Santander nyaralás, nevezetességek

Santander útikalauz, látnivalók, strandok

Santander

Santander Spanyolország északi részén található, Gijóntól 180 km-re keletre, Bilbaótól 102 km-re nyugatra. Cantabria régió központja, és 185 ezer lakosával legnépesebb városa. Nem kifejezetten a legszebb spanyol város, valamint hűvösek, szeszélyesek a nyarak Spanyolországhoz, de még Magyarországhoz képest is (viszont sok gazdag spanyolnak, például Madridból, pont ezért a kedvenc nyaralóhelye, mert itt "hűsölhetnek" nyáron a tenger mellett). Az 1941-es nagy tűzvész ugyan csak egy halálos áldozatot követelt, de a régi, történelmi épületek nagy részét elpusztította, teljesen lerombolta a középkori városközpontot, így azóta Santander elég modern városnak számít. És abban is modern, hogy egy okosváros: 20 ezer szenzor működik, melyek a lég- és zajszennyezést, a forgalmi és a parkolási helyzetet értékelik ki, segítik a város működtetését, és a közbiztonságot. Mindezek mellett ugyanakkor Santander elegáns, pezsgő, hangulatos, autentikus hely, csodálatos természeti környezetben. Számos nagy, gyönyörű, homokos, tiszta stranddal, híresen kiváló gasztronómiával, magas színvonalú kulturális kínálattal büszkélkedhet. És kevesebb turistával. Itt Spanyolország egy másik arca ismerhető meg.

Szállások | Magdalena félsziget | Faro Cabo Mayor | Museo Maritimo del Cantabrico | Katedrális | Funicular del Rio de la Pila | Jardines de Piquio | Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria | Centro Botín | Isla Virgen del Mar | Santander strandjai | Ajánlott szállások | Közlekedés, reptéri bejutás | Hozzászólások

Santander szállás

Szállások Santanderben: az alábbiakban egy felületen, magyar nyelven lehet szállást keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelektől, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan látjuk a legkedvezőbbeket. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható, valamint olyan szállások is láthatók, melyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

Szállások Santanderben | Szállások Spanyolország egyéb részein is

Magdalena félsziget és királyi palota

A santanderi öböl bejáratnál, a városközpont és az El Sardinero strand között található félsziget a környék egyik legszebb helye. Egy parkként kell elképzelni, ahol két strand (Playa de la Magdalena és Playa de los Bikinis), egy világítótorony, egy játszótér, egy kis állatkert, és egy teniszpálya van. Lehet lovagolni, piknikezni is, valamint Santander egyik fő látnivalója, az angol stílusú királyi palota is a félszigeten helyezkedik el. Szép kilátást, akár több órás remek sétát, fantasztikus természeti környezetet kínál. Santander központjából elérhető kb. háromnegyed órás gyaloglással, a part mentén keleti irányba, vagy kisvonattal. Kisvonattal a félszigeten is körbe lehet menni.

Magdalena palota

Magdalena félsziget

Magdalena félsziget

Magdelna királyi palota és félsziget. Képek: Jaime González, Erich Kuhfeld, squaredpxx/Flickr/Creative Commons

Faro Cabo Mayor

A Magdalena félszigetről tovább sétálva 4 km-t (vagy idejuthatunk a városközpontból a 13-as busszal) egy 1839-ben épült, sziklán magasodó fantasztikus világítótoronyhoz jutunk, ahonnan csodás a panoráma az óceánra. A környezetében egy szép parkot találunk. Érdemes naplementekor idejönni. A világítótoronyban múzeum és művészeti galéria működik, érdemes bemenni, és felmenni, mert a látvány onnan a legjobb.

Santander, világítótorony

Cabo Mayor, Santander

Faro Cabo Mayor. Képek: Oscar Anton, Arrano/Flickr/Creative Commons

Museo Maritimo del Cantabrico

A parti részen, a los Peligros strand közelében elhelyezkedő kicsi, de nem is drága akvárium és tengerészeti múzeum. Érdemes délelőtt érkezni, mivel a cápaetetés minden nap délben van.

Belépőjegy (2018): 8 EUR. 5-12 éveseknek és 65 éven felülieknek 5 EUR. 5 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfőnként zárva! Nyitva május 1.-szeptember 30.: kedd-vasárnap 10:00-19:30. Október 1.-április 30.: kedd-vasárnap 10:00-18:00.

Museo Maritimo del Cantabrico

Museo Maritimo del Cantabrico, Santander

Museo Maritimo del Cantabrico. Képek: turismodecantabria, mangeleswla1/Flickr/Creative Commons

Katedrális

Santander Katedrálisának az építését a 8. században kezdték, jelenlegi formájában pedig a 12-14. században alakították ki. De súlyos károkat szenvedett egy 1893-as robbanáskor, majd az 1941-es tűzvészkor is. 1942-1953 között renoválták. Kívülről különleges formájú, belülről nem kifejezetten különleges templom, katedrálishoz képest elég kicsi. A régi, mára modern Santander az 1941-es tűz utáni egyik utolsó hírmondója.

Belépő: 1 EUR.

Malaga katedrális

Santanderi katedrális kép: Turkinator/Flickr/Creative Commons

Funicular del Río de la Pila

Ez nem egy turistaattrakció, hanem a helyiek által mindennaposan használt tömegközlekedési eszköz. Érdemes mindenesetre felülni rá, fentről elég jó a látvány. A 3 perces, 4 megállós siklózás ingyenes! A sikló 6:00-0:00 között közlekedik. A Calle Rio de la Pilától (pontosan innen) a Mirador Rio de la Pila kilátóig közlekedik.

Funicular del Rio de la Pila

Santander kilátás

Funicular de Rio de la Pila és kilátás. Képek: andymash, juanjominor/Flickr/Creative Commons

Jardines de Piquio

A Sardinero strand mellett (a szárazföld felé), valamint egyben a két Sardinero strand között fekvő, 1925-ben megnyitott, 12 ezer m2 területű parkba is érdemes elsétálni, gyönyörű környezetben nézhetjük az óceánt. A szép, jól karbantartott kertben látható gazdag vegetáció mellett a másik attrakciót az itt kialakított szép kilátópont jelenti, ahonnan a két Sardinero strandot, az Isla de Mourót, és a La Magdalena félszigetet is láthatjuk.

Jardines de Piquio

Jardines de Piquio

Jardines de Piquio, és kilátás onnan a Sardinero strandra. Képek: Europe a la Carte blog

Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria

A cantabriai őskori és régészeti múzeumban több mint 1000 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg a paleloittól a vaskorig, illetve néhány tárgy a középkorból is van. Végigmehetünk itt Cantabria nagyon gazdag őskori múltján (amik megismeréséhez a Santander körüli barlangok is elsőrangúak, pl. az Altamira barlang, annak 35 ezer éves barlangrajzaival). Kifejezetten jó, interaktív, a történelem iránt érdeklődőknek rendkívül érdekes, kis, modern múzeum.

Belépő (2018): 5 EUR. 4-12 éveseknek 2 EUR. 4 év alatt ingyenes.

Nyitvatartás: Hétfőnként zárva! Nyitva kedd-vasárnap október 1.-április 30. 10:00-14:00 és 17:00-19:30. Május 1.-szeptember 30:: 10:00-14:00 és 17:00-20:00.

MUPAC, Santander

MUPAC, Santander

MUPAC, Santander. Képek: Viator Imperi/Flickr/Creative Commons

Centro Botín

Santander legújabb látnivalóját 2017. június 23.-án avatták fel (hároméves csúszással az eredetileg tervezett átadási időponthoz képest). A lenyűgöző épület Renzo Piano, a Pritzker díjjal, az "építészeti Nobel-díjjal" kitüntetett híres olasz építész alkotása, aki, többek között, a párizsi Pompidou központot, a londoni Shardot, a new yorki Whitney Museum of American Artot, valamint a mesterséges szigetre épített kanszai nemzetközi repülőteret tervezte, és részt vett, például, a Potsdamer Platz rekonstrukciójában is. Az építész úgy tervezte meg a Centro Botínt, hogy úgy tűnjön, mintha az öbölben, a tengeren úszna. Az épület belsejéből is kiváló a kilátás a tengerre, pláne a tetőteraszról. A Centro Botínban egy magánmúzeum működik, melyben időszaki kiállításokat tartanak, és egy étterem is van benne.

Belépőjegy (2018): 8 EUR. 65 éven felül, valamint 16-25 éves diákoknak 4 EUR. 16 év alatt ingyenes. A belépőjegy érvényes az épületbe való belépésre, az állandó, és az összes időszaki kiállításra.

Nyitvatartás: Hétfőnként zárva (és január 1.-én és december 25.-én)! Nyitva október-május: kedd-vasárnap 10:00-20:00. Június-szeptember: 10:00-21:00

Centro Botín, Santander

Centro Botín

Centro Botín. Képek: Victor G. G., Sasha Popovic/Flickr/Creative Commons

Isla Virgen del Mar

Ezen a Santander külső részén lévő romantikus félszigeten egy 15. századi remetelakot, és egy lélegzetelállító strandot találunk. Lenyűgöző, gyönyörű hely, érdemes eljönni.

Isla Virgen del Mar, Santander

Virgen del Mar

Isla Virgen del Mar. Képek: Jozelui, akrono/Flickr/Creative Commons

Santander strandjai

Az El Sardinero két hosszú, finomhomokos strand, melyeket egy sziklás rész választ el, valamint köztük van a fentebb bemutatott Jardines de Piquio. Az első strand 350 méter, a második 1000 méter hosszú, és mindkettő kb. 80 méter széles. A kék zászlós strandok Santander egyik legnépszerűbb és legjobb strandjai, egyben nagyon tiszták is. Mellettük parti promenád húzódik, ahol kávézók, éttermek vannak. Lassan mélyülő strand, ugyanakkor itt nagyobbak a hullámok, mint a védettebb strandokon.

El Sardinero strand

El Sardinero strand. Kép: Yellow Cat/Flickr/Creative Commons

A Playa del Camello a Sardinero melletti, tőle keletre lévő strand, előtte hatalmas parkolóval. Szép a látvány a Magdalena-félszigetre. Szintén homokos, rendszeresen tisztított. Tőle tovább keletre már a Magdalena-félsziget, és annak strandjai kezdődnek.

Playa del Camello, Santander

Playa del Camello. Kép: Lumiago/Flickr/Creative Commons

A Magdalena-félszigeten lévő Playa de los Bikinis szintén homokos, kicsi, 240 méter hosszú, 30 méter széles partszakasz, ahol nyugodt a víz. Egy másik jó strand a félszigeten a 900 méter hosszú, 70 m széles Playa de la Magdalena.

Playa de la Magdalena

Playa de la Magdalena. Kép: malglam/Flickr/Creative Commons

És megérkeztünk a városközponthoz legközelebbi strandhoz, a Playa de los Peligroshoz. Szintén szép, finomhomokos part. 200 méter hosszú, a parkolás könnyű a környékén. A jól felszerelt strand, mivel a legközpontibb, nyáron kifejezetten zsúfolt lehet.

Playa de los Peligros

Playa de los Peligros. Fotó: MarguiBeck/Flickr/Creative Commons

A Playa de Matalenas a két világítótorony, a Cabo Mayor és a Cabo Menor között, egy kis öbölben megbúvó, magas sziklákkal körülvett, hosszú lépcsőzéssel megközelíthető szép, tiszta strand. Csendes, békés, kevésbé zsúfolt strand, mint a Sardinero. Annak ellenére, hogy izolált, itt is találunk olyan szolgáltatásokat, mint zuhanyzók, vizimentők, parkolás, stb. Ugyanakkor kevésbé gyerekbarát, mint a Sardinero, ha nagy hullámok vannak, van, hogy az egész strandot elöntik, ekkor mást strandot kell keresnünk. A városközpontból, valamint a Sardinero strandtól elérhető 1-es, 2-es és a 15-ös busszal.

Santanderből május-szeptember között komppal juthatunk el (pontosan innen, jegyár 2,80 EUR, retúr 4,10 EUR, a hajó 30 percenként jár, este 8-ig) a csodálatos El Puntal strandra, Santander, sőt talán Észak-Spanyolország legszebb strandjára. Ahol dűnéket láthatunk, ezek választják el a két ottani strandot. A dűnék környéke nudisták körében is nagyon népszerű, kijelölt nudista strand is van itt. A déli strand általában nyugodtabb, a nyílt óceánra néző északi szelesebb. A 4 km-es strandszakaszon kiválaszthatjuk a nekünk tetsző, izoláltabb, vagy zsúfoltabb részt, és nagyon nagyon sokat sétálhatunk a hosszú partszakaszon, szép környezetben. A látvány is csodálatos erről, a Santander strandjainál sokkal kevésbé zsúfolt strandról Santanderre, a Magdalena-félszigetre, vagy épp a világítótoronyra.

El Puntal strand, Santander

El Puntal strand. Kép: Frederico Jordá/Flickr/Creative Commons

Santanderen kívül, a környéken az egyik legjobb, legszebb strand a Playa de Langre. De ide csak autóval, vagy taxival juthatunk el, Santander központjától 32 km-es autózásra, kb. fél órányi útra van, a parkolás a strandnál 3 EUR. Mivel a közelben nincs város, így rendkívül nyugodt, a főszezonban sem zsúfolt, idillikus strand, melyet nagy sziklák határolnak. Szörfösök és naturisták körében népszerű, "vad", természetes strand, de szolgáltatások, mint pl. wc, nincsenek.

Playa de Langre

Playa de Langre

Playa de Langre. Képek: Alfonso Silóniz, jameswberk/Flickr/Creative Commons

A bemutatott strandok pontos elhelyezkedése pontosan látszik Santander térkép oldalunkon.

Ajánlott, válogatott, kiváló ár-érték arányú szállások

(a megadott árak tájékoztató jellegűek, mivel időpontonként változnak, és akcióknak, stb. köszönhetően jóval kedvezőbbek, vagy éppen bizonyos időszakokban akár magasabbak is lehetnek, az árak nagy tartományban mozognak, mivel tengerparti helyről van szó, főszezonban jóval drágábbak, a szálloda foglalási oldalára kattintva lekérdezhető az ár a kívánt dátumnak megfelelően)

 • Olcsó: Hospedaje Magallanes - az egyik legolcsóbb szállás a városban egyáltalán nem rossz: a központban van, de csendes részen, kifogástalanul tiszta, de egyszerű szobákat kínál, kb. 5,5-7 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Olcsó: Hostal Cabo Mayor - központi (bár a strandokhoz nem közeli, és forgalmas helyen lévő, nem csendes), kedvező árú, kiváló ár/érték arányú szállás, kicsi, de modern és tiszta szobákkal, kb. 7-9 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Apartamentos River Santander - fantasztikus apartmanokat, valamint nagyon jól, apartmanokhoz hasonlóan felszerelt szobákat kínál ez a szállás, kiváló áron (ugyanakkor nem túl jó, egyáltalán nem központi helyen), kb. 8-13 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Chiqui - Az egyik legjobb értékelésű santanderi 3*-os szálloda az egyik legszebb helyen, a Sardinero strand és a világítótornyok között van, szép kilátással a tengerre, kb. 9-33 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Le Petite Boutique Hotel - modern, stílusos, csendes, kényelmes, tiszta, barátságos kis butikhotel, nagyon jó és csendes helyen, a Sardinero strand mellett, Santander legjobb értékelésű szállása, kb. 10-18 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Középkategória: Hotel Art Santander - a kiváló, modern, de kis szobákkal rendelkező, 3*-os, kényelmes, stílusos, dizájnos butikhotel a városközponttól 10 perces, a legközelebbi strandtól ugyanakkor fél órás sétára van (a szállodához dombra felfelé kell gyalogolni). Kb. 13-18 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Felső kategória: Gran Hotel Sardinero - Santander talán legjobb szállodája, a Sardinero strandtól 20 méterre. A 4*-os, gyönyörű szálloda szinte mindenki igényeit kielégíti. Kb. 15,5-32 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>
 • Felső kategória: Hotel Bahia - Santander másik kiemelkedő, 4*-os szállodája szintén makulátlanul tiszta, kényelmes, szép szobákkal és fantasztikus személyzettel várja a vendégeit. A városközpontban, a katedrálishoz, egyben a parthoz közel is található. Kb. 12-35 ezer Ft / fő / éj, részletek, foglalás itt >>

Santander, strand

Santander, strand. Kép: Graeme Churchard/Flickr/Creative Commons

Santander közlekedés, repülőtéri bejutás, éghajlat

 • 2018. áprilisától Santanderbe a Ryanair Budapestről közlekedő közvetlen repülőjárataival lehet eljutni. Olcsó repülőjegy keresési tippek, a legjobb eszközök, weboldalak - részletes, mindenre kiterjedő, de egyszerű leírás itt: Hogyan találjunk olcsó repülőjegyet?
 • Bejutás Santander repülőteréről: busszal mindössze 10 perc alatt a városközpontba érünk. A reptéri busz fél óránként közlekedik, buszmenetrend ITT. A reptérről, Alsa buszokkal, közvetlenül elérhető, többek között, Bilbao, Gijón, Oviedo, Laredo is. Távolsági buszmenetrendek, jegyárak ITT, az alsa busztársaság oldalán kereshetők le.
 • Tömegközlekedési jegyárak a városban: vonaljegy 1,30 EUR (egy buszozásra, átszállás nem engedélyezett egy jeggyel)
 • Csomagmegőrző a santanderi autóbuszállomáson van (Navas de Tolosa, a vasútállomással szemben), továbbá a keepiz csomagmegőrzői ezeken a helyeken.
 • Aki autóval járná be Santander környékét, kedvező áron bérelhet autót ezen az oldalon, ahol az autóbérlési cégek ajánlatai hasonlíthatók össze, így garantáltan a legjobb ár kapható.
 • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2018 kuponkódot kell használni, vagy csak IDE kattintani.
 • Santander éghajlat, időjárás: Santander éghajlata óceáni, Spanyolország délebbi részeihez képest enyhébb klímával, sokkal hűvösebb nyarakkal (és a magyarországinál is hűvösebb nyarakkal), de inkább a mediterrán éghajlatra jellemző, enyhébb telekkel. A napsütéses órák száma is sokkal alacsonyabb, mint Spanyolország délebbi részein, vagy Magyarországon (Budapesten júliusban átlag 274 óra, Santanderben 187), Londonhoz és Párizshoz hasonló a napsütéses órák száma. A páratartalom egész évben magas. A legcsapadékosabb hónapok: november majd december, a legszárazabbak: július majd június. Átlagos napi maximumhőmérsékletek (összehasonlítva Budapesttel, így könnyen látható hogy mikor mennyivel van Santanderben melegebb vagy hidegebb): január: 13,6 °C (Budapesten: 1,2 °C), február: 13,8 °C (4,5 °C), március: 15,7 °C (10,2 °C), április: 16,6 °C (16,3 °C), május: 19,1 °C (21,4 °C), június: 21,6 °C (24,4 °C), július: 23,6 °C (26,5 °C), augusztus: 24,2 °C (26,0 °C), szeptember: 22,8 °C (22,1 °C), október: 20,3 °C (16,1 °C), november: 16,3 °C (8,1 °C), december: 14,2 °C (3,1 °C). Az enyhe klíma miatt szinte minden hónap megfelelő a városnézésére, kirándulásra. Strandolásra inkább csak július és augusztus. Várható időjárás: ma már akár magyar oldalakon is pontos képet kapunk Spanyolország várható időjárásáról, vagy akár csak a Google-be beírva, hogy Santander időjárás, mindenesetre a spanyol meteorológiai szolgálat hivatalos előrejelzése ITT látható Santanderre. Időjárás történelem: ITT megnézhető a korábbi évek bizonyos napjain milyen idő volt Santanderben, így ebből is lehet következtetni, hogy a városlátogatás idején milyen idő várható.

Santander repülőtér

Santander repülőtér. Kép: Diego Sideburns/Flickr/Creative Commons

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Név
E-mail (nem jelenik meg)
Hozzászólás