatról, illetve hogy egyáltalán a vonaton lehet-e annak két szakaszán kétféle jeggyel utazni, azt nem tudom. Sőt, mintha a térkép alapján talán Chiassoig is elmehetnél a Lombardia-jeggyel, ez esetben pedig onnan még, sokkal olcsóbb Luganóba. Szóval még ez a lehetőség is felmerülhet, de a részleteit neked kell megérdeklődnöd, nem tudom a vonatközlekedés részletes szabályait mindenhova, az is lehet, hogy lehet simán jegyet venni a zónahatártól.
#335 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.20. - 00:06
Szia Tibcsi!
Segítenél hogy tudunk eljutni a Malpenza reptérről a Starhotels Anderson szálláshelyre?Köszi
#336 - Imrus a patikus - 2016.09.20. - 21:00
Szia!

Vonattal vagy busszal Centrale állomásig. Onnan gyalog is csak 650 méter/8 perc a szállás: https://goo.gl/maps/XqvD1FX5zwS2
Vagy pedig lehet még menni a Centrale-tól M2 metróval Calazzo állomásig, ahonnan már csak 250 méterre van.
#337 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.20. - 21:51
Kedves Tibcsi,
Információt tudnál adni arról, hogy jutunk el a Dóm-tól a Serravalle designer outlettig.Köszönöm:Bözse
#338 - Feketéné Magyar Erzsébet - 2016.09.21. - 13:09
Kedves Erzsébet!

A dómtól, a Passaggio Duomo, 2. elől, pontosan innen: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1g5vydAN9F5a7JJfY3dNqBbjW1pY
minden nap 10:00-kor és 13:30-kor indul oda transzferbusz, vissza pedig 16:30-kor megy, 18:00-kor, és 20:30-kor (a 18:00-as nem a dómig megy).
Retúrjegy ára 20 EUR, az út 1 óra egy irányba.
#339 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.21. - 15:28
Kedves Tibcsi.
Nekem olyan kérdésem lenne hogyha én a Duomo térről kiakarok menni az alfa romeo roadra és van egy napijegyem akkor milyen jegyet kell vennem mellé? Vagy esetleg van olyan napijegy ami az egész nagy Milánóra vonatkozik? Előre is köszönöm válaszod.
#340 - gábor - 2016.09.25. - 18:42
Kedves Gábor!

Nem tudom, milyen Alfa Romeo roadra gondolsz, mi a pontos cím?

De általánosságban igen, Milánó közigazgatási határán kívül extra-urbano jegy kell, melyekből több zónás is létezik, az alábbi táblázatban látszik, hogy pontosan hova milyen, hány zónás:
https://goo.gl/qWKgfu
#341 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.25. - 22:05
Ide szeretnék eljutni:
https://goo.gl/maps/xYn8LZZGHxy
#342 - Gábor - 2016.09.26. - 16:20
Az 1-es vonalon Rho Friera állomásig kell menni, erre az útra a táblázat alapján 1,5 zónás jegy kell, de ha Rho Friera állomásig kérsz a pénztárban, akkor is jó jegyet adnak.
Onnan 561-es busszal kell menni Via Aldo Moro Via Allende (Arese) megállóig, majd 800 méter gyaloglás. A buszra is extra-urbano jegy kell, a táblázat szerint 2 zónás, de mivel eleve külső zónából mész, lehet kisebb zónás, azt nem tudom pontosan, de a 2 zónás biztosan jó lesz.
#343 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.27. - 17:30
Kedves Tibcsi!
Szeretném segítséged kérni. Hogyan jutok el az Albero Della Vita -hoz, úgy,hogy ne kelljen 3 km -t gyalogolni a (Rho Fiera piros metró végáll.)?
https://www.google.hu/maps/place/Albero+della+Vita/@45.5206356,9.1049993,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x4786ea9f94b81489:0xd8a8308ebb488e8f!8m2!3d45.5206356!4d9.1071826

Előre is köszönöm.
#344 - Holczman Krisztina - 2016.09.27. - 18:57
Kedves Krisztina!

Sajnos a milánói tömegközlekedési útvonaltervező sem, ahogy a Google térkép sem ad ki más utat, mint a gyaloglást.
#345 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.27. - 23:24
Szia. Milano - Velence mennyi idő az odaut és mivel érdemes menni és mennyibe kerül ? Meg mit érdemes megnézni Milánóból egy napra? Köszi
#346 - Levente - 2016.10.08. - 22:05
Szia!

Vonattal lehet menni, 2,5 óra az út, menetrend, árak lekeresés után: http://www.trenitalia.com/
Hogy mit érdemes megnézni Milánóban, feljebb, a cikkben, ami érdekel ezek közül.
Velence látnivalói pedig a Velence oldalon:
https://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/velence.html
#347 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.08. - 23:37
Kedves Tibcsi,

21-én megyünk Milánóba. Szállásunk a via Ovidionál van,(14) a Cologno városrészben. Ha jól láttam a repülőtérről be tudunk menni a busszal a Cologno Monzese megállóig. Onnan hogyan menjünk tovább? van-e arra látnivaló,amit érdemes megnézni? ez mintha külváros lenne. Onnan hogyan jutunk be a centrumba? Kérdezném még, hogyan jutunk el a luganói tóhoz? mennyibe kerülnek a jegyek?

nagyon köszönöm a segítséget,
Zsuzsa
#348 - Zsuzsa - 2016.10.11. - 18:36
Kedves Zsuzsa!

Ezek szerint a Bergamo repülőtérre gondolsz, nem pedig a Milánó-Malpensára? Mert a Bergamotól igen, Terravision busszal valóban be lehet menni Cologno Monzeséig.
Onnan negyed óra gyalog a Via Ovidio: https://goo.gl/maps/nWiYaF3RG5r

A városba a Cologno Nord metróállomástól lehet bejutni M2 metróval, a szükséges esetleges átszállással, pl. a Dómhoz átszállás Centrale állomáson az M3 metróra, majd onnan még M3 Duomo állomásig.
Cologno Nord már a városhatáron kívül van, ezért kiegészítő jegy szükséges a metróra.
Luganóba a Centrale vasútállomásról mennek vonatok, lásd a cikkben - Kirándulási lehetőségek Milánóból.
#349 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.11. - 22:51
kedves Tibcsi, köszönöm a gyors választ. Ezek szerint a metróra a cikkben is ismertetett közlekedési jegyek nem jók. Kiegészítő jegyről nem találtam információt. A szállásunkhoz közel lévő metróállomás a városhatáron túl van, ezért minden beutazáshoz kiegészítő jegy kell, ha jól értem. Ezt alkalmanként lehet venni vagy van több napra szóló is?Az árát is meg tudod mondani?
Nagyon köszönöm a segítséget
Zsuzs
#350 - László Zsuzsanna - 2016.10.13. - 10:31
Szia.
En a jovohet vegen utazom Milanoba,a Malpensa repterre a parommal.Innen ugy tervezzuk,hogy busszal megyunk a Centraleig.Az lenne a kerdezem,hogy a buszon kell majd jegyet venni vagy arulnak valahol kulon es a visszautnal a Centrale elott ugyanugy?
#351 - Janos - 2016.10.13. - 16:41
Kedves ZSUZSA!

Cologno Nordig U+1/2 zónás vonaljegy kell, ami érvényes Milánón belül a metróra, majd Cologno Nordig is, ennek ára 1,90 EUR.
Ennek a bérlet változata (Abbonamento giornaliero cumulativo - Area Piccola) 1 napra 5,80 EUR. Ez nem 24 órás, mint a milánói tömegközlekedési bérlet, hanem aznap érvényes, üzemzárásig, Milánóban, és Cologno Nordig/Nordtól is.
Amit nem tudtok használni semmiképp sem Cologno Nordig vagy Cologno Nordtól, azok a sima milánói jegyek, bérletek, mint például a 4,50 EUR-s 24 órás jegy.


Szia JáNOS!

Igen, a Malpensa Shuttle és az Autostradale esetén biztos, de a Terravision esetében is valószínű hogy megvehető a jegy a sofőrtől.
#352 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.14. - 03:13
Szia Tibcsi!
Novemberben megyünk a párommal Milánóba. Rengeteg hasznos információt olvastam az oldaladon, tulajdonképpen ez alapján terveztem meg az utunkat.
A kérdésem az lenne - és elnézést ha esetleg szerepel a leírásban, de elkerülte a figyelmem - , hogy a Scalaba lehet tudni mennyi a belépőjegy ára?
Előre is köszönöm a válaszod.
#353 - Ildikee - 2016.10.16. - 14:53
Szia Tibcsi!Milánóból vonattal mennénk Firenzébe.Hová érkezik a vonat,melyik állomásra?Köszi a segítséget
#354 - Imrus a patikus - 2016.10.16. - 17:04
Sziasztok!

ILDIKEE: örülök, hogy hasznos információkat találtál! 7 EUR a belépő, és 9:00-17:30 között látogatható, ki is egészítettem ezzel a leírást.


IMRUS: A Centrale (valamint néhány szintén a Porte Garibaldi) állomásról indulnak, és Firenzébe a S. M. Novella állomásra érkeznek a vonatok.
Menetrend, árak: http://www.trenitalia.com/tcom-en
Vagy lehet menni Italóval is, arra olcsóbb lehet a jegy, annak a vasúttársaságnak a menetrendjei és árai:
http://www.italotreno.it/en
#355 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.16. - 21:44
Kedves Tibcsi,
nagyon köszönöm a segítségedet. Sok infót elolvastam az oldalon, nagyon hasznosak voltak, össze tudtuk álíltani belőlük a 6 nap programját. Már csak egy téma maradt. A comoi tóhoz mennénk. vonattal Comoba, onnan hajóval Varennaba, újra hajóval Bellagioba és onnan megint hajóval vissza Comoba. Milánóba pedig az esti vonattal a Centralére. Jól néztem, hogy ezekre a hajó járatokra jó a free circulation jegy , ami 25.80? vagy érdemesebb inkább a io viaggio ovunque in Lombardia jegyet megvenni? Bár ez talán nem jó a hajókra..Nem találtam meg a vonatjegyek árát..mivel a szürke zónán kívül esik a szállásunk, talán ez a jegy lenne jó erre a napra. így is elég húzós a közlekedés 2 embernek. neked van jobb javaslatod?
Még egyszer köszönöm a sok hasznos információt!
Zsuzsa
#356 - László Zsuzsanna - 2016.10.16. - 22:22
Szia Tibi
tavaly majdnem hasonlo idoben a segitsegeddel tajekozodtunk barcelonaban. most milanoba keszulunk csutortokon es a szallashoz valo eljutasban kernem a segitsegedet. ( meg nem foglaltam le :-D de az egyik cim ez lenne....ramada plaza milano Via Stamira D'Ancona 27, Distretto Viale Monza, 20127 Milan. a tobbi szallas ami szoba johet az naggyabol a kozponti palyaudvar kornyeke lenne amit szinten az oldaladrol mar tudom, hogy talalom meg. elore is koszi a segitseged!
#357 - erika - 2016.10.17. - 22:52
bocsanat....ujra itt :-)) azt nem irtam, hogy bergamobol szeretnek eljutni arra a bizonyos cimre.
koszonom
#358 - erika - 2016.10.17. - 23:05
Kedves ZSUZSA!

Az Io Viaggio nem jó hajókra. Vonatjegy árak a trenitalia.com oldalon kereshetők le (Io Viaggio birtoklása esetén nem kell a Regionale vonatokra jegyet venni).


Kedves ERIKA!

A szállás az 1-es metró Turro állomásától van 700 méter gyaloglásra: https://goo.gl/maps/2efYiiEBc3P2
A Bergamo reptérről busz Centrale állomásig, onnan M2 metró Loreto álomásig, onnan pedig M1 Turro állomásig.
#359 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.26. - 15:50
Kedves Tibcsi!
1 naposra megyünk, ami tul.képp pár óra. Milánót kihagyjuk, de Bergamo-ról csupa jót olvastam. Viszont nagy álom lenne a Comói tó is Lecco-nál. A kérdéseim:
1. érdemes-e, belefér-e 5 órába a tó és Bergamo is?
2. Csak egy helyen láttam Reptér-Lecco vonatjáratot, de abban sem vagyok biztos. Onnan, direktbe mégis gyorsabb lenne, mint előbb bemenni Bergamoba és úgy Lecco.
3. Ha mégis csak Bergamo marad, a 24 órás reptér-város tömegközlekedési jegy jobban megéri, mint a zónás közlekedés, nem? Gondolom (neve alapján) már a reptérről Bergamoba is használható, és - ha jól értelmeztem - a siklón is igénybe vehetjük.
Köszönöm segítséged!
#360 - Mse - 2016.10.26. - 18:36
Kedves Mse!

Bergamo-Lecco 40 perc vonattal. Reptér-Lecco vonat nincs, mivel a bergamói repülőtérnek nincs vasútállomása, tehát mindenképp először be kell menni a bergamói vasútállomásra, de ez mindössze negyed óra busszal.
Tehát ha mondjuk 1-2 órát töltötök Leccóban, akkor az oda-vissza utazással együtt 3-4 óra, tehát Bergamóra marad mondjuk 1 óra.
Igen, a 24 órás, 5 EUR-s bergamói turistajegy érvényes mindenre, a reptéri buszra, siklóra is.
#361 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.27. - 08:30
Kedves Tibcsi! Jövőhéten megyünk Milánóba néhány napra. Kérdésem: milyen tömegközlekedési jegyet érdemes vásárolni? A MilanoCard-ra gondoltunk. Mely járatok használatára jogosít? A Comói tóhoz is szeretnénk elmenni, oda külön kell jegyet venni? A Via Gianfranco Zuretti-n lesz a szállásunk. Segítségedet előre is köszönöm!
#362 - Ibi - 2016.11.05. - 11:07
Szia Tibcsi! A Miánói utazással kapcsolatban még lenne kérdésem, ha nem gond! Az io viaggio ovunque in Lombardia 7 napos jeggyel lehet utazni a Comói-tóhoz és a Garda-tóhoz?, ill: egész Milánóban lehet használni? 11.09-én utazunk , lehetséges, hogy addig tudsz választ adni? Előre is köszönöm segítségedet!
#363 - Ibi - 2016.11.06. - 13:11
Szia!

A MilanoCard akkor éri meg a tömegközlekedési jegyek helyett, ha kihasználjátok a kedvezményeit. Minden járat használatára jogosít (kivéve: repülőtéri járatok).
A comói és Garda-tóhoz vagy vonatjegyet kell venni, vagy igen, vehetitek ezt a Lombardia-jegyet is, mely érvényes Milánóban, és érvényes a vonatra a tavakhoz (de a tavakon belüli hajózásra, buszozásra nem).
#364 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.06. - 18:01
Kedves Tibcsi! Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségedet, mely nagyon hasznos! Szívélyes üdvözletem küldöm!
#365 - Ibi - 2016.11.07. - 12:37
Szia.
A trenitalia vagy italotrenre hogy kered a vasutallomason a jegyet? Ezek kulon vonatok es egy helyrol indulnak csak esetleg mas idoben? Koszi
#366 - Levi - 2016.11.09. - 21:25
Szia!

Az Italo egy külön cég, külön vonatokkal, a sima trenitalia eladóhelyeken, a fő jegypénztárakban nem lehet rá jegyet venni, csak az Italo automatáknál, melyek, többek között, az állomások Casa Italo részeiben vannak. De a nagysebességű vonatoknál, mind Trenitalia, mint Italo, neten előrevásárolva a legolcsóbb a jegy (ugyanakkor a legolcsóbb jegyeknél lekésés esetén elveszhet a jegy).
#367 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.10. - 15:04
Szia!
Szeretném ha segítenél abban, hogy vásároltunk jegyet az Utolsó vacsorára a Vivaticket oldalon. Egy nyugtát tudtam kinyomtatni, melyen egyébként rajta van az időpont, a nevem, a fő, és egy vonalkód is. Ez a nyugta szükséges a belépéshez? Vagy mit kell bemutatnunk?
köszi a segítséget előre is.
#368 - Klári - 2016.11.14. - 08:51
Szia!

Igen, az e-mailben kapott vouchert kell kinyomtatni, az jó lesz.
#369 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.14. - 13:12
Szia.
Milanobol mivel olcsobb Velencere menni. Busz vagy vonat?
Melyik honnan indul es kb mennyibe kerul egy jegy?
Koszi szepen.
#370 - Levente - 2016.11.19. - 17:51
Szia!

Busszal olcsóbb, de úgy 4 óra az út, az árak változók, menetrendek árak itt: https://www.flixbus.com/bus-routes/bus-milan-venice
A buszok a Lampugnano buszállomásról indulnak.
Vonattal a Centrale állmoásról lehet menni, úgy 2,5 óra, árak változók, előre foglalva olcsóbbak, menetrend, árak itt: http://www.trenitalia.com/tcom-en
#371 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.19. - 18:07
Koszi szepen, hogy ilyen gyorsan valaszoltal.
#372 - Levente - 2016.11.19. - 18:10
Kedves Tibcsi!
Márciusban utazunk Milánóba 4 napra. Ez az utazás ajándék lesz a férjemnek 50. szülinapjára, szeretnék Maranellóba és Monzába is elutazni vele, mert nagy rajongója a Ferrarinak és az F1-nek. Már megnéztem a vonat menetrendet, láttam, hogy regionale vasúttal kellene mennünk. A jegyvásárlásnál szólni kell, hogy regionale jegy kell? Azt is olvastam, hogy vannak jegyautomaták. Ott is meg tudom venni ezt a jegyet? Egy korábbi hozzászólásban írtad, hogy Monzában be lehet menni az F1 pálya területére. Ott milyen látnivalók vannak? Előre is köszönöm válaszodat, nagyon sok hasznos információt találtam az utazás megtervezéséhez.
#373 - Oláh Istvánné (Olgi) - 2016.12.27. - 19:36
Kedves Olgi!

Igen, mindenképp Regionale típusú vonatra kérjél jegyet. Nem lesz ezzel gond, mivel nagyon-nagyon gyakran járnak Milánó és Monza között. Automatából is vehető minden vonatra jegy, látod, mint egy MáV-automatánál, hogy mikor indulnak a következő vonatok, és az milyen típusú vonat, Reigonale-e, és kiválaszthatod a következő, vagy időben megfelelő vonatot.
A vezetett túra keretében látható pl. a boxutca, a médiaközpont, a pódium, és a pályán túra tehető.
#374 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.12.28. - 12:53
Kedves Tibcsi!
Köszönöm a gyors választ. Több helyen írtad, hogy a pályaudvar környéke nem annyira biztonságos. A Via Ponte Seveso-n foglaltam szállást, mert 3 napon is vonattal fogunk utazgatni és így nem kell a városi közlekedésre költeni. Szerinted ez mennyire jó? Amikor Modenaba utazunk, valószínűleg későn fogunk visszaérni, csak ezért kérdezem. Monzaban is kapható a pályaudvaron várostérkép? Olvastam a leírásban, hogy a pályán kívül is sok látnivaló van. Varennaba is szeretnénk elutazni, de nem tudom március végén milyen lesz az idő. Szerinted érdemes megpróbálni? Köszönöm a segítséged.
#375 - Oláh Istvánné (Olgi) - 2016.12.29. - 11:20
Kedves Olgi!

Többen beszámoltak róla, hogy a Via Ponte Sevesón lévő szállodájukhoz tartva nem érezték magukat este biztonságban, de nem hiszem, hogy baj lenne.
Nem tudom megmondani, hogy Modenában lesz-e várostérkép a pályaudvaron.
Monza érdekes látnivalói még a Parco de Monza nevű nagy, szép park, az abban lévő Villa Reale kastély, valamint a Dóm.
Március végén fürdeni nem lehet, de attól még szép a Comói-tó, ha belefér, szerintem érdemes elmenni, ha szerencséd van, akkor a tavasz napsütéses arcát fogja mutatni, esőben azért nem mennék el.
#376 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.12.30. - 13:46
érdeklődőm, hogy a 3 napos MILANOCARD milyen helyekre ad kedvezményt?
#377 - Zsike - 2016.12.31. - 16:22
Kedves Tibcsi!
Nagyon sok hozzászólást és a leírásodat is végigolvastam, nagyon hálásak lehetünk, hogy ennyit segítesz.
Mi is csak 1 napra megyünk, Malpensáról a bejutás megvan, a látnivalókat is összeállítottam. Jónak ítéled meg a sorrendet? Praktikus így? Ehhez az úthoz érdemes a 24 órás jegyet megvennünk?
(A kislányom még nincs 15, de a 14-et betöltötte, neki melyik jegyárral kalkuláljak?)

Dóm, Galleria Vittorio, Scala, Stadion , kis "vásárlás"
Szerinted beleférne még a Leonardo Múzeum és az Utolsó vacsora? Vagy az sok?
Válaszodat előre is köszönöm :)
#378 - Ildikó - 2016.12.31. - 20:30
Kedves Tibcsi!
Az Utolsó vacsora megtekintésével kapcsolatban lenne kérdésem. Az oldalon, amit linkeltél a leírásban, nem tudok foglalni. Márciusig mindössze 2 napon van elérhető időpont, de ha továbbmegyek, az sem elérhető. Január 27-én, vagy 30-án tudnánk megnézni. Tényleg ennyire be van telve, vagy rossz az oldal?
Köszi a segítésget!
#379 - Bence - 2017.01.02. - 09:54
Kedves ZSIKE!

Erről az oldalról kiindulva böngészhető az összes kedvezmény, kissé áttekinthetetlen módon: http://www.milanocard.it/services-of-milanocard
(javítottam a leírásban is a linket, ami megváltozott)


Kedves ILDIKó!

Jó a sorrend, így vannak egymáshoz közel, csak a stadion van messzebb. Nem hiszem, hogy belefér még az Utolsó vacsora, de attól is függ, hogy egyáltalán tudtok-e még jegyet venni az időpontotokra, és ha igen, hány órára, hogyan esne útba.


Kedves BENCE!

Márciusra már december 13.-án megnyíltak az időpontok, tehát nem, sajnos nem rossz az oldal, ennyi hely van csak, sajnos ez jellemző, hogy ennyivel előre kell foglalni. áprilisra január 12.-én nyílnak, aznap foglalva lehet válogatni arra a hónapra.
#380 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.02. - 14:27
Köszönöm a segítséget!
üdv
Zsike
#381 - Zsike - 2017.01.02. - 18:30
Egy kis kiegészítés.
Idénre drágult Az utolsó vacsora jegyára. 12 euró lett. 10 euró + 2 euró /Advance sale/ . Nem olcsó.
#382 - Vlaszij - 2017.01.05. - 21:34
Köszönöm, frissült is az oldal a 2017-es jegyárakkal!
#383 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.06. - 12:38
Szia! Márciusban megyek a párommal Milánóba, és azt szeretném kérdezni, hogy legkönnyebben hogyan lehet eljutni Milánóból Velencébe? Illetve hogy ez kb mennyi időt vesz igénybe, mikor indul a vonat (vagy amivel hamar oda lehet érni), és mennyibe kerülne körülbelül:) Köszönöm előre is!
#384 - Ivil - 2017.01.18. - 22:41
Szia!

Kérlek lásd kicsit feljebb, a 371-es hozzászólást.
#385 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.18. - 23:47
Szia Tibcsi,

Egy kis plusz kiegészítés még az Utolsó vacsora megtekintéséhez, mert a jegyvásárlással igen sokan szenvednek.
Egy gyakorlati jó tanács a vásárláshoz. Ha úgy tűnik is, hogy nincs jegy mindig érdemes az adott utazási hónap legelső napjain felnézni a hivatalos oldalra, mert akkor mindig sok jegy kerül ki. Olyankor adnak sok jegyet vissza az előre foglaltakból. Praktikus olyankor ránézni.

Balázs
#386 - Vlaszij - 2017.01.25. - 07:50
Sziasztok! Egy gyors kérdés: babákkal utazunk hnap Milánóba s van jegyünk az Utolsó Vacsorára. A kérdés az lenne, hogy a babakocsit be lehet vinni, vagy érdemesebb hordozót vinni, hogy be tudjuk őket is vinni?
Köszi
#387 - évi - 2017.01.25. - 15:41
Szia!

Ez elég speciális kérdés, ezt sajnos nem tudom, telefonon tudsz tőlük esetleg érdeklődni: +39 02 467 6111
#388 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.25. - 16:43
Sziasztok!

Először utaztunk úgy a párommal, hogy a magunk urai voltunk és nem összeállított program szerint kellett végigloholni adott városon, hanem mi találtuk ki, mikor és mit nézünk meg. óriási segítségünkre voltatok! Mindent amit megszerettünk volna nézni a városban sikerült az oldalatoknak köszönhetően, az odajutás, nyitvatartás, árak , jegyek érvényesítése nagy hasznukra voltak. A Comói kirándulás pedig az egész út legszebb emléke lett.
Nagyon szépen köszönjük! Jó, hogy vagytok :)
#389 - napcsusz - 2017.01.26. - 10:56
Szia!

Köszi szépen a visszajelzést, és a beszámolót, örülök hogy hasznos információkat találtatok, és jól telt az út :)
#390 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.29. - 20:20
Köszi Balázs, kiegészítettem ezzel az infóval a leírást!
#391 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.29. - 20:21
Szia! Márciusban megyünk repülővel Bergamóba. 3 éjszakát töltünk ott. Természetesen e városon kívül szeretnénk megnézni alaposan Milánót és elmennénk a Comói-tóhoz is. Te Bergamóban vagy Milánóban laknál a helyünkben? Tanácsodat előre is köszönve kívánok szép napot!
#392 - éva - 2017.02.02. - 13:42
Szia!

Ha MIlánót néznétek meg, ill. a comói tóhoz mennétek mindenképp Milánóban lakjatok, hiszen Bergamóból be kéne menni Milánóba, illetve onnan a Comói tó is sokkal hosszabb út. Kérdés hogy mennyit néznétek Bergamóból, és mennyit Milánóból, de 3 éjszaka azért nem túl hosszú Bergamóra, Milánóra, meg a Comói tóra is, gondolom mindegyikre 1 nap, ez esetben Milánóban lakni a jobb.
#393 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.03. - 21:03
Szia! Voltam már egyszer Milánóban, amikor sikerült eljutni a Navigli városrészbe, de a csatorna le volt engedve télire, így még marciusban sem volt benne víz. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor töltik fel körülbelül, idén márciusban már érdemes menni?:) Köszönöm előre is.:)
#394 - Balázs - 2017.02.04. - 15:59
Szia!

Az expóra renoválták a területet (illetve előfordulhat hogy télre leeresztik, hogy kitisztítsák), de jelenleg is van benne víz, márciusban is valószínűleg lesz.
#395 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.07. - 19:01
Szia!
A héten utazunk Milánóba és az lenne a kérdésem, h el szeretnénk menni Maranelloba is. Viszont közvetlen vonatot vagy buszjáratot nem találtam.
Tudnál ajánlani ?
Valamint, h ezek milyen árban vannak kb. Előre is köszi
#396 - Csaba - 2017.02.07. - 22:43
Szia!

Ahogy a leírásban szerepel: "(Milano Centrale állomásról vonat Modenáig, a modenai múzeum a vasútállomástól 5 perc gyaloglásra van, a maranellóiig pedig transzferbusz közlekedik a vasútállomástól)"
Vonatjegy ára 15,55 EUR a legolcsóbb, Regionale típusú vonatokra, menetrend lekereshető: http://www.trenitalia.com/tcom-en
A modenai vasútállomástól közlekedő busz ára 6 EUR egy irányban.
#397 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.07. - 23:12
Szia Tibcsi !
Március 1. érkezünk a Bergamo repülőtérre és el kellene jutnunk a szállodáig ,ami a Hotel Mistral
Via Vincenzo Toffetti, 4, 20139 Milano. A kérdésem az lenne, hogy milyen járművel ajánlod az utazást.
Köszönöm szépen a válaszod előre is.
Judit


#398 - Pető Ernőné - 2017.02.19. - 18:21
Szia!

Busszal a reptérről Centrale vasútállomásig.
Itt vagy felszállni egy Regionale vonatra, ami Milano Rogoredo vasútállomáshoz közlekedik, és megáll ott (menetrend: http://www.trenitalia.com/tcom-en ), vagy pedig 3-as metróval Rogoredo FS állomásig. Vonattal gyorsabb, de ritkábban jár mint a metró.
Majd gyalog: https://goo.gl/maps/s1vjo2XwsPv
#399 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.19. - 23:57
Nagyon szépen köszönöm gyors válaszod !
Judit
#400 - Pető Ernőné - 2017.02.20. - 07:44
Kedves Tibor,
azt hallottam, hogy a Milano Scala Opera állójegyeihez aznap lehet hozzájutni. Arról szeretnék információt kapni, hogy ezeket a jegyeket mikor (az előadás napján vagy előbb), hol és milyen áron lehet megvásárolni. Előre is nagyon köszönöm! üdv., Kata
#401 - Kata - 2017.02.22. - 11:00
Kedves Kata!

Erről nincs információm, csak amiket találok, hogy kb. fél órával az előadás előtt adják el őket, de jól előre kell állni a sorban, mások szerint 9-re vagy du. 1-re kell odamenni.
#402 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.22. - 15:26
Kedves Tibor!
Vonattal gyorsabb a bejutás vagy shuttle busszal/Malpensaról/
#403 - Rozgonyi Csaba - 2017.02.26. - 11:37
Kedves Tibor!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Malpensa Express-re érvényes-e a MilanoCard?
Köszönöm!
Réka
#404 - Réka - 2017.02.26. - 18:27
Kedves CSABA!

Ha a Centrale állomásig nézem: menetrend szerint busszal 50 perc, Malpensa Express-szel 58 perc, de a busznál nagyobb eséllyel jöhet közbe valami. Ha nem a Centrale állomáshoz mentek be, címtől függően a vonat is kijöhet jobban.

Kedves RéKA!

Nem érvényes!
#405 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.28. - 21:14
Köszönöm Kedves Tibor!
Még egy kérdésem lenne. Mi csak egy napra megyünk/reggel érkezünk este jövünk is haza/ nekem bevàlt eddig a hop on-hop off megoldás és ahol tetszik jobban ott le szállunk és jobban körül nézünk/ a centrale állomáson van megállója ilyen buszoknak?
Előre is köszönöm!
Csaba
#406 - Rozgonyi Csab - 2017.03.04. - 22:10
Kedves Csaba!

Igen, van, pl. az egyiknek itt a térképe, illetve megállói: http://www.milano.city-sightseeing.it/depliant_mi.pdf
#407 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.05. - 22:44
Szia,
Két kérdésem lenne; a vonaljegy 90 percig érvényes, és kombinálva is használható (busz+metro) vagy csak busz-busz, illetve metro-metro szakaszokon?
A másik pedig, hogy a malpensa shuttle online foglalásánál van egy promo kód (8 euro a jegy) ez vajon csak online él, vagy a helyszínen is? Illetve ha megveszem online a jegyet és valamiért nem érem el a foglalt időpontot mehetek-e a következő busszal? köszi
#408 - erika - 2017.03.15. - 15:40
Szia!

Nem írnak kikötéseket arra vonatkozóan, hogy buszról metróra nem lehet átszállni (de a metróba újra belépni nem lehet).
A Malpensa Shuttle oldalán azt írják, hogy csak a dátum kötött, az időpont nem. Nem tudom milyen promo kód ez, velük lépj kapcsolatba.
#409 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.17. - 00:43
Kedves Tibcsi, egy hét múlva utazunk Milánóba. Terveztem Varennaba is egy kirándulást, de az időjárás előrejelzés esős időt jósol. Ha nagyon rossz idő lesz, valószínűleg inkább Bergamoba megyünk. Milánóból vonattal mennénk, de nem nagyon találok információt a Bergamon belüli közlekedésre vonatkozóan. Tudnál segíteni, hogyan juthatunk el a vonatállomástól Alta Citta városrészbe? Előre is köszönöm.
#410 - Olgi - 2017.03.21. - 08:11
Kedves Olgi!

Az 1-es (vagy más néven reptéri) busszal: https://www.atb.bergamo.it/en/atb-network/tourism-in-bergamo/airport-bus
#411 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.21. - 17:48
Kedves Tibcsi,

Március 28-án érkezünk a Malpensa repülőtérre és el kellene jutnunk a szállodáig ,ami a Hotel Catalani e Madrid
Via Alfredo Catalani 71, Città Studi negyed, 20131 Milánó. A kérdésem az lenne, hogy milyen járművel ajánlod az utazást.
Köszönöm szépen a válaszod előre is.
Andi
#412 - Andi - 2017.03.23. - 14:53
Kedves Andi!

Először is busszal, vagy Malpensa Expressel be kell menni Centrale vasútállomásig.
Onnan 2-es metróval Loreto állomásig, majd 1-es metróval Pasteur állomásig, majd gyalog: https://goo.gl/maps/mHAGST646sN2
(akár már Loreto állomástól is legyalogolható, kicsit hosszabb)

Másik lehetőség Centrale állomástól: a 81-es busszal, közvetlenül, innen: https://goo.gl/maps/6PTbgkeixmq
Via Porpora V.le Lombardia megállóig, majd onnan gyalog: https://goo.gl/maps/DG8257tM6d92
Ennél az útvonalnál sokkal kevesebb a gyaloglás a végén.
#413 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.24. - 05:17
üdvözletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Malpensa reptérről hogyan tudunk a legegyszerűbben és leggyorsabban bejutni a Dóm melletti szállásunkhoz? Illetve kijutni hazafelé? Mert elég korán indul a gépünk, időben kell indulnunk a megfelelő kiéréshez.
Továbbá az a másik kérdésem, hogy a San Siro Stadionhoz hogyan tudunk eljutni metróval? Hol kell leszállni, hogy a legkevesebbet kelljen gyalogolnunk?
Előre is köszönöm a válaszokat!
üdv: Szilvi
#414 - Szilvi - 2017.03.28. - 17:21
Szia!

Amennyiben busszal mentek, akkor ahova érkezett a busz, Centrale állomástól M3 metróval Duomo állomásig. Ha Malpensa Expressel mentek, jobb Cadornánál leszállni, onnan pedig M1 metróval Duomo állomásig, de leszállhattok arról is akár Centralenál, ha épp úgy jön ki.
Buszok és a vonat menetrendjei a korai kiéréshez a leírásban lévő linkeken elérhető. Hogy metró lesz-e a vonat vagy a busz kezdőpontjáig, attól függ, hány órakor mennétek.
San Siro eljutás M5 metró San Siro állomásig, ahogy a leírásban is van.
#415 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.28. - 23:13
Szia!

Most áprilisban 10-12 között megyünk Milánóba.
(hétfő teljes értékű nap Milanó
kedd Comói tó,
szerda teljes értékű nap Milanó)

Segítséget szeretnék kérni:
érdemes megvenni a
MilanoCard + Malpensa Express

A milanocard honlapján ez van
ma: Buy MilanoCard and receive a FREE access for the rooftop of Galleria Vittorio Emanuele

érdemes a kártyát az expresszel megvenni?

szállásunk a P.ta Venezia metronál van.

A Dómba szeretnénk bemenni, illetve felmenni, milano card hol tudom érvényesíteni? (erre írtam a fenti akciót!)

Válaszokat előre is köszönöm!
Adrienn

#416 - Adrienn Szabadi-Bernáth - 2017.03.31. - 16:16
Kedves Tibcsi! Nagyon hasznos és jó tanácsokat találtam ezen az oldalon :) A San Bernardino alle Ossa /azaz a csontok temploma/ is tervben van húsvéti utazásunkban. Tudsz valamit a megközelíthetőségéről és a belépőről? Előre is köszönöm!
#417 - Marcsi - 2017.04.02. - 19:47
Kedves ADRIENN!

Igen, ha Malpensa Expressel mennél be, és vennél Milano Cardot is, a Malpensa Expressel kombinált Milano Card olcsóbb mint MIlano Card + Malpensa Express jegy külön.
Itt lépésről lépésre le van írva hogy lehet érvényisíteni a Vittorio Emmanuele tető kedvezményt:
http://www.milanocard.it/free-access-to-highline-galleria
De ez nem a Dóm.


Kedves MARCSI!

A Dómtól néhány perces gyaloglással elérhető: https://goo.gl/maps/XC1DM49Luks
Vagy vannak villamosmegállók a közelében: 12, 15, 23, 27, Via Larga megálló.
A belépő ingyenes.
Ki is egészítettem az oldalt ezzel a templommal is.
#418 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.02. - 23:18
Kedves Tibcsi,

Először utaztunk a férjemmel Olaszországba. Az egész utat az oldalatok segítségével állítottam össze. Minden remekül sikerült. Az idő is gyönyörű volt. Felejthetetlen napokat töltöttünk Milánóban, Varennában és Bellagioban. Kirándultunk Modenaba és Maranellóban is jártunk. Utolsó állomásunk Monza volt. Nagyon sok élménnyel tértünk haza. Köszönjük a segítséget.
üdv.
Olgi
#419 - Olgi - 2017.04.06. - 23:00
Kedves Olgi!

Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy minden jól sikerült, és hasznos információkat találtál! :)
#420 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.07. - 01:06
Kedves Tibcsi! Biztosan volt már előbb kérdés, de nem találom: a 72 órás jegy mindenféle közlekedési eszközre érvényes? Nem csak metróra? A közlekedési információkban nekem nem egyértelmű, mert a vonaljegynél a megfogalmazás olyan "metrós" :) Köszönöm!
#421 - Marcsi - 2017.04.09. - 18:34
Kedves Tibcsi! Bocsánat, de az előbb nem jól kérdeztem: a 48 órás jegy mindenféle közlekedési eszközre érvényes? Nem csak metróra? Köszönöm :)
#422 - Marcsi - 2017.04.09. - 18:45
Kedves Marcsi!

Milánó határain belül buszokra, villamosokra is érvényesek a tömegközlekedési jegyek.
#423 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.09. - 22:49
Kedves Tibcsi ! Elsokent vasarlasi cellal tervezek menni Milanoba. Melyik repterre kell erkeznem es hol szalljak meg, seta tavolsagnyira az uzletektol ? Koszonom !
#424 - Kadar Agnes - 2017.04.13. - 02:14
Hello Tibi,kérdésem a kovetkezo lenne:hétvége Milánóban,vasárnap délután indul a gépünk haza Bergamoi reptérröl,ezert ugy gondoltuk vasarnap kora reggel Milánóból ( fö vasutállomás közelében szállásunk) egyenest Bergamóba az óvárosba szeretnénk menni pár órára es majd onnét a reptérre.érdekelne az eljutás Milanó központjából vasárnap reggel Bergamo központjába és majd onnét a Bergamoi repulotérre.koszonom a választ.
#425 - Kristína Oravcová - 2017.04.13. - 08:05
Kedves áGNES!

Malpensa repülőtérről valamivel gyorsabb bejutni mint a Bergamo repülőtérről, de nem lényeges a különbség. A belvárosban, vagy annak közelében érdemes megszállni.


Szia KRISZTINA!

Milano Porta Garibaldi (valamint ritkábban, Centrale szintén) állomásról vonattal tudtok menni Bergamóba.
Bergamo óvárosából az 1-es, reptéri busszal lehet kimenni a reptérre, valamint Bergamo vasútállomástól az óvárosba, és a Citta Altá részre is azzal lehet közlekedni: https://www.atb.bergamo.it/en/atb-network/tourism-in-bergamo/airport-bus
#426 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.13. - 16:46
Kedves Tibi!
Péntektől hétfőig leszünk Milánóban. A húsvét mennyire befolyásolja a nyitvatartásokat üzletek éttermek dóm? Lesz esetleg valamelyik nap kimondott húsvéti mise a dómban?
Köszi!
#427 - Szabolcs - 2017.04.13. - 23:57
Kedves Tibcsi! Május 14-16. között utazunk anyukámmal Bergamoba. A szállásunk ott lesz, de mindenképp át szeretnénk menni Milanoba, onnan pedig a Comoi tóhoz. Először úgy gondoltam, hogy veszünk egy bergamoi 48oras jegyet és egy milánói 24oras jegyet, plusz a vonat jegyeket. Ez így kb. 19.000ftra jönne ki, ami elfogadható csakhogy a " Bergamo card" hivatalos oldalán azt írják a jegy szünetel.. így viszont nem olyan jó mert Bergamoban elég sok jegyet kellene vennünk (reptér -szallas, szallas-vasutallomas, majd megint szállás -repter, illetve az óvárosba be szeretnénk buszozni, és ott a fogaskerekut is ki akartuk próbálni), illetve időben is macerás lenne állandóan a jeggyel foglalkozni.. Ezután találtam meg az oldaladat ami nagyon szuper és itt láttam ezt a lombardiai régiós jegyet.. Két napra a 27euro jelenlegi ár? Szerinted is megéri ezt venni ha ennyi felé szeretnénk menni? Elore is köszönöm!!
#428 - Demeter Dóra - 2017.04.15. - 18:12
Kedves Tibor! A Comoi tóhoz szeretnénk menni. Cernobbioban van egy híres villa, a Villa D'este, aminek gyönyörű a kertje. Maga a villa jelenleg szallodakent üzemel, de a kert nem része közvetlenül. Szerinted a kertet meg lehet nézni attól hogy nem ott szállunk meg? Kell érte fizetni? Köszönöm előre is!
#429 - Juhász Katalin - 2017.04.18. - 19:11
Kedves DóRA!

Nem szükséges külön jegyet venni mindenhova Bergamóban, mivel van 24 ill. 72 órás bergamoi tömegközlekedési jegy, 5 ill. 7 EUR-ért, tehát ezen felül kell kiszámolni végleges programotok függvényében, hogy megérné-e a régiós jegy. Igen, az árak aktuálisak.


Kedves KATALIN!

Beülhetsz mondjuk egy kávéra, és akkor megnézheted a kertet.
De a leírásban említett Villa del Balbianello is jó, sőt.
#430 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.19. - 00:10
Kedves Tibcsi! Milanoban leszünk május 8-an, hétfőn. Mindenképp szerettünk volna (a kicsik miatt) bemenni vagy a planetariumba vagy az Acquario Civico-ba, de mindkettő zárva van hétfőnként. Nem tudsz valami hasonló "állatos" programot hétfőnre? Kerestem állatkertet de sajnos nem találtam. Köszönöm előre is!
#431 - Kiss Dorka - 2017.04.21. - 09:45
Kedves Dorka!

Esetleg a 272-es (2016.06.26) hozzászólásban találhatsz ötleteket. állatkert sajnos nincs MIlánóban, Bergamótól északra van a Parco Faunistico le Cornelle, vagy a Garda-tó közelében a Parco Natura Viva: https://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/garda-to.html#parco-natura-viva
#432 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.21. - 18:41
Kedves Tibcsi! Milanobol Comoba szeretnénk menni, majd onnan vissza a szállásra Bergamoba. Comobol Bergamoba át kell szállni Monza-nal. A Como-Monza között közlekedő S10-es vonatra érvényes az Io viaggio jegy? Ezt a jegyet a bergamoi vasútállomáson meg fogom tudni venni? Egyetlen egyszer kell csak érvényesíteni az első utazásnál, többször nem? Az első használattól érvényes? Köszönöm!!
#433 - Klinga Zsuzsa - 2017.04.21. - 22:14
Kedves Tibcsi! Milánó és a Como-i tó csodás :) Köszönöm a segítségedet. Remélem, nem gond, ha egy pár soros élménybeszámolót írok. Kezdetnek: közlekedni csak tömegközlekedéssel ajánlatos és érdemes. Lámpáknál vigyázni: sem az autós, sem a gyalogos nem nagyon ismeri a zöld-piros jelentését :D A StarhotelTouristban szálltunk meg a Bignamin. Nem a legszebb környék, DE: a szálloda kitűnő, pont a hotel előtt van a metrómegálló, kb. 100 m a villamos és kb. 600 m-re van egy bevásárlóközpont éttermekkel, fagyizóval, mozival, stb. A Navigli kihagyhatatlan, mint ahogy a sétálóutca sem a sok különleges üzlettel. Nagyobb gyerekeknek (esetleg felnőtt rajongóknak) a dómhoz közeli fedett passzázsban található Ferrari üzletet ajánlom. Az ügyesek 3 - nem kicsi, hanem valódi autóból átalakított -
szimulátoron próbálhatják ki tudásukat - nálunk mindhárom fiú (a férjem és két nagyfiam) is élvezte. Valódi vezetésélményt nyújt. A San Siróban épp meccs volt szombaton, a hangulat, ami kívülre is átjött.. Hát, volt borsódzás :) Gyönyörű az "újnegyed", a San Stefano templom is. A ComoCorso hangulatos éttermeivel - amik bizony megfizethetők ahhoz képest, hogy a divat és az olasz gazdaság fővárosában jársz (4 főnek italokkal - ebben pár korsó sör is van - steakekkel, óriási adagokkal) 110€ volt - felvidító. A Como tónál Bellagio-ban jártunk. /Annyit korrigálnék az útleírásodban hogy nem Belaggio, mint a Las Vegas-i hotel ;) ) Majd "átkompoztunk" Varennába és úgy indultunk vissza Németország felé. (csalódásról nem nagyon illik írni, de: a dóm kívülről csodaszép - belülről... ) Mindenképp visszamegyünk Olaszországba, az már bizonyos! Csak ajánlani tudom ezt a csodás várost :)
#434 - Marcsi - 2017.04.22. - 14:21
Kedves ZSUZSA!

Como és Monza is a régió része, tehát érvényes a jegy, a térképen is látszik, ugyanakkor az S10-et nem listázza, lehet arra nem szállhatsz fel, mert svájci vonat, hanem csak olasz regionale vonatra, S11-re/RE10-re, az olasz Trenitalia oldalán keresve jó vonatokat ad ki hozzá.
Igen, első érvényesítéstől érvényes, csak egyszer kell, igen, megvehető a vasútállomásokon.


Kedves MARCSI!

Köszi a részletes, hasznos és érdekes beszámolót minden látogató nevében is! :) Ki is egészítettem az ajánlott szállodákat a Starhotellel.
#435 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.24. - 08:28
Kedves Tibcsi! Comobol Cernobbioba szeretnénk áthajózni. A menetrendet már megtaláltam, de Comon belül hol tudok jegyet venni és felszállni a hajóra?
#436 - Kitti Derda - 2017.04.24. - 09:16
Kedves Kitti!

Pontosan itt: https://goo.gl/maps/j1TNHSuHck82
A vasútállomástól a tó felé fordulva nézve kicsit balra kell sétálni a tóparton.
#437 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.24. - 23:23
Kedves Tibcsi!
április 30-án érkezünk Milánóba a Bergamo repülőtérre. 48 órás Milánó Card-ot szeretnénk vásárolni. Ezzel ingyenes lesz a busz, villamos, metro közlekedés. Esetleg a vonatra nem jó? A repülőtéri transzferre sem jó? Hol találom meg azt, hogy ezzel a kártyával hova lehet ingyenesen bemenni, illetve mire ad még kedvezményt?
Köszönettel: Ildikó
#438 - Ildikó - 2017.04.25. - 13:36
Kedves Ildikó!

A Milano Card nem jó a Bergamo repülőtérről, Milánó közigazgatási határán belüli városi vonatokra jó, távolsági vonatokra nem. Itt lehet megnézni, hova biztosít kedvezményeket és ingyenességeket: http://www.milanocard.it/services-of-milanocard
#439 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.26. - 23:02
Kedves Tibcsi!
Májusban érkezünk Milánóba a 7 éves kisfiammal és a párommal. A Malpensa-ra érkezünk reggel fél 9-re (wizzair), a szállásunk pedig a Hotel Aristonban lesz Largo Carrobbio 2-ben. A kérdésem az lenne, hogy hogyan jutunk el a legkényelmesebben a szállásra (tömegközlekedni nem nagyon akarnánk..a taxi nagyon drága?). Ha busszal bemegyünk a központi pályaudvarig onnan gyalog messze van a szállás? Vasárnap este meccsre is mennénk a San Siroba, oda hogyan jutunk el a legkönnyebben?
Előre is köszönöm a választ!
Vberna
#440 - vberna - 2017.04.29. - 18:33
Kedves Vberna!

90 EUR a meghatározott fix díj a Malpensa repülőtér és bármilyen milánói cím között, de beszállás előtt érdemes rákérdezni, hogy valóban alkalmazza-e.
Ha busszal mentek be: a Centrale állomástól 3-as metróval Missori állomásig, Missoritól 9 perc gyalog: https://goo.gl/maps/8VuJDRXPrhS2
San Siróba a Duomo vagy a Missori villamosmegállótól közvetlenül 16-os villamossal San Siro megállóg, vagy pedig vagy pedig Missoritól metróval: M3 Zara állomásig, majd M5 San Siro Stadio állomásig.
#441 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.29. - 23:09
Kedves Tibcsi! A cernobbio-i Villa d'Este-ben szeretnénk ebédelni, jövőhéten hétfőn leszunk ott, azonban nem lesz sok időnk ezért próbálok a térképen mindent megnézni hogy egyből tudjuk az utat. Azonban ez a Villa d'Este kifogott rajtam mert sehol se találom hol kell bemenni.. A Google woldben látottak alapján csak nagykapuk vannak kocsiknak azok is zárva.. Ha gyalog megyünk hol tudok bemenni? Köszönöm!
#442 - Háj Kriszti - 2017.05.01. - 12:22
Kedves Kriszti!

Mivel ez egy működő szálloda és étterem, biztosan be lehet jutni, valószínűleg a másik oldalról, mint az utcakép mutatja, nem tudom pontosan megmondani.
#443 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.01. - 18:51
Tisztelt Utazás-nyaralás!
A segítségüket szeretném kérni, mert nem találtam választ a kérdésemre. Az önök útmutatásával mennénk idén Milánóba. A kérdésem pedig az lenne, hogy a 2015-ös világkiállítás pavilonjai ma is megtekinthetőek? Mennyi a belépő?
Segítségüket előre is köszönöm.
üdvözlettel:
Timár Péter
#444 - Timár Péter - 2017.05.04. - 15:12
Tisztelt Péter!

Nem, már lebontásra, ill. elszállításra kerültek.
#445 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.05. - 11:31
Milánóba való utazásunk előtt olvastam a tippeket, köszi. Annyit a Metró vonalaknál hasznos lenne még beírni, hogy van urbanizációs határ és a 24 és 48 órás jegyek a határon kívül nem érvényesek. Nem kis döbbenetünkre az M1 metro utolsó előtti megállóján leszálltunk a 8,25 EUR jegyünkkel, és az ellenőrök 36 EUR/fő büntetést nyomtak ránk, azzal a fenyegetéssel, hogy ha nem fizetjük ki elveszik az útlevelünk és 155 EUR/fő kaphatjuk vissza. Azután másnap 1,5 km séta, majd a szállásra kiszállás 1 megállóval hamarabb, urbanizációs jegy vásárlás. Másnap reggel újabb meglepi, Urbanizációs jegyet vettünk az 1,6 EUr-osat, ugy voltunk vele a következő megállótól van jegyünk felszálltunk , 15 megálló után jönnénk ki a metróból nem enged ki, se az urbanizációs jeggyel, se a 48 órással, gyorsan leléptünk vissza nehogy ellenőr jöjjön és újabb horror büntetést szabjon ránk. Majd vissza 15 megálló, átszökés az őrök háta mögött(2 jegyből 1 érvényes jegyünk se volt azon a feljárón) a másik oldali kijáróhoz, kilépés a metróból, belépés a 48 órás jeggyel, vissza 15 megálló. Holnap reggel lejár a jegyünk a 48 órás, azt se tudjuk milyen jegyet vegyünk. Mert az Urbaizációs jegyből is van pár verzió.
#446 - Kata - 2017.05.05. - 22:44
Szia!

Köszi a hasznos beszámolót! Igen, hozzászólásokban utaltam már erre, ha valakinek a közigazgatási határon kívül volt a szállása, de mindenesetre most kiegészítettem a leírást is ezzel.
#447 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.11. - 11:58
Kedves Tibcsi! 3napra megyünk milanoba, ill. bergamoba.. Első nap veszünk egy-egy buszjegyet a szallasig, a vasútállomáson pedig megvennénk az io viaggio jegyet egy napra (másnap ervenyesitenenk) és egy 24oras bergamoi jegyet (harmadnap ervenyesitenenk).. Nem tudnál abban segíteni hogy hogyan kell kérnem angolul ezeket a jegyeket? Sajnos nem igazán tudunk se angolul se olaszul.. és még egy kérdés ha a milánói dómba veszünk belépőt a tetőre lépcsőn akkor abba az árba benne van az is hogy a belsejét megnézzük vagy külön kell venni 2euroert jegyet? Köszönöm!
#448 - Tóth Luca - 2017.05.11. - 19:41
Szia!

Első nap a szállásig, gondolom akkor Bergamoban van a szállás: Ticket Airport Bus
Io viaggio: mondhatjátok olaszul is, angolul lehet mondjuk Lombardia region ticket for x days
Bergamoi napijegy: 24 hours ticket
A tető jegyben nincs benne szerintem a dómbelépő.
#449 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.11. - 22:06
Tisztelt Utazás-Nyaralás Infó!

Párommal szeretnénk júniusban (egy hétvégén) ellátogatni a Comói-tóhoz. Sajnos nem igazán tudtam eligazodni az önök által linkelt oldalon. Szeretném a segítségüket kérni a kalkulációhoz. Hogy érné meg jobban (jegyek szempontjából), ha első nap Milánót néznénk meg, és második nap Comót, vagy fordítva? Mennyibe kerül R17-essel és C10-essel eljutni a Villa del Balbianello-hoz? Mennyibe kerül az önök által leírt hajós úttal? Ha a filmekből ismert a tóra néző "teraszos" részét szeretnénk megnézni a villának, oda elég csak a kerti belépőt megvenni? Kell időpontot foglalni a villához? Minden nap nyitva tart júniusban?
A 2015-ös élet Fája is el lett bontva, vagy az esetleg még megtekinthető Milánóban (működés közben is)? Ha igen, akkor a belvárosból hogyan tudjuk megközelíteni? Milyen jegyek kellenek, és azok mennyibe kerülnének? Kell belépőt fizetni a területre, ahol van?
Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!

üdvözlettel:

Timár Péter
#450 - Timár Péter - 2017.05.25. - 11:38
Tisztelt Péter!

Mindegy hogy melyik nap Milánó, és melyik nap Comói-tó, kérdés, melyik nap van több idejük, melyikre szánnának több időt.
Milánó-Como vonat 4,80 EUR
Como-Lenno komp a Villa del Balbianellóhoz: 8,30 EUR (érdemes figyelembe venni hogy 1 óra 34 perc- 1 óra 43 perc az út), majd Lennóból gyalog, a táblákat követve, vagy taxihajóval.
Vagy busszal (C10) Como-Lenno 50 perc, pontos árat nem tudok, valószínű olcsóbb.
Villa dei Balbienello belépő: 10 EUR csak a kert, 20 EUR villa és kert, hétfőn és szerdánként zárva! A többi nap nyitva 10:00-18:00.
Az élet fáját megtartották, és nyitottak egy Experience Parkot az expo helyén, ami szombaton és vasárnap 14:00-23:00 között tekinthető meg, a belépés ingyenes. Eljutás 1-es metróval Rho Friera állomásig (sima milánói tömegközlekedési jegyek nem érvényesek, Rho Frieráig kell vonaljegyet venni a metróra), majd 168-as busz. Hogy működés közben is megtekinthető-e azt nem tudom megmondani, ez a weboldala annak, de csak 2016-os nyári időpontok vannak fenn, valószínű 2017-ben is csak júliustól működik: http://balichws.com/albero-della-vita-show/
#451 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.25. - 16:35
Kedves Tibcsi!

Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást! Nagyon sokat segített!

üdvözlettel:

Timár Péter
#452 - Timár Péter - 2017.05.25. - 19:38
Kedves Tibcsi!

újfent szeretném a segítségét kérni.
Nagyjából már összeállt a menetrend, egy-két apró részlet kérdéses még.
Hogyha Comóból nem közvetlenül Lennoba mennénk, hanem Comó-Varenna, Varenna-Bellagio, Bellagio-Lenno sorrendben, úgy milyen költsége lenne a hajóútnak?
A Villa del Balbianelloba lehet online jegyet foglalni, vagy csak a helyszínen? én nem találtam rá oldalt. Tudna esetleg linket küldeni?
A Dómba+tetőre lehet online jegyet foglalni, vagy csak a helyszínen? Találtam egy oldalt, de teljességgel értelmezhetetlen volt. Tudna esetleg linket küldeni?
Sajnos az Utolsó Vacsorára már lefoglalták a jegyeket. ön szerint van értelme nyitásra odamenni, hátha a visszamondott jegyeket kiosztják? Mikor nyit vasárnap a Santa Maria delle Grazie?
A dinó szobor ki van még állítva a Palazzo Dugnani-nál, vagy máshol a városban?
A Calamita Cosmica ki van még állítva a városban?
Hétvégén meddig közlekedik a metró Milánóban?

Segítségét előre is köszönöm.

üdvözlettel:

Timár Péter
#453 - Timár Péter - 2017.05.31. - 10:50
Kedves Péter!

Como-Varenna 11,60 EUR, Varenna-Bellagio 4,60 EUR, Bellagio-Lenno 4,60 EUR.
A Villa del Balibanellóba én sem látok online jegyfoglalási lehetőséget. A Dómba se lehet. A telefonszámon érdemes esetleg érdeklődni az Utolsó vacsorához, ha felveszik, megmondják van-e jegy, ill. hogy érdemes-e odamenni. Elvileg 7-kor nyit, de az első időpontok 8:15-kor vannak.
2016. január 10.-ig tartott a Spinosaurus időszaki kiállítás, tehát szerintem már nincs ott dinoszaurusz.
A Calamita Cosmica már Rómában van egy múzeumban legutolsó információim szerint.
A metró kb. éjjel fél1-ig jár.
#454 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.31. - 21:35
Kedves Tibcsi!

újfent köszönöm a segítségét!

üdvözlettel:

Timár Péter
#455 - Timár Péter - 2017.06.01. - 14:50
Kedves Tibcsi!

Rengeteg hasznos információhoz jutottam már az oldalon keresztül, köszönet érte!
Most azonban ismét elakadtam:
Stresa-ból mivel, honnan és mennyiért tudunk átjutni Isola Bella-ra?

Köszönöm előre is a segítségedet!

üdvözlettel,
Judit
#456 - Judit - 2017.06.11. - 00:34
Kedves Judit!

Gyakran járó hajókkal 5-10 perc alatt:
http://www.navigazionelaghi.it/eng/m_orari.asp
Jegyár 3,40 EUR egy irányba (+Isola Bella belépő: 16 EUR).
#457 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.11. - 12:17
Kedves Tibcsi!

Köszönöm szépen a gyors választ!

Egyúttal szeretném megköszönni, hogy vagy nekünk! Mérhetetlenül sokat segítesz az utazni vágyóknak. Hálásak vagyunk érte! Minden elismerésem a Tiéd!

üdvözlettel,
Judit
#458 - Judit - 2017.06.11. - 16:13
Sziasztok!
Szeptemberben szeretnénk 3-an 1 napos városnézést tartani Milánóban. Wizzairrel repülünk korán reggel oda, este későn vissza Bp-re. Hogy a legkönnyebb és a legolcsóbb a reptérről eljutni a városba, és estére vissza? Esetleg van valami menetrend ahol meg tudom nézni hogy járnak a vonatok vagy buszok amikkel utazni kell?Látnivalókról itt elég részletesen tudtam olvasni azzal nem lesz gond szerintem. Ha bejutottunk a városba érdemes megvenni a 24 órás jegyet vagy gyalog is el lehet jutni A-ból B-be? 24 órás jegyet hol tudunk venni és mennyibe kerül és milyen járművekre érvényes esetleg többen is tudjuk is használni? Köszönöm:)
Móni
#459 - Bártündér - 2017.06.19. - 10:38
Szia!

A reptéri bejutási módok részletesen szerepelnek a leírásban, a tippek, tanácsok, közlekedés legelején, menetrendekkel, árakkal együtt (vonat vagy busz).
Olvasható ott az is, hogy mennyibe kerülnek a jegyek. Nem feltétlenül szükséges 24 órás jegyet venni, lehet nem utaznátok annyit, a Milánó térkép menüpontban látszik a látnivalók egymáshoz való elhelyezkedése. Egy jegyet csak 1 ember használhat.
#460 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.19. - 12:54
Kedves Tibsi! Kérlek segítsél abban, hogy a Metro járatok(M3) hány órakor indulnak? Missori-tól hajnal 4,50-re ki kell érnünk (Centrale) a Malpensa Bus Express -hez. köszönöm
#461 - Kiss Pálné - 2017.06.26. - 20:16
Kedves Kiss Pálné!

Körülbelül 6-tól közlekedik, olyan korán még nem lehet kiérni metróval a Centrale állomásra, éjszakai buszok használhatók: a Missoritól az NM1 Lima megállóig (ahonnan még 8 perc gyaloglás), vagy az NM3 Centraléig.
#462 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.27. - 10:28
Kedves Tibcsi ! Köszönöm a gyors segítséget. Szép napot kívánok! üdv.
#463 - Kiss Pálné - 2017.06.27. - 12:25
Kedves Tibcsi!
Hétvégén utazunk Milánóba 4 napra. Az egyik nap szeretnénk elmenni a Comói tóhoz, Varennába és onnan átmenni megnézni az általad ajánlott villát. Nem találom az árakat és a menetrendet. Tudnál segíteni? Mivel érdemes menni? Előre is köszönöm!
Ildikó
#464 - Ildikó - 2017.07.03. - 21:39
Kedves Ildikó!

Részletesen szerepel a leírásban, a Kirándulási lehetőségek Milánóból résznél, továbbá a 451-es és 454-es hozzászólásban is.
Menetrendek: http://www.trenitalia.com/tcom-en
http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
#465 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.03. - 22:38
Kedves Tibcsi!

Szeptemberben megyünk egy hétvégére (szombat-vasárnap) Milánóba. A vasárnapot a Comói-tó körül szeretnénk tölteni. Jól értetem a cikkedből, hogy a legcélszerűbb Varennába mennünk a helyiérdekű vasúttal, ha szépet akarunk látni? Onnan is el lehet jutni hajóval a Villa del Balbianellohoz, illetve Bellagioba? Köszönöm.
#466 - Zsuzsanna - 2017.07.24. - 11:22
Kedves Zsuzsanna!

Igen, Varennából elérhető hajóval mind Lenno (a villához), mint Bellagio, előbbi 45-50, utóbbi csak negyed óra alatt (ki is egészítettem a leírást ezzel). Bellagio-Lenno között is van hajó, 25-30 perc. A leglogikusabb természetesen Varenna-Bellagio-Lenno útvonalon menni, két rövid hajózással, csak kérdés odaértek-e a villához nyitvatartási időben.
Menetrendek itt: http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
#467 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.25. - 02:44
Kedves Tibcsi!

A párommal október 12-17 között Milánóban "nyaralunk". Szeretnénk bejárni a várost, megnézni egy csomó múzeumot (Sforza Castello, Duomo, San Bernardino alle Ossa, Da Vinci Múzeum, Highline Galleria stb... ) RyanAir-rel utazunk, tehát Bergamótól kell eljutnunk a De Angeli városrészre a szálláshoz.
Kérdéseim a következők:
- A MilanoCard ingyenes tömegközlekedést biztosít (transfer, metro, villamos, busz??), valamit olcsóbban étkezhetünk és olcsóbban jutunk belépőkhöz bizonyos helyeken? (ha jól értelmeztem a honlapjukon.)
- Megérné a MilanoCard (amennyiben ingyenes vele a tömegközlekedés...), vagy 48 órás jegyekkel oldjuk meg a tömegközlekedést?
Remélem érthető mire gondoltam. Köszönöm előre is válaszod!

üdv: Dorothy
#468 - Dorothy - 2017.08.31. - 12:29
Kedves Dorothy!

A Milano Card önmagában nem éri meg, mivel a tömegközlekedés nélküle olcsóbb (a reptekről közlekedő buszokra, vonatokra nem érvényes, ahogy a milánói tömegközlekedési jegyek sem). Akkor éri meg, ha kihasználjátok a kedvezményeit annyi idő alatt, ezt általánosságban nem lehet megmondani. 48 órával számolva 4,75 EUR-val drágább mint a tömegközlekedési jegy, ami mondjuk nem nagy összeg, nem nehéz annyit kihasználni, a kedvezményeit itt találod (elég áttekinthetetlen módon, be kell kattintani a kategóriákba, aztán a konkrét múzeumba/szolgáltatásba, és ott látod hogy arra mennyi kedvezményt ad):
https://www.milanocard.it/services-of-milanocard
#469 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.01. - 03:40
Szia Tibcsi!
Milánó malpensa repülőtérről hogy tudok a legegyszerűbben Velencébe eljutni
köszönöm
#470 - Zsolt - 2017.09.18. - 16:40
Szia!

Valamilyen módon (busszal, vagy Malpensa Express-el) be kell utazni Milano Centrale vasútállomásra. Onnan pedig vonattal lehet menni Velencébe (Venezia St Lucia állomásra), menetrend: http://www.trenitalia.com/tcom-en
#471 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.19. - 00:21
Köszönöm szépen!
#472 - Zsolt - 2017.09.19. - 06:13
Kedves Tibcsi!
Ismételten csak köszönni tudom azt a hatalmas előnyt, amit egy idegen városba való eligazodáshoz nyújtotok!!!
A milanoi közlekedéssel kapcsolatban lenne kérdésem: jól értem, hogy ha io viaggio ovunque in Lombardia jegyet veszek az Milano közlekedésére is érvényes és a bergamoi funicularra is? Megváltható előző nap is? Ez - és a Milano napi jegy - aznapra érvényes, vagy váltástól számít a 24 óra? Köszi
#473 - Kriszta - 2017.09.23. - 09:24
Kedves Kriszta!

Igen, érvényes mindezekre. Szerintem megvehető előre is, de biztos, hogy az első érvényesítéstől számítódik az érvényessége. Nem 24 órás időszakokra, hanem naptári napokra érvényes, tehát aznap éjfélig, vagy az utolsó vonatig, akkor is ha az mondjuk 0:15-kor megy, már éjfél után (ki is egészítettem ezzel a leírást).
#474 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.24. - 15:56
szeretnék 1-2 - remélhetőleg - hasznos dolgot megosztani: a 27 € kétnapos io viaggio in Lombardia nagyon megéri! Mi voltunk a Comoi tónál és Bergamóban is vele, kb 12 € spóroltunk fejenként, nem beszélve arról, hogy megkímél a külön jegyváltásoktól.Bárhol automatából is megvehető. A kalauzok, ellenőrök csak ránéznek és már mennek is tovább.A komp Varenna és Bellagio között 9,20€ oda-vissza. A vonatok roppant gyorsak és pontosak, de ha nem mész ki 15 perccel előbb, esélyes, hogy állva utazol végig. Az aperitivo nem csak Naviglioban, hanem az egész városban nagyon sok helyen működik.
#475 - Krisztina - 2017.10.20. - 09:59
Szia!

Köszi a hasznos beszámolót minden látogató nevében is! :)
#476 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.24. - 16:26
Szia Tibcsi!
Hihetetlenül hasznos infókat olvasok az oldalon, köszönet érte!
Az én kérdésem az lenne, hogy hogyan jutok el a Malpensa repülőtérről a B&B Cavaliere szálláshelyre? és még a közlekedési határon belül van?
#477 - Lilla - 2017.11.15. - 16:07
Szia!

örülök hogy hasznos információkat találtál! :)
Eljutás a Malpensa reptérről: valamilyen módon (vonat, vagy busz) Centrale-ig, majd onnan 2-es metróval Piola állomásig, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/1VgAhKpP4rr
Bár a térképre ránézve valóban egyáltalán nem úgy tűnhet, de Piola még bőven Milánó közigazgatási határán belül van közlekedés szempontjából.
#478 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.15. - 17:27
Kedves Tibcsi, Porta Vittoria negyedben fogunk megszállni. Tudom nehéz megítélni, de biztonságosabb környéknek számít ez a rész?! Valamint ugyanez a kérdés csak az utolsó vacsora helyszínével. Köszönöm a választ előre is!
#479 - Zsófi - 2017.11.16. - 07:47
Kedves Zsófi!

Alapvetően biztonságos Milánó, de mivel nagyon nagy város, figyelni kell, mint a nagyvárosokban.
Santa Maria delle Grazie környéke: biztonságos.
Porta Vittoria: nem tudok róla, hogy rossz környék lenne, illetve Milánó rossz környékei nem itt vannak.
#480 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.16. - 12:35
Kedves Tibcsi!
Péntek este kb 10-11 órakor érünk Milánóba, és vasárnap este 7 óráig leszünk. Erre az időre jó a 48 órás jegy, ugye? Ha jól értem, akkor az első használattól él a 48 óra. Másik kérdés, hogy márciusban lesz 10 éves a fiúnk, februárban utazunk (tehát akkor még 9 éves), így ő ingyen utazhat (útlevéllel/személyigazolvánnyal) a tömegközlekedésen?
Köszönöm!
üdv!
#481 - Kati - 2017.11.17. - 09:55
Kedves Kati!

Igen, 48 óráig érvényes az érvényesítéstől számítva!
Igen, ingyen utazhat!
#482 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.17. - 12:28
Kedves Tibcsi!
Nagyon sok hasznos információt megosztasz itt az oldaladon, gratulálok. Most viszont a következőben kérnék tőled segítséget: márciusban utazunk Ryanairrel Milánóba. Vasárnap reggel 7-kor indul haza a repülő Bergamóról. Még nem foglaltam szállást, mert nagyon tanácstalan vagyok, hogy hol érdemes. Ha utolsó nap is Milánóban maradunk, akkor a város melyik részén keressek, hogy esélyem legyen elérni a korai indulást? Egyáltalán vasárnap reggel mennek buszok Milánó központjából a reptérre? (olaszok lévén... mert ugyan a menetrendet látom, amit feltettél) Köszönöm a segítségedet.
#483 - Kati - 2017.11.26. - 21:22
Kedves Kati!

A Centrale vasútállomás előtti részről indulnak buszok a Bergamo reptérre, de a Centrale környéke azért nem a legjobb hely Milánóban. De ki lehet érni oda éjszakai busszal (címtől függ mennyire könnyen, mennyi idő alatt), tehát nem muszáj ezért pont a közvetlen környékén szállást foglalni.
Igen, minden nap megy a Terravision busz a Bergamo vasútállomásra, 5:30-ra, előtte, és jóval előtte is ki lehet érni velük, a leírásban is linkelt menetrend alapján: http://bit.ly/2j9mHzv
#484 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.27. - 04:17
Kedves Tibcsi,

köszönjük a sok hasznos infót! Egy kérdésem lenne: az előző hozzászólás kapcsán írtad, hogy a Centrale környéke nem a legjobb része a városnak. Ez alatt mit értesz pontosan? épp tegnap foglaltam szállást a Via Venini-n, ha nagyon rossz környék, akkor lehet, hogy módosítanék a foglaláson. Nagyon köszönöm a válaszodat!

üdv, Edina
#485 - SzEdina - 2017.11.27. - 17:34
Kedves Tibcsi!
Köszönöm szépen a gyors választ. Kicsit elvesztem a térképeken. Az éjszakai buszt milyen jelzéssel találom? Esetleg abban tudnál segíteni, hogy melyik részen keresgessek szállást, ahonnan kora hajnalban eljutok az éjszakai busszal a Centraléhoz. Nagyon stresszel ez a hajnali kijutás a reptérre.
Köszönettel:
Kati
#486 - Kati - 2017.11.27. - 18:30
Kedvs EDINA!

Nem annyira szörnyű, pontos címtől függ, ha a környéken sok a szálloda, akkor nincs gond, egy sötét kis utca megint más, ezt a Viva Veninit nem találom, pontosan hol lenne, tehát attól függ, mi pontosan a szállás.


Kedves KATI!

Az 1-es, 2-es és a 3-as metró vonalán is közlekedik éjszakai busz, M1, M2, M3 jelzéssel, fél óránként. Minél közelebb a Centrale-hoz, annál jobb.
#487 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.12.05. - 23:25
Kedves Tibcsi!
BUéK! :)
Február 2-án érkezünk Budapestről a wizzair gépével 21:45-kor a Malapensa reptérre. Szerinted melyik transzfert érdemes igénybe vennünk? Elvesztem a sok lehetőség között. Visszafele 22:20-kor indulunk. A Centrale megálló jó lenne nekünk, onnét metróval közel van a szállás. (5 felnőtt és egy 9 éves fiú)
Nagyon Köszönöm!
#488 - Kati - 2018.01.03. - 10:32
Kedves Kati!

BUéK neked is! :)
Nincs olyan sok lehetőség, vagy busszal (mindegy melyikkel, amit épp láttok és odamegy), vagy vonattal (Malpensa Express) mehettek Centrale-ig, amelyik szimpatikusabb. A busz olcsóbb. Ha vonattal mentek, nem minden Malpensa Express megy a Centrale-ra, olyanra kell szállni, ami oda megy.
#489 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.03. - 14:25
Köszönöm! Akkor az eddigi gyakorlattól eltérően nem veszek előre jegyet egyik transzferre sem! :)
#490 - Kati - 2018.01.04. - 10:29
Kedves Tibcsi!
Malpensa reptéren fogunk landolni és 2 éjszakát tervezünk a Como-i tónál tölteni. Piantedo-i, Bellagio-i és Comoi szállásokat találtunk, melyik megközelíthető legegyszerűbben?egyik nap a tó környékén kirándulnánk, a másikon pedig Milánó nevezetességeit néznénk meg. Ha jól értelmezem, akkor a 3 napos "io viaggio ovunque in Lombardia" jeggyel korlátlanul utazhatunk 32,5 Euroért, valamennyi helyre vonattal-busszal-metroval? Malpensából be kell mennünk először a Centrale pályaudvarra és ott átszállni a Comói vonalra? A reptéren meg tudjuk-e venni ezt a 3 napos jegyet, vagy esetleg már itthon előre?
Köszönöm szépen!
Anett
#491 - Anett - 2018.01.04. - 15:04
Kedves Anett!

Igen, azt használhatjátok mindenhova, de a tónál hajókra nem.
Nem kell bemenni Centrale állomásig, ha pl. Comóba mentek, akkor át lehet szállni már Saronnónál. De ha Varenna-Esino állomásig, akkor már be kell menni végig a Centrale-ig.
A reptér vasútállomásán tudtok venni ilyen jegyet. De a reptérről még nem lesz érvényes.
Ezek közül Como közelíthető meg legközelebb (csak kérdés a vasútállomástól milyen messze van a szállás).
#492 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.05. - 17:22
Kedves Tibcsi!
Már rengetegszer próbáltunk az utolsó vacsorára jegyet foglalni ezen a számon +39 02 92800360, sikertelenül. Február 3-4-én leszünk Milánóban, 4-én éppen ingyenes. Mit tanácsolsz, hogy sikerüljön bejutni? Esetleg szombaton érdemes odamenni vasárnap helyet foglalni?
Köszönöm
#493 - Kati - 2018.01.08. - 10:05
Kedves Kati!

Ezt a számot ismerem csak, ill. ezt kell hívni. Munkaidőben hívtad? Kicsöngött, csak nem vették fel? Beszámolók szerint kell azért párszor próbálkozni.
#494 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.09. - 01:08
Egy olaszul jól beszélő ismerősöm hívta,mindenféle időpontban (munkaidőben), de sosem sikerült neki.... Először még beszélt egy gépi hang, hogy kapcsol valakit, de már ez sincs, csak kicsöng... Próbálkozunk, ha nem sikerül, akkor pedig személyesen. :) Köszönöm!
#495 - Kati - 2018.01.09. - 14:10
Kedves Tibcsi!
Köszönöm a leírást, szerintem nagyon sokunknak sokat segítesz ezzel. Mi jövő héten tervezünk menni. Eleinte városnézésnek indult (3 teljes napot leszünk Milánóban), de a leírásod miatt inkább arra csak egy napot szánunk, és a másik 2 napból egyet a Comói tónál tervezünk, egyet meg a Garda tónál. Nem tudom, mennyire tudsz benne segíteni, de szerinted babakocsival mennyire könnyű közlekedni a tavak környékén? Meg úgy Milánóban is... Mert jön velünk az egyévesünk is, de jó lenne kirándulni is. és szerinted kisgyerekkel miket lehet megnézni?
Köszi előre is a választ, ha tudsz benne segíteni :)
#496 - Anna - 2018.01.09. - 15:01
Kedves Tibcsi! Kérdésem: A Santa Maria delle Grazie templom önmagában nem is látogatható, csak ha neten jegyet veszek az Utolsó vacsora kép megtekintésére?
#497 - Anikó - 2018.01.09. - 15:34
Kedves Tibcsi!
Az S4-es vonat a Bovisa és az affori fn állomás között tömegközlekedési jeggyel/bérlettel használható, vagy külön jegy kell? Ezek a vonatok S1-S13 Milanón belül használhatók tömegközlekedési jeggyel?
Köszönöm szépen a választ előre is!
#498 - Kati - 2018.01.10. - 09:56
Kedves Tibcsi!
Akkor ha jól értem, meg kell vennünk a Malpensa Expressre is a jegyet ahhoz, hogy a reptérről eljussunk Sarronoig, és ott átszálljunk a Comói vonatra. (A térképen úgy láttam, hogy a reptérről van egy R28-as jelzésű regionale vonat is Sarrono-ig)
A Comói tavon van-e olyan napi jegy, amivel korlátlanul lehet hajózni a települések között? vagy külön kell megvenni minden szakaszra a jegyet? A hajótársaság oldalán csak olyan napi jegyet találtam, ami két adott pont között használható. Como-ban lesz a szállásunk és Bellagio-ba, Lenno-ba, Varenna-ba valamint Bellano-ba mindenképpen szeretnénk ellátogatni.
A reptéren találunk-e Milano-turistatérképet?
Köszönöm a segítséget!
Anett
#499 - Anett - 2018.01.10. - 14:33
Kedves ANNA!

Amennyire én ebben tudok segíteni, nincs ilyen tapasztalatom, de: Milánóban lehet babakocsival közlekedni természetesen, sokan járnak babakocsival, nagyváros.
Tavak: több részen csak van egy sima parti sétány, ahol persze nem okoz gondot a babakocsi. De vannak dimbes-dombosabb tájak. Attól függ, pontosan hova mennétek a tavakhoz.


Kedves ANIKó!

A templom ingyenesen látogatható, mivel az utolsó vacsora nem pontosan a templom főépületében van.


Kedves KATI!

Igen, ezek még a városi zónába tartoznak! és igen, a város tömegközlekdési határain belül használhatók tömegközlekedési jeggyel az elővárosi vonatok (általában azok az állomások vannak a határon belül, ahol elé van írva, hogy MIlano, tehát ez a két megálló is hivatalosan Milano Affori Fn és Milano Bovisa-Politecnico. De a leírásban linkelt metrótérképen látszódnak ez elővárosi vonalak is, és hogy meddig vannak a határon belül.


Kedves ANETT!

Igen, de elég Saronnóig venni jegyet, de az már eleve 8 EUR az egyébként 10,90 EUR-s jegyből Malpensa-Como Nord között. Minden vonatot Regionale-nak ír, és 8 EUR rá a jegy, attól az még Malpensa Express, az nincs külön jelölve, tehát minden a reptér és Saronno között közlekedő vonat Malpensa Express.
A comói tavon, a Garda-tóval ellentétben, zónánként van ilyen jegy, 1 vagy 6 napra:
https://goo.gl/txduaS
(free circulation tickets rész)
#500 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.13. - 02:33
Szia Tibcsi!
A jövő héten indulunk 4napra Milánóba. Visszafele megnéznénk Bergamot is, a kérdésem az lenne, hogy miként juthatunk be a legegyszerűbben az óvárosba majd onnan a reptérre, a bergamoira.Köszönettel, Kriszta, Erdélyből.
#501 - Fülöp Kriszta - 2018.01.29. - 21:03
Szia!

A bergamói óvárost, a vasútállomást és a repteret a repülőtéri busz köti össze:
https://www.atb.bergamo.it/it/viaggia-con-noi/turismo-a-bergamo/airport-bus
20 percenként jár, menetrendje itt:
https://www.atb.bergamo.it/user/download.aspx?FILE=OBJ00323.PDF&TIPO=FLE&NOME=Orari_invernali_2017-18_airport_bus_WEB.pdf
vonaljegy 2,30 EUR, vagy napijegy 5 EUR.
#502 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.30. - 00:07
Kedves Tibcsi!
A Malpensa express és Milano card egybe, magába foglalja a reptérről bejutást a városba, az ottani tömegközlekedést és a round pedig a vissza jutást is? Pontos időpontot kell megadni ha előre veszem meg? A reptéren meg lehet venni? Csomagmegörző nincs Cadornán?
Nagyon köszönöm.
#503 - Lídia - 2018.01.30. - 08:00
Szia!
Először is köszönöm a választ.Még egy pontosítást szeretnék, ha Milánóból Bergamoba a transzferbusszal megyünk, ott benn a városban át kell szállnunk az ottani buszra? Köszi
#504 - Kriszta - 2018.01.30. - 21:47
Kedves Tibcsi!

Próbáltam 2018.02.25.-n vasárnapra utolsó vacsorára jegyet foglalni, de már csak 60-68 EUR-s vezetett túrákra találtam helyet. Az utoslovacsoraponthu oldalon viszont 22EUR-ért belépőt ígérnek arra a napra. Hogy lehetséges ez? Van valami tapasztalat erről a lehetőségről? üdv, F
#505 - Fruzsina - 2018.01.31. - 14:44
Kedves LíDIA!

Igen, így van, a sima MilanoCard + Malpensa Express csak egy Malpensa Express utat foglal magára, a reptérről a városba.
Nem kell pontos időpontot megadni.
A Cadornán nincs csomagmegőrző.


Kedves KRISZTA!

Igen, át kell szállni, de a városban nem tudsz, hanem a repülőtéren, a Milánóból közlekedő közvetlenül a reptérre megy, előtte Cologno Monzese-ben áll meg.


Kedves FRUZSINA!

Igen, lehetséges hogy külső, nem hivatalos oldalakon, drágábban, lehet jegyet kapni. Az utolsovacsoraponthu-ról azt hiszem úgy olvastam egyszer, hogy valaki vett jegyet, és nem volt gond.
#506 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.31. - 17:33

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2011-2013) | Korábbi hozzászólások (2014) |