Salamanca nevezetességek, útikalauz

Salamanca

A szépséges, Nyugat-Spanyolországban található Salamanca 200 km-re Madridtól, és 80 km-re a portugál határtól fekszik. Óvárosa 1988 óta a Világörökség része. Európa egyik legszebb reneszánsz városának tartják. Nevezetességei gyalog megtekinthetők, egymáshoz közel találhatók. Salamancát különösen széppé teszi az is, ahogy a homokkő házakon megcsillanó napsütés a színeket arannyá változtatja - emiatt La Doradának, azaz arany városnak is hívják.

Salamanca, majd 200 ezres népességével nem számít annyira nagy városnak, mint pl. Madrid, és (hacsak nem a legnagyobb turistaáradat közepette látogatunk ide), az utcákat járva érezhetjük, hogy megőrizte intim, barátságos, kisvárosias légkörét.

A minden évben Szeptember 8.-21. megrendezett Feria de Salamanca ünnepségsorozat alkalmával számos érdekes program: koncertek, kiállítások, felvonulások, előadások, tűzijátékok, római vásár, remek ételek és italok, leírhatatlan pezsgés várja az ide látogatókat, akik megtapasztalhatják, mennyire is tudnak a spanyolok bulizni.

Salamanca Spanyolország legfontosabb egyetemi városa - az 1138-ban alapított, 1218-ban elismert salamancai egyetem Spanyolország első, és Európa 6. legrégebben alapított egyetemének számít. Ez az első felsőoktatási intézmény Európában, amely hivatalosan "egyetem" minősítést kapott.

A számos szép palota, egyházi és egyetemi épület közül az alábbiakban a leghíresebbeket emeljük ki, de Salamanca óvárosában sétálva még számos további ősi kincs, gyönyörű épületek sora fedezhető fel.

Salamanca, Spanyolország

Salamanca, fotó: afloresm

Salamanca szállás

Szállások Salamancában: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Salamancában | Szállások Spanyolország egyéb részein is

Plaza Mayor

A Plaza Mayor Salamanca szíve, itt mindig jó a hangulat, és zajlik az élet. Spanyolország egyik legszebb terének tartják. Éttermek, üzletek, kávézók, fagyi árusok, valamint a városháza is helyet kapott a téren. A Plaza Mayor barokk stílusban, 1729-1755 között épült.

Plaza Mayor, Salamanca

Plaza Mayor, fotó: Paco CT

Katedrálisok

Salamanca nem is egy, hanem rögtön két katedrálissal is büszkélkedhet, amelyek egymás mellett állnak. A régi katedrálist a 12-14. század között román és gótikus, míg az új, nagyobbat, a 16-18. században, késő gótikus és barokk stílusban építették.

Salamanca, katedrális

Salamanca katedrális

Salamanca katedrális képek: mhoinowski, Mark & Gideon

Casa de las Conchas

A Casa de las Conchas-nak, vagy magyarul a kagylók házának a homlokzatát 350 homokkő-kagyló díszíti. 1493 és 1517 között épült, jelenleg közkönyvtár működik benne, korábban Rodrigo Maldonado palotája volt.

Casa de las Conchas

Salamanca, Casa de las Conchas

Casa de las Conchas kép: d6v1d, Steven2358

Convento de San Esteban

Az 1525-1618 között épített kolostor épületegyüttese egy 16. századi monumentális templomból és a kolostorhoz tartozó egyéb épületekből áll.

Convento de San Esteban

Convento de San Esteban kép: mhoinowski

Római híd

A Mérida és Astorga között létesített Ezüst-út fontos átkelő helye volt a Salamancában található Római híd. A híd Kr. u. 89-ben épült. Gyönyörű innen a városra való rálátás.

Salamanca, Római Híd

Salamanca, Római Híd, kép: booIker

Museo de Art Nouveau y Art Déco, Casa Lis

Az 1995-ben nyílt múzeum a környék egyik legkedveltebb múzeumának számít. A 19. század végéről és a 20. század elejéről 19 különböző gyűjtemény került kiállításra. Mintegy 2500 műtárgy tekinthető meg: érdekes modernista festmények, szobrok, porcelánok, üvegek, bútorok, még gyerekjátékok is. A belépőjegy mindössze 4 Euró, diákoknak és nyugdíjasoknak 2 Euró, 14 év alatt ingyenes, csütörtök reggelenként mindenki számára ingyenes (2016-os árak). A múzeum hétfőnként zárva tart!

Casa Lis, Salamanca

Casa Lis, Salamanca, kép: peru, lili eta marije

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Salamanca csodálatos város. Annyi a látnivaló, hogy egy nap kevés rá. Virágvasárnap körmenetkor jártam ott, fantasztikus színekben felvonuló gyermekek, felnőttek vonultak a Katedrálishoz. Még magyar vonatkozású fotókiállítást is láthattunk. Horna Katalin a spanyol polgárháború alatt készült képeit.
#1 - Judith Cseh - 2012.04.09. - 15:17
Teljesen elbűvölt bennünket a város. 3 napot szántunk rá, gyalog bejárható, mindenkinek ajánlom, nézze meg.A Casa Lis-ben Zsolnay eozinok is vannak.A Hotel Condalt javaslom, Plaza Mayortól 200 m.
#2 - Kishegyi Edit - 2016.10.14. - 22:19

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás