Róma útiterv

Utazás nyaralás info » Róma » Útiterv

Róma útitervek

3 napos útiterv | 6 napos útiterv | Hozzászólások

Róma, Colosseum

Az alábbiakban a hozzászólások között számos látogatónak hasznos segítséggel nyújtó, Rómát többször megjárt, nagy utazási tapasztalattal rendelkező Hajni remek, mindenre kiterjedő 3 és 6 napos római útitervei találhatók meg. A linkekre kattintva az adott nevezetességekről részletesen lehet olvasni.

3 napos Róma útiterv

Az útiterv letöltése PDF formátumban

Egy nap:

- Vatikáni Múzeumok (javasolt online előrefoglalni jegyet)

- Szt.Péter Bazilika, pápák sírja (II.János Pál most már a bazilikában van), kupola megmászása, Szt.Péter tér. Ezek közül csak a kupola kerül pénzbe. 5 euro és 551 lépcső, vagy 7 euro és a tetőig lifttel lehet felmenni és onnan még kb. 320 lépcső.

- Ezután egy rövid séta az Angyalvárig, majd át a St.Angelo hídon. Buszra szállni és a Piazza San Giovanni (M metrómegállóig buszozni)

- Itt van a Lateráni Szent János bazilika, amelyben van a pápai trón. Itt van egy emléktábla, hogy Istvánnak küldte a koronát Szilveszter pápa. (ingyenes)

- Ezzel szemben van a Santa Scala (Szent lépcső). Ezen ment fel Jézus Pilátus elé. 28 fokból áll és minden fokra térdelve egy-egy imát elmondva lehet felmenni. Természetesen csak a nagyon hívők teszik ezt meg (ingyenes).

- Innen ha még van idő - legyen!!! - metróval (A vonal, piros) a Barberini állomásig. A Via Veneto felé kell feljönni az aluljáróból. Rögtön jobbra van a kapucinusok temploma, Santa Maria della Concenzione. A templom mellett lévő jobb oldali ajtón kell bemenni a kapucinusok kriptájába, ahol minden csontból van. (belépő a kriptába: 6 euro)

Egy következő nap lehetne:

- Foro Boario. Itt van az a templom, ahol az Igazság szája van (Bocca della Veritas), ez a tér neve is. (0,50 centet kérnek egy fotózásért).

- Innen balra egy kis emelkedőn eljutni a Circus Massimushoz. A bal oldalán haladva elmentek a Palatinus mellett, majd balra kanyarodva már látszik a diadalív és a Colosseum is. Ha szeretnétek bemenni, akkor inkább itt, még mielőtt a Diadalívhez érnétek lesz bejárat a Forumra. Itt kevesebben állnak sorba és mint mondtam érvényes mindhárom helyre a belépő. De ha van RP-tek akkor arra külön sor van, amelyben nem állnak sokan.

- ha végignéztétek ezt a részt, akkor a II.Vittorio Emanuel emlékműig lehet továbbmenni a Forum mellett. Ez is ingyenes, a teraszáról (nem a liftes, mert az 7 euro) jó a kilátás a Forumra és a Colosseumra. A bejárat a jobb oldalán van!

- Itt a jobb oldalától pár lépesre van a Capitolium. (Palazzo dei Conservatori). Innen is nagyszerű a kilátás.

És még egy nap:

- "A" (piros) metró Spagna megálló, spanyol lépcső.

- A lépcsővel szembeni úton (Corso) lehet eljutni a Trevi-kúthoz (balra a Corsotól). A Trevi- kúttól nem messze van a Quiraline palota, ahol 3-kor van a zenés őrségváltás (vasárnap 4- kor).

- Visszafelé a Corso másik oldalán lehet eljutni a Pantheonhoz, majd tovább - a Piazza Navona felé. (minden ingyenes, kivéve a Trevibe dobott pénzt)

Trevi-kút

Trevi-kút. Fotó: ozzieguy

6 napos Róma útiterv

Az útiterv letöltése PDF formátumban

1. nap:

- Piazza Venezia
- Monumento Vittorio Emanuele
- Foro Traiano
- séta a Coros V.E.-n, közben az Area Sacra mellett mentek el. http://sites.google.com/site/thorvathagnes/oktatasi-segedanyagok/az-antik-roma-varostoertenete/a-campus- martius/area-sacra-di-largo-argentina
- Campo de Fiori
- Piazza Navona
- Pantheon
- Santa Maria Sopra Minerva (előtte a kis elefántos obeliszk)
- Tempio Adriano
- Palazzo di Monteciterio (parlament)
- Marcus Aurelius obeliszk
- Trevi-kút
- Quiraline palota (őrségváltás nyáron 6-kor, egybént 3-kor van)
- Corso

2. nap:

- Capitolium
- Colosseum-Forum-Palatinus (2 napra érvényes a belépőjegy).
- Palatinus dombjáról látni a Circus Massimust, sajnos semmi nem maradt belőle.
- San Pietro in Vincoli
- Santa Maria Maggiore
Talán az Angyalvárat is most kellene ingyenesen megnézni. Akkor viszont a Colosseumtól a 87-es busszal a II.V.E hídig el tudtok menni. De jó a 186-os és 571-es busz is.

3. nap:

A tengerpartra a B metró vonalán lévő Piramide/Ostiense állomásától közlekedő Roma Lido vonattal juthattok el. És ha már ezen a vonalon vagytok a beachelés előtt meg lehetne nézni a Szt. Pál Bazilikát, a San Paolo Basilica megállónál.

A Piramide megállónál pedig mielőtt átszálltok a vonatra vagy hazafelé a partról egy fotó erejéig kimehettek a térre. Ott van a kis piramis. http://hu.wikipedia.org/wiki/Cestius_piramisa
Ha pedig már itt vagytok, akkor innen már nincs túl messzi a "Máltai Kulcslyuk" sem.

4. nap:

- Vatikáni múzeumok (online jegyfoglalással elkerülhető a sorbanállás)
- Szt.Péter bazilika
- Angyalvár
- át a Ponte San Angelo-n és a jobbra szembe lévő utcán (Via Paola) a 870-es buszhoz, vagy hosszabb sétával a Piazza Rovere-re.
- Gianicolo (=Janiculum) A Piazza Garibaldinál ágyúszóval jelzik a delet pár perccel a templom harangjai előtt.
- Trastevere
- Tiberis-sziget
- Igazság szája (Santa Maria Cosmedin)

5. nap:

- Caracalla termái
- 714-es busszal Piazza San Giovanni di Laterano
- Lateráni Szent János Bazilika
- Santa Scala
- 218-as busszal a Via Appia Antica-ra. A 10-ik megálló (Fosse Ardeatina)-nál van a Saint Callixtus katakombák. (nyitvatartásra figyeljetek)
- San Sebastiano

6. nap:

Csomagokat biztosan ott lehet hagyni a szálláson, ti is tegyétek ezt. Ez a legjobb megoldás de a Terminin, illetve Tiburtinán vannak csomagmegőrzők.

- Csontos templom (Barberini metrónál a Via Veneto felé kell fel jönni és máris ott van jobb oldalon)
- 1 metróra van a Spanyol lépcső
- Caffe Greco
- séta fent a Pinción a Viale della Trinita dei Monti-n egészen a kilátó teraszig. Ha van idő, akkor a parkban egy nagyobb sétát is lehet tenni.
- A terasztól le lehet menni a lépcsőn, át az úton majd ismét le a lépcsőn és máris a Piazza Popolora juttok. Innen a kapun kimenve metróra tudtok ülni és azzal visszamenni a szállásra a cuccotokért.

Így elsőre talán nem tűnik egy-egy nap túl soknak, de mindenhez idő kell. Nem beszélve az esetleges sorban állásról, technikai szünetekről.

A sok templomot sem írtam. Minden sarkon van belőle vagy kettő. Amelyikbe gondoljátok bementek. A nagyobbakat, ismertebbeket beillesztettem a programokba.

Egyik nap végére iktassatok be egy Roma by night városnézést is. Csodaszép kivilágítva a Szt.Péter Bazilika, Angyalvár, Colosseum, Spanyol lépcső, Trevi kút meg minden.

Amennyiben a szállásotok központi helyen van, akár minden este lófrálhattok egyet.

Nagyon kellemes vakációt kívánok!

Korábbi hozzászólások (2012-2013)
Legújabb hozzászólások (2014-2016):

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás

Korábbi hozzászólások (2012-2013)