San Gimignano - Olaszország látnivalók

Utazás nyaralás info » Olaszország » San Gimignano

San Gimignano nevezetességei

San Gimignano

San Gimignano Toszkána leghíresebb falva, az egyik legnépszerűbb kirándulási lehetőség Firenzéből, és Toszkána más részeiről is. Firenzétől 52 km-re délnyugatra, Sienától 42 km-re északnyugatra helyezkedik el, Pisától pedig 79 km-re délnyugatra van. Egy 300 m magas dombon fekszik, városfal veszi körül, melynek 8 bejárata van. A középkori faluban figyelemre méltóak a Bologna látképét is meghatározó tornyok, a falu "középkori felhőkarcolói". Valamint a tornyokon kívül is máig fennmaradt középkori építészet, a falu gyönyörű elhelyezkedése, atmoszférája, valamint művészeti galériái. Ma is szinte teljesen úgy néz ki a város, mint a középkorban. Tornyai miatt "középkori Manhattan", valamint a "szép tornyok városa" néven szokták emlegetni. A tornyok a 12. század közepén kezdtek épülni, védelmi célokat szolgáltak, valamint az építő családok státusszimbólumai voltak, akik ebben is laktak - minél magasabbat tudott valaki építeni, annál inkább vagyonosnak számított. A középkorban virágzó város 72, akár 70 méter magas tornyából mára 14 maradt meg, melyek túlélték a háborúk évszázadait, ahogy San Gimignano is megőrizte középkori hangulatát, és szépségét.

San Gimignano történelmi központja a Világörökség része. A falu egyébként gyorsan bejárható, de ne csak annyi időt töltsünk itt, míg végigsietünk rajta. Maradjunk tovább, élvezni az atmoszféráját, és hogy szinte visszatértünk a középkorba. Sokan reggel jönnek, és este mennek, de érdemes megtapasztalni a falu esti hangulatát is, amikor kevesebb is a turista. Felejthetetlen élményt nyújt ide ellátogatni, Toszkánában járva különösen ajánlott.

San Gimignano már a Kr. e. 3. században is létezett, kis, etruszk faluként. A középkorban tovább fejlődött, főleg amiatt, hogy a Rómába vezető via Francigena zarándok- és kereskedelmi út egyik fontos állomása volt. 1348-ban azonban Firenze fennhatósága alá került, és a pestisjárványnak köszönhetően elnéptelenedett. Ekkor vált Firenze Toszkána legjelentősebb városává. És ennek köszönhető, hogy megmaradtak a tornyok, hiszen ezek a továbbiakban nem jelentettek veszélyt, bár ezek után néhányat alacsonyítottak.

Eljutni San Gimignanóba Firenzéből Poggebonsi-átszállással lehet. Először Firenzéből, a vasútállomás melletti buszállomásról ezzel a busszal kell menni Poggebonsiba, és ott kell átszállni egy másik, San Gimignanóba közlekedő buszra. Sienából pedig közvetlen busszal (130-as busz) ide lehet jutni, a busz menetrendje Sienából itt, vissza Sienába itt.

San Gimignano

San Gimignano, Toszkána

San Gimignano, Olaszország

San Gimignano, Toszkána, Olaszország

San Gimignano képek: Antonio Cinotti, Bernd Thaller, Stefano Costantini, Chris Wee/Flickr/Creative Commons

San Gimignano szállás

San Gimignano szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások San Gimignanóban | Szállások Firenzében | Szállások Olaszország egyéb részein is

Piazza della Cisterna és Piazza del Duomo

A Piazza della Cisterna és a Piazza del Duomo San Gimignano két főtere, melyek egymással össze vannak kapcsolva. A legszebb, legtöbbet fotózott terek. Kávéházak, éttermek, tornyok helyezkednek el a piazzákon, ezek azonban meglehetősen drágák. A Piazza della Cisterna nevét a téren álló földalatti ciszternáról kapta, mely 1287-ben épült. A Piazza del Duomo híres épülete a lejjebb bemutatott Collegiata és a 13. századi Palazzo Comunale, avagy Palazzo del Popolo. És az 1239-es Palazzo Vecchio del Podesta, és annak tornya is említést érdemel, mely valószínűleg a tér legrégebbi lakóépülete.

Piazza della Cisterna

Piazza della Cisterna. Kép: Antonio Cinotti/Flickr/Creative Commons

Collegiata

A Piazza del Duomón található templom kívülről egyszerűnek tűnik, de a belső tere gyönyörű, az egyik oldalon Ószövetségi, a másik oldalon Újszövetségi jeleneteket ábrázoló freskóiról híres. 1148-ban szentelték fel, de a 13., 14. és 15. században is újabb freskókkal bővült. Korábban székesegyházi ranggal rendelkezett. A II. Világháború károsodásai után 1951-ben restaurálták, amikor is felfedeztek egy régebbi templomot is.

Belépőjegy a dómba 2016-ban 4 EUR, 6-18 éveseknek 2 EUR, fotózni bent nem lehet.

Collegiata, San Gimignano

Collegiata. Kép: Andy Hay/Flickr/Creative Commons

Palazzo Comunale, Museo Civico és Torre Grossa

Az 1300-ban befejezett, 54 méter magas Torre Grossa San Gimignano legmagasabb ma is álló tornya, valamint az egyetlen torony, amely megmászható. A 254 lépcső (valamint a végén egy kis létra) leküzdése után csodálatos a kilátás a falura, és a toszkán vidékre. Mindenképp érdemes felmenni! Egy gyönyörű, 1323-ban épített, Szűz Mária freskóval díszített udvaron keresztül áthaladva kezdődhet a mászás. A belépőjeggyel megtekinthető az ugyanabból az udvarból elérhető Museo Civico is, ahol freskók, valamint sienai és firenzei festők képei láthatók.

Belépőjegy 2016-ban 6 EUR (időszaki kiállítások idején 7,50 EUR), 6-17 éveseknek 5 / 6,50 EUR. A jegy 2 napig érvényes, a torony, és a Museo Civico mellett San Gimignano összes múzeumába belépést biztosít.

Palazzo Comunale

Torre Grossa kilátás, San Gimignano

Palazzo Comunale, valamint kilátás a Torre Grossából. Képek: schoeband, Guillaume Baviere/Flickr/Creative Commons

Sant'Agostino templom

A Collegiata után a 2. legnagyobb templom a faluban, San Gimignano 3. legfontosabb látnivalója. A Piazza della Cisternától északra helyezkedik el, onnan 5 perc gyaloglás. 1298-ban szentelték fel. Az egyszerű homlokzat itt is freskókkal borított belső teret rejt. Bár nem olyan szép, mint a Collegiata, de annál sokkal nyugodtabb, békésebb ez a kis templom. Maga a tér is, ahol áll, csendes és békés. Sokan már ide nem jönnek el, csak San Gimignano főterét nézik meg - pedig érdemes erre is elsétálni.

Ingyenes a belépés, a világításhoz, hogy láthassuk a freskókat, azonban 50 centet kell bedobni. A templom minden nap 12:00-15:00 között zárva!

Sant'Agostino templom

Sant'Agostino templom. Kép: David Bramhall/Flickr/Creative Commons

Rocca di Montestaffoli

Ehhez az 1353-ban épült, dombon fekvő várhoz a Piazza del Duomótól, a jelzéseket követve mászhatunk fel. A városra, és környékére irányuló gyönyörű kilátás miatt érdemes feljönni - mindez ingyenes.

Kilátás San Gimignanóra a Rocce di Montestaffoliból

Kilátás San Gimignanóra a Rocca di Montestaffoliból. Kép: Beth/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás