Girona utazás, nevezetességek

Girona kalauz, látnivalók, időtöltés

Girona

A Ter és Onyar folyók mentén található 87 ezer lakosú Girona 85 km-re, északra található Barcelonától, a Costa Bravától pedig mintegy 30 km-re, így igen könnyen, és gyorsan megközelíthető. Több, mint ezer év történelme érhető tetten e kis ősi, gyönyörű, harmonikus, és barátságos városban. A fallal körülvett, volt római város korábban fontos stratégia pontnak számított a Pireneusokat Barcelonával összekötő úton. Így a kis város történelme tele van harcokkal, de gazdag történelmi múltjának mára számos látnivalót köszönhet. Középkori utcái, lépcsősorai, ősi, és modern terei megigézőek. Itt található a világ legjobb étterme is.

Girona szállás

Girona szállások: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Girona szállások | Costa Brava szállások | Szállások Spanyolország egyéb részein is

Girona székesegyháza

Girona fő attrakciójának varázslatos katedrálisa számít, amelyet egy 17. századi barokk lépcső 90 lépcsőfokának megmászása után lehet elérni. Egy forró napon a lépcsőzés után a katedrális hűvöse igazi felüdülést jelent. Az eredeti román katedrálist 1312-ben újjáépítették, de az 1038-ban felszentelt székesegyházból is még megmaradt néhány elem, köztük egy nagyon ritka, nagyméretű 11. századi falvédő. A székesegyházban észrevehetők a román, és gótikus stílus jegyei is, de leginkább a katalán barokk hatása dominál. A katedrális a világ legszélesebb gótikus templomhajójával rendelkezik (22,98 méter), amely egyben a világ 2. legszélesebb templomhajója, bármilyen stílust is nézünk.

Girona, Székesegyház

Girona székesegyház kép: AlanFleming

Városfalak

Girona első városfalait a rómaiak építették, melyeket Girona városa a középkorban tovább bővített. A város a 19. századig megtartotta a falait, amelyek Gironát számos támadástól védték meg. A székesegyház mögött kezdődik a Passeig Arqueologic, azaz a régészeti séta, ahol az óváros körül húzódó falakon lehet sétálni, így Girona ősi részét felülről lehet megnézni.

Girona, városfal

Girona városfal kép: gbernard

Onyar folyó, hídak, és házak

Az Onyar folyó mentén lévő élénkszínű, városfallal egybeépített házak, és a folyót átszelő hídak Girona egyik legtipikusabb, és legemlékezetesebb látványosságai közé tartoznak, amelyek sokakat Firenzére emlékeztetik. A folyó menti házak a középkor végén épültek. Az Onyar egyik hídját, az Eiffel gyalogoshidat ugyanaz a cég építette, amely az Eiffel-tornyot.

Girona, házak a folyó mentén

Girona házak fotó: ToniVC

Girona óvárosa

A vasútállomástól a Pont de Pedra (az Onyar egyik hídja) vezető út mentén megtalálható Girona óvárosának a bejárata, amely egy igen érdekes, és varázslatos séta kezdetét jelzi. A macskaköves utcák, és a régi házak között fantasztikus túrát lehet tenni, és néha megpihenni egy kávézóban, vagy inni egy pohár bort, ha már Spanyolországban járunk.

Girona óvárosa

Girona óvárosa fotó: ToniVC

Arab fürdő

Az arab fürdő 1194-ben épült (ma már nem működik), a készítők mór, és római stíluselemeket próbáltak belevinni, hogy a korábbi muszlim fürdőket imitálják. A fürdőben számos terem található (pl. hideg szoba, meleg szoba, öltöző) mindegyiknek külön funkciója volt, ezekről a bejáratnál kapott ismertetőben lehet többet megtudni.

Arab fürdő, Girona

Arab fürdő kép: Sebastia Giralt

Sant Pere de Galligants kolostor

A monumentális, háromhajós templom a 11-12. században épült. Legérdekesebb része a kolostora, és a héber sírkőkiállítás. A 12. századi román építészet egyik legjobb katalóniai példája ez.

Sant Pere de Galligants kolostor

Sant Pere de Galligants kolostor kép: Carquinyol

Zsidónegyed / El Call

Európa egyik legnagyobb, és legépebb állapotban fennmaradt zsidónegyede számos felfedeznivalót kínál. Bár a szűk, és kanyargós utcákon, a kőépületek között könnyű elveszni, jó útjelző táblák, és ingyenes térkép segít. A középkori zsidónegyedet, ahol a zsidók 1492-es kiűzetésükig éltek, a 18. század közepén, szinte véletlenül fedezték fel egy Spanyolországot Franciaországgal összekötő út megépítése közben.

Zsidónegyed, Girona

Girona zsidónegyed kép: nerdygirl

El Celler de Can Roca

Gironában van a világ legjobb étterme, az El Celler de Can Roca, a C/Can Sunyer, 46 alatt. Hogy miért is ez a világ legjobb étterme: az 1986-ban nyílt étterem Spanyolország 8 db három, azaz a legmagasabb számú Michelin-csillaggal kitüntetett étterme között található. Ezen felül a neves Restaurant magazin 2013-ban és 2015-ben is a világ legjobb éttermének választotta, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben pedig második helyezést ért el az El Celler de Can Roca. Világelsőségét ezen kívül is több más toplista megerősíti. A nemzetközi utazási értékelési portálon pontszáma 5/5, a hozzászólók szerint valóban nem túlzás, hogy ez a világ legjobb étterme. Az étterem konyhája tradicionális katalán. Természetesen asztalt akár hónapokkal, sőt, 1 évvel előre kell asztalt foglalni, és az árak nagyon magasak, személyeként akár 250-300 EUR-t is kell fizetni. Akik azonban szeretik a hasukat, szeretnének egy életre szóló kulináris élményt szerezni maguknak, és pénztárcájuk megengedi, mindenképp jöjjenek el ide.

El Celler de Can Roca

El Celler de Can Roca. Kép: dpotera/Flickr/Creative Commons

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Sziasztok. Idén április végén jártam ott, de csak azért, mert Barcelonába készültünk és a Ryanair fapados járatával repültünk Pozsonyból Gironáig. Megszálltunk ott egy éjszakát és másnap reggel a Catalunya-expresszel vonatoztunk be Barcelonába. A lényeg: Girona egy gyönyörű ékszerdoboz. Barcelonához képest ami feltűnő, hogy nagyon tiszta város, mivel kisebb. Az épí­tkezési stí­lus fantasztikus. Lehetne nagyobb hí­re az ott leszálló repcsik miatt, hiszen Magyarországról arra a környékre ez a legolcsóbb eljutási lehetőség szerintem. Mást nem is í­rok a városról. Mindenkinek ajánlom, aki Barcelonába készül, hogy keresse fel Gironát, megéri. Barcelonából busszal 2-3 Euro, vonattal 5-6 Euro eljutni. A vonat gyorsabb. 20-30 Euroért már van szállás.
#1 - Burnya - 2008.07.03. - 23:43
Szia, hogy tudunk Lloret de Marbol a legkonnyebben eljutni Gironaba? Busz vagy vonat?
Koszonom :)
#2 - Kata - 2008.08.11. - 17:10
Két hete jártunk ott. Busszal kb. 50 perc alatt tudtok eljutni, 4,65 Euro a jegy, kb. 1, 1,5 óránként jár. Vonat Lloretből nem jár.
#3 - Miki - 2008.09.02. - 21:39
Sziasztok!
Kérdezném, hogy Gironában milyen szállást tudtokkonkrétan ajánlani,
Honnan kell felsszállni a buszra ha Barcelonába szeretnék utazni?
Ugyanott van a buszpályaudvar, mint a vasutállomás? Mi a nevük, a város melyik részén vannak ezek a helyek?
Köszi annak aki válaszol a kérdéseimre
#4 - hugi - 2008.09.17. - 20:20
Sziasztok!

Mi épp most foglaltunk egy franciaágyas szobát a margaret panzióban, 47 euroért. a reggeli nincs benne, de í­gy is nagyon olcsó. közel a vasútállomás és a bucs (ezek egymás mellett vannak). Mi is tervezünk egy kis időt Gironában tölteni, aztán megyünk Figueresbe és utána Barcelonába.

Pensión Margarit

c/ Ultonia, 1

Girona

Telf.:(+34) 972 201 066

email: info(kukac)hotelmargarit.com
#5 - Gabor - 2008.09.20. - 16:33
Mi okt.16án éjfél körül érkezünk a Gironai reptérre. Az lenne a kérdésem, h miként lehet bejutni a Gironaba taxin kí­vül?
Minket is olcsó szállás érdekelne, ketten megyünk a barátnőmmel.
üdvözlettel:
Benyuska Vanda
#6 - Benyuska Vanda - 2009.09.02. - 22:00
reptérről busz a gironai busz-vonat állomásra 2,4 euró, onnan gyalog 15-20perc kb a belváros. (közel van)
üdv! nagyon szép hely!
#7 - ervin - 2010.08.08. - 21:06
Oláh.
én már jártam Gironába egy teljes napot töltöttem ott most azonban a kis unokámat viszem el oda, hogy egy életre szóló élményt szerezzen.Catalónia tele van csodálatossabb helyekkel ez a város a csodák közzé tartozik. Aki még nem látta annak hiányzik valami az életéből és ez Girona.
#8 - Somogyi Tibor - 2012.02.06. - 12:49
Sziasztok!Jan. 25-én 21 körül száll le a gépünk a girónai reptérre. Egy olyan kérdésem lenne, hogyan jutunk el legegyszerűbben és legolcsóbban Barcelonába, azon belül a Catalunya térre(mivel ahhoz elég közel lesz a szállásunk)??
#9 - Balázs - 2012.12.27. - 18:27
Szia!

A válasz itt, a Girona repülőtér részben:
https://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/barcelona-tippek.html
A barcelonai repülőtérről pedig a Pl. Catalunyához a legegyszerűbb a repülőtéri busz.
#10 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2013.01.02. - 14:38
Szia Tibcsi!
érdeklődnék, Barcelonából hogy lehet eljutni vonattal Gironába, illetve mennyibe kerül a vonatjegy? 1 napos programnak szeretnénk belőni. Köszi! :)
#11 - Dalmi - 2016.04.27. - 14:32
Szia!

Vonattal, a Sants állomásról. A jegyárak változóak időponttól, ill. vonattípustól függően, online vásárolva a legolcsóbbak: http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html
#12 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.04.28. - 05:50
Szia!
Szuper az oldal, már nagyon sok hasznos infót gyűjtöttem, mi júliusban fogunk 10 napot eltölteni Spanyolországban, a szállásunk Calellában lesz. Az egyik napra az alábbi programot terveztük:
Girona, onnan Besalú busszal, onnan Castellfollit de la Roca szintén busszal. A Garotxa-hegy vulkanikus övezetében egy kis túrát is terveztünk, konkrétan a Santa Margarida vulkán kráterében található kápolnához szeretnénk felmenni. A kérdésem az lenne, hogy egyrészt ez így 1 napba belefér-e, hogy mindenhol nézelődünk is egy kicsit, illetve a másik kérdésem, hogy a vulkán lábához hogyan lehet eljutni? túra? vagy az messze van Castellfollit de la Rocától? Ha messze van, akkor busszal meddig lehet menni?
A segítséget előre is köszönöm!
#13 - Enikő - 2016.05.08. - 11:40
Szia!Oktòber vègèn szeretnènk ellátogatni ide.Milyen időjárásra lehet számìtani? ??
Köszönöm
#14 - Kata - 2016.06.04. - 10:36
Szia!

Az októberi átlagos legmagasabb hőmérséklet a budapestinél 5,7 fokkal magasabb, a novemberi pedig már 8,5 fokkal magasabb. Itt visszanézheted, hogy a korábbi években milyen idő volt egy adott október végi napon: https://goo.gl/6BpcPi
#15 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2016.06.06. - 23:53

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás