Párizs / Paris látnivalók - Parkok, kertek

Utazás nyaralás info » Párizs » Parkok, kertek

Párizs legnépszerűbb parkjai, és kertjei

Luxembourg-kert | Tülériák | Jardin des Plantes | Bois de Vincennes | Buttes-Chaumont | Parc de la Vilette | Hozzászólások

Párizs, Szajna

Párizsban valóságos "piknikkultúrával" találkozhatunk. Jó idő esetén a terek, és Párizs számos gyönyörű, szépen karbantartott parkjai megtelnek piknikező, napozó, sportoló fiatalokkal, és idősebbekkel. Párizsban járva vétek lenne kihagyni a gyönyörű parkok meglátogatását, a napsütés, a szép környezet, a tavacskák, a szökőkutak élvezetét.

Luxembourg-kert / Jardin du Luxembourg

A latin negyedben, a Panthéonhoz, és a Párizsi Magyar Intézethez közel található Párizs legnagyobb körbekerített parkja, a Luxembourg-kert (Jardin du Luxembourg). A parkban szép növényeket, szobrokat (köztük a new york-i Szabadság-szobor mását), és egy csodás Medici-szökőkutat találhatunk. A Luxembourg-kastély előtt lévő tóban az úszkáló kacsák, és hattyúk mellett a gyerekek miniatűr vitorlás hajókkal játszanak. A fűben, és a tó körüli padokon pedig piknikeznek, napoznak, és pihennek a látogatók. A parkban egy szabadtéri koncertszínpad is van, gyakori hangversenyekkel, valamint egy méhészeti iskola is működik. A látogatók aktív kikapcsolódását teniszpályák szolgálják, a gyermeknek pedig egy nagy játszótér okoz örömet, valamint lehetőségük van pónin, és szamáron is lovagolni.

Eljutás: A Szajna partról a Rue Bonaparte-ra kanyarodva, és az utcán végigmenve. RER B: Luxembourg megálló. 12-es metró: Notre-Dame des-Champs vagy Rennes megálló, némi gyaloglással. 4-es metró: Saint-Placide megálló.

Belépő: Ingyenes belépés

Nyitvatartás: Változó

Luxembourg-kert, Medici szökőkút

Luxembourg-kert, Medici-szökőkút kép: insolitacommedia

Tülériák kertje / Jardin des Tuileries

A tülériák kertje a Louvre, és a Concorde-tér között található park, kis tavacskával, növényekkel, és szép szobrokkal, a park végén pedig egy egyiptomi obeliszkkal. Szintén népszerű park, a mesterséges tó körül sokszor nehéz ülőhelyet találni. Itt is népszerű a gyerekek körében a modellhajókkal való játék.

A Tüllériák kertjében található a híres Musée de l'Orangerie képtár is, melyről bővebben a Látnivalók III. menüpontban írunk.

Eljutás: Gyalog a Szajna parton, a Louvre-tól. 1-es metró: Tuileries megállóhely.

Belépő: Ingyenes belépés

Nyitvatartás: Változó

Tüllériák kertje

Jardin des Plantes

Párizs fő botanikus kertje 28 hektáron terül el, és 1640-ben nyitotta meg kapuit. A különleges növényekben gazdag botanikus kert mellett egy kis állatkertnek, és egy akváriumnak is otthona a terület. A botanikus kertben tematikus részek is vannak, pl. egy Art Deco télikert, mexikói, és ausztrál üvegházak, rózsakert több száz rózsafajjal, és rózsafákkal. A parkot még érdekesebbé teszi labirintus-szerű elrendezése.

Eljutás: 5-ös, 10-es metró, RER C: Gare d'Austerlitz megálló.

Belépő: Ingyenes belépés, a múzeum belépőköteles

Nyitvatartás: 7:30-17:30, nyáron 7:30-20:00

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes kép: Eric Huybrechts/Flickr/Creative Commons

Bois de Vincennes

A 9,947 km2 területű park 3x nagyobb a new york-i Central Parknál, és 4x akkora, mint a londoni Hyde Park. 1860-ban III. Napóleon tette közparkká. A Párizs tüdejének nevezett szép parkban egy stadion, és egy lóversenypálya is helyet kapott, a hangulatot pedig 4 tó is fokozza, melyek közül egyiken egy sziget, és azon barlang is található. A Vincennes helyet ad egy 12 hektáron elhelyezkedő, 1200 állatnak otthont adó állatkertnek is, amely gyalog, és kisvonattal is bejárható. A Bois de Vincennes területén egy botanikus kert is található, és egy Buddha-szobor is felfedezhető.

Eljutás: 1-es metró: Château de Vincennes megállóhely. 8-as metró: Porte Dorée, vagy Porte de Charenton megálló

Bois de Vincennes

Bois de Vincennes kép: gadl

Buttes-Chaumont park

A Buttes-Chaumont egy romantikus park, mesterséges hegyekkel, és vízesésekkel, sziklákkal, hidakkal, tóval, barlangokkal, és angol, valamint kínai kertekkel. A parkot Baron Haussmann tervezte 1867-ben. Szép időben, és hétvégenként ez a park is megtelik napozó, pihenő, piknikező fiatalokkal, akik a park egész területén, a dombokon, és a fűben fekszenek, hiszen több más párizsi parktól eltérően itt nem csak bizonyos részeken engedélyezett a fűre lépés.

Eljutás: 7bis metró: Buttes-Chaumont vagy Botzaris megálló.

Belépő: Ingyenes belépés

Buttes-Chaumont park

Buttes-Chaumont park kép: Ceronne

Parc de la Vilette

Párizs legmodernebb, és legnagyobb parkjában, amely egyben Párizs 2. legnagyobb zöldterületének számít, -talán- kétes értékű, roppant modern modern "szobrok" vannak, olyanok, mint pl. egy biciklikerék a földbe építve. A park szélén található Európa legnagyobb tudományos múzeuma, az évi 5 millió látogatóval büszkélkedő Cité des Sciences et de l'Industrie. Közvetlenül mellette a Géodé, egy kör alakú, 3D-s, 12.1-es hangrendszerrel rendelkező OMNIMAX-mozi "úszik". A parkban lévő szabadtéri színpadon koncerteket tartanak, a park diszkójában pedig éjjelente bulizni vágyók szórakoznak.

Eljutás: 7-es metró: Porte de la Vilette megálló. 5-ös metró: Porte de Pantin megálló.

Belépő: Ingyenes belépés. A múzeum, a mozi, és a diszkó belépőköteles

Nyitvatartás: A park éjjel-nappal nyitva tart.

La Géodé

Géodé kép: Nyx

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Még soha nem jártam Párizsban, csak álmaimban. Ha minden igaz ezen a nyáron eljutok álmaim városába. A képek gyönyörűek,s jónak találom a tájékoztató , kiegészí­tő szövegeket is. Még több képpel esetleg még jobb lenne. Köszi a gyönyörű fotókat! évi
#1 - Lukács éva - 2008.06.14. - 18:01
Mint nyugdijas most indulok az álmok városába, tele izgalommal. A képek gyönyörüek,
jónak találom a tájékoztatás,de sehol nem látok olyat, hogy nyugdijas kedvezmény ezt
hiányolom. A többit viszont köszönöm.
Ha visszajöttem élményeimről is irni fogok.
#2 - Szilágyiné - 2008.06.23. - 11:31
Kedves Szilágyiné! Sajnos erre nem figyeltem, amikor kinn voltam Párizsban, í­gy most a különböző nevezetességek hivatalos honlapjait néztem meg. íltalában ha van nyugdí­jas kedvezmény (nem mindenhol), akkor az teljes kedvezmény, tehát ingyenes belépést nyújt. Azonban valamivel igazolni kell, kérdés, elfogadnak-e magyar nyugdí­jas igazolványt, ill. mennyire veszik szigorúan. Ha van kedve, í­rhatna a tapasztalatairól e kapcsán is. és örömmel várjuk a beszámolót az élményeiről!
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2008.06.23. - 15:31
sok szep varosban jartam eddig, volt ahol tobbszor is .Parizsban 63-evesen jutottam el ,de 3 hetes varosnezes volt ,nehany helyen 2-3 alkalommal isjartunk csodas a sok kert a palotak muzeumok,terek ,a Sjna parton es a vizen valo setahajozas ,Ejfel torony ,Versailles-ikert ,palota ,vegul a meses Disneylandban, minden csodas!gratulalok a Francia kerteszeknek es minden kozremukodonek !!zsuzsa!2008jul.
#4 - szasz zsuzsanna - 2008.09.04. - 21:58
Párizs imádni való város,2 éve voltam ott de remélem,hogy mégegyszer eljutok oda.A Notre-Dáme maga a csoda !
#5 - Szí¼cs Károlyné - 2009.01.03. - 20:33
Párizsba voltam már de még egyszer elszeretnék jutni nagyon tetszet főleg a notre-dame meg eiffel torony és még sok más nagyon szépek és érdekes nagyon tetszett
#6 - Tihanyi Margaréta Natália - 2009.02.21. - 20:31
Párizs csodálatos és felejthetetlen mégegyszer átszeretném élni együtt a családommal.
#7 - oláhné kaufmann timea - 2009.02.27. - 21:02
Pár óra múlva indulunk 10.házassági évfordulónk alkalmából.Nagyon várom már.Régóta szeretnék eljutni Párizsba és most előtünk a lehetőség a férjem jóvoltából hiszen ő volt az ötletgazda.Már sok szép fotót láttunk a városról de most végre élőben is láthatjuk üdv minden párizs rajongónak.:Adrienn
#8 - cseledi.csalad@freemail.hu - 2009.04.22. - 23:22
koszi ezt az oldalt ez mentett meg ha ez nincs nem tudom megirni a hazidolgozatom!


koszi szepen!!! (:
#9 - luca kutya - 2009.11.04. - 13:30
Októberben megyek pár napra... már nagyon várom :)
Köszi a sok infót, sokat fog segíteni - remélem :)
#10 - Ancsa - 2010.08.27. - 08:35
Ha valaki szeretne jönni Párizsba és Trianonba akkor jöhet velünk jun.1-jun.6ig. kb.40000ft. 3 szállás,3 reggeli,és az utazás benne van. Bp-en is feltudjuk venni vagy ahol éppen közel van az illetőnek. Amúgy én Pásztón lakom. Cím.roszt49gmail.com
tel.06 70 328 7720. További részletek majd személyesen. üdv. Vasné Roszt Edit
#11 - roszt49gmail.com - 2011.03.19. - 21:04
Szuper oldal. Rengeteget segített a Párizsi utra való készulesnel. A 25. házassági évfordulonkat megyunk megunnepelni április végén.
#12 - FERENC HORVATH - 2011.04.23. - 17:07
Sokan említik a párizsi képeket. Sokan remélik, hogy, ha egyszer eljutnak, akkor ők is megnézik azokat a csodálatos helyeket. Nekem már háromszor megadatott, és most augusztusban újra megadatik, hogy személyesen éljem át azt az érzést, amit mindenki vár Párizstól. Vannak, akikben csalódást keltett, és vannak, akiket a mennyekbe repített a valóság megtapasztalása. Igen, vigyázni kell a túlzott elvárásokkal, és a "szerelem városa" kép felnagyításával. Mint minden nagyvárosnak - nyugodtan beszélhetünk esetünkben: világvárosnak - megvannak azok, a nem éppen katalógusba illő, oldalai is, amikről nem szólnak ezek a gyönyörűségekkel teli leírások. Nekem az első napom fantasztikusan telt, mindenre olyan csodálattal tekintettem, mint ahogy egy gyerek tekint a játékokra egy játékboltban. Az utca szaga, az emberek nyüzsgése, lendülete, ami körül vesz, a szinte tapintható szabadság érzése, a folyamatosan változó utcakép, a sokszínűség, és úgy általában a város lüktetése magával ragadó. Bele lehet szédülni, az ember euforikus hangulatba kerül estére, boldog fáradsággal zuhan az ágyba. Aztán ez az érzés napról napra kopik (lehet a fáradság miatt is). Egyre jobban észreveszi az ember az árnyoldalakat is. Párizs nem csak a szerelemről szól (pont erre apellálva lehet nagyot csalódni is). Sok olyan utca van, amelyikre nem okos sötétedés után betévedni. Fő utcákról éjszaka letérni nem ajánlatos. Aztán, sajnos az aljanép ebben a városban sem tétlenkedik. Miután a rózsaszín köd felszáll az ember szeme elől, akkor látja meg, hogy a tömegben hogyan vágják ki a turisták mindenféle táskáját (háti, váll, has, mindegy), hogyan figyelik ki az éppen pénzt felvevő embereket az automatáknál, és aztán hogyan kopasztják meg őket. Figyelem: csak nappal, és forgalmas helyen, a pénzt gondosan elrakva szabad pénzt felvenni. Ha bárki ilyet lát, ne intézkedjen egyedül! Hidd el, többen vannak… Keressen rendőrt, és még lehet ők sem tudnak intézkedni… A metróban a bandák kifinomult módszerrel dolgoznak. Az egyik tag zenél a „közönségnek” (vagy inkább áldozatoknak), miközben a többiek verekedést kezdeményeznek egymással, és az így támadt kavalkádban a banda maradék tagjai gyorsan dolgozva vágják a táskákat, nyúlnak zsebekbe, de úgy, hogy az áldozat semmit sem vesz észre.
Aztán észrevesszük azt is, hogy a legfontosabb turista látványosságoknál a lehető legócskább bóvlit áruló színes bőrűek erőszakossága már-már fenyegető. Nem szabad velük szóba állni, határozottan, de udvariasan el kell utasítani és otthagyni őket. Különben vagy így, vagy úgy, de pórul járunk. Vagy megkopasztanak, vagy kizsebelnek, rosszabb esetben kirabolnak. Fényes nappal! Iratot, pénzt csak olyan helyre szabad rakni, ahonnan nagyon nehéz még vágással is kivenni. Pl.: belső zseb, póló alatti lapos hasi-tasi, akár csuklóra rögzített táska, amit mindig kézben lehet tartani, stb. Az emberei találékonyság határtalan, próbálkozzatok bármilyen megoldással. Nem a kedveteket akarom elvenni, csak a figyelmeteket felhívni, hogy nagyon vigyázzatok az értékeitekre. Ha az ember a nagy izgalmas készülődés közben, számít ezekre a várható veszélyekre, és felkészül rájuk, akkor az utazás sokkal izgalmasabb és tartalmasabb lehet, hiszen biztonságban tudja magát is és az értékeit is. Ebben a városban annyi a látnivaló, hogy érdemes többször is visszatérni. Remélem tudtam kicsit segíteni mindenkinek a felkészülésben, és így mindenkinek csodálatos utazása lesz.
#13 - Wrat - 2011.07.19. - 16:38
Kedves Tibcsi!
A Cité des Sciences et de l’Industrie – universcience-be szeretnénk kimenni a családdal. A felnőtteknek lesz múzeumbérletük. Ha jól értem nekik ingyen a belépés a kiállításra. Amit nem értek, hogy vajon mire érvényes a bérlet:
- Gaulois, une expo renversante + les expositions d'Explora + Géode, aminek az ára 21,5 € lenne, vagy
- Gaulois, une expo renversante + les expositions d'Explora, aminek 11 € lenne az ára?
Közben a múzeumbérlet kiadványa szerint 19 € a megtakarítás.
A gyerekeknek viszont nem lesz megtakarítás, nekik meg kell majd venni a jegyet. Nem mindegy mire számíthatunk. Nyilván nekik is olyan jegyet akarunk venni, amire nekünk ingyen lesz a belépő.
Kérlek segíts, hátha jobban eligazodsz a kedvezményben!
Előre is köszönöm: Móni
#14 - Móni - 2012.04.23. - 19:03
Kedves Tibcsi!
Nagyon jó ez az oldal, s remélem nekem is tudsz segíteni november 15. én déltől-18-án reggelig leszünk Párizsban a férjemmel.Mindketten nemrég töltöttük az 50-et , s így ünnepelnénk meg.Szeretném, ha szép és emlékezetes lenne ez az út. Kérdésem hogyan jutunk el a szállásra ha a Tilléről behozott a transzfer járat , ha az Ibis budget Páris de la Chapelle-ben van a szállásunk,Cím:7-9 Impasse Marteau? s a főbb nevezetességeket szeretnénk megnézni akkor milyen jegyet kell venni a metróra?ha estleg egy kb tervet is írnál, hogy mit érdemes 1 nap megnézni , idő hiányába, hogy minél több minden beleférjen,az nagyon nagy segítség lenne.én is összeírtam már pár dolgot, de mivel nincs helyismeretem összevetném a te verzióddal. előre is nagyon köszönöm a segítségedet.üdvözlettel Csilla
#15 - Csilla - 2013.09.22. - 18:24
Kedves Csilla!

Hogy minden jól alakuljon, először leírnám, hogy Párizsban csak néhány környék van, amit érdemes elkerülni, de ahol a szállás van, az pont olyan. Ha tudtok, még váltsatok szállást. Valószínű, nem lesz baj (azért ne tűnjetek turistának, ne legyen itt a fényképezőgép a nyakban, stb.), de semmiképp sem felemelő élmény errefele sétálni, sokat ronthat az élményen, Párizs nem ez. Itt drogfüggőkre, hajléktalanokra, koszos utcákra, alkoholistákra kell készülni. Sötétedés után semmiképp se érjetek haza a városból (vagy max taxival a szállodáig).

1-es metróval Concorde, majd 12-es metróval Porte de la Chapelle állomásig kell menni, majd gyalog, kicsit kalandos úton, híd alatt, forgalmas úton át: http://goo.gl/maps/xroGd

Jegyekről az útikalauz, utazási tippek és tanácsok menüpontban lehet olvasni. Sokszor a legjobbak az 1-2-es zónás napijegyek (de ez Versailles-ba nem érvényes).
Nem tudom, titeket mi érdekel, tehát hogy mit érdemes megnézni, azokra a kérdésekre nem tudok válaszolni, mert van, aki jobban szereti a múzeumokat, van, aki csak sétálni szeret, van, aki enni, van aki nézni az embereket, van, aki az építészetet, a történelmet, stb. és ezek kombinációi.
Ha a sorrendre, a látnivalók egymáshoz való elhelyezkedésére kérdezel, akkor pedig az Interaktív Párizs térkép, műholdkép menüpontban lehet ezeket látni. De a tájékozódás elég könnyű lesz: a Szajna mentén van majdnem minden, kivéve Montmarte, Montparnasse-torony, Diadalív, Versailles, és még 1-2 nevezetesség.
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.09.23. - 04:36
Szia Tibcsi!

Decemberben megyek Párizsba, a szállásom a

Hôtel De Nemours-ban lesz (8 rue de Nemours, Bastille, Párizs XI.)

és érdeklődnék, hogy ez "normális környéknek" számít-e?

Tudsz-e esetleg róla valamit?

Köszönöm szépen!

Tamás
#17 - Tamás - 2016.10.29. - 15:22
Szia!

Kiváló környéken van. A szállodáról magáról viszont nem túl jók a vélemények.
#18 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.10.30. - 07:43
Kedves Tibcsi!

Januárban megyünk Párizsba a lányommal szülinapomra kaptam a vejemtől, a Hotel Duminy-Vendome -ba lesz a szállásunk, 3 éjszaka, azt szeretném kérdezni , hogy a szálló környéke mennyire biztonságos sötétedés után, mivel férfi nem lesz velünk. Köszönöm szépen a válaszod! éva
#19 - éva - 2016.11.01. - 18:43
Kedves éva!

Ez a belváros kellős közepe, jó, biztonságos környék.
#20 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.11.01. - 18:45
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!

éva
#21 - éva - 2016.11.01. - 19:01
Kedves Tibcsi! Nagyon szeretem ezt az oldalt sok-sok hasznos dolgot találok itt, de a Jardes den Plates alatt található kép, hát hogy is mondjam borzasztó.. majd hanyatt estem székestül.. :-) szóval kérlek gondolj a félős emberekre is, mert most sokkot kaptam.. , és egy másik, van leírás nálatok a " kis szabadság szoborról? üdv. Andi
#22 - Andi - 2016.12.04. - 20:22
Kedves Andi!

örülök, hogy hasznos információkat találsz! Cseréltem a képet, ezen már nincs béka :) Szabadságszor-replikák találhatók Párizsban a következő helyeken:
- Musée d'Orsay előtt
- Musée des Arts et Métiers
- Pont de l'Alma
- Jardin du Luxembourg
#23 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.12.06. - 16:52
Kedves Tibcsi!

A Contact Hotel Alize Montnartre-ról és környékéről mit tudsz?

Köszi előre is,
Judit
#24 - Judit - 2017.02.18. - 08:58
Kedves Judit!

Elég jók a vélemények róla szállásfoglaló oldalakon. Környék: közel a Montmarte-hoz, kicsit messzebb a belvárostól. A környék viszonylag jó, de csendesnek, nyugodtnak nem mondható.
#25 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.02.20. - 00:12
Kedves Tibcsi!
Parizsba utazunk szallasunk meg nincs lefoglalva ,gondolkodunk a kovetkezokon:Hotel Amarys Simart,Hotel Altona,Grand hotel de l'Europe es Central Hotel en?Mi a te velemenyed,biztonsag hely szempontjabol,melyikre tegyuk le a voksunkat?
Nagyon koszonom elore is,Annamaria
#26 - annamaria - 2017.02.28. - 07:48
Kedves Tibcsi!
Kerdeznek meg a Hotel les Chansonniers,es Les piaules hotelek felol?melyik lenne biztonsagosabb ezek kozul?foglalni szeretnek!
Koszonom
Annamaria
#27 - annamaria - 2017.02.28. - 08:03
Kedves Annamaria!

A két szálloda egymáshoz nagyon közel van, tehát nincs különbség a környékben. A Les Chansonniersnél beszámolnak róla, hogy zajos. A Les Piaulesnek sokkal jobbak az értékelései, de az is hangos a beszámolók szerint, ugyanakkor az egy hostel, érdemes elolvasni őket mindkettőről.
#28 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.03.01. - 09:56
Szia Tibi! Mi októberben utazunk Párizsba. Van-e infód a Coybel hotelról és környékéről? Esetleg egyéb javaslatod? A válaszod előre is köszönjük. :) üdv. Katica és Tibi
#29 - Ka-Ti - 2017.07.03. - 20:16
Szia!

Szállásfoglalási oldalakon olvashatsz véleményeket a szállásról. A környék jó, belvárosi.
Egyéb javaslatok: https://utazas-nyaralas.info/parizs/utikalauz.html#ajanlott-szallasok
#30 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.03. - 22:39

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás