Siena látnivalók

Siena nevezetességei, bemutatása

Siena

A toszkánai Siena San Gimignanótól mindössze 42 km-re északnyugatra, Firenzétől 63 km-re, Bolognától 166 km-re délre, míg Pisától 105 km-re délkeletre helyezkedik el. Lakossága 53 ezer fő. A gótikus város óvárosa a világörökség része, ma is a középkori városmagvat és épületeket láthatjuk. Itt szinte mintha visszamennék a középkorba, és egy középkori városban sétálgatnánk, így a szűk utcákon sétálva elképzelhetjük milyen volt az élet évszázadokkal ezelőtt. Igaz, akkor még nem járták ennyien az utcákat, mint manapság a rengeteg turista. A középkori virágzás után Siena elszegényedett, elnéptelenedett, ez az oka, hogy a középkori épületek megmaradtak, nem kerültek a helyükre modernek. Ezt ma is igyekeznek fenntartani, a turizmus virágzásának köszönhetően előírják, hogy az óváros új épületeinek is meg kell tartaniuk a városképet. A középkori hagyományok is tetten érhetők, például a Palio lovas versenyben, melyet minden évben kétszer, július 2.-án, és augusztus 16.-án tartanak. A három dombra épült óvárosba autók (és taxik) nem hajthatnak be, tehát a városnézés egyesek számára nem is annyira könnyű. Mindezek mellett, remek gasztronómia, finom falatok, és felkapott üzletek is várják a látogatókat.

Érdemes tehát Toszkánában járva Sienát is meglátogatni, Firenzéből pl. másfél óra alatt elérhető vonattal (a S. M. Novella vasútállomástól) vagy busszal (a Santa Maria Novella pályaudvar közelében, a Via Alamannin taláható buszpályaudvartól). A sienai buszállomás közelebb található a városközponthoz mint a vasútállomás, így aki busszal érkezik, annak kevesebbet kell gyalogolnia.

Szállások | Duomo | Piazza del Campo | Torre del Mangia | Palazzo Pubblico | Santa Maria della Scala | Palio | Hozzászólások

Siena szállás

Szállások Sienában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Sienában | Szállások Olaszország egyéb részein is

Duomo

Rengeteg olasz városhoz hasonlóan itt is a Duomo az egyik fő látnivaló. A sienai 1196-1348 között épült. Elképesztően gyönyörű, és emellett egészen egyedi és különleges, kívül-belül egyaránt. Olaszország, sőt, a világ legszebb templomai közé sorolják. 14-16. századi mozaikpadlója Olaszországban az egyik legszebb. A dóm másik ékessége Donatello 60x60 centiméteres bronzszobra, a Heródes lakomája, valamint Bernini és Michelangelo szobrai.

A Duomo egyik oldalszobájában elhelyezkedő Piccolomini könyvtárat is kötelező megnézni, melyet Pinturicchio freskói ékesítenek.

A dóm földalatti kriptáját (a templomon kívülről, annak hátsó részétől elérhető) 2001-es ásatások folyamán tárták fel, fő attrakciói régi freskói. A kripta hűvöse is nagyon kellemes meleg nyári napokon.

A dóm múzeuma, a Museo dell'Opera Metropolitana egy egyházi, vallásos múzeum, hívőknek (is) ajánlott. A dóm eredeti rózsaablakait, régi oltárát, szobrokat, és festményeket tartalmaz. A múzeumból, múzeumbelépővel érhető el a Facciatone, Sienára irányuló csodálatos kilátással.

A dóm San Giovanni keresztelőkápolnája a dóm hátsó részéről érhető el, nem külön épület. 1316-1325 között épült. Gazdagon díszített, reneszánsz művészeti alkotások, mint Donatello bronzszobra, valamint Pinturichio freskói csodálhatók a keresztelőkápolnában, de kevésbé díszített mint maga a dóm.

Belépőjegy (2017): Dóm 4 EUR (június végétől július végéig 7 EUR). Kripta: 8 EUR. Múzeum+panoráma: 7 EUR. San Giovanni keresztelőkápolna: 4 EUR. Mindenhova érvényes kombinált belépő: 15 EUR (ill., időszakoktól függően, 13 vagy 8 EUR).

Nyitvatartás: Duomo, könyvtár, múzeum, panoráma, kripta, keresztelőkápolna: Március-november: 10:30-19:00, ünnepnapokon: 13:30-18:00. November-február: 10:30-17:30, ünnepnapokon 13:30-17:30. December 26.-január 6.: 10:30-18:00, ünnepnapokon 13:30-17:30. Utolsó belépés mindig fél órával a zárás előtt.

Siena Duomo

Duomo, Siena

Duomo, Siena

Siena Duomo. Képek: Rutger Blom, Sean X Liu, faungg's photos/Flickr/Creative Commons

Piccolomini könyvtár, Siena

Piccolomini könyvtár. Kép: Steffen Ramsaier/Flickr/Creative Commons

Piazza del Campo

A Piazza del Campo a városközpont kagylóformájú főtere, Európa egyik legszebb középkori tere. Jelenlegi formáját a 13-14. században nyerte el. Piacként is működött, emellett Siena központi tereként kivégzések, bikaviadalok színhelye volt. Itt áll a lejjebb külön bemutatott Torre del Mangia, és Palazzo Pubblico, és itt tartják a lejjebb szintén külön leírásra kerülő Paliót. A tér északnyugati részén elhelyezkedő szökőkút, a Fonte Gaia 1419-es, a Michelangelo előfutárának tartott Jacopo della Quercia tervezte.

A tér szépségeinek megtekintése után, a Piazza del Campo kávézóiban, fagyizóiban, éttermeiben, pizzériáiban figyelhetjük a helyiek, és a turisták sürgését-forgását. Bár ezek drágábbak, mint a környező utcákban lévők, csupán azért mert a téren vannak. A térről kiinduló utcákon is érdemes sétálgatni.

Piazza del Campo

Piazza del Campo. Kép: PhilipC/Flickr/Creative Commons

Torre del Mangia

A Piazza del Campón magasodó torony 88 méteres. A mellette álló városháza harangtornya. 1338-1348 között épült. Megépítése idején Olaszország egyik legmagasabb, nem egyházi tornya volt. Ugyanolyan magasra építették, mint a Duomot, hogy ezzel is jelezzék, hogy az egyház és az állam egyenlő. A 393 meredek és szűk lépcsőn (kisgyerekkel nem ajánlott) történő mászás után csodálatos panorámakilátásban gyönyörködhetünk. A torony tetején maximum 15 percet engedélyezett eltölteni.

Belépőjegy (2017): 10 EUR. 11 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: November 16.-február 28.: 10:00-16:00 (pénztárzárás: 15:15). március 1.-november 15.: 10:00-19:00 (pénztárzárás: 18:15).

Torre del Mangia

Torre del Mangia, kilátás

Torre del Mangia, és kilátás onnan. Képek: Dennis Kline, ToBe Photo/Flickr/Creative Commons.

Palazzo Pubblico

Ez a Torre del Mangia mellett elhelyezkedő palota. Építése 1297-ben kezdődött, a sienai kormányzat: a Podestá és a Kilencek Tanácsa működött benne, és ma is a sienai városházának ad otthont. A palazzoban híres freskók láthatók Ambrogio Lorenzettitől, Simone Martinitől, és Duccoóból. A palotában működik a Museo Civico, a város kincseivel, ékszerekkel, koronával.

Belépőjegy a múzeumba (2017): 9 EUR. 11-19 éveseknek és 65 év felett 8 EUR. 11 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: November 1.-március 15.: 10:00-18:00 (pénztárzárás: 17:15). Mácius 16.-október 31.: 10:00-19:00 (pénztárzárás: 18:15). Karácsonykor zárva.

Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico. Fotó: jimforest/Flickr/Creative Commons

Santa Maria della Scala

A korábbi szegények kórháza, ahol árvákat, szegényeket, zarándokokat láttak-, és szállásoltak el, ma múzeumként működik. Európa egyik legrégebbi kórháza, valószínűleg már a 12. században működött. A dómmal szemben áll. A komplexum számos múzeumból és szép emlékmű részekből áll. A látogatás során megtekinthetők a freskók, az oltárképek, a kápolnák, és a sekrestyés. Régészeti, gyerekművészeti múzeum, kortárs művészeti központ, és könyvtár is működik itt.

Egy érdekes, kissé kaotikus, és jó értelemben vett furcsa élmény is megnézni - olyan érzésünk lehet, hogy csak itt ne felejtsenek minket éjszakára. Ebben a múzeumban nincs tömeg. 12 ezer km2-nyi terület járható be, 4 szinten, melyek közül 2 föld alatti.

Belépőjegy (2017): 9 EUR. 11-19 éveseknek és 65 év felett 7 EUR. 11 év alatt ingyenes.

Nyitva tartás: Hétfő, szerda, csütörtök: 10:00-17:00. Péntek: 10:00-20:00. Szombat, vasárnap: 10:00-19:00. Keddenként zárva.

Santa Maria della Scala, Siena

Santa Maria della Scala, Siena

Santa Maria della Scala. Képek: Davide P., David Bramhall/Flickr/Creative Commons

Palio

A Piazza del Campón megtartott Palión Siena városnegyedei (contrada) versenyeznek egymással lovasverseny keretében. De ez nem egy akármilyen lovasverseny: a lovasok nyereg nélkül ülnek a lóra, a verseny rendkívül izgalmas, gyors, veszélyes és erőszakos, a fizikai kontaktus is engedélyezett. A 17 városnegyedből 10 versenyezhet, melyet sorsolással döntenek el, de az előző év azonos időszakában kimaradt 7 automatikusan részt vesz, így csak további hármat sorsolnak. Minden évben kétszer, július 2.-án és augusztus 16.-án, este tartják meg, mely előtt díszmenet keretében a térre vonulnak a lovasok. De mindig az előtte való nap gyakorlás van, amikor kisebb a tömeg, és az előző napok is már a Palio szellemében telnek, maga a verseny mindössze 90 mp.

A Palio nem egy turistalátványosság. Olyan formában semmiképp sem, mint a mai lovagi tornák, vagy autentikusnak mondott, de csak a turisták számára megrendezett különböző előadások. A Palio Siena életének része, a máig a helyiekkel élő tradíció, hagyományok és történelem megtestesülése, mely a 12.századig nyúlik vissza. Amit akkor is megtartanának, ha egyetlen turista sem látogatna rá. Sőt, nem is kifejezetten örülnek a sienaiak a pont a Palio idején érkező látogatóknak. Érdemes a paliót megtekintve elvegyülni, nem feltűnősködni, nem állandóan fotózni, és tisztelni a helyiek hagyományát. A palio idején egyébként Siena különösen pezsgő, és élettel teli. A verseny fontosságát mutatja, hogy július 2., és augusztus 16., a palio napjai munkaszüneti napok Sienában.

Palio, Siena

Palio, Siena

Palio, Siena

Palio, Siena. Képek: Janus Kinase/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Csak a Dómba 2015 októberében 7 euró volt a belépő, kombinált jegyet 12 euróért ajánlottak. Ugyanakkor van családi jegy is, 25 euróért bemehettünk öten a három gyerekkel. Ez a Toszkánában látott legszebb templom.
#1 - Ibolya - 2015.10.29. - 21:56
üdv!
Most voltam villámlátogatáson egy körút keretében a városban.Ugye busszal voltam,így ebben az időben meg lehetett állni a fenti erőd melletti parkolóban.Nagyobb járművekkel (kisbusz ,lakókocsi a lenti buszos parkoló ajánlott)igaz most még nincs idény így fent is megállhatunk.Az erőd majd a focipálya mellett elsétálva először az ingyenes San Domenico-ba érdemes betérni.Innét kijöve tartsunk jobbra a városi panoráma irányába (Via Camporegio).Ezután figyeljünk jobbra,ott lesz egy lépcsősor.Itt menjünk le.Forduljunk balra ,itt a Fontebranda szökőkút.Majd menjünk a Via Santa Caterinán egészen a Sant Antonio-ig.Itt erre forduljunk balra rá madj menjünk egyenesen.Baloldalt lesz a Santa Caterina.Ezen az utcán végigmenve jutunk a Via della Sapienzára.Itt jobbra és csak egyenesen.és eljutunk a Palazzo Salimbeni-ig.Via Banchi di Sopran-n haladva elmegyünk a Piazza Tolomei mellett,majd a Via di Cittát elérve balra menve a főteret.Costa Barbieri majd Via dei Pellegrini.Feltűnik a Duomo.
A Torre del Mangia udvarába tábla mutatja a jegyvétel helyét.Egyszerre 25 ember mehet 15 percre.Siena utcái egyébként jój el vannak látva táblákkal.
#2 - tamás - 2017.05.27. - 21:57
Szia!

Köszi a hasznos és érdekes beszámolót minden látogató nevében is! :)
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.28. - 21:18
A Domhoz a belepot hol lehet megvenni, es elore le kell e foglalni?
#4 - orsi - 2017.08.02. - 20:10
Nem muszáj előre megvenni. Online foglalni itt, csak kombinált belépőt lehet, csak a katedrálisba nem lehet online venni: https://goo.gl/9upRmQ
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.03. - 00:49
koszonom , Tibcsi. valoszinu az lesz h odamegyunk, remeljuk kapunk jegyet, es bejutunk mindenhova :)
#6 - orsi - 2017.08.05. - 15:55

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás