Párizs / Paris - látnivalók, nevezetességek V.

Utazás nyaralás info » Párizs » Látnivalók, nevezetességek V.

Párizs kalauz, látnivalók bemutatása V.

Canal Saint-Martin | Párizsi katakombák | Promenade plantée | Petit Palais | Musee des Arts et Metiers | Fondation Louis Vuitton | Hozzászólások

Canal Saint-Martin

Canal Saint-Martin

Tavaszi, nyári napokon kellemes, kifejezetten romantikus sétát tehetünk a Canal Saint-Martin mellett. Vagy hajókirándulásra is befizethetünk, de az a legtöbbek szerint nem éri meg az árát. A csatorna 4,5 km hosszú, egyes részein a föld alatt fut. Felette szép kis vas sétálóhidak ívelnek át, több hajólift is látható, és két forgóhíd is van. Vannak szebb, valamint átlagos, kevésbé szépséges, koszosabb részei is. A Canal Saint-Martin mentén bárok, éttermek is elhelyezkednek, az utóbbi években vált rendkívül népszerű, felkapott hellyé, az éjszakai élet és a gasztronómia egyik trendi központjává. Nappal tehát egy nyugodt, míg éjszaka egy élő, atmoszferikus hely. Ennek ellenére nem egy turistás rész, inkább autentikus, igazi párizsi. Egy alternatív látnivaló a kötelezőkön túl. Híres helyszíne az Amélie csodálatos élete c. film több jelenetének is.

A Canal Saint-Martin létrehozását Bonaparte Napóleon 1804-ben rendelte el, hogy ivóvízforrásul szolgáljon, miután a várost kolerajárvány sújtotta, valamint közlekedési célokra. 20 évvel később fejeződött be a kialakítása. A csatornát 10-15 évente lecsapolják, és kitisztítják, a legutóbb ezt 2016. január-áprilisa között tették meg. Egy ilyen tisztításkor, miután a halakat áttelepítik, 40 tonna szemetet halásznak ki, köztük műszaki cikkeket, kerékpárokat, motorokat, 2016-ban még pisztolyt is találtak, melyet átadtak a rendőrségnek, valamint, többek között, bevásárlókocsit, bútorokat.

Eljutás: 3-as, 5-ös, 8-os, 9-es és 11-es metró: République állomás (a déli végénél, talán a legjobb kiindulási pont a sétához) vagy 2-es, 3-as és 7bis metró: Jaurés állomás (az északi végénél).

Canal Saint-Martin, Párizs

Canal Saint-Martin

Canal Saint-Martin. Képek: antonikon, Pixoeil/Flickr/Creative Commons

Párizsi katakombák

6 millió ember maradványainak csontrakásai vannak Párizs földalatti katakombáiban, ahol korábban bányák működtek. A katakombákat 1774-ben kezdték kialakítani. A temetők zsúfoltságának, és bányák bezárásának köszönhetően exhumálták, és ide szállították a halottak csontjait. A II. Világháború idején búvóhelyként is szolgáltak az alagutak. Sokak számára érdekes, egyedi, kicsit furcsa és félelmetes élmény az alagutakban, ennyi ember maradványai között sétálni. Lefelé 130 lépcső megmászásával kezdődik a 45 perces, 2 km-es túra, felfelé pedig 83 lépcsőn érünk ismét az utcaszintre. Kisgyerekek számára és klausztrofóbiásoknak a séta nem ajánlott. Érdemes nyitásra érkezni, mivel napközben nagy sorok szoktak kialakulni.

A látogatható részen kívül még Párizs alatt több száz kilométernyi alagútrendszer van. Vannak olyan titkos bejáratok, melyeket a hatóságok sem ismernek. Gyakran illegál partykat rendeznek a katakombákban. 2017. júniusi hír, hogy 2 tini egy titkos lejáraton lement, de eltévedt, és 3 napig bolyongott a katakombákban, mire, rendőrkutyák segítségével, megtalálták őket.

Eljutás: 4-es, 6-os metró és RER B: Denfert-Rochereau állomás. Busz: 38, 68. Cím: 1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014

Belépőjegy (2018): 13 EUR. 18-26 éveseknek 10 EUR. 18 éven aluliak számára ingyenes.

Nyitvatartás: Kedd-vasárnap 10:00-20:30 (utolsó belépés 19:30). Zárva. minden hétfőn, május 1.-n és augusztus 15.-n.

A katakombákhoz tartozó képeket nem jelenítjük meg alapértelmezés szerint, mert van, akinek félelmetes lehet a csontok és koponyák látványa. A képek megjelenítéséhez kattintani kell.

Párizs, katakombák. Képek: SBoyd, Sarah Jacobsson Purewal, Eric Parker/Flickr/Creative Commons

Promenade plantée

Egy kevésbé ismert, de érdekes, egyedülálló látnivaló a Promenade plantée, avagy Coulée verte René-Dumont. Egy korábbi vasútvonal helyén egy 4,7 km hosszú parkot hoztak létre. Az út az Opéra Bastille mögött kezdődik, átmegy a Viaduc des Arts hídon is, így a park 10 méter magasan lesz, majd alagutakon és árkokon is keresztül halad. Az út mentén gyönyörű fák és növények vannak, és érdekes a kilátás is több helyről. Nyugodt, békés sétát tehetünk itt. A parkot elhagyni, vagy oda érkezni lépcsőkön keresztül lehet, de néhány lift is van.

Eljutás: 1-es, 5-ös, 8-as metró: Bastille állomás. Cím: 69 Rue de Lyon, 75012

Promenade Plantée

Promenade Plantée

Promenade Plantée. Képek: R. Fiona Cullinan, Alain Rouiller/Flickr/Creative Commons

Petit Palais és Grand Palais

Ingyenes szépművészeti múzeum, egy gyönyörű épületben. A Petit Palais 1897-1900 között, a párizsi Világkiállításra épült. Gyűjteménye a művészet történetét mutatja be a kezdetektől, a római és görög antikvitástól, napjainkig. Festmények (Rembrandt, Rubens, Poussin, Delacroix, Monet, Pissarro, Cézanne, Rodin többek között), rajzok, szobrok, ékszerek, kerámiák, bútorok is megtekinthetők. Gyűjteménye kisebb, mint a Louvre-é, de szintén elég nagy, több órát is el lehet itt tölteni. Itt is értékes, egyedi kiállítási tárgyak vannak, minden formában, minden korból. És ez egy kevésbé ismert múzeum, itt nincs tömeg.

A Petit Palais-val szemben lévő, nagyobb, szintén a világkiállításra épült, és szintén építészetileg lenyűgöző Grand Palais-nak állandó gyűjtemény nincs. Időszaki kiállításokat tartanak benne, általában többet is egyszerre, sokszor nagyon érdekeseket és értékeseket (mindegyiket külön belépőjegyért lehet megtekinteni). Akit érdekelnek a párizsi múzeumok, kiállítások, annak érdemes megnézni, hogy mik az aktuális kiállítások, és akár a Grand Palais-ba is ellátogatni.

Eljutás: Gyalog a Szajna partján, a Pont Alexandre III híd északi oldalán vannak. 1-es és 13-as metró: Champs-Elysées Clémenceau állomás. 8-as és 13-as metró és RER C: Invalides állomás. Busz: 28, 42, 72, 73, 83, 93. Cím: Avenue Winston Churchill, 75008

Belépőjegy (2018) (Petit Palais): Ingyenes belépés az állandó gyűjteményhez! Az időszaki kiállításokért ugyanakkor belépőt kell fizetni.

Nyitvatartás (Petit Palais): Kedd-vasárnap 10:00-18:00 (pénztárzárás: 17:15). Hétfőnként zárva, valamint: január 1., május 1., július 14., november 1., december 25.

Petit Palais

Petit Palais

Petit Palais. Képek: taconi, Anvica/Flickr/Creative Commons

Grand Palais

Pont Alexandre III, háttérben a Grand Palais. Kép: David McSpadden/Flickr/Creative Commons

Musee des Arts et Metiers

A találmányok, és technológiai innovációk múzeumában 2400 technikai eszköz van kiállítva. A múzeum 7 részre van osztva: tudományos eszközök, anyagok, energia, mechanika, építészet, kommunikáció és közlekedés. Látható, többek között, az eredeti Foucault-inga, a Szabadság-szobor eredeti modellje, több az első repülőgépek közül, James Watt gőzgépe, régi autók, köztük az eredeti T-modell, a mai számítógépek elődjei, és az első mechanikus számológép is, Pascaltól.

A tudomány, technika, annak története iránt érdeklődők, és az ilyen érdeklődésű, idősebb gyerekek számára is nagyon érdekes múzeumnak számít. A múzeumban jó néhány órát el lehet tölteni. Egy korábbi templom épületében működik.

Eljutás: 3-as és 11-es metró: Arts et Métiers állomás vagy 3-as és 4-es metró: Réaumur - Sébastopol állomás. Busz: 20, 38, 39, 47. Cím: 60 Rue Réaumur, 75003

Belépőjegy (2018): 8 EUR. 26 éven aluli EU-s állampolgárok és 18 éven aluliak számára ingyenes. Múzeumbérlet érvényes. Mindenki számára ingyenes: minden hónap első vasárnapján egész nap, valamint minden csütörtökön 18:00-21:30-ig.

Nyitvatartás: Kedd-vasárnap 10:00-18:00, csütörtökönként 21:30. Zárva: minden hétfőn, május 1.-én, és december 25.-én.

Musee des Arts et Metiers

Musee des Arts et Metiers

Musee des Arts et Metiers

Musee des Arts et Metiers. Képek: twiga269, KotomiCreations, Steve Shupe/Flickr/Creative Commons

Fondation Louis Vuitton

A Fondation Louis Vuitton Párizs legújabb látnivalója. Építése 2006-ban kezdődött el, majd 2014. októberben nyílt meg. Ez egy különleges, hipermodern épületben működő modern művészeti múzeum és kulturális központ, amely a Jardin d'Acclimatation park területén helyezkedik el. Nincs állandó gyűjteménye, időszaki kiállításokat tartanak itt, melyek közt van, ami érdekes, van, ami kevésbé. De sokan csak a csodálatos épület miatt látogatnak el ide. Korunk egyik legismertebb építésze, Frank Owen Gehry tervezte, aki, többek között, a prágai Táncoló ház, és több felhőkarcoló megalkotója. Frank Gehry a konvencionális építészeti megoldásokat elvető, innovatív, futurista, nagyon kivételes épületeket tervező építész.

Eljutás: 15 percenként elektromos busz közlekedik ide a múzeum nyitvatartási idejében. A busz a Place Charles de Gaulle és az Avenue de Friedland sarkáról (1-es, 2-es, és 6-os metró és RER "A": Charles de Gaulle Étoile állomás), a metrókijárathoz közeléből indul. Ára 2 EUR. Vagy eljutás tömegközlekedéssel: 1-es metró: Les Sablons állomás, Fondation Louis Vuitton kijárat, majd 10-15 perc / 600 méter gyaloglás. Busz: 244, Fondation Louis Vuitton megálló, a megálló csak hétvégente működik, hétköznap a Jardin d'acclimatation buszmegálló szükséges. Cím: 8 Avenue du Mahatma Gandhi, 75116.

Belépőjegy (2018): 16 EUR. 19-26 éveseknek 10 EUR. 18 éven aluliak számára 5 EUR. 3 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: Változó, ITT megtekinthető.

Fondation Louis Vuitton, Párizs

Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton. Képek: Jacqueline Poggi, Chouettes de Crolles, victortsu/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Most találtam meg ezt az oldalt...ISTENI....70 éves vagyok,és sajnos ezen helyek közül még sehol sem voltam... de..a képek és a leirások segitségével..már igen ! Imádom /.. nám / a múzeumokat! Egy kicsit boldogabb lettem !! Nem tudom kinek..de nagyon -nagyon köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!
#1 - Lányi Istvánné - 2016.04.20. - 17:52
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszik az oldal!
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.20. - 20:44
Hű, ez egy kifejezetten klassz oldal. Nem csak ezek a klisék vannak, hanem tényleg érdekes dolgok...
#3 - Szilvi - 2017.03.03. - 19:20

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás