San Marino látnivalók, érdekességek

San Marino útikalauz, nevezetességek

San Marino

San Marino a világ legrégebbi, ma is működő köztársasága: már 301 óta köztársaság! A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis az egész állam egy másik ország területén belül van: teljes mértékben körülöleli Olaszország. 61 km2-es területével Európa 3. legkisebb állama - a Vatikánnál 139-szer, Monacónál 31-szer nagyobb (Budapest legnagyobb kerületének, a XVII. kerületnek a területét pedig mindössze 6 km2-el haladja meg).

San Marino az országnak, és annak fővárosának is a neve. Az azonos nevű, a Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő San Marino város az, ami leginkább érdeklődésre tart számot a miniállamban, és amely, a Monte Titanóval együtt a világörökség része. Ennek a résznek a területe mindössze 7 km2.

San Marino egy tiszta, hangulatos, egyesek számára mesebelinek tűnő ország. Fővárosának városközpontjában jó néhány órát el lehet sétálgatni, és csodálni, többek között, a szép, rendkívül jó állapotban lévő régi épületet, kastélyt, vagy a gyönyörű kilátást. Elsősorban azok fogják tehát San Marinót érdekesnek találni, akik a történelmet, a hangulatot, a régi épületeket, és a kilátást kedvelik. Vannak olyanok is, akik szerint San Marino unalmas program, és 1-2 óra elég is. A legtöbbek számára ugyanakkor nagy élmény idelátogatni. Keveredik itt a középkori, illetve, a sok boltnak és étteremnek köszönhetően, a nagyon is mai hangulat. Van, akinek olyan érzése van mintha visszament volna a középkorba, mások pedig úgy érezhetik, mintha egy film díszletei között sétálgatnának. Ugyanakkor, San Marino rendkívüli módon a turizmusra épülő hely, ahol sok turistával, és szuvenírbolttal találkozhatunk (melyek között azért sok érdekes, ill. furcsa is van, pl. számos fegyverbolt).

San Marino

San Marino. Kép: fdecomite/Flickr/Creative Commons

Szállások | Guaita torony | Cesta torony | Piazza della Libertá | Palazzo Pubblico | Basilica di San Marino | Museo di Stato | Eljutás, közlekedés | San Leo | Hozzászólások

San Marino és Olaszország szállás

Szállások Olaszországban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

San Marino szállások | Riccionei szállások | Szálások Riminiben | Szállások további olaszországi helyeken..

Guaita torony

San Marino 3 tornyából 2 látogatható. Az első a Guaita, a leghíresebb, legtöbbet fényképezett, legrégebbi. Valamint a legszebb, leginkább látogatásra érdemes is ez. San Marino zászlaján és címerén is szerepel. A főtérről indulva ezt is érjük el elsőnek. A Guaita torony a 11. században épült, rövid ideig börtönként is funkcionált, de számos átépítés utáni mai formáját csak a 15. században érte el.

A torony 4,50 EUR-ért (6-12 éveseknek és 65 év felettieknek 3,50 EUR) látogatható, melyből 1,50 EUR-t visszakapunk, ha a kártyát visszaadjuk. A 10,50 EUR-s (szintén 1,50 EUR-s letéti díjat tartalmazó), lila színű, kombinált múzeumbérlettel pedig San Marino mindkét tornyát megtekinthetjük, valamint a Palazzo Pubblicot, a Museo San Fransescot, és a Museo di Statót is. A torony tetejére érve remek a kilátás a másik 2 toronyra, az óvárosra, a hegyekre, és a tájra, Rimini irányába, szép időben pedig a tengerpartra is. Nyitvatartás szeptember 18.-június 19. között 9:00-17:00, június 20.-szeptember 17. között 8:00-20:00, pénztárzárás minden esetben fél órával korábban.

Guaita torony

Guaita torony - a Cesta toronyból fényképezve. Kép: Christoffer Sundby/Flickr/Creative Commons

Cesta torony

A 13. századi Cesta torony egy római erőd romjaira épült. 1925-ben restaurálták, hogy ismét a régi fényében tündököljön. Az első toronyhoz hasonlóan látogatható, fegyvermúzeum működik benne. A múzeumban több mint 1550 kiállítási tárgy tekinthető meg a középkortól a 19. század elejéig. Innen is csodálatos a kilátás, sőt, innen készülnek San Marino képeslapi képei, mivel rálátni a Cesta toronyra is. Belépőjegy ugyanannyi, mint a Guaita toronyba.

Cesta torony

Cesta torony, San Marino

Cesta torony - a Guaita toronyból fényképezve. Kép: Christoffer Sundby/Flickr/Creative Commons ; Úton a Guaita toronytól a Cesta toronyhoz. Kép: IVAN 63/Flickr/Creative Commons

Piazza della Libertà

Ez San Marino kis főtere, ahol a Palazzo Pubblico és San Marino neoklasszikus, 1876-os szabadságszobra áll. Szép kilátás, és látványos épületek jellemzik. San Marino minden látványossága a főtértől rövidebb-hosszabb gyaloglásra található.

Piazza della Liberta, San Marino

Piazza della Libertá. Kép: Matvey Smychkov/Flickr/Creative Commons

Palazzo Pubblico

San Marino látványos városházája és parlamentje 1884-1894 között épült. San Marino szívében, a Piazza della Libertàn, a bazilika közelében áll. 1996-ban a híres olasz építész, Gae Aulenti vezetésével restaurálták. Június eleje és szeptember vége között, 9:30-13.30 és 14:30-18:30 között a Palazzao Pubblico előtt fél óránként őrségváltás tekinthető meg. A Palazzo Pubblico is megnézhető berülről, bár nem érdemes kifizetni a belépőt - ugyanakkor a 10,50 EUR-s kombinált jegybe az ide belépés is beletartozik.

Palazzo Pubblico, San Marino

Palazzo Pubblico. Kép: Jan Krómer/Flickr/Creative Commons

Basilica di San Marino

San Marino legnagyobb templomát 1826-1838 között, neoklasszikus stílusban építették. Helyén már a 4. században is templom állt, ami azonban a 19. század elejére olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani.

Ingyenes a belépés, érdemes bemenni és megnézni az enteriőrt, a festményeket és a szobrokat a viszonylag egyszerű, nem éppen túldíszített templomban (rövidnadrágban, fedetlen vállal a belépés ugyanakkor nem engedélyezett). A bazilika mellett egy másik templom, az 1689-es Chiesa dei San Pietro látható.

Basilica di San Marino

Basilica di San Marino. Kép: Vladimir Varfolomeev/Flickr/Creative Commons

Museo di Stato

San Marino 1899-ben nyílt állami múzeumában a miniállam történelmét ismerhetjük meg. Az újkőkorszak és a kora középkor közötti időszakot felölelő régészeti leleteket, festményeket, szobarakat, régi san marinói pénzérméket tekinthetünk meg benne. Elsősorban a történelem iránt érdeklődőknek ajánlott. Belépőjegy 4,50 EUR, de érvényes ide a Guaita toronynál említett 10,50 EUR-s kombinált belépőjegy. Nyitva szeptember 18.-június 19. között 9:00-17:00 (pénztárzárás: 16:30), június 20.-szeptember 17. között 8:00-20:00 (pénztárzárás: 19:30)

San Marino eljutás, közlekedés

  • San Marino autóval Riminitől 20 km-re / 30-40 perces útra, Riccionétól 23 km-re, Cattolicától pedig 31 km-re van.
  • Parkolni a városközpont közelében, több helyen is lehet, és sok is a parkolóhely, a legközelebb akár a városfalak mellett. Az összes parkoló EZEN a térképen látszik. Parkolási díjak: 1 óra 1,50 EUR, 2 óra 3 EUR, 3-5 óra 4,50 EUR, egész napra 9 EUR. Aki nem szeretne felautózni, ill. fél, hogy nem lesz parkolóhely, az parkolhat Borgo Maggioréban is, ahonnan libegővel lehet feljutni San Marinóba. A libegőállomás környékén 3 parkoló is található. A libegő 2 perc alatt felér a miniállamba, a vonaljegy ára 2,80 EUR, retúr 4,50 EUR (gyerekeknek 120 cm-es magasság alatt ingyenes)
  • Eljutás busszal: Riminiből 72-es busszal lehet eljutni San Marinóba. A busz a vasútállomás közeléből, a Burger King elől, pontosan INNEN indul. A jegyár egy irányba 5 EUR, retúr 9 EUR. Jegyek vehetők a buszmegállóban, valamint Riminiben a turisztikai irodában. A busz menetrendje ITT látható (aki nem szeretne San Marinóban aludni, le ne késse az utolsót, mivel taxival vissza Riminibe meglehetősen drága az út).
  • Vonattal: a legközelebbi vasútállomás Rimini, ahonnan az előbbiekben említett busszal lehet San Marinóba jutni.
  • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

San Marino libegő

Borgo Maggiore-San Marino libegő. Kép: Birgit Juel Martinsen/Flickr/Creative Commons

San Leo és erődje

A hangulatos középkori falu, San Leo, és 15. századi erődje, a Forte di San Leo már nem San Marino része. Ugyanakkor itt említjük meg, mivel Rimini környékén nyaralva San Leo is egy fantasztikus kirándulási lehetőség. San Marino mellett San Leót is érdemes tehát útba ejteni. A falu szép templomokkal, hangulatos utcákkal és terekkel rendelkezik. De a legfőbb látványosság a felette magasodó erőd. A nagy erőd San Leóból busszal és gyalog is elérhető. A belépő 8 EUR. Érdemes tiszta időben jönni a legszebb látványhoz.

San Leo San Marinótól 21 km-re, míg Riminitől 34 km-re helyezkedik el. Riminiből a nyári szezonban busszal is ide lehet jutni.

San Leo

San Leo, Olaszország

San Leo, és felette erődje ; San Leo látványa az erődből. Képek: Anguskirk/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás