Rendezvények, fesztiválok Párizsban

Utazás nyaralás info » Párizs » Rendezvények, fesztiválok

Párizsi rendezvények és fesztiválok

Párizs Plázs | Nemzeti ünnep | Világzene napja | Jazz fesztivál | Tour de France | Techno parádé | Hozzászólások

Tüzijáték az Eiffel-toronynál

Párizs Plázs / Paris Plage

2002 óta, július vége és augusztus vége között Párizs egy része egy tengerparti nyaralóhely ruháját veszi fel. A 2002 óta megrendezésre kerülő Párizs plázs évről évre zajos sikert arat a helyiek, és a turisták körében is, és nemzetközileg is híres rendezvénynek számít. Mára a látogatók száma a havi 4 milliót is meghaladja. A tengerparti hangulat még pezsgőbbé, és mediterránabbá teszi Párizs egyébként is fantasztikus légkörét.

A rakpartokon, a Városháza előtt, és a Vilette Parkban megrendezett Párizs Plázs keretében több kilométer hosszú homokos part, pálmafák, és egyéb növények, napozóágyak, zuhanyzók, 1 medence, sportolási lehetőségek (strandröplabda, kajak, kenu, vízibicikli, a három utóbbi a Vilette Parkban), gyermekjátékok, éttermek, és minden nap koncertek várják a helyieket, és a turistákat. A Port de la Gare környékén, a Francois Mitterrand Nemzeti Könyvtár környékén pedig egy "intellektuális Párizs Plázs" működik: újság- és könyvkölcsönzés, rajz, és festőtanfolyamok.

Mikor: Minden évben július 20.-augusztus 20. környékén

Hol: A belvárosi rakpartokon, a Louvre és a Pont de Sully között, a Port de la Gare környékén a Városháza (Hotel de Ville) előtt, és a Vilette parkban.

Párizs Plázs

Párizs Plázs

Párizs Plázs képek: Choubistar, Parispassion

Francia nemzeti ünnep: Bastille Nap

A legnagyobb francia nemzeti ünnepen a Bastille 1789. július 14.-i megrohamozásáról emlékeznek meg. 1880 óta minden évben, július 14.-én, a reggeli, délelőtti órákban látványos katonai parádét tartanak, melynek keretében harckocsik, és katonák vonulnak fel, a levegőben pedig vadászrepülőgépek, és helikopterek bemutatója látható. Aki jó helyről szeretné nézni, a Champs-Élysées-ről, annak érdemes korán odamennie. A díszszemle után, este, az Eiffel-toronynál koncertek szórakoztatják az ünneplőket, majd igen látványos tűzijáték következik. Fontos megjegyezni, hogy az ünnep estéjén nagy a tömeg, és utána a metrók, és bizonyos hidak, előtte pedig néhány metróállomás, és bizonyos hidak zárva vannak, tehát az odajutás, és visszajutás kalandos lehet helyismerettel nem rendelkezők, vagy a belvárostól távol lakók számára!

Mikor: Minden évben: július 14.

Hol: A katonai parádé a Champs-Élysées, a tűzijáték pedig az Eiffel-torony környékéről élvezhető leginkább

Párizs, tűzijáték

Párizs, katonai parádé

Július 4.-i tüzijáték, és katonai parádé, képek: y.caradec, Ammar Abd Rabbo

A Világzene Napja / La Fete de la Musique

Az 1982 óta minden évben az év leghosszabb napján, június 21.-én megrendezésre kerülő fesztiválon Párizs utcáin amatőr, és profi zenészek adnak elő, ingyenesen. A városban színpadokat is felállítanak. Jazz, hip-hop, pop, rock, komoly-, és elektronikus zene: itt minden zenei stílus megtalálható. A Franciaországból kiindult fesztivált ma már a világ több tucat országában megrendezik.

Mikor: Minden évben: június 21.

Hol: Városszerte

Párizs, világzene napja

Párizs, világzene napja, kép: Julein H

Párizsi Jazz Fesztivál

A jazzrajongók számára, ha június, vagy július folyamán Párizsban tartózkodnak, szinte kötelező a jazzfesztivál néhány koncertjének megtekintése. A koncertek délután 3-kor, és fél5-kor vannak, de már reggel fél10-kor indul a program különböző rendezvényekkel: színdarabok, improvizációk, táncelőadások szórakoztatják a fesztiválra kilátogatókat.

Mikor: Minden évben, június elejétől, július végéig, hétvégénként, előadások: 15:00, és 16:30

Hol: Parc Floral (1-es metró: Chateau de Vincennes állomás)

Párizs, Jazz fesztivál

Párizs, Jazz Fesztivál, kép: Benoit Derrier

A Tour de France befutója

(Nem csak) a profi kerékpársport rajongói fogják értékelni a Tour de France, a világ legnagyobb, és leghíresebb kerékpáros körversenyének befutóját: a cél a Champs-Elysées-n van, de azelőtt a kerékpárosok több kört is tesznek a belvárosban. Ezen az utolsó szakaszon legtöbbször a verseny már eldőlt, nincs igazi vetélkedés, sokszor csak pezsgőznek a biciklisták (erre azonban néhány év utolsó szakasza rácáfol).

Mikor: Július végén, vasárnapi napon. 2016-ban: július 24.

Hol: Champs-Élysées

Párizs, Tour de France

Párizs, Tour de France, kép: stunned

Techno Parádé

A "helyi Love Parade vagy Budapest Parádé" az elektronikus zenét kedvelők tetszését fogja elnyerni. Európa harmadik legnagyobb elektronikus zenei parádéján house, trance, techno, és dnb zenék szólnak a kamionokról, minden mennyiségben.

Mikor: Szeptember közepén-végén, 2015-ben: szeptember 19.

Hol: Az Opera környékén

Párizs, Techno Parádé

Párizs, techno parádé, kép: philippe leroyer

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

A tűzijáték tényleg lenyűgöző volt, szerintem sokkal szebb, látványosabb, hangulatosabb, mint a pesti augusztus 20-i.
#1 - Ági - 2009.07.27. - 19:47
Párizs szép, de Róma a legszebb.
Egy baj van mind a két várossal, elvesztették európai jellegüket. Őshonos franciával alig lehet találkozni az utcán. Ennél csak Berlin megdöbbentőbb. Az épületek, templomok hordozzák egyedül az európai kultúrát a városban. Az emberanyag megdöbbentő. Persze van akinek ez jön be...Néhány negyed éjjel életveszélyes. Erről ez a fórum sem ír...
#2 - zarathustra - 2010.10.12. - 17:51
Párizsban alapvetően jó a közbiztonság, az útikalauz rovatban van róla szó, hogy néhány negyed veszélyes, de a turisták alapesetben nem mennek oda.
#3 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.10.14. - 22:51
Szia Tibi,
December végén indulunk Párizsba és ott is szilveszterezünk.
Jól tudom, hogy az Eiffel torony előtt ilyenkor utcabál szokott lenni? Arra pályázunk ugyanis! :)
Van valami szabályozás az utcai alkoholfogyasztással, dohányzással kapcsolatban? (Nyilván kulturált kereteken belül). Van valamilyen infód/tapasztalatod egy ilyen bulival kapcsolatban?
Köszönöm szépen a segítséged!
Viki
#4 - Viki - 2011.11.29. - 13:45
Szia!

Természtesen nincs semmilyen szinten tiltva az utcai alkoholfogyasztás, vagy dohányzás. Szilveszterkor az Eiffel-toronynál és a Champs-Elysées-n, és annak környékén is nagy az élet (ismerős, nem pedig saját magam tapasztalata alapján), a tűzijáték pedig csodálatos az Eiffel-toronynál.
#5 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2011.11.30. - 23:22
Nagyon köszi a válaszod!! Már nagyon várjuk, hogy ott legyünk! :))
#6 - Viki - 2011.12.20. - 23:38
Március 14-17 között mennénk Párizsba. Szerinted hideg lesz-e? érdemesebb egy áprilisi időpontra tolni a dolgot, vagy te melyik tavaszi időpontot ajánlanád, a nyárba már nem mennénk mebe. Előre is kösz
#7 - Emőke - 2013.10.29. - 13:48
Szia!

Mindenképp minél később mész, annál nagyobb az esélye a jó időnek, de előre nem lehet tudni ennyivel, kb. 1 héttel előtte már kb. lehet látni az időjárási oldalakon, hogy milyen idő lesz. Itt visszanézheted, hogy pl. március 15-én milyen idő volt Párizsban az elmúlt években, és nézhetsz más időpontokat is: http://tinyurl.com/oxpn6z4
#8 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.10.29. - 19:13
Kedves Tibcsi!
Május 16-21-ig leszünk Párizsban. Annyit már tudunk, hogy pont ezen a hétvégén (május 17. szombat) lesz a múzeumok éjszakája, de sajnos semmi más infót nem sikerült kiderítenünk. Tudnál segíteni, hogy mely múzeumok vesznek részt az eseményen, milyen belépőt, milyen áron és hol kell/lehet megvásárolni, esetleg érvényes a rendezvényre a múzeum kártya?
Előre is nagyon köszönöm a segítségedet.
Mónika
#9 - Mónika - 2014.04.11. - 09:24
A múzeumok éjszakáján a múzeumokba ingyen be lehet menni, nem kell hozzá semmilyen belépőt vásárolni. Elvileg majdnem minden múzeum, a nagyobb múzeumok is részt vesznek benne, de a múzeumok listája még nem elérhető. kb. 18:00-tól éjfélig tart, néhol tömeggel kell számolni.
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.04.11. - 20:49
Szilvesztere megyek a családom-mal Párizs-ba,szeretném meg tudni,hol lessz tüzijáték ?
#11 - Zsolt - 2016.12.29. - 18:45

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás