Velence - Olaszország látnivalók

Velence nevezetességek, bemutatás

Velence

A 118 kis szigetből álló, hidakkal és csatornákkal összekötött város Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a világ egyik legromantikusabb, legszebb városa. Köszönheti ezt csodálatos elhelyezkedésének, építészeti és művészeti szépségeinek, és annak, hogy sok szempontból ugyanazt láthatjuk, mint elődeink több száz évvel ezelőtt. Sajnos a turizmusnak negatív hatása is van: Velence virágkora már rég elmúlt, a számtalan turista miatt az elmúlt évtizedekben a város szépsége valamelyest kopott, de vonzerejét a mai napig megtartotta.

Velencét gyakran hívják az "Adria királynőjének", a "fény városának", a "víz városának" és "élő múzeumnak" is. A város, lagúnáival együtt az UNESCO Világörökség része. Sajnos, e csodálatos város a süllyedés, a tengerszint emelkedése és az elmocsarasodás következtében veszélyben van. Újabb és újabb megoldásokat dolgoznak ki a megmentésére, eddig inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Az Acqua alta, azaz a magas vízállás évente többször is bekövetkezik, elsősorban a téli hónapokban. Ekkor a város utcáit, tereit elönti a tengervíz. A néhány óráig tartó jelenséghez a helyiek már hozzászoktak, teljesen természetesnek veszik. A Szent Márk téren, a turistainformációs pontokban, valamint a vasútállomáson acqua alta térképeket lehet kapni, melyből megtudható, hova lehet menekülni az áradás elől, melyek Velence magasabban fekvő pontjai.

A város meglátogatására a tavasz és az ősz a legalkalmasabb. Nyáron nagy hőség, rengeteg turista, szúnyog és légy keseríti meg a Velence csodáit felfedezni kívánok életét. De persze, akinek csak nyáron van lehetősége idelátogatni, emiatt ne hagyja ki! Valamint, egy másik jeles alkalom, a Velencei Karnevál ideje is remek időpont a Velencébe utazásra. Az alábbiakban bemutatott nevezetességek térképen láthatók Velence térkép oldalunkon.

Velence vonzerejét a közeli szép nyaralóhelyek elérhetősége is tovább növeli. A városnézés mellett így tehát fürdési, kirándulási lehetőségek, és Velencén kívüli városnézések is könnyen megvalósíthatók. Közvetlen közelségben található Lido di Venezia nyaralóhely (a Szt. Márk térről vagy a Piazzale Romától vaporettóval elérhető), illetve közel van Bibione, Caorle, Lido di Jesolo, Sottomarina, már 1,5 órás útra Grado és 3 órára Lignano tengerparti települések. Velencéből érdemes átmenni Buránóba is. Egy másik szép közeli város a 115 km-re fekvő Verona. Velencéből akár Horvátországba is át lehet ruccanni komppal. A VeneziaLines hajójárataival elérhető isztriai célállomások Rovinj, Pula és Porec.

Szállások | Szent Márk tér | Szent Márk székesegyház | Campanille harangtorony | Szent Márk óratorony | Dózse-palota | Sóhajok hídja | Canal Grande | Peggy Guggenheim Gyűjtemény | Teatro La Fenice | San Rocco | San Giorgio Maggiore | Santa Maria Gloriosa dei Frari | Santa Maria dei Miracoli | Canaregio | Tippek, tanácsok, közlekedés, parkolás | Ajánlott szállások | Velence környéke | Hozzászólások

Velence szállás

Szállások Velencében: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Velencében | Szállások Olaszország egyéb részein is

Szent Márk tér / Piazza San Marco

Sokan a világ legszebb terének tartják. Európa legtöbb terével ellentétben itt nem a motorhang, hanem az emberi beszéd hangja a domináns. Napóleon "Európa társalgójának" nevezte. Petrarca szerint "nincs párja a Földön".

A téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett óratornya. A székesegyház előtti, bronztalapzaton elhelyezkedő zászlórudak a 16. századból származnak. A vízpart melletti két gránitoszlop, egyik tetején Velence oroszlánjával, másikon Szent Teodorral, a 13. század közepe óta állnak itt. A tér híres műemléke még a Doge-palota, és a történelem, művészet iránt érdeklődőknek megtekintésre érdemes a Correr-múzeum is. A rengeteg turista mellett sok galambbal is osztozni kell a tér csodálata közben.

A mindenki számára egyértelmű Szent Márk tér mellett Érdemes kevésbé zsúfolt, csendesebb, Velence meghittebb arcát bemutató tereket is megnézni, ilyenek a Campo Santa Margherita vagy a Campo Santo Stefano.

Szent Márk tér, Velence

Szent Márk tér. Kép: Scott Ingram.

Szent Márk Székesegyház / Basilica di San Marco

A Szent Márk tér keleti részén fekvő székesegyház építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Azóta viszont többször, minden évszázadban végeztek felújítási, átépítési, bővítési munkálatokat, még 1877-ben is, így a bizánci stílusban épített templomon minden kor rajta hagyta a nyomát. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb, reprezentatív épülete, a legfontosabb találkozó- és imahely, így a város mindig a legjelentősebb művészekre bízta a díszítési, állagmegóvási munkálatok felügyeletét.

A belépés ingyenes. Olaszország más templomaihoz hasonlóan a belépéshez nem engedélyezett a rövidnadrág, vagy szoknya, ill. a fedetlen vállak. A bejutáshoz általában nagy sorokat kell kiállni. Csomagot nem lehet bevinni, fotózni vagy videókat készíteni is tilos.

Eljutás: Vaporetto vonalak megállói: 1, 2, 51. A St. Lucia vasútállomástól pedig kb. 40 perc gyaloglás.

Nyitvatartás: november-június: hétfő-szombat 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45), vasárnap és ünnepnapokon 14:00-16:30 (utolsó belépés: 16:15). Egész nap zárva: március 4. Június-november: hétfő-szombat 9:45-17:00 (utolsó belépés: 16:45), vasárnap és ünnepnapokon 14:00-17:00 (utolsó belépés: 16:45).

Szent Márk székesegyház, Velence

Szent Márk Székesegyház, Velence. Kép: trinchetto.

Campanile harangtorony

Az eredetileg a 9.-12. század között épített, 1511-1514 között újjáépített, 1902-ben leomlott, ennek következtében teljesen megsemmisült, majd 1902-1912 között az eredeti formájában helyreállított Campanile a székesegyház harangtornya. A 98,6 m magas harangtoronyból csodálatos, 360°-os kilátás nyílik Velencére és a tengerre.

Belépő: 2018-as árakon 8 EUR-ért lehet felmenni, 9:30-17:30 (május 1.-szeptember 4.: 8:30-21:00) között. Január 9-27. között zárva. A sor általában nagy, sokan szeretnének feljutni, és megcsodálni a látványt. Így aki nem akar sokat várakozni, annak alternatív megoldás lehet a szintén csodálatos panorámát nyújtó San Giorgio Maggiore templom harangtornyának megmászása.

Campanile, Velence

Campanile. Kép: Javier Losa.

Szt. Márk óratorony / Torre dell'Orologio

A katedrális óratornya 1496-ban épült, és legutóbb 1998-2006 között újították fel. Ide felmenni csak előzetes foglalás alapján, a megadott időpontokban (a különböző nyelvű vezetések különböző időpontokban indulnak) lehet, 2018-ban 12,50 EUR-s áron (6-14 éveseknek,26 éven aluli tanulóknak és 65 éven felülieknek 7,50 EUR). Találkozó a foglalt időpont előtt 5 perccel a Correr múzeum előtt. 6 éven aluliak számára a túra nem engedélyezett.

Szent Márk óratorony, Velence

Szent Márk óratorony. Kép: Kevin Harber

Dózse-palota / Palazzo Ducale

A székesegyház mellett található palota Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak a székhelye volt, törvényszék, hivatalok, börtön és kínzókamra is helyet kapott benne. 1923 óta pedig múzeumként működik. Monet is megfestette. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület állt, a jelenlegi palota 1340-1424 között épült, de már 1419-ben tanácsülést tartottak benne. A Dózse-palota Velence egyik legismertebb, legszebb látványossága, a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája. Ez Velence valószínűleg legjobb fizetős látnivalója. Itt átélhetjük Velence történelmét, és a túra keretében átmehetünk a Sóhajok hídján is. A történelem és művészetek iránt érdeklődők számára kötelező program. Impozáns belső tere elkápráztató, a palota festményei, díszítései, szobrai, falburkolatai szemet gyönyörködtetők.

Érdekes túra a titkos túra, melynek keretében olyan helyekre vezetnek el a Dózse-palotán belül, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség elől. Megnézhetjük például a palota alatti korábbi börtöncellákat, köztük Casanova celláját, és a kínzókamrákat is. Erre a túrára az előrefoglalás kötelező, itt megtehető, az ár 2018-ban 20 EUR (6-14 éveseknek, 15-25 éves diákoknak 65 éven felülieknek 14 EUR).

Nyitvatartás, belépő: A Dózse-palota április 1.-október 31. között 8:30-19:00-ig (utolsó belépés: 18:00), november 1.- március 31.-ig pedig 8:30-17:30-ig tart nyitva (utolsó belépés: 16:30). A jegyár 2018-ban 20 EUR (a Szt. Márk tér többi múzeumába is érvényes), 15 év alattiaknak, 26 év alatti diákoknak és 65 éven felülieknek pedig 13 EUR, 6 év alatt ingyenes. Online itt megvehető.

Palazzo Ducale, Dózse-palota

Palazzo Ducale. Kép: Mircea Turcan.

A sóhajok hídja / Ponte dei Sospiri

Velence talán leghíresebb hídja, amely a Dózse-palotát és a régi börtönt köti össze, 1600-ban épült. Megtekinteni belülről a Dózse-palota túra keretében lehet. A Sóhajok hídja elnevezést Lord Byronnak köszönhetjük. Úgy vélte, a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján vethettek egy utolsó pillantást a városra, mielőtt, egy mély sóhaj után végleg elnyelte őket a börtön. A hídhoz rengeteg rémtörténet kapcsolódik, pl. a hídon lévő csapóajtóról, melynek kinyitása után a rabokat elnyerte a csatorna. A valóságban ugyanakkor a velencei börtönben a kor leghumánusabb börtönviszonyai között raboskodhattak az elítéltek, és Velencében szüntették meg a kínzásokat először a világon, 1660-ban.

Egy másik legenda szerint, ha a szerelmesek megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt egy gondolán naplementekor, örök szerelem és boldogság lesz a jutalmuk.

Byron elnevezése, a sóhajok hídja rendkívül népszerűvé vált, több hidat is így neveztek el, vagy informálisan így hívnak, például Angliában (Waterloo Bridge Londonban, az oxfordi és cambridge-i sóhajok hídja), Németországban (a Római híd Frankfurtban), illetve Magyarországon: a szegedi városházához, a budapesti Műegyetem könyvtárához tartozó hídnak, és az esztergomi papnevelde hídjának népszerű neve mind sóhajok hídja.

Sóhajok hídja, Velence

Sóhajok hídja. Kép: Adam Smok.

A Canal Grande, épületei, és hídjai, nevezetességek a Canal Grande mentén

A 3 km hosszú Canal Grande a város fő vízi útja. Több mint 170, a 13-18. század között épült, lenyűgöző szépségű palota és templom sorakozik a csatorna mentén, és 4 híd ível át felette. A Canal Grande a Velencei Köztársaság fénykorának jólétét és művészetét demonstrálja. Érdemes vízibuszra (vaporetto), vagy gondolára szállni, és átszelni a csatornát, lenyűgöző élményben, rengeteg szépségben lehet részünk.

A vízibuszozást kezdhetjük már a városba beérkezés után, a St. Lucia vasútállomás, és a Piazzale Roma közeléből. Az 1-es vaporettóval 40 perc alatt érhetünk végig, a Szt. Márk térig (majd továbbmegy a hajó a Lidóra). A 2-es vaporetto is a Canal Grandén közlekedik. A 2-es gyorsabb az 1-esnél, kevesebb helyen áll meg, ezért ha gyönyörködnénk a látványban, inkább az 1-essel menjünk. Viszont a 2-es nem csak a Canal Grandén közlekedik, tehát a Piazzale Román vagy a Tronchetto-szigeten felszállva figyelni kell, hogy a megfelelő, Canal Grande irányába tartóra szálljunk fel. Az N jelzésű vaporettóval pedig éjszaka mehetünk végig a Canal Grandén, a megfelelő irányba felszállva. Természetesen a Canal Grande másik végén, a Szt. Márk térről indulva is végighajózhatunk.

Canal Grande

A Piazzale Roma közelében, a csatorna felett átívelő legújabb hid, a Ponte della Costituzione, magyarul az Alkotmány hídja látható. 2008 óta van itt, az olasz alkotmány elfogadásának 60. évfordulójára építették. A helyiektől sok kritikát kapott, sokak szerint nem volt rá szükség, és modern stílusa nem illik Velence középkori építészetéhez. A Piazzale Roma és a vasútállomás között húzódik.

Ponte della Constituzione, Velence

A következő híd a Ponte degli Scalzi. A kőhíd 1934-ben épült, egy régi vashíd helyére. A Santa Lucia vasútállomást a Canareggio városrésszel köti össze.

Ponte degli Scalzi, Velence

A csatornát átszelő hidak közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), Velence legrégebbi hídja. Helyén eredetileg fahíd állt, azonban annak a hídnak elég szerencsétlen sorsa volt: kétszer összeomlott, egyszer pedig leégett. A jelenlegi híd 1588-1592 között épült, 1973-1977 között felújították.

Ponte Rialto

A Rialto-hídtól északnyugatra, a Canal Grande nyugati oldalán, vasárnap kivételével, reggelente érdekes, nyüzsgő zöldség-gyümölcs és halpiac működik, amit szintén érdemes megnézni. 12-13 között szokott zárni, de érdemes legkésőbb 10:00-re odamenni. Nem egy kifejezetten turistás piac, a helyiek is itt szerzik be a legjobb, friss hozzávalókat.

Rialto halpiac

A Canal Grandén átívelő az utolsó híd, a Canal Grande második legrégebbi hídja az 1933-ban megnyitott Ponte dell'Accademia. A fahíd egy 1854-ben épült vashíd helyére került.

Ponte dell'Accademia

A hídat a Galleria dell'Accademia képtárról nevezték el, melynek megtekintése a művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A velencei reneszánsz festészet első számú és legteljesebb gyűjteménye található itt. Olyan híres velencei mesterek alkotásai láthatók, mint Giovanni és Gentile Bellini, Carpaccio, Lorenzo Lotto, Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo, Canaletto, Guardi és még sokan mások. A gótikától a reneszánszon keresztül a barokkig láthatjuk itt a velencei festészet történetét.

Belépő 2018-ban 15 EUR, 18-25 éveseknek 7,50 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva hétfő 8:15-13:00, kedd-vasárnap 8:15-18:15. Zárva: január 1., május 1., december 25.

Galleria dell'Accademia

A hidak után nézzük a Canal Grande mentén elhelyezkedő néhány legfontosabb és legszebb palotát, és érdekes látnivalókat, a Piazzale Romától a Szent Márk tér felé haladva!

Elsőként a zöld kupolájáról felismerhető San Simeone Piccolo templomot látjuk meg, a vasútállomással szemben. 1717-1738 között épült, Velence egyik utolsónak felépített temploma.

San Simeone Piccolo

A Fondaco dei Turchi a 13. század elején készült el. Ma a velencei természettudományi múzeum működik benne, mely gyerekkel (is) érdekes program lehet a városban, ami fontos lehet, mivel Velencében nincs túl sok gyerekprogram. A krokodiloktól kezdve a dinoszauruszokig sok minden megismerhető a múzeumban. Rengeteg preparált állat, csontváz, és fosszília látható. Érdekes, interaktív részei is vannak.

Belépő 2018-ban 8 EUR, 6-14 éveseknek, valamint 15-25 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 5,50 EUR. 5 év alatt ingyenes. Nyitvatartás június 1.-október 31. között minden nap 10:00-18:00 (pénztárzárás: 17:00). November 1.-május 31. között kedd-péntek 9:00-17:00, szombat, vasárnap 10:00-18:00 (pénztárzárás minden esetben 1 órával korábban). Ebben, a téli időszakban hétfőnként, valamint december 25.-én és január 1.-n zárva.

Fondaco dei Turchi

Velence, természettudományi múzeum

A Canareggio negyedben, a Fondaco dei Turchival majdnem teljesen szemben elhelyezkedő Ca' Vendramin Calergi a 15. század végén épült, kaszinó és a Wagner-múzeum működik benne. 2 évig itt lakott, és itt hunyt el Richard Wagner zeneszerző.

Ca' Vendramin Calergi

A Ca' D'Oro, azaz az aranyház talán a legszebb palota, lassan már a Rialto-hídhoz érkezve látható. A gótikus épület 1428-1430 között, a Contarini-család számára épült. Jelenleg galéria működik benne, így ezt az épületet belülről is meg lehet tekinteni, és a művészet iránt érdeklődők jelentős középkori festményeket és szobrokat nézhetnek meg a nem nagy, de értékes múzeumban.

Belépőjegy 2018-ban 11 EUR, 18-25 év között 5,50 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva hétfőn 8:15-14:00-ig, kedd-szombat 8:15-19:15-ig, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-19:00 (pénztárzárás minden esetben fél órával korábban). Zárva: január 1., május 1., december 25.

Ca D'Oro, Velence

A Palazzo Barbarigo 16. századi palota, muránói üvegbolt működik benne.

Palazzo Barbarigo, Velence

A Ca' Foscarit Foscari velencei dózse építtette 1453-ban, jelenleg a Ca'Foscari Egyetem működik benne.

Ca' Foscari

A Ponte dell Accademia előtt nem sokkal magasodó Ca' Rezzonico építése 1756-ban fejeződött be, ez egy újabb palota abból az időből, amikor már megkezdődött Velence hanyatlása. Jelenleg Velence egyik legértékesebb múzeuma működik benne, mely a 18. századi Velencét mutatja be. Az önmagában is lenyűgöző épületben értékes festmények, freskók, szobrok csodálhatók meg.

2018-as áron 10 EUR-s belépőjegy kifizetése után nézhetjük meg belülről (6-14 éveseknek, valamint 15-25 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 7,50 EUR). Nyitva április 1.-október 31.: 10:00-18:00 (pénztárzárás: 17:00), november 1.-március 31. 10:00-17:00 (pénztárzárás: 16:00). Zárva minden kedden, valamint december 25.-n és január 1.-n.

Ca' Rezzonico, Velence

A Ponte Dell'Accademia után következő Barbaro-paloták (Palazzi Barbaro, az alábbi képen a fehér épület) a Barbaro-család otthonai voltak, az első 1425-ben épült gótikus stílusban, a második pedig 1694-ben, a barokk jegyében.

Palazzi Barbaro

A Palazzo Dario 1487-ben épült. 1908-ban Monet is megfestette. A legenda szerint átok ül rajta.

Palazzo Dario, Velence

A Santa Maria della Salute templom építése 1631-ben kezdődött, és 1681-ig tartott, a barokk építészet egyik legszebb alkotásának számít. Már majdnem a Szent Márk térhez érkezve látható.

Santa Maria della Salute templom, Velence

Canal Grande képek: Freimut, caribb, Tony Hisgett, David Nicholls, brownpau, VeniceWiki, Tony Hammond, Eric.Parker, Jean-Pierre Dalbéra, Tony Hisgett, Matteo Villani, Michael Day, gunnsteinlye, Michael Day, David Nicholls/Flickr/Creative Commons

Peggy Guggenheim Gyűjtemény

A Canal Grande mentén, a 18. századi Palazzo Venier dei Leoniban működik Velence egyik legjobb múzeuma, a modern művészeti alkotásokat bemutató Peggy Guggenheim gyűjtemény. Velence második leglátogatottabb fizetős látványossága a Dózsepalota után. Kubista, szürrealista, absztrakt expresszionista művek kerülnek itt bemutatásra, köztük Dali, Miró, Picasso, Pollock, Metzinger, Duchamp, Gelizes alkotásai. Akik csak egy kicsit is érdeklődnek a modern művészet iránt, feltétlenül nézzék meg ezt a nagyon nagyra tartott múzeumot.

Eljutás: 1-es és 2-es vaporetto: Accademia vagy Salute megálló.

Belépő 2018-ban 15 EUR, 65 éven felülieknek 13 EUR, 26 éven aluli diákoknak 9 EUR, 10 év alatt ingyenes. Keddenként zárva, egyébként december 25.-e kivételével nyitva minden nap 10:00-18:00-ig (pénztárzárás: 17:30).

Peggy Guggenheim Gyűjtemény

Peggy Guggenheim Gyűjtemény. Kép: Darren & Brad/Flickr/Creative Commons

Teatro La Fenice

Olaszország leghíresebb, gazdag történelemmel rendelkező operaházát 1792-ben nyitották meg, miután a város korábbi operaháza leégett. De az 1792-ben megnyitott operaház is tűz áldozata lett 1836-ban (1837-ig tartott az újjáépítés), majd egy nagy tűz pusztított 1996-ban is, amikor már csak a külső falak maradtak meg, a tűz okát gyújtogatásban állapították meg. A gyújtogató 2 villanyszerelő 7 év, ill. 16 hónap börtönbüntetést kapott. Az újjáépítés után 2004 novemberében nyílt meg ismét az operaház, ezt láthatjuk ma. A Piazza San Marco közvetlen közelében található lélegzetelállító operaházban 10 EUR-ért tehetünk túrát (audioguide-ot adnak), 9:30-18:00 között.

Teatro La Fenice

Teatro La Fenice. Kép: Cornelli2010/Flickr/Creative Commons

Scoula Grande di San Rocco

A gyönyörű belső és külső terű, 1515-1560 között épült épületben a reneszánsz festő Tintoretto legszebb munkái csodálhatók meg. A csodálatos épület, annak falai, a lélegzetelállító mennyezete, valamint a festmények egyvelege a művészetrajongók számára felejthetetlen élményt fog nyújtani. Az 1489-1508 között épített San Rocco templom mellett áll.

Belépőjegy 2018-ban 10 EUR, 26 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 8 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva 8:30-17:30-ig.

Scoula Grande di San Rocco, Velence

Scoula Grande di San Rocco. Kép: michaelday_bath/Flickr/Creative Commons

San Giorgio Maggiore

A San Giorgio Maggiore Velence egyik szigete, vaporettóval lehet idejutni (a Szt. Márk tértől vagy a P. le Romától a 2-essel). Egyrészt a 16. századi, csodálatos szépségű San Giorgio Maggiore templomról ismert, másrészt onnan, hogy a templom harangtornyából (Campanile) lenyűgöző kilátás tárul Velencére.

Lifttel lehet feljutni. Olyan szép a látvány, mint a Szent Márk székesegyház harangtornyából, de tömeg és sorbaállás nélkül! Belépő a harangtoronyba 2018-ban: 6 EUR, 26 éven aluli diákoknak és 65 éven felülieknek 4 EUR.

San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore. Kép: Sebastian Cellis.

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika

Hatalmas, gyönyörű bazilika a Campo dei Frarin, a Ferences rend temploma, Velence második legjelentősebb egyházi épülete. 1240-1338 között épült, a velencei reneszánsz művészet gyönyörű műalkotásai díszítik. Kiemelendő, például, Giovanni Bellini műalkotása, a Madonna a kisdeddel, vagy a templomban eltemetett Tiziano műve, a Mária mennybemenetele, és Pesaro Madonnája.

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika, Velence

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika. Kép: Richard Mortel.

Santa Maria dei Miracoli templom

1481-1489 között épített fogadalmi templom, 1883-1887 és 1993-1998 között restaurálták. Egy kis ékszerdoboz, gyönyörű, színes márványburkolattal. Kedves, egyszerű, emberi léptékű templom. A békesség, melyet áraszt, Velence szerte egyedülálló. Sokak Velence legszebb templomának tartják.

Santa Maria dei Miracoli templom, Velence

Santa Maria dei Miracoli templom. Fotó: Gwenael Piaser.

Canaregio

Az igazi Velencét, a "múzeumvároson" kívül, az északnyugati részen, Canaregio negyedben keressük. Csendes, autentikus városrész, a turisták zajától távol, ahol a helyiek élnek. Érdemes ide is ellátogatni hogy megismerjük Velence egy másik arcát. Hangulatos itt sétálgatni, visszavonulni kicsit a tömegtől. Remek, de a központi részeknél olcsóbb éttermeket, kávézókat, bárokat találhatunk erre.

Canareggio, Velence

Canareggio. Kép: MorBCN/Flickr/Creative Commons

Tippek, tanácsok, közlekedés, parkolás

 • Eljutás Velencébe:
  repülővel: a Ryanair fapados járataival lehet a legkedvezőbb áron eljutni. A gépek a Treviso repülőtérre érkeznek. Korábban az EasyJet is közlekedett, a Marco Polo reptérre, jelenleg nem.
  Olcsó repülőjegy keresési tippek
  , a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet?
  autóval: autós útvonaltervező
  vonattal: Budapestről, 29 Eurótól.
  busszal: Flixbus-szal is elérhető Velence, a Népligettől, 8990 Ft-ért.
 • Bejutás Velence repülőtereiről: a Treviso reptérről, ahová a Ryanair járatai érkeznek transzferbusszal, 12 EUR-ért (retúrjegy 22 EUR) lehet bejutni Velencébe, az P.le Romához. A repülőtérről busszal közvetlenül elérhető Lido di Jesolo, Cavallino, Punta Sabbioni, Caorle, Eraclea Mare, és Bibione is, menetrendek mindenhova INNEN elérhetők. Busztranszfer Ryanair repülőjegy vásárlásánál is lefoglalható (a Ryanair partnere az Autostradale busztársaság).
  Másik megoldás a Velencébe jutásra, mely olcsóbb: először a reptérről 6-os busszal bemenni a Treviso vasútállomásra, és onnan vonattal, 30-40 perc alatt Velencébe. Így az ár: 1,30 EUR a buszjegy (a sofőrtől vásárolva: 2,50 EUR) + 3,45 EUR a vonatjegy. Ugyanakkor, vannak olyan időszakok, amikor ritkábban járnak a vonatok, érdemes ellenőrizni a gép érkezéséhez viszonyítva a Treviso - Velence menetrendet a trenitalia.com oldalon.
 • A Marco Polo repülőtérről, ahova az Easyjet közlekedett, a legolcsóbb lehetőség a bejutásra, a Piazzale Romához a 8 EUR-ért igénybe vehető ACTV 5-ös busz, ennek menetrendje itt található vagy a gyorsabb, szintén 8 EUR-s viteldíjjal közlekedő ATVO 35-ös busz, menetrendje INNEN elérhető.
  A Marco Polo repülőtérről busszal el lehet jutni, többek között a következő helyekre is: Lido di Jesolo, Punta Sabbioni, Caorle, Bibione, Lignano, Eraclea Mare. Menetrendek mindenhova ITT.
  A buszon kívül, másik, hangulatos lehetőség a Marco Polo reptérről vaporettóval Velencébe jutni (Alilaguna hajótársaság, kék vagy piros vagy narancssárga vonal). Ár a hajóra egy irányban 15 EUR (online 14 EUR), retúrjegy 27 EUR (30 napig érvényes a retúrjegy, online 25 EUR az ára), 5 év alatt ingyenes (a velencei vaporetto-jegyek nem érvényesek). A hajó 15-30 percenként jár, a menetidő a november eleje és március vége között nem működő piros vonalon 70 perc, az egész évben működő narancssárga vonalon 75 perc, a kék vonalon pedig 90 perc a Szent Márk térig. Menetrendek, további megállók ITT.
 • Velence gyalog is teljes mértékben bejárható, nem szükséges vízibuszra ülni. Azonban érdemes legalább egyszer vaporettóra szállni, hiszen a Canal Grandét teljes hosszában csak így lehet megcsodálni, gyalog a partja nem járható végig.
 • A Szt. Márk térig, a Rialto-hídig, valamint a Piazzale Romáig a házfalakon elhelyezett sárga táblák mutatják az utat, így nem lehet eltévedni az egyébként nagyon kanyargós, labirintus-szerű utcákon. A táblák sokszor két irányba is mutatnak, ekkor mindkét útvonal megfelelő.
 • Érdemes Velencében céltalanul bolyongani is, akár éjszaka is, mikor különösen romantikus a város, hiszen minden kis sikátorban, minden sarkon látható valami szépség, egy kis híd, egy szép épület, vagy éppen egy remek pizzéria. Ilyen esetben már nagyon könnyű eltévedni, tehát javasolt térképpel felszerelkezni.
 • Magas vízállás (acqua alta) főleg télen és ősszel, leggyakrabban novemberben és decemberben jellemző. Magas vízállás idején szerelkezzünk fel vízhatlan lábbelivel, de különösebb problémát egyébként nem okoz, néhány órát a város egy magasabban lévő pontján kell tölteni.
 • Csomagmegőrző a Santa Lucia vasútállomáson, a Piazzale Roma közelében található (min. 6 EUR/5 óra, majd óránként további 0,90 EUR, a 13. órától óránként további 0,40 EUR, nyitva minden nap: 6:00-23:00), valamint a Mestre vasútállomáson is (nyitva 8:00-20:00, az árak megegyeznek a Santa Lucia csomagmegőrző áraival).
 • Vaporetto (vízibusz) árak (2018):
  75 perc (átszállás engedélyezett, de visszaút nem): 7,50 EUR
  1 nap: 20 EUR
  2 nap: 30 EUR
  3 nap: 40 EUR
  7 nap: 60 EUR.
  A jegyeket érvényesíteni kell már a felszállás előtt (minden egyes felszállásnál, a több napos jegyeket is), a vízibuszállomásokon elhelyezett automatáknál. Oda kell érinteni őket egyszerűen a fehér (néhol zöld) kártyaolvasókhoz. A sikeres érvényesítést hangjelzés és zöld fény nyugtázza.
 • A 72 óráig érvényes ifjúsági Travelcard 6-29 éveseknek: 22 EUR. Szükséges hozzá egy 6 EUR-s Rolling Venice kártya előzetes megvásárlása, mely ezeken a helyeken kapható, csak annak birtokában lehet megvásárolni. Így tehát 3 nap alatt 40 EUR helyett 28 EUR-ért lehet közlekedni. Az ifjúsági Travelcard érvényes vízibuszokra és buszokra is (kivéve a repterekre közlekedő buszok).
 • Velencei, és Velence környéki vaporettók menetrendje itt, és a vonalak térképen itt
 • Nevezetes, turisztikailag érdekes vaporetto-vonalak: 1-es: Piazzale Roma - Canal Grande - Szt. Márk tér - Lido útvonalon, 2-es: Tronchetto-sziget - Piazzale Roma - Canal Grande - Szt. Márk tér útvonalon (más irányba is közlekedik, tehát a P.le Román vagy a Tronchetto-szigeten felszállva figyeljünk, hogy a Canal Grande felé tartóra szálljunk!), 3-as: Piazzale Roma - Murano útvonalon, 5.1 és 5.2: a Piazzale Romáról induló, Velence városközpontjában, érdekes részein (de nem a Canal Grandén) közlekedő, a F.te Novét is érintő, majd a Lidóra érkező járatok, 11-es: Lido - Chioggia között, 12-es: F.te Nove - Murano - Burano - (Torcello) - Burano - Treporti - Punta Sabbioni útvonalon, 13-as: F.te Nove - Murano útvonalon, 14-es: Szent Márk tér - Lido - Punta Sabbioni - Treporti - Burano útvonalon, 15-ös: Velence - Punta Sabbioni gyorsjárat, de ritkán jár, 17-es: Tronchetto-sziget - Lido közvetlen autóskomp, N: éjszaka közlekedik a Piazzale Roma - Canal Grande - Szt. Márk tér - Lido útvonalon.
 • A vízitaxi, és a gondola a vízibusznál jóval drágább, de gondolázni különösen romantikus, különleges élményt nyújt, pároknak érdemes lehet kihasználni. A gondolások sokszor énekelnek, gitároznak is. Gondolára lehet alkudni is, de ekkor az idő is kevesebb lesz, és a gondolás lehet, hogy nem mutatja meg a legkülönlegesebb, speciális helyeket. Hivatalos, megszabott minimum gondola árak Velencében: 80 EUR/40 perc nappal, minden további 20 perc 40 EUR, és 100 EUR/40 perc éjszaka, minden további 20 perc 50 EUR. Maximum 6 ember ülhet egy gondolába.
 • A People Mover egy automatikus vonat, mely a Tronchetto pakolószigetet a kikötővel és a Piazzale Romával köti össze, ez a 3 állomása van. Jegyár 1,50 EUR, más típusú jegyek (pl. az 1 és 2 napos vaporetto/buszjegyek) nem érvényesek rá. Jegyek az állomásokon elhelyezett automatákban vehetők.
 • Buszjáratok árai 2018-ban, Mestre, valamint Lido di Venezia határáig, azoknak, akik jóval olcsóbb, Velence szigetén kívüli szállást választanak (a reptérre közlekedő buszokra nem az alábbi árak érvényesek):
  Vonaljegy (75 perc, átszállás engedélyezett): 1,50 EUR - a buszon vásárolva: 3 EUR.
  10 db-os gyűjtőjegy 75 perces utakra: 14 EUR
  1 nap, 2 nap, stb.: a fenti, vaporetto jegyekkel megegyező árak, melyek vízibuszra és buszokra egyaránt érvényesek. A jegyeket a buszokon lévő kártyaolvasókhoz érintve érvényesíteni kell.
  Mestrétől távolabbi településekről pedig az actv-buszjegyek ára Velencébe ebből a táblázatból hámozható ki.
  Vonatjegyek ára és menetrendje Velencéből / Velencébe pedig ITT kereshető le.
 • Parkolni a városközponthoz legközelebb a Pizzale Román lehet. A Garage San Marco parkolóban, ár: 32 EUR / 24 óra, vagy az Autorimessa comunale parkolóban. Ott az ár: 185 cm-nél keskenyebb autók számára 26 EUR, 185 cm-nél szélesebb autók számára 29 EUR / 24 óra. Egy kicsit kijjebb, de olcsóbban a Tronchetto parkolóban rakhatjuk le az autót (az első 2 órában 3 EUR / óra, 3-4. óra 5 EUR / óra, 5-24. óra: összesen 21 EUR ezekre az órákra), további parkolás a 25. órától: 21 EUR / 24 óra, ahonnan 2-es vaporettóval gyorsan a "belvárosba" lehet érni, vagy pedig People Mover vonatra szállni ott.
 • A legolcsóbb megoldás viszont a Velence közeli Mestrében parkolni, például ebben a parkolóban, a S. Giuliano parkolóban. Innen ugyanakkor a közlekedés nem a legjobb: T1-es villamossal lehet bemenni, ami a parkolótól 1 km gyaloglásra van, és a villamosra felszállás előtt már jeggyel kell rendelkezni. Vagy, rapszodikusan vagy van hajó onnan Velencébe, vagy nincs. A parkolási díj itt: az első 3 órában ingyenes, 4 órára 2 EUR, 5 órára 4,50 EUR, 6 órára 8 EUR, 6 óránál több időre, zárásig, 12 EUR.
  Másik Mestre parkoló a Ca' Marcello, a Mestre vasútállomás közelében, díja 1 EUR az első 4 órában, 4 EUR egész napra, több mint 4 óra esetében. Ennek jó a közlekedése, hiszen vonattal egyszerűen Velencébe lehet jutni, itt viszont gondok lehetnek hely találásával, hiszen 90 parkolóhely az állandó parkoló autóknak van fenntartva, és csak 14 az átutazóknak. De ha nem lenne itt hely, vannak még parkolóházak a vasútállomás közelében:
  A Mestre vasútállomással szemben van a Parcheggio Gregory parkoló, ár óránként 2,50 EUR, 6 órás időtartamtól, éjfélig bezárólag 15 EUR (szombat, vasárnap és ünnepnap 16 EUR). Online is foglalható.
  Szintén a vasútállomásnál van a Saba Parcheggi, óránként 2,50 EUR, maximális napi ár 14 EUR.
  Egy ötödik parkoló Mestrében a velencei parkolóknál még mindig jóval olcsóbb Garage Europa, mely a Velencébe közlekedő 4-es és 4L busz megállójával szemben van, mely busszal 10 perc alatt Velencébe lehet érni. Címe: Corso del Popolo, 55, térképe itt. Ennek ára 2018-ban: 1. óra: 2,50 EUR, 2. óra: újabb 2 EUR, 3. óra: újabb 1,50 EUR, 4-12. óráig: rendre újabb 1 EUR, 13-24. óráig: nincs további díj felszámítva, 24 órára: 15 EUR.
  Illetve, Mestrén kívül, Punta Sabbioniban is lehet parkolni, ahonnan szintén jó a közlekedés Velencébe: 14-es vagy 15-ös vaporettóval Velencébe lehet jutni, a parkolás 5-7 EUR / 24 óra.
 • Az aktuális olasz autópályadíjakról lásd külön oldalunkat: olaszországi autópályadíjak
 • Aki repülővel érkezne, de autóval járná be Velence környékét, a legkedvezőbb áron tud autót bérelni ezen az oldalon, ahol összehasonlíthatók az autóbérlési cégek ajánlatai.
 • Aki nem Velencén kívül (pl. Mestrében), hanem konkrétan a városban akar megszállni, annak fontos, hogy más városnál is sokkal nagyobb mértékben figyeljen a szálloda elhelyezkedésére! Akinek lényeges szempont, hogy a csomagjait ne kelljen az egész városon áthurcolnia, valamint nem szeretne sokat vízibuszra költeni, az Velence több mint 400 hídja, rengeteg csatornája, labirintusai, és drága tömegközlekedése miatt megfelelő, könnyen elérhető szállodát válasszon (pl. a P. le Roma, a vasútállomás, vagy közvetlenül a Szt. Márk tér közelében).
 • Velence éghajlat, időjárás: Velence éghajlata nedves szubtrópusi, meleg (de olaszországi viszonylatban nem annyira forró) nyarakkal és hideg telekkel. A legcsapadékosabb hónapok: június majd október, a legszárazabbak: január majd február. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Velencében melegebb): január: 6,6 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 8,6 °C (4,5 °C), március: 12,5 °C (10,2 °C), április: 16,1 °C (16,3 °C), május: 21,5 °C (21,4 °C), június: 24,9 °C (24,4 °C), július: 27,7 °C (26,5 °C), augusztus: 27,5 °C (26,0 °C), szeptember: 23,5 °C (22,1 °C), október: 18,0 °C (16,1 °C), november: 11,6 °C (8,1 °C), december: 7,4 °C (3,1 °C). A legjobb hónapok városnézésre időjárás szempontjából: május, esetleg még június eleje, szeptember, október eleje. Ezekben a hónapokban általában jó az idő, de nincs hőség. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Olaszország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Velence Olaszország időjárás, mindenesetre az olasz meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése (a nem igazán jól használható és nem túl felhasználóbarát olasz nyelvű oldalukon) ITT látható Velencére. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Velencében, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.

Ajánlott, válogatott, kiváló ár-érték arányú szállások

(a megadott árak tájékoztató jellegűek, mivel időpontonként változnak, és akcióknak, stb. köszönhetően jóval kedvezőbbek, vagy éppen bizonyos időszakokban akár magasabbak is lehetnek, a szálloda foglalási oldalára kattintva lekérdezhető aktuális dátumunknak megfelelően)

 • Olcsó: Camping Venezia Village - barátságos kemping Mestrében, a Velencébe közlekedő busz megállójától 5 percre, busszal 7 perc a Piazzale Roma, szállás saját fürdőszobás mobilházban vagy szobában, kb. 6-10 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: International B&B Venezia - Mestre vasútállomás közvetlen közelében (ahonnan nagyon gyorsan és nagyon olcsón Velencébe lehet jutni vonattal) találjuk ezt az olcsó szállást, a szobák kicsik, de tiszták, légkondicionáltak, és kényelmes az ágy, kb. 9-10 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: AO Hotel Venezia Mestre - Mestre egyik legolcsóbb megfelelő szállodája, 5 perces gyaloglásra a Mestre vasútállomástól, olcsó ára ellenére modern, légkondicionált, tiszta, de egyszerű szobákat kínáló, nemrég megnyílt szálloda. 10-13 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Hotel Delle Rose - Remek értékelésekkel rendelkező, tiszta, szép, mégis remek árú szálloda Mestrében a velencei Pizzale Rómától negyed órás villamosútra, fantasztikus ár/érték arány, kb. 12 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Hotel Adria - nyugodt, csendes helyen lévő, tiszta, kiváló ár/érték arányú szálloda Mestrében, jó közlekedéssel, kb. 12-15 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&B 216 Venice - tökéletes értékelésekkel rendelkező szállás, a Mestre vasútállomás közvetlen közelében, kb. 13 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Hotel Villa Costanza - 3* superior, elegáns, kifogástalan, de kedvező árú szálloda a Mestre vasútállomástól 250 méterre, kb. 11-16 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: B&b Giudecca Bella - kiváló ár/érték arányú szállás, remek helyen, a Guidecca-szigeten, vaporettóval gyorsan Velencébe lehet érni, kb. 14-16 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Rezidenza Tevere - modern, szépen berendezett és felújított apartman Mestrében, jó közlekedéssel, kb. 16 ezer Ft / fő / éj + 1x20 EUR takarítási díj, részletek, foglalás itt >>.
 • Középkategória: Casa Renata - kiváló apartman Velencében, kb. 16 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Casa Bossani - fantasztikus ár/érték arányú szálloda Velencében, egy kicsit kieső helyen, kb. 16-22 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Rosso Charm B&B - kiváló szálláshely, gyönyörű szobákkal, Velence Canareggio negyedében, 10 perces sétára a St. Lucia vasútállomástól. Kb. 20-28 ezer Ft / fő / éj. részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Locanda Ca Le Vele - kifogástalan értékelésekkel rendelkező, gyönyörű szállás Velencében, a Canareggio-negyedben, kiváló elhelyezkedésű, de csendes helyen, kb. 20-30 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Rio - a Szent Márk tér közelében, egy szép téren elhelyezkedő, kifejezetten kedvelt szálloda, kb. 25-33 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Luxus: San Clemente Palace Kempinski Venice - 5*-os, minden igényt kielégítő, gyönyörű Kempinski, saját szigeten (gyakori ingyenes hajójáratokkal a Szent Márk térre), medencével, teniszpályával, és számos további kényeztető szolgáltatással, kb. 65-90 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>

Velence, szállás

Kép: gnuckx/Flickr/Creative Commons

Velence környéke, kirándulási lehetőségek

A Lido di Venezia a Velencéhez legközelebbi strand 15 perc alatt elérhető vaporettóval a Szt. Márk térről. A homokos sziget 11 km hosszú, legszélesebb pontja 700 méter. Nem különösebben hangulatos, vagy szép tengerpart. A Lido di Venezia több része is privát strand, melyek szállóvendégeknek vannak fenntartva, de vannak ingyenes szabadstrandok is, azok azonban nagyon zsúfoltak, pláne hétvégén. Szabadstrand van pl. a Gran Viale Santa Maria Santa Elisabetta keleti végén, térképen itt látható.

A Szent Márk térről és a P.le Rómáról 1-es vaporettóval a Lidóra lehet jutni, a P. le Romától pedig még az 5.1-es, 5.2-es, és 6-ossal, a Szt. Márk térről pedig a 14-essel is. A 14-es vaporettóra lehet kedvezményes retúrjegyet venni, 10 EUR-ért, ami érvényes Velencéből a Lidóba és vissza, valamint a Lidóban közlekedő buszokra is. Autóval a Tronchetto-szigetről 17-es, autós komppal lehet a Lidóra menni. A Lido di Venezián kívül, a Velencéhez legközelebb eső legközelebbi jelentős üdülőhelyek északkeletre Lido di Jesolo, délre pedig Sottomarina.

Lido di Venezia

Lido di Venezia fotó: Bonny van Sighem/Flickr/Creative Commons

Burano Velencétől 7 km-re fekszik, élénk színű, a szivárvány minden színében pompázó házairól, és csipkéjéről ismert. A lagunák legszebb helye. Burano 4 szigetből áll, melyeket hidak kötnek össze. Érdemes ide ellátogatni, ha Velencében vagyunk. Hangulatos, szép hely, kiválókat sétálgathatunk. Aki nem szeretne része lenni a turistatömegnek, az korán reggel érkezzen.

Velencéből Buránóba a 12-es vaporettóval, 40 perc alatt lehet eljutni, amely a F.te Nove-től indul, vagy 14-essel a Szt. Márk tér közeléből, a S. Zaccaria (Pieta) megállótól, 70 perc alatt. A tömegközlekedési jegyek érvényesek a Buránóba közlekedő vaporettókra is.

Burano

Burano kép: Matt Gillman/Flickr/Creative Commons

Murano 7 szigetből és 8 csatornából áll, melyeket hidak kötnek össze. Üveggyártásáról, a híres, Velencében is megvehető muranói üvegről híres. Érdekes az üvegmúzeuma, a Museo Vetrario, amely a Museo vízibusz megálló közelében helyezkedik el. Üvegfújás is megtekinthető a szigeten. Murano híres nevezetessége 7. századi, majd a 10. és 11. században is újjáépített bazilikája, a Basilica dei Santa Maria e San Donato is, mely 12. századi bizánci mozaikjairól ismert. Murano egy békés, Velencénél sokkal csendesebb hely, de főleg az üveg miatt érdekes, sokkal szebb nála Burano.

Murano Velencétől 1,5 km-re fekszik, vaporetto közlekedik ide: pl. a P. le Romától a 3-as, vagy a lassabb 4.1-es, és a Szent Márk tértől a 7-es, valamint F.te Nove-től a 12-es, vagy a gyorsabb 13-as. Érvényesek ide is a velencei vaporetto-jegyek. Murano és Burano között a 12-es vaporettóval közlekedhetünk.

Murano

Murano kép: damiandude/Flickr/Creative Commons

Torcello egy kis, csendes sziget, a történelem iránt érdeklődőknek érdemes oda elmenni. Nem sok látnivaló van itt, csak a 7. századi bazilika, a Cattedrale di Santa Maria Assunta, az viszont nagyon szép belülről. Ugyanakkor különleges a "szellemvárosias" hangulat ezen a mára elnéptelenedett szigeten. Ez Velence őse, a legrégebbi lakott sziget, innen indult Velence későbbi virágzása.

Torcellóba eljutni Velencéből úgy lehet, hogy először Buránóba megyünk, onnan pedig 9-es vaporettóval mindössze 5 perc ide átjönni.

Torcello

Torcello kép: François Philipp/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Korábbi hozzászólások (2013-2016) |
Legújabb hozzászólások (2017-2018):

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Kedves Tibcsi!

Először is BúéK! úgy látom én vagyok az első idei hozzászóló, Velence esetében :)
Olvasgattam a fenti bejegyzéseket. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben a Treviso reptérre érkezünk, mit javasolsz a San Marco negyedhez való bejutásra?
Láttam, hogy két opció van: vagy transzfer busz (aminek most utánanéztem - időben kb. 70 perc és 15e Ft) vagy a 6-os busz + vonat kombinációt (ami időben ha jól láttam kb. 90 perc, viszont összegileg fogalmam sincs, hogy mennyi)
Melyik megoldást érdemes választanunk? A gépünk kora délután száll le, tehát elviekben lesz vonatközlekedés. Viszont a jegyárakkal - 2 napos "bérletekkel" még nem igazán sikerült képbe kerülnöm.
Egyébként csupán 2 napot leszünk Velencében, ezért mindenképp valamilyen kombinált jegyben gondolkodom. Ezeket akár már a reptéren is meg lehet venni?
Sokat olvasgattam, hova érdemes menni, viszont úgy látom rengeteg a lehetőség. Amennyiben a természeti látványosságokat - nem a múzeumokat - kedveljük mit emelnél ki? Néztem Murano-t, Burano-t... De persze azt sem tudom 2 napba mi fér majd bele? :)
Esetleg valami jó étterem javaslatod lenne? Egy átlagos helyre ülnénk be szívesen, ami a helyiek számára közkedvelt illetve megfizethető áron lehet ebédelni/vacsorázni.
Várom válaszod!
Hálás köszönettel:
Adrienn
#334 - T. H. Adrienn - 2017.01.02. - 21:30
Kedves Adrienn!

BUéK! :)
A buszos+vonatos megoldás esetén a pontos ár (valóban azt nem írtam oda, csak, hogy olcsóbb, ki is egészíttem a leírást most a pontos árral): 1,30 EUR busz (sofőrtől vásárolva 2,50 EUR) + 3,40 EUR vonat.
Velencébe beérkezve még se a vonat, se a busz esetében nem a San Marco negyedben lesztek, vaporettóra kell majd szállni.
A Treviso reptéren nem lehet velencei tömegközlekedési jegyeket venni, de Velencében, a Piazzale Román, vagy a vasútállomás közelében már tudtok.
Murano és Burano közül inkább Buránóba menjetek. Konkrét természeti szépségek nem Velencében vannak, hanem onnan utazni kell, de 2 napba nem fér bele.
Sajnos Velence esetében éttermekről nem tudok információval szolgálni, de a legtöbb helyen kinn vannak az árak, ill. itt nézelődhetsz, olcsó árkategóriások is vannak a TOP-éttermek között:
https://www.tripadvisor.co.hu/Restaurants-g187870-Venice_Veneto.html
#335 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.03. - 12:32
Nagyon köszönöm részletes válaszod!
#336 - Tóth-Heininger Adrienn - 2017.01.04. - 15:05
Kedves Tibcsi!

érdeklődni szeretnék, hogy a 28 eurós utazási kártya akkor érvényes a vaporettora, és a Mestre- Velence között közlekedő buszokra is?

Illetve egy olyan kérdésem lenne még; a Treviso reptérről ugye elmegyek busszal a vasútállomásra, onnan a vonatra, ha helyben vesszük, akkor lesz még jegy, vagy azt előre kell megvásárolni? Ha utóbbi, akkor ezt hol lehet megtenni?
#337 - alexa - 2017.01.28. - 21:51
Kedves Alexa!

Igen, az ifjúsági Travelcard érvényes mindezekre (kivéve a repterekre közlekedő járatok).
Külön jegy kell a Treviso reptérről a vasútállomásra közlekedő buszra, és kell egy vonatjegy is.
#338 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.01.29. - 16:57
Kedves Tibor!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy április 8.-án mennénk Velencébe!A repülő 22.50kor száll le a marco polo reptéren.Onnan mivel tudunk eljutni a hotel centrale mestrébe ( Piazzale Donatori di Sangue, 14, 30171 Mestre)?7 éves lányunkkal mennénk!éjszaka is oda tudunk jutni valamivel?és mivel tudunk átmenni Velencébe?érdemes vaporettóra váltani 3 napra?
Köszönettel:Zsuzsi
#339 - Zsuzsi - 2017.02.09. - 17:56
Kedves Zsuzsi!

Igen, van még busz a Marco Polo reptérről Mestrébe: itt kell nézni a Venice Marco Polo Airport - Mestre (Fly Bus - express service) menetrendjét, azért csak így linkelem, mert a pdf-ben kapott menetrend március 25.-ig érvényes, amikor ti mentek, már új lesz, majd március 25.-e után (is) nézd meg.

Ugyanakkor a busz Mestrében a vasútállomásoz érkezik, onnan 1,7 km-t gyalogolni kell (vagy taxi) még a szállásig:
https://goo.gl/maps/UYhvBqiohsp

Velencébe majd busszal tudtok menni, a közeli buszmegállóból: https://goo.gl/maps/NLMaL85Mjp32
7 vagy 7L vagy 7E vagy 8E busszal.
#340 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.10. - 02:22
Először is nagyon szépen köszönjük az oldal által kapott rengeteg segítséget, tegnap érkeztünk haza. Varázslatos város Velence! A szállásunk Velencében volt a Hotel Alcyoneben. Szuper helyen van, a reggeli bőséges és finom. Esetleg ha Eger környékéről utazna valaki a napokban, van egy február 15 délutánig érvényes vaporetto jegyem.
#341 - Dóri - 2017.02.11. - 08:08
üdv,
tavaly júliusi az utolsó napijegy érvényességére vonatkozó bejegyzés, van azóta frissebb tapasztalat, hogy 24 órára, vagy naptári napra szól? köszönöm
#342 - Zsóka - 2017.02.19. - 19:55
Miért nem válaszolt kedves Tibor 2 kérdésemre sem. Londoni , barcelonai segítsége nagyon jó volt. üdv ágota
#343 - Korom ágnes - 2017.03.06. - 16:58
Kedves ágnes!

Milyen kérdésekre? Nem látok Korom ágnes vagy ágota nevű hozzászólótól érkező kérdést a hozzászólások között, ha ismét felteszi a kérdéseit, szívesen válaszolok.
#344 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.07. - 18:00
Kedves Tibor. 2x írtam , de biztos nem vette be a rendszer. Még egyszer nekifutok. 1.én megyünk Velencébe, és sajnos 11 körül ér be a gép. Tudunk-e ott buszjegyet venni, vagy a buszon lehetséges, és a central hotelnél hol tudunk napijegyet venni,. Este a busz állítólag a pályaudvarig megy, találunk-e ott taxit. 1,8 km éjjel, 70 éven felülieknek hosszú.
Elolvastam , amit pár levéllel kapcsolatban válaszoltál, onnan vettem a számokat. 2 napot leszünk, vaporetto napijegyet kívánunk venni, ez Londonban is bevált. Mégegyszer köszönöm az eddigi 2 utazásunkhoz adott segítségedet, abból éltünk. Most is kijegyzeteltem a másoknak írt leveledből ami engem is érdekelt a bakancslistánk következő, velencei útjára, majd jelentkezünk, ha Amszterdamba készülünk , ez van még az idei listánkon. Köszönöm ágota
#345 - Korom ágnes - 2017.03.10. - 12:07
Kedves ágnes!

Ezek szerint ez a Hotel Centrale,P.le Donatori di Sangue 14.Mestre, és gondolom a Treviso repülőtérről van szó. Igen, este ha már a Mestre vasútállomástól nem lesz busz a szállásig, akkor taxizni kell, a vasútállomás előtt állnak fehér színű taxik, taxi táblák mutatják az irányt hozzájuk, remélhetőleg éjszaka is fognak állni.
A buszon lehet venni jegyet a buszra. Velencei tömegközlekedési jegyeket lehet venni a Mestre vasútállomáson, vagy pedig Velencébe beérve a Pizzale Román.
#346 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.10. - 16:39
Kedves Tibor!
Segítségre lenne szükségem, április 4 én érkezünk Velencebe 76 éves édesanyámmal. Szállásunk Castello negyedbe lesz hogyan tudunk eljutni a Marco Polo reptérről? Séta,busz nem gond.Köszönöm a segítséget !
#347 - krisztina - 2017.03.13. - 09:50
Kedves Tibor. bocsánat a pontatlan fogalmazásért, de az már 3-i levél volt, az első 2-t nem vette be a rendszer. A marco poló reptérre érkezünk, és 4 -el előttem kérdezőnek már elmondtad, hogy érkezhet mestrébe ugyanabba szállodába. Köszönöm a válaszodat. állitólag a szálloda előtt áll meg a Velencébe menő busz, biztos azon is kapunk jegyet, csak nem tudjuk, hányasra szálljunk, de majd kisilabizáljuk. Nagyon köszönöm a segítségedet, nem zavarlak többet ezzel az úttal kapcsolatban. ágota
#348 - ágota - 2017.03.14. - 12:04
Kedves KRISZTINA!

A Marco Polo reptérről 5-ös vagy 35-ös busszal, a leírás alapján. Miután beértetek a Piazzale Romához, a Castello negyedhez, a pontos cím függvényében, de valószínűleg pl. 4.1-es vaporettóval, Arsenale állomásig mehettek. Vagy vannak még más lehetőségek is Piazzale Romától, mivel lehet hogy a 4.1-re pont akár 20 percet kéne várni, attól függ, pontosan mi a cím, és max mennyit gyalogolnátok.


Kedves áGOTA!

Ott a Treviso reptérről volt szó, de a Marco Polo reptérről is igen, el lehet jutni a Mestre vasútállomásra a megfelelő busszal, ami oda megy. A Treviso reptérrel ellentétben, külön buszok mennek Velencébe, és Mestrébe, tehát ne a velencei buszra szálljatok.
A szállodától Velencébe közlekedő buszon egyelőre csak vonaljegyet tudtok majd venni, 1,5 EUR helyett 3 EUR-ért, majd Velencében tudtok több napos jegyet venni (vagy a Mestre vasútállomáson).
Például a szálloda közelében megálló 7 vagy 7E busszal tudtok Velencébe jutni.
#349 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.15. - 17:10
Kedves Tibor. Köszönöm a segítségedet, nem csalódtam most sem benned. én a 339-es kérdéshez csatlakoztam , a 340-es válaszodat olvastam el, és csak a buszjegyekkel volt gondom. Különben minden kérdést-és választ elolvastam a lapodról, mindenből tanultam valamit. Ha Amszterdamba megyünk, akkor is számíthatunk a segítségedre? ágota
#350 - Korom ágnes - 2017.03.15. - 19:10
Kedves Tibor!

A segítségedet szeretném kérni.
Punta Sabbioniban őrzött parkoló van? Valóban csak 5-7 euró/nap? éjjel is ott lehet hagyni az autót? Csak azért kérdezem, mert a többi lehetőséghez képest ez tűnik a legjobbnak.
Az ifjúsági travelcard megvételéhez kell nemzetközi diákigazolvány vagy elég a magyar? Ez korlátlan utazásra szól (oda-vissza) a 72 órában? Illetve a vaporettók teljes vonalán érvényes?
A múzeumokban a kedvezményes jegyhez elfogadják a magyar diákigazolványt?
Válaszodat előre is köszönöm!

Dóri
#351 - Dóri - 2017.03.16. - 22:25
Kedves Dóri!

Valóban annyi a parkolás, arról nincs információm, hogy mennyire őrzött a parkoló.
Az ifjúsági Travelcardot úgy tűnik, korhoz köti, 29 éves korig, nem pedig diákstátuszhoz. Igen, mindenhova érvényes (kivéve 16-os, 19-es buszok, valamint a Marco Polo reptérről közlekedő Alilaguna vaporetto, valamint reptéri buszok) korlátlan utazásra.
Múzeumokban: nincs információm mit hogyan fogadnak el, de mintha a mostani diákigazolvány jó néhány éve egyben nemzetközi diákigazolvány is lenne.
#352 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.17. - 00:36
Szia!

Az egyik barátőnőmmel szerveztünk egy kis kiruccanást Velencébe, szerdán érkezik a repülőgépünk a Treviso repülőtérre 13.00 közül, pénteken pedig jövünk is haza, tehát a 3 napos ifjusági travelcard megoldást találtuk a legjobbnak. A szállásunk a Hotel Centrale lesz. A kérdésem az lenne, hogy hogy lehetne a legolcsóbban megoldani, hogy bejussunk a szállásra, és útközben, vagy még a reptér közelében vegyünk travelcardot, és az ahhoz szükséges rolling venice kártyát? Ha esetleg tudnál adni egy pontos útvonal tervet, azt nagyon-nagyon megköszönnénk! :) Előre is köszi a választ!
#353 - Móni - 2017.03.20. - 17:19
Szia!

Ha ez a Hotel Centrale,P.le Donatori di Sangue 14.Mestre, akkor az eljutásra válasz a 74-es hozzászólásban.
Mestre vasútállomáson tudtok majd venni velencei tömegközlekedési jegyeket, melyek jók a vaporettóra, illetve a Mestre és Velence között közlekedő buszra is, köztük elvileg Rolling Venezia kártyát, így elvileg ifjúsági Travelcardot is.
#354 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.21. - 18:42
Kedves Tibor!
Májusban a családdal utazunk Jesolóba és hazafelé megnéznék Velencét is.
A cikkedben írtad, hogy a Treviso reptérre legolcsóbban vonattal és a 6-os busszal lehet kijutni, a vonatot sikeresen meg is találtam (3,40 euró) de a buszt hiába keresem, mindenhol azt írja, hogy május 24-én semmilyen busz nem megy a vonatállomástól a reptérre. én vagyok a béna vagy ez tényleg lehetséges? Kérlek segítenél vagy marad a drága traszfer?
Köszönettel
Felicia
#355 - Felicia - 2017.03.23. - 11:15
Kedves Felicia!

Ez a menetrend szerinti 6-os busz, ami minden nap közlekedik: http://www.mobilitadimarca.it/urbano-treviso
#356 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.23. - 17:08
Kedves Tibor. Kérdésem automatából hogyan tudok 2 napos vaporetto jegyet venni olasz tudás nélkül? Londonban is zűrös volt az automata, de a londoniak csodálatos segítőkészsége segített. ágota
#357 - Korom ágnes - 2017.03.23. - 19:45
Kedves ágnes!

Van angol nyelvű felület is, itt egyszerűbb mint Londonban :). A legegyszerűbb, ha ezt a videót küldöm. így, csak néhány érintéssel:
https://www.youtube.com/watch?v=_bfVrcsrj6E
#358 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.24. - 05:02
Szia Tibcsi!

Tavaly Barcelónában voltunk és már abban az utazásban is nagy segítség volt a veled való kommunikáció. :) áprilisban Velencébe utazunk, a szállásunk azonban Muranó szigetén lesz, az lenne a kérdésem, hogy hazafelé a reptérre való kijutást hogy tudjuk a legegyszerűbben megoldani? Amikor megyünk a Marco Pólón szállunk le, onnan biztosít a hotel transzfert visszafelé viszont a Trevisóról indul a gépünk. 04.14-én este hatkor. Tudsz ebben segíteni? Négy felnőtt és egy gyerek a csapat. :) Előre is köszönöm! Klári
#359 - Hornyák-Kovács Klári - 2017.03.29. - 11:02
Szia!

Kösz, örülök, hogy hasznos segítségeket kapsz! :)
Muránóból, a 3-as vagy 4.1-es vaporettóval elmehettek a Piazzale Romáig, ahonnan ATVO-busszal (vagy esetleg a Santa Lucia vasútállomásról vonattal, majd Treviso vasútállomásról a reptérre busszal) kimehettek a Treviso reptérre.
http://www.atvo.it/index.php?lingua=en&area=menustandard&idpadre=23&idmenu=36
#360 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.29. - 19:45
Kedves Tibcsi!
Júliusban megyünk Olaszországba nyaralni, és Velencében is eltöltenénk egy nézelődős napot. Olvastam, hogy van olyan kártya, amelyikkel sorban állás nélkül lehet meglátogatni múzeumokat. Tudna nekem javasolni olyan oldalt, ahol megvehetem ezt a kártyát?Buránóba a csipke múzeumba is szeretnénk ellátogatni. Ide előre be kell jelentkezni? A válaszát nagyon köszönöm.
#361 - Zoltán - 2017.04.05. - 14:56
Kedves Tibcsi!

Köszönöm a válaszod!
Még annyi, hogy a reptérről közlekedő buszra és vonatra lesz hely akkor is, ha helyben veszem a jegyet, vagy célszerű megvenni online?
#362 - alexa - 2017.04.09. - 15:55
Kedves ZOLTáN!

Igen, itt tudsz összeállítani magadnak egy kártyát:
http://www.veneziaunica.it/en/e-commerce/services
De nem tudom, hogy (mindenhol) biztosítja-e a sorbanállás nélküli bejutást.


Kedves ALEXA!

Lesz hely.
#363 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.09. - 22:58
Köszönöm szépen
#364 - Zoltán - 2017.04.11. - 18:40
Kedves Tibor!
Május 13 án érkeznék a Marco Polo reptérre kora délután és foglaltam 3 nap szállást a
Camping Village Jolly
Via Giuseppe De Marchi 7, Marghera, 30175, Olaszország címen. Szeretnék eljutni Mestre állomásig vmi transzfer busszal, és ugy gondoltam, hogy az állomásról gyalog mennék a kempingbe lepakolni. De hogyan tudnék a kempingből bejutni Velencébe legegyszerűbben? Megint gyalog vissza a Mestre állomásig és onnan valami busz vagy vonat lenne a célszerűbb? Mit javasolna nekem, egyedüli 40 éves utazónak? Sajnos a kemping kicsit kiesik a várostól.
Na és persze biztos nem ártana jegyeket is vennem előre, ahogy olvasom az célszerűbb jóval. Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Attila
#365 - Attila - 2017.04.12. - 22:12
Kedves Attila!

A legkevesebb gyaloglással ha jól látom az a legjobb, ha P.le Parmesan megállótól mész be Velencébe 6-os busszal, az a campinghez képest itt van:
https://goo.gl/maps/6PabicYf9qx
Igen, még Mestre vasútállomáson érdemes venni tömegközlekedési jegyet/bérletet, a buszon csak 3 EUR-s vonaljegyet tudsz a vezetőtől.
Valamint a camping weboldala alapján mintha lenne saját buszuk is Velencébe, erről érdeklődj majd tőlük.
#366 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.13. - 00:22
Kedves Tibcsi!

Köszönöm! Még egy kérdés: a 101-és busszal is el tudok menni a treviso vasútállomásra?
#367 - alexa - 2017.04.14. - 09:52
Kedves Alexa!

Az nem egy városi busz, mint a 6-os, hanem távolsági, ami Padovába megy, és másik szolgáltató közlekedteti, mint a 6-os buszt, tehát nem tudom, az is 1,30 Euró-e, de igen, az is közlekedik Treviso vasútállomás és a reptér között.
#368 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.14. - 22:20
Ooooh! értem, akkor jó lesz az a 6-os is :D
#369 - alexa - 2017.04.14. - 23:32
Kedves Tibor!
Nagyon köszönöm válaszodat, bár én nem fedeztem fel a weboldalukon, de most írtam nekik, hogy van e transzferjük Velencébe, igaz ez logikus is lenne üzemeltetniük.
Még lenne egy kérdésem, Velencében vannak nyilvános mosdók vagy ott ez hogy megy? Mert Mo.-bó kiindulva bizony a turisták pórul járnak itthon.
üdv:
Attila
#370 - Attila - 2017.04.17. - 11:59
Kedves Attila!

Igen, van, de nem sok: http://ontheworldmap.com/italy/city/venice/venice-public-toilet-map.jpg
és 1,50 EUR, lehet jobban jársz ha éttermekben/bárokban kérsz egy ásványvizet, vagy esetleg udvariasan bekérezkedsz.
#371 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.17. - 13:03
Kedves Tibor!
Köszönöm szépen minden segítségedet! Remélem klassz utazásom lesz, hamarosan indulni fogok!
üdv:
Attila
#372 - Attila - 2017.04.21. - 08:56
Kedves Tibcsi!
Október végén fogunk néhány napot Velencében tölteni, s felmerült néhány kérdésünk. Remélem, tudsz segíteni.
A városon belül csak gyalogosan vagy vaporettoval lehet közlekedni? Buszok pl. csak Mestre-be visznek? Olyan tömegközlekedési bérletet/hetijegyet nem lehet venni, ami mindenre használható korlátlanul? Eddig ahol jártunk, sima hetijegyet vettünk, amivel az ott lakók is utaznak, de már napok óta keresgélek, mégsem találok erről információt...
Velencének egyáltalán nincs homokos parti része? Mivel amikor mi megyünk, már nem lesz meleg, így fürdeni nyilván nem fogunk, de azért a "tenger-érzést" szeretnénk megélni, vagy pl. kagylókat gyűjteni. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha átmegyünk valamelyik környező szigetre?
Köszönöm a segítséget!
Kata
#373 - Kata - 2017.04.23. - 15:04
Kedves Kata!

A városban csak gyalog, vaporettóval, gondolával, és vizitaxival lehet közlekedni.
A leírásban említett 1,2,3,7 napos bérletek jók vaporettóra is, és a buszokra is Mestréből.
Nincs olyan messze Lido di Venezia, hogy ne tudnátok átmenni, a Szt. Márk tértől pl. csak 20 perc. Magában Velencében nincs strand.
#374 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.23. - 17:46
Kedves Tibcsi!
Szeretnék és is tanácsot kérni Tőled. Májusban utazunk Velencébe. A szállás a San Polo (Calle dei Botteri)negyedben vagy Hotel Riviérában lenne (melyik lenne praktikusabb?) A Marco Polo reülőtérre érkezik és indul a gépünk. Kb. másfél napot töltünk a városban. Szeretném a segítséged kérni. Amennyiben az alábbiakat szeretnénk megnézni érdemes-e városkártyát venni amiben esetleg a vaporetto is benne van? Dózse palota, Szt Márk téri óratorony, Szent Márk székesegyház, Aranyház, Santa Maria Gloriasa dei Frari bazilika, Miracoli templom, Murano, Burano szigetek, San Giorgo Maggiore templom. Láttam, hogy van lehetőség a reptérről vaporettoval bemenni, de lehet, hogy az időben több lenne,mint a busz? Szeretnénk jól kihasználni ezt a kis időt amelyet a városban töltünk el. Előre is köszönöm a segítséged. üdv. Julcsi
#375 - Julcsi - 2017.04.24. - 08:48
Kedves Julcsi!

A Hotel Riviera a Lidón, egy másik szigeten van (bár nincs messze vaporettóval), a Calle dei Botter pedig Velencében, tehát elsősorban városnézéshez az utóbbi praktikusabb. Vaporetto 2 napos jegyre mindenképp szükség lesz (ahhoz nem kell városkártya még csak a bérlet), a többinél attól függ végül mi fér bele, hova fizettek belépőt, és a belépők, valamint a megfelelő összeállítandó kártya árának különbségével lehet kiszámolni, hogy megéri-e.
#376 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.04.27. - 00:55
Kedves Tibcsi!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Mindig sok segítséget kapunk tőletek, a részletekben rejlik a lényeg és ezt ti tudjátok. Köszi szépen.
üdv.
Julcsi
#377 - Julcsi - 2017.05.01. - 21:19
Szia!
Szeptemberben megyek tesómmal Velencébe és olyan kártyát vadászok amiben a tömegközlekedés és a múzeum is benne van. Amit találtam a veneziaunica.it-oldalon az az 58,90 euros Gold city Pass. Nem tudsz vagy tudtok olcsóbb opciót? (Egyébként 1-2 napról lenne szó)

Köszi a választ :)
#378 - Dia - 2017.05.07. - 12:51
Kedves Tibcsi, két hét múlva megyünk Velencébe Easy Jet-tel Marco Polo reptérre érkezünk. Hogyan tudunk innen eljutni a szállodánkba (Hotel Centrale P.le Donatori di Sangue 14, 30170 Mestre)? Vaporettos megoldás is érdekelne.
Köszönöm előre is a választ, üdv: évi
#379 - évi - 2017.05.10. - 12:33
Szia DIA!

A Venezia Unica oldalon tudsz magadnak összeállítani ilyen kártyát, a Museu Civici di Venezia lehetőség csak 24 EUR, attól függ, pontosan milyen múzeumokat néznél meg, mi mennyire érné meg a belépőjegy árakkal összehasonlítva. Ehhez közlekedést annyiért tudsz hozzátenni, amennyiben amúgy is kerülne a tömegközlekedési jegy.


Szia éVI!

A Marco Polo reptérről busszal Mestre vasútállomásig:
http://www.atvo.it/allegati/aeroporti/linea_35_b_-_mestre_fs-m.polo_dal_26.03.2017_al_27.05.2017.pdf
ahonnan kb. negyed óra gyaloglás a szállás, vagy taxi: https://goo.gl/maps/zLwZmbkjJUt
#380 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.10. - 18:31
Tibcsi, köszönöm a választ. :-)
Huhh, végigolvasva az összes hozzászólást a jegyekbe kicsit belezavarodtam. Létezik olyan, hogy "Velence napijegy"? Ha igen, ez érvényes Mestre-ből busszal Velencébe majd este vissza, valamint Velencében az összes vaporetto-ra (Muranoba és Buranoba) is?
#381 - Szolnoki éva - 2017.05.22. - 15:13
Ja, és ha létezik, mennyibe kerül a napi jegy? Köszönöm előre is választ.
#382 - Szolnoki éva - 2017.05.22. - 15:17
Szia!

Igen, a leírásba szereplő 20 EUR-s napijegy érvényes mindezekre (a repterekről vagy repterekre ugyanakkor nem).
#383 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.22. - 15:45
Szia Tibcsi, a 20 EUR-s napijegyet több nappal a felhasználása előtt is meg tudjuk venni akár automatából, akár jegypénztárnál?

#384 - évi - 2017.05.24. - 17:11
Szia!

Igen, az első érvényesítésnél aktiválódik.
#385 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.25. - 01:19
Kedves Tibcsi ! Június végén Klagenfurt-ból szeretnénk Velencébe utazni. Kocsival érkezünk. Mit tanácsolsz hol parkoljunk, és a parkolóból hogy jutunk be Velencébe. Szerinted vapettóval érdemesebb körbenézni, vagy gyalog. és a vapettó milyen árban van, hol tudjuk megvásárolni a jegyet. Köszönöm szépen a válaszodat: Csilla
#386 - Csilla - 2017.05.25. - 11:37
Kedves Csilla!

Részletesen szerepelnek a cikkben a velencei és Velence környéki parkolók a Tippek, tanácsok, közlekedés rész vége fel. Ugyanott szerepelnek a vaporettó árak, útvonalak is, gyalogolni is lehet, de a Canal Grandén érdemes végigmenni vaporettóval.
#387 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.25. - 15:57
Kedves Tibcsi!
Ha Olaszországon belül szeretnénk vonattal utazni meg lehet venni ugyan olyan áron a jegyet az utazáskor is, vagy érdemes előre, online?
Köszönöm: Kata
#388 - Kata - 2017.05.26. - 18:48
Kedves Kata!

Távolsági vonatokra (InterCity, Frecciarossa, Frecciargento, Frecciabianca, ill. az Italo magánvasút társaság nagysebességű vonatai) olcsóbb, akár jóval olcsóbb is a jegy előre megvéve a Trenitalia (vagy az Italo) oldalán. A legolcsóbb super economy jegyek azonban nem válthatók vissza, és az időpont nem módosítható, az economy típusú jegynél is korlátozott a módosítás, ill. az sem váltható vissza (a base típusú jegyeknél ez mind megtehető, de az már nem ad kedvezményt, az állomáson is annyi az ár).
Rövidtávú, helyi, elővárosi, regionale vonatokra nem olcsóbb a jegy online, és nem is szükséges, vagy érdemes online megvenni, azok nem helyjegyes vonatok.
#389 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.05.27. - 01:22
Szia!
Vicenzából vonattal mennénk Velencébe 1 napos kirándulásra. Hogyan tudunk elővételben oda-vissza vonatjegyet venni?
#390 - KK - 2017.06.13. - 12:23
Szia!

Ha Regionale vonatokkal mentek, nem szükséges, illetve felesleges, azok nem helyjegyes vonatok.
De egyébként itt: http://www.trenitalia.com/tcom-en
(ha Regionale vonatra az állomáson vesztek jegyet, azt felszállás előtt érvényesíteni kell a gépnél, ha online, akkor viszont nem kell)
#391 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.13. - 22:18
Kedves Tibcsi! most pénteken indulunk a férjemmel Velencébe, autóval. A szállásunk Mestrébe lesz a Hotel Primaveraban. 1 éjszakát maradunk szombaton jövünk is haza. A kérdésem ,hogy a hotel környékén tudunk valahol venni vonaljegyet,hogy ne a buszon kelljen? Illetve a szállásunktól legközelebbiként elméletileg az 5 ös és a 19-es busz megy be a Piazzale Roma ra? Ezt jól tudom? úgy olvastam egyik fenti válaszodba,hogy a 24 órás napijegyet meg tudjuk vásárolni a P.le Roman. Ott csak automata van vagy van jegypénztár is? Nagyon köszi a válaszodat ági
#392 - Tudjaágnes - 2017.06.20. - 08:41
Kedves ági!

Igen, Velencében a Piazzale Román tudtok jegyeket venni, van pénztár is. Mestrében a szállásotokhoz közel nem látok, csak ilyen kilométerekre, de hátha a szállodában árulnak legalább egy buszjegyet Velencéig, ahol tudtok venni pl. napijegyet.
Igen, az 5-ös és 19-es busz jó.
#393 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.06.20. - 12:55
Kedves Tibcsi,
Irtad a nagyon alapos leírásban, hogy Muránóban az üvegmúzeum mellett üvegfújást is meg lehet nézni. Szeretném megkérdezni, hogy ennek mi a módja? Köszönöm előre is a választ: Zsuzsa
#394 - Zsuzsa - 2017.07.03. - 00:49
egy kis tacskó is elkísér minket Velencébe, mivel a klasszikus szigeteket meg szeretnénk nézni, kérdésem, tudod-e véletlenül a kutyajegy árát....:-)
#395 - Béláné Böröcz - 2017.07.05. - 19:32
Sziasztok!

ZSUZSA: Több múzeumban, gyárban is tartanak ilyen bemutatókat, pl.:
http://www.vecchiamurano.it/
https://goo.gl/NzsC8v


BöRöCZ BéLáNé: Elvileg ingyenes, a szabályok szerint szájkosár és póráz szükséges.
#396 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.05. - 20:39
Szia!
Július végén tervezünk utazni barátnőmmel Velencébe, a szállásunk Mestrében lesz a Club Hotelben a Via Villafranca úton. Elviekben Mestrében is lehet ifjúsági Travelcard-ot (Rolling Venice kártyával együtt) venni, viszont a több opció közül nem tudom hol érdemes nekünk ilyet venni ebben a városban? Melyik esik a szálláshoz a legközelebb? és az adott értékesítőhely nyitvatartási ideje megtalálható e valahol? Válaszodat előre is köszönöm szépen,
Mátyás
#397 - Mátyás - 2017.07.06. - 15:08
Kedves Tibcsi! Július 27-én utazunk Olaszországba tacskó kutyával. A segítségedet szeretném kérni, hogy vaporettón szállítható-e kutya, kell-e jegy a kutyának is, múzeumokba, képtárakba, Dózse palotába bevihető-e. Válaszodat előre is köszönöm. Margit 2017.07.06
#398 - Fogarasiné Jakab Margit - 2017.07.06. - 21:37
Sziasztok!

MáTYáS: A legközelebbi, Piazzale Cialdini pont 3 km-re van a szállástól. Ez egy turinform, ami 8:30-19:00 között van nyitva. Lehet jobban jártok, ha majd Velencében intézitek el.


MARGIT: A vaporettón szállítható kutya, ingyenes (szájkosárral és pórázzal). A legtöbb múzeumba ugyanakkor nem lehet bevinni.
#399 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.06. - 22:08
Kedves Tibcsi!
érdeklődni szeretnék, hogy az ifjúsági Travelcard, illetve Rolling Venice csak közlekedési eszközökre érvényes vagy nevezetességeknél is jelent kedvezményt az árból?
Szent Márk Bazilikába, illetve a Santa Maria della Salute templomba ingyenes belépés, van olyan része a templomoknak, aminek a megtekintésért fizetni kell?
Előre is nagyon köszönöm a választ!
#400 - Réka - 2017.07.16. - 19:58
Kedves Réka!

Számomra úgy tűnik, hogy a Rolling Venice ezeket a kedvezményeket kínálja, amit a Venezia Unica is: http://www.veneziaunica.it/en/content/venezia-unica-extra-benefits
A Szent Márk bazilika és a Santa Maria della Salute is ingyenes. Utóbbiba a nyitvatartás: 9.30-12.00 és 15.00-17.30.
#401 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.17. - 03:25
Kedves Tibcsi!
Szeretnék még megkérdezni a Dózse-palota titkos túra jeggyel kapcsolatosan, hogy valóban egy órával a kezdés előtt már be kell mutatni a jegyet vagy ezt rosszul értelmeztem az angol leírásnál?
Köszönöm a választ! :)
#402 - Réka - 2017.07.25. - 21:18
Kedves Réka!

én nem találok sehol ilyen kikötést a titkos túra oldalán. Vagy én nem veszem észre, vagy lehet tényleg hogy rosszul értelmezted.
#403 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.26. - 02:48
Kedves Tibor!
Szeretnék segítséget kérni ,barátaimmal ,kollégáimmal 2017.szeptember 29-30 -01 megyünk Velencébe a szállásunk Hotel Ca Di Valleben lesz Cavallin-Treportiban.
Velencébe,Muránóba,Buránóba szeretnénk eljutni bérelt vagy menetrendszerinti hajóval szombaton .
Helyi idegenvezetőt is szeretnénk ,ezekben kérném a segítségedet 42 főre.
üdvözlettel:H.Róbert
#404 - Róbert - 2017.07.27. - 19:32
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Marco Polo repülőtéren tudok-e napijegyet venni vaporettora (amit nem az utazás napján, hanem másik napon használnék fel), vagy esetleg Punta Sabbioniban is van erre lehetőség? Lido di Jesoloban lesz a szállásunk, onnan mennénk be.
Illetve ez nem tudom mennyire befolyásolja utunkat szeptemberben, de láttam, hogy pont aznap amikor bemennénk lesz a Velencei filmfesztivál zárónapja. Ilyenkor a közlekedés hogy alakul, ugye lehet a megszokott módon látogatni a turistalátványosságokat?:)
Köszi a választ!
#405 - Dia - 2017.07.28. - 10:29
Sziasztok!

RóBERT: Nem ismerek sajnos helyi idegenvezetőt.


DIA: A Marco Polo reptéren van jegyautomata, Punta Sabbioniban pedig jegyiroda.
#406 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.28. - 14:41
Kedves Tibcsi!

Buszokkal kapcsolatban szeretném segítséged kérni.

Melyik buszos járatot ajánlanád a Marco Polo reptérről a mestrei vasútállomásig? A szállásunk a Plaza Hotel-ben lesz. Ilettve onnan a Piazzale Roma-hoz?

Előre is köszönöm
#407 - Niki76 - 2017.08.01. - 13:31
Kedves Tibcsi és Réka,

Most vettem egy jegyet a titkos túrára, melyen az alábbi mondat szerepel: Ticket collection
Ritiro presso la biglietteria a partire da un'ora prima dello spettacolo presentando la ricevuta del pagamento ed un documento di identita' o delega da parte dell'effettivo intestatario della prenotazione.

így bár nem tudok olaszul, valószínűsítem, hogy a jegypénztárnál egy órával a foglalt időpont előtt kell megjelenni a dokumentumokkal, hogy megkapjuk a tényleges jegyet.
Persze ez részemről csak feltételezés, de gondoltam hátha segítek vele. Jövő héten megyünk, úgyhogy utána majd biztosabbat tudok :)

Tibcsi, köszi az oldalt, zseniális, pár nap alatt el is készült az útitervem!
#408 - Enikő - 2017.08.02. - 09:56
Sziasztok!

NIKI76: Ez a busz megy a Marco Polo reptérről Mestrébe: http://www.atvo.it/allegati/aeroporti/linea_35_b_-_mestre_fs-m.polo_dal_16.06.2017_al_31.08.2017.pdf
A Plaza Hotel a vasútállomásnál van, tehát lehet vonattal Velencébe menni, vagy a 2-es busszal.


ENIKŐ: én nem láttam a visszaigazolást, csak a weboldalt, ahol nem írtak ilyet, de akkor így lehet :)
#409 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.03. - 00:25
Kedves Tibi
a napokban utazom olaszországba, velencét is megszeretnénk nézni, az irásokból látom érdemes mestrébe parkolni, melyik parkolóból lehet eljutni, és mivel a legegyszerübben eljutni, velencébe , és hogy találjuk meg könnyen azt a vaporetót, mivel a canel granden utat megnéznék. Napi jegyet, már mestrében tudunk venni, ami érvényes velencébe.és hogy juthatunk el muranóba hogyan tudnánk tájékozódni.
köszi
#410 - Sebestyén Lászlóné - 2017.08.06. - 14:57
Kedes Sebestyén Lászlóné!

A leírásban, a tippek, tanácsok, közlekedés részben részletesen megtalálod a Mestrében lévő parkolókat, és hogy honnan hogyan lehet Velencébe jutni.
Az 1-es vaporetto a Piazzale Roma közeléből indul, ahova busz érkezik Mestréből, ill. a vasútállomás közeléből, pontosan innen: https://goo.gl/maps/RoHNqgVsRtQ2
Muranóba eljutás is részletesen szerepel a leírásban (például ha a Pizzale Romától mentek, akkor a 3-assal). Mestrében a vasútállomáson lehet tömegközlekedési jegyeket venni.
#411 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.07. - 03:11
Tisztelt Tibor!
Szeptember elején utazunk Lidó di Jesolóba ahonnan szeretnénk átmenni Velencébe is. érdeklődnék hogy az autót melyik parkolóban tudom letenni jesolónál . A parkolási díj mennyibe kerül, illetve milyen vaporettóval tudok bejutni onnan a Szent Márk térig. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Attila
#412 - Tímár Attila - 2017.08.07. - 11:55
Tisztelt Attila!

Jesolóból Punta Sabbioniig busszal kell menni, és onnan lehet vaporettóval bejutni Velencébe:
http://www.atvo.it/images/linee/percorso_23a_jesolo_urbana-01.jpg
Lido di Jesolo parkolásról nincs információm, érdemes a szállásadótól érdeklődni.
#413 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.09. - 01:09
Szia! Szeretném a segítséged kérni. M. P. repülőtérről szeretnék bejutni Velencébe. 2 szállás van, Te melyiket ajánlod? 1: Guglie Apartment, 1334. Cannaregio negyed. 2: Hotel al Graspode Ua. 5094 S. Marco negyed. A belvárost szeretnénk bejárni. Mivel? Merre?
Már 3 országba eljutottunk segítségetekkel. Szuperek vagytok! Köszönöm szépen! Szia éva
#414 - éva - 2017.08.12. - 15:28
Szia, szeretnék segítséget kérni, hogyan tudnék eljutni Lido-ba Venezia Santa Lucia állomásról. Kerestem interneten csatlakozásokat de valahogy nem sikerült megtalálnom. Tudnál nekunk benne kérlek segíteni?
#415 - Erika - 2017.08.13. - 11:41
Sziasztok!

éVA: Az egyik apartman, a másik hotel, ami nektek megfelelőbb az igényeitek alapján, az apartmannak nincsenek még értékelései, nem lehet tudni milyen, viszont a szálloda értékelési pontszáma kifejezetten alacsony, és nem írnak túl jókat róla.
A leírásban szerepel hogy hogyan tudjátok bejárni Velencét, vaporetto útvonalak, eljutások, stb., ha megírod a végleges szállást, megírom az eljutást a reptérről, ha az a kérdés.


ERIKA: A Lido di Venezia szigetre gondolsz (gondolom nem Lido di Jesolóra)? Lido di Veneziára a vasútállomás közeli Ferrovia vaporettóállomásról: https://goo.gl/maps/18us44a5coD2
vagy a P. le Romáról, 1-es vagy 2-es vagy 5.1-es vagy 5.2-es vagy 6-os vaporettóval, a megfelelő irányba.
#416 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.14. - 04:12
Kedves Tibi!
Szeretném a segítségedet kérni.Szeretnènk több napos vaporettojegyeket vásárolni,11 éves gyermekeknek milyen jegyet tudok venni?Nekik is szükséges?
Másik kérdés:Tényleg betiltották a börönd huzigálást?Előre is köszönöm.
#417 - Hornyák Hajni - 2017.08.16. - 07:39
Tibcsi, igen Lido di Veneziara gondoltam. Tudnal segiteni benne, hogy talalok e menetrendet az interneten?Jegyet elovetelbe kell megvenni vagy konkretan a vaporellon?
#418 - Erika - 2017.08.16. - 17:51
Sziasztok!

HAJNI: Igen, 11 éves korban is felnőtt jegyet vagy bérletet kell venni. Vagy vehető a leírásban említett ifjúsági Travelcard, Rolling Venice kártya mellé.
Nem tiltották be a bőrönd huzigálást.


ERIKA: Gyakran járnak a vaporettók, de ahogy a leírásban is szerepel, itt megtalálod a különböző vonalak menetrendjét:
http://actv.avmspa.it/en/content/orari-servizio-di-navigazione-0
Nem kell, és nem is lehet előre megvenni az interneten a jegyet, de a vaporettón sem, automatában, vagy pénztárban kell vonaljegyet vagy valamilyen napi, vagy több napos jegyet venni.
#419 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.18. - 22:06
Kedves Tibcsi!
Először is hálás köszönetem az oldalon található információkért! Nagyon könnyen meg tudtam így szervezni a velencei utazásunkat. November elején mennénk 4 napra, és az lenne a kérdésem, hogy ha előre megveszem a Gold City Pass kártyát akkor a kártyába tartozó múzeumokba bármikor bemehezünk, vagy valahol külön regisztrálni kell idősávokra, melyik látnivalót, mikor szeretnénk megtekinteni? Elég egyszerűnek tűnik, lehet én bonyolítom túl. Illetve szerinted a kapott visszaigazolást még Velencében be kell mutatnunk valahol, és ott kapjuk meg az igazi kártyát, vagy a kinyomtatott visszaigazolás elég lesz?
Válaszodat előre is köszönöm!
üdv:
Edina
#420 - Edina - 2017.08.21. - 16:12
Kedves Tibcsi,

Szeretnénk érdeklődni, hogy a 27€-s retúrjegy a Marco Polo repülőtértől hány napig érvényes?
A Piazzale Roma - Piazza Mazzini Jesolo útvonalra a google a 10a buszt adja ki, 4,5€ -ért. Ez az ár aktuális lehet? Van Jesolo-ra jobb alternatíva ennél?
Köszönjük! :)
#421 - Tamás - 2017.08.22. - 23:15
Kedves EDINA!

A gold city pass azt hiszem tömegközlekedést is tartalmaz, annak a kártyáját úgy tudod átvenni, hogy odamész egy ACTV jegyautomatához, és beütöd a PNR-kódot, amit kapsz, vagy elmész egy turistainformációs pontba, és ott is kiadják.
A múzeumokhoz, templomokhoz elég a voucher, de fogsz kapni egy fizikai kártyát is azt hiszem.
http://www.veneziaunica.it/en/content/how-it-works


Kedves TAMáS!

A Marco Polo reptérről a 27 EUR-s hajó retúrjegyet megveheted online 25-ért is:
http://www.alilaguna.it/en/airport-lidovenicecruise-terminal-and-vice-versa
30 napig érvényes (ki is egészítettem ezzel a leírást).
Igen, a 10 a busz megy Velencéből Lido di Jesolóba:
http://www.atvo.it/allegati/linee/linea_10_a_dal_16.06.2017_al_31.08.2017.pdf
Vagy kombinálhatod a hajózást és a buszozást, de ez drágább:
http://www.atvo.it/allegati/menu/locandina_lido_di_jesolo_quickly_2017.pdf
#422 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.23. - 02:12
Kedves Tibcsi !
Nagyon hasznos a tevékenysége, örülök, hogy létezik ez a fórum.
Velencébe megyünk szeptemberben, és azt szeretném megkérdezni, hogy van-e helyi utazáshoz kedvezmény 65 éven felüli személy részére.
Köszönettel:
Erzsi
#423 - Ploder Józsefné - 2017.08.24. - 22:47
Kedves Tibcsi!
úgy tudom, vannak országok, ahonnan tilos elhozni a tengerpartról kagylóhéjat, homokot. Olaszország esetében van ilyen tiltás?
Köszönöm!
#424 - Kata - 2017.08.25. - 19:08
Kedves Tibcsi!
Szeptember végén október elején tervezünk menni újra Velencébe.. ezúttal vinnénk a 3 éves kislányunkat is.
A kérdésem az lenne hogy mennyire nézik szigorúan azt hogy 1 méternél nem magasabb a gyerek? Lányom most 103 cm .... csk hogy hogy számoljunk venni kell neki is jegyet vagy nem? nagyon köszönöm
#425 - T.ági - 2017.08.28. - 10:28
Kedves PINTéR JóZSEFNé!

Nincs ilyen kedvezmény.


Kedves KATA!

Nem hiszem hogy lenne, meg egyébként is hol ellenőriznék?


Kedves áGI!

Nem tudom, hol van ez az 1 méteres határ, mire gondolsz? A tömegközlekedés 6 év alatt ingyenes Velencében.
#426 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.08.29. - 17:48
Kedves Tibcsi
Októberben utazunk Velencébe, és az a kérdésem, hogy San Servolo szigeten foglaltunk szállást, ahova a 20-as vaporettoval tudunk eljutni, ezért érdemes-e 7 napos bérletet venni ( 5 napot leszünk Velencében ), és ha igen, akkor ezt már a repülőtéren meg tudjuk-e venni ? vagy esetleg van olcsóbb megoldás is?
#427 - Laci - 2017.09.05. - 16:10
Kedves Laci!

Egy út vaporettóval 7,50 EUR, 7 napos jegy 60 EUR, tehát ha 5 nap alatt legalább 8-at vaporettóztok, ami azért elég valószínű, ha mindig bementek Velencébe, akkor megéri a 7 napos jegy.
A Marco Polo reptéren vehetők vaporetto jegyek, ill. a Pizzale Román például.
#428 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.05. - 22:22
Segítségedet szeretném kérni.Codevigo-ban szállunk meg és 1 nap beszeretnénk buszozni Velencébe kis városlátogatásra.úgy látom hogy helyi busz a 80E ami bevisz minket a Sóhajok hídjáig.Jól tudom?Mennyi euro lesz 1 főnek a jegy?Köszönöm
#429 - Gácsi ági - 2017.09.10. - 14:27
Ebben a táblázatban:
https://goo.gl/hgsEmZ
azt látom, hogy 5,20 EUR a vonaljegy.
#430 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.09.10. - 21:18
Szia Tibcsi, az 1m magassag ot a gyermekekre a varoskartyak.hu oldalon olvastam Velencènèl. Azt irjàk ott a 24/48/72 oràs jegyeknel hogy gyermekek 1 m magassagig ingyen utazhatnak minden mas esetben felnott jegyet kell venni nekik... de akkor ez tèves info ezek szerint. Koszonom a vàlaszod. Udv Àgi
#431 - T.Àgi - 2017.09.12. - 21:49
Kedves Tibcsi
Azt szeretném megkérdezni, hogy a 7 napos vaporettos bérlet érvényes-e a Marco Polo reptérre is ( oda-vissza )
Köszönöm Laci
#432 - Laci - 2017.10.03. - 16:33
Kedves Laci!

Nem érvényes!
#433 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.10.03. - 16:58
Szia. Trevisora erkezunk es onnan hogy juttunk el legkonnyebben erre a cimre
Piazzale Donatori di Sangue 14, Mestre Venice?
Es errol a cimrol hogyan juttunk be Velencebe?
Koszi szepen. Levi
#434 - Levi - 2017.12.06. - 18:00
Kedves Tibcsi,
Nagyon hasznos az oldal, sok segítséget kaptam -amit nagyon köszönök.
Kérdésem :Treviso Repülőtérre érkezünk,innen szeretnénk Padovába utazni busszal.Van ilyen busz?
Hol van a reptéren a megállója,és hogy tudok jegyet venni? /interneten returt,vagy a sofőrnél? és mennyibe kerül ?
Köszönöm szépen:
Kéty
#435 - Kéty - 2018.01.22. - 14:33
Kedves LEVI!

Itt:
http://www.atvo.it/en-treviso-airport.html
a legfelső sorban látható (Treviso Airport-Mestre-Venice P.le Roma) busszal az első megállóig (Corso del Popolo / Banca BNL) menj, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/RErch8MQMrK2


Kedves KéTY!

Igen, a 101-es busz közlekedik a Treviso repülőtér (a linkelt pdf-ben Aeroporto Canova néven) és Padova között:
https://goo.gl/4QwpjF
Gondolom a sofőrtől tudsz, online jegyvételi lehetőséget nem látok. A jegy úgy látom 5,10 EUR lesz, mert 60 és 70 km között van az út.
#436 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.23. - 01:00
Kedves Tibcsi,
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat.Megnéztem a menetrendet.
Sajnos nem értem a betűjeleket.
Tudnál segíteni ebben. Mi szombati napon megyünk Padovába a Treviso reptérről és vissza pedig vasárnap.
Mivel ez hétvége - nem tudom a betűjelét - és lehet,hogy ritkábban van járat.
Megköszönném ha tudnál segíteni.
üdv:
Kéty
#437 - Kéty - 2018.01.28. - 12:39
Szia!

Feriale (f) hétköznap
festiva (F) ünnepnap
tehát a nagy F betűsök fognak közlekedni hétvégén.
#438 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.01.29. - 23:55
Sziasztok!

Szeretnék köszönet mondani az oldal működtetőinek nagyon segítettek az utazásom megszervezésében.
A karneváli megnyitóra utaztunk ki repülővel 6nap/5 éjszakára. én most erre az időszakra csak a Ryanair-nél találtam járatot, de egész olcsó volt. A szállásunk Punta Sabbioni-ban volt, a Hotel la Rondine-ben. Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon rendezett, szép szálloda és a személyzet is nagyon kedves. Mi közvetlenül a szállodánál foglaltunk és még kedvezményt is kaptunk. A Vaparetto állomástól kb. 15-20 perces sétára van, szerintem az annyira nem vészes. Szerintem a Velencébe való érkezés Punta Sabbioni-ból az egyik legszebb. A kikötésnél rögtön a Dózse palota és a Campanile harangtorony, San Giorgio Maggiore sziget, Santa Maria della Saluta templom látványa tárul elénk. A hajók gyakran 30 percenként járnak. 7 napos vaparetto bérletet vettünk és bőven megtérült az ára.
Akik nem szeretik a nagy tömeget, azoknak a nyitó hétvégét ajánlom. Nincs akkora tömeg, mint a záró hétvégén, amikor mozdulni sem lehet, és a gyalogos forgalmat rendőrök irányítják. A karneválnak van hivatalos honlapja, ahol a programokról írnak, illetve, hogy a megnyitó ünnepségek mikor és hol lesznek. http://www.carnevale.venezia.it/en/
Idén a megnyitó jan. 27-re és jan 28-ra essett. Jan. 27-i megnyitó helyszíne a Rio Cannaregio csatorna, 6kor és 8kor is van egy ünnepség. Ez az un. kis megnyitó. A január 28-i megnyitó volt a nagy megnyitó, szintén a helyszíne a Rio Cannaregio volt, 12 órakor kezdődött, de ekkor a hajók a Canal Grande-n is végigvonulnak, ott is meg lehet nézni őket. Ahhoz, hogy az ember lásson is valamit érdemes minimum 1 órával a meghirdetett időpont előtt kimenni a helyszínre, hogy jó helyet szerezzen magának.Velencei városnézésre 3 napot szántunk, 1napot pedig a szigetekre: Murano, Burano, Torcello. így kényelmesen nem rohanva végig tudttuk nézni a főbb látványosságokat és a kevésbé ismert látványosságokat is.
A Dózse palotát és a Szent Márk székesegyházat mindenképpen ajánlom. Egyszerűen gyönyörűek, a régmúlt dicsőségét, a tömény gazdagságot szimbolizálják.
Szeretnék ajánlani pár kevésbé ismert "látványosságot": Bovolo, Madonna dell' Orto templom, Zsidó negyed.
Scala Contarini del Bovolo: csigalépcsősor és kilátó, a Teatro La Fenice-től nem messze van. 7 euro a belépő. A Dózse palotában látható Tintoretto Paradicsom festményének - Tintoretto által készített - kisebbik verziója is megtekinthető.
Madonna dell'Orto templom: belépős, de kívülről is impozáns látványt nyújt. és ezáltal sétálhatunk egy kicsit a Cannaregio negyedben is, az "igazi" Velencében, ahol a Velenceiek élnek.
Zsidó negyed(Ghetto Nuovo): "város a városban", egy kis sziget, ahova a zsidókat telepítették. A házak különböznek a többitől, 4-9 emeletesek. Régen nagyon rossz hírű környék volt, most már nem az.
Még az időjárásról pár info. Nekünk ködös időjárást sikerült kifogni, ami csak kis kellemetlenséget okozott: 4.1,4.2, 5.1, 5.2 járatokat felfüggesztették. (Pont a szigetekre szerettünk volna kimenni) A belvárosi járatok: 1-es, 2-es közlekedtek, és a szigetekre ilyenkor is ki lehet jutni. 3-as és a 12-es közlekedik ilyen időben is. A 3-asra csak a Piazzale Roma-n és a Ferrovián (vasútállomás) lehet felszállni máshol nem is áll meg utána, csak Murano-n. A 12-esre az F. Nove-n lehet felszállni, ezekre az állomáshelyekre idő kijutni. Egyébként a köd még egy kis plusz misztikumot hozzáadott Velencéhez.
Nyilvános wc-k több helyen is vannak, és jelölve is vannak, általában 1,50 euróba kerülnek.
#439 - Bartha Viktória - 2018.02.02. - 10:23
Szia!

Köszi a nagyon részletes és hasznos beszámolót, tippeket, minden látogató nevében is! :)
#440 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.02.02. - 15:42
Szerinted hogy kellene a Danielibe felöltözni?
Nagyon flancos,vagy normális utcai ruha megteszi?
#441 - Edit - 2018.02.05. - 17:34
A luxusszállodában? Nem tudom ezt konkrétan, de általában a luxushotelekben már nem annyira kötött, farmer, ing is megteszi, lehetőleg csak pl. ne sáros bakancs és szakadt póló legyen, ha nem akarod, hogy kilógj. étteremben, bárban lehet dress code.
#442 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.02.06. - 19:50

Szia Tibcsi,

Szeretném megkérdezni, hogy a Velence Treviso reptérről, hogy jutunk el leggazdaságosabban a következő szálláshelyre:

Via Francesco Crispi 20
30170 Mestre
Olaszország

Köszönettel:
Nina
Nina - 2018.02.16. - 22:10
Szia!

Itt:
http://www.atvo.it/en-treviso-airport.html
a legfelső sorban látható (Treviso Airport-Mestre-Venice P.le Roma) busszal az első megállóig (Corso del Popolo / Banca BNL) menj, majd gyalog:
https://goo.gl/maps/BMnhWq9NMQ42
Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.02.17. - 00:20
Kedves Tibcsi!
Az egyik hozzászólásban azt olvastam, hogy a P.le Roma-tól 30 perc séta a Szent Márk tér? Trevisoba érkezik a replőnk márciusban. Mennyire érdemes nekiindulni egy handbag-el? Inkább menjünk vaporettoval? A térhez közel van a szállásunk (San Marco 2632 Foundamenta Zaguri) illetve a térkép szerint a S. Maria del Giglio állomáson kellene leszállni ha az 1-essel megyünk.
Illetve az lenne a kérdés, hogy a vaporetto jegy 1 óráig érvényes, de megszakítható? Ha valahol leszállok de még 1 órán belül visszaszállnék az működik?
Köszönöm a segítséged,
Üdv, Orsi
Orsi - 2018.02.19. - 10:27
Kedves Orsi!

Olyan 20-30 perc, attól függ mennyiszer álltok meg, stb. Hát attól függ mennyire bírjátok, milyen, és milyen nehéz a táska, azt ti tudjátok. Én pl. biztos nem húznám végig a gurulós bőröndömet megpakolva fél órán keresztül, de egy hátizsákkal pl. legyalogolható az a 1,5-2 km.
75 percig érvényes a vaporetto-jegy az érvényesítéstől kzedve. Konkrétan az útmegszakításról nincs információm, de általában a tömegközlekedési vállalatoknál, ha nem más vonalra szállsz át, és azon folytatod az utat, nem szokott engedélyezve lenni az egy jeggyel.
Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.02.20. - 01:54
Kedves Tibcsi!
Holnap utazunk Velencébe. Treviso reptérről busszal bejutunk a P.le Róma-ra, a szállásunk a San Marco 1868/A ( térkép szerint S.M.4680) sz. alatt van, Palazzo Minelli. Kérlek segíts, hogyan jutunk el oda? Talán 2-es vaporetto ?? ...de melyik megállóig és onnan a GPS-be melyik címet kell beütnöm?
Segítségedet előre is nagyon köszönöm.

Üdv:
Hajni
Vén Hajnalka - 2018.03.01. - 09:09
Kedves Hajni!

Nekem kiadja a Google térkép így, hogy S. Marco, 1868, és úgy is, hogy S. Marco, 4680, egymás közvetlen közelében, tehát így jó lesz beírva. Ez a S. Angelo állomáshoz van közel, ahova a Pizzale Romától 1-es vaporettóval juthatsz (2-es nem jó, azaz jó, a Rialto megállóig, de több gyaloglással).
Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.03.01. - 19:00
Kedves Tibcsi!
Nagyon szépen köszönöm, reméljük könnyen megtaláljuk.
Üdv:

Hajni
Hajni - 2018.03.01. - 20:09
Kedves Tibcsi,
Húsvét vasárnap érkezünk Trevisora. Az a kérdésem, milyen lehetőségek lesznek vasárnap és hétfőn az étkezés megoldására (pl. boltok hogy vannak nyitva)?
Köszönöm,
Erika
Erika - 2018.03.10. - 16:33
Kedves Erika!

Éttermek nyitva lesznek. Az élelmiszerboltok zárva, de találni elvileg nyitva tartókat.
Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2018.03.10. - 18:03
Szia,
A magas vizallasról van információd?
Vasárnap 130cm írt a velencei honlap.
Szerdán érkezünk.
Mit gondolsz a város látogatásban ez mennyire okozhat fennakadást?
Készüljünk gumicsizmával?
Szuperek a részletes információid.
Köszönöm.
Niki
Niki - 2018.03.19. - 12:46
Szia!
Köszönöm , a részletes tájékoztató Írásaid!

Dél Olaszországba készülünk, Velence környéki megállással, 2018 Júl 24-én, autóval.
Az általad említett Punta Sabbioniból való bejutásról érdeklődnék. Odaérve, lehet parkoló helyet találni? Simán? gond nélkül? Illetve a az általad említett 14-15-ös vaporettonak, ott van a közelben az állomása? előre kell jegyet venni? lehet oda-vissza is jegyet kapni? és ez közvetlenül bevisz a velence központjába? nem kell átszállni?

Köszönöm, előre is segítséged!
Üdv: József
József - 2018.03.20. - 12:01
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2013-2016)