Palermo és környéke látnivalók

Palermo nevezetességei, bemutatása

Palermo

Palermo Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigetének a fővárosa. Egzotikus, már kicsit afrikai hangulatú, de emellett kaotikus város, szép látnivalókkal. Egykori tündöklése mára megkopott, kosszal, romos részekkel, zsúfoltsággal, szegénységgel, kifejezett nyomornegyedekkel is találkozni itt, nem mindenki tetszését fogja elnyerni, de Szicíliában járva érdemes felkeresni.

Ugyanakkor, hogy mindezek mellett milyen jelentős és figyelemre méltó látnivalók vannak erre, mi se bizonyít jobban, mint hogy 2015-ben Palermo arab-norman épületei, valamint Cefalu és Monreale székesegyháza (ezek is bemutatásra kerülnek az alábbiakban) felkerült a Világörökség listájára. Olaszországban egyedülálló az a kulturális és építészeti sokszínűség, ami Palermót jellemzi. A városra jellemző a street-food nagy választéka, valamint a (sokszor kaotikus, koszos) piacok egyvelege is. A látnivalók itt nincsenek egymáshoz annyira közel, valamint az utcahálózat egy labirintushoz hasonlít, könnyű eltévedni. Nápolyhoz és Genovához hasonlóan sajnos itt sem a legjobb közbiztonság, és sok a zsebtolvaj (akik akár motorról "támadnak"), valamint autótolvajok is jellemzők Palermóra - erőszakos bűncselekmények azonban kevésbé, de sötétedés után érdemes odafigyelni. Palermóból szép kirándulási lehetőségek is adódnak, mint pl. Ustica, Cefalú vagy Monreale.

Szállások | Palazzo dei Normanni és Capella Palatina | Piazza Pretoria | Székesegyház | La Martorana templom | Teatro Massimo | Orto Botanico | Catacombe dei Cappuccini | Mondello strand | Monreale | Cefalú | Ustica | Ajánlott szállások | Közlekedés, reptéri bejutás | Hozzászólások

Palermo szállás

Szállások Palermóban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Palermóban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Palazzo dei Normanni és Capella Palatina

A Palazzo dei Normanni és a Capelle Palatina Palermo legfigyelemreméltóbb nevezetessége. A Palazzo dei Normanni Európa legöregebb királyi palotája. A 9. századi arab palotát a 12. században alakították át a normann királyok igényei szerint. Szicília normann uralma alatt a Palazzo volt a királyok palotája. 1947 óta Szicília regionális parlamentjének a székhelye. A palazzo földszintjén található Capella Palatina, azaz az udvari kápolna a palota egyik legszebb része. 1132-ben épült, egy 1080-as kápolna alapjaira. Arab és nyugati hatások is megfigyelhetők a belső térben. Figyelemre méltóak a konstantinápolyi művészek által készített, a világ legszebbjei közé tartozó mozaikok, és a római oszlopok.

Belépőjegy 2018-ban 12 EUR (18-25 éveseknek 10 EUR, 65 éven felülieknek 8 EUR, 14-17 éveseknek 4 EUR). Kedd-csütörtök között csak a kápolnába lehet belépni, a királyi palota nem látogatható, ekkor a belépő, 2018-as árak szerint 10 EUR (19-25 éveseknek és 65 éven felülieknek 8 EUR, 14-17 éveseknek 4 EUR). Nyitvatartás 8:15-17:40 (utolsó belépés: 17:00), vasárnap és ünnepnapokon ugyanakkor csak 8:15-13:00 (utolsó belépés: 12:15).

Palazzo dei Normanni

Capella Palatina

Palazzo dei Normanni majd Capella Palatina. Képek: Jenni Konrad, Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Piazza Pretoria

A Piazza Pretoria szép, 16. századi szökőkútjáról nevezetes (Fontana Pretoria). Amilyen szép a szökőkút, olyan sötét a története: a szobornak otthont adó tér kialakításához több házat is leromboltak. Emiatt, és a meztelen szobrok miatt a "szégyen szökőkútjának" is hívják.

Piazza Pretoria

Piazza Pretoria, Fontana Pretoria. Kép: serdir/Flickr/Creative Commons

Székesegyház

A palermói székesegyház építése 1185-ben kezdődött meg, de a 12. századi állapotából ma már nem sok látszik, bár néhány helyen megfigyelhetők az eredeti normann építészet alkotásai. Sok bővítés, módosítás, és restaurálás után a mai formája a 18. századra alakult ki. Nem tartozik Olaszország legszebb templomai közé, de érdemes megnézni, elámulni hatalmas méretein. Több király és császár síremlékét is megtekinthetjük.

Illetve a fő attrakció 131 lépcső megmászása után, felmenni a tetőre, ahonnan a városra irányuló kilátásban gyönyörködhetünk. A székesegyház előtt egy szép kert helyezkedik el.

Székesegyház, Palermo

Palermói székesegyház. Kép: Gerardo Diego Ontiveros/Flickr/Creative Commons

La Martorana templom

A Matrorana, hivatalos nevén a Santa Maria dell'Ammiraglio templom gyönyörű, eredeti 12. századi, bizánci aranymozaikjairól ismert. Nem kifejezetten vonzó külső homlokzata alapján nem is gondolnánk, belülről milyen szépségeket tartogat. 1143-1151 között épült. A templom közvetlenül a városfal mögött áll, Palermo központjában. Belépőjegy 2 EUR.

La Martorana, Palermo

La Martorana. Kép: Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Teatro Massimo

Ez Olaszország legnagyobb, és Európa 3. legnagyobb operaháza a párizsi és a bécsi után. 1897-ben nyílt meg, jelenleg 1350 néző befogadására alkalmas.

Operaelőadások megtekintése mellett 30 perces vezetett túrára is lehetőség van a gyönyörű épületben, minden nap 9:30-18:00 között, melynek ára 2018-ban 8 EUR, 25 év alatt és 65 év felett 5 EUR, míg 6 éven alul ingyenes.

Teatro Massimo

Teatro Massimo kép: Antonio Trogu/Flickr/Creative Commons

Orto Botanico

A 30 hektár területű botanikus kert története 1779-ig nyúlik vissza. Nem mondható se Európa, se Olaszország legszebb, legrendezettebb botanikus kertjének, az olasz kertekre egyébként is jellemző, hogy nem hasonlíthatók a francia vagy angol társaikhoz. Ennek ellenére egy kellemes, árnyékos hely a forró Palermóban, egy nyugodt oázis a hektikus városban. Trópusi és szubtrópusi fák, és növények, kaktuszok, kis tavacskák, és szobrok tekinthetők meg. A fák között papagájok is láthatók. Ugyanakkor sok a szúnyog, és a légy is.

Belépőjegy 2018-ban 6 EUR, 6-12 éveseknek, maximum 25 éves diákoknak, valamint 65 éven felülieknek 3 EUR, 6 év alatt ingyenes. Nyitvatartás: november-február között 9:00-17:00, május-augusztus között 9:00-20:00. Zárva: december 25., január 1.

Orto Botanico, Palermo

Orto Botanico. Kép: Xerones/Flickr/Creative Commons

Catacombe dei Cappuccini

A Kapucinus katakombák a város különleges, bizarr látványossága. A Via dei Cappuccinin lévő kapucinus kolostor szövevényes pincéiben a falak mellett koporsókat, fölöttük pedig (1881-től) falra aggatott, természetesen mumifikálódott, ruhás holttestek találunk. A 16. századtól az apát parancsára "temették" így a halottakat, hogy a szerzetesek emlékezzenek az elmúlásra és fel tudjanak készülni a halálra. E különös, nem ritkán borzadályt keltő folyosónak a kereken 8000 szárazmúmiával sok látogatója akad.

Belépő 2018-ban mindössze 3 EUR. Nyitva minden nap 9:00-13:00 és 15:00-18:00. Október vége és március vége között vasárnaponként nincsenek délutáni nyitva tartások. Fényképezés nem engedélyezett. Eljutni a vasútállomástól 109-es vagy 318-as busszal lehet, a Piazza Indipendenzáig. Onnan 327-es busz, vagy 15 perc gyaloglás.

A katakombákhoz kapcsolódó képet alapértelmezés nem jelenítjük meg, mivel egyeseknek ijesztőek lehetnek a koponyák, a halott emberek. A képek megtekintéséhez kattintani kell.

Catacombe dei Capuccini. Képek: groucho/Flickr/Creative Commons.

Mondello strand

Mondello egy kis tengerparti falu, mely Palermótól rövid buszozással elérhető. Ez a Palermóhoz legközelebbi strand, ennek megfelelően zsúfolt is, és sokszor nem a legtisztább. Ugyanakkor egy kifejezetten szép, hosszú, homokos part, mely 2 szikla között fekszik. Palermo káosza után ez egy igen kellemes hely. Napernyő, és napágy bérlésére lehetőség van, de elég drágán, 20 EUR körüli áron. A helyi éttermekben tésztákat, és halételeket kóstolhatunk.

Palermo központjából, a Piazza Sturzóról, a Teatro Politeama közeléből induló (a Palermo interaktív térképünkön a buszmegálló fel van tüntetve), 10 percenként közlekedő 806-os busszal lehet idejutni, ami a strandhoz hasonlóan zsúfolt lehet nyári hétvégéken, hiszen a turisták mellett sok helyi is jár ide strandolni.

Mondello

Mondello

Mondello képek: Andrea Calcagno, Dennis Jarvis/Flickr/Creative Commons

Monreale

A 30 ezer lakosú Monreale Palermótól 15 kilométerre, délre fekszik. Lenyűgöző mozaikokkal díszített székesegyházáról ismert, mely a normann építészet egyik legkiválóbb példája az egész világon, és Szicília egyik legfontosabb műemléke. Ugyan nem annyira szép, mint a cefalúi dóm, vagy a Palazzo dei Normanni mozaikjai,ez a legnagyobb összefüggő bizánci mozaik Olaszországban. A mozaikok Ószövetségi és Újszövetségi történeteket, valamint Jézus tanításait ábrázolják. A mozaikok mellett a templom 12. századi kerengője is igazán megkapó. A katedrális 1174-1182 között épült.

Palermóból Monrealéba eljutni AST-busszal lehet, menetrendje ITT kereshető le. Meg kell adni kezdőpontnak hogy Palermo, célpontnak hogy Monreale, kiválasztani a dátumot, és azt az órát, amikor kb. indulnánk.

Monreale

Monreale

Monreale

Monreale. Képek: kristobalite, Alessandro Grussu, Chris deRham/Flickr/Creative Commons

Cefalú

A Palermóból 78 km-re keletre fekvő Cefaluúba Palermóból, a Centrale állomásról vonattal, 45-60 perc alatt lehet eljutni (az Intercity járatok csak 5-10 perccel gyorsabbak, de drágábbak a Regionale típusú vonatoknál).

És hogy miért érdemes eljönni Cefalúba? A 14 ezer lakosú város Szicília egyik fő turistaattrakciója, és legszebb helye. Szép elhelyezkedése, festői, autentikus óvárosa, homokos tengerpartja mellett értékes látnivalókat is kínál. 1140-től épített dómja egész Szicília egyik legfontosabb attrakciója, a normann építészet egyik leglenyűgözőbb példája, látképe uralja Cefalút. Nagy részében még ma is a 12. századi részek láthatók. Ingyen megtekinthető. A templomot II. Roger, Szicília királya építette, miután egy hajótörés után a város tengerpartján lelt menedéket. Ezután, Máriának hála, hogy megmenekült, felépítette a templomot. Mindenképp kerüljük meg a dómot, és nézzük meg hátulról is! A dóm egy nyüzsgő, szép téren helyezkedik el, ahol éttermek, cukrászdák találhatók - persze ezek drágábbak, mint a kevésbé központi helyeken lévő vendéglátóegységek.

Cefalú strandja homokos, és tiszta, melynek gyönyörű háttérrel szolgál az óváros. A strandon lévő beach bárokban meg lehet ebédelni, vagy elfogyasztani egy koktélt.

Cefalú

Cefalú

Cefalú, dóm

Cefalú. Képek: Alejandro Cordón, Miguel Virkkunen Carvalho, Air Force One, Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Ustica

A kis, 8 km2 területű sziget lakossága 1330 fő. Palermóból komppal 2,5-3 óra, míg szárnyashajóval 75-90 perc alatt elérhető. Szép, zöld sziget, kristálytiszta tengervízzel, a búvárok paradicsoma, a környék merülési paradicsoma, ahol számos búvárközpont található.

A sziget, érkezés után, robogóval, vagy hajóval járható be. Itt homokos strand nincs, inkább vulkáni eredetű, fekete, kavicsos, sziklás öblök, de persze fürdeni lehet. A szigetnek elég szomorú a történelme: az olasz fasizmus idején, az 1950-es években börtönszigetként működött, 1980-ban pedig egy utasszállító repülőgép zuhant le a sziget közelében.

Ustica

Ustica

Ustica. Képek: StefanoLongo, Luca Volpi/Flickr/Creative Commons

Ajánlott szállások

(a megadott árak tájékoztató jellegűek, mivel időpontonként változnak, és akcióknak, stb. köszönhetően jóval kedvezőbbek, vagy éppen bizonyos időszakokban akár magasabbak is lehetnek, a szálloda foglalási oldalára kattintva lekérdezhető aktuális dátumunknak megfelelően)

 • Olcsó: Stare al Centro - Nagyon olcsó, de kiváló szállás, egyszerű, de tiszta szobákkal, Palermo fő nevezetességeitől 15-30 perces sétára. A legolcsóbb szobákhoz ugyanakkor közös fürdőszoba van, valamint a szálláson nincs légkondicionálás, csak ventilátor. 3-5 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Al Baglio di Maqueda - Kiváló, kényelmes, tiszta, központhoz közeli szállás, de közös fürdőszobás szobákkal. 5-6 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&B Nica Domus - A központi, légkondicionált, tökéletes értékelésekkel rendelkező, tiszta és tágas szobákat kínáló szállás fantasztikus ár/érték arányt kínál. 6-8 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Aragona 74 B&B - A Palermo szívében lévő szálláson új, tiszta, gyönyörű szobákban szállhatunk meg, jó áron. 8-9 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Bel 3 - A tetőteraszi jakuzzival és medencével is felszerelt, szép környezetben lévő, csodás kilátást kínáló, kellemes, kényelmes, tiszta szobákkal rendelkező 3*-os szállodának nagyon jó az ár/érték aránya. Ugyanakkor kiesik, két busszal összesen háromnegyed óra alatt érünk Palermo központjába. 9-13 ezer Ft / fő / éj. részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: BB4U Apartments - Jó helyen lévő, nagyon szép és modern, jól felszerelt, légkondicionált apartmanok. 45-90 m2-esek, 2-8 főre 13-22 ezer Ft / fő / éj. részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Eurostars Centrale Palace Hotel - Palermo központjában lévő, kiváló 4*-os szálloda. 19-30 ezer Ft / fő / éj. részletek, foglalás itt >>
 • Luxus: Grand Hotel Villa Igiea Palermo - MGallery by Sofitel - Palermo legelegánsabb szállodája gyönyörű környezetben fekszik, kültéri medencét, egyedi, stílusos, gyönyörű szobákat kínál, Palermo központjába ingyenes busztranszfert biztosítanak. 37-79 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>

Palermo

Kép: tabbiska/Flickr/Creative Commons

Palermo közlekedés, repülőtéri bejutás, éghajlat

 • 2017. október végétől Palermóba a Ryanair Budapestről közlekedő közvetlen repülőjárataival lehet eljutni.
 • Bejutás Palermo repülőteréről: Prestia e Comande busz közlekedik a Centrale vasútállomásig, de előtte megáll számos helyen, tehát le lehet szállni a szállásunkhoz legközelebbi megállónál. A busz megállói ITT láthatók (az Aeroporto Falcone Borsellino - Palermo fül alatt a repülőtérről Palermóba, míg a Palermo - Aeroporto Falcone Borsellino fül alatt a város felől a reptérre). A jegyár egy irányba 6,30 EUR, retúr 11 EUR. 3-12 éveseknek 4/8 EUR. Online megvéve kicsivel olcsóbbak a jegyek.
 • Tömegközlekedési jegyárak a városban (2018): vonaljegy (Biglietto ordinario) 1,40 EUR (90 percig érvényes, átszállni is lehet vele, az első használt buszon kell érvényesíteni, reptérről/reptérre nem érvényes), vonaljegy vezetőtől vásárolva 1,80 EUR (szintén érvényesíteni kell), napijegy (Biglietto giornaliero) korlátlan számú utazásra 3,50 EUR (nem 24 órán keresztül, hanem üzemzárásig érvényes, reptérre ez se érvényes, ahogy a többi jegy se), 2 napos jegy (Biglietto Giornaliero MultiDay 2 giorni) 5,70 EUR, 3 napra 8 EUR, 4 napra 10,20 EUR, 5 napra 12,50 EUR, 6 napra 14,60 EUR, míg 7 napra 16,80 EUR.
 • Tömegközlekedési térkép ITT látható. Tömegközlekedési útvonaltervezésre használható a Google térkép.
 • Csomagmegőrző a Palermo Centrale vasútállomáson van. Nyitva minden nap 8:00-20:00. Ár: az első 5 órára 6 EUR, 6-12. óra további 0,90 EUR/óra, a 13. órától további 0,40 EUR/óra.
 • Aki autóval járná be Palermo környékét, kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol az autóbérlési cégek ajánlatai hasonlíthatók össze, így garantáltan a legjobb ár kapható.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.
 • Palermo éghajlat, időjárás: Palermo éghajlata mediterrán, forró nyarakkal és enyhe telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: december, majd november, a legszárazabbak: július majd augusztus. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Palermóban melegebb): január: 14,7 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 14,5 °C (4,5 °C), március: 16,4 °C (10,2 °C), április: 18,7 °C (16,3 °C), május: 23,3 °C (21,4 °C), június: 27,2 °C (24,4 °C), július: 29,8 °C (26,5 °C), augusztus: 30,5 °C (26,0 °C), szeptember: 27,5 °C (22,1 °C), október: 23,5 °C (16,1 °C), november: 19,0 °C (8,1 °C), december: 15,8 °C (3,1 °C). Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Palermo időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Palermóra.

Palermo repülőtér

Palermo repülőtér. Kép: Nicolas Vigier/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Kedves Tibcsi!
A Cataniai repülőtérről hogy tudok a legolcsóbban és leggyorsabban eljutni Palermóba? Köszönöm.
#1 - Nelly - 2016.07.31. - 11:33
Kedves Nelly!

Van közvetlen busz a reptérről Palermóba:
http://www.saisautolinee.it/regionali.htm
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.31. - 21:42
Szia Tibcsi!

Cataniai repülőtérről novemberben is megy közvetlen járat Palermóba? Nem tudod esetleg, hogy Taominában a felvonó novemberben is jár, nem találtam semmilyen infót leállásról, de tavaly zárva volt. Köszi.
#3 - Nelly - 2016.08.25. - 09:32
Szia!

Az előző, linkelt oldalon az első PDF ikonra kattintva előjövő menetrend azt írja, hogy május 30.-tól érvényes az a menetrend, nincs rá utalás, hogy télen nem lenne busz, de érdemes majd novemberben is megnézni, hogy változott-e a menetrend, stb.
A Taormina felvonó egész évben jár.
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.30. - 02:08
Köszönöm szépen, csak azért kérdeztem, mert mikor online akartam jegyet foglalni, de nem tudtam. Közben változtattunk, inkább vonattal megyünk (azon lehet mozogni) Palermoba. Catania/Taormina, Milazzo/Messina, Cefalú/Palermo útvonalon, reméljük belefér. :-) Közben megtudtam, hogy tavaly az esőzés miatt le kellett állítani egy időre a felvonót Taorminában, ezért nem ment mikor tavaly novemberben voltunk. :-( Szép napot!
#5 - Nelly - 2016.09.01. - 10:49
Kedves Tibi. Olyan kérdéssel fordulnék hozzád hogy Palermoból hogy tudok kijutni a repülőtérre?
#6 - Hegyes Gábor - 2016.09.21. - 17:36
Kedves Gábor!

A palermói repülőtérre gondolsz? A Centrale állomástól (és egyéb megállóktól is Palermóban) fél óránként busz közlekedik a reptérre:
http://www.prestiaecomande.it/?idPlugin=21023&idx=317
Ha a cataniai reptérre, akkor lásd a 2-es hozzászólást.
#7 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.09.21. - 23:18
Kedves Tibi!
Catania repülőtérről hogy tudok tömegközlekedéssel eljutni a Camplus d'Aragona címre
(Via Monsignor Ventimiglia 184, 95129 Catania, Olaszország)
köszönöm
#8 - Kriszti - 2016.11.23. - 22:24
Kedves Kriszti!

A reptérről AMT "Alibus" közlekedik Cataniába, jó a Libertá és a Verga megállóban is leszállni róla (de ha véletlenül a vasútállomáson szálltok le, onnan is legyalogolható a táv).
Az Alibus Verga megállójától a szállás:
https://goo.gl/maps/aSog1dTVTK82
#9 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.24. - 20:31
Kedves Tibcsi!
Köszönöm szépen!
#10 - Kriszti - 2016.11.24. - 20:49
Szia Tibcsi.
Azt megtudnad mondani, hogy Cataniabol (nem a repterrol, mondjuk a kozpontbol) csak busszal lehet atjutni Palermoba vagy vonattal is? Es mennyi a jegy? Koszi ????
#11 - Dóri - 2017.06.04. - 19:44
Szia!

Busszal jobb közlekedni, mert gyorsabb, vonattal 3-5 óra. Vonatjegy 13,50 EUR, menetrend: http://www.trenitalia.com/tcom-en
Busz 2 óra 40 perc, 13,50 EUR: http://www.saisautolinee.it/
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.04. - 20:35
Szia Tibcsi!
Megint én vagyok. Lenne még pár kérdésem. Cataniaban hány óráig közlekedik az Alibus? Ha az nem megy a reptérről másképp hogy lehet bejutni a városba?CSak taxi? és ha van Alibus, azzal hogy jutunk el a Piazza dei Martiri (Elaphant's Smile B&B) címre?
Aztán a Palermoi cím Castellammare Vucciria, Via Vittorio Emanuele 71 ( Allakala B&B) , ide hogy jutunk el, ha Cataniából jövünk busszal? Köszi előre is! :)
#13 - Dóri - 2017.08.04. - 20:00
még egy, amit elfelejtettem, hogy Cataniabol honnan indul a busz Palermoba? a központi állomástól?
#14 - Dóri - 2017.08.04. - 20:13
Szia!

Itt megtalálod az Alibus menetrendjét:
http://www.amt.ct.it/pdf/orarioalibus.pdf
A cím néhány perc gyaloglásra van a a Cutelli megállótól, ami az Alibus egyik megállója: https://goo.gl/maps/RbLHPewTUrG2
Akkor sem történik tragédia, ha a vasútállomáson szálltok le, onnan 10 perc.
Itt megtalálod a Catania-Palermo busz pontos megállóit:
https://goo.gl/gbnVoG
Igen, a vasútállomáshoz közeli buszállomásról indul.
Eljutás a palermói végállomástól a szállásra: https://goo.gl/maps/h7G8CgEAbzJ2
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.09. - 01:47
Nagyon szépen köszönöm!!
#16 - Dóri - 2017.08.11. - 23:09
Szia Tibi!
Meg tudnád nekem mindani, hogy kb milyen idő van október közepén Szicíliában?
Köszönöm
Erika
#17 - Erika - 2017.09.09. - 16:58
Szia!

Az októberi átlag maximum hőmérséklet Budapest szeptemberi átlag maximum hőmérsékleténél is 1-2 fokkal magasabb. De az átlagtól való eltérések mindig előfordulhatnak. Itt visszanézheted, hogy a korábbi években milyen idő volt október közepén:
https://goo.gl/aDCD6E
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.12. - 00:14
Szia!

Most szombaton indulunk Cataniába, illetve majd mi is szeretnénk átmenni Palermoba. Azt már nagyjából megtaláltam, hogy az Alibus, vagy a (ha jól emlékszem) 457-es járat visz be a városba. A szállásunk a Via Quartiere Militare 8. szám alatt lesz (B&B Orlando Suites). Hol kell leszállnunk, hogy a legrövidebb idő alatt odaérjünk?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy milyen megállóból jutunk vissza a repülőtérre Cataniában? Ahogy láttam az árakat, ott lenne a legolcsóbb autót bérelni, amit csak egy napra szeretnénk, de ahhoz vissza kellene jutnunk a repülőtérre. :)

Köszönöm szépen!

Melinda
#19 - Melinda - 2017.10.19. - 15:37
Szia!
Szeretném kérdezni, hogy Usticaba mennyi a komp vagy a hajó jegy? és hogy novemberbe közlekedik a hajó?
köszönöm
Vivien
#20 - Vivien - 2017.11.12. - 17:45
Szia!

Közlekedik, de pl. most novemberben csak naponta 2x van szárnyashajó, itt lekeresheted az aktuális napi menetrendet:
http://eng.libertylines.it/schedules-fares.php
25-27 EUR között látom a jegyet egy irányba.
Komp: 17-18 EUR egy irányba, menetrend:
https://carontetourist.it/en/siremar
#21 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.15. - 21:37
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy januárban látogatható-e az Etna? Minél magasabbra szeretnénk jutni, amennyire csak lehet. (Nem síelés, csak turista, nem is hegymászó)
Köszönettel
Zsolt
#22 - Zsolt - 2017.11.23. - 22:49
Szia!

Igen, látogatható, kivéve nagyon rossz idő esetén. De mindenképp hideg lesz, és hó, tehát úgy kell öltözni. A Funivia Dell'Etna felvonó télen is közlekedik.
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.23. - 23:35
Szia Tibcsi!
December 7-én megyünk Palermóba. Egyik kérdésem, a repülőtérről hogy a legegyszerűbb eljutni a Hotel Gallery House szállodához? Másik kérdésem: 2 egész napunk lesz, mit tudnál ajánlani, hova érdemes menni? Mi nem tartozunk a fiatal korosztályhoz, de nagyon szeretünk utazgatni.
Köszönöm szépen!
#24 - Lászlóné Szűcs - 2017.11.29. - 21:54
Kedves Szűcs Lászlóné!

Melyik reptérről Catania, vagy Palermo repteréről?
Hova érdemes menni: ami érdekel titeket itt az oldalon szereplők közül.
#25 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.11.30. - 03:03
Kedves Tibcsi!
Igen, azt nem írtam , hogy a Palermói repülőtérre érkezünk. Még azt is szeretném kérdezni, hogy milyen tömegközlekedési jegyet célszerű beszerezni és hol?
Köszönöm szépen válaszaidat!
#26 - Lászlóné Szűcs - 2017.11.30. - 08:43
Kedves Szűcs Lászlóné!

A reptérről közlekedő Prestia e Comandè buszról Palermo - Via E. Amari n. 170 (Politeama) megállónál leszállva, kettővel a Centrale vasútállomás végállomás előtt, szinte a szálláshoz érkeznek, keveset kell gyalogolni: https://goo.gl/maps/gJ7pYquSFLL2
Ha valamilyen oknál fogva mégis a Centrale állomáshoz érkeznek, akkor onnan 101-es vagy 102-es busszal lehet menni, Roma-Stabile megállóig.
A reptéri buszra a jegy egy irányba 6,30 EUR, retúr 11 EUR.
Palermói tömegközlekedési jegyek: vonaljegy 1,40 EUR, napijegy korlátlan utazásra 3,50 EUR.
#27 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.12.03. - 18:03
Kedves Tibcsi!
Sokat segített, nagyon szépen köszönjük!
További szép estét kívánunk!
#28 - Lászlóné Szűcs - 2017.12.03. - 20:20
Szia!

Mi február közepén megyünk pár napra Palermóba. A kérdésem az lenne, hogy onnan busszal, vonattal el lehet jutni valahogy Taorminába? Egyáltalán érdemes-e reggel neki indulni, és egy napot rászánni, vagy túl kacifántos lenne? Ha igen, melyik útvonalat ajánljátok? (Messina vagy Catania felől)

Köszönettel, Szilvi
#29 - Szilvia - 2017.12.22. - 10:32
Szia!

Először Cataniába kell utazni Palemóból. Ez majdnem 3 órás út: http://www.saisautolinee.it/regionali.ht
Cataniából Taormina busszal 1 óra 10 perc:
http://www.interbus.it/Home.aspx
Messina felé hosszabb.
Tehát szép kis út. De Taormina nagyon szép.
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.12.23. - 20:30
üdv!
Nos,akkor Palermo.Egy buszos körút keretében 2017 október 3-10 között a 7.nap állomása volt Palermo és Monreale.Az idő jó volt a tengerben is lehetett fürödni.Igaz első nap és előtte két napon át esett az eső..
A megközelítés Cefalu-ból történt.2018-tól ha minden igaz a Ryanair indít Palermóba járatokat.Nos,a város közlekedése kaotikus,dugós és rendezett.Sofőrünk többször hajtott végre tolatást,megfordulást ahol épeszű ember nem csinálna ilyet.A HELYI MENTALITáS az ,hogy ilyenkor egyet szitkozódnak,esetleg kipattannak a kocsiból aztán rögtön megnyugszanak és egy hirtelen ottermő segítő ember segítségével megoldják a problémát.
A lényeg:szerencsére nem találkoztunk motoros banditákkal,de egy helyen voltak csak leseskedő suhancok.De ekkor összezárt a csoport és mindenki kemény arcot vágott..
Palazzo dei Normanni és a Capella Palatina.Tibcsi által leírtak a mérvadóak,de:a Capella nyitvatartása annyiban módosult(bejáratánál tábla van ezen olvastam)H-Szo:9-17.30 ; Vas. és ünnepnap 8.30-9.45 majd 11.15-12.50.
Mise H-Szo:8.30 , Vas és ünnepnap 10.00.Neten nem ez van írva amúgy/www.federicosecondo.org/
Belépő nem változott.Ha nagyon kell wc-re menni a biztonságiakat megkérhetjük jegyvásárlás után,hogy engedjenek át a kapun/a wc a kijárat mellett jobbra van/.
A jegyet nehogy eldobjuk kilépéskor ezzel jutunk ki.A Capelle Palatinába kicsit várni kell mert egyszerre mindenkit nem engednek be.Nehogy tömegnyomor legyen.Addig a kinti festményeket csodálhatjuk meg.A BENTI dolgoknak neten olvassunk utána,érdemes,hogy mit is látunk.Sajna a Palazzo-t nem néztük meg belülről:(( Nem értem 10 perc séta miatt?Erről sajna nem tudok írni.A palotából kilépve jobbra fordulva eljutunk Corso Calafatimi-re és megint jobbra fordulva a város kapuhoz /Porta Nuova/.Ezen áthaladva jutunk a Via Vittorio Emanuele-re.Ezen haladunk ugye a tenger felé.Oldalt paloták,terek.Míg baloldalt feltűnik a Székesegyház,ami ingyenes.Nehogy kihagyjuk.Persze pl.a kerengő,kripta,stb fizetős.Most 7 euró volt minden.Ha 10,18 év alatt vagy ill.65 felett van kedvezmény.
Továbbhaladva eljutunk Quattro Canti-hoz.Itt találkozik az Emanuele és a Via Maqueda.Impozánsak a szökőkutak és szobrok.Jobbra fordulva van a Fontana Pretoria baloldalt.Tovább picivel baloldalt van három templom.A sort a San Cataldo nyitja,beljebb a két templom
a Martorana és a Caterina.Ezek fizetősek.
Visszafordulva a kereszteződéshez(ahol a kutak vannak)és tovább a Maqueda-n(sokat kell kutyagolni)balról feltűnik az operaház.Jegyet a látogatáshoz az épület mellett baloldalt lehet venni.Több opció is van a látogatásra.
Nos ,a helyi vezetés itt ért véget.Szabadidő 1h 15 perc.Sajna a szinházba nem mertem jegyet venni,mert úgy láttam ha bizonyos számú ember összejön akkor indítják.A székesegyház túl messzinek tűnt.Ezért elindultam az operaházzal szembeni Via Bara All'Olivella-n(Itt "olcsó" kajáldák vannak,pl.Tengeri dolgok szadadszedéssel)lefelé majd jobbra a Piazza Olivella-ra.Kicsit balra tartva a Via Monteleone-n végig ki a Via Roma-ra.Itt jobbra tartva elmentem a San Ignazio-nál egészen a Via Vittorio Emanuele-ig.Itt balra fordulva megindultam a másik városkapu felé/Porta Felice/.Hát az operaháztól elég messze van.Majd a Palazzo Butera(éppen felújítják) mellett haladtam el a füvészkert irányába.
Sajna az időtényező közbeszólt,igy jobbra fordultam a Via Alloro-n.Elhaladtam a Palazzo Abatellis előtt K-P:9-19; Szo-v:9-13.30.így kijutottam a Via Roma-ra és visszatértem az operaházhoz.Szerintem ha valakinek kevés ideje van(mint nekem)inkább fedezze fel a sz&eacueacute;kesegyházat,operaházat.
Utunk Ezután Monrealéba vezetett(erről majd később írok)majd vissza a kapucinusok kriptájához(nyitvatartási idők miatt)Nos,a kriptát sokan nem díjazták.Pedig mondták tényleg voltak már csontkápolnákban.De ez sok volt.
Kiszáradt,mumifikálódott emberek.Na mindenki döntse el...
Fényképezni itt nem lehetett.Máshol igen ahol jártam.Capella Palatina-ba vaku nélkül lehet.
#31 - tamas - 2017.12.27. - 13:20
Monreale.
Nagyon közel van Palermóhoz.A nehéz közlekedés ellenére hamar eljutottunk ide,pontosabban a parkolóig.Itt persze megkezdődik az árusok sora.Egy kis lépcsőzés után eljutunk a Via Torres -re.Itt is rengeteg a bolt.Egyszercsak jobbról feltűnik egy terecske túloldalán a székesegyház kapui.Bemenni,jegyet venni nem itt lehet hanem oldalt(baloldalt).Itt is érdemes előre olvasni ,hogy mit is látunk.Ha nem megyünk ide be semmi értelme ide eljönni.Sajna a jegyem eltűnt,de mintha 8 euróra emlékeznék.Nyitvatartása H-Szo:8.30-12.45 és 14.30-17.00.Vasárnap.8-10.00 és 14.30-17.00.A kerengő vasárnap 13.00-ig van.Kerengő H-Szo:9-12.30 és 14.30-17.15.Persze ez változhat.Itt érdemes kívülről a hátsó részt is megnézni.A HáTSó résztől balra majd jobbra fordulva jutunk el a panoráma pontra ahonnam szép képek készíthetők Palermóról.én bent is fényképeztem és videóztam igaz telóval.Bocsi a pontatlanságokért ,de a székesegyházba úgy estem majdnem be.
Sziciliáról elmondható itt mindenhol rengeteg a jó fotótéma.Itt a visszamenet a parkolónál ittam narancslevet,s láss csodát a beleimnek se lett baja...
Kicsit még Palermo.A Porta Nuován belépve sétáló utca rész van.Közeledve a "négyes kereszteződéshez"egyre több a turista csalogató hely.A Via Maquedán is.
Itt a szigeten is "hiányoznak"a wc-ről az ülőkék.általában egy hely van mindenkinek.Itt a Maquedán vannak rendőrök is.Ez is sétálós rész egészen az operaházig./gyors sör az újságosbódéban :) a sarkon/.Természetesen térképen mindenképp nézzük meg mi hol van.Fentebb leírtak egy napot fognak át.úgygondolom ide is érdemes lesz még visszatérni.
Ha lesz erőm Cefalu leírása jön.
#32 - tamas - 2017.12.27. - 19:07
üdv!
Mivel egyszer már elúszott az írásom most tényleg rövid leszek.
Scala dei Turchi(török lépcső)
A Majata Beach felől támadunk.A PART HOMOKOS.Elhaladunk a Lido Scala dei Turchi mellett.Itt van kis kocsma,nyáron öltözők és egy wc.Innét fellehet jutni az úthoz(SP68),DE ez nagyon emelkedős rész.Fent van az étterem.Parkolók vannak ,maximum napi 5 euró.
A képződmény fantasztikus.De szerintem ebből az irányból kell megközelíteni.
Cefalú:
A SZIKLáT MEG KELL KERüLNI mert nem lehet beférni nagy kocsikkal.Az óvárosba csak az mehet autóval aki ott lakik.A busz a kikötő felöli részen tesz ki.Itt van WC.Valamint a kis teplomocskát megkerülve amíg mások a wc-re várnak van egy kis kilátó.Nagyszerű képek a tengerparti részről.Tovább egyenesen a Via Giudecca-n.Baloldalt olasz nem tömegnyomoros,bentiekhez képest olcsóbb étterem.Várostérkép,szuvenírboltok. Tovább,600 m megtétele után utunkat keresztezi a Corso Ruggero.Balra Dóm felé,ha jobbra aztán balra akkor a hires tengerparti rész.A belváros tele boltokkal,a dóm ottlétemkor 13.00-kor nyitva állt.Kerengő baloldalt,de bejutás akkor bentről volt 14.30 után.A dóm apró részleteit nehéz észrevenni.A hátsó részhez kint falat húztak.Felekartam menni a sziklára.Ezért hátulról indúlva rögtön balra tartva a Via Monsignor Misuraca-ra jutottam ezen egyenesen haladva majd balra a Salita Saraceni-re.és eljutottam a "városi parkba ".Itt van egy kék színű autómata és egy bodega.éna bodegába vettem jegyet 4 euróér.Az út először lépcsős enyhén emelkedős.Az alsó szintre jutva a további út még barátságos.A középsőn van a ciszterna,és itt választhatunk.Balra indulva van a kilátó és az ősi romok. Jobbra a csúcson lévő Castello romjai.
én balra mentem romok,kilátó.Na innét lehet Cafalú-ról jó képeket készíteni.Tovább ne menjünk a szikla mentén,nem érdemes.én megtettem.A kilátóból visszafelé és a romoknál lehetőség van, tábla is jelzi innét is fel lehet menni a Castello-hoz.De,a kilátóig még ok. az út.De ebből a pozícióból felmenni "kissé négykerekes".Aztán ez az út is becsatlakozik a lentebbről felfelé indulóba.én a rövid nehéz úton mentem ,vizem persze a buszba.Fent jórészt romok vannak,de a kilátás pazar.Visszafelé azon az úton jöttem ami a középső szintre visz.Ez barátságosabb.De ugye köves,kavicsos,földes,nem körömcipős.
Kis túrám 1,5 óra volt szerencsétlenkedéseimet nem beleszámolva.Vissza a Salita Saracenin jöttem az első jobbos lehetőségig azon végig úgy a dóm térig tömeget elkerülendő.Vagy lehet második jobbos a Corso Ruggero és ezen is a dóm térig.
Ezután gyors fotók,ivás majd fürdés a híres strandon(nem mély a víz).A kerengő sajna elmaradt.érdemes persze az óvárosban bolyongani.én két reggel is megtettem.Ja,szálloda:Hotel Santa Lucia & Le Sabbie D'oro.Itt svédasztalos kaja van,medence,igaz tengerparthoz lépcsőzni kell.A part elől kicsit sziklás itt,de beljebb homokos.A központ gyalog 25 perc.Egyedül hölgyek este ne kószáljanak itt.Na,Cefalú szép.Igaz egy kicsit a nyüzsgés is azzá teszi ami.Ha van rá lehetőség reggel is sétáljunk itt.Dóm 8.00-tól nyitva.Persze itt is érdemes tervezni mit érdemes megnézni.
#33 - tamas - 2017.12.28. - 20:51
Akkor egy kis Taormina.Eljutás kocsival,busszal vagy vonattal a szigeten belül.Parkolóházról 3-ról tudok.A felvonó felső részén vagy egy kicsi(alsó részén ha minden igaz nyitoot parkoló van).Aztán a Messina felöli.Ide parkolnak a csoporto-kat hozó buszok is.Innét kisbuszok visz-nek fel a városba a Porta Messina előtti térre.A másik parkoló a város Catania felöli részén van a másik városkapunál.Ez csak személyautós.Esetleg a vasutállomás is szóba jöhet,de ez lent van messze.
Taormina ugye egy hegyoldalban,tetőn helyezkedik el.A városka hangulatát itt is a nyüzsgő tömeg befolyásolja.Persze né-
ha ez már kissé sok.Októberhez képest rengetegen vannak.De ez Taormina.
A kaputól indulva eljutunk a Palazzo Corvaja elé(jobboldalt van).Majd balra indulunk a Via Teatro Grecon.Ahogy illik én természetesen lemaradok a csoportól
idegenvezetőnk megvette a jegyeket a
a kapu előtt.Mire odaérek mindenki bement én mondom a csoportal vagyok.
Hál isten beengednek,irány be majd bal-
ra a színház felé.Nem megyek fel egyből
a tetejére van egy nyílás ott megyek be,
majd fényképezek.Aztán ki és fel a tető-
re.Először a szinház mögötti részről pa-
norámaképeket készítek az Isola Bella fe-
löli részről,majd itt fent tovább megyek
és a város felöli részt nézem meg.Majd-nem megfeledkezem a színházról!Na,de
hol az Etna?Ködve,felhőbe burkolózik.
Alcantara,Etna után érkeztünk ide kb.16h
körül.Gyorsan körbenézek,a színpadhoz
is bemegyek.Wc itt is van,becsületkasz-szás.Ja,a belépő 10 euró.Elindulok ki,az
utca két oldalán árusok tömkelege.én
egy parkba akarok eljutni a Giardini del-
la Villa Comunale-ba.Láttam a neten ér-dekes hely(növények,épületek,kilátas) így
felkerestem.Az első balra nyíló utcán(Via
Timoleone)elindultam lefelé,majd megint balra a Via Iallia Bassia-n mentem végig.
Egy jobbos fordulás után utam a Via Del Ginnasio-ra vezetett ,ezen végig,majd balra fordulni a Via Bagnoli Croci-ra.Ezen
kicsit menni és jobboldalt lesz a kert.Sze-
rintem megéri felkeresni.Ha viszafelé jövünk csak menjünk egyenesen Croci-n.
AZ legyen a eszünkbe a "főutca" elöttünk fut csak kicsivel feljebb.Egyenesen, kicsit balra ,egyenesen,kicsit balra,egyenesen és
már kint is vagyunk a Corso Umberto-n a
FŐ sétálóutcán.Ha itt jobbra indulunk eljutunk a Palazzo Corvaja-hoz,balra fordulva egészen elmehetünk a másik kapuig és kicsit kintebb(itt a másik par-
koló ugye).Itt a Duomo,templomok,tér,
szökőkút.és persze a rengeteg bolt,étte-
rem.Ha valakinek több ideje van elmehet a castello-ba,esetleg felvonózhat egyet . (http://www.gotaormina.com).Igaz a jegy
3 euró,return 6 euró.Ez talán csak nyá-
ron éri meg.Ja,ha szembe álltok Corvaja-
val akkor a baloldalt mellette lévő utcán felmenve baloldalt vannak római kori romok.
Ha esetleg ha érdekel valakit írhatok Etnáról,Szirakuzáról,Ennáról,Lipariról.
Az utcanevektől nem kell megijedni.Be kell tájolni akkor nem nehéz..
#34 - tamas - 2017.12.30. - 01:10
Bocsi,de valahogy elég ratyi lett a tördelés.Nem tudom miért..
#35 - tamas - 2017.12.30. - 01:15
Nagyon köszi a nagyon részletes, hasznos, és érdekes beszámolókat minden látogató nevében is! :)
#36 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.12.30. - 01:20
Kedves Tibcsi,
Mi most februárban utazunk Palermóba, de még nem tudtam eldönteni, hogy Palermóban vagy Cefalúban foglaljak szállást. A véleményedre lennék kíváncsi, hogy szerintem hol szebb és jobb, vagy több a látnivaló ... és ami még fontos számomra, hogy Cefalúból el lehet-e jutni hajóval (akár turista-séta) a Lipari-szigetekre? Előre is nagyon köszönöm a válaszod, Mónika
#37 - H. Mónika - 2018.01.30. - 08:12
Kedves Tibcsi,
Előző üzenetemet kérlek, tekintsd tárgytalannak, már lefoglaltam, megtudtam... :) már csak utazni kell. Azért köszönöm a lehetőséget!
üdv., Mónika
#38 - H. Mónika - 2018.01.31. - 06:42

Üdv!
Liparira és Vulcanora(Éoli szigetekhez tartoznak) megy pl. a Liberty Lines,Siremar társaság is.Itt ezen az oldalon lehet kutakodni. https://www.directferries.com/ .Persze mehetünk a tarnav-val is.Ők direkt kirándulókra specializálódtak.Érdemes a jegyárakat nézegetni.A Tarnav Milazzo-ból megy.Palermóból is mennek hajók a két előbbi társasággal,de neten irják esetleg mikor mennek.
Mindegyik társaságnak van netes oldala.
Én a Tarnav-val voltam.Modern hajók,csak az a probléma,hogy mindenki a napozó fedélzeten akar utazni odafelé.Először Vulcano szigetén tettünk ki embereket.Majd Lipari következett.Itt kaptunk időt kb.10:30-ra értünk ide(Indulás 09:00).A kikötőbe érve induljunk el a kastélyhoz és a templomhoz amik fent jobbra láthatóak.A Garibaldi utcán haladjunk(ITT VETTEM a legszebb vulkanikus köveket)majd jobbra lesz egy lépcsősor ezen menjünk fel.Fent nézzünk körül(netes térképen nézzük ugye mi van)Archeológiai résznél jobbra kimehetünk és a tengert fotózhatjuk.Itt végighaladva ne arra menjünk ahonnan jöttünk ,hanem jobbra a kastély "hátsó" kapujámál.Itt nézzün ki és le az "ablakon".Tovább menve lefelé ki a kastélyból forduljunk jobbra a városháza és a balról mellette lévő templom felé.Innét fentről balról fényképezhetjük a város ezen részét és a kikötőt.A padok mozaik díszítésűek.Innét visszafele indulva ne balra forduljunk felfelé a kastélynak ,hanem jobbra a 24 Maggio utcán.Itt lefelé majd eljutunk a bevásárló utcára/Corso V.E II/.Balra a nagy kikötő jobbra a pénzköltési lehetőségek./Kikötő felé is/.A lényeg az,hogy majd a végén ezt a balos irányt kövessük és sokat gyalogolva elérjük a F.Maurolico utcát(balra).Ezen visszajutunk a Garibaldira ,itt jobbra fordulunk és visszajutunk a kis kikötőbe.Innét indulnak általában a szigetek kirándulóhajói.Számos utat kínálnak a többi szigetre is ,persze nem minden nap.A kikötőnél van két templom.AZ egyik fizetős.
tamas - 2018.02.27. - 16:25
Nah,akkor Vulcano.A hajó 13:00- kor indult tovább.Az időket mindig táblán is mutatják.A hajón angol,olasz,német,francia ,orosz nyelvű tájékoztatás van.Indulás után a két sziget közötti sziklákhoz indulunk a part mentén.Majd kikötünk Vulcano-n.A szigettel kapcsolatban számos biztonsági ajánlás van amit jó ha betartunk Ezek neten olvashatók.A kikötőben egy helyi lakos 10 euróért szigettúrát ajánl,melynek ideje 1 óra.Körbejárja a szigetet.(Varázslatos iskolabusz helyett kisbuszocska:)).Mivel indulás 16:00-kor a hajóval benevezek.Sajna a vulkánhoz azt írta valaki elég 3-3,5 óra.Ha be is vállaltam volna akkor másra nem jut idő.Ez nagy szívfájdalmam sajna..Az úriember még akart kuncsaftokat fogni,ezzel elment 10 perc.Elindultunk a vulkán "mellett"/Strada Provinciale 179/.Itt az út mellett láttam autó,motor bicikli bérlési lehetőséget és számos butikot.Felmentünk egy szerpentines részen ,a vulkán baloldalt.Megálltunk egy részen az úriember megmutatta a régi kráter határát és beszélt a sziget keletkezéséről olaszul és angolul.Majd elmentünk a kilátó pontra a Belvedere Capo Grillo-ra.Innét lenyűgöző a kilátás,de 5-6 fát sajna ki kéne vágni már mert nagyon zavaróak.Bármilyen járművel ide elmehetünk,"jó" az út.Majd elvitt a sziget szélére és megmutatta hol van Szicília.Visszafelé megálltuk lefelé és lefényképeztük a vulkánt.Valamint megmutatta ismét megállva hol lehet feljutni rá.Visszaérve az út teljes 1,25 órát vett igénybe.A kikötőből ugye jobbra van a nagy szikla után az iszap fürdő.Belépő zuhannyal 4 euró(zuhanyhoz zseton és bemenve ballra találjuk/Bent van kevés pad,voltak napágyak is.Ha belemegyünk az iszapba óvatosan és nem keverjük fel,nem kenjük magunkra akkor megússzuk az iszapot.Iszaposan a tengervízbe menni tilos.Vigyázzunk a meleg helyekkel benne mert hosszabb idő után odaéghet a hátsónk.Innét bemehetünk a tengerbe is.A tenger is meleg,főleg néhol a széle ,ezért csak óvatosan.Mellette is van egy strand.Nem tudom nézi-e valaki,hogy esetleg valaki onnét bejön az iszapba.A lényeg ,hogy itt aztán füstölögnek a fumarólák.Az itteni részen és mellette a nagy strandon is áramlik a gáz lassan ki a vízből ,ezért kissé pezsgőfürdős.Vigyázni kell ezzel mert összegyűlhet a víz felszíne felett.Ez persze sok mindentől függ.Sajnos haláleset is történt egyszer.De rengetegen vannak itt főleg nyáron.Ha kijövünk az iszap fürdőből és jobbra megyünk az utcán egyenesen eljutunk a fekete homokos strandra.Lipari és Vulcano kihagyhatatlan szerintem.Nyaralni is lehet itt persze
tamas - 2018.02.27. - 17:24
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás