Pisa látnivalók

Pisa nevezetességei, bemutatása

Pisa, Olaszország

Ki ne hallott volna már a pisai ferde toronyról? Valljuk be, ha az nem dőlt volna meg, sokkal kevesebben látogatnának ebbe a 90 ezer lakosú, a Dóm tértől eltekintve, olasz szinten viszonylag jellegtelen kisvárosba. Amely persze a tornyon kívül Galileo Galileiről is ismert, akinek ugyanakkor híres kísérlete, melyben a ferde toronyból két különböző súlyú testet dobott le, hogy bebizonyítsa hogy az esés sebessége független a tárgy súlyától, a legtöbb tudós szerint soha nem történt meg, ez csak legenda.

De csupán a ferde torony, és a Piazza dei Miracoli miatt, ahol a torony áll (vagy dől), sokan ellátogatnak ide Firenzéből, vagy máshonnan, és nem is bánják meg. Egy napos kirándulást mindenképp megér a város. Valamint Pisa remek bázis Toszkána felfedezéséhez, firenzei kirándulásokhoz is, mivel (pláne Firenzéhez képest) kedvező szállásárakat kínál, és jó a közlekedési összeköttetése. Pisa a ferde tornyon, és a csodák terén kívül tényleg csak 1-2 nevezetességet tartogat, melyeket az alábbiakban bemutatunk. Egyébként Pisa, a II. Világháború bombázásai miatt elég modern városnak számít, de az új épületek is mediterránok, olaszosak. A város a 12. században alapított egyeteméről is híres, a sok egyetemista meghatározza a város hangulatát nappal és éjjel is. Pisa Firenzétől 85 km-re fekszik, vonattal 45-60 perc alatt elérhető, ezért akik Firenzébe látogatnak, könnyen megnézhetnek egy másik híres várost is, ill. Pisa meglátogatása esetén szinte kötelező Firenze is.

Szállások | Pisai ferde torony | Piazza dei Miracoli | Chiesa di Santa Maria della Spina | Piazza dei Cavalieri | Giardino Scotto | Ajánlott szállások | Közlekedés, reptéri bejutás | Pisa környéke | Hozzászólások

Pisa szállás

Szállások Pisában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Pisában | Szállások Firenzében | Szállások Olaszország egyéb részein is

Pisai ferde torony / Torre Pendente

A világ egyik leghíresebb tornya a Dóm téren fekvő katedrális harangtornya. Sokaknak életre szóló élményt jelent megnézni, melyet ahhoz hasonlítanak, mint amikor először látják az Eiffel-tornyot. Bedőlésének oka az, hogy túl puha és nem elég vastag alapra, homokos-agyagos talajra épült. 1173-1372 között épült, három fázisban 199 évig. Alacsonyabb oldalán 55,86, magasabb oldalán 56,67 m magas.

Dőlése, amely végül azt eredményezte, hogy a világ egyik leghíresebb épülete lett, a második szint befejezése után, 1178-ban kezdődött. Az építkezés ezután majdnem egy évszázadig állt, mivel a Pisai Köztársaság folyamatosan hadban állt, így a gyenge, nem elég vastag alapnak volt ideje leülepedni. E kényszerszünet nélkül sokak szerint a torony összedőlt volna. Ettől függetlenül az évszázadok alatt egyre tovább dőlt, hiába építették a magasabb szinteket úgy, hogy a dőlést kompenzálja, és helyezték még a harangot is úgy el. 1990-2001 között a torony stabilizálása miatt a dőlés szöge 5,5°-ról 3,99°-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a torony teteje vízszintesen 3,9 m-rel arrébb van, mintha a torony egyenes lenne. A felújítás után azt nyilatkozták, hogy a torony 300 évig stabil marad.

A toronyba a felújítás 2001-s befejezése, annak stabilizálása óta ismét fel lehet mászni. Ennek ára 18 EUR 2018-ban (gyerek, vagy másmilyen kedvezményes jegy nincs). Online jegy ITT vehető. Nyitvatartás: változó, az aktuális nyitvatartások ITT megtekinthetők. Eljutás: a vasútállomástól 20 perc gyalog. Vagy elérhető a Pisa Centrale vasútállomástól LAM Rossa (LAM, piros vonal) busszal: Pisa P.Za Manin megállóig kell menni, majd 5 perc gyaloglás.

Pisai ferde torony

Pisai ferde torony fotó: Jonathan Ziapour

Piazza dei Miracoli

A Piazza dei Miracoli, magyarul a Csodák tere (korábban Dóm térnek hívták) az UNESCO Világörökség része. Itt található a ferde torony, a Dóm, a keresztelőkápolna és a temető.

A középkori Dóm építése 1064-ben kezdődött. A fehér márványból épített dóm belülről ugyanolyan díszes és szép, mint kívülről. Sok gyönyörű kis festmény és szobor csodálható meg benne, mennyezete is csodás. Szinte mindenkinek tetszik a csodálatos belső és külső építészete, tehát a ferde torony mellett a Dómról sem szabad elfeledkezni. Ingyenesen is be lehet lépni, de akkor 2 órát kell várni a bebocsátásra. Akik ezt nem szeretnék, 5 EUR-ért kaphatnak jegyet, mellyel a Dóm, és a keresztelőkápolna is megnézhető.

A dóm Keresztelőkápolnáját (Battistero di San Giovann) 1152-1362 között építették, román, valamint már gótikus stílusú is. 54,86 m magasságával, 107,25 m-s kerületével Olaszország legnagyobb keresztelőkápolnájának számít. A tetején lévő Keresztelő Szent János szoborral együtt néhány cm-el magasabb a ferde toronynál. Akusztikája kitűnő, sokszor becsukják az ajtókat, és ezt demonstrálják is.

A Campo dei Miracoli további nevezetessége a Camposanto, azaz a temető, egy gótikus kerengő, melyet 1278-ban kezdtek építeni, így ez a tér legfiatalabb műemléke. A Camposanto építészete is szemkápráztató, és ez egy békésebb, csendesebb hely is, ide már kevesebb turista jön be.

Piazza dei Miracoli

Piazza dei Miracoli

Piazzale dei Miracoli képek, a ferde toronnyal, a dómmal és a keresztelőkápolnával: Randy Connolly, Visit Tuscany/Flickr/Creative Commons

Chiesa di Santa Maria della Spina

A dóm mellett Pisa másik szép temploma. Az Arno folyó mellett, a Solferino-hídnál álló kis gótikus templomot 1230-ban építették fel. 1871-ben nemes egyszerűséggel lebontották, és egy magasabb részen kőről kőre újjáépítették az Arno folyó veszélyes beszivárgása miatt. Reméljük, nem sértjük meg a vallásosokat azzal, ha azt mondjuk, hogy egy nagyon aranyos, kedves kis templom, mintha a nagy templomok kicsinyített változata lenne. Kis mérete ellenére szinte nagynak tűnik díszítettsége, és stílusa miatt.

A dómmal ellentétben, belső része nem díszes, igen egyszerű. A templomban tapasztalható csend és a békesség miatt ugyanakkor érdemes lehet bemenni (a belépés ingyenes - ha éppen nyitva van).

Chiesa di Santa Maria della Spina

Chiesa di Santa Maria della Spina

Chiesa di Santa Maria della Spina képek: Grzegorz Kochan, il_baro/Flickr/Creative Commons

Piazza dei Cavalieri

A Piazza dei Cavalieri, azaz a lovagok tere Pisa másik híres látnivalója a csodák terén kívül. A Piazza dei Miracolitól rövid sétával elérhető (vagy pedig már odafele, útban a ferde toronyhoz szinte biztos, hogy belebotlunk). A római és középkori Pisa központja, ma többek között egy fő egyetemi épület működik itt (az 1562-64 között épült Palazzo della Carovanában). Az egyetemi épületen kívül még több szép palazzo áll a Piazza dei Cavalierin.

A téren két templom is van. A Santo Stefano dei Cavalieri 1565-1569 épült, homlokzata a dómhoz hasonlóan fehér márványból készült. A San Rocco egy kis templom, 1575-re épült fel. A Piazza közepén I. Cosimo de' Medici szobra áll, mely 1596-ra készült el, a szobor előtt egy szökőkút.

Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri képek: Raúl Santos de la Cámara/Flickr/Creative Commons

Giardino Scotto

Az Arno-folyó partján, a vasútállomástól negyed órás gyaloglásra, északkeletre, a Ponte della Fortezza és a Ponte della Vittoria hidak között elhelyezkedő, szép, csendes, árnyékos parkban megpihenhetünk egy meleg nyári napon. A növények, fák, ösvények, ivókutak, padok mellett egy remek játszótér is található benne. A kert egyik oldalán megfigyelhetjük a régi városfalakat, és a 15. századi Cittadella Nuova erődöt.

Giardino Scotto, Pisa

Giardino Scotto. Kép: Elisabetta_81/Flickr/Creative Commons

Ajánlott, válogatott, kiváló ár-érték arányú szállások

(a megadott árak tájékoztató jellegűek, mivel időpontonként változnak, és akcióknak, stb. köszönhetően jóval kedvezőbbek, vagy éppen bizonyos időszakokban akár magasabbak is lehetnek, a szálloda foglalási oldalára kattintva lekérdezhető aktuális dátumunknak megfelelően - elképzelhető hogy egy vagy több szállásnál már nem lesz szabad szoba, mivel az alábbiakban kiválogatottak tényleg kiváló ár/érték arányú szálláshelyek)

 • Olcsó: B&B Pisaland - Fantasztikus, tiszta, szép, modern szállás, ugyanakkor közös fürdőszobák vannak, és elhelyezkedésileg a repülőtérhez van közel, a vasútállomáshoz negyed órás gyaloglással, vagy busszal 5 perc alatt érünk, kb. 5-9 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Hotel Moderno - Az egyik legolcsóbb szálloda Pisában, közel a Pisa Centrale vasútállomáshoz, így minden nap könnyen lehet kirándulni például Firenzébe, vagy egyéb szép helyekre Toszkánában. Ugyanakkor sokan beszámolnak arról, hogy a vasútállomáshoz való közelség miatt zajos a hotel. Az olcsó árért légkondicionált szobákat kapunk, de a hotelre már ráférne egy felújítás. Megfelelő szállás, de túl sokat ne várjunk. Saját és közös fürdőszobás szobáik is vannak, kb. 6-10 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&B Bianchi 64 - Nagyon kedvelt, ritka kiváló értékelésekkel rendelkező fogadó, modern, tiszta, nagy szobákkal, a vasútállomástól 2 km-re / kb. 20 perces gyaloglásra, míg a ferde toronytól 900 méterre, kb. 10 perces gyaloglásra, kb. 12 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&B dei Cavalieri - A toronytól negyed órás, a vasútállomástól mindössze 4 perces sétára találjuk az igen kiváló ár/érték arányú, tiszta, kényelmes, szép, barátságos szobákat kínáló szállást, kb. 9-14 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&B Il Don - Kiváló, tiszta, barátságos szálláshely a vasútállomás közvetlen közelében, kb. 12-14 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: San Ranieri Hotel - ez egy kiváló, modern, stílusos, kényelmes, szinte mindenki igényeinek megfelelő 4*-os szálloda (persze azért nem hasonlítható a nagyobb városok jobb 4*-osaihoz, de az ár is jóval kedvezőbb egy hasonló firenzei szállásnál). Ugyanakkor nem központi: 4 km-re van a vasútállomástól (ami elérhető viszont 14-es busszal is, negyed óra alatt) és 4,5 km-re a pisai ferde toronytól, kb. 15-23 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Pisa Tower - A 3*-os szálloda a legjobb hotel Pisában, gyönyörűen berendezett, kényelmes, stílusos szobákat kínál a pisai ferde torony közvetlen közelében, kb. 18-23 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Alessandro Della Spina - 3*-os, nagyon jó, barátságos, tiszta szálloda a toronytól 20 perces, a vasútállomástól mindössze 5 perces sétára, kb. 21-25 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>

Pisa

Kép: Michael Foley/Flickr/Creative Commons

Pisa tömegközlekedés, reptéri bejutás

 • Pisába Budapestről közvetlenül eljuthatunk Ryanair járatokkal. Vagy, akinek Bécs van közelebb: onnan az Eurowings fapadosaival. Olcsó repülőjegy keresési tippek, a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet?
 • Pisa repülőteréről egyszerűen be lehet jutni a városba, PisaMover vonattal. Az automatikus vonat 6:00-0:00 között, 10 percenként közlekedik. A menetidő mindössze 8 perc (a reptér és a vasútállomás között is van egy megállója), a jegyár egy irányba 2,70 EUR 2018-ban.
 • A repülőtérről busszal közvetlenül elérhető Firenze, Siena, Lucca és Viareggio is. Információk a buszokról, linkek a megfelelő busztársaságok oldalaira a repülőtér weboldalának közlekedési részében láthatók.
 • A PisaMover vonattal beutazás után, Pisa Centrale vasútállomástól eljuthatunk Olaszország számos helyére. Menetrendek a trenitalia.com oldalon nézhetők.
 • A Pisa Centrale állomáson van csomagmegőrző (nyitva 6:00-21:00), valamint a reptéren is (9:00-19.00, 7 EUR/csomag), így le lehet tenni a csomagokat, megnézni a ferde tornyot, majd azután továbbutazni. Másik lehetőség: akik felmennek a toronyba, azok számára ingyenes csomagmegőrzési lehetőség van, ITT.
 • Pisa gyalog könnyen bejárható. A Centrale állomástól a ferde torony kb. 20 perces séta, északi irányba haladva, az Arno-folyón átkelve.
 • Azonban, akinek Pisában van a szállása, esetleg kijjebb a városból, vagy nem szeretne sokat gyalogolni, annak szüksége lehet a tömegközlekedésre.
 • A Pisán belüli városi buszok útvonala, menetrendje megnézhető ITT, a tömegközlekedési vállalat oldalán. Tömegközlekedési útvonal is tervezhető ott, valamint a Google Térkép tömegközlekedési útvonaltervezőjével is.
 • Tömegközlekedési jegyárak Pisában buszokra (2018): 70 perces jegy 1,40 EUR, átszállás engedélyezett, az első felszállásnál érvényesíteni kell ; sofőrtől vásárolt jegy 2 EUR.
 • Aki autóval járná be Pisa környékét, Toszkánát, Olaszország ezen részét, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autókölcsönzési cégek ajánlatai, és a legjobb áron kölcsönözhetők bérautók.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.
 • Pisa éghajlat, időjárás: Pisa éghajlata nedves szubtrópusi-mediterrán, nagyon meleg, száraz nyarakkal, és mérsékelten hideg, csapadékos telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: október majd november, a legszárazabbak: július majd június. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Pisában melegebb): január: 11,4 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 12,6 °C (4,5 °C), március: 15,2 °C (10,2 °C), április: 17,8 °C (16,3 °C), május: 22,2 °C (21,4 °C), június: 26,0 °C (24,4 °C), július: 29,4 °C (26,5 °C), augusztus: 29,5 °C (26,0 °C), szeptember: 25,7 °C (22,1 °C), október: 20,9 °C (16,1 °C), november: 15,3 °C (8,1 °C), december: 11,8 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre, időjárás szempontjából: április, május, szeptember közepétől-végétől, október. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Pisa időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Pisára. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Pisában, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.

Pisa vasútállomás

Pisa vasútállomás. Kép: David Jones/Flickr/Creative Commons

Pisa környéke, kirándulási lehetőségek

Magára Pisára 1 nap elég. De (főleg Firenzéhez képest) olcsó szállásai miatt, remek bázis Toszkána, vagy a Cinque Terre felfedezéséhez. Nézzük, mik a legjobb látnivalók, városok, tengerpartok Pisa környékén

Firenze kötelező látnivaló, Olaszország egyik leghíresebb, legszebb városa. Kb. 1 óra alatt érhető el Pisából, Pisa Centrale vasútállomástól Firenze Santa Maria Novelláig kell utazni. Menetrend, árak ITT kereshetők le , illetve Olaszországban érdemes használni a Trenit nevű appot, amivel gyorsan, egyszerűen lekereshetjük a trenitalia menetrendjeit. A regionale típusú vonatok esetén, ha nem online vesszük a jegyet, kötelező a felszállás előtt azokat érvényesíteni a peronoknál lévő automatáknál! A menetrendek lekeresésének helye, jegyek érvényesítése, stb. igaz az alábbiakban bemutatott helyekre is. Részletesen Firenzéről Firenze oldalunkon, itt: Firenze

Firenze

Firenze. Kép: Chen Kirin/Flickr/Creative Commons

Lucca nem csak azért figyelemre méltó, mert Pisából a legkönnyebben elérhető város: mindössze 27 perc közvetlen regionale vonattal. Lucca kifejezetten hangulatos, bájos, sok látnivalót tartogató, 90 ezer lakosú történelmi város. Kevésbé ismert mint Firenze vagy Pisa (pedig Pisánál jobb hely), így kevesebb is a turista, érdemes megtenni ide a rövid utat.

Lucca

Lucca. Kép: Anthony G. Reyes/Flickr/Creative Commons

A középkori, etruszk, remek panorámát kínáló Volterra városa szintén az egyik legjobb kirándulási lehetőség a környéken. Néhány órát el lehet itt tölteni, jókat sétálni. Pisából busszal érhető el, először a 140-es vagy 190-es busszal Pontederáig kell menni, majd onnan az 500-a busszal Volterrába. A buszok menetrendje ITT.

Volterra

Volterra. Kép: Zen Voyager/Flickr/Creative Commons

A középkori Siena már 1 óra 40 perc Pisából vonattal (Empoli átszállással), és a vasútállomástól még 20 percet kell gyalogolni a városközponthoz meredeken felfelé, vagy pedig buszra lehet szállni, de sokaknak érdekes lehet e középkori toszkán város. Részletes Sienáról Siena oldalunkon: Siena

Siena

Siena. Kép: Erin Johnson/Flickr/Creative Commons

A festői, híres Cinque Terre falvai is megközelíthetők Pisából viszonylag gyorsan, legalábbis a Budapestről repülővel elérhető olasz városok közül Pisából a leggyorsabban: például Monterosso akár 80 perc, maximum 2 óra alatt elérhető vonattal. Cinque Terre, magyarul az öt föld, Olaszország egyik leghíresebb, legkülönlegesebb és legszebb turisztikai attrakciója. A Cinque Terre 1997 óta a világörökség része. Mindenki látott már képeket erről a vidékről, de a Cinque Terre szépségét, különlegességét még a legjobb képek sem teljesen adják vissza. Ma már a rengeteg turista miatt nem az a titkos kincs, nem az a kevesek által ismert édenkert, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt, de még mindig nagyon is érdemes ide ellátogatni.

Nevét az 5 középkori halászfaluról kapta, amely alkotja, ezek nyugat-keleti / észak-déli irányban: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore. Monterosso látványban nem annyira különleges, mint a másik 4, viszont strandolni legjobban itt tudunk, itt van a legjobb (legnagyobb, leghomokosabb) strand, a legjobb éjszakai élet, és ez sík település. Monterosso és Vernazza között egy nagyon látványos, fantasztikus panorámát kínáló, de nem túl könnyű túraút vezet (kb. 3,5 km / 1,5 óra), melyet mindenképp érdemes végigjárni azoknak, akik szeretnek sétálni vagy túrázni. Vernazza a Cinque Terre talán legszebb, leglátványosabb települése, amikor a Cinque Terréről képeket látunk, sokszor Vernazzát láthatjuk. Emiatt ez a legzsúfoltabb is. Corniglia a legkisebb, csendes település, és az egyetlen falu a Cinque Terrén, amely nem a tengerparton, hanem 100 méter magasan fekszik. Manarola, Vernazza mellett, a leggyönyörűbb, a leghíresebb képeken legtöbbször látható falu. Végül, Riomaggiore, remek atmoszférájú falu, de kisebb a tömeg mint Vernazzában, annak ellenére hogy ez a legnagyobb település a Cinque Terrén.

Pisa - Cinque Terre eljutás: a Pisa Centrale vasútállomásról La Spezia átszállással (vagy ritkábban, közvetlenül) jutunk Monterossóba (vagy lehet menni a másik 4 faluba is elsőnek). A Cinque Terre falvai között pedig Cinque Terre expresszel lehet közlekedni, a különböző falvak között akár csak 2, de maximum 9 perc az út (de nem minden vonat áll meg minden településen). Cinque Terre express információk, és menetrend (amit a Trenitalia oldalon lekeresve is megkapunk) ITT.

Vernazza, Cinque Terre

Cinque Terre, Manarola

Vernazza (felül) és Manarola (alul) a Cinque Terrén. Képek: Daniel Stockman, Lassi Kurkijärvi/Flickr/Creative Commons

Ha gyorsan tengerpartra szeretnénk érni, akkor Pisa környékén Viareggio strandja az egyik legjobb, leginkább ajánlott. Vonattal mindössze 20 perc alatt odaérünk. Remek strandokat kínál Marina di Vecchiano is, ide a nyári szezonban közlekedő busszal érünk Pisából. Forte dei Marmi strandja is kiváló, fél óra vonatozás után Forte Dei Marmi-Seravezza-Querceta vasútállomáshoz, még az E35 buszra kell szállni, hogy a városközponthoz, ill. a strandokhoz érjünk. Fote dei Marmi igazi "felső kategóriás" üdülőhely, a gazdagok, hírességek, arisztrokraták kedvenc helye a környéken.

Viareggio

Viareggio. Kép: Chris Sampson/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Kedves Tibor!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy Pisából hogyan és milyen árban lehet eljutni a Cinque Terre Nemzeti Park falvaihoz? Köszönöm szépen előre is a válaszát!
#1 - Balog Dóra - 2014.12.06. - 19:30
Kedves Dóra!

Pisa Centrale vasútállomástól megy a Cinque Terre településeire vonat közvetlenül, ár 9-10 EUR. Menetrendet itt lehet keresni: http://www.trenitalia.com/trenitalia21.html
de csak akkor adja ki megfelelően, ha először a tutti treni fülre kattintasz, és célállomásnak "Levanto"-t adod meg.
ill. a Cinque Terre települései között is lehet közlekedni vonattal: http://www.cinqueterre.eu.com/images/stories/Cinque-Terre-train-timetable-2014.pdf
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.12.06. - 22:52
Kedves Tibor!
Azt szeretném kérdezni, hogy Pisa-ban augusztus 15-én (az ünnep miatt) nyitva lesznek-e a nevezetességek (Dóm, Camposanto, Battistero)??
Nagyon szépen köszönöm, üdvözlettel:
éva
#3 - Vargáné Deák éva - 2015.08.14. - 09:59
Kedves éva!

Igen, nyitva vannak.
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.16. - 22:49
Kedves Tibor!
Szeretnék segítséget kérni, szeptember 5-én megyünk az Albatros campingbe a Monfacone-öbölbe, ahol 14-ig leszünk, és a lehető legtöbbet szeretnék Olaszország ebből a részéből látni, és a közel eső városokból, 14-én indulunk Rómába, ahol négy napot leszünk és itt is a legjobban szeretnénk eltölteni az időt, de akkora káosz van bennem, hogy nem is tudom hogyan kezdjünk hozzá, hogy idő és enegiatakarékosan a legtöbb mindent meg tudjunk nézni. Tudna nekem ebben segiteni.
Előre is köszönöm, üdvözlettel: Lucskovicsné
#5 - Lucskovics Miklósné - 2015.08.17. - 16:25
Kedves Lucskovicsné!

Nem értem, hogy pontosan mi a kérdés, hogy mire gondol, hogy "hogy kezdjenek hozzá" - ezzel kapcsolatban a közlekedéstől kezdve a szálláson keresztül a látnivalókig sok mindenről írhatnék. Rómáról minden megtalálható a Róma oldalon: https://utazas-nyaralas.info/roma/
Ezen kívül konkrét kérdésekre tudok válaszolni.
#6 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.08.18. - 22:35
Október végi utazásunk tapasztalatai:
- a Dómba az ingyenes jegyet is meg kell váltani, sorban állás nélkül bejutottunk. A toronyba negyed órás időközönként engednek fel 30 főt, a jegyet is időpontra adják.
- Kocsival érkezőknek ajánljuk a Via Bonanno Pisano -n lévő parkolót, innen 3 perc gyalog a P. Miracoli.
- Az Il Baronetto kifőzdét nagyon tudjuk ajánlani: 10 euróért bő választékból ízletes, kétfogásos menü fél liter vízzel együtt.
#7 - Ibolya - 2015.10.29. - 22:29
Kedves Ibolya!

Köszönöm a hasznos beszámolót minden látogató nevében is!
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.10.31. - 12:28
Kedves Tibor!

Szeretnék segítséget kérni, Budapestről Pisába közvetlen repülőjárattal fogunk utazni, azonban sajnos nem tudom, hogy Pisaból, hogyan juthatok el a tőle kb 10 kb-re lévő Tirreniaba kedvező áron? (itt foglaltunk szállást a tavaszra). Sajnos nem derült ki számomra hogy van e a repülőtéren közvetlen busz járat, ami a segítségünkre lenne. Előre is köszönöm. üdvözlettel: Marianna
#9 - Marianna - 2016.01.01. - 16:10
Kedves Marianna!

Először be kell menni a reptérről a vasútállomásig PisaMover busszal.

A vasútállomás közelében lévő autóbusz-állomástól: https://goo.gl/maps/z4EFVDo2faA2
10-es busz közlekedik negyed óránként Tirreniába:
http://www.pisa.cttnord.it/Linee_e_Orari/Linee_Extraurbane/L/134
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.01. - 23:03
Szia Tibcsi! Tudnál segíteni ? A repjegy meg van Szállás gondom olyan lenne, hogy a vasútállomás környékén Pisában keresgélek, de svédasztalos reggelis hotel /hostelt nem találok. A fiam elég sokat eszik, 1 süti és 2dl teával nem tudok vele mit kezdeni egész nap, csak ha jól bereggelizik. Milánóban is gondunk volt az étkezés , egy rendes reggeliző helyet nem találtunk, csak gyorséttermeket 20-30 eurós áron / 4 főre . Köszönöm szépen Milka
#11 - Milka - 2016.01.05. - 09:07
Szia!

Egyrészt szerintem elég jellemző a svédasztalos reggeli, erre külön keresni nem nagyon lehet, de a szállás leírásában szokták említeni.
Másrészt, igen, körül ki nézni a nyugati nagyvárosokban, hogy hol eszik az ember, mert lehet nagyon drága, de olcsón is nagyon jól lehet enni. Rómánál, Barcelonánál, stb. vannak is kiválogatva étteremek az oldalon, de nem tudok minden városhoz sajnos írni, mert sok város van, és rengeteg idő egyhez is ezt megcsinálni. Tehát azt tudom mondani, hogy itt böngéssz, lehet árkategória alapján is rendezni, illetve kiválasztani bal oldalt a legolcsóbbakat (olcsó étkezde, vagy középkategória):
https://goo.gl/y7JJn7
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.01.05. - 17:51
Nagyon köszönöm , nézem :)
#13 - Milka - 2016.01.05. - 18:37
Hello Tibi!
Azt szeretném tudni, hogy ha Pisa-ban van a szállásom akkor mennyire éri meg át vonatozni Sienaba? Vagy inkább Firenzét válasszuk? Esetleg mindkettőt? 5 napba mi fér bele?
Előre is köszi : Booges
#14 - Booges - 2016.02.16. - 22:34
Szia!

Pisára elég 1 nap is, de nem tudom mi a programotok az 5 napra. Mindenképp érdemes átmenni Firenzébe 1 vagy 2 napra, sokkal jobb hely, mint Pisa. Siena már egy kicsit messzebb van, és 1 átszállással lehet oda eljutni oda Pisából. Ha még nem voltatok Firenzében, akkor először inkább Firenzét, mint Sienát.
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.16. - 23:00
Tisztelt Tibor
Több kérdésem lenne.
Pisa reptérről milyen lehetőségeim vannak bejutni a városba? úgy látom túl messze nincs a központ,akár be is gyalogolhatok?
A városközpontból ki tudok-e valamivel jutni a pisai tengerpartra(marina de pisa)? Esetleg érdemes kimenni?
Firenzébe csak a boboli kertbe van külön belépő vagy csak valami múzeumokkal komplikált belépő van? Szeretnénk megnézni firenzébe a dómot a keresztelő kápolnát,a boboli kertet,esetleg a pitti palotát ezt egy napra terveztük ,véleményed szerint belefér egy napra?
Egy másik nap szeretnénk elmenni Cinque Terré-re,ott mind az öt falut nem lesz időnk részletesen felfedezni. melyik falukat ajánlod megnézni 1 napunk van rá.
A vonat jegyeket ott helyben szeretném megvásárolni,van-e erre lehetőségem vagy netes vásárlást részesítsem előnybe?
Estleg jó tanácsot szivesen elfogadok,mire figyeljünk ,mit érdemes menéznünk...stb.
érdemes-e esetleg autót bérelnünk?
Köszönöm a válaszodat és a türelmedet? :)
#16 - Pető Gyula - 2016.02.26. - 21:51
Kedves Tibor
Azt szeretném még mekérdezni,hogy Terravision buszra a Pisai repülőtéren hol tudok jegyet váltani? Van bent a reülőtéren valami jegyárusító hely vagy automata?
#17 - Gyula - 2016.02.27. - 22:36
Szia!

Pisamover busszal be lehet jutni a pisai vasútállomásra.
Gyalog, pl. a ferde torony, 40 perc / 3 km a reptérről.
Valahol ott lesz a Terravision jegyárusító hely az érkezési részen, vagy a busz környékén, melyek a terminál elől indulnak, nem tudom pontosan. De a Terravision buszok Firenzébe mennek, nem Pisába, és te azt írod Pisába jutnál be (vagy lehet úgy érted, hogy Firenzébe mennétek azzal).

Ha fürdeni is akarsz a tengerparton, akkor inkább Viareggio, vonattal negyed óra Pisa Centrale állomástól. Viszont csak regionale típusú vonattal menj, ne Intercityvel, vagy Frecciabianca vonattal.
Marina de Pisához pedig a vasútállomástól, busszal lehet eljutni.

A Boboli-kertbe csak a múzeumokkal kombinált belépő van, belépőjegyekről, stb. lásd a Firenze oldalt.
https://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/firenze.html
Csak ezek, amiket írtál, szerintem beleférnek egy napba Firenzében.

A Cinque Terrét nem ismerem. Amit tudok róla: attól függ milyen szempontból a legjobb a Cinque Terrén, pl. fürödni is akartok? A legképeslapibb mindenesetre Riomaggiore, Vernazza és Manarola. De pl. Monterosso és Vernazza között egy nagyon jót lehet túrázni, szép környezetben.

A helyszínen is tudsz vonatjegyeket venni, nagytávolságú vonatokra olcsóbb lehet online.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.02.28. - 02:42
Köszönöm a válaszodat. A Terravision buszra irányuló kérdésem azért született meg másidik kérdésembe,mert végül is ugy döntöttünk Firenzébe szállunk meg. Ott még us csak több látni való van,és ugy gondoltam Pisa - ra elég lesz az a nap amikor hazautazom. Este indul a gép haza így de. 10- től este 8- ig gondolom elég lesz Pisa- ra.
Cinque Terre, fürdeni nem akarok csak ami egy napba belefér megnézném a legszebb részeket,falukat.
#19 - Gyula - 2016.02.28. - 10:42
sziasztok! jövő héten utazunk ,Pisa is része az útitervnek. A kérdésem ,ott is jellemző az ún. happy hour, melynek arról szól, hogy este meghatározott időben, egy koktél áráért könnyű vacsorában lehet részünk, vagy ez csak milánói specialitás?? ( valahol itt a neten azt olvastam, hogy ez Pisában is létezik, csak nem volt túl sok információ erről. Ha igen, Pisa melyik részén találhatók ezek a bárok? köszi a választ, előre is.
#20 - Kati - 2016.03.03. - 10:28
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni: Pisa belvárosába be lehet jutni gyalog a reptérről? A térkép 1,6 km-t ír a szállásig, viszont az autópálya és a vasút is keresztezi az utunkat.
Van valahol lehetőség gyalogolni vagy inkább ne kockáztassunk? :)
Köszönöm!
Heni
#21 - Heni - 2016.03.18. - 18:07
Kedves Tibor!
Nem tudom,hogy segíteni tudsz-e abban,hogy lakókocsival be tudunk-e menni Pisaba és,ha nem,akkor hol érdemes letenni a lakókocsit és mivel jutunk be a toronyhoz és a dómhoz?
Segítségedet köszönöm!
Karolina
#22 - Karolina - 2016.06.25. - 18:19
Kedves Karolina!

A Via Pietrasantinán lévő P+R parkolóban úgy látom, meg lehet állni lakókocsival, melynek díja 15 EUR/nap (autóval egyébként ingyenes), onnan akár gyalog is be lehet menni a városba, illetve 9:00-17:00 között busz is van.
https://goo.gl/maps/Zvxkt1vRDyH2
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.27. - 00:16
Szeretném kérdezni, hogy a repülőtér melletti Hotel Galilei ben szállunk meg. gk.-val megyünk, de a városba gyakorta szeretnénk járni. célszerű a napi jegyet megvenni 3 főnek a LAM vonalra? Az egyébként a szállodánál megáll?
#24 - József - 2016.06.30. - 11:39
úgy látom, onnan először 1 km-t kell gyalogolni, a Via Conte Fazio Fr.Chiesa-ig, és onnan E03 vagy E25-ös busszal lehet bemenni a városba:
https://goo.gl/maps/g6mTEaWQ38n
Lehet jobb lesz autóval közlekedni a ti esetetekben inkább, a feletted lévő hozzászólásban látható egy P+R parkoló, ahova a szállodától mindig elmehettek, és onnan továbbmehettek a városba.
#25 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.30. - 17:10
Sziasztok!

Egyik délután érkezünk Firenzéből Pisába, és másnap este 10kor jön haza a gépünk. érdeklődni szeretnék, hogy Pisa környékén van lehetőség valamilyen kirándulásra, miután megnéztünk minden látnivalót a városban? :)
#26 - alexa - 2016.06.30. - 21:54
Szia!

Pl. a tengerpart - Viareggio. Vagy Lucca. Esetleg Siena, bár az már vagy 2 órás út, de én olyan messze már nem mennék, ha aznap indul vissza a gép, hogy elutaztok a városból, akkor óvatos lennék, és rászánnék néhány óra pótidőt.
#27 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.07.03. - 02:41
Kedves Tibor!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a LAM Rossa buszok és a "sima" helyijáratú buszok között. A 24 órás jegy mindkettőre érvényes? A 24 órás jegyet lehet sofőrtől is vásárolni (illetve a reptéren hol tudom megvenni?) Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
#28 - Nina - 2016.07.04. - 09:52
Kedves Tibor!
Szeretném megkérdezni, hogy Pisa-ból Lucca-ba ill. Pisa-ból Siena-ba van-e közvetlen vonat?
#29 - Berbás Bea - 2016.07.28. - 22:31
Kedves Bea!

Pisából Luccába megy közvetlen vonat.
Pisából Sienába ugyanakkor át kell szállni egyszer.
Menetrend, árak, átszállási kapcsolatok a trenitalia.com oldalon kereshetők le.
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.01. - 00:57
Köszönöm!
#31 - Berbás Bea - 2016.08.11. - 09:44
Kedves Tibor!

Szeretném megkérdezni, hogy a PisaMover buszra a reptéren hol lehet jegyet venni? Automatából vagy van elárusító hely vagy esetleg a sofőrnél?
A másik kérdésem, hogy a Pisa Centrale vasútállomáson hol található a csomagmegőrző? Köszönöm a segítséget.
#32 - B. Attila - 2016.08.20. - 13:11
Kedves Attila!

Az érkezési terminálra kilépve, jobbra nézve látható, ahol jegyet venni a buszra.
A vasútállomáson az 1-es vágánynál van a csomagmegőrző, ill. kövesd a jelzéseket (deposito bagagli).
#33 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.08.20. - 21:38
Kedves Tibcsi!
A Hotel Lungomare-ban (Via Pistelli 105
55041 Lido di Camaiore) szállunk meg jövő héten. Azt olvastam, hogy a PisaMover busz bevisz a Pisa Centrale pályaudvarra, de onnan mivel tudunk tovább menni a szállásra?
Köszönöm a segítséget!
Böbe
#34 - Böbe - 2017.04.04. - 08:51
Kedves Böbe!

Vonatra kell szállni, és Viareggioig elmenni (illetve lehet van közvetlen busz is a reptérről Viareggioba). A viareggioi vasútállomáson fel kell szállni a 25-ös buszra, mellyel 12 megállót kell menni, Via Trieste Ang.Italica megállóig, vagy
pedig E26 busszal Via Aurelia Ang. Italica megállóig.
#35 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.04. - 19:28
Szia!
1+1 napot leszünk Pisaban,az elso nap varosnezes eszem-iszom aztan atugrunk 1 napra Firenzebe utana vissza.szeretnem kerdezni h szted a masik nap melyik partra menjunk le setalgatni?(via Livornese utcaban lesz a masodik szallasunk)
Illetve innen hogyan a legcelszerubb reggel a repterre menni?
Köszi a segítséget
T.L.Szegedről
#36 - Lukács - 2017.04.19. - 20:38
Szia!

Lásd kérlek a 18-as hozzászólást (Viareggio vagy Marina di Pisa például).
A reptérhez a pisai vasútállomásra kell visszamenni, és onnan kijutni (illetve Viareggioból van közvetlen busz is, ill. volt legalábbis biztos, de most nem találom)
#37 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.21. - 02:09
Szia,
júni 23-26 között tervezzük a kirándulást, a reptérről egyből mennénk Firenzébe 2éj, majd 25-én reggel vissza Pisába1éj. Mivel a Pisai reptér közelében van a szállás gondoltuk a Terravision busszal megoldható kényelmesen a transzfer retur és csak kis séta a reptérről (gondolom van lehetőség gyalogos közlekedésre a város felé). Viszont a Pisa Airport-Firenze buszjáratot felfüggesztették. Az Autostradale meg sokkal drágább. Van esetleg valami ötleted a költséghatékony oda és visszaútra ?
Köszi
áron
#38 - áron - 2017.04.30. - 10:10
Szia!

Ezek a lehetőségek vannak Pisa (repülőtér) és Firenze között:
- Autostradale busz: 10 EUR egy irányban
- Vonat Pisa Centrale állomásról: 8,40 EUR egy irányban
- Esetleg telekocsi: 6-7 EUR: https://www.blablacar.it/
#39 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.30. - 12:54
Szia, szeretném megkérdezni, ha átmegyünk Pisa-ból Firenzébe 1 napra vonattal, akkor melyik megállónál érdemes leszállni Firenzében, hogy a belvárosban a látnivalókat könnyen megközelítsük.
Köszönöm előre is.
üdv. Zsuzsa
#40 - Zsuzsa - 2017.05.03. - 11:59
Szia!

A Santa Maria Novella vasútállomáson.
#41 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.03. - 12:16
Köszönöm szépen a választ.
#42 - Zsuzsa - 2017.05.08. - 12:16
Kedves Tibor
Azt szeretném kérdezni,hogy a pisai toronyba a 14éves lányomnak milyen jegyet kell venni?
#43 - Csik Tibor Zoltán - 2017.06.15. - 14:08
Kedves Zoltán!

Nem látok a hivatalos oldalon se kedvezményes jegyet, lehet aztán a helyszínen mégis adnak.
#44 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.18. - 17:13
Szia!
Segítséget szeretnék kérni, Pisából szeretnék Riomaggioreba eljutni vonattal (2017. július 31-én). A trenitalia.com-on nézelődőm, de úgy látom csak átszállással lehetséges. Van esetleg jó tanácsod az odautazással kapcsolatban? (tömegközlekedéssel). Előre is köszönöm. Angéla
#45 - Angéla - 2017.07.24. - 15:26
Szia!

Igen, csak az a lehetőség van, La Spezia átszállással, arra figyeljetek, hogy lehet kevés időtök is lesz az átszállásra, pláne ha késik a vonat Pisából, ami Olaszországban jellemző.
#46 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.25. - 02:36
Kerdves Tibor,
Szeptember elő felében indulunk Cortonába, a gépünk Pisában száll le. Szeretnénk az első napon strandolni, de a csomagokat nem vinnénk magunkkal a partra. Olvastam, hogy a vasútállomáson van csomagmegörző. Azt szeretném tudni, hogy mennyire biztonságos ez a szolgáltatás. Jellemzően használják-e a turisták? A másik kérdésem az, hogy Tirrenia drága strandnak számít-e, van-e szabad strand vagy érdemes inkább máshova menni. Nem szeretnénk Pisából sokat utazni, mivel még aznap megyünk tovább. Köszönöm.
#47 - Kata - 2017.08.18. - 11:56
Kedves Kata!

Biztonságos, nem szekrények vannak, hanem beveszik a csomagokat, és kiadják. én az értékeket nem adnám azért oda be, hanem magammal vinném, bár az se jó, ha a strandon hagyjátok felügyelet nélkül.
Tirrenia déli részén vannak szabadstrandok.
#48 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.18. - 21:23
Szia Tibcsi!
érdeklődni szeretnék,Pisaból vonattal útaznánk Firenzébe jegyet vásárolhatunk-e az állomáson készpénzért vagy csak automatából?
Köszönöm a választ üdvözlettel Aranka
#49 - Somogyi Jánosné - 2017.08.29. - 18:25
Szia!

Vannak jegypénztárak a vasútállomáson.
#50 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.29. - 18:53
Kedves Tibor!
Novemberben tervezzük, hogy 2-3 napra elmegyünk Pisába. Tudna javasolni valami jó kis hotelt a belvárosban?
Szeretnénk átmenni Firenzébe! Honnan indul a vonat, ill. hol kell leszállni, s kb. mennyi az ára?
Ha Cinque Terre -re is átmennénk, ugyanaz a kérdés: vonat honnan, leszállni, kb. ár?
A választ előre is nagyon köszönöm. :-)
#51 - Valler Gabriella - 2017.10.06. - 10:40
Kedves Gabriella!

A leírásban szerepelnek ajánlott szállások, de ha konkrét elképzeléseid vannak (árkategória, szolgáltatások, speciális igények) tudok javasolni mást is.
A Pisa Centrale állomástól indul a vonat, mellyel Firenze Santa Maria Novella (smn) vasútállomásig kell menni, a jegyár regionale típusú vonatra 8,40 vagy 9,70 EUR:
http://www.trenitalia.com/tcom-en
Cinque Terre (ha Pisából gondolod): La Spezia átszállásra lesz szükséged, a menetrendet ugyanitt tudod lekeresni, pl. Monterosso célállomással, látszik az átszállás is, látható, hogy néhány vonat drágább, és csak kevéssel gyorsabb.
Ha már ott vagy, a Cinque Terre falvai között pedig szintén vonattal tudsz majd közlekedni. Jelenlegi, november 1.-ig érvényes menetrend (ha valaki később, pl. jövő nyáron olvasná):
https://goo.gl/aDgDwF
Későbbi menetrend elérhető lesz majd az oldal alján:
http://www.trenitalia.com/tcom/Treni-Regionali/Liguria/5-Terre-Express
A regionale típusú vonatokra a menetjegyet már felszállás előtt érvényesíteni kell az automatáknál!
#52 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.06. - 14:14
Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy interneten láttam, hogy novemberben van olcsó repjegy Pisa-ba. Mi a véleményed a novemberi vàroslátogatásról, idő, nyitvatartások tekintetében, iletve ha kb 5 napra mennék Te mi ajánlanál? Legyen a bázis Pisa, ha igen onnan hova tovább? Vagy inkább tovább Firenze mert az több napot ér? Köszi előre is!
#53 - Palló Nóra Palló - 2017.10.08. - 13:38
Szia!

Novemberben is nyitva vannak a nevezetességek, hasonló idő van mint Budapesten április elején szokott, a leírásban részletesen megtalálod az éghajlatot.
Pisában sokkal olcsóbb a szállás mint Firenzében, de Firenzében több napot el lehet tölteni. A környéken még rövidebb-hosszú idő alatt elérhető szép helyek például: San Gimignano, Siena, Cinque Terre, Volterra.
Illetve, pont most egészítem ki az oldalt a Pisa környéki kirándulásokkal, lásd a leírás végén.
#54 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.08. - 15:04
Szia Tibcsi!
Már több út tervezésénél nagy segítségemre voltak a válaszaid!
Január 31 és február 07 között találtam nagyon jó áron jegyet Pisába. Egy éjszakát tervezünk ott tölteni, a többit Firenzében. Mit ajánlanál a környéken megnézni ebben az ebben az időpontban? Két felnőtt (18 és 22 éves) lánnyal megyünk, nekik ez lesz a szülinapi és a ballagási ajándékuk. Először lesznek Olaszországban, ezért nagyon szeretném ha tartalmas, jó programokkal teli, élménydús lenne az utazás!
Válaszod előre is köszönöm: Marika


#55 - Marika Haszonicsné - 2017.12.26. - 12:04
Szia!

örülök, hogy hasznos információkat találsz! :)
A leírás Pisa környéke, kirándulási lehetőségek részében szerepelnek a környékbeli jó helyek. Vagy lehet ezt már láttad, de akkor konkrétan mire, milyen típusú programokra gondolsz?
#56 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.12.26. - 22:03
Sziaztok.
Segitséget szeretnék kérni a programunkmegszervezéséhez.2018.márc 30-ápr.4 között leszünk 1.éj Pisa,2éj Firenze,2éj Talente borkastélyban,autot bérelünk.
Mi az amit mi denképp nézzünk meg,és milyen sorrwndben? Nagyon köszönöm.
#57 - Gabriella - 2018.01.13. - 09:25
Szia!

Pisában: főleg a ferde torony és Piazza dei Miracoli érdekes.
Firenze: rengeteg látnivaló van, lásd a Firenze oldalon, ami titeket érdekel. Ponte Vecchio, Piazzale Michelangelo, Piazza della Signoria, dóm kupolája mindenképp a "kötelezők" között van. Sorrendet szívesen írok, ha kiválasztjátok, pontosan miket néztek meg, ill. megírod, milyen típusú látnivalók érdekelnek, csak kérlek, akkor majd a Firenze oldalon tedd fel a kérdést.
#58 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.14. - 06:40

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás