El Camino tippek, tanácsok

A Szent Jakab (El Camino) zarándokút bemutatása

Camino zarándokút

A Szent Jakab-út, spanyolul Camino de Santiago a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútja, és az egyik Spanyolország egyedülállóan sok, 38 Világörökségi helyszíne közül. Több útvonal is létezik (néhányat említve: francia út, Ezüst út, Északi út, az Angol út, a Jakab út, stb.), valamint egyéni utak is tervezhetők (pl. van, aki a Margitszigetről indul) de mindegyikben közös, hogy az út Santiago de Compostela városába vezet, melynek székesegyházában Idősebb Szent Jakab Apostol földi maradványait őrzik. Az út már a 11. századtól ismert, ma pedig igen népszerűvé vált: nem csak a vallásos emberek, hanem azok is megteszik, akik önmagukat keresik - évente több, mint százezren kelnek útra, köztük közel 1000 magyar. Az igen hosszú út megtétele, önmagunk legyőzése egy életre szóló élmény, mely megváltoztathatja az embert. A rendkívül népszerű író, Paulo Coelho a Zarándoklat című művében számol be az útjáról. A zarándokúthoz nem szükséges térkép: a sárga nyilak, és a kagylók mindenkit útbaigazítanak (ez főleg a legjobban kiépített francia útra igaz). A legnépszerűbb, Saint-Jean-Pied-de-Port-tól menő francia út 780 kilométer hosszú, és a Pireneusokon való átkelés után, négy nagyobb spanyol várost, Pamplonát, Logronot, Burgost, Leónt érinti, mielőtt eléri a célpontot, Santiago de Compostelát, ahonnan sokan még továbbmennek az óceánhoz.

Mivel a teljes utat csak egy külön weboldal keretein belül lehetne (úgy is csak nagyjából) bemutatni, oldalunk, útikalauz-jellegének megfelelően tippeket, tanácsokat ad az útra készülőknek. Az El Caminot (egymástól függetlenül, külön) megjárt Írisz és László, valamint a német Michael tanácsait olvashatják, így férfi és női, magyar és külföldi szempontból is rálátást nyújtunk az útra. Ezek után turisztikai szempontból mutatjuk be e gyönyörű tájakban, épületekben, és vidékekben bővelkedő, 4 Világörökségi kinccsel rendelkező utat.

El Camino térképCamino térkép

A Szent Jakab-út különböző útvonalainak a térképe (az első térképen távolságok is), kattints a képekre a nagyításhoz!

Eljutási lehetőségek Magyarországról

 • 1. MÓDSZER: repülővel Barcelonába (Wizz Air, Ryanair, Vueling).
 • Információk: Barcelona közlekedés, reptéri bejutás | Barcelona ajánlott szállások | Barcelona szálláskeresés | Barcelona látnivalók | Olcsó repülőjegy keresési tippek |
  A barcelonai reptérről RENFE-vonattal Barcelona-Sants vasútállomásra.
  Barcelona-Sants vasútállomásról, vonattal, közvetlenül Pamplonába. A menetidő 4 óra. Menetrend ITT lekereshető. Ott az árak is látszanak, online, előre megvéve a legolcsóbb a vonatjegy.
  Sokan Pamplonából indulnak, de innen busszal el lehet jutni a valódi kezdőponthoz, Saint-Jean-Pied-de-Portba.
 • 2. MÓDSZER: repülővel Párizsba (Ryanair, Wizz Air - csak Debrecenből, EasyJet, Transavia).
  A repülőtérről Montparnasse vasútállomásra. A reptérről a vasútállomáshoz való bejutás a reptértől függ (Beauvais, CDG és Orly repterekre is közlekednek Magyarországról repülőgépek):
  Információk: Párizs közlekedés, bejutás a különböző repterekről | Párizs ajánlott szállások | Párizs szálláskeresés | Párizs látnivalók | Olcsó repülőjegy keresési tippek |
  Párizsból vonattal (Paris-Montparnasse vasútállomásról) közvetlenül Biarritz vagy Bayonne állomásra. A menetidő 4 óra. Menetrend ITT lekereshető.
  Biarritzból vagy Bayonneból egy másik (TER) vonattal (menetrendek ITT lekereshetők) vagy taxival Saint-Jean-Pied-de-Portba.
 • 3. MÓDSZER: repülővel Santanderbe (Ryanair).
  Információk: Santander látnivalók és reptéri bejutás | Santander szálláskeresés | Olcsó repülőjegy keresési tippek |
  Santander a Camino Norte, az északi út egyik állomása. A tradicionális francia út kezdőpontjához eljutni pedig:
  busszal Pamplona 4-5 óra.
  Sokan Pamplonából indulnak, de innen busszal el lehet jutni a valódi kezdőponthoz, Saint-Jean-Pied-de-Portba.
 • 4. MÓDSZER: repülővel Madridba (Wizz Air, Ryanair)
  A madridi reptérről Puerta de Atocha vasútállomásra kell menni, erre több módszer is van: I.: reptéri expresszbusszal közvetlenül ; II.: kizárólag a 4-es terminálról, elővárosi vonattal, közvetlenül ; III.: metróval+elővárosi vonattal: 8-as metróval Nuevos Ministerios állomásra, majd onnan elővárosi vonattal Atocha állomásra ; IV.: metróval: 8-as metróval Colombia állomásra majd onnan 9-es metróval Plaza de Castilla állomásra, végül onnan 1-es metróval Atocha állomásra.
  Információk: Madrid közlekedés, reptéri bejutások | Madrid szálláskeresés | Madrid látnivalók | Olcsó repülőjegy keresési tippek |
  Puerta de Atocha vasútállomásról, vonattal, közvetlenül Pamplonába. A menetidő 3-4 óra. Menetrend ITT lekereshető. Ott az árak is látszanak, online, előre megvéve a legolcsóbb a vonatjegy.
  Sokan Pamplonából indulnak, de innen busszal el lehet jutni a valódi kezdőponthoz, Saint-Jean-Pied-de-Porthoz.
 • HAZA AZ ÚT VÉGÉN: Santiago de Compostela-Budapest: a legtöbben úgy mennek, hogy repülővel Madridba (Ryanair), és onnan repülővel Budapestre (Wizz Air, Ryanair). Ugyanakkor lehetséges, hogy egy adott dátumon valamilyen más, akár teljesen más variáció (pl. barcelonai vagy londoni átszállással- utóbbi esetben figyelni kell, hogy ugyanaz-e a két reptér) olcsóbb lehet, vagy kényelmesebb átszállási időt tesz lehetővé. Érdemes tehát a hazaútra is repülőjegykeresőt használni, lekeresni a Santiago de Compostela-Budapest utat. Olcsó repülőjegy keresési tippek.
  Santiago de Compostela repülőterére repülőtéri busszal lehet kijutni. A megnyílt oldalon a Seleccionar destino: után az Aeropuerto de Labacolla (SCQ) lehetőséget kell kiválasztani a reptérre közlekedő buszok menetrendjéhez.

El Camino tippek, tanácsok

Az El Caminot megjárt magyar Írisz és László, valamint a német Michael tanácsait olvashatják az alábbiakban. Mit pakoljunk? Hogy készüljünk? Mire figyeljünk? Hogy kerüljük el a vízhólyagot, és mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik? Mennyi pénzt szánjunk az El Caminóra? Az alábbiakban ezek, és számos más hasznos tipp és tanács olvasható az El Camino kapcsán. Az információk a francia útra vonatkoznak - a magyarok és külföldiek döntő többsége ezt az utat járja be először, de a legtöbb tanács a többi útra is vonatkoztatható.

 • Mikor menjünk? A legjobb májusban, ill. szeptemberben vagy októberben útra kelni. A nyári hónapoktól eltérően, ebben az időszakban nem elviselhetetlen a hőség, és a legtöbben ezekben a hónapokban járják végig az El Caminót, így több zarándokszállás lesz nyitva, és aki arra fogékony, több embert ismerhet meg. Ugyanakkor, ilyenkor a szálláshelyek is zsúfoltabbak. És ekkor már, a tömegnek köszönhetően, kevésbé szól az út a zarándoklatról, az elmélyülésről. Vannak, akik télen kelnek útra, azok készüljenek arra, hogy sok zarándokszállás zárva lesz (a tippek, tanácsok végén említett útvonaltervező ezt figyelembe veszi), valamint az időjárás, a rövid nappalok, esetleges kerülőutak miatt hosszabb menetidőre kell számítani.
 • Az egyik legfontosabb egy nagyon jó hátizsák! Amit jó, ha előtte ki tudnánk próbálni, pár napot túrázni benne. Fontos, hogy állítható legyen, ha valakinek elkezd fájni a válla, nagyon jól fog esni, ha állíthatja. A jó hátizsák csak néhány ponton illeszkedik a háthoz, és a testhez erősíthető, és mindenképp kényelmes.
 • A táska súlya, megpakolva, a testsúly 10%-a alatt kellene hogy maradjon, de ezt, különösen nők, és kis testsúlyú emberek, általában nem tudják megvalósítani. De maximum a testsúly egyhatoda lehet. Ezeket tényleg érdemes komolyan venni, mert pár nap után járásképtelenek lehetünk, ha túl nehéz a hátizsák, és az El Caminót megjártak tapasztalatai alapján, a cuccok felét el fogjuk dobálni. Illetve van lehetőség hazapostázni a felesleges dolgokat. Javasolt minél kevesebb kozmetikum, és azokból is mini kiszerelés. Ha elfogy az úton, bárhol vehetünk. Ezen felül fontos, hogy könnyű legyen a ruházatunk.
 • Kis, maximum 30, esetleg 35 literes táskát jó vinni, amibe mindennek bele kellene férnie.
 • Ami még nagyon fontos, az egy jó túrabakancs, vagy túracipő. Itt ne spóroljunk a minőségen! A vélemények megoszlanak, ki-ki egyéni preferenciája, korábbi tapasztalatai szerint választhat túracipőt, vagy túrabakancsot, van akinek az a jó, ha bokáját is tartja, van, aki ezt nem kedveli. A fő szempont, hogy kényelmes, vízálló legyen, valamint speciális talpú, amely elnyeli a rezgéseket. Viszont a lábbelit semmiképp se a Caminón használjuk először, előtte 1 hétig járassuk be, és már betörve vigyük el! Ugyanakkor, annál régebbit ne vigyünk, egy több éves túracipő nem fogja kibírni a hosszú vándorutat. Bármit viszünk, egy pár cipő elég. Melegebb napokon, kevésbé nehéz terepeken a túraszandál is jó szolgálatot tehet, sokan pakolnak ezt is túracipőjük vagy túrabakancsuk mellé.
 • Érdemes vinni papucsot vagy szandált is, a napi gyaloglás után nagyon jó érzés lesz levenni a cipőt, és bebújni a papucsba, valamint zuhanyozni is papucsban érdemes.
 • A hálózsáknál a nyári hónapokban nem az a lényeg, hogy meleg, hanem hogy nagyon kicsire összehúzható, könnyű és vékony legyen. Ha nagy, a táska nagy részét elfoglalja (de rá is lehet lógatni a táskára természetesen). Hidegebb hónapokban persze a hálózsák melegsége is fontos lehet, főleg, hogy néhány szálláson nincs fűtés, tehát olyan hálózsákkal készüljünk, ami 10 fokos belső hőmérséklet esetén is megfelelő. Ugyanakkor, szinte minden szálláson vannak pokrócok, tehát a hidegebb hónapok is megoldhatók könnyű hálózsákkal. Hálózsákot az ágyi poloskák miatt mindenképp vigyünk!
 • Írisz és Michael szerint elég két váltás ruha, mivel az úton szinte minden szálláson van mosógép. Írisz szerint ugyanakkor alsóneműből és zokniból 3 pár legyen, plusz valami könnyű alvásra. László ezzel szemben úgy véli, hogy ugyan sokan tényleg csak 2 váltást visznek, de neki jobb volt, hogy 4-et vitt, mert így nem kellett minden nap mosnia, állandóan szárítania, és 2 EUR-t kell bedobni mindig a mosógépbe, így ezzel még spórolni is lehetett. De a legtöbben kézzel mosással spórolnak. A pamut ruhák nehezek, és könnyű beleizzadni, megfázni bennük, és lassan száradnak. Ezért pamut helyett mindenképp szintetikus ruhákat, technikai ruhákat vigyünk, amikhez pl. a Decathlonban olcsón hozzá lehet jutni.
 • Pólónak a legjobb szintetikus futópóló vagy kirándulópóló.
 • Biztos, hogy az út során fog esni. Tehát nagyon fontos egy esővédő és esőnadrág/vízálló nadrág (László) és poncsó (Írisz) vagy esőkabát (Michael). Az esővédő azt is lehetővé teszi, hogy száradó ruhákat a hátizsákra lehessen lógatni, ezeket az esővédő összefogja, így nem esnek le.
 • Az időjárás meglepően kellemetlen lehet arrafelé, esőre, szélre lehet számítani (vagy nyáron pokoli forróságra).
 • Lecsatolható szárú túranadrág szintén nagyon praktikus.
 • Zokninak a legjobb a nem pamut, hanem műszálas futózokni / nedvszívó zokni, amivel a láb izzadását, így az út folyamán az egyik legkomolyabb kihívást, a vízhólyagot is akár el lehet kerülni. Zokniból legalább 3 párat vigyünk, nem fogjuk megbánni. A másik kihívás a lábak, térdek begyulladása, begörcsölése lehet - az első napokban, még ha úgy is éreznénk hogy könnyen menne, nem szabad túl gyorsan haladni, mert kényszerpihenő lehet a következménye!
 • Polár pulóvert is szükséges vinni - legyen minél könnyebb!
 • Törülközőből pedig kis méretű, mikroszálas törülköző a legmegfelelőbb, ami gyorsan meg is szárad. 1500-2000 Ft körül már kapható a Decathlonban.
 • Jó minőségű (drágább) füldugót mindenképp pakoljunk be! Írisz a szilikonost ajánlja, amit az úszók is használnak, neki a viaszos nem vált be.
 • A vándorbot / nordic walking bot van, akinek segít, míg másoknak nem jön be. Érdemes kipróbálni, mivel ha valaki megkedveli, nagy segítségére lehet. Nem muszáj vinni, hiszen kint is lehet venni, valamint az út folyamán sokan hátrahagyják a túrabotjukat. Írisz is talált az út elején és az első szakaszokban sokat segített neki, de később már hátráltatta.
 • További fontos pakolni valók: nagyon magas faktorszámú naptej (még tavasszal és ősszel is 30 faktoros, sokkal erősebb ott a nap, és kevés az árnyék!), napszemüveg, kalap, fájdalomcsillapító, izomlazító krém, hasfogó, vitaminok, fertőtlenítőszer, sebtapasz, vízhólyag tapasz, WC-papír, cérna, tű, elemlámpa, vagy inkább fejlámpa (korai indulásokhoz, zarándokszállásokon sötétben tájékozódáshoz), bicska/kisolló, elektromos elosztó (nem mindenhol van elég konnektor), kulacs (ill. helyette a fél literes vízespalack is jó lehet). Ugyanakkor semmi felesleges ne kerüljön a táskába!
 • Ha valaki vízhólyagos lesz, László tanácsa, melyet egy mexikói zarándoktársa adott neki, mely elsőre viccesnek tűnhet, de ezek után László vízhólyag-problémai megszűntek: egy tűt le kell fertőtleníteni fertőtlenítő spray-vel, és meg kell melegíteni. Ezek után a tűbe cérnát kell fűzni, és a vízhólyagba beleszúrni, úgy, hogy a vízhólyagot ne sértsük fel, de a két végéből kiálljon a cérna. A cérnát a vízhólyagban kell hagyni, és a két végét óvatosan levágni. A cérnán keresztül lemegy a vízhólyag, majd a cérna kiesik. A vízhólyag elkerülhető a már említett futózoknival, vagy nedvszívó zoknival, valamint lábizzadás esetén cseréljük le a zoknit, akár naponta többször is.
 • A víz mindenhol iható, kivéve, ahol ki van írva, hogy "no potable", és szinte minden faluban van lehetőség a kulacs/műanyag üveg feltöltésére.
 • A legkeményebb az első, Saint-Jean-Pied-de-Portból induló, franciaországi hegyi szakasz, melyet sokan ki is hagynak, és helyette Pamplonából indulnak, ahova Barcelonából mennek vonattal (Pamplona és Saint-Jean-Pied-de-Port között busz is közlekedik). Ez, a Pireneusokon átmenő szakasz, különösen esőben, sárban, komoly megpróbáltatás lehet mindenkinek. Akik nincsenek hozzászokva a hegyi túrázáshoz, megfontolhatják, hogy ezt a szakaszt kihagyják, és Pamplonából (vagy onnan még jóval vissza Franciaország felé, tradicionálisan Roncesvallesből, vagy Navarrából, de legalábbis a hegyi szakasz után) kezdjenek.
 • Ettől függetlenül az El Caminot kifejezetten idős emberek is végigjárják, tehát mindenki számára teljesíthető, aki különösebb egészségügyi problémával, vagy nagyobb túlsúllyal nem rendelkezik.
 • Ugyanakkor nem szabad alábecsülni, hiszen egy komoly kihívás: előtte érdemes legalább 2 hétig minden nap (lehetőleg túrafelszerelésben) "gyakorolni", nem szabad az irodából, vagy a TV elől felállva, teljesen edzetlenül útra kelni.
 • Korán elindulva délután 2-re lehet végezni a napi 20-30 km-es szakaszokkal. A korán indulásnak az oka, hogy ha valaki felkel a szállásokon, azután általában más se fog tudni aludni, valamint a zsúfoltabb nyári hónapokban későn érkezve sokszor nehéz már szabad szállást találni. A szállással főleg az utolsó 100 km-en lehet gond a frekventáltabb hónapokban, hiszen sokan csak 100 km-t tesznek meg (hivatalosan csak 100 km gyaloglás is az El Camino teljesítésének számít). Ugyanakkor, kevésbé népszerű hónapokban (Írisz pl. áprilisban ment), nincs szükség a korán indulásra. Írisz nem indult el 8 előtt, és ilyenkor az utolsó 100 km-n sincs gond a szállással.
 • A repülőjegyeken, vonatjegyen, és a felszerelésen kívül, napi minimum 25 EUR-t kell szánni az útra, szállással és étkezéssel együtt, de ez tényleg minimális összeg. A legtöbben napi 30 EUR kalkulálását javasolják, de van, hogy kevesebb is elég. Írisz napi 20 EUR-ból kihozta, Michael ugyanakkor napi 40 EUR körül költött. László leírása alapján a szállás napi 5-10 EUR, ha valaki főz (mindenhol fel van szerelve a konyha), akkor az étkezés, attól függően kinek mekkora az étvágya, még napi 10-15 EUR. Olyan váratlan kiadásokkal kalkulálni kell, mint hogy nincs hely a zarándokszálláson, és magánszállásra kell menni, vagy esetleg buszra kell szállni, stb, ezért kell 20 EUR helyett inkább napi minimum 25-el számolni. A körülbelül napi 25 EUR-s összeg 2018-ban is még érvényes, de már kevesebb fér bele mint néhány éve.
 • A zarándokszállásokon csak 1 éjszakát lehet tölteni (bár betegség, sérülés esetén megengedhetnek még egy éjszaka tartózkodást is), ennél hosszabb pihenő esetén magánszállásra, szállodába, hostelbe, vagy panzióba kell menni. A zarándokszállások ára általában 5 EUR/éjszaka, de van, ahol csak adományt kérnek - és illik is adni. A magánszállások ára pedig 10 EUR-tól kezdődik. Figyeljünk rá, hogy a legtöbb zarándokszállás este 10-kor bezár, utána már nem tudunk bejutni, valamint reggel 8-kor el kell őket hagyni. Zarándokszállások lehetnek egyszerűbbek, vagy akár szép, felújítottak. Működhetnek kolostorokban, iskolákban, templomokban, magánházakban. Van, ahol emeletes ágyak vannak, van, ahol nem. Konyha, étkező, fürdőszoba, mosógép, internet (wi-fi és/vagy számítógép interneteléréssel) a legtöbb helyen van. Fűtés nem mindenhol. A donativo (nem meghatározott árú, adománnyal működő) szállásokról hiányozhat néha a fürdőszoba, mosógép, konyha, internet. valamint 1-2 ezek közül a fizetős zarándokszállásokról is.
 • Zarándokútlevél (Credencial del Peregrino) a nagyobb városok szállásain kiváltható (pl. Jean-Pied-de-Port vagy Pamplona is, valamint Burgos, Leon, és az út folyamán egyéb kisebb falvakban is). Ez szükséges ahhoz, hogy befogadjanak a zarándokszállásokra, valamint ez alapján kapjuk meg Santiago de Compostelában az El Camino teljesítését igazoló oklevelünket. Itthon is meg lehet venni, ez egyszerűbb, de sokkal drágább, mint kint, ahol csak 2 EUR. Minden nap pecsételtetni kell (aki csak az utolsó 100 km-en gyalogol, annak napi kétszer). Amennyiben összevonnánk 2 szakaszt, vagy egy nap rendkívül sokat gyalogolnánk, érdemes útközben is pecsételtetni, mert nem realisztikus távolságoknál sokszor nem fogadják el a teljesítést, azt gondolhatják, hogy buszra szálltunk.
 • Az El Camino mindenkinek mást jelent. Írisz válaszokat keresni ment oda. Neki az emberek adták meg az élményt és a válaszokat, számára az El Camino élete meghatározott élménye lett, és máris visszamenne. Azt tanácsolja, hogy ne görcsöljünk rá, nem kell nagyon tervezni sem, szállás van mindenhol, térkép nem kell, csak legyünk nyitottak, és élvezzük az élményt, amit nyújt nekünk az Út. László szerint az utat Magyarországon túl ezoterikusan fogják fel, a legtöbbeknek nem a meditációról szól, és nem szabad csodavárással odamenni. Ő azt tanulta meg, hogy ne adjon fel semmit, és amit elkezdett, csinálja végig, ez később az életben, és a munkában sokat segített neki. Ezen felül rengeteg, a mai napig fennálló jó barátságot (és számos külföldi ingyen szállást :)) szerzett, kb. 20 emberrel tartja még a kapcsolatot. Szerinte érdemes esténként a többiekkel borozni, anélkül sokkal nehezebb. Vannak, akik kisebb-nagyobb "csodákról" is beszámolnak.
 • Az El Camino nem verseny, a legfontosabbak az élmények, nem érdemes úgy kiszámolni, hogy pont végigérjünk, érdemes több "pótnapot" ráhagyni az útra. Ha a pótnapok megmaradnak, akár tovább lehet menni Santiago de Compostelától az óceánhoz is, ahol a zarándokok tradicionálisan elégetik az El Caminón használt ruháikat. Santiago de Compostelától Fisterra/Finisterre még 3 nap gyalog. Onnan még van, aki továbbmegy Muxiáig, ami még egy 27,8 km-s szakasz.
 • A legjobb El Camino útvonaltervező ITT, mely magyar nyelven is elérhető. Megadhatjuk, hogy mikor indulunk (nem minden szállás van nyitva egész évben), hány kilométert tervezünk megtenni naponta, mennyi pénzt szánunk a szállásra éjszakánként, milyen felszereltségre van szükségünk a szállásokon, és mindezek alapján rendkívül jó útitervet kaphatunk, a szállások neveivel, címeivel, szolgáltatásaival, felszereltségeikkel, áraikkal, sok szállásnál hozzászólásokat is olvashatunk.
 • A legjobb könyvnek az útra, a zarándokok ezt tartják: Cordula Rabe: Szent Jakab-zarándokút - A Pireneusoktól Santiago de Composteláig - 41 szakasz - Rother Túrakalauz - Freytag-Berndt kiadó.. Ebben sok tipp, és tanács, és minden szakasz részletes leírása, és térképe megtalálható.
 • "Kötelező" kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mellyel Spanyolországban is megkaphatjuk azokat a sürgősségi egészségügyi ellátásokat, ugyanazokkal a feltételekkel, mint a helyiek, ingyen, vagy a helyieknek megszabott áron. Európai Egészségbiztosítási Kártya kormányhivataloknál ingyenesen igényelhető (személyi igazolvány, lakcímkártya, és TAJ-kártya bemutatása mellett), valamint online, az Ügyfélkapun keresztül is. Aki utasbiztosítást kötne: oldalunk látogatói 10%-os kedvezménnyel köthetnek utasbiztosítást a biztositas.hu oldalon, ahol 100 féle utasbiztosítás között lehet kiválasztani nekünk a legkedvezőbbet, így a lehető legmegfelelőbb, legjobb áru biztosítást lehet megtalálni. Erre a linkre kattintva, vagy az UTNY-2018 kuponkódot felhasználva kapható meg a kedvezmény. Néhány bankkártyához is jár utasbiztosítás, de tájékozódjunk a feltételeiről, szolgáltatásairól.

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

El Camino

(Írisz és László képei)

Pamplona

Az első jelentősebb város az El Caminón. A Navarra régió központjának számító Pamplonát elérve a zarándoklatból még kb. 30 nap, és 752 km van hátra. A városnak 197 ezer lakosa van, és a baszk nacionalisták számára Baszkföld történelmi fővárosának számít. A város a bikafuttatásról híres: minden évben július 7-14. között, minden nap reggel 8-kor tartják e rendezvényt a San Fermín fesztivál keretében. Érdekesség, hogy a bikafuttatás előtt két nappal az állatvédő PETA rendszeresen megtartja a meztelenek futását a bikafuttatás ellen tiltakozva. A bikafuttatáson kívül a város leghíresebb turistalátványossága a székesegyháza, és bikaviadal-arénája. A pamplonai székesegyház 1397-1530 között épült, gótikus stílusban. Neoklasszikus homlokzata 1783-as. Érdemes még megtekinteni Pamplona folyója, az Arga mentén elterülő gyönyörű parkokat, melyek közül talán a legszebb a Taconera Park. Mindenképp megemlítendő még Pamplona citadellája, egy ötszögű erődítmény a 16. századból, belsejében csodás kertekkel.

Pamplona bikafuttatás

Pamplona bikafuttatás kép: Eneko Alonso.

Logrono

Logroño 649-km-re van az El Camino célállomásától, 153 ezren laknak a városban. Ez a híres Rioja bor fővárosa, de egyébként is nevezetes gasztronómiájáról. A város igen pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. Érdemes végigjárni gasztronómiai, és szórakoztató főutcáját, a Calle del Laurelt, ahol finom, Spanyolország szerte az egyik legjobbnak számító tapasok, és ízletes helyi borok kóstolhatók. Logrono egyébként egy nagyon szép, és barátságos település, hatalmas zöldterületekkel, parkokkal, és sok történelmi épülettel (a város már a rómaiak korában is létezett), templomokkal, és egy székesegyházzal.

Logrono híd

El Camino, Logrono felé

Logrono híd kép: baylina. Útban Logrono felé: kép: cosciavecchia/Flickr/Creative Commons.

Burgos

A 180 ezer lakosú Burgost elérve a zarándok már a Francia út majdnem felét megtette: 514 km van még hátra. Burgos több egyházi épülettel rendelkezik, mint bármelyik más spanyol város, ráadásul ezek gyönyörűek. A három legcsodálatosabb a Burgosi Katedrális, és a Las Huegas valamint a Karthaúziai kolostor. A burgosi Szűz Mária-katedrális 1984 óta az UNESCO Világörökség részének számít. Híres hatalmas méretéről, és egyedi vonalvezetéséről. Építése egy korábbi román katedrális helyén 1221-ben kezdődött, és 1567-ben fejeződött be. Burgos középkori történelmi városközpontja is megőrzésre került, ahol érdemes egy sétát tenni.

Burgos Katedrális belül

Burgos Katedrális belülről kép: tracX

Burgos Katedrális belül

Burgos Katedrális kívülről fotó: A. www.viajar24h.com

León

Már túl az út felén, bár még 328 kilométerre vagyunk Santiago de Compostelától. León városában 131 ezren laknak, híres gótikus katedrálisáról, mely mellett az út elhalad, és két másik templomról, a San Isidoro bazilikáról, és a reneszánsz San Marcosról, amely jelenleg szállodaként működik. A híres és legendás katalán építész, Barcelona látványosságainak nagy részének létrehozója, Antoni Gaudí által tervezett ház is van a városban, a Casa de los Botines, de ez azért nem annyira híres és különleges, mint Gaudí barcelonai épületei.

Szép látnivaló még a várostól 44 km-re északra található különleges barlang, a Cueva de Valporquero. Leónban számos finom helyi specialitást kóstolhatunk meg: pl. a cecina, a morchilla, vagy a botillo ilyen különleges ételek - Leónba pusztán tehát ebédelni is érdemes elmenni. Léon maga csodálatos környezetben fekszik: gyümölcsöskertek, legelők, és erdők veszik körül.

Leon, katedrális

Cueva del Valporquero

León, katedrális kép: Trevor Huxham/Flickr/Creative Commons. Cueva del Valporquero kép: Emilio del Prado/Flickr/Creative Commons. Las Médulas kép: ex-novo.

Ponferrada

A 70 ezer lakosú város az utolsó nagyobb település Santiago előtt az El Camino mentén. Már "csak" 221 km, és 8-10 nap Ponferradából Santiago de Compostela. A várost dombok veszik körül, fő nevezetessége középkori kastélya, a Castillo de los Templiaros.

Ponferradától 24 km-re délre, az El Camino útról letérve található a Las Médulas: a hely a római birodalom legfontosabb aranybányája volt, 1997 óta a világörökség része. Mintegy 70 ezer munkás dolgozott itt a római időkben, akik 1.635.000 kg aranyat bányásztak ki. Az El Caminótól kiesik, ide gyalog eljutni fél nap, tehát 1 nappal meghosszabbítja a zarándokutat (ugyanakkor lehet autót bérelni, ill. busz is van, de nagyon ritkán), de érdemes annak, akit érdekel, hiszen szép természeti környezetben fekszik, különleges formák láthatók, nagy élmény a látványa.

Ponferrada

Las Medulás

Las Medulas

Ponferrada, Castillo de los Templiaros. Kép: José Antonio Gil Martínez/Flickr/Creative Commons. Las Médulas képek: ex-novo, PincasPhoto/Flickr/Creative Commons. .

Santiago de Compostela

A hosszú út után a katolikusok, és az önmagukat keresők megérkeztek a híres zarándokhelyhez. Santiago de Compostela 92 ezer lakosú város, Galicia központja, 2000-ben Európa kulturális fővárosa volt, és már a római korban is lakták. Fő látványossága 1075-től 1122-ig épült székesegyháza, melyről úgy tartják, hogy itt nyugszik Jézus Krisztus egyik apostola, idősebb Szent Jakab. Santiago de Compostela óvárosa a Világörökség része.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela képek: Jorge Rodriguez, Tanya Hart/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Sziasztok! Való igaz, az út csodálatos, és varázslatos, de hadd javí­tsalak ki: Leontól Santiago még 350 km-re van. én megcsináltam, egészen pontosan 835 km a táv, és 28 nap. Nagyon kemény, de valóban megváltoztat, ha akarod ha nem. BON CAMINO
#1 - istavan - 2008.03.28. - 18:18
Köszi István, javí­tottam, és azért is, hogy leí­rtad az élményeid.
#2 - utazas-nyaralas.info - 2008.03.28. - 22:05
Kedves cikkí­ró: Pamplonától nem 800 hanem inkább néhány km hí­ján 700 km van még Santiago-ig hátra.

A távokról csak annyit, hogy tapasztalataim szerint nincs egységes mérce. Minden útikönyv más adatot közöl, de még az úton is vannak egymásnak ellentmondó km-számok. Ez valószí­nűleg abból adódik, hogy van, ahol légvonalban "mérnek", és van, ahol belekalkulálják a szintkülönbségekből adódó plusz kilométereket is. így lehet reális az, hogy bár SJPDP-tól hivatalosan "csak" 764 km-t állapí­tanak meg, végül jóval többet kell megtenni.
Nem világos továbbá sokszor az sem, hogy a városok szélétől mérnek, vagy a központjuktól. (Ez különösen a nagyobb városoknál nagyon nem mindegy: csak Burgos centrumába a város szélétől 10 km-t kell gyalogolni, onnan pedig még legalább 2 km a város másik széléhez közeli albergue. De Leónból kijutni se kutya.)

Istvannak: BUEN Camino...
#3 - c.b. - 2008.07.08. - 10:37
Nem a kilóméter, hanem az adott lépés számí­t! :)))

v.
#4 - vanessza KISS - 2008.07.20. - 19:15
Sziasztok.abban szeretnék segí­tséget kérni,hogy anyagilag az út kb.mennyibe kerül?(szállások,étel ...).
#5 - terence1 - 2008.08.02. - 10:53
SZIASZTOK!
SOKAT OLVASTAM MíR AZ úTRóL, éRDEKELNE íTLAGOSAN (ANYAGILAG )MENNYIBŐL LEHET KIHOZNI?
#6 - ILDI - 2008.08.22. - 12:45
én a héten jöttem haza, í­gy az aktuális árak:
Szállás: önkormányzati (municipal) vagy egyházi albergue 3-5 euro, ill. donativo (adomány). Vannak privat albergue-k, jobban felszereltek, kisebbek, ezek 6-10 euro. érdemes mindkettőt kipróbálni.
étel: zarándokmenű általában 9-10 euro, három fogás, változó a mennyiség ill. a minőség. Privátban gyakran helyben főznek, ez mindig bőséges és finom.
Ha van konyha, lehet főzni, a boltban kettőnkre 4-5 eurobol megvolt a vacsora.
Kávé, sör, pohár bor általában 1 euro, kocsmában szendvics (fél bagett sonkával, sajttal, stb.) 2,50-4 euro.
Ha nem élsz nagy lábon, de nem is csak konzerven, akkor kb. napi 20 eurobol meg lehet úszni.
Nekem 28 napig tartott a 800 km.
Mindenkinek BUEN CAMINO!
#7 - Rita - 2008.09.26. - 13:10
üdv. minden caminosnak!
szeretném megtenni az utat,bár mintha lélekben már elindultam volna . az idén irunban találkoztam egy lánnyal aki pamplonától gyalalogolt tovább, vajon milyen volt az útja?
szerintetek mikor kell elindulni amikor a legnyugisabb? köszi minden válaszért!
#8 - nagy bea - 2008.12.08. - 02:22
én szeptember 30-án indultam, és november 3-án vissza...de Finisterráig mentem. Ez az időszak nyugis, és az időjárás is nagyon kedvezett. Az úton mindenki változik, sokat... minden eltér a megszokottól. Készülj fel rá, hogy az életed visszakapod, lerövidí­tve,arra az időre amí­g végigcsinálod, és minden tévedésedért...rossz gondolatodért..azonnal fizetsz, de mégis olyan sokat ad, amennyit egy életen át nem kaphatsz nélküle.
#9 - Nati - 2008.12.09. - 15:57
szeretném kérdezni ,hogy mikor milyen időben érdemes indulni olvastam h szeptembert javasoljátok,hogyan fogjak hozzá h megtudjam honnan indulás,honnan tudom h azarándokutat megtalálom e,tudom banális kérdések de én borzasztoan tájékozodom milyen papirokra mire lehet szükségem..az ut lényegét értem...tudom miről beszéltek azaz sejtem...csak mégis hogyan indul el az ember egy 28 napos utra és 800 km rre.3 gyermekem van és az életemet néha kicsit szerveznem kell bármennyire is nem tul jo a szervezés...
#10 - Gabi - 2008.12.20. - 12:05
Leendő zarándok vagyok énis /legalábbis remélem/ Mi2009 májusba szeretnénk indulni egy társammal.Időjárás szempontjából mire számithatunk kb.? Nem szeretnék nehéz hátizsákot cipelni. Ez amitől a legjobban félek.Kata
#11 - Kata - 2008.12.20. - 17:14
Nyár elején tettük meg a párommal a Fraciát,szenzácí­ós élményt adott(31nap)!
2009 indulunk az északin. Aki volt kérnék tanácsot és hozzá férést.
#12 - János - 2008.12.27. - 11:43
Szeretnék kérdésekre választ kapni: Olyan ember, aki kevésbé edzett, és júniusban indulna, mondjuk 20-kán július 20-kán már Pesten lehet-e? Milyen testedzés ajánlott az állóképességhez, a futáson kí­vül, két "gyenge" fizikumú pedagógusnak? Mennyibe kerül az odáig vezető útra kb. amit ki kell fizetni, hogy egyáltalán eljuss valahova, ahonnan indulhatsz? Milyen felszerelési tárgyakat szükséges feltétlen magunkkal vinni? Lehet-e olcsóbban megúszni a napi költségeket, mint 20 eu? Meg egyáltalán, utólag már jó, de elindulás előtt, gondolatilag, testileg, lelkileg, mi javasolt? Köszi a választ, ha jön. K
#13 - katus - 2009.01.25. - 11:03
Engem is nagyon foglalkoztat az út. Lélekben még most kezdek készülni rá. érdekelne, hogy Magyarországról hogyan lehet eljutni, milyen fizikai, szellemi felkészülést igényel, hogy lehet legszerényebben kalkulálni? Köszi, ha válaszoltok. Zsuzsi Egerből
#14 - Juhász Zsuzsanna - 2009.02.03. - 15:13
sziasztok, mi augusztus 26-tól szeptember 20-ig jártuk meg az utat Saint Jean Pied de Portból Santiágóig. Több módon lehet eljutni a francia kiindulási pontra. A miénk azért volt szuper, mert egy nap alatt Budapestről ejutottunk Saint Jean-ba az alábbi módon: Budapest-Madrid repülőjegy oda-vissza: 68000.- (pelikán lap.hu-n)Reggel 8.40-kor indult a gép Madridba Zürich-i átszállással Madridban voltunk 14.20-ra onnét metróval átkeltünk a városon az Atocha pályaudvarra onnét 19.30-kor indult a vonat Pamplónába (45 euro)22.50-re Pamplónába értünk ott taxiba szálltunk (90 euró, de hárman voltunk rá) éjjel fél egykor a kiindulási helyen voltunk, szállást kerestünk (ez volt a legdrágább,mert éjjel már nem lehet albergue-be menni mert 22 vagy 23 órakor bezárnak. 16 euró. Reggel már el is indultunk az úton. Hazaút: Santiago-Madrid vonattal nem kevés idő (7óra)délután 13.50 kor indult a vonat és este 10-re volt Madridban onnét ismét metróval ki a reptérre(nagyon egyszerű)utolsó zarándokszállásunk a reptér volt egy lépcső alatt megágyaztunk, senkit nem zavart,másnap reggel 10 kor indultunk vissza szintén zürichi átszállással. itt viszont (zürichben) egy kicsit sok volt a várakozási idő (4óra. Aki májusban szeretne menni neki csak annyit tudok mondani, hogy tavaly kinnt kb 21napig esett májusban legalább is az ottaniak azt mondták, hogy a legesősebb időszak volt és olyankor jóval nehezebb az út ezt állí­thatom, mi mindössze 4 napot gyalogoltunk esőben szeptemberben.nagyon kifogtuk. Bárkinek aki elindul csak ajánlani tudom, ha a francia útra megy ne hagyja ki az elejét. Saint Jean-ból kezdje, kárpótolni fogja mindenért. Az egyik legszebb szakasza az útnak! mindenkinek Buen Camino!
#15 - Palavics Alice - 2009.02.05. - 15:46
Nati!
én ebből nem értek semmit - olvastam "sokat"-de inkább csak annyit hogy olvastam az útról - jót is, rosszat is.
De nem értem miért,hogyan változtat meg és hogyan kapom vissza az elkövetett hibákat vagy az elkövetett jóságot ... ?
Mennyit gyalogolsz, és hogyan? Hisz az út 800 km - de mennyit utazol ebből ?
Elnézést a sok kérdésért én az út inkább lelki hatásait "ismerem" ...
#16 - Vandus - 2009.03.02. - 13:47
sziasztok mindenkinek, és őszinte tisztelet akik már megcsinálták,
én még nem olvastam konkrét könyvet - most kezdtem el a Tolvaly Ferenc félét- de valami hajt h most kell elindulnom. A baj csak, hogy nő lévén egyedül nem merek :-( A párom anyagi okok miatt hezitál - nekem sincs munkám,pénz se, de úgy érzem ha most nem, késöbb nem lesz lehetőség. 33 vagyok, se gyerek, se férj. Egyedül egy nő nekivághat, vagy inkább majd együtt valakivel?
köszönöm
#17 - Picurka - 2009.04.03. - 23:34
Az úton megtapasztalhatod Isten jelenlétét.
Sok megmagyarázhatatlan csodában lesz részed, ha akarod, ha nem. Végtelen szenvedésben is részesülsz. Ez volt életem legnagyobb élménye . Vigyázz, minden kí­vánságod teljesül!
#18 - Melinda - 2009.04.05. - 18:08
én is nagyon szeretnék elmenni, de egyedül nem merek belevágni. érzem, meg kell ezt tennem. Már nagyon sokat olvastam róla. Biztos megtalálom azt vagy azokat akikkel együtt el lehet menni, még mielőtt kezdődne az iskola, mert akkor már nem nagyon van lehetőségem elmenni bárhová is.Műtötték a lábam , de az már nagyon jól van, csak nem igazán vagyok edzésben gyaloglásilag. Szerintem í­gy is menni fog. Várom, hogy valakikkel el tudjak indulni.
#19 - vercsi - 2009.04.14. - 19:26
üdv mindenkinek! Mi május 25én megyünk. Ha jól megszervezitek, repülni már 25ezerért is lehet (Bp-Madrid, Madrid-Bp odavissza), csak jóelőre meg kell venni a repjegyet (mi decemberben foglaltuk, fapados). Nem sok edzettségünk van, de a camino-t megjártak szerint nem is ez a lényeg, hanem a lelki kitartás. Van egy jó oldal, amit ajánlok mindenkinek, itt minden fontos info le van í­rva: (hibás link törölve-admin)
#20 - csivir - 2009.04.16. - 09:16
üdv Picurka és Vercsi!

Mikor mennétek? én is gondolkozom rajta, egyedül én sem merek és társat keresek az útra. A gondom az, h a teljes utat nem tudom bevállalni (anyagi és mhelyi okok) de kb két hetes túra belefér. Szí­vem szerint már jövő héten indulnék. Válaszoljatok légyszi ha nektek még aktuális és sok sikert.
üdv: Szilvi
#21 - Szilvi - 2009.04.20. - 16:26
Sziasztok!
én is évek óta szeretnék menni,de csak most lett rá lehetőségem.
Most szombaton indulok Barcelonába, majd onnan busszal,vagy valahogy eljutok SJPDP-ba.
Hát nekem nincs annyi pénzem,hogy megússzam napi 20euros költekezésnél...úgyhogy max kenyér és párizsi menü lesz. :)
Valaki kérdezte,hogy mit, miért változtat az embereken az út.
Sokat olvasgattam már róla,és beszéltem sok emberrel is.Sok ok van.De leginkább pl az (ha nem hiszel a spirituális dolgokban), hogy majdnem egy hónapig csak magad vagy. Idegen helyen, idegenek között.Esetleg érted őket,de ált. nem.
Ez máris elég sok idő, amit önmagaddal tölthetsz és ami alatt elég sokat változhatsz! ;)
Csak mindenkinek jó utat kí­vánok!
Ultreya!
#22 - Levyathan - 2009.04.28. - 09:04
Sziasztok!
Pár hónapja éledt bennem egy érzés, hogy "menni". Bárhova, csak elindulni és menni. Rá pár napra olvasta egy cikket, ami egy Camino-t megjárt férfi ember riportjáról szólt. Azóta nem tudom kiverni a fejemből és próbálok minél több infót begyűjteni róla. Még az sem ijesztene el, ha gyalog kéne odáig elmenni.... Szeretnék levelezni (hunimre@gmail.com) valakivel, aki végig sétálta. Előre is köszi az esetleges segí­tségért! :) Imre
#23 - Imre - 2009.05.14. - 11:45
Sziasztok....
A részemről már tervezem az utat , de én is egyedül vagyok .Keresem a társat , aki szintén egyedül tenné meg Camino-t :) érdemes elolvasni Coelho Zarándoklat cí­mű könyvét .email cí­mem mini@t-online.hu .:) Kincső
#24 - kincso - 2009.06.07. - 12:16
Szia Imi!

íkosnak nagyon megtetszett a lehetőség. Infók folyamatban.

Kamilla
#25 - Mill - 2009.06.18. - 16:23
Sziasztok!
A múlt héten jöttem haza az útról. Az í­róasztalom mellől felálltam és elindultam, edzés semmi. Terveztem ugyan hossza sétákat vagy bármit, de a lustaságom mindig megakadályozott ebben. én ugyan időhiánynak neveztem, de ez - már tudom - hogy nem igaz. Lélekben már régóta úton voltam és az is kb. egy évig tartott,, amí­g minden szükséges dolgot beszereztem (Jó hátizsák, speciális zoknik, extra könnyű pólók és pulóver, esőkabát, nadrágok és a karácsonyi ajándékként kapott túrabakancs és bot stb.)A munkában, amit lehetett előre megcsináltam és május 4-én útrakeltünk. Az ötletet erről az oldalról vettem: repülővel Madridig - onnan vonattal Pamplonáig - majd taxi: Saint Jean-ig. A repülőnk 16:30 helyett másnap 00:25-kor indult (Wizzair). A várakozás borzalmas volt, bár két óránként sorbaállhattunk 1 üveg ásványví­zért, kárpótlásként. Számomra a madridi pályaudvar egy csoda volt: igazi pálmaház, teknősökkel. Nagyon tetszett. Compostelába június 6-án értünk be. Ketten mentünk a fiammal, ő tavaly már járt ezen az úton. Már egyedül is elindulnék. Szerintem egy nőnek egyedül semmi félnivalója nincs. Az ember ott nincs egyedül. Annyi érdekes zarándok van, mi sem mindig együtt voltunk a fiammal, sok új ismeretséget kötöttünk. érdekes, hogy amikor egy időben indulunk valakivel egy városból és mondjuk 100 km után vagy bárhol találkozunk, az nagy öröm és mint régi ismerőst üdvözöljük egymást vagy öleljük meg egymást.
Nagyon nagy élmény. Ha valaki azt kérdezi, milyen volt, nehéz elmondani. Mondhatom, hogy nehéz, fárasztó, gyönyörű, szép vagy bármi, de magát az érzést nem lehet ilyen egyszerűen megfogalmazni. Tényleg életreszóló élmény. Egyszer például leültem az út szélén, mert éppen 12 ví­zhólyag volt a lábamon, a bakancsom nem tudtam felvenni, mert bedagat a lábam, a szandálom pedig mindig tele lett kővel. Ez az aznapi kb.23 km-nél volt. Még 2 km-t kellett megtenni a szállásig. Még vissza sem húztam a szandált, odajött Manolo a spanyol, beragasztotta a lábam. Odaért két olasz férfi, és hiába tiltakoztam, megfogták a zsákom és nem engedték, hogy én vigyem. Közben egy német a tanácsait osztogatta. így "vonultunk", miközben az olaszok énekeltek, hogy jobb kedvem legyen és feletsem el a fájdalmat. Na akkor, nyeltem a könnyeim és ilyen jó érzéssel még soha nem tettem meg az utolsó kilométereket. Sajnos be kellett mennem a legközelebbi kórházba, hogy ellássák a sebeim. Ezt már csak taxival tudtam megtenni. A taxis addig ott nem hagyott, amí­g az orvos el nem látott, ami összesen volt vagy másfél óra a várakozással együtt, és visszavitt a szállásra, és nem számolt érte semmit. Volt olyan, hogy egy hosszú emelkedő után egy kolostorhoz értünk, igen fáradtan, ahol elénk jöttek, üdvözöltek és egy nagy bögre tejeskávét nyomtak a kezünkbe. Hát ilyen finomat sem ittam még. Lehet, hogy szerencsém volt, de egy kellemetlen élményt leszámí­tva (és a sebeim) csak pozití­v dolgokat kaptam.
Ha lehetne, már holnap indulnék vissza, és azt mondom, bár megtehetné mindenki, aki szeretne végigmenni az úton. Szerintem elég jelentős anyagi áldozattal jár. Nekünk nem volt elég napi 30 eu.
Klári
#26 - Klári - 2009.06.19. - 16:57
Hali.en juli 6an indulok az utra londonbol.milyen ido van arra?mar nagyon varom 2 eve keszulok.
#27 - zolika - 2009.06.25. - 08:35
én is nagyon vágyom, hogy végig járhassam ezt a 800 km.-t. Egyelőre jövő év április vagy május elejére tervezném az utat. Bár most olvastam, hogy az a legesősebb időszak. Ki milyen indulási időpontot javasolna Nekem. Egyedül vagy a Nővéremmel még nem tudom. Ha lehetőségem lenne, holnap indulnék. Reményeim szerint az összekuszálódott életemet rendbe tenném ezzel az úttal.
Nagyon szépen megköszönöm, ha valaki í­r Nekem a tapasztalatairól, mire figyeljek az út megtervezésénél, az úton, mennyi pénzt vigyek magammal, milyen minimális ruha készletet).
Előre is köszönöm:
Csilluca
#28 - CsilLuca - 2009.07.01. - 21:47
Sziasztok,
ma mondta délelőtt egy régi barátom,h miért nem indulok el én is erre az útra? van-e esetleg aki társat keres? Szivesen veszem, ha megkeres. Olvasgattam a hozzászólásokat, és szeptemberre gondoltam, azt í­rjátok, akkor érdemes menni. ítlagos fizikai állapotan vagyok, régebben sokat túráztam 30-40 km, de az elmúlt években szinte semmit. Kérlek í­rjon, aki szintén társat keres. Beszélek angolul, és spirituális úton vagyok már jó néhány éve. Köszönöm, sok sikert mindenkinek. Hajni
#29 - Hajni - 2009.07.02. - 14:17
Sziasztok

Az erdekelne, hogy okotober vegen neki vagni badarsag? Milyen ido lehet akkor ott?

Koszi
Soma
#30 - Soma - 2009.07.03. - 13:41
Sziasztok!
én június elsején(Pünkösd hétfőn) érkeztem Santiagóba, hát valami felemelő érzés volt.A májusi időjárás az idén kedvező volt, csupán 4-5 nap volt esős, a többi napon a napé volt a főszerep, néhol 35-40 fok is volt délidőben.
Buen Camino!
#31 - Magdi - 2009.07.05. - 21:39
Sziasztok Marcsi vagyok! Rengeteget halottam az útról ,úgy érzem itt az idő ,hogy végig csináljam én is. Szegeden lakom érdeklődnék van -e valami klub szegeden ahol tudna valaki segiteni esetleg leendő uti társ infóval segí­teni. én jővő nyárra tervezem az indulást. e-mail cí­memre üziket várok köszi
(Marcsi e-mail cí­me nem látszik, ezért én ide í­rom: ragma (kukac) freemail.hu - a szerk.)
#32 - marcsi - 2009.07.08. - 10:50
Kedves Soma!

Október végén nekivágni nem feltétlenül rossz ötlet, mert már lement a nagy tömeg és ha nem bí­rod a 30-40fokot akkor kifejezetten jó, azonban arra számí­ts, hogy a legtöbb albergue november után bezárt, tehát körülményes lehet szállást találni éjszakára, de persze nem lehetetlen.
üdv, Anna
#33 - Anna - 2009.07.19. - 12:20
Szervusztok Mindenkinek!
Marcsi! Szegeden a Dugonics téren - a Milleneumi Kávéház melett, a Katolikus Fiatalok Pinceklubjában működik Camino Klub.Minden hónap első csötörtökjén, este 7 órakor.Sok emberrel találkozhatsz, aki végigjárta a Caminót.(Most nyári szünet van, de szeptemberben vagy októberben valószí­nűleg ismét nyit)
én tavaly jártam végig a Francia Caminót minden gyakorlás nélkül - 59 éves voltam- nem jelentett gondot.Az úT erőt is ad ahhoz, hogy végigjárd.Az idén aug.17.én indulok, de most az Aragón úttal kezdem Somportban, majd Puente la Reinánál csatlakozom ismét a Francia útba.
Aki társakkal megy, jól gondolja végig, mert mindenkinek más a tempója.Ha más is gyalogol melletted , nem tudsz magadra úgy figyelni, ahogy a tested kí­vánja.De ettől függetlenül mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja.én egyedül voltam, de sosem voltam egyedül.Az ember mindig kap maga mellé társat, még ha csak annyira, hogy megkérdezi hogy vagy? - és gyalogol tovább.
Tavaly szept.29-én értem Santiagóba, mindig volt szállás.Szerintem napi 20-25 euroval lehet számolni.Határozz, csomagolj és indulj!Ha döntöttél, minden segí­tséget megkapsz, hogy eljuss.életem legjobb döntése volt, hogy útnak indultam.Mindenkinek minden jót.Buen Camino
#34 - Zseni - 2009.07.23. - 17:32
üdv!
Az utóbbi időben nagyon elkezdett érdekelni a Camino,és erősen bennem van,hogy végig kellene gyalogolni ezt az utat.én arra gondoltam,Párizsból indulnék Santiago de Compostelába.Valaki nem tudja,hogy ez í­gy összesen hány km?Ez tulajdonképpen csak azért számí­t,hogy hány napra készüljek,főként anyagi okokból,hiszen í­gyis-úgyis le szeretném gyalogolni,legyen az bármekkora távolság. én arra gondoltam,hogy 2011-ben kellene indulni,pedig legszivesebben már holnap nekivágnék az útnak.Igaz,2011 még nem most lesz,de azért azt az időpontot választottam,hogy minél több pénzt össze tudjak spórolni.2 ember jelezte a baráti körömből,hogy szivesen jönnének,de szerintem nem elég elszántak,és az az érzésem,le fogják mondani.Akkor elmegyek egyedül,hiszen azt hallottam,hogy teljesen biztonságos,bár szerintem Párizs nem annyira.
Valamilyen szinten azért szükséges tudni spanyolul és/vagy franciául?A zarándokszállások átlagban milyen közel helyezkednek el egymáshoz?Hálózsákot szükséges vinni?Repülővel úgy láttam,egy útra nagyon sokba kerül a jegy,többe,mint 2 embernek oda-vissza,és az lenne a kérdésem,lehet-e úgy retúrnjegyet venni,hogy az odaút Párizsig lenne,vissza pedig Madridból?Az út elején ugyebár kérni kell igazolást,hogy valóban zarándok vagyok,és a szállásra is csak úgy engednek be:azt hol kell kérni?és hogyan ismerem fel hogy ott kell?
Ha valaki megválaszolná kérdéseimet,köszönöm.
Brigi
#35 - Brigi - 2009.08.19. - 19:59
Klára vagyok. 59 éves, nagyon fiatalos sokat kerékpározok, minden álmom megjárni ezt a zarándok utat. érdeklődnék, hogy Győrben található-e klub, vagy idegenforgalmi iroda ahol szerveznek pár fős utat. Tudom,hogy egyedül lenne a legjobb lejárni, nem is félnék tőle, de a családommal megnyugatóbb lenne ha más is lenne a közelemben. Sajnos hasonló korú hölgyet nem találok a környezetemben aki ezt bevállalná, vagy látna benne fantáziát. én már 2 éve dédelgetem ezt az álmomat. Tavasszal vagy a nyáron szeretném megtenni ezt az utat.
Ha valaki tud ajánlani szervezőt, vagy társat, í­rjátok meg. Németül beszélek .Tisztában vagyok vele, hogy mire vállalkoznék. Köszi.
#36 - sebestyen.k@invitel.hu - 2009.08.27. - 18:56
Kedves MIndenki !

Tegnap hallottam életemben először Szent Jakab útjáról, egy olyan embertől, akivel jóideje különös és mély vonzalom, lelki kapocs köt össze. Mégis, most jött el az ideje, hogy halljak róla s hogy ma itt legyek. Az igazi, Isteni lényünket megtapasztaló felismerések egy átsuhanó pillanat bizonyosságában benne vannak. Ennyire volt szükségem most itt. Elolvasni benneteket, és észrevenni azokat az érzéseket, amit soraitok elindí­tottak bennem. Jó időben, jó helyre jöttem !
Jelen életem, mai szemmel nézve egy "csődtömeg". Néhány hónap alatt veszí­tettem el vállalkozásom, s néhány napja a munkahelyemet is. Egyet azonban nem : a hitemet ! Nagyon sok munka van még rajtam,a felismerések azonban rendre jelentkeznek.
Milyen érdekes , hogy a legszebb felismerések csak nehéz időkben villannak fel bennünk !
Végig fogom járni ezt az utat én is, és tudom, hogy ehez égi és földi segí­tséget is kapok.
Köszönöm nektek, és köszönöm Neki is, aki ezt a szikrát gyújtotta bennem.
#37 - kati - 2009.08.30. - 13:50
Tavaly ősszel, kb. 1 éve hallottam először a Szent Jakab-útról, mert az osztályfőnököm mesélte, hogy ő végig akar menni rajta, azután pedig megkérdezte, nekem nincs-e kedvem elkí­sérni őt. Természetesen igent mondtam rá, de a későbbiekben elfelejtődött közöttünk ez a téma, most meg már befejeztem az iskolát, úgyhogy az osztályfőnökkel sem fogok túl gyakran találkozni többé.

Szeretném megkérdezni, van-e itt olyasvalaki, aki szí­vesen végigjárná velem a zarándokutat. Persze az biztos, hogy idén már nem vágok neki, majd talán egy év múlva. Magamról annyit, hogy hí­vő, keresztény (de nem katolikus) fiú vagyok, 21 éves, aki nagyon komolyan veszi a krisztusi hitet, továbbá szí­vesen beszélget és osztja meg tudását más hí­vőkkel. Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, í­rjon!

E-mail: baloghcsaba88@citromail.hu
Telefon: 06-30/6009311
#38 - Csaba - 2009.09.08. - 11:21
október 2-án indulok madridból a portugál
úton,ha valakinek van hasznos információja
szí­vesen fogadom.
köszönöm.
mesi
mitterpapp@gmail.com
#39 - pappmesi - 2009.09.17. - 09:40
nagyon szeretnék elmenni erre az útra.2011 re tervezem az utat.valamikor nyáron.szeretnék egy társat,mert egyedül nem szeretnék menni!email cim:gitta7632@freemail.hu
#40 - BERéNYI BRIGITTA - 2009.09.29. - 15:57
Sziasztok!
Nem tudjátok,hol tölthetem le Paulo Coelho A Zarándoklat cí­mű könyvét?
Köszönöm!
#41 - Őskori Honfoglaló - 2009.10.13. - 17:49
Kedves ( volt és leendő)Zarándokutasok!
Kb. 3 éve halottam az útról azóta nem hagy békén a dolog, hogy menni kell.
Persze - ahogy tájékozódom - fel kell rá készülni elsősorban mentálisan, aztán anyagilag és célszerű egy társsal nekivágni mert igen sok tudnivaló lenne ami megkönnyí­tené az utat, illetve ne a meghiusulás veszélye álljon fenn.
életre szóló élmény az biztos az a turát megjártak elbeszéléséből látszik.
én itthon turázgatok tehát nem vagyok teljesen kezdő, de még fizikai felkészülés is szükséges, hogy ne arról szóljon az út, hogy az ember a sebeit nyalogatja.
Anyagilag is kell készülni, hiszen akb. 30 napos túra 600-900Euro és még az út Párizsig vagy Pamploná-ig.
Bp-en biztos van olyan klub ahol lassan összeszedhető a szükséges info és talán hasonló vállakozó kedvű társat is talál az ember.
Jövőre nyugdí­jas leszek í­gy időm lesz.
Várom jeletkezését annak aki tud és hajlandó segí­teni, esetleg tervezi az utat és társat keres hozzá.
jani0308@freemail.hu
#42 - Libor János - 2009.10.23. - 14:09
2010 július-augusztusában szeretném megtenni az utat. Társakat keresek.
petro.zs@freemail.hu
#43 - Petrovics Zsuzsanna - 2009.10.28. - 20:55
Szervusztok!
Akit érdekel egy képes útibeszámoló az idei nyáron megtett francia caminoról, az nov.11-én a csepeli Kolping Házban 18 órától meghallgathatja. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Ildikó
#44 - Révész Ildikó - 2009.11.01. - 16:01
Sziasztok!
én is most hallottam először erről az útról, és mindenképpen szeretnék menni...bár még csak 23éves vagyok, de ezt a kalandot ki nem hagynám az életemből. már most mennék ha tehetném, de sajnos az anyagiak közbe szólnak. 2010 szeptemberére tervezem, addig be kell vonzanom 1000euro-t.
#45 - Adri - 2009.11.10. - 19:20
Sziasztok!!!
Paulo Coelho regényét olvasván fogalmazódott meg bennem először hogy nekem ez KELL!!
Egyszer ott leszek én is!!
Hajrá mindenki aki elkezdi.
Remélem következő nyáron én is eljutok.
#46 - Andi aki nagyon elszánt - 2009.11.19. - 14:31
Sziasztok!

Az ncore.cc-n ha valaki fent van, onnan biztosan le lehet tölteni Coelho Zarándoklat-át.
Másrészt én is elgondolkodtam hogyan tehetném meg az útat, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb pénzből kijöjjek. Mert az én anyagi lehetőségeim is elég szűkösek.
Két lehetőség jutott eszembe:
1. Biciklivel végig csinálni, ezáltal kényelmesen a felére csökkenthető az útra fordí­tott időnek és pénznek a mennyisége.
De ezt elvetettem, mert biciklivel lehet hogy értelmét vesztené a zarándoklat.
Aki mégis gondolkodik ilyesmin, annak ajánlom, hogy nézen fel az altura.hu -ra.
Hirdetnek ott egy ilyen 2 hetes bicikli útat 170 000 ért, de nem tudom, hogy ebben minden benne van-e. Másrészt, pedig szerintem ez teljes összköltségnek is sok.
Bicikliztem már haza Németországból és Rómából is, ezért merem állí­tani, hogy 120 000 ft-ból ezt is ki lehet hozni.
2. A másik lehetőség ami nekem eszembe jutott, az a vadkempingezés. Erről viszont nem í­rnak sehol. úgyhogy az lenne a kérdésem, hogy Spanyolországban szabad-e vadkempingezni, és hogy mennyire szokás a Camino alatt ezzel élni?
#47 - L. S. - 2009.11.21. - 18:48
Sziasztok!

Lehetőleg 2010 tavaszán vagy őszén vágnék neki gyalogosan a Caminonak, s ehhez keresek útitársat/társakat. A köv. cí­men lehet velem felvenni a kapcsolatot: eszter_szabo1(kukac)yahoo.de
#48 - Sz.Eszter - 2009.12.29. - 17:09

Kedves Valaki!


Szándékozom megtenni ezt a csodás zarándokutat, szeretnék egy beszámolóra (képes, vetí­téses?) "meghí­vást" kapni.
Talán valaki jelentkezik.
Köszönettel

í.Zs.
#49 - arvai zsuzsa - 2010.01.09. - 20:14
Sziasztok!
2010.július elején indulok a zarándoklatra. Egyedül, 30 évesen. Kevés cuccal, alacsony igényekkel, pénztárcámhoz mérten. Júl. 7.-én a Wizzair járatával megyek 16.50.kor Madridig. Eddig tudom. Innentől viszont szükségem lenne segí­tségre. Akár kész útvonal, akár Madridi busz illetve vonat járatok internetes elérhetőségét tekintve. Ha valaki ugyanekkor igyekszik ugyanoda, összeilleszthetjük a kezdetekben a lábaink nyomát, de persze nem össze ragasztásra gondolok. Vissza felé elméletben az aug.06-ai járattal jövök.

Ha van segí­tség megköszönöm.

e-mail-em: bodor.istvan79(kukac)freemail.hu

üdv.:István
#50 - István - 2010.01.10. - 12:34
2010 július elején indulunk a férjemmel a francia úton. Kérdezem a tapasztaltaktól, hogy az oda-és visszautazást hogy célszerű -a legolcsóbban és legegyszerűbben- megtenni?
Minden segí­tséget köszönök: Böbe
#51 - Molnárböbe - 2010.01.17. - 12:56
sziasztok,en majus 10 indulak a fancia caminon.az utvonal a kov.repules parizsban onnan ugyan az nap tovabb repulok bayonne varosban ami csak par km.van a j.p.d.p.van napi tobb alkalommal egy lassubb vonat.mind 2 repulo fapados tarsasag.szerintem ez a legegyszerubb es gyorsabb modja....udv.maria.
#52 - maria - 2010.01.23. - 01:57
sziasztok -
ha van esetleg valaki aki szeretne menni de nincs tarsa en szivesen csatlakoznek hozza.
patrikk.patrikk@yahoo.com
#53 - levente - 2010.02.13. - 13:51
Sziasztok.
augusztus 3-4 indulással, 2 heti kint tartózkodással tervezzük a francia utat./egyenlőre, a másik részét 1-2 év múlva/.Szí­vesen vennénk társ, társak jelentkezését, legfőképpen azért, mert semmilyen idegennyelvet nem beszélünk.
Két hölgy, 59 és 53 évesek vagyunk.
e-mail: b.klara56@gmail.com
#54 - b.klara56@gmail.com - 2010.02.14. - 18:29
Sziasztok -

Marciusban indul e esetleg valaki ?
patrikk.patrikk@yahoo.com
#55 - levente - 2010.02.14. - 20:17
Sziasztok!
2010 májusában szeretnék indulni,ami már itt van a kertek alatt.
A probléma csak az, hogy sajnos a párom nem tud elkí­sérni és egyedül nehezebben vágnék neki.
Van aki ez időtájt indulna?
Kedves * 53/ Mária
HA nem terhes szí­vesen csatlakoznék.
Várom válaszod. irodaprofil@invitel.hu
#56 - Korecz Mónika - 2010.02.15. - 21:33
Kedves Maria!
#53 - maria - 01/23/2010 - 01:57
Várom válaszod, ha még mindig kí­sérőt keresel az útra. Szí­vesen csatlakoznék.
értesí­ts mihamarabb e-mailben.
Köszönöm!
Mónika
#57 - Korecz Mónika - 2010.02.16. - 21:17
Sziasztok!
én most készülök az út-ra. Keresek olyan tapasztalt zarándokot aki a tanácsot tudna adni a kiutazáshoz és a visszautazáshoz. A
legolcsobb megoldást keresem. íprilis közepére tervezem az indulást.
Minden megoldást szivesen fogadok.
köszönöm.
#58 - József - 2010.02.23. - 21:40
Sziasztok!

Most 2010. máj-ban szeretnék menni,szintén utitársat keresek a ki és visszaúthoz.63éves vagyok és makói.
Autós utazásba szivesen beszállnék,de más megoldás is érdekel.Minél olcsóbb annál jobb.
#59 - Baler - 2010.02.26. - 08:42
Sziasztok!
2010.majus.28.án indolok Wien-bö,Parizsba .
Ha valaki esetleg csatlakozna , vegye fel velem a kapcsolatot.
#60 - Ákos- 2010.03.01. - 20:54
2010. aug.legvégén indulnék a Fancia útra, kényelmesen, nézelődve is, Pamplonából indulva. Kb. okt. 10.-re szeretnék hazaérni.A barátnőmmel tervezem,de még bizonytalan, hogy tud-e jönni.Nekem előreláthatólag több évre előre nem lesz módom erre,unokák, munka, stb., í­gy most kell!!!! mennem.Megy-e akkoriban valaki, ha magamra maradnék?
#61 - márta53 - 2010.03.04. - 14:00
Szia József,

nem vagyok tapasztalt zarándok, az idén áprilisban megyek, de már lefoglaltam minden jegyet. Sok kutakodás után nekem ez volt a legkedvezőbb:

ODA:
EasyJet:
Budapest-Genf
Genf-Bordeaux
Vonat:
Bordeaux-Bayonne
Bayonne-St.JeanPdP (Infóim szerint Bayonne - St.Jean PdP között vonatpótló buszok járnak ebben az időszakban.)

Vissza:
Ryanair:
Santiago de Compostela - Madrid
EasyJet:
Madrid-Genf
Genf-Budapest

38 ezer forintba került minden jegy.
Plusz 10 ezer a szállás Bayonne-ban, mert oda este érkezem meg, majd másnap reggel indulás SJPDP-ba.

üdv,
cs
#62 - cs - 2010.03.07. - 13:31
Sziasztok!

Klára 36.08.27.2009,Csaba 38.09.08.2009,Libor János 42.10.23.2009,
Eszter 48.12.29.2009,József 59.02.23.2010
Baler 63éves vagyok,ha érdekel jelentkezzetek.
Május 03-án indulok Bpestről Wizzair járattal
Barselonába onnan busszal tovább,örülnék ha csatlakoznánk és együtt utaznánk,többember jobban boldogul.írjon akit érdekel.
#63 - Baler - 2010.03.09. - 21:20
józsefnek üzenem: én 2008 áprilisában jártam az úton egy barátommal,mi pozsonyból repültünk barcelonába onnan vonattal pamplonába ott megkelett szálnunk a zarándokszálláson mert nemtudtunk tovább menni aznap,mert busz már délután elment.Másnap reggel stoppal értünk el roncesvallesba ,innen taxival jpdp-be.A visszaút compostellából repülővel barcelona majd pozsony.Az egész 30 e.ft és 80€-ba krült.Sajnos mi nagyon rossz időt fogtnk ki mert 16 napot esett az eső,de ez ne tántoritson el mert igy is gyönyörü élményekben lesz részed.csak akarni kell.üdv keszeg
#64 - keszeg - 2010.03.09. - 21:47
Szia Mindenkinek! Engem érdekelne a zarándokút, tudtok segí­teni, hogy kb. mennyiből jönne ki, és elég-e rá 30 nap.
köszi. további szép napot!
#65 - Tí¼nde - 2010.03.11. - 08:06
Sziasztok!
én 2010. junius végére tervezem az indulást, a lehető legegyszerűbben, bár még ötletem nincs, az elhatározás régi de ami a lényeg jul. 25.-re oda kell érni, az vasárnapra esik, és az egy különleges nap.
Utitársakat keresek akik szivesen gyalogolnának több száz kilométert.
az elérhetőségem: iaturt@gmail.com.
#66 - R. Tí¼nde - 2010.03.11. - 08:21
Kedves Tünde!
ha vasárnapra esik Szent Jakab napja, az miért különleges?
#67 - mamti - 2010.03.13. - 08:43
sziasztok!

nagyon hasznos és jó az élményeiteket
olvasni.akármikor találkozom valamilyen formában a zarándokúttal igazából nincs
is rá jó szó hogy mit érzek.meggyőződésből mondom hogyha nem tenném meg úgyérezném valami hiányzik az életemből.
én 2011-ben fogok indulni addigra megtudom termteni az anyagi,tárgyi és személyes feltételeket az indulásra.
adig is a további élményekből és tapasztalatokból táplálkozom

jó utat mindenkinek!Isten kisérjen minden zarándokot
#68 - trixi - 2010.03.20. - 13:05
Segí­tsetek! Santiagoból Barcelonába mivel érdemes visszajutni? Előre kell megrendelni a jegyet? Kb. mennyibe kerül? Köszi
#69 - jázmin - 2010.03.20. - 22:27
Engem is érdekel ez a Santiagoból Barselonába
való visszajutás,mivel érdemes,/vonat,busz/
és mennyiért? Még mindig keresek utitársakat
az oda-visszaútra.Jelentkezzen akit érdekel.
2010.05.03.án indulok.Kszi.
#70 - Baler - 2010.03.21. - 19:11
Sziasztok!
Ma vettem az interneten jegyet Compostella-Barcelona repülő járatra. 54,50 Euro a Vueling járatán.
Barcelonából Wizz-el ~21eFt a jegy Budapestre.
üdv: Z
#71 - Z - 2010.03.24. - 00:09
Vannak olcsó repülőjáratok vissza, érdemes a momondo.com -on keresni, illetve olyan a Vueling Airlines, Iberia vagy Spanair légitársaságok oldalain. Vonat Madridig van, napi kétszer, 49 Eurótól, onnan lehet menni Barcelonába.
#72 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.03.26. - 17:18
Sziasztok!

Igaz meg 18 eves lanyka vagyok de ahogy olvastam a hozzaszolasokat nagyon kivancsi lettem.A tegnap kuldtek e-mailt amibol rajottem, hogy letezik ez a zarandok ut.Remelem, hogy hamarosan raszanom magamat egy ilyen hosszu utra.Addig is akik utnak indulnak jo utat es remelem, hogy velunk is megosztjak elmenyeiket.Udv:)
#73 - Edina - 2010.04.06. - 22:25
Ha vasárnapra esik Szent Jakab napja az azért különleges, mert akkor a szentmisén beszédet mond a spanyol királyi család egyik tagja is. Legalábbis a spanyol tanárnőm ezt mondta.
#74 - Laura - 2010.04.08. - 20:30
Mióta kijöttem a kórházból, csak a helyem keresem. Rákos vagyok. Még nem tudom kimondani, hogy csak voltam, bár az orvosok biztatnak, hogy ez a fajta tumor nem tér vissza. A műtét utáni ötödik napon a saját felelősségemre kijöttem a kórházból és másnap már dolgoztam, amí­g rosszul nem lettem. A varrataimat magam szedtem ki itthon (a nagyfiam apja sebész volt és minden okos férfitől tanul az ember valamit :), strapabí­ró, erős, 8 éve elvált asszony vagyok, a magam sajátos módján hí­vő, de gyülekezetbe nem járó ember. Amikor felmerült a gyanú, hogy áttétem van, az egyik barátom azt mondta: "Most kell elengedned mindent, a problémákat, az ügyfeleidet, még a gyermekeidet is, mert eddig mindent ökölbe szorí­tott kézzel akartál és elértél, most pedig ki kell tárnod a kezedet, kinyitnod az ujjaidat és elfogadni a jót, ami jön és kicsurgatni az ujjaid közül a rosszat.
Ha nem teszed meg, meghalsz egy éven belül. én elvesztettem a szüleimet, tudom, mit beszélek és azt is tudom, miért."
Ennek az embernek különleges a kapcsolata Istennel és velem is. Szilveszterkor az akkor még barátom vitt el hozzájuk, akkor még mi voltunk a boldog szerelmespár és ők olyan szeretettel fogadtak minket, mintha ezer éve ismernénk egymást. Pár nappal előtte még nőgyógyásznál jártam, aztán január tizedikén egy rosszullét után kiderült: daganatom van. Február elején operáltak. A tervezett műtét közben kiderült, hogy a dolog sokkal nagyobb, mint a vozsgálatok alapján látszott: immár se méhem, se petefészkem, se csepleszem nincsen és most a bal vesémmel is baj van.
#75 - Czopyk Erzsébet Gabriella - 2010.04.12. - 07:48
Az akkori társam elhagyott, amikor megtudta a diagnózist, de a sors mégis küldött nekem valakit, aki mellettem állt a legnehezebb percekben, a régi éltemből. és most, amikor nagyon nehéz döntéseket kell meghoznom, egy számomra különlegesen fontos személynek vásároltam egy csomag tengerészmintás szalvétát, amelyen valamilyen kagyló és egy hajó volt. Amikor átadtam neki, akkor tudtam meg, hogy azokat a kagylókat fésűkagylónak hí­vják. Tegnap éjjel kaptam egy levelet, csak rá akartam kattintani az üzenetre, de mellényúltam és egy blogbejegzést láttam meg a levél helyett. A blog az útkeresésről és az El Caminóról szólt és ekkor tudtam meg, hogy fésűkagylókkal van kirakva az út, ami a megismeréshez vezet. Az üzenet megérkezett: indulnom kell. Ki indul mostanában?
#76 - Czopyk Erzsébet Gabriella - 2010.04.12. - 11:50
2010. augusztusára tervezem az indulást, kocsival SJPDP-ig, onnan bringával.
Napi 55-95 km-t számoltam, igy kb. 14 nap alatt lehet teljesiteni.
Az út SJPDP-ig kb 2400 km.
utitársat, bringatársat keresek.
52 éves, sportot szerető budapesti férfi vagyok.
nagy58@gmail.com a mail cimem

Buen Camino
#77 - Attila - 2010.04.19. - 21:41
Ekler Gyorgyné vagyok , május 26 án indulok egyelöre egyedül.Társat keresek. Szivesen társulnák az 57 KORECZ MíRIíVAL . Kérem hivjon föl, vagy adja meg a tel. számát, hogy beszélni tudjunk ! én a +36309297684 mobil számon vagyok elérhető. üdvözlettel :
Eklerné Erzsébet
#78 - ekler gyorgyné - 2010.04.25. - 22:44
Kedves Mindenki, aki elolvassa:
egy olasz baratnom uzenetet tolmacsolom nektek - a holgy / Elisa evekkel ezelott talalkozott Padova kornyeken egy magyar lovas szekerrel es hagyomanyos magyar kosztumokbe oltozott emberekkel, akik mentek a zarandok utra Olaszorszagon keresztul.Evek ota keresi a kapcsolatot a magyarokkal, mert szeretne felajanlani a segitseget azoknak, akiknek szuksege lehet ra az utjuk soran - illetve szivesen latna a zarandokokat, a sajat tulajdonaban levo hegyen, mely kulonleges vizzel es folddel rendelkezik, illetve a Santa Maria del Cammino szobor talalhato ott.Jelenleg meg szervezes alatt all a hely kialakitasa de mar info kerheto a: www.dallabarbaelisa.com cimen
Udvozlettel: M.SZ.
#79 - Malics Szilvia - 2010.05.10. - 10:54
Kedves Mindenki!

Aug.22.-én indulok a Caminora Mo-ról.Az Europabusz fog elvinni SJPdP-ig,160 euro. Egyedül megyek, nem beszélem a spanyolt.Sokáig szerettem volta 1 utitársat, de nem jött össze.Már hónapok óta érzem, egyedül is képes leszek megtenni.Ha kell társ, úgyis lesz, ha nem ,úgy is jó.A vissza utam, még nincs fixálva. 28-30 napra tervezem + 2-3 nap még Finisterraig.Lélekben évek óta érzem, hogy mennem kell ide.Végre eljött az ideje,és mehetek.Ha esetleg vki.szeretne velem beszélni az úttal kapcsolatban, elérhetőségem:futrinka_22@freemail.hu
Eredményes felkészülést testileg és lelkileg.Buen Camino Ili
#80 - Benéné Márki Ilona - 2010.05.17. - 15:54
jun. 12-én indulok barátnőmmel az útra. Repülővel Párizsig, onnan vonattal tovább. Mivel aznap csak Bayonne-ig juthatunk el vonattal,tud-e valaki ott szálláslehetőséget ajánlani? Párizsban tud-e valaki olcsó szállást (zarándokszállás?) erre az éjszakára? Minden ötletet örömmel fogadok!
#81 - M. Klára - 2010.05.20. - 07:51
üdv Mindenkinek!

Néhány napja jöttem haza az El Caminoról. 30 nap alatt jártam végig a francia utat. Felkészülésemről és utamról blogot vezettem. Ha valakit érdekel, szí­vesen látom: http://www.sunikoca.blogspot.com/
#82 - Zoltán - 2010.05.22. - 22:18
Sziasztok!

útitársat keresek!
Olyan július eleje/közepe körül szeretnék indulni az útra. 18 éves vagyok, és már pár éve nagyon szeretnék eljutni az el caminora.. talán ebben az évben összejön:)
Email: kittygyongyiroff@hotmail.com
#83 - Gyöngyi - 2010.05.31. - 15:47
Sziasztok!

Tud-e valaki friss információval szolgálni az egyházi és önkormányzati albergue árakról? 400 Euro van ebből kitudom hozni 31 napra a szállást és az étkezést? A ki és visszautazásom már meg van oldva, arra már nem kell költenem.
#84 - Edit - 2010.06.04. - 09:53
Benéné Ilikének!
Most olvastam soraidat.én a barátnőmmel aug.26.-án repülök Madridba,27.-én érünk Pamplonába, onnan kezdjük a gyaloglást 28-án.Lehet, hogy összefutunk,csak 2-3nappal leszel előrébb, mert Franciaországból indulsz.
#85 - Judit57 - 2010.06.04. - 12:56
Kedves Edit!

Hát 400 EUR-ból igencsak nehéz lenne kijönni. én kb. napi 20 EUR-ból jöttem ki. a szállások 4-6 EUR minimum, egy zarándokmenü 8-10 EUR, reggeli 3-4 ...
és ez nem fejedelmi. Lehet néha főzni is, de egyedül nem rentábilis. (nem tudsz egy adagra valót venni mindenből, cipelni pedig...) A zarándokmenü legalább erőt ad a következő napra. én í­gy is fogytam 8-9 kg-ot.
#86 - Zoltán - 2010.06.05. - 22:25
Szeretnék eljutni El Caminóba, a zarándokútra. Magyarországon honnan lehet indulni? A hozzászólásokból az árat nagyjából sejtem. Ehhez a tervemhez jó lenne egy társ is....
Kata
#87 - Harasztiné Szóláth Katalin - 2010.06.15. - 14:00
Kata!
A Caminora onnan indulsz, ahonnan jól esik! Mivel Spanyolországban van, gyaní­tom, hogy gyalog nagyon messze lenne(csak ott 800 km),és túl hoszú ideig tartana, nem beszélve a fáradtságról. Mehetsz itthonról repülővel+vonattal vagy busszal, vagy vonattal több átszállással,de elvisz a Franciaországi indulásig az Európabusz is. Jó tervezgetést: Judit
#88 - Judit57 - 2010.06.17. - 12:38
1 hete érkeztem vissza az útról.
Fotográfusként szeretettel néhány kép a több ezerből.
http://negyfoto.blog.hu/2010/06/20/el_camino_8
Buen Camino!
#89 - Németh György - 2010.06.22. - 18:30
Sziasztok,

nagyon eljött az ideje, hogy megtegyem az utat. egyedül indulnék. Mint mindig, most is nagyobb a lelkesedés, mint a felkészültség. Igazából még nincs meg semmi. Pamplonából szeretném kezdeni és az északi úton mennék. Ott is van elég szállás? Az állóképességem jó, de éppen nem edzem rendszeresen. Egyenlőre még sakkozom a kiutazáson is(Barcelona repülővel, s onnan vonat? és azon, hogy ott mennyi kell min.az ételre és a zarándok szállásra? Vissza Madridon át érdemes jönni?)Mivel sajnos a 0-ról indulok , ezért legszí­vesebben azt mondanám eljutok Pamplonáig és majd ott kiderül... De mégsem vagyok ennyire bátor. Bármilyen tanácsot szí­vesen fogadok. Augusztus elején mennék.
#90 - Luca - 2010.07.02. - 18:35
Sziasztok!

Augusztus 18.-án indulnánk, vagy a környéke. Mi négyen vagyunk nagyon jó barátok! Tamás(20) József(22) András(26) Máté(20). Aki esetleg e körül menni ki -mivel még nincs mivel kijutnunk- szólhatna, beszálnánk a benzinpénzbe és egyéb utiköltésgbe is.

Előre is köszöni a 4 fiatal harcos! :)

mate.jenei@gmail.com
#91 - Máté - 2010.07.03. - 19:53
86 - Edit - 06/04/2010 - 09:53

Edit, mi a párommal fejenként napi 15 euróból kényelmesen kijöttünk 2010 tavaszán úgy, hogy ebben a szállás is benne van!
Mivel egyikőnknek sem annyira fontos a meleg étel, í­gy a 35 nap alatt összesen négyszer ettünk napi menüt, és tán háromszor főztünk tésztafélét. A napi menü a mi utunkon 6-8 euró volt. A többi napokon valamikor délelőtt betértünk egy bárba, ahol ittunk egy kakaót és ettünk hozzá valami apró péksütit, délután pedig vettünk hideg kaját (többnyire barna kenyeret, chorizót, paradicsomot, kéksajtot, tonhalkonzervet, olajbogyót), gyümölcsöt, gyümölcslevet, bort.
Gyakorlatilag minden nap degeszre ettük magunkat, és tény, h igyekeztünk minél egyszerűbben megoldani a mindennapokat, mert ez az út hangulatához nekünk sokkal jobban illett, mint ha naponta beülünk egy étterembe.
A 400 euród még egy hasonló napi kiadással sem elég 31 napra, és ha bármi közbejön, akkor nincs semmi tartalékod!
#92 - redit - 2010.07.07. - 09:45
Még valami: ha főzöl, az bizony két személyre kifizetődő, egyre nemigen. Nem nagyon tudsz venni egyszemélyes kiszerelésű alapanyagokat, és aminek csak az egyik felét használod fel, annak a másik felét bizony másnap (vagy több napon át) cipelni kell, mert nem biztos, h mindenütt van főzési lehetőség.
#93 - redit - 2010.07.07. - 09:50
Kedves Caminós társak!
SüRGŐSEN ELADó repülőjegy.
útvonal: Bratislava-London-Porto-Santiago De Compostella-London- Bratislava.
Időpont: Július 10-27.
ír: kb. 55 ezer Ft + 100 EUR módosí­tás jegyenként.
Bővebb infó: eva.lorincz@citromail.hu
/70-7767951/
#94 - Líµrincz éva - 2010.07.07. - 20:33
A véletlenek segí­tségét kérve és kapva útitársat keresek az első száz kilométerre... :-)
2010. szeptember közepén indulok az útra!

üdvözlettel, mosolygós napokat kí­vánok! :-)
#95 - Kormány Gábor - 2010.07.14. - 12:38
Sziasztok!
Augusztus 1-én jöttem haza, leí­rhatatlanul jó volt zarándokolni. Nem vártam a végét, ezért Santiagoban már nem éreztem jól magam. Ne gondolj bele csodákat, a csoda benned van, hogy mire vagy képes ha hagyod kiszabadulni börtönéből a lelked, de ez csak úgy megy, ha egyedül járod az utat, max. este az albergueben találkozol utitársaddal.
Egyedül főzni nem gazdaságos valóban. Nagyon finom kész étel konzervük van és jó árban. A Serano sonka nagyon finom, azt lehet kapni mindenhol és nem drága, bagett + sonka párossal jól ellehet lenni, ráadásul nem romlik, í­gy viheted magaddal másnap reggelire és tí­zóraira.
én egy héten egyszer ettem zarándok menűt, egyszer krumpli variációt (sültkrumpli+sült szalcsi 4 szelet+ két tükörtojás) egyszer főztem (cukkinis lecsó+ penne tészta)a többi napokon hideg kaja. Gyümolcsöt és joghurtot mindennap ettem. összesen 4 kg-ot fogytam csak, de átalakultam.
Az alberguékkel nem volt gond.
Mindenkinek jó utat kí­vánok! Buen Camino
#96 - Edit - 2010.08.05. - 16:16
Sziasztok!
Szeptember 12-én indulnék Mo-ról SJPDP-ba a Francia útra.
útitársat keresek!
28 nap alatt szeretném teljesíteni az utat.
üdv és Buen Camino
#97 - Marcell - 2010.08.24. - 18:23
üdv mindenkinek !

Erdélyből, Szatmár megyéből írok . 2011 szeptember közepére tervezem a camino-i zarándokutat. Ha van valaki, aki szintén erre az időszakra tervezi az utat, akár Magyarországról, akár Erdélyből,azt kérdem, hogy jelentkezzen e-mailben a katalin.tempfli@hotmail.com címen.
Köszönöm !
Kati
#98 - kati - 2010.08.26. - 20:37
áldás, békesség mindenkinek!

Hamarosan tervezem indulásom, minimális kp-val (max. 30k Ft.), nagyjából 100k-val a bankkártyámon és lehetőleg gyalog, Mo-ról. Tudom, hogy nem vagyok normális, de most ez van és szívesen adom magam az úr kezébe. Ha túlélem, igyexem majd beszámolni.
áldott szép napot nektek,

Krisztián :)
#99 - Kosztolányi Sz. Krisztián - 2010.09.17. - 17:57
Kedves készülő Zarándokok!

2011. április végén szeretnék indulni a Caminora. Kicsivel túl vagyok az 50-en. Szívesen felvenném a kapcsolatot olyanokkal, akikkel esetleg együtt készülhetnénk, együtt utazhatnánk, segíthetnénk egymást.
üdvözlettel: Erika
#100 - Erika - 2010.11.06. - 07:02
Elterveztem, 2010 június 28 és augusztus 12-e között megjártam, hazajöttem.
Ehhez az úthoz nem kellenek útitársak, mert a jó Isten mindig küld valakit, aki segít vagy csak ott van, megjelenik, mert szükséged van valaki másra. Bár több nyelven beszélek és a spanyolba is belejöttem, nyelvtudás híján is tudsz beszélgetni: a zarándokok félszavakból is értik egymást.
Nem érdemes a pénz miatt aggódni: az út kétharmadán sokkal többet kapsz mindenből és mindenkitől, mint amiről valaha is álmodtál. Mindent (és mindenkit) elveszítesz, amire nem volt szükséged igazán, vagy az is lehet, hogy egyszerűen átadod valaki másnak, mert megérzed, hogy oda kéredzkedik. Ha adsz valakinek valamit, úgyis visszakapod, talán egy másik ismeretlentől. A pénz igazándiból az utolsó 100 km-en fontos, mert Galíciában a Camino üzlet lett, kőkemény üzlet és ott már küzdeni kell nemcsak a kilométerekkel, hanem azzal a fajta légkörrel is, ami körülvesz.
Santiagóban, amikor megálltam a székesegyház oldalában, elkezdtem sírni, mint egy kisgyerek. Ma se tudom, miért. De nem is ez a fontos.
Finisterrából hazajövet csak az kopogott az agyamban, hogy az igazi Camino azután kezdődik, amikor hazajössz.

Az igazi zarándok, mondják a spanyolok, "en tu casa", vagyis a saját otthonából indul, úgyhogy én fogadalmat tettem a 28-as kilométerkőnél (az út közben tudtam meg, hogy anyám is rákos lett és levették a bal mellét), hogy ha én is és anyám is túléljük ezt az egészet, a második caminómat a lakásból elindulva teszem meg, reményeim szerint két év múlva.

Vigyázzatok magatokra és bízzátok magatokat a jó Istenre az úton.
Buen camino,

Erzsi

#101 - Czopyk Erzsébet Gabriella - 2010.11.13. - 04:46
Sziasztok!
Bp-Párizs easyjet
Párizs-Bayonne vonat.. Bayonne-Sjpdp..vonat v busz(1óra)
Szerintem a legegyszerűbb kijutás.Ha valaki az északi úttal kapcsolatosan tud segíteni..annak hála!!mp
#102 - Empi - 2010.12.22. - 18:42
Tudna valaki segíteni?
Hogyan lehet eljutni Pamplonából SJPP-ba? Vonat, busz? és mennyibe kerül? Mennyi ideig tart az út? Hol tudnék utánanézni egy menetrendnek?
Köszönök minden segítséget!!
#103 - Erika - 2010.12.29. - 06:07
Mi 2010 nyarán voltunk a Caminon. Mivel ráértünk, 42 napot szántunk rá. Pamplonából 10 órakor indultunk busszal Roncesvallesbe (6 Euro/fő), Onnan az utitársak egy része ottmaradt a zarándokszálláson, a többiek taxival továbbmentek Saint Jean Pied de Portba. Mi a Pireneusokon keresztül odáig is gyalog mentünk, nem a Caminos zarándokúton, hanem a műúton. Felejthetetlen, maga a csoda volt! Körülötted a hatalmas hegyek, az oldaluk tele fákkal, virágokkal, vízesésekkel, melletted kristálytiszta vizű patak csobog, tiszta a levegő! A műút szerpentinszerűen kanyarog, de egy percig sem kellett attól félni, hogy a kocsik elcsapnak, mert nagyon figyelmesen vezetnek.2 napig mentünk Saint Jean Pied de Portig, közben a patakparton sátorban aludtunk, de van zarándokszállás Valcarlosban.Saint Pied de Portból visszafelé ismét átkeltünk a Pireneusokon, de akkor már a zarándokúton, és 1 nap alatt értünk vissza Roncesvallesbe.
Jó utat kívánok minden ezután indulónak!
Buen Camino!
Molnár Böbe
#104 - Molnárböbe - 2011.01.08. - 19:45
Sziasztok!
2012 tavaszán szeretnék menni a Caminora.épp nyugdíjasként az idő nem
számít.Lényegesebb az út maga,látnivalók,élmények,
a táj,gondolatok,emberek stb...60.születésnapom ott
Hasonló útitárs jelentkezz!
Minden info jól jönne!Kösz!Szeretek gyalogolni.
írj az e-mail-re
j.szami@freemail.hu
#105 - Szalajka Judit - 2011.01.10. - 23:03
Molnár Böbének köszönöm a tájékoztatást. Az útvonal összeállt, Párizson keresztül érkezünk SJPP-ba. Ezt találtuk kedvezőbbnek.
üdvözlet mindenkinek, aki most készülődik az útra! Erika
#106 - Erika - 2011.01.27. - 14:57
Hat igen Dr Senorita egy rendes bator fiuval sokkal biztonsagosabb:) De mindenkinek ajanlom a magyar kamionosokat, ha idoben elkezded keresni a kontaktot veluk, akkor akar egesz europat is bejarhatod.
#107 - Mixiboy - 2011.02.05. - 11:43
sagi / Tanácsot szeretnék kérni.68 éves vagyok, de fiatalos. A 800 km-es utat már nem merem vállalni, de kb. 100-120 km-t megtennék. Van valakinek javaslata az úttal kapcsolatban, hogy induljak, közlekedés stb. Köszönöm.
#108 - Sagi - 2011.02.09. - 14:27
Sziasztok Sorstársak!
Január elején megvettem az összes jegyet. Oda és vissza. összesen 60000 Ft volt. április 10.-én indulok. Az időjárással kapcsolatban vannak aggályaim. Van valakinek tapasztalata, milyen idő várható így tavasz közepén?
#109 - Htomi - 2011.02.11. - 16:53
Sagi - levele késztetett írásra. Hasonló elgondolásom van. A korom miatt csak egy szakaszt tennék meg először. Már jártam é-Spanyolországban/kocsival/, és egyébként is sokszor voltam az országban, valamennyire beszélem a nyelvet. én elsőként Pamplona- Logrono közötti szakaszt gondoltam. Kb 100 km, és napi 20 km átlagban. Esetleg közben pihenőnapot tartva. Ez nagyon szép táj, sok néznivalóval. De szóba jöhet a folytatás Logrono- Burgos, ez valamivel több mint 100km, hasonló tempóval. Zarándokszállások, zarándokmenűk, hogy ne legyen közben a beszerzésre gondunk. Az odajutás egyszerű. Madridba repülőn / többnyire Wizzair, most még aug. végefelé 45 ezer forintért lehet kapni/oda-vissza/ Onnan Pamplonába busz: 5 óra és 20-30 Eu egy jegy. Logronoból / vagy Burgosból/ szintén busszal vissza, majd repülővel haza.
Ha komoly az elhatározás, akár társulhatunk is 6-án aug. második felében, esetleg szept. elején mennék/, bár állítólag egyedül is el lehet menni. Gondolom az odaút miatt azért jó a társ, és egy kis biztosíték is. Ott már úgyse lehet mindig együtt menni, ki-ki saját elképzelése és tempója szerint. én Bp.-i vagyok/II.ker/, megadom az e-mailt lendvai-noszko@freemail.hu / nem ismerem ezt az oldalt, hogy hogyan lehet a hozzászólókkal kapcsolatba kerülni/. Egyébként más is jelentkezhet, ha a fentiek felkeltették az érdeklődést /és 60éven felüli/
#110 - Annamagda2 - 2011.02.12. - 21:15
Sziasztok!

2011.május 3-án indulok : Párizs.(Wizzair) ...onnan vonattal SJPP-ba
pünkösd napján érkezem Santiagóba...
onnan Finistre ...stb ..majd vonattal utazom Portoba június 16-án .....Lisszabonba érkezem június 18-án majd június 22-én repülök haza a TAPortugál társasággal.
Ha valaki tud cipőt javasolni megköszönöm.
üdv
steve
#111 - Steve-Pidou - 2011.02.16. - 13:46
üdv mindenkinek!
érdeklődnék, hogy tud-e valaki olyan társaságot, akikhez csatlakozni lehetne. Ketten mennénk egy barátnőmmel, 48-50 évesek vagyunk. Nem túl sportosak, de kitartóak és elszántak. Viszont jó lenne valaki, akinek esetleg már tapasztalata van. Köszönöm: Bea
#112 - MBea - 2011.02.23. - 19:34
üdv mindenkinek!

Sajnos az eddigiekből még még mindig nem derült ki számomra, hogy hol lehet beszerezni azt a bizonyos zarándok könyvecskét? Pamplónában? De hol? Nagyon megköszönöm előre is a segítő válaszokat! Bea
#113 - Beus - 2011.03.05. - 20:35
Szép napot neketek.
én Lurdesből terveztem hogy indulok aki már járt arra kérem irjon. Junius 25 körül indulnék és Santiago de Compostellába Július 25 körülle szeretnék eljutni. Akkor van a városban fiesta ha jól tudom.Kérdeznék még arról kinek van tapasztala arról a szabadban lehet e aludni mennyire hideg vagy meleg igy júliusban ott az időjárás.
Sziasztok Attila
#114 - Attila - 2011.03.08. - 08:08
Sziasztok!

én júliusban tervezem az utat és örülnék némi társaságnak. Sajnos a baráti körömben nincs jelentkező, így egyelőre egyedül vágok bele. én egy 35-ös fickó vagyok nagy lelkesedéssel, de kevés túrázási tapasztalattal. Szóval ideje megszerezni ezt a tapasztalatot is. Ha csatlakoznál írj bátran a pathfinder760@gmail.com -ra.
További szép napot mindenkinek!
#115 - Tamás - 2011.03.13. - 03:06
Sziasztok!
Valaki kért cipőre javaslatot.Meindl(német nagymúltú) bakkancs,zselés béléssel,ami felveszi a lábad formáját,és Gore-tex vízálló.én már 50 évemen túl lévő,nem lepkesúlyú:-))nő vagyok,zéró edzettséggel és túratapasztalattal. 2010 aug.végén indultam, 550 km-t mentem.NEM VOLT VíZHóLYAGOM, NEM FáJT A LáBAM, NEM VOLT IZOMLáZAM!Az ára borsos,de megéri, 60ezer körül van.Nomád túraboltban találtam rá.Nagy melegben sem volt elviselhetetlen.Volt hozzá jó minőségű nyári túrazoknim(KB:5000Ft)és minden induláskor vastagon bekrémeztem a lábam Gabi lanolinos-kamillás babakrémmel.Az út fantasztikus, induljon mindenki,aki teheti!
#116 - Judit 57 - 2011.03.23. - 11:11
Kedves készülődő Zarándokok! én szeptember elején szeretnék indulni,és társat,vagy társakat keresek.Szerintem a ki-és visszautazásnál lenne hasznos úgy gondolom. Nyitott vagyok bármilyenutazási eszköz jó lenne, repülő vagy busz, nekem jó. Nagyon örülnék ha jelentkezne valaki ,ésfeltudnánk venni a kapcsolatot.üdv. Mindenkinek,aki már megjárta , és annak is aki még most tervezi.
#117 - Erzsébet - 2011.03.25. - 18:58
Sziasztok!
Steve-Pidou kérdezte a cipőt, én egy Merrell márkájú vibram talpas goretex-es cipőt vettem,(28.000,- Ft volt 2010-ben akciósan az Intersportban) egy számmal nagyobbat mint a lábam, egyszer sem kellett leápolnom a lábam.Tanácsolni szeretném, hogy vegyél bele kiegyenlítő zoknit, mert akkor nem csúszkál a lábad a cipőben.
Akik most indulnak azoknak üzenem, hogy ne izguljatok, hogy nem vagytok túrához szokva, nem ezen fog múlni, hogy végig tudjátok-e csinálni. Hinni kell magatokba, hagyni kell, hogy zarándok váljon belőletek. Az első három nap a legnehezebb, amíg a test megszokja a terhelést. Ha egyedül mész és átadod magad az útnak, akkor nem csak a szemeddel látsz és érzékelsz, hanem megnyílik a bensődben valami megmagyarázhatatlan, testetlenné válsz és úgy telik el a sok km,(korra, nemre, kg-ra és edzettségi színtre tekintet nélkül) hogy észre sem veszed. Persze teljesen fájdalom nélkül nem lehet megúszni, de, hát "no pain, no glory" (Fájdalom nélkül nincs dicsőség):)
üdv. mindenkinek! Jövőre újra megyek, már alig várom!!!
#118 - Edit - 2011.03.27. - 15:41
Kedves Bea!
Most látom, nem kaptál választ kérdésedre. Mi a barátnőmmel három nap múlva indulunk, azaz április 20-án. ötvenes éveink elején járunk. Az előkészületeinkről már most olvashattok blogomban a www.armaiera.blog.hu oldalon. Nem tudom, mikor indultok, de hidd el, mindent megfogtok kapni, amire szükségetek van.
#119 - Erika - 2011.04.17. - 06:11
Sziasztok!
Június végén vagy augusztus elején szeretnék elindulni az El Camino-n, jelenleg úgy néz ki, egyedül. Az anyagiak miatt sajnos nem az egész távra, arra gondoltam Bilbao-ba repülővel mennék, onnan helyi közlekedéssel kapcsolódnék be. Mindenféle javaslatot, tapasztalatot, tanácsot, csatlakozási szándékot szívesen és örömmel veszek:)
#120 - Kati - 2011.04.24. - 18:08
Hátha segít valakinek a tervezésben:
www.urcamino.com
Az információk részben magyarul is elérhetők.
#121 - Gergő - 2011.05.02. - 11:26
én (még 1-2 másik társammal) júl. végén indulunk, idő hiányában a csak a 2.felét tesszük meg.
Wizzairrel Bp-Madrid oda-vissza 30 ezer. Santiagó-Madrid vonat 50 euró. érdemes nézni a jegyeket, mert szinte naponta változik az ár....
#122 - Janka - 2011.05.28. - 18:05
Kedves Caminora készülők!

Kérdéseitekkel, információitokkal. Keressétek a Budapesti El Camino de Santiago Klubbot.
www.elcamino.eoldal.hu
caminoklub@gmail.com
#123 - Budapesti El Camino de Santago Klub - 2011.06.12. - 10:46
Nekiindulnék az útnak, bármikor a nyár folyamán, lehetőleg minél hamarabb! útitársakat keresek, egyenlőre egyedül vagyok. úgy tervezem, hogy autóval megyek Pamplonába, onnan indulok el gyalog. A felszerelés, hátizsák, cipő, stb. beszerzésénél tartok. Ha valaki csatlakozna, jelentkezzen minél hamarabb!
#124 - károly - 2011.07.03. - 11:58
Cimem: zsoltkaroly77@gmail.com
#125 - károly - 2011.07.03. - 12:03
Kedves Károly!

Ha már Pamplonából indulnál, vagyis majdnem az út elejéről, akkor miért nem Saint-Jean Pied de Port-ból?
Annyira gyönyörű kis városka, és az út át a Pireneusokon fantasztikusan szép. Kár lenne kihagyni. Csak 2-3 nappal növeli meg az út idejét.Van persze könnyebb szakasz is ettől, de szebb kevés. Bár nekem végig nagyon tetszett, kivéve a mezeta néhány részét.
Buen Camino Ili
#126 - Benéné Márki Ilona - 2011.07.10. - 11:16
Kedves hezitálók!
én május 6.-án indultam 2 társammal Pamplonából és 29.-én értünk Santjagoba. /Hárman, 65 év körüli nők/ Csodálatos volt, felejthetetlen, pedig a szenvedésből is kijutott bőven legalábbis nekem.
A lábbelire és lábápolásra vonatkozó tanácsokat fogadjátok meg, sok kínt keservet spórolhattok meg vele.
Az utat nagyon precizen megtervezte egyik társam- ők már gyakorlott camino járók.
De,ha egyedül akar valaki elindulni, azt üzenem ne féljen! Soha sem vagy egyedül, mindenhol segítőkészség és empátia vesz körül.Egy barátságos mosoly, egy kedves köszönés minden nehézségen átsegít.Jobban át is tudod magad adni az útnak, ha nem kell máshoz alkalmazkodnod. Persze az sem utolsó, ha van konkrét útvonalterved és nem bízod a véletlenre hol akarsz megszállni
Még egy jó tanács. Ami nem fér egy 8-9 kg.os hátizsákba, arra Hidd EL, nincs is szükséged.minden szálláshelyen van mosási lehetőség, így ha csak két váltóruhát viszel, akkor is minden nap tisztán, frissen indulhatsz útnak. /ruhacsipesz helyett a biztosítótűket ajánlom, kisebb helyen elfér!/
Mi nagyon kellemes időt fogtunk ki, persze sem a kegyetlen napsütést, sem az esőt azért nem úsztuk meg, így nap ellen kalappal, eső ellen hosszú, a hátizsákot is betakaró esőköpennyel /decathlon/védekeztünk.


Buen Camino,Ultreia !Olga
#127 - Olga - 2011.07.25. - 11:15
Kedves Caminos Társaim!
áprilisban jártam végig a Caminot Saint Jean Pied de Portból Composteláig és onnan tovább szintén gyalog Finisterrébe, majd tovább gyalog Muxiába.
Compostela utáni részek (Negreira, Olveiroa) nagyon szép. Jövőre a Somportból induló Aragon utat tervezem és természetesen Puente La reina után tovább a Francia úton végig Finisterrébe és Muxiába. Tudna valaki segítséget nyújtani nekem, vagy legalább valami információval szolgálni, hogy tudok eljutni a somporti hágóig?
Nagyon köszönöm a segítséget. Címem: ht1960@gmail.com
#128 - Horváth Tamás - 2011.08.01. - 19:21
Szervusztok! 2012. augusztusában megyünk hárman az utolsó 100 km-re. Madridig repülővel, onnan vonattal és a végén busszal Sarriába, ahonnan indulunk. Jó lenne,ha kisebb csoportot alkothatnánk - csak az utazásokra gondolok, mert ott jelentős kedvezményeket lehet kapni. írjatok, ha ti is tervezitek ezt a szakaszt, ebben az időben. én már végigjártam a 700 km-t, esetleg tudok praktikus javaslatokat is tenni,ha igényelnétek.
Köszönöm!
#129 - Géczy Edit - 2011.10.13. - 15:19
Sziasztok!
Szeretnék jövő nyáron indulni, 6 hetet fogok az úton eltölteni. Már készül a szívem, nagyon....
évek óta gyűjtök rá, a családom még nem tudja, 50 éves, fiatalos nő vagyok. Szivesen csatlakoznék az odautazás idejére kisebb csoporthoz.
Válaszokat megköszönöm a camino99@freemail.hu cimen.
#130 - Antal Lászlóné - 2011.11.20. - 19:50
Sziasztok!
áprilisban,húsvét után 15.e körül szeretnék indulni az érdekelne,hogy menyire esős akkor az időjárás.hatvankét éves leszek akkor.szikszai.jozsef50@gmail.com
#131 - szikszai józsef - 2011.12.02. - 15:42
Tavasszal húsvétra (ápr 8) vissza szeretnék érni Magyarországra. Tud nekem tanácsot adni valaki, hogy március elsejtől nyitva vannak a zarándok házak?
#132 - Csaba - 2011.12.04. - 00:32
Szikszai Józsinak!
én 2011 április 10.-én indultam. Két nap volt, mikor délután megáztam. Astorga előtt és Rabanal előtt. Volt borús nap is, de nagyon jó időt fogtam ki. Néha már vágytam egy kicsit az esőre, milyen zarándok az, aki nem ázik meg?
#133 - Poco Zapato - 2011.12.04. - 19:51
Kedves Caminora készülők!
Kérdéseitekkel, információitokkal. Keressétek a Budapesti El Camino de Santiago Klubbot.
www.elcamino.eoldal.hu
caminoklub@gmail.com
#134 - Budapesti El camino de Santiago Klub - 2011.12.12. - 15:26
Sziasztok!
A segítségeteket kérem, barátaimmal egy speciális utat tervezünk, kérnénk infót, hol kell kezdeni, akár Budapesten? Az alapterv valami tradicionális kiindulópont lenne. Az e-mail: schattenspiel@gmail.com, akinek van ötlete, kérem írjon! Köszönöm: Schatti
#135 - schatti - 2012.01.12. - 00:10
Kedves Zarándoktársak !
Magamról csak annyit, hogy 69.évemet taposó ,rendszeresen sportoló és hiva-
tásomat gyakorló orvos vagyok .
Március 30-n indulok Barcelonába a Wyzz
Air-el, Pamplonába busszal, majd másnap
- valahogy - SJPdP-ba.
A tényleges zarándokút ápr.1-n kezdődik
a Napoleon úttal és terveim szerint 28-n , vagy 29-n érkezem Compostelaba .
Másnap-már busszal-Finisterraba,majd
máj.2-n vissza Barcelonába és 4-n Fe-
rihegyre .
Hogy miért megyek ?
Egy mondatban lehetetlen meghatároz -
ni . Mintegy 1,5 éve olvastam Coel-
11 perc c. könyvét , ott találkoztam
először a Camino névvel,de nem" bot -
lottam" meg benne...
Azonban ezután egyre-mással találkoz-
tam vele és valami megmagyarázhatatlan
vonzást-vonzódást kezdtem érezni, va-
lami hívást(?), amely egyre gyakorib -
bá vált, erősbödött - mígnem mintegy
fél éve egy munkatársam közvetlen hoz-
zátartozójának beszámolója után úgy é-
reztem, hogy nekem is végig kell menni
az úton - ahogy mindenki másnak is vé -
gig kell menni a saját útján !
Hívő ember vagyok ,de mégem csupán a
zarándokút religiosus tartalma kerí -
tett hatalmába, mégkevésbé a - kétség-
telenül jelentős - fizikai "teljesít -
mény ".
Talán valami benső hang szólít , vagy
méginkább egyfajta megtisztulás , meg-
újulás várása , útmutatás életem még
hátralévő éveire , évtizedeire ?
Valahogy úgy várom az indulást , mint a
kisgyrekek a karácsonyi csengettyű hangjára megnyíló szobaajtóban az elé-
bük táruló csillagszórós csoda látvá -
nyát...
Igen, lehet, hogy "csodát" várok, bár
ahogy fentebb olvastam valahol: a cso-
da bennünk van - csak észre kell venni
- teszem hozzá én .
Amint megjövök örömmel tartok beszámo-
lót a Bp-i Camino Klub-ban.
Bueno Camino!

moordoc@freemail,hu
#136 - Dr. Moór István - 2012.01.12. - 12:23
2012.április végére vagy május elejére tervezem az El Camimnó-t a francia szakaszra!(francia határtól indulva) Egyenlőre egyedül vagyok és olyan társat keresek akivel "úgy" tennénk meg a zarándok utat, hogy együtt, de még is egyedül, azaz nem zavarva egymást, csak "igény" alapján!64 éves leszek májusban, már most edzek az útra. Szívesen társulnék egy hasonló felfogású társsal!érdeklődve várom a jelentkezést!
#137 - Glevitzky István - 2012.01.29. - 19:27
2012.május végére tervezem az utazást, 37 éves vagyok ,hogy mennyi időt szánok rá... amennyi lesz... 40 nap vagy több vagy kevesebb meglátjuk. Kiutatás lehet európa busz, ha nem akkor repülő Madrid, vaonat meg busz vagy taxi :) úgyis úgy lesz ahogy lennie kell.... ha valaki csatlakozna kiutazáshoz, tegye bátran.

Jó utat mindenkinek! Buen Camino!

Judit
#138 - Judit - 2012.01.30. - 17:39
Kedves mindenki!
Május elején indulok az északi útra . A kiutazáshoz tudnátok segíteni , hogy melyik a legolcsóbb mód : Budapest és Irun között??? Köszönöm
#139 - kincső - 2012.03.24. - 10:39
Sziasztok! Szeptember elején szeretnék indulni a Francia útra. Egyedül vagyok! Valakinek lenne csatlakozni hozzám?
#140 - Kriszta - 2012.04.13. - 17:55
Idén nyáron, júliusban szeretnék elindulni a francia úton. útitársakat keresek, egyenlőre egyedül vagyok. A felszerelés beszerzésénél tartok. Olyan társat keresek, akivel együtt tennénk meg a zarándokutat de mégis egyedül, azaz nem zavarva egymást, csak "igény" alapján!Ha valaki szeretne csatlakozni, várom jelentkezését a szilviab21@gmail.com e-mail címen! Köszönöm!
#141 - Sziliva - 2012.04.14. - 23:44
sziasztok! július 4én indultam volna, de csalási okból el kell halasszam az indulást. viszont már megvan az odajegyem poszony-párizs párizs-buyonne vonalon. visszaváltani nem tudom, de nem szeretném kidobni sem. ha valakit érdekel, odaadom neki féláron - 14.000 forintért, írjon az aysa_84@yahoo.com mail címre.
#142 - Sziszi - 2012.04.16. - 22:18
Sziasztok! Kedves felesegem evekkel ezelott a fejebe vette, hogy setal 800km-t egy olyan helyen, ami messze van mindentol, foleg Magyaro-tol. Szerintem sok hasonlo ut van, ami sokkal esszerubb es talan olcsobb es rovidebb is. Nem gyenge, de nincs edzesben, nem szoktunk setalni. :) Nem tudom mennyibe kerul(300-400ezerre saccolom)a teljes ut, de a bo honap is elrettento, foleg mert van csalad. Mondtam neki, talan bicajjal okosabb a sebesseg es a cuccolas miatt is, de en talan ugy sem vallalom, mert az oda es visszajutas is korulmenyes. Ha valaki tud infokat adni ami meghozza, vagy elveszi a kedvunket irjon, illetve aki tud hasonlo, de kozelebb, megkozelithetobb zarandokutat vazolja fel, mert en is bennelennek, de nem ebben. Nem ketlem, hogy csodaszep ut, de van ahol az indulasi es erkezesi pont is megkozelitheto BP-rol kozvetlen. :) Amugy gratulalok azon elszantaknak akik vegigjartak, minden jot, sziasztok.
#143 - Krisztian - 2012.04.27. - 23:40
Sziasztok! Gondolkodom egy szeptember eleji indulásban, amennyiben a munkahelyemen meg tudom oldani a helyettesítést.Családcentrikus család vagyunk, férjem és 2 kollégista fiunk is támogatja elképzelésemet.
Jó lenne, ha valakivel tudnék társulni,Bp-ről az indulási pontig.Az ideális az lenne, hogy visszafelé ne venni meg a repülőjegyet, mert az egy állandó stresszforrás, hogy "az adott időre vissza kell érni", viszont lehet, hogy repülőjegy szempontjából meg biztonságot ad , hogy megvan a jegy , no meg a munkahelyen se vállalják a helyettesítést bizonytalan ideig.Férjem azt javasolja, hogy az utat két részben tegyem meg, az reálisabb.
Nekem ilyen aggályaim vannak amiken dilemmázok, hiszem ,hogy a többi segítség útközben megadatik, bízom magamban meg a Gondviselésben.
50 éves agilis nő vagyok, hiszem, hogy a dolgok fejben dőlnek el, amit eltervezek,az meglesz.
Ha valakinek hasonló elképzelései, tervei vannak, jó lenne közösen gondolkodni...
Ottilia#144 - ottilia - 2012.04.30. - 21:42
üdv. Mindenkinek!
Lassan 20 éve olvastam a Katedrálist. Az első találkozás ez volt, azóta pedig rendszeresen szembe jön. Talán azért, hogy egyszer rajta legyek. Az út már elkezdődött, hiszen készülődök. Még csak az elhatározás, a lehetőségek kutatása, esetleg társ, társak keresésénél tartok. Elsődleges szempontjaim: nyári szünet, a lehető leggazdaságosabb megvalósítás.
Ha van aki szintén hasonló szakaszban tart, még megerősítésre van szüksége a véletlenek által, talán megtaláljuk egymást.
#145 - Berényi Margit - 2012.05.13. - 10:38
Tavaly ilyenkor már elhagytam Burgost. örülök, hogy nem volt társam, bár sosem voltam egyedül. Az úton régi barátságok hullottak szét és újak jöttek létre. Várakozással teli volt az indulás, fáradságos és néha fájdalmas az út, felülmúlhatatlan a megérkezés. Egy életreszóló élmény. Buen Camino Mindenkinek.
#146 - Adri - 2012.05.14. - 18:02
Egy nagyon kedves ismerősöm, aki tavaly megjárta a Francia utat, idén utitársat keres a Portugál úthoz. 64 éves hölgy, jó kedélyű, erős, kitartó. Ha valaki szintén készül és utitársat keres irjon a katalin.buki@gmail.com e-mail cimre! Köszönöm, és jó utat minden készülődőnek!
#147 - Kati - 2012.05.15. - 11:50
Sziasztok !

én június 6-án hajnalban indulok Bécsből Párizsi átszállással , vissza július 12.-én Madridon keresztül szintén Bécsbe.

Nagyon nagyon várom már . Borzasztóan kell !!!
#148 - ézsiás László - 2012.05.20. - 11:24
Idén áprilisban voltam a primitivon, augusztus végén, vagy szeptemberben szeretnék menni megint, vagy a primitivora, vagy a francia utra de csak Leontól, még az északi út sem kizárt.2-3 hetet szánok az útra.
Aki nem ragaszkodik mereven a francia uthoz azzak szivesen társulnék.
Tudom, hogy a magyarok bele vannak zakkanva a francia utba azonbelül is a SJP de meg véletlenül sem Somport, de hátha akad valaki aki nem ilyen merev.
#149 - Kornélia - 2012.05.24. - 07:50
Géczy Edit én 2012 jul.26-án indulnék, minden tanácsot örömmel veszek. Aug 21én vissza kell jönnöm, ehhez kell igazítanom az indulás helyszínét.
V. Magdi
#150 - Varga Kálmánné - 2012.06.20. - 18:51
Sziasztok!
Tavasszal, március elején szeretnék nekivágni az útnak, a teljes 800 kilométernek. Társat, társakat keresek bármilyen korosztályból. Fiatal, huszonéves lány vagyok.
örömmel veszek bármiféle tanácsot, szívesen leveleznék az utat már megjárt, fel- és megvilágosult felebarátaimmal, illetve azon személyekkel, akik mint én is, társat keresnek, gondolkodnak a nagy út megtételén. :)
Az emil címem, ahol megtaláltok: vari.monika@gmail.com
Buen Camino! :)
#151 - Móni - 2012.07.18. - 02:45
Kedves Ottília,Kriszta!
Hozzátok hasonlóan én is társat v. társakat keresek az úthoz,lehetőleg a teljes 800km-es szakaszhoz, szeptemberi indulással.Először vágnék neki, de egyedül nem érzek elég nagy bátorságot hozzá.50 éves fiatalos nő vagyok, aki most érzi úgy, hogy testileg és lelkileg is megérett erre a próbatételre.
#152 - Brigitta - 2012.07.23. - 13:30
Sziasztok,én október elején szeretnék indulni és a szülinapomra tervezem a megérkezésemet Compostelába ( okt 26.) az lenne a kérdésem hogy napi hány kilóméterrel számoljak.Mennyit tudok megtenni?
köszi a választ. Buen Camino
#153 - ági - 2012.07.24. - 23:26
Sziasztok! Megcsináltam!! Még nagyon friss az élmény, vasárnap éjjel érkeztem haza. Június 30-án reggel indultam SJPDP-ból, és július 21-én délelőtt már Santiagoban voltam (22nap)Az út valóban gyönyörű és kalandos :) Néhány napom volt amikor 30 km körüli szakaszokat tettem meg, a többi az inkább a 40 km környékén mozgott. Az apró csodák még ebben a feszes tempóban sem kerültek el :) Egyszer még biztos visszamegyek, hogy a partra is legyen időm eljutni. Buen Camino!
#154 - zj - 2012.07.25. - 08:52
Utitársat keresek Szeptember elején indulnák. életkorom 70 (hetven) Svédországban élek. Várom a jelentkezöt.
#155 - Tallósi István - 2012.07.31. - 18:09
Sziasztok,kedves Caminosok!
én,szeptember vége- október elejére tervezem az utat,lenne valaki,aki csatlakozna hozzám? Ez lesz az első utam.
#156 - Duli Zsuzsanna - 2012.08.02. - 19:29
Szerintetek biztonságos nőként egyedül elindulni az úton?
#157 - Jolly - 2012.08.04. - 14:01
Kedves Zsuzsanna!
én szívesen csatlakoznék, bár nekem is ez lenne az első. Az időpont is megfelelő. Kapcsolatfelvétel céljából megadom az elérhetőségemet: sesztak@freemail.hu Ha esetleg másnak is hasonló tervei vannak, kérem írjon nekem.
#158 - seszták brigitta - 2012.08.07. - 15:23
Kedves zj!
Megírnád, hogy mennyi pénzből jöttél ki?
Milyenek voltak a szállások, az időjárás?
Köszi előre is!
#159 - Zs - 2012.08.18. - 13:28
Kedves szeptember elején indulók.
én 6-a körül leszek SJPDP-ban, találkozok innen valakivel akörül valahol? :D
#160 - Jolly - 2012.08.24. - 12:53
Sziasztok, hosszu évek óta tervezgetem, de csak most nyilt rá alkalom, hogy elmenjek erre az utra. Nem vártam csodákat, egyszerüen csak mentem és hagytam, hogy történjenek a dolgok. Reggel korán indultunk. a felkeléstől számitva kb,20 perc mulva indulás, halkan, csendben.Az első 2 nap volt némi izomlázam, leginkább a csipőmben, de nem okozott nagy gondot, vizhólyagom is volt néhány, de egy tü kiégetve és meoldódott ez a probléma is. Néhány nap alatt valahogy hozzászokik a szervezet a korai keléshez és a gyalogláshoz is. Nagyon jó volt megérkezni. Sokszor aludtink zárdában, délután a zsalugáterek becsukva vártak minkert, hogy hüvös legyen, tisztaság, melegviz, kedves fogadtatás! Egy piacon áldogálltam, odajött egy nénike és mutatta, hogy nyissam ki a kezem, beletett pár szem szilvát, mutatta, hogy meg van mosva és MEGSIMOGATTA a kezemet.Esténként ahogy rendbe szedtük magunkat a zárdából átmentünk a templomba mehallgattuk a misét,amit a zarándokokért tartottak!.Az egyik albergében mondta a tulaj, hogy nála 6 óránál előbb nem szoktak felkelni, gondoltuk lazitunk egy kicsit. Reggel 6 órakor sötétben halkan megszólalt Maria Callastól az Ave Maria!!!!!!!!!Halkan!!! és mégis mindenki felült az ágyában,kigyult egy kis fény a szobában kicsit kábán néztünk egymásra de CSODáLATOS volt. és amikor összetalálkoztunk felvidéki magyarokkal, akik hallották hogy magyarul beszélünk megöleltek és Jó utat kivántak,ha leültem egy fa tövébe, mert el voltam már fáradva, aki elment előttem mindenki megkérdezte hogy OK??? minden. Intettem, hogy minden rendben. 32 nap alatt sikerült megtennem az UT-at.63 éves vagyok, és a 6. nap egy meredek lejtőn elestem, eltört 2 bordám és szétütöttem a térdem. Ha nem esek el, biztos könnyebb lett volna, de biztosan meg kellett,hogy történjen ez velem.Aki megteheti ne hagyja ki ez életéből ezt az utat.3 év mulva szeretnék egy másik szakaszon eljutni Santiagóba, mert csodálatos volt. A legjobbakat kivánom Mindnyájatoknak
#161 - Monostori Jolka - 2012.09.18. - 16:38
Sziasztok!
Valaki megtudná mondani, hogy körülbelül egy úT?
Köszönöm
#162 - Dani - 2012.10.02. - 22:24
sziasztok engem nagyon érdekelne ez az utvonal.sok kérdés van bennem.és keveset tudok a témáról de nagy az elhatározásom .szóval ha valaki megtenné és privátban megválaszolná őket nagyon megköszönném .üdv ági
#163 - ági - 2012.10.03. - 17:14
örömmel olvasom írásaitokat.Köszönöm!én 2013-ban szeretném ezt a csodálatos utat megjárni,de Zalaegerszeg-től és vissza! üdvözletem és jó utat mindenkinek!
#164 - Horváth Csaba - 2012.10.13. - 22:21
Sziasztok...remelem eljon a nap mikor vegig csinalhatom ezt a gyonyoru utat...mar ramferne...mert tudom mi az mikor az ember egyedul vandorol...szurkolok nektek ki nekivag...sok sok szep napot es kitartast....udv.szlovakiabol...sziasztok...
#165 - nemeth.marian - 2012.10.17. - 13:00
Sziasztok! Június közepén szeretnék indulni az északi-útra, minden jó tanácsot szívesen veszek. Irunból szeretnék indulni, a legegyszerűbb kiutazás is érdekelne. Kösz a segítséget. Irén
#166 - timár irén - 2012.12.02. - 17:28
üdv.
Egy ideje foglalkoztat a Camino és mindenképp szeretném megcsinálni jövő Július elején esetleg Június végén indulva a Francia utat. Szóval a kérdésem az lenne, hogy nagy badarság elindulni egyedül, ha az ember 18 éves?
Mert mindenképp egyedül szeretném megcsinálni, nem tudom miért , de talán így tudnám magam legjobban beleélni, értékelni az út örömét, ha teljesen elszakadok a megszokott környezettől és emberektől. Az oda utazást busszal tervezném, és érdekelne, örülnék, ha tudna nekem valaki segítséget nyújtani, hogy hogyan milyen állomásokkal tudnék kijutni Saint Jean Pied de Port-ba?.
Esetleg más jó tanácsokat, meglátásokat szívesen fogadnék. Ide is : patrits@citromail.hu
Köszönöm előre is .
#167 - Deák Pisti - 2012.12.03. - 20:55
Sziasztok!

én 2013. május első hetében tervezem az indulást, ami a 800 kilométeres szakaszt célozza meg. Tanácsot kértem a caminoklub@gmail.com (Kiss Pétert) vezetőjétől, aki rendkívüli ember. Ha valaki csatlakozni kíván, keressen a serfozoattila@hotmail.com elérhetőségemen!
#168 - Schery - 2012.12.14. - 17:51
Sziasztok,
már régóta (4-5 éve) tervezem, hogy elmegyek a Camino-ra. A francai úton mennék. Ha valakit érdekel 2013. szeptemberi indulás, kérem keressen meg! (tonus.studio@tolna.net)Tudom, az Utat egyedül kell járni, de oda és vissza jól jön, ha van ismerős. Köszönöm, Judit (Zalaegerszegről)
#169 - Radics Judit - 2013.01.06. - 20:16
Sziasztok!
én a szeptember végi, október eleji indulásra gondoltam. Tudja valaki, hogy akkor milyen időjárásra kell számítani?
Milyen edzést javasoltok? én álló munkát végzek, viszonylag sok sétával karöltve, de nem vagyok nagy túrázós...
Judit!Van már pontos terved a kijutással kapcsolatban?
üdv:BB
#170 - BBarbara - 2013.01.06. - 21:27
üDV.
Valaki esetleg nem jön az 2013 ápr.30 -án reggel induló Londoni géppel Saint Jean-ba?
/Budapest-London -Biarritz/
Jó lenne együtt utazni valakivel aki szintén a Camino-ra indul.
Attila
#171 - Attila - 2013.01.30. - 16:49
én is tervezem az utzást május elejére,de mehetek április végénis.nem vagyok idöhöz kötve.ica
#172 - vig ilona - 2013.02.05. - 13:26
T.Ica!
A rep.jegyeim megvannak már de ha ezzel a géppel jönnél akkor jelezd és egyeztetünk.
atesz@anonymail.hu
#173 - Attila - 2013.02.07. - 20:55
T.Ica!

Bocs rosszat írtam,késő volt!
atesz@osmagyar.hu
Szia:Attila
#174 - Attila - 2013.02.08. - 08:25
Sziasztok!
Szeptember elején szeretnék indulni Budapest-Párizs-Bayonne-SJPP
útitársat keresek, ha csak az oda-vissza útra is, de jó lenne valakivel együtt menni. Nem bánnám azt se ha az utat is együtt járnánk végig. Ha akarsz előttem, mögöttem, mellettem, vagy csak a nap végén a szálláson összefutva, beszélgetve, hallgatva, nekem úgy is jó, alkalmazkodok :)
Az úton ünneplem majd a 25. születésnapom :)
Itt írhatsz nekem: r_andus@msn.com
#175 - Andus - 2013.02.12. - 06:38
Kedves Zarándokok !

Indúlnom kellene, hiszen életem nagy részét már leéltem. A még hátralévőben legnagyobb célom, ez az út. Vinném magammal a kis tacskómat is.
Látattok - e már zarándokot ezen az úton kutyával ?
Tud-e valaki arról, hogy a helyi lakosság elviseli-e a kutyákat ?
Kérlek Benneteket, akinek van ezirányú tapasztalata, ossza meg velem !
Köszönöm : Angela
#176 - Szabó Angela - 2013.02.17. - 12:13
Sziasztok!
A tavaszi (március) indulásról van valakinek tapasztalata?
Szép napot mindenkinek!
Kat
#177 - KatMay - 2013.02.18. - 14:37
Kedves Caminot jàrt és még nem jàrt emberek!

Szeretném a francia utat egy sàtorral megtenni,érdeklödnék,h a tapasztalataitok alapjàn làttok-e erre lehetöséget.Folyó,patak part melletti tisztàlkodàs stb...
Illetve szivesen vàrok hasonlo érdeklödésü emberektöl levelet akiknél tervben van az ùt megtétele.
Az elveim közt az egyedüli

zaràndoklàs szerepel,de jól esne néha magyar szòt hallani,illetve koccintani néha valakivel,ill az útvonaltervezésben is jól jönnek az aktuàlis jò ötletek.:-)
cifegabor@gmail.com
#178 - Gàbor - 2013.02.19. - 10:21
Valaki április közepén?? 15-en Bp-Paris repcsi, 16-an Paris-Bayonne vonat...
#179 - attractionmethod - 2013.02.22. - 14:44
Kedves Szabó Angéla!
Nekem is sokszor megfordult a fejemben, lehetne-e kutyussal menni. Láttunk is kutyás zarándokokat, de hidd el, nem egyszerű. Azt szokták mondani magukról: nagyon fáradt a kutya. Ugyanúgy kenegették a kutya lábát, mint a sajátjukat. Biztos vagyok benne, hogy nem minden szállásra engedik be a kutyusokat. A szobába pedig biztosan nem. Hiszen ott gyakran olyan sűrűn vannak az emberek, hogy lépni is alig lehet. Volt egy kutyás srác, aki sátorral tette meg az utat, ott aludt vele a kutya is. Egy másik helyen az előtérben a radiátorhoz kötve éjszakázott a kutyus.
Egyébként elég sok útközben a kóbor kutya, igaz a kicsi tacsit könnyen fel is lehet venni.
Gyakran az útviszonyok is olyanok, hogy magadra is éppen elég vigyázni (keskeny, sáros, meredek).
Mindezek ellenére biztosan meg lehet tenni az utat a kutyussal is. A zarándokok nagyon fogják szeretni a gazdájával együtt.
Talán érdemes lenne egy e-mailt írni azokra a szállókra, ahol tervezed az éjszakákat. A budapesti Camino klubban biztosan tudnak érdemlegesebben segíteni.
Egyébként az Erika és Judit a Caminon címmel írt naplómban találsz elérhetőséget, ha vannak kérdéseid, szívesen segítek.
Jó készülődést kívánok!
#180 - Erika - 2013.03.02. - 06:46
Àprilis közepére tervezek egy gyalogtúrát valahova Spanyolországba. Ehhez keresek útitársakat, e sehol sem akad jelentkező egy 4-5 hónapos caminora :) Esetleg valaki csatlakozna? nortoning@gmail.com
#181 - Tamás - 2013.03.07. - 13:09
Kedves KAT!
én megyek ápr.29 -én és azt tudom mondani, a sógorom/tavaly volt/ és mások is azt mondják elég sanszos ,hogy k.b. végig esni fog pár nap kivételével ,amire lelkileg fel kell készülni!Amúgy csodálatos esőben is az út!!!
Attila
#182 - Attila - 2013.03.18. - 14:31
Ja, és KAT!
Arról nem is beszélve,hogy márciusban még tuti van hó a hegyekben és mínuszok vannak ami azért nem egyszerű,főleg ha esetleg kicsit eltévedsz.Erre is van élő példa...
Attila
#183 - Attila - 2013.03.18. - 14:38
Utitárs(akat) keresek júliusi indulással.Nincs még konkrét útvonaltervem,Szegeden lakom,60 éves vagyok,nem túl edzett, 25-30 km.-nél vs. nem tudok többet megtenni naponta,időm viszont van akár bő 1 hónapot is tudok szánni az útra.
e-mail:buvaranna@gmail.com
Anna
#184 - Dr. Búvár Anna - 2013.03.19. - 11:23
sziasztok,régóta foglalkoztat az ut...van e valaki aki szeptemberben tervezi..?szivesen csatlakoznék...
éva
#185 - éva - 2013.03.26. - 11:38
Sziasztok! Május elején /5-6-án / szeretnénk indulni a Francia utra, ha valaki csatlakozni szeretne hozzám, akkor irjon
Kati
#186 - Gáborné Cseh Katalin - 2013.03.26. - 22:00
Kedves Kati!
én is május elején tervezem az indulást a Francia útra, örülnék, ha esetleg tudnánk együtt utazni. Megadom az email címem, örülnék, ha írnál:
budapest.ovb(kukac)gmail.com
#187 - Andi - 2013.03.27. - 22:16
Kedves éva és persze mindenki :)
én is szeptemberre tervezem, hogy végigmegyek a Francia úton. Nagyon örülnék, ha útitárs(ak)ra találhatnék, legalább az odautazás erejéig. Ha valaki csatlakozna hozzám, írjon nyugodtan. (reya.arte@gmail.com)
#188 - Reya - 2013.03.30. - 13:59
Sziasztok!
Engem is nagyon foglalkoztat a Szent Jakab út,nem mondanám magam igazán vallásosnak véletlenűl akadtam egy filmre ha jól emlékszem a zarándok a cime,nagyon tetszett akkor elhatároztam,hogy valamikor én is végig fogom ezt az utat járni.Mostanában ismét egyre többet gondolok erre a dologra,szivesen megtenném,de nem ismerek senkit aki velem tartana és kicsikét biztonságosabbnak érezném,ha valakivel megoszthatnám az út örömeit,bánatait.Konkrét időpontom nincsen,rugalmas vagyok ezzel kapcsolatban.Szóval aki szivesen tenné meg az utat egy alig 22 éves lánnyal aki viszonylag jól beszél angolúl,kicsit spanyolúl is értek pár korábbi utazásam végett,az irjon a bogi912205@yahoo.com ra.Ha nincs konkrét időpontod vagy csak tervezed de nem tudod mikor akkor is irj nyugodtan :)Szivesen venném fel a kapcsolatot bárkivel akit érdekel ez az utazás!
#189 - Boglárka - 2013.03.30. - 22:46
Timár Irénnek: #166
én 2012 aug. 21.én indultam Irunból, végig az északi úton, ha kérdésed van, szivesen válaszolok.
Egy nagyszerű blog van fenn: http://judcamino.blogspot.hu/
Egy másik nagyon jó lap:
http://gronze.com/ naprakész, csak spanyol.
Forditot használtam: http://translate.google.com/

#190 - Kis Sándor - 2013.04.03. - 08:10
Sziasztok, jövő év áprilisában szeretnék elindulni a francia úton.Valakinek van infója arról, hogy a tapasztalatok alapján milyen szokott lenni az idő arra felé áprilisban.
üdv Ilona
#191 - Ilona - 2013.04.03. - 19:58
Sziasztok, ezt találtam itt.....Szegeden a Dugonics téren - a Milleneumi Kávéház mellett, a Katolikus Fiatalok Pinceklubjában működik Camino Klub.Minden hónap első csütörtökjén, este 7 órakor.Sok emberrel találkozhatsz, aki végigjárta a Caminót.........ez a klub létezik még? Előre is köszönöm a választ. Ilona
#192 - Ilona - 2013.04.03. - 20:13
Sziasztok, szeretnék végiggyalogolni a spanyol úton, de akár a francia úton is ha találnék társakat, én az idén szeretnék, de ha jövőre jön össze azt sem bánom. Nem sokat tudok az útról még soha nem voltam. Budapestről indulnék repülővel Spanyolországba, vagy Franciaországba, kérlek titeket írjatok ha érdekelne egy útitárs, vagy ha tudnátok tanácsot adni hol keressek társakat, üdv mária
#193 - maria - 2013.04.05. - 18:37
Kedves Mária,
mi jövő szeptemberre tervezzük az utat, ha esetleg érdekel, kérlek, jelezd a zebra3@citromail.hu címen.
üdvözlettel: Kinga
#194 - Kinga - 2013.04.12. - 14:28
Sziasztok!Az egyik kedves ismerősöm májusban indul az útra,már nem először.Szeretnék adni neki egy szerencse hozó amulettet vagy kabalát.Tudtok ajánlani valamit? icsi22@indamail.hu Sokat segítenétek vele!Előre is köszönöm!
#195 - dina - 2013.04.15. - 15:24
Bocsánat,nem sikerült az e-mail cím: dicsi22@indamail.hu
#196 - dina - 2013.04.15. - 15:25
Ne adj neki amulettet és semmi fölösleges dolgot. Minden egyes deka megnehezíti a gyaloglást. én inkább kidobáltam az elvitt cuccokat, a végére már csak egy váltás ruhám volt a zsákban, azt is elégettem Finisterrán. :-)
Egyedül, nőként csináltam végig, aki emiatt aggódik: megnyugtatom, teljesen biztonságos, mindenki figyel mindenkire és nem telik el fél óra sehol, hogy ne találkozz valakivel. Nem lehet baj! Buen Camino!
#197 - rebabe - 2013.04.16. - 11:54
Sziasztok!

Máj. 23-án indulok az útra, útitársat keresek, egyelőre a kiutazáshoz. A francia úton fogok végigmenni. Ha van kedve valakinek csatlakozni írjon nekem az angyask@gmail.com címre.
BUEN CAMINO! üdv: Karola
#198 - Karola - 2013.04.17. - 09:16
én idén sajnos kihagyom, tavaly voltam tavasszal és ősszel is, de a francia úthoz valahogy még mindig nincsen kedvem. Lehet hogy nem kellene caminos blogokat olvasgatni.
Jövőre tervezem Sevillaból vagy Valenciából az indulást, lehetőleg nyáron, amikor jó idő van.
#199 - Nelia - 2013.04.27. - 23:49
Kedves és Tisztelt Caminót megjárt, illetve megjárni szándékozók !!!! Gyakorlatolag azzal telnek a heteim, honapjaim, hohy felkészüljek... mások tapasztalatait elolvasva, felhasználva, zanzásitva.... felkészülök az UTRA. Vagyis lelkileg, mentálisan már olyan "elő Pelegrino " vagyok....Ugye nem tünt ez most arcoskodásnak ???
valojában viszont csak jövőre, 2014-ben nyáron tudok nekivágni.Ugy gondolom akkorra fogok "összeállni " az úTRA. Végigolvastam a hozzászolásokat , szinte mind... a You Tubon bujom a magán kis vodeokat... probálok felkészülni. Minden tanácsotokat... jó ötleteteket szivesen veszek... esetleg Klubbokat, ahol beszámolokat nézhet, hallhat az ember fia. Jövöre 55 éves leszek, átlagos fizikummal, én eddig a Gyimesekben... Erdélyben túráztam. Minden úton levönek Buon Caminot..itthon lévőknek jó egészséget kívánok Egerből. Jani
#200 - Veres János - 2013.06.09. - 11:45
T. Mindenki!
Egy hete jöttem meg ,a Francia utat jártam végig.St. Jean-Santiago-Finisterra- Muxia/920km/.
Friss élményekkel és tapasztalatokkal teli!!!
Ha bárkinek ,bármilyen tanáccsal tudok segíteni,nyugodtan kérdezzetek.

atesz@osmagyar.hu
#201 - Attila - 2013.06.13. - 10:43
Utitársat (zarándok társat) keresek !

"Odafelé a buszjegyem Budapest-Párizs (2013.06.28-29.), a vonatjegyeim Párizs-Bayonne-Saint Jean Pied de Port(2013.06.29-30.) már megvannak, visszafelé is le vannak foglalva Santiago-Madrid-Budapest (2013.07.30) a repülőjegyek. Mivel kötött az idő, így naponta min. 30 km-t kell gyalogolni, hogy minden beleférjen."

Amennyiben szeretnél csatlakozni hozzám, jelentkezz !

üdvözlettel: József
#202 - Balogh József - 2013.06.13. - 22:48
kedves mindenki

csak annyit kerdeznek azoktol akik mar vegigjartak az utat, hogy ha 28-30 napom van megtenni a francia utat saint jean pied de portbol compostelaig, akkor mennyit kell gyalogolnom egy nap (hany km a teljes hossz)?
meg azt honnan fogom tudni hogy mennyit gyalogoltam mar? :)

koszonom elore is
#203 - reka - 2013.08.05. - 15:10
Szeretném megkérdezni, hogy bicajjal indult-e már valaki decemberben Madridból Santiagoig
#204 - Karesz - 2013.10.23. - 18:37
Kedves Zarándokok!
Mióta olvastam egy könyvet, amit a lányom nyomott a kezembe tavaly, bevésődött a szívembe, nekem menni kell!
Mikor elolvastam, azt kérdezte: na.....mész?
Férjem hol kinevet, hol dühös, mikor tervezgetek:) Képtelen ötletnek tartja és nem hisz benne. Holott lélekben már elindultam és egyedül. Tudom, hogy megteszem ezt az utat. Viszont idegennyelvet nem beszélek, bár az ELO-n keresztül felfrissítem a nagyon pici spanyol tudásomat. Elég lesz szerintetek? Egyedül is boldogulhat az úton egy 60 éves nő? Vagy keressek társat? Kérem az Atyát, hogy minden segítséget kapjak meg az úthoz, beleértve az anyagi segítséget is. Tudom, hogy a megfelelő időben itt lesz a segítség :) Az lesz az indulásom napja.
Köszönöm a sok jó tanácsot, tapasztalatot, amit megosztottatok velünk, az ezután indulókkal:)
Buen Camino!
#205 - Réva - 2014.01.07. - 11:42
útitársat keresek!

2014. május végén indulok.
úgy tervezem, hogy - a költségeket csökkentve- SJPDP-ig Budapestről autóstoppal utazom.
Ennek az útnak a megtételére keresek társat! Ha érzel magadban kellő bátorságot, elszántságot, , bátran írj nekem!
üdv, Georgina
georgina1817@gmail.com
#206 - Georgina - 2014.01.19. - 11:01
Sziasztok!
én idén áprilisban tervezem az indulást. Tud nekem valaki abban segíteni hogy, milyen időjárásra készüljek?
Szívesen leveleznék olyannal aki már megjárta a francia utat, tapasztalat csere miatt.
Aki hasonló időpontra tervezi az indulást az jelezze. Szívesen csatlakoznék a kiútra. (St Jean Pied de Port)
#207 - Zakalm - 2014.02.03. - 19:35
Sziasztok!
én április 20-án este érkezem Barcelonába, másnap szeretnék indulni az útra Pamplonából. Ha valaki ekkor indul, kérem, jelezze, találkozhatnánk.
Buen Camino!
#208 - Emese - 2014.02.28. - 12:52
Emese, remélem találkozni fogunk! :) április 21-én indulok SJPDP-ből. (20-án rakom le a kocsit Pamplonában.

P
#209 - Ezt nem adom most meg - 2014.03.13. - 15:39
"Ezt nem adom most meg"- azért lett volna jó, ha mégis megadod, mert akkor tudnám, h kivel találkozhatom.
én Pamplonából szeretnék indulni. A többi majd alakul.
Buen Camino mindenkinek!
#210 - Emese - 2014.04.10. - 13:01
40 éves, férfi, 180 cm, főleg fekete ruhák, fekete/narancssárga hátizsák, bot, erős tempó, Adidas sapka, ennyi alapján rám fox ismerni? :)
#211 - Ezt nem adom meg - 2014.04.14. - 14:30
Nem hiszem. Neved?
Engem arról, hogy életkoromat tekintve a mamád lehetnék, átlagos ütemben haladok (remélem).
#212 - Emese - 2014.04.15. - 10:24
Hááát, ha anyám mondjuk 60 éves, akkor a mamám 80 lehetne. De gondolom anyukára gondoltál. :) Ok, a nevem D.... Péter
#213 - Ezt most megadom :) - 2014.04.15. - 13:05
:)
#214 - Emese - 2014.04.15. - 14:01
és én honnan ismerlek meg?
#215 - Ezt most megadom - 2014.04.15. - 15:14
Ha gondolod, beszélgethetünk. Elérhetőség: emese14@gmail.hu
A mostanában indulóknak kívánok jó utat és találkozzunk egészségben!
#216 - emese - 2014.04.16. - 08:27
Akkor írtam. :)
#217 - eztmostnemadommeg - 2014.04.16. - 10:11
Sziasztok!

Ma este néztem meg a Vándorút című filmet, és elhatároztam, hogy elindulok én is a "vándorútra". érdeklődnék, hogy ki szeretne menni a nyáron, vagy esetleg szeptemberben elején. (az időjárás miatt) útitársat keresek. Semmi konkrét terv, csak az a biztos, hogy menni szeretnék.
Akinek van kedve és ötlete az útvonalhoz írjon, megköszönöm előre is.
helena1023@freemail.hu
#218 - Vig Helena - 2014.04.23. - 23:08
Kedves zarándokolni vágyók!
Tervezem, hogy végig járnám én is a francia utat, 2014. július. 10.-e körül indulnék. Van esetleg valaki, aki ebben az időpontban akarna indulni? Alapvetően egyedül mennék, de jó volna, ha lenne valaki/k, akivel egymástól nem messze sétálhatnánk, és ha bármi van, lehet a másikra számítani. Ezen az email címen elérhető vagyok: nyaka.zsofia@gmail.com
#219 - Zsófi - 2014.05.04. - 18:36
Kedves zarándoktársak!
érdeklődéssel böngésztem végig a sok éves hozzászólásokat. Május 25-én indulok egy volt gimnáziumi osztálytársnőmmel, akivel nagyon régen nem is voltunk kapcsolatban. /62 évesek vagyunk/ A Facebook-on jöttünk újra össze és derült ki számunkra, hogy mindkettőnk régi álma a Szent Jakab út. én kb. 8 éve olvastam először Coelho könyvét, aztán sorra jöttek a többiek, minden elérhető a témában, vagy 2000 oldal..Mellette filmek, blogok....De úgy tűnik, az elmúlt 1,5 év eseményei érlelték tetté az álmodozást. Nyugdíjba mentem, újra egymásra találtunk életem nagy szerelmével. Tervezgettük a közös jövőt, aztán váratlanul elment...az égi caminora, nélkülem. Azóta sem tudtam és akartam elengedni, de tudom, örülne az új célomnak...Tavaly óta spanyolul tanulok, gyalogolok és várom hogy valóra váljon egy régi álom. és igaz, hogy akkor kell menni, ha hív az út...INDULOK! Buen Camino!
#220 - Zomboriné Botás Mária - 2014.05.08. - 17:24
Sziasztok! Junius végén megyek, Madridig repülő majd vonattal Leónba, így közel 300km séta 12 nap alatt. Vki jön ez időtájt?
#221 - Janika - 2014.05.12. - 22:59
Sziasztok! :)

Pár hónapja érlelődik bennem a gondolat,hogy meg kell tennem ezt az utat. Egyrészt úgy gondolom hihetetlen élmény,kihívás,másrészt mindig is kìvülállónak éreztem magam,annak ellenére hogy mindenkivel egyből szót értek... Keresem a választ a kérdéseimre,és hiszek az út erejében...

Ûtitársat keresek,augusztus végi,vagy szeptember eleji indulással.
Max egy főre gondoltam,mindegy hogy férfi vagy nő,csak legyen értelmes,mert hosszú az út. :D

Nyilvá nem szeretném végigbeszélgetni az egészet,sőt időnkênt szeretnék egyedül is lenni,de biztos vagyok benne hogy leendő ûtitársam ugyan ìgy gondolja majd.

Kérlek ha vk. tényleg komolyan gondolja,és 2014 augusztus vége,szeptember elején indulna,ìrjon! :)

felhasznalo1313@gmail.com

:*
#222 - Ariadné - 2014.05.20. - 14:54
Sziasztok!
Június 22-én indulok! Valaki jön aznap?
A reggeli párizsi repülővel és sok sok izgalommal...
#223 - KáVé - 2014.05.20. - 23:58
Julius 21-én indulok a feleségemmel a bécsi reptérről Párizst érintve Lourdba,majd vonattal Sant Juan Pier de Pontba vonattal és a tervek szerint julius 25.-én kezdjük az El Caminót
#224 - borsanyi gyula - 2014.06.30. - 16:21
Sarria településen keresek olcsó szállást szeptember 03-tól. Tud valaki (maximum 4 ágyas szoba) tanácsot adni?
#225 - Laci - 2014.07.28. - 10:49
Kösz, megoldódott minden (van infó a neten bőven)! :)
#226 - Laci - 2014.08.01. - 12:24
A lenyeg szerintem hogy egyedul tegyuk meg az utat persze ez csak arra vonatkozik aki onmagat keresi mert csak ugy tudod meg ki vagy mit akarsz ha a sajat gondolataidban elmerulve talalod meg es senki nem befolyasol semmivel
Persze ez csak az en velemenyem
#227 - Abc123 - 2014.08.17. - 16:40
üdv Mindenkinek,
nagyon tetszettek a hozzászólások ;-).

Egyelőre még csak lélekben erősítem a camino-sokat, októberben tervezem, hogy egy rövid időre elvándorlok. 1 hétig tervezem a gyaloglást SJPDP-tól Logrono-ig. (remélem egyszer a teljes utat be tudom járni)
Mik a tapasztalatok, októberben milyen az időjárás? Párizsból ment már valaki SJPDP-ba vonattal?

Jó egészséget Mindenkinek!
Kriszta
#228 - Kriszta - 2014.09.01. - 22:24
Sziasztok!
én 2015 májusában szeretnék újra elindulni, Burgosból, mert addig eljutottam tavasszal. Ha valaki ebben az időszakban tervezi az indulást, szívesen társulnék. Tanácsoknak is szívesen olvasnék arról, hogy hogyan tudnék könnyeben eljutni Burgosba. Madridból vagy Barcelonából? Madridban még soha nem jártam.
Köszönöm.
#229 - Emese - 2014.09.27. - 11:43
Sziasztok!
Jó végig olvasni ezt a sok hozzászólást.
Már régóta gondolkodok, hogy elindulok a Caminon. Ha az életem is úgy engedi 2015 április-Május környékén neki is vágnék. Sokan írták, hogy egyedül akarják végig járni, de nem baj, ha a közelükben van valaki, hasonlóan gondolom én is. Csatlakozna esetleg valaki hozzám (28 éves férfi vagyok, jöhet nő is, férfi is)? Megbeszélhetnénk a részleteket. Mindenképp Francia területről szeretnék indulni.

Előre is köszönöm.
bitorn@freemail.hu

Minden jót!
#230 - Norbi - 2014.11.15. - 15:06
Mi is május végén indulunk. De még némi eltérés van az útvonalaink között. Az útitársam a portugál utat szeretné, én meg a franciát...hát, legfeljebb nem találkozunk.:))
De akár most is indulnék már.
#231 - Andi - 2014.12.09. - 21:47
Sziasztok!
A tanacsotokat szeretnem kerni:
Milyen etelt, italt erdemes az uton magunkkal vinni? (pl. energiaital, nasi, egyeb)
Milyen tipusu hatitaskat, turacipot,halozsakot erdemes venni es hol erdemes beszerezni?
Santiagobol milyen messze van a tengerpart?

Koszonetemet szeretnem kifejezni az oldal szerkesztojenek, nagyon sok hasznos informaciot adott az andaluziai utamhoz!

Koszonom a valaszokat!
#232 - Agi - 2014.12.31. - 11:03
Szia!

A cikkben, a hozzászólások felett az El Camino tippek, tanácsok bekezdésben leírt tanácsok El Caminót megjártak tapasztalatai alapján íródtak, ott le van írva, mit érdemes vinni elég részletesen, és hogy az óceán még mennyi idő Santiagótól, ennél részletesebben én nem tudom megmondani, de pl. a Decathlonban jó cuccok vannak.
#233 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2014.12.31. - 13:28
Pár (remélhetőleg) hasznos tanács és információ: http://www.bernathzsolt.hu/camino/
#234 - Zsolt - 2015.01.04. - 10:46
Kedves Zarándokok és Zarándok Jelöltek!
Május elején szeretnék indulni.
Kiutazást Bp. -Barcelona- Pamplona -Bizkarreta-SJPDP. útvonalat terveztem.
A Barcelona és Pamplona között busszal szeretnék menni. Ha valakinek van tapasztalata, hogy mikor indulnak buszok Pamplonába kérem tájékoztasson. Bizkarretaában van magyar érdekeltségű szállásadó aki vállalja, hogy Pamplonából a szállásra visz. másnap SJPDP - ba átvisz. Vacsorát , reggelit is ad.
Kérem segítsetek!
szmis@freemail.hu
#235 - Szabó Mihály - 2015.01.11. - 22:26
Szia!

Barcelonából Pamplonába csak napi 3x jár busz, és nagyon hosszú út (6,5 óra), de itt keresheted le a menetrendet:
https://www.barcelonanord.cat/en/home/
Jobb vonattal: renfe.com
#236 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.12. - 17:39
Sziasztok.Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy februar elejen tennem meg az utat.Viszont fogalmam sincs hogy milyen nehezsegek lehetnek igy a szallas miatt?Elore is nagyon koszonom a segitseget:)
#237 - Helga Toth - 2015.01.12. - 21:36
Kedves Tibcsi!
Köszönöm a Barcelona - Pamplona közötti utazási információt. A vonat menetrendet azért nem találtam, mert csak márc. 31-ig működik a kereső. Már ki elemeztem a várható lehetőségeket, ha tovább lép a kereső meg is rendelem a jegyet. üdv. Szabó Mihály
#238 - Szabó Mihály - 2015.01.15. - 22:46
Sziasztok!
Segítséget kérek abban, hogy Burgosig honnan és mivel jutok el könnyebben, Barcelonából vagy Madridból? Vonattal vagy autóbusszal?
Augusztus közepén szeretnék indulni Burgosból, addig eljutottam a tavaly, most szeretném folytatni. Ha valaki akkor indulna, kérem, szóljon, útitársak lehetnénk egy darabig.
Köszönöm.
Emese
#239 - Emese - 2015.01.20. - 13:05
Szia!

A vonatjegy menetrendnek, áraknak a http://www.renfe.com/ -on tudsz utánanézni.
Busz pedig Barcelona és Burgos között: http://www.alsa.es/rutas/barcelona-burgos.htm
Madrid és Burgos között:
http://www.alsa.es/rutas/madrid-burgos.htm
#240 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.01.20. - 13:41
Köszönöm szépen Tibcsi!
#241 - Emese - 2015.01.21. - 12:18
Sziasztok! Már legalább 2 éve tervezem, hogy végigjárom a 800 km-es utat és már az utolsó pillanatban vagyok, hogy még megtehessem. Ehhez társat vagy társakat keresek, mert egyedül félnék elindulni. Már elég idős vagyok ( 68 éves), de biztos vagyok benne, hogy van hozzá elég erőm. Az külön ajándék lenne, ha győri v. Győr környéki lenne az illető. Idén szeptemberben vagy októberben tervezem az indulást. Nem sokat zavarnék út közben, csak legyen a közelemben ismerős. Ha van elég bátor ember vagy társaság, aki a fentiek ellenére is elfogadna útitársnak, kérem keressen meg az etlmama@citromail.hu e-mail címen. Tanácsokat is szívesen veszek ! E+lőre is köszönöm: éva.
#242 - Bognár éva - 2015.02.17. - 17:04
Máj.23-án repülök Barcelonaba. Tudna valaki abban segíteni,h a reptérről milyen tömegközlekedéssel jutok át arra a vasútállomásra,ahonnan indul vonat Pamplonába?
Ráadásul éjjel érkezem. Lehet az éjszakát a reptéren vagy a vasútállomáson tölteni? Ui.azt olvastam a neten,h csak vasárnap reggel indul vonat Pamplonába.

#243 - andrea - 2015.03.06. - 13:03
A reptérről reptéri vonattal Sants állomásig kell menni, onnan indulnak a vonatok Pamplonába. Menetrendet a www.renfe.com oldalon nézhetsz.
A vasútállomáson nem lehet aludni, és a reptéren lehet, de egyes beszámolók szerint csak akkor, ha másnapra van repülőjegyed, ezt ellenőrizik a biztonságiak, de másokat meg nem ellenőriztek, tehát ha nincs szerencséd, ott sem lehet, ha kiveszel szállást a központban, azzal mész biztosra.
#244 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.06. - 19:21
Köszönöm, Tibcsi!

Asszem nem túl jól sikerült repjegyet vennem. éjjelre érek Barcelonába, onnan csak másnap reggel tudok továbbmenni Pamplonába, és dél körül fogok odaérni. AMikoris már necces aznap elindulni gyalogolni onnan, mert esetleg nem találok szállást késő délután a következő megállásnál.
így viszont elveszítek egy teljes napot.
Jó lett volna még valahogy éjjel átjutnI Pamplonába, hogy reggel elindulhassak utamra.

Köszönöm még egyszer
#245 - andrea - 2015.03.07. - 07:34
újabb kérdések jutottak eszembe,Tibcsi.
Nem tudtam,h a reptéren van "reptéri vonat".
Könnyen odatalál az ember? A neten nem láttam ui. és az közlekedik éjjel is?
#246 - andrea - 2015.03.09. - 13:05
Szia!

Könnyű megtalálni. A reptéri vonat 23:38-ig, az Aerobus 1:00-ig közlekedik, ezek után pedig éjszakai busz. Mindent megtalálsz a barcelonai reptérről a városba jutásra itt:
https://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/barcelona-tippek.html
Egyébként nővérem is Barcelonában aludt, majd az első vonattal ment Barcelonából Pamplónába, és ezek után még gyalogolt (és talált szállást). Ő tavaly március elején indult.
#247 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2015.03.09. - 13:11
Szia!
Ma halottam életemben először Szent Jakab -út.Camino zarándokútról.Szívem,olyan sebesen dobok, hogy azonnal indulnék Szegedről.Természetesen csoporttal,ha szívesen befogadnak.Előre is köszönöm.
#248 - Margit - 2015.03.23. - 18:37
Sziasztok!
én is szívesen elmennék erre az útra nagyon érdekelne ha csak rá gondolok nem tudom miért de sírhatnékom van és bizsergek remélem egyszer összejön nekem!Biztos,hogy most a lelkemnek jött tenne ez az út!Mit lehet tudni bővebben az útról?Aki már végig csinálta az írjon nekem érdekelnének a tapasztalatok illetve az élmények!Mennyiből lehetne megúszni ezt az egészet?Aki szeretne nekem írni az az e-mail címemre megteheti ronaldinho19840328@gmail.com Köszönöm! Zoli
#249 - Zoli - 2015.03.24. - 21:41
Sziasztok!
Május végén indul valaki? :)
#250 - Eszter - 2015.04.13. - 20:45
Szia Eszter! Már pár éve halasztgatom az indulást, de most elindulnék május végén. E-mail: haho1986@gmail.com , remélem olvasod az üzenetet és jelentkezel! :)
#251 - Zsoka - 2015.04.17. - 19:47
Sziasztok !
Május 10.-én a reggel 06 órakor Barcelonába induló WIZZ járatra olcsón van még jegy, onnét a délutáni renfe vonattal Pammplona és másnap tovább a caminon,...... esetleg valaki. Ha érdekel: bakomzoltan@gmail.com
#252 - Zoli - 2015.04.28. - 15:36
Sziasztok! En az Augustus 20-ai hosszu hetvegen korul tervezem menni.valaki esetleg tervezem akkoriban. valamint van esetleg jo tippeltel,hogy Budapest kornyeken hetvegente merre lenne erdemes gyakorolni? Koszonom,Dori
#253 - # Dora - 2015.04.29. - 13:04
Dóri, nézd meg a Kőhegyet Szentendre és Pomáz között. üdv. Kata
#254 - emilkata - 2015.04.29. - 18:40
Szia Dóra!

én augusztus 23-án indulok Barcelonába (Pamplona ,Saint Jean Pide de Port).elérhetőségem rendijudit@citromail.hu üdv,Judit
#255 - Takácsné Rendi Judit - 2015.05.14. - 13:22
Az lenne a kérdésem, hogy július nem túl meleg megtenni a Zarándok utat? Sajnos csak az a hónap jut eszembe. Illetve egy nő számára mennyire veszélyes? Mivel egyre felkapottabb az útvonal azért kérdezem. Aki megtette, annak mi a véleménye a szálláson a higiénáról? :) Köszönöm a válaszokat!
#256 - Orsika - 2015.05.16. - 08:17
Burgosban vagyunk.9 napja indultunk pamplonából. Itt burgosban tud valaki egy strandot. Jó lenne megpihenni,és még a saját súlyomat se tartani,nemhogy a hátizsákot is. A víz pont jó lenne erre.
#257 - tündi - 2015.06.01. - 15:55
Sziasztok
Aki volt az északi úton, honnan érdemes kezdeni? mi a legjobb kiindulási pont-odajutást tekintve- Párizsból megyünk 2,5hét múlva
#258 - Lenke - 2015.06.01. - 20:59

Sziasztok!
Szeptember közepén tervezem az indulást (francia út) Szegedről kocsival. Ha valaki csatlakozni szeretne jelezzen...
#259 - Tibor - 2015.07.03. - 07:40
Nagyon szeretnék menni,de csak 2016 tavasszal
#260 - Bella - 2015.07.04. - 13:45
fura, hogy mennyien társat keresnek az útra, itt nem az egyedüllét a lényeg?

egy fontos kérdés, sátrazni nem lehet/érdemes? mindenhol a szállásokat olvasom...
#261 - BigaC - 2015.07.19. - 12:26
Meg lehet csinálni, van, aki úgy megy, de:
Az a baj a sátorral, hogy egy "kicsit" nehéz 30 napon keresztül, minden egyes nap, minden méteren cipelni, ráadásul ha kifogsz egy rosszabb idős időszakot, akkor feleslegesen cipeled (vagy nem lesz túl kellemes az alvás), a nedves ruháid nem fognak megszáradni.
Sátorhellyel is lehetnek gondok, én nem nagyon láttam az út mellett sátrazókat, vadkempingezni nem mindenhol lehet, és sok szállás nem fogad úgy, hogy levered a kertben a sátrat.
#262 - Roland - 2015.07.23. - 22:10
Nekem is befészkelte a fejembe ennek az útnak a teljesitése. Egy-két ismerősöm már teljesitette is. Egyedül semmi esetre sem indulnék el. Valaki, aki ismeri az utat valamennyire, társulna-e?
#263 - Kelő Sára - 2015.08.13. - 12:12
Sziasztok.
En epp Kretan vagyok es mostanaban hallottam az utrol. A mostani arak milyenek? Szeptember kozepe fele indulok szerintem.
Van egy hangszerem, olyasmi mint a hang drum. Szeretnem ebbol fedezni a koltsegek egy reszet a nagyobb varosokban. Sajnos a suly felet ki is teszi, de hat ez van.
Kerdesem meg az, hogy olvastam sator nem teljesen okes...de peldaul szabad eg alatt mennyire lehetetlen? Itt kretan a 2honap alatt hozzaszoktam, hogy fuggoagy, tengerpart, barlang, var tove...ahol eppen lehetett.

Valaszokat elore is koszonom:)
Ha valaki pedig csatlakozna vagy akarmi...akkor
Facebookon ádám Gráner (jelenlegi profilkepemen epp felfele nezek egy bambuszerdoben :D)
#264 - Gràner Àdàm - 2015.08.24. - 18:06
2016. májusában szeretnék indulni a francia utra. Utitársat keresek az oda utra, Párizs - SJPDP. A többit majd meglátjuk , hogy együtt vagy külön folytatjuk. Fiatalos 60 éves vagyok. Ha érdekel valakit a lamfalusine55@freemail cimre irjon.
#265 - Lámfalusi Ferencné - 2015.12.04. - 20:28
Sziasztok
Már 2 éve én is tervezgetem az utat és ez évre egyre jobban erősödik is célként.
én is szeretnék egy utitársat még utána kell néznem hogy tavasszal vagy ősszel jobb menni.
Minden tanácsot köszönettel veszek.
#266 - zsuzsa koszteczky - 2015.12.13. - 17:21
Sziasztok!
Nekem is nagyon mehetnékem van, második éve van a fejemben ez a dolog!

Viszont nekem a 20 euró per nap is picit sok. Sátorral lehet menni? így egy kis szálláspénzt csak meg lehet takarítani.

Köszönöm, ha valaki válaszol!
#267 - enikő - 2015.12.14. - 23:44
2016. augusztus vége vagy szeptember elején szeretnék elindulni a francia útra. Ha valaki ebben az időszakban tervezi az indulást és csatlakozna, kérem, szóljon. Találkozhatnánk, indulhatnánk közösen, emese14kukacgmail.hu.
Mindenkinek jó utat!
#268 - Emese - 2016.01.27. - 13:49
április második fele május elején szeretnék indulni Bp.ről gk-val max 150 km zarándok út 2 hét úti társat keresek
#269 - Sch Péter - 2016.01.28. - 09:37
Pamplona-tól indulnék szeptember elején, nincs nyelvtudásom,esetleg valaki menne ekkor?
#270 - bella - 2016.02.11. - 11:56
Március 20-körül szeretnék indulni Logronoból nyelvtudás nélkül. Ha valaki erre az időpontra tervezi az indulást, kérem értesítsen.
#271 - Kállai György - 2016.02.15. - 18:58
Bella figyelmébe!
én szeretnék indulni augusztus vége-szeptember elején. Ha gondolod, írjál az: emese14kukacgmail.hu címre, megbeszélhetjük a találkozást.
Emese
#272 - Emese - 2016.02.19. - 12:57
útitársat keresek Leon-Santiago-Finisterre útvonalon. Sajnos májustól hamarabb nem tudok indulni. 52 éves, fiatalos, vidám nőszemély vagyok és ha van valaki, aki hasonlóan tervezi az utat várom jelentkezését.
#273 - Lili - 2016.02.19. - 18:32
Bella,
én is indulnék szeptember elején.
Irjál az emese14@gmail.hu címre, jó volna ha beszélgethetnénk a részletekről.
Emese
#274 - Emese - 2016.03.03. - 12:55
Szép napot mindenkinek!Szeptember-re tervezem a francia Ut-at megtenni,35 éves férfi vagyok!Nem akarom tulbonyolitani a dolgot,repülö vagy barmi utána jöhet a gyaloglás!Ha valaki akkorra tervezne:climberside@gmail.com
#275 - citea - 2016.03.14. - 22:43
Szép napot! Augusztus 19. én indulnék a francia úton, San Jean Pied de Portból, esetleg Pamplonából. 46 éves vagyok. útitársat keresek. Szeptember 24-ig haza kell érnem. jmona37@gmail.com
#276 - Jámbor Mónika - 2016.03.22. - 10:27
Szép napot mindenkinek. Májusban megyek egy két személyes lakóval. útitársat keresek. Oda 4-5 nap Leon-Santiago 2 hét, vissza 6-7 nap. E.mail címem: bogeszlaci101@freemail.hu
#277 - Bognár László - 2016.04.04. - 16:04
Zarandok koszonet !
Koszonjuk azoknak akik megjartak a Szent Jakab zarandok utat es elore is koszonjuk akik most keszulnek ra , hogy zarandoklatukkal , zarandokszallasaikon - Onkentes gyogyszerkiserleti alanykent - hozzajarultak az amarikai es az europai unios gyogyszeripar fejlesztesehez ! Az Onok aldozatanak koszonhetoen rakos daganatos , cukorbeteg , magas vernyomas , depresszioban szenvedo embertarsaik gyogyulhatnak ! Zarandokszallasainkat Franciaorszag tobb varosaiban is megnyitottuk !
Koszonettel : L'hospitalite
#278 - Csaba Peter - 2016.05.14. - 12:34
Szeptemberben indul valaki a francia útra?
#279 - Emese - 2016.05.19. - 10:28
Három kérdésem van az aranyhal felé ... :)Szerettem volna regisztrálni de nem sikerült. Valami miatt a jelszónál mindig megálltunk. Tudtok segíteni? Második kérdésem, hogy az április hónap általában mennyire esős vagy szeszélyes? A harmadik pedig, hogy az óceánig vezető út szintén tartalmaz követhető utat és szállásokat vagy helyben kell megtervezni? Köszönöm előre is.
#280 - DEME Tibor - 2016.06.08. - 22:58
#279 - Emese - 2016.05.19. - 10:28
én szeptemberben tervezek menni. Alapvetően egyedül, de pl. odaútra szívesen keresek útitársat.
#281 - Tina - 2016.07.13. - 15:16
Mi szeptember 8-án indulunk.
#282 - Marcsi és Jocó - 2016.08.24. - 00:34
Olyan valakiket keresek akik kb. 2016.08.04. - 2016.08.31. között járta végig az El Caminot sárga színű fésüskagylós útvonalat, a Franciaország St. -Pied-de-Port-ból indult és Santiagoba érkezett. A fiam is ebben az időpontban járta végig az útvonalat és aug. 27.-e óta nincs hír felőle. Cacabelos-ban volt aug. 25-én, aug. 30-ig kicsengett a telefonja azóta nem elérhető.
#283 - andrea - 2016.09.01. - 10:15
én Szept.14.-én Szerdán reggel indulok barcelonába wizz air-rel. Esetleg nem indul ekkor valaki más is?
#284 - Hajnalka - 2016.09.11. - 13:49
Sziasztok!
Kérdések akik már voltak.
Milyen a biztonság kérdésköre?A zarándokokra rá vannak épülve a piti zsebesek ill. a szállásokon tűnnek el dolgok?A zuhanyzást,főzést,vásárlást ill. amíg a cuccotokat nem látjátok hogyan oldjátok meg?
viszonylag sok kp.van mindenkinél,hogyan vigyáztok rá.Lehet kártyával is fizetni a szállásokon?...és úgy általában?
A túra kiinduló pontján (Saint-Jean-Pied-de-Port) le lehet parkolni a gépkocsit?Esetleg van őrzött parkoló,mennyiért?
úgy általában milyen a közbiztonság?
#285 - Doom - 2016.09.23. - 06:37
Köszönöm a beszámolót, Jó utat Minden Zarándoknak!
#286 - marina - 2016.10.29. - 09:39
Sziasztok,

Egy hete értem haza Santiago-ból, a francia utat jártam meg 26 nap alatt, és azt tudom ajánlani, hogy aki szellemi és/vagy lelki okokból indul el, inkább egy off-season időszakot válasszon. Igaz, hogy rengeteg szállás zárva. Igaz, hogy rengeteg szálláson nincs fűtés, és az is igaz, hogy rengeteg településen az egyszerű kisbolt sincs nyitva. Ellenben pont emiatt tud az ember igazán egyedül lenni, gondolkodni, átélni élményeket és megpróbáltatásokat. Sokszor éreztem, hogy végem van, és mégsem lett. Sőt, visszavágyom. és, hogy egy apró élményt megosszak: az O Cebreiro-hágón csupán 1300 m magason úgy éreztem, hogy a világ tetején vagyok. Süvítő szélben legalább egy órát ültem a földön és csak csodáltam a világot és az életet.
és nem telt el nap, hogy valaki ne köszönjön rám, hogy "Buen Camino".
Laci.
#287 - Laci - 2016.12.22. - 22:02
Sziasztok! 2017 július elején szeretnék indulni a francia útra .40 napra tervezem,ha lenne utitársam nagyon örülnék.60 ėves tanárnő vagyok .Régi álmom hogy ezen az úton végig menjek.
#288 - Erzsébet - 2017.01.21. - 11:12
Sziasztok! Engem elsosorban az érdekelne, mennyire reális osszekotni az útvonalakat? Mennyire nehezek az egyes szakaszok, tehát sík terepen vezetnek - e, vagy pedig az emelkedok a jellemzoek? Ha az emelkedok, kb. milyenek az egyes (magassági) szintkulonbségek? Mellesleg én egy ápúrilis második fele, május elso fele idopontban gondolkodom. Esetleg valakit nem érdekelne szintén ez az idopont? Válaszaitokat elore is koszonom. Laci
#289 - Csákó László - 2017.01.26. - 21:50
Sziasztok !
Kb 300.000 Ft-ból kijön az út? én is idén indulnék. Az időpont még tervezés alatt, de jól jönne egy útitárs. üdv Tünde
barna.tunde77@gmail.com
#290 - Barna Tünde - 2017.01.28. - 21:52
Kedves Csákó László!
Keresgélj a Neten, minden kérdésedre választ kapsz:Részletes térképek,magasság- grafikonok,szállás listák a szolgáltatásaikkal,távolságok az egyes helységek között, és sok-sok jó tanács.én kb. fél évig olvastam a cikkelyeket, élménybeszámolókat,kapható könyveket.
Maga az út nem könnyű,folyamatos hegy-és lejtmenet(kivéve a Meseta),főleg erdei utak,igen köves,kavicsos földutak-kivéve a városokat-,néhány helyen betonút,vagy forgalmas főút széle.
John Brierley:Camino de Santiago utikönyve tökéletes.Minden benne van!!
Jó tervezgetést!!!

#291 - Judit 57 - 2017.02.12. - 22:40
Sziasztok! Èn idèn màrcius közepètől indulnèk az El Caminòra. A kèrdèsem az hogy a szàllàsok hogy vannak nyitva? Indult valaki màrcius közepèn? Köszönöm a vàlaszokat tipeket :)
#292 - Hadnagy Lajos - 2017.02.19. - 00:03
Szia, én március 7. én indulok Pamplonábol.
#293 - Monika Havasi - 2017.02.26. - 20:28
Sziasztok!
A párom és jó magam indulnánk az El Caminóra,2017 Junius 3 án Budapestről. ötleteket,javaslatokat szívesen fogadunk. Előre is köszönjük! :) https://www.facebook.com/sandor.lajos.1
#294 - Sandor Lajos - 2017.03.19. - 18:24
Sziasztok!

én 38 éves nőként egyedül vágnék neki idén vmikor.
Kérdésem: van okom félni bármitől is egyedül, nőként,
aki mostanában volt kb. mennyi költséggel számolhatok összesen, illetve láttam, hogy busszal is ki lehet menni, erről tud vki bármit is, megbízható?http://www.europabusz.hu/el-camino.html

Köszönöm :-)
#295 - Kriszti - 2017.03.22. - 11:26
Sziasztok!
én is indulnék az idén.((április...Az idöpont még tervezés alatt..jolenne egy utitárs.üdv Agi
toptrade0888@gmail.com
#296 - ági - 2017.03.22. - 20:13
Sziasztok,
36 éves férfiként, egyedül, idén augusztus végén-szeptember elején indulnék. Az időpont rugalmas, és szívesen csatlakozom kis létszámú csoporthoz.
Kizárólag itt találtam szerveződést: http://www.turatars.com/events/view/eid_11563/title_El-Camino/
Egyéb tippek? Valaki?
Köszi, üdv:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008703521480
#297 - Krisz - 2017.04.03. - 21:06
Sziasztok, már megvettem a repjegyet aug. 28-ra és okt. 1-re. Pamplonából indulok, jön valaki ebben az időben?
#298 - Adrienne - 2017.04.19. - 20:26
Szia Kriszti!
37 évesen egyedül indultam el éve májusban a francia úton. A legjobb döntésem volt. Semmi félni való, az úton sokan mennek, s napközben csak te vagy a gondolataiddal.
#299 - Timi - 2017.05.03. - 17:43
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni abban, hogy miként juthatnék el a legrövidebb idő alatt Barcelonából SJPP-ba. Ha valaki megosztaná tapasztalatait vagy segítene ebben, akkor nagyon megköszönöm.
Emese
#300 - Emese - 2017.05.04. - 11:35
Szia Emese,

Barcelonából vonattal Pamplonába jutsz (https://www.goeuro.com/travel-search2/results/547574927/train), onnan pedig busszal lehet felmenni St. Jean-ba.
#301 - Laci - 2017.05.10. - 07:39
Szia Laci,
köszönöm szépen a segítséget.
#302 - Emese - 2017.05.11. - 13:07
Október 27.-én indulok egyedül, a francia útra, Párizs-Bayonne-Saint Jean Piert de Port útvonalon érkezem a kiindulási pontra.
#303 - Bíró Tibor (47) - 2017.06.16. - 21:04
Sziasztok! én is készülök az el Caminóra. Barcelónáig repülővel, onnan vonattal vagy busszal utaznék Pamplónába. Ez lenne a kiindulási pontom. én is nagyon örülnék egy utitársnak. Idősödő korban vagyok, és tanulom az angolt és a legfontosabb spanyol szavakat is.
Ha valakihez tudnék csatlakozni, az nagyon jó lenne. evafogel@gmail.com üdvözlettel éva
#304 - éva - 2017.06.27. - 10:36
Sziasztok,
most szállás keresésben szeretnék segítséget kérni. Este érkezem Barcelonába, gondoltam ott alszom és reggel indulok tovább. Hol keresgéljem a szállási lehetőséget, nem szeretnék drága szállodába menni.
Köszönöm szépen ha tudtok tanácsot adni.
Emese
#305 - Emese - 2017.06.30. - 13:08
Sziasztok,
Valakinek van tapasztalata a Via de la Plata-ról. Mit érdemes tudni róla azontúl, hogy nagyon kevesen járják? én voltam már a francia úton, attól mennyiben különbözik?
üdv, Laci.
#307 - Laci - 2017.09.14. - 13:44
Hello,November 3-i indulast tervezek St. Jean Pied de Port-bol Burgos-ig...sajnos az ut masodik felet csak a tavasszal lesz idom vegig csinalni. Ha valaki kb ez idoben indul a francia oldalrol szivesen vennem a tarsasagot...koszonom
(meolle@gmail.com)
#308 - Andrea - 2017.10.14. - 06:15
Szervezett utazáson szeretnék részt venni
#309 - Schőnauer Péter - 2017.10.22. - 08:14
2018. májusában szeretnék indulni.
Jó lenne egy sportos -kitartó útitárs :-)
A francia útvonalat szeretném. Saint Jean Peid-de Portotól az óceánig Santiago de Compostelatóig :-)
Amennyiben Te is jókedvű, de kitartó zarándok vagy...kérlek írj Nekem!
Együtt jobb lehet!
#310 - Andy - 2017.10.25. - 11:07
én 2018. május végi indulást terveztem.
Az útvonal Saint Jean Peid-de Portotól az óceánig. Szívesen csatlakoznék szervezett csoporthoz vagy útitársakhoz.
T. Erzsi
#311 - Takács Erzsi - 2018.01.03. - 20:51
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy meddig tart az út Saint Jean Peid től kezdve az óceánig, mennyi pót napot érdemes hagyni a barangolásra?
#312 - Lajos - 2018.01.03. - 23:49
Sziasztok! Szeretném minnél kevesebb pénzből megoldani az utat. Van-e arra lehetőség,hogy szállás helyett sátorban/hálózsákban éjszakázzunk? Mi a minimálisan szükséges összeg a napi étkezésre?
#313 - Molnár János - 2018.01.07. - 13:12
Szia! Ahogy Roland írja a #262-ben, én is úgy láttam. Nem jó ötlet. Még ha méregdrága ultrakönnyű sátrat is viszel, a plusz súly komoly problémát fog jelenteni. Nem is tudod hova felállítani, mivel sok a magánterület, ahova nem lehet leverni a sátrat, továbbá a lakott területek 1 km-es körzetében sem. Kemping kevés van, és nem olcsóbb mint a szállás.
Lajos: Santiago de Compostelától az óceán még 3-4 nap.
#314 - Csilla - 2018.01.07. - 16:15
Köszönöm Csilla! Az sem oldható meg szerinted, hogy hálózsákban egy-egy szállás udvarán, előterében kérni engedélyt aludni? Nem próbált ilyet valaki?
#315 - Molnár János - 2018.01.08. - 12:56
Megoldható, de közel sem mindenhol. és ha már egy szállás udvarán éjszakázol, gondolom ugyanúgy kéne fizetni (sose kérdeztem), ha pedig csak keveset, mert donativo, akkor meg nem kell a sátor. Ha amiatt mennél, mert inkább egyedül aludnál, az más kérdés. Illetve azt érdemes átgondolni, hogy kézipoggyásszal, vagy feladott csomaggal repülsz-e. Ha a sátor miatt feladott csomag kell, akkor amennyit arra ráfizetsz, abból már az egész úton megszállhatnál.
#316 - Csilla - 2018.01.09. - 01:05
A sátort közben én is felülbíráltam, elég lesz a hálózsák is. Nem kellene nekem szállás udvar feltétlenül, csak egy olyan hely, ahová a hálózsákot lerakhatom. Akár a természetben is. Mint a régi zarándokok. Reménykedtem, hátha valaki próbálta így...
#317 - Molnár János - 2018.01.10. - 12:11
Nem láttam hálózsákban az út mentén alvókat. Szétázol, megfagyagysz, és nem tudsz mosakodni, mosni így. Fogadd el a Camino "játékszabályait", ne ezen próbálj spórolni. Van kiépített infrastruktúra, orvosi ellátás, zarándokszállások, és csak 5 EUR-ról beszélünk.
#318 - Roli - 2018.01.10. - 12:35
Sziasztok,
Megtudna nekem valaki mondani, hogy az utolso 100km-re honnan erdemes indulni?
Koszonom!
Ildi
#319 - Ildi - 2018.02.08. - 13:34
Ha a francia úton mennél, akkor Sarriából, ez is a "hivatalos" kezdőpont a 100 km-es úthoz, vagy ha a portugál úton mennél, akkor Tuiból, akkor nem kell "harcolnod" az ágyért, az nyugodtabb út.
#320 - Laci - 2018.02.09. - 00:46

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás