Torino látnivalók

Torino nevezetességei, bemutatása

Torino

Torino a francia-olasz határtól 100 km-re, Milánótól 140 km-re helyezkedik el. A város az Alpokhoz is közel található, mely Torinóból jól látható. A város másik meghatározó természeti adottsága a Torinót kettéosztó Pó-folyó. Torino, Róma, Milánó, és Nápoly után Olaszország 4. legnagyobb és legnépesebb városa. Lakosainak száma 912 ezer fő. Észak-Olaszország egyik fontos gazdasági és kulturális központja, az egyesített Olaszország első fővárosa, gazdag és nagy múltú kultúrával, és művészettel. Fontos gazdasági, és ipari központ, híres pl. a FIAT-ról, a Martiniről, és persze a Juventus FC-ről is.

Milánó és Róma után Olaszország 3. legfontosabb városa. Nem egy tipikus olasz város, színes épületekkel, mely turisztikailag a leglátogatottabbak, leghíresebbek között lenne. De egyáltalán nem csúnya, mint egyesek gondolják, akik még nem jártak ott, ma már egyáltalán nem "iparváros", mint néhányan gondolnák. Elegáns, fehér épületei, széles sugárútjai, árkádjai, melyek alatt elegáns üzletek működnek, a francia városokhoz, pl. Párizshoz teszik hasonlóval. Természeti környezete, az Alpoknak köszönhetően gyönyörű. Egy kifejezetten arisztokratikus és elegáns város. Torino a slow food mozgalom, és az olasz kávékultúra központja, mindezekben pedig Bécshez hasonlítható. Torino sokat nyújt tehát vásárlás, gasztronómia, izgalmas látnivalók, és történelmi emlékek terén.

Szállások | Mole Antonelliana | Egyiptomi Múzeum | Autó múzeum | Via Roma, Piazza San Carlo, Piazza Castello | Királyi palota | Piazza Vittorio Veneto | Parco del Valentino és Borgo Medievale | Basilica di Superga | Santuario della Consolata | Juventus stadion | Tömegközlekedés | Hozzászólások

Torino szállás

Szállások Torinóban: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Torinóban | Szállások Olaszország egyéb részein is

Mole Antonelliana

A Mole Antonelliana Torino egyik fő látnivalója, és igazi szimbóluma. 167,5 méteres magasságával Torino egyik legmagasabb épülete, és a világ legmagasabb múzeuma. 1863-1889 között épült, eredetileg zsinagógának szánták, de Torino városa még az építés közben megvásárolta. Ma a nemzeti filmművészeti múzeum (Museo Nazionale del Cinema) othona, és emellett csodás kilátást nyújt a városra.

A kilátóba panorámalifttel lehet felmenni. Fentről csodálatos a 360°-os kilátás a Torinóra, és tiszta időben az olasz Alpokra.

A múzeum 2000-ben nyílt meg, Európa valószínűleg legjobb filmes múzeuma, Olaszország 13. leglátogatottabb múzeuma. A különleges múzeumban megismerhetjük a mozi múltját, valamint filmrészleteket is láthatunk. Filmes plakátok, képek, és egyéb relikviák is kiállításra kerültek. Nem csak egy "statikus" múzeum: rendkívül interaktív, felnőttek és gyerekek számára is szórakoztató. Filmrajongók, vagy a filmek iránt kicsit is érdeklődők számára kötelező!

Eljutás: Busz: ST1, 18, 24, 68, 93B. Villamos: 16CS. Cím: Via Montebello, 20.

Belépőjegy (2018): Múzeum: 10 EUR. 26 éven aluli diákok és 65 éven felüliek számára 8 EUR. 6-18 éveseknek: 3 EUR. 6 év alatt ingyenes. Panorámalift, kilátás: 7 EUR. 6-18 éveseknek, 26 éven aluli diákoknak és 65 éven felülieknek: 5 EUR. 5 év alatt ingyenes. Múzeum + panorámalift, kombinált belépő: 14 EUR. 26 éven aluli diákoknak és 65 éven felülieknek: 11 EUR. 6-18 éveseknek: 8 EUR. 5 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfő, szerda, csütörtök, péntek, vasárnap: 9:00-20:00. Szombat: 9:00-23:00. Keddenként zárva!

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana. Képek: Stijn Nieuwendijk, Gianfranco Goria/Flickr/Creative Commons

Egyiptomi Múzeum / Museo Egizio di Torino

A világ második legnagyobb, Európa legfontosabb, és 1824-es megalapításával, a világ legrégebbi egyiptomi gyűjteménye több mint 30 ezer ősi egyiptomi kiállítási tárgyat mutat be. Itt található a legrégebbi ismert halottak könyve példány, jelentős festmények, szobrok, sírok, papiruszok. A gyűjtemény kronologikus sorrendben kerül bemutatásra Kr. e. 4. századtól Kr. u. 3. századig. 50 millió EUR-s, 5 évig tartó felújítás után 2015. áprilisában nyílt teljes egészében újra.

Eljutás: Busz: ST1, ST2 Cím: Via Accademia delle Scienze, 6, 10123.

Belépőjegy (2018): 13 EUR. 15-18 éveseknek: 9 EUR. 6-14 éveseknek: 1 EUR. 6 éven alul ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfő: 9:00-14:00. Kedd-vasárnap: 9:00-19:30.

Egyiptomi Múzeum, Torino

Torinói Egyiptomi Múzeum. Kép: FouPic/Flickr/Creative Commons

Autó Múzeum / Museo dell'automobile

A múzeumban 80 márka kb. 200 típusa található meg, 19 ezer m2-en, 3 szinten. Olasz autók (pl. (Bernardi, Ferrari, Fiat, Alfa Romeo), köztük több az elsők közül, mellett francia, angol, német, spanyol, amerikai és lengyel gyártmányok is kiállításra kerültek. Nagyon érdekes múzeum a (nem csak) a régi autók kedvelői, és gyerekek számára. A klasszikus kocsik ellenére a múzeum rendkívül modern és informatív. A városközpontból kissé kiesik, de megéri ide kijönni.

Eljutás: Metró: Lignotto állomás, majd 900 m gyaloglás. Busz, villamos: 1, 18, 34, 35, 42. Cím: Corso Unità d'Italia 40, 10126.

Belépőjegy (2018): 12 EUR. 6-14 éveseknek és 65 éven felülieknek: 8 EUR. 6 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfő: 10:00-14:00. Kedd: 14:00-19:00. Szerda, csütörtök, vasárnap: 10:00-19:00. Péntek, szombat: 10:00-21:00.

Autó Múzeum, Torino

Museo dell'automobile

Museo dell'automobile, Torino. Képek: Alexander Schimmeck/Flickr/Creative Commons

Via Roma, Piazza San Carlo, Piazza Castello

Érdemes egy sétát tenni a Via Román, így láthatjuk, mennyire elegáns is Torino. A Via Roma a Piazza Carlo Felice és a Piazza Castello között húzódik, érintve a 17. századi Piazza San Carlót, Torino egyik legszebb terét, melyet minden turistának érdemes meglátogatni. Bronzszobrai, és ikertemplomai is igazán szépek. Árkádjai alatt Torino legrégebbi kávézói vannak - de az itteni kávézók, éttermek, sokkal drágábbak, mint a Piazza San Carlótól távolodva, és egyáltalán nem is érik meg az árukat, sokkal jobbakat lehet találni máshol.

A Via Roma északi végén a Piazza Castello van, ahol a Palazzo Reale, azaz a királyi palota áll (lásd a következőkben), valamint a Palazzo Madama, a Teatro Regio di Torinio, és a Biblioteca Reale, ahol Leonardo da Vinci önarcképe látható. A Piazza Castello közvetlen közelében fekszik a királyi palota, és a Piazza del Duomo is, ahol Torino 1491-1498 között épített katedrálisa áll. Itt tekinthető meg alkalmanként (néhány évente, pár hónapig) a Torinói lepel.

Via Roma, Torino

Via Roma, Torino

Via Roma. Képek: Nicola, linuzzz

Piazza San Carlo

Piazza San Carlo

Piazza San Carlo. Képek: FélixGP, Alexander Schimmeck/Flickr/Creative Commons

Királyi palota / Palazzo Reale

A 16. században épített, a 17. század folyamán átépített palotában festmények, elegáns csillárok, szobrok, kerámiák, minőségi bútorok és falvédők csodálhatók meg, a palotát mindenhol arany díszíti. Ugyanakkor nem annyira díszes és elegáns mint néhány más olasz, és más országban lévő palota, de annál sokkal szebb, mint amit a külső részére tekintve gondolnánk.

A királyi palota egyik leghíresebb része, a királyi fegyvertár, azaz a Armeria Reale, ahol Európa egyik legjobb fegyvergyűjteménye tekinthető meg. A kifejezetten nagy kiállítás érdekes fegyvereket és páncélokat mutat be, a királyi palotát végigjárva ide jutunk, érvényes ide is a királyi palota belépőjegy.

A királyi palota belépőjeggyel tekinthető meg a 2014 óta átköltöztetett, ma már a palotában működő Galleria Sabauda is, ahol holland mesterművek, így, többek között, Rembrandt, Botticelli, Jan van Eyck, Antohny van Dyck, Gernt Dou, Giovanni Bellini, Veronese, és Tintoretto festményei nézhetők.

Eljutás: Busz: 11, 27, 51, 57, 92. Villamos: 4, 6. Cím: Piazzeta Reale, 1, 10122 / Piazza Castello.

Belépőjegy (2018): 12 EUR. 18-25 éveseknek: 6 EUR. 18 év alatt ingyenes. Minden hónap első vasárnapján ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfőnként zárva. Kedd-vasárnap: 9:00-19:00 (utolsó belépés: 18:00). Zárva: január 1., május 1., december 25.

Királyi palota, Torino

Armeria Reale

Királyi palota, és Armeria Reale. Képek: Elena Gabrielli, Pablo Torres/Flickr/Creative Commons

Piazza Vittorio Veneto

A Piazza San Carlos és Piazza Castello mellett egy harmadik tér, melyet érdemes megnézni Torinóban. A Piazza Castellotól, a Via Pón keresztül szép út vezet erre a térre, a Via Pón érdekes üzletek kirakatait is nézhetjük. A Piazza Vittorio Veneto Torino éjszakai életének a központja, fiatalok kedvelt találkozóhelye. A tér két oldalán lévő árkádok alatt kávézók, éttermek működnek. Látható innen a Pó-folyó is, és a környező dombok.

Piazza Vittorio Veneto, Torino

Piazza Vittorio Veneto. Kép: Michiluzzu/Flickr/Creative Commons.

Parco del Valentino és Borgo Medievale

A Piazza Vittorio Veneto megtekintése után érdemes a Pó partján déli irányba tovább sétálni, így 1 km után a Parco del Valentinóba jutunk. A 42 hektár területű park öreg fái alatt árnyékba húzódhatunk a meleg nyári napokon, de minden évszakban egy kifejezetten szép, pihentető hely. Szép virágok, kis hidak színesítik. A hangulat is remek, nyaranta itt isznak az emberek, és éjszakai szórakozóhelyek is vannak a park területén. A parkból hajókirándulások is indulnak a Pó-folyón.

A parkban megtalálható Borgo Medievale egy "középkori", valójában 1884-ben, a torinói expóra épített falu. Egy mesterséges "középkori Disneylandnek" mondható, egy 15. századi középkori falu rekonstrukciója, mely az épületek mellett a középkori életet is bemutatja. Van, akinek tetszik, van, aki nem kedveli, de ha a parkban vagyunk, mindenképp nézzük meg ezt is.

Borgo Medievale, Torino

Borgo Medievale. Kép: Jim Linwood/Flickr/Creative Commons.

Basilica di Superga

Az 1717-1731 között épült templomot Filippo Juvarra tervezte. 75 méter magas, 51 méter széles. A 672 méter magas Superga domb tetején áll, így csodálatos innen a kilátás is Torinóra, a Pó-folyóra, és a környező hegyekre - pláne a templom, 131 lépcső megmászása után elérhető dómjának a tetejéről. Főleg emiatt érdemes ide feljönni. A kilátás élvezetéhez tanácsos napos időben érkezni. A bazilika mögött az 1949-ben itt, repülőgéppel lezuhant, és elhunyt, egymás után ötször olasz bajnoki címet szerzett Grande Torino labdarúgócsapat emlékműve látható.

Eljutás: 15-ös, 61-es, vagy 68-as busz a belvárosból, Sassi megállóig. Ezek után, a piazza Gustavo Modenától siklóval (Tranvia a Dentiera Sassi - Superga) lehet ide feljutni, mellyel a végállomásig, a Stazione Supergáig kell menni, ahonnan egy rövid gyaloglás után elérhető a bazilika. A siklóra a jegy egy irányba hétköznap 4 EUR, oda-vissza 6 EUR. Szombat, vasárnap és ünnepnap egy irányba 6 EUR, oda-vissza 9 EUR. Hétfőtől péntekig váltható kedvezményes jegy diákoknak és 65 éven felülieknek, oda-vissza 4 EUR-ért. 6 éven alul ingyenes. A sikló szerdánként, vagy keddenként nem közlekedik! Aktuális menetrendje ITT megtekinthető.

Belépőjegy (2018): 5 EUR. Diákoknak és 65 éven felülieknek 4 EUR. 12 éven alul ingyenes.

Nyitvatartás: Március-október: Szerdánként zárva. A többi nap: 10:00-19:00 (utolsó belépés: 18:15). November-február: Nyitva csak szombat, vasárnap, és ünnepnap, 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:15).

Basilica di Superga

Superga kilátás

Superga panoráma

Basilica di Superga, valamint panoráma onnan. Képek: delphaber, M.Maselli, mermald/Flickr/Creative Commons

Santuario della Consolata

15. századi, de a mai formáját a 17. századtól elnyerő barokk bazilika, és Mária-szentély. Az eklektikus, számos stílus jegyeit magán viselő templomba a régi római városfalból is építettek részeket. Belülről igazán díszes, ez kívülről még nem látható.

Eljutás: Busz: 52. Villamos: 3, 16CD. Cím: Piazza della Consolata

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Santuario della Consolata

"Santuario della Consolata Torino" by Franco56 - fotografia parsonale. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Santuario_della_Consolata_Torino.JPG#/media/File:Santuario_della_Consolata_Torino.JPG

Santuario della Consolata

"Consolata di torino, interno, 42" by I, Sailko. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Consolata_di_torino,_interno,_42.JPG#/media/File:Consolata_di_torino,_interno,_42.JPG

Juventus stadion

A korábbi stadion, az 1990-ben elkészült Stadio Delle Alpi helyére épült Juventus stadion 2011-ben nyílt meg. 41 ezer néző befogadására alkalmas. Az ultramodern stadion ez idő alatt már otthont is adott egy rangos eseménynek, a 2014-es Európa Liga döntőnek. A Torinóban járó focirajongók bizonyára felkeresnék Olaszország legsikeresebb klubjának, a kétszeres BL-győztes Juventusnak a stadionját, melynek meglátogatására meccsen kívül is lehetőség van. A stadiontúra keretében megtekinthető a Juventus múzeum is.

Eljutás: A városközpontból 62-es, 72-es, 75-ös és VE1 busszal lehet eljutni a stadionhoz. A buszok megállói térképen ITT megnézhetők, a megfelelő buszvonalra kattintás után, így látható, hol lehet felszállni a városközpontban rájuk, mi van a legközelebb szállásunkhoz / tartózkodási helyünkhöz. Meccsnapokon a Bernini metróállomástól 9-es transzferbusz közlekedik a stadionhoz. Cím: Corso Gaetano Scirea, 50., 10151.

Belépőjegy (2018): Múzeum+Stadiontúra: 22 EUR. 16 év alatt és 65 év felett 18 EUR. 6 év alatt ingyenes. Aki biztosra akar menni, vegyen online jegyet, hogy a hosszú buszozás után nehogy csak a következő túraidőpontra tudjon bejutni, ami elő is fordulhat! Csak múzeum: 15 EUR. 16 év alatt és 65 év felett 12 EUR. 6 év alatt ingyenes. Meccsjegyek ITT vehetők online.

Nyitvatartás: Múzeum+Stadiontúra: Túrák kedd kivételével minden nap indulnak 11:00 után, napi ötször, 16:15-ig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon azonban többször, 11:00-17:30 között. A pontos időpontok ITT megtekinthetők.

Juventus stadion

Juventus stadion. Kép: lyonora/Flickr/Creative Commons

Torino tömegközlekedés, éghajlat

 • Bejutás Torino Caselle repülőteréről a városba vonattal, vagy busszal lehetséges. Vonattal 19 perc alatt érhetünk el a GTT Dora vasútállomáshoz. A jegy ára 2,70 EUR, vagy vehető "Integrato B" jegy 3 EUR-ért, mely amellett, hogy jó a repülőtéri vonatra, összesen 120 percig érvényes, Torinóban még használható tömegközlekedésre a reptérről bejutás után összesen annyi ideig. Menetrend INNEN elérhető, az oldal alján a Torino-Aeroporto-Ceres melletti PDF gombra kattintva. SADEM busszal pedig 6,50 EUR-ért (a buszon vásárolva 7,50 EUR) 45-50 perc alatt a Porta Nouva vagy a Porta Susa vasútállomáshoz juthatunk el. A busz menetrendje ITT.
 • Torino repülőterére ugyanakkor Budapestről nem közlekednek közvetlen járatok. A legközelebbi repülőterek a Milano Malpensa és Bergamo. Ezekről Milano Centrale vasútállomásra először beutazva érhető el Torino, vonattípustól függően 1 óra, vagy 1 óra 52 perc alatt, a lassabb vonatokra olcsóbb a jegy. Menetrend, árak: trenitalia.com
 • Torinói tömegközlekedési térkép ITT látható.
 • Buszok, villamosok, és a metró útvonala térképen, és a menetrendek ITT.
 • Tömegközlekedési útvonaltervező ITT, de használható a Google Térkép útvonaltervezője is.
 • Tömegközlekedési jegyárak Torinóban (2018): Vonaljegy (90 percig érvényes, átszállás lehetséges vele, csak egyszer kell érvényesíteni): 1,50 EUR ; Vonaljegy, mely az elővárosi járatokra is érvényes: 1,70 EUR ; 5 db-os gyűjtőjegy (egyszerre csak 1 személy használhatja): 6,50 EUR ; 15 db-os gyűjtőjegy (egyszerre csak 1 személy használhatja): 17,50 EUR ; bevásárlójegy (4 órán keresztül érvényes jegy, 9:00-20:00 között használható): 3 EUR ; 24 órás jegy: 5 EUR ; 48 órás jegy: 7,50 EUR ; 72 órás jegy: 10 EUR.
 • Érdemes kipróbálni a 7-es nosztalgiavillamost, mely Torino központjában tesz körutat. Fel lehet szállni rá a Piazza Castellónál. Az út 50 perc, érvényesek rá a tömegközlekedési jegyek. A villamos csak hétvégenként közlekedik, 9:30-19:30 között, óránként (vasárnap délutánonként ugyanakkor fél óránként).
 • Autóval Torino ZTL-zónájába hétköznaponként 7:30-10:30 között nem lehet behajtani, és ott nem lehet parkolni. Tehát, Torino esetében, több más olasz várossal ellentétben csak ezekben a hétköznapi reggeli órákban van érvényben a zóna. A zóna térképe ITT.
 • Aki autóval járná be Torino környékét, ill. Olaszországot, az kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autókölcsönzési cégek ajánlatai, és a legjobb áron kölcsönözhetők bérautók.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.
 • Torino éghajlat, időjárás: Torino éghajlata nedves szubtrópusi, meleg, de olaszországi viszonylatban nem annyira forró nyarakkal, és hideg telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: május majd április, a legszárazabbak: december majd február. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Torinóban melegebb): január: 6,6 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 9,1 °C (4,5 °C), március: 13,4 °C (10,2 °C), április: 16,6 °C (16,3 °C), május: 20,7 °C (21,4 °C), június: 24,8 °C (24,4 °C), július: 27,9 °C (26,5 °C), augusztus: 27,1 °C (26,0 °C), szeptember: 23,0 °C (22,1 °C), október: 17,3 °C (16,1 °C), november: 11,1 °C (8,1 °C), december: 7,6 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre, időjárás szempontjából: április közepétől, május, szeptember, október középéig. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Torino időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Torinóra. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Torinóban, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.

Torino, 7-es villamos

7-es, nosztalgiavillamos. Kép: Rubber Slippers in Italy/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Van Malpensa-Torinó buszjárat kb. két óránként indul,és a Sedam oldalán lehet jegyet venni,a retúr jegy 44 Euró,és 2 óra a menetidő is.Ha nem is mindig olcsóbb (kb egy árba van) mint bemenni Milánóba aztán vonatozni de gyorsabb.Torinó tényleg szép.
#1 - Kiss Ferenc - 2016.07.10. - 21:36
2017. júniusban hiába kerestük a 24 órás jegyet, a metróban található automatából csak a 90 percig érvényes jegyet vagy 5 db-os gyűjtőjegyet választhattunk 1 napos programra.
Lehetséges hogy változott valami? Vagy rossz helyen vásároltunk? Nagyon hiányzott az a napijegy...
#2 - Ildi - 2017.06.23. - 22:19
A jegy biztosan létezik:
http://www.gtt.to.it/cms/en/fares
Nem tudom megmondani, miért nem volt az automatában, lehet, ott nem árulják.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.28. - 13:34

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás