Róma utazás, nevezetességek VII.

Utazás nyaralás info » Róma » Róma látnivalók VII.

Róma látnivalók VII. - A kötelezőkön túl

Quartiere Coppedè | Centrale Montemartini múzeum | Cinecitta filmstúdió | Chiosto del Bramante | Appia Antica | Villa Doria Pamphilj | Villa Ada | Zoomarine | Hozzászólások

Quartiere Coppedè, Róma

A Látnivalók VII. oldalunkon a "kötelező", "TOP 10 látnivalókon" túli, "titkosabb", de szintén érdekes, izgalmas, nem egyszer kifejezetten különleges és szép római nevezetességeket mutatunk be. Ezeket a látnivalókat azoknak érdemes megnéznie, akik nem először járnak a városban, vagy több idejük van. A legtöbb kívül is esik a fő turistaútvonalaktól. Így ezekhez a nevezetességekhez kevesebb turista is látogat, ami felüdülés lehet a mindig zsúfolt Rómában. Illetve, mindenkinek érdemes átolvasnia ezt az oldalt is, hiszen itt is lehet találni olyan érdekességeket, melyekkel akár csak egy pár napos látogatást színesíteni lehet, így a legismertebb látnivalók mellett meg lehet nézni 1-2 kevésbé ismert, különleges látványosságot is.

Quartiere Coppedè

A Quartiere Coppedè Róma egy igen különleges és érdekes, kicsit furcsa és bizarr negyede a város északi részén. A Gino Coppedè által tervezett, 1913-1927 között épült 18 épületen az Art Nouveau, a barokk, a középkori és az ősi görög építészeti stílusok fantasztikus kavalkádját láthatjuk. A házak emlékeztetnek Gaudi alkotásaira Barcelonában. Nem véletlen, hogy számos filmet forgattak ezen a mesebeli környéken.

Eljutás: A Terminitől 92-es busszal Po- Buenos Aires megállóig, vagy 38-as busszal Corso Trieste- Trento megállóig. Az "A" metró Barberini állomásától 63-as vagy 83-as busszal Po-Buenos Aires megállóig. Cím: Piazza Mincio és környéke.

Quartiere Coppedè

Quartiere Coppedè

Quartiere Coppedè

Quartiere Coppedè. Képek: mirsasha/Flickr/Creative Commons

Centrale Montemartini múzeum

A Centrale Montemartini egy különleges múzeum, melyet egy 1890-1930 között működött erőmű épületében alakítottak ki. Nagyon érdekes, ahogy az antik görög és római szobrok, mozaikok és síremlékek az erőmű berendezései előtt, a rendkívüli, nem éppen klasszikus, egyáltalán nem a kiállítási tárgyak korának megfelelő múzeumi környezetben vannak.

Eljutás: "B" metró Garbatella állomás, majd 550 méter gyalog, vagy még a 23-as busszal Via Ostiense- Garbatella megállóig. Cím: Via Ostiense, 106, 00154.

Belépőjegy (2018): 11 EUR. 6-25 éveseknek 10 EUR. 6 éven aluliaknak ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfőnként zárva! Kedd-vasárnap 9:00-19:00. December 24. és 31.: 9:00-14:00. Egész nap zárva: minden hétfőn, január 1., május 1., december 25.

Centrale Montemartini múzeum

Centrale Montemartini múzeum

Centrale Montemartini múzeum

Centrale Montemartini. Képek: Moyan Brenn, Daniel Hennemand, Stijn Nieuwendijk/Flickr/Creative Commons

Cinecittà filmstúdió

A régi filmek szerelmesei, valamint Frederico Fellini iránt érdeklődőknek érdemes kifizetni a viszonylag magas, 20 EUR-s belépőjegy árat a Cinecitta filmstúdióba. A legendás filmstúdiót 1937-ben alapították, és az olasz mozi központjává vált. A klasszikussá vált olasz filmek mellett nagy költségvetésű amerikai filmeket is forgattak itt, pl. a Ben Hurt, vagy sokkal később a New York bandáit, vagy éppen az HBO Róma c. sorozatát. Itt megismerhetjük a filmek készítésének lépéseit, régi díszleteket, jelmezeket, filmkészítési eszközöket láthatunk. Megnézhetjük, Fellini hol forgatta klasszikus filmjeit. Megtekinthetők szabadtéri forgatási helyszínek: az ősi Róma, a 15. századi Firenze, és Jeruzsálem. Érdekes sétálni ezeken a kitalált, a filmforgatások kedvéért felépített, de mégis a valóságon alapuló helyszíneken.

Eljutás: "A" metró: Cinecitta állomás. Cím: Via Tuscolana, 1055, 00173

Belépő (2018): Kiállítás 10 EUR. 26 éven aluliak számára 9 EUR. 6-12 éveseknek 6 EUR. 6 év alatt ingyenes. Kiállítás + szabadtéri forgatási helyszínek: 20 EUR. 26 éven aluliak számára 15 EUR. 6-12 éveknek 10 EUR. 6 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: Keddenként zárva! Más napokon nyitva: 9:30-18:30 (pénztárzárás: 16:30). Zárva: minden kedden, december 24., 25. Vezetett túrák: 10:00, 11:30, 13:00, 14:00, 15:15, 16:30, ezekből csak a 11:30-as és a 15:15-ös angol nyelvű is, a többi kizárólag olasz nyelvű. Módosított nyitvatartás ünnepnapokon 2018-ban: január 2., 6., április 1., 2., 25., május 1., június 2., 29., augusztus 14., 15., november 1., december 8., 26.

Cinecitta

Cinecitta filmstúdió, Róma

Cinecittà filmstúdió. Képek: Jean-Pierre Dalbéra, Carole Raddato/Flickr/Creative Commons

Chiostro del Bramante és Santa Maria della Pace

A Chiosto del Bramante egy kis kolostor, egy nyugodt oázis a Piazza Navona mellett. A kolostor a reneszánsz építészet szép példája. 1500 környékén szentelték fel, Donato Bramante tervezte. A kolostorban (általában elég érdekes) időszaki kiállításokat szoktak tartani. A békés környezetben lehetőség van meginni egy kávét is, vagy csak az ősi oszlopok alatt sétálgatni.

A kolostor mellett elhelyezkedő, eredetileg hozzá tartozó Santa Maria della Pace templomban Rafaello 1515-ben készített, szép Sibyls c. freskóját lehet megnézni. Ez látható a kolostor I. emeletéről is, egy ablakon keresztül.

Eljutás: A Piazza Navona mellett van. Buszjáratok: 62, 64, 70, 81, 87, 115, 116, 186, 492, 628. Villamos: 8-as. Legközelebbi metrómegálló: "A" vonal: Barberini (1,6 km-re / 20 perc gyaloglásra). Cím: Via Arco della Pace, 5, 00186.

Belépőjegy: A kolostorba és a templomba ingyenes a belépés, de az időszaki kiállítások belépőjegy kötelesek.

Nyitvatartás: Hétfő-péntek 10:00-20:00 (utolsó belépés: 19:00). Szombat, vasárnap 10:00-21:00 (utolsó belépés: 20:00)

Chiostro del Bramante

Chiostro del Bramante. Kép: Truus, Bob & Jan too!/Flickr/Creative Commons

Parco Regionale dell'Appia Antica

Gyönyörű környezetben, ősi romok között sétálhatunk (vagy még jobb biciklit bérelni) az Appia Antica parkban. A legjobb, leginkább ajánlott vasárnap jönni, amikor a park az autóforgalom elől elzárt. 5 és 32 km közötti hosszon 5 bicikliút is kialakításra került, de nem kifejezetten sima, kerékpározásra alkalmas az út, tehát nem feltétlenül egy könnyed bringázásra kell felkészülni. Akár egy egész napot is el lehet itt tölteni bicklizve, sétálgatva, nézelődve. A romok, és a szép táj mellett kis állatokat is megfigyelhetünk.

Eljutás: A "B" metró Circo Massimo vagy Colosseo állomásától 118-as busszal Appia Antica- Domine Quo Vadis megállóig. Vagy az "A" metró S. Giovanni állomásától 218-as busszal Appia Antica- Domine Quo Vadis megállóig. A 118-as és a 218-as busz is nagyon ritkán jár. Látogatói központ és kerékpárbérlési lehetőség a Via Appai Antica 58-60 címen.

Belépőjegy: Ingyenes belépés. Kerékpárbérlés 3 EUR / óra, 15 EUR / nap.

Nyitvatartás: A látogatóközpont nyitvatartása november-február között hétfő-péntek 9:30-13:00 és 14:00-17:00, szombat-vasárnap és ünnepnap 9:30-17:00. Március-október között hétfő-péntek 9:30-13:00 és 14:00-18:00, szombat, vasárnap és ünnepnap 9:30-19:00.

Appia Antica, Róma

Appia Antica Park, Róma

Appia Antica Park. Képek: Giovanni Morelli, ZeroOne/Flickr/Creative Commons

Villa Doria Pamphilj

A Villa Doria Pamphilj egy gyönyörű park a Trastervere-negyedben. Ez Róma legnagyobb parkja. A park kis tavacskáján teknősök, hattyúk és aranyhalak úszkálnak. Egy gyönyörű, idillikus hely egy kicsit megpihenni, vagy akár piknikezni, napozni, bár nem olyan karbantartott, mint sok más park. Főleg a helyiek körében népszerű, sokan előszeretettel futnak itt. Itt tehát elmenekülhetünk kicsit a turisták tömegeitől, és a zajtól.

Eljutás: Buszok: 31, 33, 180F, 791, 982, C6: Leone Treicesimo - Villa Pamphili megálló. 870, 982: Vitellia- Donna Olimpia megálló.

Villa Doria Pamphilj

Villa Doria Pamphilj. Kép: CucombreLibre/Flickr/Creative Commons

Villa Ada

És egy másik szép, kizárólag a helyiek körében ismert, igen nagy, 1,8 km2 területű park. A Villa Doria Pamphilj után a város második legnagyobb parkja. Ez Róma északkeleti részén van. A környéken élők, főleg hétvégén, előszeretettel jönnek ki ide kocogni, napozni, kutyát sétáltatni.

Eljutás: Az Ostiense és Trastevere vasútállomástól induló FR3 elővárosi vonattal Campi Sportivi állomásig.

Villa Ada, Róma

Villa Ada

Villa Ada. Képek: Giorgio Rodano, Nico Cavallotto/Flickr/Creative Commons

Zoomarine

Ha és egy forró nyári napon a városnézés helyett inkább fürdeni és napozni támad kedvünk, erre a Lido di Ostia tengerpart mellett a másik lehetőség a Zoomarine aquapark/vidámpark/vízi állatkert meglátogatása. Illetve, ez egy kiváló program is gyerekekkel. Róma belvárásától 45 km-re, Torvaianica mellett helyezkedik el. Az aquaparkban a csúszdák mellett hullámvasutak, valamint delfin-, fóka-, és papagájshow, pingvinek és dinoszauruszmodellek is vannak. Műugróbemutatók, 4D mozi is szórakoztatja a látogatókat. Napozni homokos napozórészen, napágyakon lehet. A Zoomarine a melegebb, ill. hétvégi napokon meglehetősen zsúfolt, főleg helyiek, ill. olaszok látogatják.

Eljutás: A Terminitől, a Via Marsaláról, a Caffe Trombetta elől, transzferbusszal. A retúrjegy ára 12 EUR/fő. A busz áprilisban és májusban hétvégi-, és ünnepnapokon, júniusban, júliusban, augusztusban és szeptemberben minden nyitvatartási napon közlekedik, reggel 9:30-kor, és zárás előtt vissza is a Terminihez. A Zoomarine címe: Via dei Romagnoli, 00040 Torvaianica, Pomezia RM

Belépőjegy (2018): 32 EUR. 100-130 cm-es gyerekeknek 26 EUR. 100 cm-es testmagasság alatt ingyenes. Online megvásárolva 2 EUR-val olcsóbbak a jegyek.

Nyítvatartás: Nyitás minden évben márciusban. A nyitvatartás nagyon változó, itt megtekinthető, valamint ott a bemutatók időpontjai is. Az aquapark rész csak a nyári időszakban, júniustól van nyitva.

Zoomarine, Róma

Zoomarine, Róma

Zoomarine

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Via Appia

Legutóbb, decemberben a Via Appia -n kezdtük meg sokadik római utunkat. Biciklit béreltünk és 7+7 km-t tekerve élvezhettük a tájat, a csodás ókori maradványokat és a néhol igen rázós útszakaszokat. Felejthetetlen élmény!

Az A metró Arco di Traventino vagy Colli Albani megállójától a 660-os busz odavisz. Cecilia Matella -nál a Via Appia-n fordul vissza, itt kell leszállni. A bicikli kölcsönző és egy kávézó pont itt van.
Bicycle rental
179, Via Appia Antica, 173, 00179 Roma

https://goo.gl/maps/5iCj9XGsP2m

Egy sarokkal fentebb van a 118-as busz megállója, visszafelé azzal mentünk.
Hajni - 2018.02.21. - 07:51
Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás