Róma utazás, nevezetességek III.

Utazás nyaralás info » Róma » Róma látnivalók III.

Róma útikalauza, látnivalók, időtöltés III.

Szt. János Bazilika | S. Maria Maggiore bazilika | Trastevere | Katakombák | Tiberis-sziget | Hozzászólások

Róma

Lateráni Szent János bazilika / Arcibasilica di San Giovanni in Laterano

A Lateráni Szent János bazilika Róma legrégebbi, és legnagyobb bazilikája, és Róma, és a világ legjelentősebb katolikus egyházi épülete. Ez Róma székesegyháza. Kötelező római látnivaló, szépsége a Szent Péter bazilikához mérhető. Viszont ide a belépés ingyenes, itt nincs tömeg, mivel a legtöbb turista nem jön ide ki, ez egy békésebb hely, így aki vallásos, az itt jobban elmélyedhet. Csodálatosak a bazilika szobrai, festményei és oltárai. A katolikus egyház "rangsorában" fontosságban még a vatikáni Szt. Péter bazilikát is megelőzi, mivel a Szent János bazilikában található a pápai trón. Ezt a bazilikát tartják a templomok "szülő-anyjának".

A 4. században, Nagy Konstantin uralkodása idején alapították, de az idők folyamán többször leégett, újjáépítették, és átépítették, de alaprajza, és alapvető felépítése ma is változatlan. A jelenlegi bazilika a 14. századból származik, ezt a 17-18. század folyamán jelentősen bővítették, és felújították. Homlokzata 1735-ös, Alessandro Galilei tervei alapján építették. Számos értékes része van: római időkből származó bronzajtaja, szobrai, a pápai trón. Magyar vonatkozású látványossága jobb oldalon, a második oszlopon található: egy emléktábla annak tiszteletére, hogy 1000-ben II. Szilveszter pápa koronát küldött Szent István királynak.

Eljutás: Metró: A vonal: San Giovanni állomás. Cím: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4.

Belépőjegy (2018): Ingyenes belépés

Nyitvatartás: 7:00-18.30.

Lateráni Szent János bazilika

Lateráni Szent János bazilika

Lateráni Szent János bazilika képek: Lawrence OP, J. Salmoral

Santa Maria Maggiore bazilika

A legenda szerint Szűz Mária a nyár közepén hóeséssel jelölte meg az Esquilinus-domb azon részét, ahová azt akarta, hogy a rómaiak felépítsék a bazilikát. Azon az augusztusi napon ma fehér virágszirmokat szórnak az összegyűltekre. Róma négy nagy bazilikájának egyikét az 5. század közepén építették, ebből az időszakból még számos mozaik látható. A bazilikát azóta többször is felújították, bővítették, valamint 1348-ban földrengésben megsérült, de az 5. századi alaprajza megmaradt. Számos magas művészeti értéket képviselő, csodálatos szépségű freskó található benne, szintén egy különlegesen szép bazilika.

Eljutás: A bazilika közel 500 m-re található a Termini állomástól (A és B metróvonal). Busz: 16, 70, 71, 75, 114. Cím: Piazza di S. Maria Maggiore, 42, 00100 / Via Liberiana, 27.

Belépőjegy: Ingyenes belépés..

Nyitva tartás: 7:00-18:45

Santa Maria Maggiore bazilika

Santa Maria Maggiore, Róma

Santa Maria Maggiore bazilika fotók: Stuck in Customs, Rickydavid/Flickr/Creative Commons

Trastevere

Róma 13. kerülete máig megtartotta igazi, mediterrán, hamisíthatatlanul rómaias, olasz jellegét: a szűk utcácskákban a ruhák szárítókötélen száradnak, az emberek kinn üldögélnek, és szenvedélyesen beszélgetnek szomszédaikkal. Róma egyik legkedvesebb, turisták, és helyiek által is igen kedvelt, és gyakran látogatott szegletét számos étterem, pub, és szórakozóhely teszi még élőbbé, az éttermekben megízlelhetjük az igazi római ételkülönlegességeket. A negyed egyedi hangulata számos művészt, és híres embert varázsolt el, ide járt iskolába Enrio Morricone is. Ugyan kicsit kijjebb esik a többi nevezetességtől, de az olaszos, kisvárosias hangulatért, a középkori házakért érdemes ide ellátogatni.

A negyedben sétálva érdemes megnézni Trastevere templomát, a Basilica di Santa Maria in Trasteverét is, amely az azonos nevű téren, a Piazza di Santa Maria in Trasteverén áll. Róma egyik legszebb, és legrégebbi temploma. A bazilika falai a 340-es években épültek, alaprajza is még 4. századi, a legtöbb része pedig 1140-1143 közötti. A viszonylag egyszerű homlokzat szépséges, csendes és nyugodt templombelsőt rejt, szépséges 12. századi mozaikokkal.

Eljutás: A Pantheontól, a hídon átkelés után 5 perc gyaloglás. Busz: a Terminitől: 64-es, vagy 492-es: Largo Argentina megállóig, majd 8-as villamos: Viale Trastevere megállóig. A Vatikántól: 23-as busz a Piazza G. Belli megállóig. Legközelebbi metrómegálló: Piramide (B vonal)

Trastevere

Trastevere

Trastevere képek: iessi, _Pek_/Flickr/Creative Commons

Katakombák

Rómában számos keresztény, és zsidó temetkezési hely van, de csak néhány látogatható. A világon a leghíresebb, és legkiterjedtebb katakombák kétségkívül Rómában találhatóak. A városban 5 katakomba is látogatható a Róma történelme, vagy a katakombák iránt érdeklődőknek, alább a Saint Callixtus katakombák adatai találhatók meg, amely az egyik legnagyobb, és legjelentősebb Rómában - több tucat mártírt, és 16 pápát temettek ide. Kb. 20 kilométernyi keresztény katakomba található, amelyeket remek, vezetett túrán lehet megtekinteni.

Cím: Via Appia Antica, 110/126 - 00179 ROMA.

Eljutás: A Terminitől: "A" metró San Giovanni állomásig vagy 714-es busz Piazza di S. Giovanni in Laterano megállóig, MAJD 218-as busz: Fosse Ardeatine megállóig. A bejárat a túloldalon van. Másik lehetőség: "B" metró Circo Massimo állomásig, MAJD 118-as busz San Callisto megállóig.

Belépőjegy (2018): 8 Euró. 16 éven aluliaknak 5 Euró. 7 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitvatartás: 09:00-12:00, és 14:00-17:00. Szerdánként, január 1.-én, december 25.-én és húsvét vasárnap zárva, valamint zárva minden évben január végétől február végéig, 2018-ban pontosan január 25.-február 21. között.

Tiberis-sziget / Isola Tiberina

A Tevere (régi nevén Tiberis) folyón fekvő, hajó alakú sziget igen kicsi: 270 m hosszú, és legnagyobb szélessége 67 méter. Bizonyos források szerint a világ legkisebb lakott szigetének számít. Egykor egy nagy templom állt itt. Rómával két híd köti össze: a Kr. e. 62-ben épült Pons Fabricius, amely Róma legrégibb hídja, és a Kr.e. 46-ban épített, de a 19. század folyamán lerombolt és újjáépített Pons Cestius, amely a szigetet a Trasteverével köti össze. Nagy élmény néha elhagyni Róma nyüzsgését, és kifeküdni a Tevere partjára, figyelni a folyót, és a madarakat. A szigeten találhatók éttermek, kávézók, és fagyi árusok is.

Eljutás: A Tiberis-sziget elérhető a Pons Fabricius, és a Pons Cestius hídakról. Legközelebbi metrómegálló: Circo Massimo (B vonal)

Tiberis-sziget

Tiberis-sziget kép: iessi

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

köszönöm hogy segitet a töri leckémben amugy nagyon szépek a képek és örülök hogy elsönek szolok
#1 - Niki - 2008.05.14. - 15:31
NAGYON SZEPEK A KEPEK
#2 - VERA - 2008.07.14. - 21:46
Transtevere!
#3 - x - 2008.07.30. - 13:04
Az mi? :)
#4 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2008.07.30. - 14:01
A mai szentmisén a szentbeszéd a Lateráni
Bazilikáról szólt.
örülök,hogy legalább í­tt ,láthattam a belsejét
és lélekben ott lehettem.
Köszönöm szépen.
#5 - Mária - 2008.11.09. - 20:34
Remélem mi is ott lehetünk szeptember 16-án az ur áldásával:)
#6 - martyin lászló - 2009.06.17. - 19:49
Rómába készülök kiruccanni. Köszi a tippeket! ;)
#7 - Berni - 2009.12.30. - 21:34
Tényleg egész februárban zárva vannak a katakombák? Akkor nem is érdemes a Via Appia Antica-ra menni? Vagy van azért ott olyan látnivaló, amit meg lehet nézni februárban is? Mi ugyanis most februárban mennénk, és kinéztem az Appia Antica Park-ot, de í­gy nem biztos, hogy megéri!!
#8 - Zsu - 2010.01.24. - 12:38
Mivel tegnap jöttünk haza í­rnék én is pár dolgot Rómáról, hátha valakit még érdekel.

Wizz-el mentünk ami pontosan meg is érkezett Fiumicinóra ahonnan a Leonardo expresszel mentünk be a Termini-ig (11 EUR/ fő, neten foglaltam és onnan nyomtattam a jegyet is) ott tartózkodásunk alatt rájöttem hogy helyi vonattal (Piramide állomásról 5,5 EUR)is be lehet jutni Rómába sőt busszal (Cornélia állomásról 3,5 EUR)is igaz az nem jár annyira sűrűn és este 10-kor már nincs kedve az embernek csomagokkal várakozni, minél előbb a szállodába akarsz jutni. Szóval a Termininél felszálltunk a metróra és elmentünk a Corneliaig (ott volt a Waldorf hotel 3*, szép, bőséges reggeli [pizza, rántotta, többféle joghurt, gyümölcs levek, gyümölcs sali, felvágottak, sajtok, péksütemények, 2 szuper kávé gép, corn flakes, müzli, szóval tényleg van választék, udvarias személyzet, korrekt szoba (bidével (, 60 EUR/éj volt nekünk a dupla ágyas, előre foglalva)
Másnap reggel elindultunk felfedezni az örök várost. Vettünk heti jegyet (16 EUR) ami azét jó, mert tényleg mindenhova eljutsz a tömegközlekedéssel, sőt a jegy jó volt az ottani HéV-re is amikor Ostia Anticaba mentünk meg a tengerpartra.
A Colosseummal kezdtük ami szép meg hí­res, de eléggé "lepukkant" a Tunéziaihoz képest mégis ez a hí­res. Szóval megnéztük, mert "kötelező".
A Colosseumnál vett belépő (12 EUR) jó a Palatunus dombra (ez tényleg szép) és a Forum Romanumra is, tehát ne dobjátok el (
Aki a Vatikáni múzeumokat (15 EUR) tervezi megnézni az készüljön fel hogy brutális sor van ha nem megy ki nagyon korán. A honlapjukon 4 EUR felárért lehet venni jegyet és akkor sorban állás nélkül lehet bemenni. A Sixtusi kápolnában tilos a fotózás de aki nem félős és ravasz az nyugodtan tud csinálni pár képet, videót persze vaku nélkül. Amúgy csak itt tiltott a fényképezés)
Szent Péter Székesegyház ingyenes, itt 5-6 helyen is beengednek aránylag gyorsan megy a sor. Lenge öltözékben nem engednek be és semmilyen kést vagy ilyesmit nem lehet bevinni. Nagyon nagy, tényleg lélegzetelállí­tó, mert ugye az egyház a szegényekért mindent. (
Először a pápai sí­rokat néztük meg, csak II. János Pál pápa sí­rja előtt volt tömeg ott is tilos volt a fotó, nagyon vigyáztak erre. Amúgy nem értem a márvány sí­rkőnek mi baja lesz ha lefotózzák) 5 éves az egész, nem egy 500 éves festmény??? Mindegy, annyira nem érdekelt.
Az angyalvárba 7,5 EUR a belépő és szép a kilátás a teraszról.
Nemzeti múzeum nem éri meg mert ott is csak egy tonna egyforma fejszobor van meg egy érmekiállí­tás.
Ha kellemes ebéd utáni sziesztára vágyik az ember a Villa Borghese vagy az EUR (Esposizione Universale Roma) környék jó. Az EUR azért tetszett mert nem mocskos, szemetes mint egész Róma, hanem rendezett. Erre készüljön fel mindenki! Az egyik legmocskosabb város ahol jártam Európában. Mindenhol szemét!! Ma reggel munkába jövet néztem hogy milyen tiszta Budapest! (

Egy kicsit az étkezésről. Pizzát sok helyen kimérve árulnak 1-1,8 EUR / 100g. Egy normális adag 300-400 g. De egy jobb helyen pl. a Piazza Navona-n egy normál pizza akár 16-18 EUR is lehet!
Akinek megfelel a ví­z annak ajánlom, hogy egy kis fél literes palackot vigyen magával és töltse mindig meg. Rómában min. 1000 helyen töltheted meg, ez tetszett.
A fagyi finom (2 gombóc 2,5 EUR ami nem is gombóc hanem mint a Horvátoknál (vagy fordí­tva) kenik a fagyit, szóval ennyi elég volt nekünk sőt még sok is) sok helyen í­zelí­tőt is adnak de mindig a csokiból :)
Páran próbálkoznak a kezedbe nyomni virágot a Spanyol lépcsőnél meg gagyit eladni a Trevi kútnál, de ha határozott vagy akkor tovább állnak.

Nagyon sok az utcai árus, de ha jó áron akarsz venni pl. táskát vagy bőrdzsekit akkor valamelyik piacra érdemes kimenni. Alkudni kötelező! Majdnem a dupláját mondják mint amennyiért odaadják
így vettünk 20 EUR helyett 10-ért tényleg szép bőrtáskát, ami itthon 8-10.000 lenne. Hosszú bőrkabát is van 100-120 (elsőre 150-190 EUR mondtak) EUR-ért, de azt végül nem vettünk.
Hűtő mágnes a Tervi kútnál kí­nai üzletben 1 EUR és szép is!

Az emberekről:
Hangosak néha már majdnem ordí­tanak (egymást ordí­tják túl), ami elég zavaró metrón, étteremben, a közlekedés brutális (mindennap láttunk robogós balesetet) amúgy segí­tőkészek, persze nem mindenki tud angolul.
Az árak a mi pénztárcánkhoz képest kicsit magasak.

összességében nem volt rossz, hiszen Rómát egyszer látni kell ( de most elegem lett 40 évre a szobrokból és az ókori romokból
#9 - Balázs - 2010.03.25. - 16:39
Sziasztok!
Klassz az oldal, köszönöm a sok infot! Kérdésem, hogy ha Tivoliba vonattal mennénk, érvényes-e a közlekedésre a Róma Pass? Köszi, ha válaszoltok. ípr. 2-án utazunk!
#10 - agifree@freemail.hu - 2010.03.27. - 22:04
Agi: a Róma-Tivoli járatra vonatkozó információkat lásd az "útikalauz, utazási tippek és tanácsok" rovat alján, a hozzászólások közt, a 90-es hozzászólásban.
#11 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.03.29. - 02:48
Nagyon örültem Balázs tájékoztatójának, mi is most készülünk Romába. Olvastam és majdnem ugyanaz az infót találtam.
#12 - bob - 2010.09.20. - 11:07
Nagyon örültem Balázs tájékoztatójának, mi is most készülünk Romába. Olvastam és majdnem ugyanazt az infót találtam.
#13 - bob - 2010.09.20. - 11:24
köszi Balázs, nagy segítség volt...bár mi csak jövőre szeretnénk menni, de teljesen ráhangolódtam :o)
#14 - éva - 2010.10.05. - 16:54
Olvastam egy Melinda nevű hölgy sorait. Tud valaki valami elérhetőséget irányába? Ő,ahogy olvastam Rómában él.
#15 - Móni - 2010.12.28. - 09:36

Kedves Móni!

Az alábbi címre írjál, és Ilona biztosan tud segíteni. Rómában él, és csodálatos kiadó panziója is van.

Magdi


ilona@fastwebnet.it

#16 - magdi - 2010.12.28. - 14:52
Nagyon tetszik az oldal, és Balázs leírásában is találtam sok hasznos infot. Mi jövö héten megyünk 4 napra, már alig várom ...nagy álmom válik valóra.
#17 - Katka - 2011.02.02. - 13:21
Nem tudjátok véletlenül, hogy a Katakombákra érvényes-e a Roma pass? Egyébként megéri megnézni aki volt ott mik a tapasztalatok? Mert sajnos elég kevés napra megyünk így be kell osztani az időt.. :-( és még arról szeretnék érdeklődni, hogy tudtok-e valamit a Kapucinus Kriptáról? Milyen, és oda mennyi a belépő? Vagy Roma pass-al oda is be lehet menni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
#18 - daev - 2011.03.09. - 21:38
Kiutazni a katacombákhoz igen érvényes. Belépő azért gondolom, hogy nem mert egyházi, csak csoportosan, vezetővel lehet lemenni. A belépő 8 eu.
A Santa Maria della Concezione templom ( Kapucinusok temploma)
Reni Szent Mihály arkangyal és Caravaggio Szent Ferenc címû festményérõl lett híres.
A templom kriptájának - padozatát a Szentföldrõl származó föld, falait pedig mintegy négyezer kapucinus barát csontja borítja.
A föld alatt, a kapucinus szerzetesek templom alatti temetője. Nagyon furcsa temető ez. Csak annyi ideig hagyják itt pihenni a barátok tetemeit, ameddig hely van számukra, s valami sok hely éppen nincs ebben a négy pici sírkápolnában. Ha már megtelt a kis temető, s új halottat hoznak beléje, akkor annak a csontjait, aki a leghosszabb idő óta pihen itt, elõszedik és földíszítik velük a sírok falait.Itt nincs belépő, de adományt illik hagyni.
A via Veneto-n van a templom.
#19 - Elena - 2011.03.10. - 15:43
Mi is most megyünk Rómába és köszönöm a tippeket nagyon hasznos az oldal innen néztük a Londoni utazásra is a látnivalókat és onnan jutott az eszembe!! Király az oldal csak így tovább!
#20 - Kis Kitti - 2012.03.12. - 19:59
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Roma Pass-szal is egy belépőnek számít a Colosseum-Forum-Palatinus, vagy 3 különböző helynek veszi? (Ha jól olvastam az első két múzeum ingyenes)
#21 - Lexy - 2012.08.24. - 19:53
Lexy!

Egynek számít és a belépő két napig érvényes.
#22 - Hajni - 2012.08.24. - 21:00
Köszi Hajni!
#23 - Lexy - 2012.08.25. - 12:06
Szia Hajni,
köszönöm a segítséget! így más sikerült megtalálnom! google maps utca nézetében pont várja is valaki a buszt :-)
Köszi a segítséget! Remélem jövő kedden visszatérve pozitív tapasztalatokról számolhatok majd be! :-)))
Jó utat neked is!
Judit
#24 - Judit - 2012.10.16. - 13:04
Kedves Judit!
Igen, azaz.
Bízom benne, hogy ti is jól fogjátok érezni magatokat az örök városban.

Minden jót!
#25 - Hajni - 2012.10.16. - 13:40
Kedves Hajni,
ha a Colosseum-Palatinus-Forum egy belépőnek számit a Pass-al, és mondjuk a Palatinuson érvényesítjük, muszáj aznap megnézni a másik kettőt is? vagy lehet a második napra is hagyni valamelyiket? lehet-e tudni, hogy a Forum meddig van nyitva?
#26 - Timi - 2013.02.26. - 19:05
Timi!
A jegy két napig érvényes, ebből adódóan nem kell aznap megnézni mindhármat.
Forum este 7-ig van nyitva.
#27 - Hajni - 2013.02.26. - 21:44
Kedves Hajni, segítség kellene! Ciampino reptérről hogyan juthatunk el a Grand Fleming Hotelbe a legolcsóbban. köszi éva
#28 - B.éva - 2014.01.08. - 19:51
Szia Hajni!
Megköszönöm a segítségedet, az útmutatásod alapján, könnyen megtaláltuk a szállásunkat Rómában Igaz, néhányszor el is tévedtünk, de ez nem volt baj, sőt, olyan dolgokat is láttunk - mintegy véletlen - amit nem is terveztünk. Szuper volt a tíz nap, csodás élményekkel jöttünk haza. Az viszont igaz - sajnos - hogy Róma nagyon koszos város. Ezzel viszont ne törődjetek, aki teheti, nézze meg Rómát, sok sok csoda van ott, amit látni kell.
Jó utat mindenkinek!
#29 - Gutmayer Ilona - 2014.07.12. - 17:23
Kedves Hajni!
A Fiumicino Repülőtérről hogyan juthatunk el legolcsóbban a Sheraton Roma Hotelba? Tudom, hogy van buszjárata a hotelnak, de csak 19 óráig, a mi repülőnk pedig 2o óra után érkezik be a repülőtérre.
Köszönöm: Mária
#30 - Bakos Mária - 2014.08.17. - 01:41
Kedves Hajni!
Köszönöm a részletes információt.
Remélem el tudunk igazodni. Olaszul nem, de angolul beszélünk.
üdvözöllek: Mária
#32 - Bakos Mária - 2014.08.17. - 12:34
Szia Andi!

Sajnálom, hogy ennyi negatív élménnyel érkeztél haza Rómából! Mi október 3-án utazunk, 4 napra. írtad, hogy RP-t vettetek, de nem igazán értettem az Angyalvárnál miért vettetek 1 eur-ért jegyet, s hogy milyen 100 perces jegyeket vettetek utazásra, nem ingyenes a közlekedés az RP-vel? RP-t itthonról vettétek, vagy kint? Köszi!
#33 - éva - 2014.09.26. - 14:40
Kedves Hajni
Nov.elején utazunk Romába pár napra.A lányom látássérült és szeretném tudni,hogy ezt tolerálják-e közlekedésnél,sorbaállásnál.
Mondjuk kap-e kedvezményt,elsöbbséget.Tudna-e program választáshoz ötletet adni.Nem könnyü.
Ez lesz a 18.szülinapi ajándéka,semmi ne árnyékolja.Köszi előre is.
#34 - sütö zsuzsa - 2016.10.12. - 20:33

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás