Róma utazás, nevezetességek VI.

Utazás nyaralás info » Róma » Róma látnivalók VI.

Róma útikalauza, látnivalók, időtöltés VI.

San Paolo fuori le Mura bazilika | San Pietro in Vincoli templom | Santa Maria degli Angeli e dei Martiri | Sant'Ignazio templom | Hozzászólások

San Paolo fuori le Mura bazilika

San Paolo fuori le Mura bazilika

Róma látnivalók VI. oldalunkon 4 további templomot mutatunk be a korábbi oldalakon leírtak után. Rómában megszámlálhatatlan a gyönyörű, és/vagy valami miatt különleges, híres templomok száma. Nem arról van tehát szó, hogy Róma valamennyi, a legkisebb érdeklődésre is számot tartó templomáról írunk, hanem még itt, ezen az oldalon is csak azokat emeljük ki, amelyek valóban csodálatosak, melyeket érdemes megnézni, melyek más városban fő látnivalónak számítanának, Rómában azonban egyek a számos értékes egyházi épület közül.

A San Paolo fuori le Mura, magyarul a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának. A hagyomány szerint itt nyugszik Pál apostol, így a keresztények számára spirituális élmény ide ellátogatni, és a sírját megtekinteni. Ez a keresztény világ történelmileg egyik legfontosabb bazilikája. Egyike Róma legszebb, legimpozánsabb templomainak. Különleges építészeti megoldások, gyönyörű mennyezet jellemzi a más templomokhoz képest kevésbé díszített, de mégis szép templomot. Itt átérezhető a béke, és a nyugalom, sokkal kevesebb a turista mint a Vatikánban. Rendkívül jó állapotban van, ez annak a sajnálatos eseménynek köszönhető, hogy 1823-ban leégett, újjáépítését 1832-ben kezdték meg, 1840-ben nyílt meg, 1855-ben szentelte fel IX. Pius pápa. Ez volt Róma egyetlen bazilikája, mely megőrizte korakeresztény karakterét, ezt az újjáépítés után mindenben megtartották, a bazilika az eredeti tervek szerint, az eredeti méretben került restaurálásra. A tűzvész martalékává lett bazilikát 370-ben alapították, a 4-5. században, a 7. század elején, és a 9. század végén is kibővítették, átépítették.

Eljutás: B metróvonal: Basilica San Paolo megálló. Busz: 23, 271. Cím: Piazzale San Paolo, 1, 00146.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Nyitvatartás: Minden nap: 7:00-18:30.

San Paolo fuori le Mura bazilika

San Paolo fuori le Mura, Róma

Falakon kívüli Szent Pál-bazilika

San Paolo fuori le Mura bazilika. Képek: Felpa_Boy, ezra rhesus, Prof. Mortel/Flickr/Creative Commons

San Pietro in Vincoli templom

A magyar nevén Bilincses Szt Péter-templom Michelangelo lélegzetelállító Mózes-szobráról ismert, mely II. Gyula pápa a mester által tervezett sírelmékének egyik része. Itt találhatók Szent Péter láncai is, mellyel bebörtönzése idején őrizték. A szobor rendkívül közelről megtekinthető, ha megvilágítva szeretnénk látni a mesterművet, ahhoz 1 Euró bedobása szükséges. A 439-ben felszentelt templom az 5. század óta több restauráción, átépítésen esett át, 1471-1503 között jelentősen átépítették. A templomot egy kicsit nehéz megtalálni, kívül esik a főbb, turisták által bejárt útvonalaktól, a Via Cavour felöl érkezve lépcsőn közelíthető meg. Egyszerű homlokzata alapján nem lehet megmondani, hogy milyen értékek vannak belül, sőt, még azt sem, hogy ez egy templom.

Eljutás: B metróvonal, Cavour megálló. Cím: Piazza di San Pietro in Vincoli, 4/a, 00184

Belépőjegy: Ingyenes belépés!

Nyitvatartás:: Április-szeptember: minden nap 8:00-12:30 és 15:00-19.00, október-március: minden nap 8:00-12:30 és 15:00-18:00

San Pietro in Vincoli templom, Róma

San Pietro in Vincoli

San Pietro in Vincelo templom. Képek: xopherlance, Greg Sass/Flickr/Creative Commons

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri bazilika

A barokk stílusú templomot Michelangelo tervezte 1563-1564 között a Diocletinaus termái romos frigidáriumának (hideg vízes medencét tartalmazó épületének) áttervezésével. Mivel egy régi fürdőépület került templommá alakításra, egy különleges, ritkán látható templomot hozott létre Michelangelo. 1749-ben Luigi Vanvitelli épitész jelentősen átalakította. 1702 óta a templom egy délkört (napórát) is tartalmaz. Ez is egy csendes, lenyűgöző templom, Róma egyik legszebb egyházi épülete, egyik rejtett kincse. Kívülről romosnak tűnik, az is volt, míg Michelangelo át nem alakította.

Eljutás: A metróvonal, Repubblica állomás. Közel található a Terminihez is. Cím: Piazza della Repubblica, 00185.

Belépőjegy: Ingyenes belépés!

Nyitvatartás: Hétköznap: 7:30-19:00, vasárnap és ünnepnap 7:30-19:30.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, Róma

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri bazilika. Képek: faungg, sgatto/Flickr/Creative Commons

Sant'Ignazio templom

A Sant'Ignazio templom 1626-1650 között barokk stílusban épült. Csodálatos szobrok vannak a templomban, leglenyűgözőbb része pedig Andrea Pozzo által festett mennyezetfreskói. A freskók különlegessége, hogy zseniális, 3 dimenziós megoldással, tökéletes optikai illúzióval egy kupolát formáznak - bár a templomnak valójában nincs kupolája, a mennyezetet nézve teljesen úgy tűnik, mintha kupolát látnánk. A Pantheon közvetlen közelében található, így mindenképp érdemes ide elsétálni, és benézni egy kis időre.

Eljutás: A Pantheon közelében van. Legközelebbi metrómegálló: Barberini (A vonal). Cím: Via del Caravita, 8a, 00186.

Belépőjegy: Ingyenes belépés.

Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 7:30-19:00. Vasárnap és ünnepnapokon: 9:00-19:00.

Sant'Ignazio templom, Róma

Sant'Ignazio templom. Kép: sylviansilver/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Szia! Ide is csak hosszúszárú nadrágban és fedett vállakkal lehet belépni? Vagy csak a Vatikán ilyen szigorú? Nyáron ez kardinális kérdés sajnos. =(
#1 - Feri - 2017.07.12. - 00:16
Szia!

Igen, ez minden templomra érvényes, lehet rövidnadrág is, csak érjen térd alá. Csak annyi a különbség, hogy nem minden templomnál szigorú ez, mert nem mindenhol állnak az ajtóban, hogy ellenőrizzék a betérőket, de akkor se illik.
#2 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2017.07.12. - 01:25

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás